Upeita järvimaisemia kanavan ja paperitehtaan varjossa

Tekemistä Valkeakoskella riittää useammallekin päivälle, ja varsinkin kesäisin tämä Kontion ja Parmaksen kotikaupunki on parhaimmillaan. Itselle Valkeakoski on ollut läheinen koko elämäni ajan, sillä “rahan haju” muistutti paperitehtaiden olemassaolosta koko lapsuuteni naapurikunnassa Kangasalla. Nykyään paperitehtaiden suodatuspäästöt ovat sitä luokkaa, että paperitehtaiden olemassaoloa ei edes huomaa ennen kuin sellaisen näkee. Sitä vastoin paperiteollisuuden aikaansaama rikas kulttuuri Valkeakoskella näkyy yhä tänä päivänä paperitehtaan johtajien upeissa rakennuksissa ja vilkkaana kulttuurielämänä. Mutta on Valkeakoskella ollut rikas kulttuuri jo kauan kuin ennen ensimmäinen paperitehdas on Vanajaveden ja Roineen järvimaisemiin asettunut.

* Kaupallinen yhteistyö Valkeakosken kaupungin kanssa

Matkalla Helsingistä Tampereelle pääsee pienellä koukkaisulla katsastamaan Valkeakosken parhaat palat helposti. Mutta kannattaa varoa sitä, aikaa saattaa kulua huomattavasti enemmän kuin ajattelit Valkeakosken upeissa järvimaisemissa.

Valkeakoski on Suomen merkittäviä paperiteollisuuden kaupunkeja.

Valkeakoski on Suomen merkittäviä paperiteollisuuden kaupunkeja.

Valkeakosken keskusta on vesistöjen äärellä.

Valkeakosken keskusta on vesistöjen äärellä.

Top10 tekemistä Valkeakoskella

Seuraavat nähtävyydet ja tekemisen ideat eivät ole sinällään paremmuusjärjestyksessä, joten tutustu listan sinua eniten kiinnostaviin kohteisiin käytettävissäsi olevan ajan puitteissa. Mikäli haluat kuitenkin ottaa Valkeakosken ohjelmaan pitkän kaavan mukaan, niin majoitu Ilolan maatilamatkailun viehättävissä majapaikoissa. Hyvien kulkuyhteyksien päässä oleva Ilola on varsinkin lapsiperheiden suosiossa, sillä maatilan lampaat, hevoset ja kanit ovat muksujen mieleen. Valkeakoski lasten kanssa onkin mukava lomakohde, sillä välimatkat kohteiden välillä on varsin lyhyitä.

Sanotaan mitä sanotaan, niin matkailussa tärkeintä on palveluasenne. Itselle koko elämän ajan tutusta Valkeakoskesta eniten silmiinpistävää on ollut huomata se, että tätä postausta tehdessä vastaanotto on ollut poikkeuksellisen lämmintä kaikkialla. Se ei todellakaan tänä päivänä ole mikään itsestäänselvyys vaan pikimminkin harvinaisuus – sillä suurin osa jututtamistani henkilöistä ei ole tiedostanut sitä, että olen tekemässä postausta heidän kohteistaan. Uskon ja toivon, että teillekin lukijani Valkeakoski esiintyy yhtä lämminhenkisenä kohteena kuin minulle.

#1Mokka-Pirtti ja Rakun & Otson levykokoelma

Valkeakosken humanistit kokoontuvat Rakun ylläpitämässä Mokka-Pirtissä kolmekymmentä osaisessa televisiosarjassa Kontio & Parmas. Televisiosarjan innoittamana Mokka-Pirtti -rakennus avattiin kesällä 2021 yleisölle ja sinne on tehty upea kesäkahvila! Mokka-Pirtti onkin pakollinen pysähtymiskohde Kontio & Parmas -sarjan faneille – ja kaiken lisäksi se on Valkeakosken paras kahvila. Aurinkoisena kesäpäivänä on mukava nauttia maukkaista leivonnaisista Mokka-Pirtin pihalla, mutta sitä ennen kannattaa kierrellä televisiosarjasta tuttuja huoneita tutkien upeita rekvisiittoja. Omat suosikkini ovat luonnollisesti pieni palanen Rakun ja Otson vinyylilevykokoelmaa levysoittimen vieressä sekä tietysti aivan mahtavat musiikkiaiheiset verhot!

Mokkapirtti ja Mokka-Pirtti – kumpikin on omasta mielestäni yhtä oikea, mutta talon seinässä on kyltti Mokka-Pirtti. Täytyisi kysyä Valkeakosken humanisteilta, kumpi on heidän mielestänsä oikea kirjoitusasu?

Mokka-Pirtti on Valkeakosken paras kahvila ja samalla tuttu Kontio & Parmas -televisiosarjasta.

Mokka-Pirtti on Valkeakosken paras kahvila ja samalla tuttu Kontio & Parmas -televisiosarjasta.

Mokka-Pirtti ja sen Kontio & Parmas sarjan tutut rekvisiitat.

Mokka-Pirtti ja sen Kontio & Parmas sarjan tutut rekvisiitat.

Mokka-Pirtti on Valkeakosken Top1 paikka kaikille Kummelifaneille.

Mokka-Pirtti on Valkeakosken Top1 paikka kaikille Kummelifaneille.

#2Sääksmäen silta ja Visavuori

Aikoinaan Tampere-Helsinki valtatie kulki läpi Sääksmäen siltojen upeiden järvimaisemien. Järvien kannaksella kulkeva tie on pysähtynyt parinkymmenen vuoden takaisiin tunnelmiin, aivan kuin Salama McQueen elokuvan Martin uinuva kotikaupunki Syylari City. Kun automatkailija koukkaisee moottoritieltä Sääksmäen sillan rauhallisiin maisemiin, käy kuljettajalle samanlainen “a-haa elämys ja haikeus” kuin Salama McQueenille treffeillä Sallyn kanssa nauttiessa upeista järvimaisemista. Pitääkö meillä aina olla niin kiire, että ei ole aikaa nauttia maailman kauneudesta?

Sääksmäen sillan vieressä löytyy kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864-1942) taiteilijakoti Visavuori. Emil Wikström on yksi Suomen tunnetuimpia veistostaitelijoita ja hänen eittämättä tunnetuin työ on Helsingin rautatieaseman lyhtypatsaat. Visavuoressa on näytillä Wikströmin asunto sekä taiteilija-ateljee yli 100 veistoksen voimin. Erikoisuutena Visavuoressa on tähtitorni sekä urut, joiden soittaminen oli Wikströmin rakas harrastus tähtitieteiden ohella. Arkkitehtuurillisesti kiinnostavia seikkoja on lukuisat Wikstromin suunnittelemat takat, koristeveistetyt penkit ja talvipuutarha.

Myös hänen lapsenlapsensa Suomen kuuluisimman pilapiirtäjän Kari Suomalaisen (1920-1999) elämäntyöstä kertova pilapiirrosnäyttely löytyy Visavuoresta Kari-Paviljongista.

Mikäli haluat yhdistää sisävesilaivaliikenteen Hämeenlinnan ja Tampereen välillä, niin Visavuoreen ehtii tutustumaan myös risteilyjen aikana. Toinen vaihtoehto on pyöräillä Tampereelta Visavuoreen, jonka jälkeen pääsee takaisin sisävesilaivalla Tampereen Laukontorille nauttien upeista järvimaisemista. Valkeakoski kuuluukin myös Pyhäjärvireittiin, joka on Pyhäjärven ympäri kulkeva pidempi polkupyöräreitti.

Emil Wikströmin ateljee Visavuoressa on arkkitehtuurillinen mestariteos.

Emil Wikströmin ateljee Visavuoressa on arkkitehtuurillinen mestariteos.

Ateljeessa on esillä lukuisia kuvanveistäjä Emil Wikströmin veistoksia.

Ateljeessa on esillä lukuisia kuvanveistäjä Emil Wikströmin veistoksia.

Visavuoren rakennukset ovat niin ulkoa kuin sisältä upeita...

Visavuoren rakennukset ovat niin ulkoa kuin sisältä upeita…

... sisältäen pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

… sisältäen pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

#3Myllysaari ja Tehtaan kenttä

Myllysaaren kaunis kanavamiljöö on kaupungin sydän ja valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Myllysaari oli aikoinaan oikea saari, jossa vesimyllyistä saatiin energiaa jo keskiajalla. 150 vuotta sitten vesien risteykseen rakennettiin tehdas ja Valkeakoskesta kasvoi yksi maamme merkittävimmistä paperiteollisuuden keskuksista.

Myllysaaren upeassa punatiilisessä rakennuksessa toimii nykyään Myllysaaren museo, jonka perusnäyttely Vana kertoo Valkeakosken ja Sääksmäen seudun rikkaasta historiasta rautakaudelta nykypäivään. Lisäksi samassa Myllysaaren rakennuksessa toimii Suomen jalkapallomuseo.

Myllysaaren ja kanavan ympärille on perustettu Valkeakosken kaupunki paperiteollisuuden tarpeisiin.

Myllysaaren ja kanavan ympärille on perustettu Valkeakosken kaupunki paperiteollisuuden tarpeisiin.

Tervasaaren paperitehdas on merkittävä osa Valkeakosken kaupunkikuvaa.

Tervasaaren paperitehdas on merkittävä osa Valkeakosken kaupunkikuvaa.

Suomen jalkapallomuseo

Nyt kun Suomikin on jo todistettavasti jalkapallovaltio osallistuttuaan jalkapallon arvokisoihin myös miesten puolella, niin on aika käydä tutustumassa suomalaisen jalkapalloilun historiaan Suomen jalkapallomuseossa. Suomen ainoa jalkapallomuseo tutustuttaa vierailijan Suomen jalkapallohistorian merkittäviin hetkiin, tunnetuimpiin pelaajiin ja ikonisiin seuroihin. Myllysaaren museon kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevasta Suomen jalkapallomuseosta löytyy luonnollisesti myös Suomen jalkapalloilun Hall of Fame, missä on mukana myös monia valkeakoskelaisia jalkapalloilijoita.

Suomen jalkapallomuseo johdattaa Suomen jalkapalloilun historiaan.

Suomen jalkapallomuseo johdattaa Suomen jalkapalloilun historiaan.

Kavereiden kanssa muisteltiin taannoista Ilves vs Juventus -peliä Ratinassa.

Kavereiden kanssa muisteltiin taannoista Ilves vs Juventus -peliä Ratinassa.

Valkeakosken Haka ja Tehtaan kenttä

Valkeakosken oma lippulaiva Valkeakosken Haka on 90-vuotias urheiluseura, joka ennen kaikkea tunnetaan perinteisenä jalkapalloseurana. Paperinteon historiaan nivoutuva seura perustettiin vuonna 1932, ja on ollut käytännössä Suomen ensimmäisiä “ammattilaisseuroja”. Nimittäin Valkeakoskella lähes kaikki pelaajat olivat töissä paperitehtaalla ja harjoittelivat luonnollisesti työaikana. Yhdeksän Suomen mestaruutta ja kaksitoista kertaa Suomen Cupin voittanut seura ei ole viime vuosina kärkikahinoissa ollut, mutta hakafanina on pakko uskoa uuteen tulemiseen. Hakalaisuus elää voimakkaana Valkeakoskella tänäkin päivänä.

Mikäli haluat päästä hakalaisuuden tunnelmaan, käy katsomassa jalkapallopeli Suomen kauneimmalla jalkapallostadionilla eli legendaarisella Tehtaan kentällä. Ennen peliä ehtii hyvin tutustumaan Myllysaaren jalkapallomuseoon, mikä onkin hyvä yhdistelmä penkkiurheilun ystävälle.

Valkeakosken Haka ja Tehtaan kenttä ovat osa suomalaisen jalkapallon historiaa ja nykypäivää.

Valkeakosken Haka ja Tehtaan kenttä ovat osa suomalaisen jalkapallon historiaa ja nykypäivää.

Valkeakosken Hakaa edustaneen olympiavoittaja Veikko Hakulisen patsas löytyy Valkeakosken keskustasta.

Valkeakosken Hakaa edustaneen olympiavoittaja Veikko Hakulisen patsas löytyy Valkeakosken keskustasta.

#4Valkeakosken kanava ja Riippusiltojen kierros

Valkeakosken kanava täytti 150 vuotta ja on tänäkin päivänä varsin vilkas liikenneväylä veneilijöille ja vesiskoottereilla matkaaville itsepalveluperiaatteella. Mallas- ja Vanajaveden yhdistävä kanava on aivan Valkeakosken keskustassa ja se onkin kesäaikaan varsin suosittu nähtävyys niin jalkaisin kuin veneillä liikkuville. Itsekin olen kanavassa käynyt veneellä kääntymässä lähistöltä olevalta mökiltäni, ja jalkaisin tulee joka vuosi käytyä kävelemässä kanavanrannan maisemissa.

Kanavan varrelta avautuu upeita maisemareittejä Myllysaaren museoihin ja Valkeakosken keskustan rantamaisemiin. Valkeakosken kaupunkiin ensikosketuksen ottavilla turisteille suosittelen Riippusiltojen lenkkiä, joka johdattaa kävijän Valkeakosken kauneimpiin järvimaisemiin. Siltojen kierros on yhteensä 3,3 kilometriä pitkä ja se vie kulkijan riippusiltoja pitkin Valkeakosken keskustasta Apianlahden maisemiin.

Mikäli mielit taukopaikkaa hyvän ruuan ja kylmän juoman seurassa, niin kesäisin Melankärjen kesäterassi kanavanrannassa on varteenotettava vaihtoehto. Talon burgerit ja raikkaat salaatit ovat varsin maistuvia.

Valkeakosken kanava on jo 150 vuotta vanha.

Valkeakosken kanava on jo 150 vuotta vanha.

Valkeakosken keskustassa on vesistö pääosassa.

Valkeakosken keskustassa on vesistö pääosassa.

Vesialueiden lisäksi vehreys on läsnä jatkuvasti Valkeakosken keskustassa.

Vesialueiden lisäksi vehreys on läsnä jatkuvasti Valkeakosken keskustassa.

Melankärjen burgerit valmistetaan ulkoilmakeittiössä.

Melankärjen burgerit valmistetaan ulkoilmakeittiössä.

Melankärjen kesäterassin burgerit maistuivat Riippusiltojen kierroksella.

Melankärjen kesäterassin burgerit maistuivat Riippusiltojen kierroksella.

#5Rapolanharju ja Voipaalan kartano

Rapolanharju Valkeakosken Sääksmäellä kuuluu Vanajaveden laakson kansallismaisemaan ja on samalla osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuurimaisemaa. Rapolanharjun muinaislinna on rakennettu todennäköisesti viikinkiajalla 800–1000-luvuilla, ja sitä on pidetty yhtenä Vanajaveden reitin päälinnoituksena. Rapolanharju lähiympäristöineen onkin Suomen laajin yhtenäinen muinaismuistoalue.

Seitsemänkymmentä metriä korkealla Rapolanharjulle johtaa kaksi polkua, jotka lähtevät Voipaalan kartanon pihapiiristä. Reitin varrella on kaksi luonnonsuojelualuetta, joissa on mm. aarnikuusia, lehtoja ja muinaisjäännöksiä. Harjun laelta on näkymät Vanajavedelle. Lyhyempi poluista on puolitoista kilometriä, pidempi kuusi kilometriä.

Rapolan muinaislinnoitus on Suomen sadasta muinaislinnoituksesta laajin. Sen alueelta löytyvät muinaisesineet kertovat, että alueella on asuttu jo 3500 vuotta sitten. Linna on ollut käytössä noin vuosina 800 – 1250. Läheinen Hämeen linna on rakennettu vasta 1300-luvulla Ruotsin vallan aikaan.

Rapolanharjulla on ilmaiset yleisöopastukset kesäsunnuntaisin 5.6-28.8.2022. Lähtö tapahtuu klo 15 Voipaalan kartanorakennuksen edestä.

Rapolanharjulla asuttiin jo 3500 vuotta sitten.

Rapolanharjulla asuttiin jo 3500 vuotta sitten.

Voipaalan taidekeskus

Voipaalan kartanon taidekeskuksessa Rapolan linnavuoren juurella on merkittäviä nykytaiteen näyttelyitä ympäri vuoden. Näyttelyn yhteydessä on avoinna myös kartanokahvila, joka on mainio pysähtymiskohde tutustuessa Sääksmäen historiaan. Voipaalan kartanon alueella on kesäisin erilaisia tapahtumia kuten maksuttomia taidetyöpajoja. Kartanon läheltä löytyy myös 500 vuotta vanha Sääksmäen kirkko.

Voipaalan kartanon kesäinen kohokohta on 1700-luvun barokkimainen puutarha. Vanhat rakennukset yhdistettynä puutarhaan on rentouttava näky ja mukava taukopaikka tutustuessa Sääksmäen maisemiin.

Barokkimainen puutarha hedelmäpuineen oli harvinaisuus 1700-luvun Suomessa. Maanviljelyksen kehittämisessä kartanolla on ollut merkittävä rooli: Suomen ensimmäinen sokeritehdas oli Voipaalassa. Voipaalassa kannattaakin tutustua Barokkipuutarhaan ja vanhoihin rakennuksiin pieteetillä.

Voipaalan kartano Sääksmäellä.

Voipaalan kartano Sääksmäellä.

Voipaalan kartanossa on nykytaiteen näyttelyitä ympäri vuoden.

Voipaalan kartanossa on nykytaiteen näyttelyitä ympäri vuoden.

Voipaalan pihapiiri ja puutarha on varsin upea.

Voipaalan pihapiiri ja puutarha on varsin upea.

#6Ilolan maatilamatkailu – eläimiä ja maatilamajoitusta

Valkeakoskella on muutamia majapaikkoja, joista mielenkiintoisin on Ilolan maatilamatkailu. Ilolan emäntä Kirsi apujoukkoineen tarjoilee upeat maatilamatkailupuitteet Metsäkansan vanhan asemarakennuksen suojissa. Lapsiperheille Ilola on erinomainen kohde kaiken kaikkiaan, sillä lampaat, vuohet, kanit ja hevoset ovat aina muksujen mieleen.

Ilolan maatilamatkailu mahdollistaa monipuolisen kokemuksen niin päivävierailijoille kuin yöpaikkaa etsiville. Melonta Vanajavedellä onnistuu opastetusti tai vaihtoehtoisesti ajelu sähköisillä eFatbikeilla on aktiivilomailua parhaimmillaan. Aktiviteetit on hyvä varata etukäteen, että ei tule pettymyksiä paikan päällä. Ilolan kahvilaan, pieneen puotiin ja eläimiä katsomaan voi pysähtyä kuitenkin koska tahansa.

Ilolan maatilamatkailua vastapäätä on mielenkiintoinen Metsäkansan kirkko, jonka vuorineuvos Eemil Aaltonen rakennutti ja lahjoitti kotikylälleen.

Ilolan maatilamatkailun päärakennuksena toimii vanha Metsäkansan asemarakennus.

Ilolan maatilamatkailun päärakennuksena toimii vanha Metsäkansan asemarakennus.

Pieni sekatavarapuoti ja pientuottajien elintarvikkeet houkuttelevat ostamaan tuliaisia.

Pieni sekatavarapuoti ja pientuottajien elintarvikkeet houkuttelevat ostamaan tuliaisia.

Pienten lasten mieleen on erityisesti lampaat.

Pienten lasten mieleen on erityisesti lampaat.

Ilolassa on mahdollisuus poniratsastukseen ja ratsastustunteihin.

Ilolassa on mahdollisuus poniratsastukseen ja ratsastustunteihin.

Ilolan maatilamatkailu sopiikin hyvin kaikenikäisille perhekohteeksi.

Ilolan maatilamatkailu sopiikin hyvin kaikenikäisille perhekohteeksi.

Metsäkansan kirkko sijaitsee asutuksen keskellä maaseudulla.

Metsäkansan kirkko sijaitsee asutuksen keskellä maaseudulla.

#7

Kauppilanmäen museoalue

Kauppilanmäen museoalue on Valkeakosken piilotetuin nähtävyys, ainakin mitä itsellä naapurikunnassa asuneen tietoisuuteen tulee.  Kauppilanmäen museoalue esittelee paperitehtaan työläisten asunto-oloja vuosina 1870-1920. Alueella on viisi asuinrakennusta, jotka kuvaavat paperityöläisten asunto-oloja 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle. Lisäksi alueelta löytyy työväentalo, savusauna, aitta sekä vanha sahakone.

Kauppilanmäen piha-alue on yleinen puisto, jossa voi nauttia vaikka omat eväänsä. Upeat puiset rakennukset ja vehreä alue ovat varsin rauhallinen keidas lähellä Valkeakosken kanavaa. Lisäksi Kauppilanmäellä on ollut useana vuotena vilkasta kesäteatteritoimintaa.

Kauppilanmäen museoalueen viehättäviä rakennuksia.

Kauppilanmäen museoalueen viehättäviä rakennuksia.

Paperitehtaan työntekijän poikamiesboxi olisi monelle mieluisa kesämökki.

Paperitehtaan työntekijän poikamiesboxi olisi monelle mieluisa kesämökki.

#8Valkeakosken liikennepuisto ja Apian seikkailupuisto

Lapsiperheille Valkeakoskella on Ilolan maatilamatkailun lisäksi kaksi muutakin vetonaulaa. Upeassa kunnossa oleva Valkeakosken liikennepuisto houkuttelee kesäkaudella polkuautoilemaan päiväkoti- ja ala-asteikäisiä lapsia. Maksuton uudistettu Valkeakosken liikennepuisto on kaikin tavoin varsin viihtyisä, joten se onkin suosittu kesäkohde lapsiperheille Valkeakoskella. Niin polkuautot kuin kolmipyöräiset menopelit kutsuvat pieniä kuskeja tutustumaan liikennesääntöihin.

Liikennepuiston lisäksi alueella on kiva leikkipaikka sekä pöytäryhmiä evästaukoja varten.

Tekemistä lasten kanssa on Valkeakoskella esimerkiksi uusitun liikennepuiston muodossa.

Tekemistä lasten kanssa on Valkeakoskella esimerkiksi uusitun liikennepuiston muodossa.

Apian seikkailupuisto ja uimaranta

Kaupungin mielenkiintoisin leikkipaikka löytyy puolestaan Apianniemestä. Apian seikkailupuistossa on upea puinen linnoitus liukumäkineen ja kiipeilyverkkoineen, jotka kutsuvat leikkeihin. Vuosien saatossa kuitenkin suosituin kohde on ollut “vesileikkiteline”, jossa lämpöisinä kesäpäivinä muksut rakentavat erinäköisiä patomuodostumia hietikolle.

Apianniemestä löytyy myös pari kivaa hienohiekkaista uimarantaa, joista laguuni on varsin mukava hienohiekkainen turvallinen ranta nappuloille. Teinejä kiinnostaa skeittiparkki ja Beach-Volley kenttä, joka suorastaan kutsuu pelaamaan kuumana kesäpäivänä.

Apianlahdessa on myös suosittu leirintäalue Apianlahti Camping, josta voi vuokrata Sup-lautoja, kanootteja ja fatbikeja. Leirintäalueen yhteydessä on kahvilaravintola, kun taas Apian uimarannan yhteydessä on oma kesäkioski.

Apian seikkailupuistoon ja uimarannalle voi kävellä myös Valkeakosken keskustasta. Maisemat tällä kohtalaisen lyhyellä ulkoilureitillä on todella upeat, joten siinä on lapsiperheille mukava ulkoilureitti Valkeakosken tutustumiseen.

Apian seikkailupuisto on lasten suosikkikohde Valkeakoskella.

Apian seikkailupuisto on lasten suosikkikohde Valkeakoskella.

Apian seikkailupuiston linnoitus, leikkialueita ja laguuni.

Apian seikkailupuiston linnoitus, leikkialueita ja laguuni.

Frisbeegolf Valkeakoskella

Mikäli seurueessasi on frisbeegolfin harrastajia, niin Korkeakankaalla on mielenkiintoinen ja korkeatasoinen 18-väyläinen metsärata osittain jopa isoine korkeuseroineen. Lähempänä keskustaa Eerolassa on lisäksi helpompi yhdeksän väyläinen rata harrastajille. Lisäksi 12-väyläinen frisbeegolfrata on myös pappilanniemen kurssikeskuksessa.

Korkeakankaan haastava rata on frisbeeharrastajien suosiossa.

Korkeakankaan haastava rata on frisbeeharrastajien suosiossa.

#9Musikaalia Apianniemen kesäteatterissa

Valkeakosken kaupungin omistamana ja Heikki Paavilaisen vetämänä Apianniemen paraatipaikalle rakennutettiin kesäteatteri vuonna 2010, joka on siitä lähtien ollut pirkanmaalaisten musikaalien ystävien vuosittainen vierailukohde. 850-paikkainen katsomo sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Valkeakosken järvimaisemissa.

Vuoden 2022 musikaali kertoo Aira Samulin elämäntarinan. Aikaisempina vuosina Apianniemen kesäteatterissa on nähty mm. Pirkko Mannolan, Kirkan ja Dannyn tarinat upeiden musikaalien sävyttämänä.

Valkeakoskelta löytyy myös Suomen pienin, mutta erinomaisen vireä Valkeakosken kaupunginteatteri.

Valkeakosken kesäteatteri on kauniilla paikalla Apianniemen järvimaisemissa.

Valkeakosken kesäteatteri on kauniilla paikalla Apianniemen järvimaisemissa.

Aira-musikaalin mainos lipunmyyntikojun seinässä.

Aira-musikaalin mainos lipunmyyntikojun seinässä.

#10Työväen musiikkitapahtuma

Valkeakosken tunnetuin kesätapahtuma on Työväen musiikkitapahtuma eli tuttavallisemmin Työväen musiikkijuhlat, joka on yksi Suomen vanhimmista musiikkitapahtumista. Tapahtumapaikka on vuosien mittaan vaihdellut, mutta tällä hetkellä Työväen musiikkitapahtuma järjestetään omasta mielestäni parhaalla mahdollisella paikalla Tervasaaressa tehtaan varjossa. Työväen musiikkitapahtumalla on pitkät perinteet ja se täyttää tänä vuonna 50 vuotta!

Esiintyjät Valkeakoskella työväen musiikkijuhlilla on vuodesta toiseen maamme kärkikaartia. Lisäksi Työväen musiikkitapahtumassa on eri vuosina mielenkiintoisia muita musiikkiosuuksia kuten Viiniä ja virsilauluja -yhteislaulutapahtumia. Työväen musiikkitapahtuma onkin Valkeakosken vuosittainen isoin tapahtuma, jota ei kannata jättää väliin. Tänä vuonna Työväen musiikkitapahtuma pidetään 27.-31.7.2022.

Työväen musiikkitapahtuma 50 vuotta.

Työväen musiikkitapahtuma 50 vuotta.

+ Extra: Risteile torstaisin Rönnvikin viinitilalle

Torstaisin Valkeakosken keskustassa pääsee risteilemään M/S Kuutarilla Rönnvikin viinitilalle kauniista järvimaisemista nauttien. Suomalaiset marjaviinitilat ovat nykypäivänä varsin suosittuja retkikohteita, ja Rönnvikin viinitila on tässä yksiä edelläkävijöitä Suomessa. Tämä ihanuus on vielä itseltä vesitse kokematta, vaikkakin itse viinitila on entuudestaan tuttu.

Summa summarum: Valkeakoski on varsinkin kesäisin erinomainen reissukohde upeissa järvimaisemissa. Tampereelta puolen tunnin päässä oleva paperitehdaskaupunki on varsin monipuolinen käyntikohde, mikä sopii erinomaisesti myös Helsinki-Tampere välin ajoreitille mukavana pysähtymiskohteena. Vesistö, luonto ja vehreys on Valkeakoskella aina läsnä, tutustui sitten Valkeakosken kaupungin keskustaan tai Sääksämäen ainutlaatuiseen kulttuuriperintöön.

Valkeakosken järvimaisemissa,
-Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö Valkeakosken kaupungin kanssa

Lue lisää Valkeakoskesta: