Sallatunturi ja parhaat luontonähtävyydet
Sallan kansallispuisto Suomen uusimpana kansallispuistona on varmasti monen huulilla, kun miettii tulevia retkikohteita. Salla on kuitenkin aika poikkeuslaatuinen kohde siinä mielessä, että Sallan parhaat retkikohteet löytyvät Sallan kansallispuiston ulkopuolelta. Se yllätti itseni, kun kesälomalla tutustuin Sallan parhaisiin luontonähtävyyksiin. Majoituspaikkana itsellä toimi keskeisellä sijainnilla oleva Holiday Clubin loma-asunto Sallan hiihtokeskuksen juurella.
* Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa
Salla – in middle of the nowhere
Sallan historia on samalla mielenkiintoinen, että murheellinen. Kuolajärven kunnan katsotaan syntyneen vuonna 1859, kun sen kappeli hyväksyttiin virallisesti Kemijärven seurakuntaan. Turkiksista ja metsänhoidosta tunnettu kunta kasvoi pikkuhiljaa muuttaen nimensä Sallaksi vuonna 1936.
Talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa Sallan itäosat (Vanha Salla) luovutettiin Neuvostoliitolle. Siinä samalla jäi vihollisille Sallan silloinen kyläkeskus, joka jouduttiin rakentamaan uudelleen nykyiselle sijainnilleen entisen Märkäjärven kylän kohdalle Suomen puolelle.
Sallan kirkonkylän mielenkiintoisimmat tutustumiskohteet ovat Sallan kirkko ja Salpalinjan panssariesterakennelma. Nykyisen Sallan kirkon uudelleenrakennuksen lahjoitti tanskalaiset luterilaiset seurakunnat.
Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo
Sallan historiaan pääsee parhaiten tutustumaan Sallan vanhassa rautatieläisten asuinrakennuksen yhteydessä toimivassa Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museossa. Näyttelyissä on käyty läpi Sallan historiaa ja sota-aikojen tapahtumia. Yksittäisistä esineistä mainittakoon maailman vanhin suksi, mikä on löytynyt Sallan alueelta.
Museoalueella on lisäksi ulkoaluenäyttely sekä viereisessä sata vuotta vanhassa kievarissa vaihtuvia valokuvanäyttelyitä.
- Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo by Salla.fi
- Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon näyttelyt (viralliset sivut)
Sallatunturi ja aktiviteetit
Sallan lomamatkailu keskittyy kymmenkunta kilometriä keskustasta etelämpänä sijaitsevalle Sallatunturille. Tai oikeastaan Sallatuntureita on kaksi: Iso Pyhätunturi ja Pieni Pyhätunturi. Sanomattakin on selvää, että nämä menevät sekaisin Pelkosenniemellä sijaitsevan Pyhätunturin kanssa, ja siksi näiden kahden tunturin nimet on muutettu Sallatuntureiksi. Tilanne on kuitenkin edelleen se, että matkailijoita sekoittamassa kartoissa on vanhat tunturien nimet.
Sallatunturi sopii parhaiten kohteena sellaiselle, joka haluaa patikoida omassa rauhassa. Vaikka Sallan kansallispuisto vietti avajaisvuottaan, niin silti retkeilijöitä ei ollut kesällä juuri nimeksikään. Tämä oli itselle melkoinen yllätys, sillä Kuusamon ja Lapin luontopoluilla on viime vuosina riittänyt patikoijia ruuhkaksi asti.
Myöskään mikään aktiivilomailukohde Sallatunturi ei ole, toisin kuin sata kilometriä etelämpänä oleva Ruka-Kuusamo. Toki Sallan alueelle on esimerkiksi rakennettu kolme maastopyöräreittiä, joihin on helppo tutustua vuokraamalla sähköisen eFatbiken. SUP-lautailuun ja melontaan on myös mahdollisuudet, mutta muuten hurjimmasta päästä aktiivilomailua on Holiday Club Sallan kylpylän rentouttavat altaat hierovine suihkuineen sekä hyvän kirjan lukeminen majapaikassa.

Sallatunturin hiihtokeskuksen välinevuokraamossa ei ennakkovarauksia eFatbiken vuokraan tarvittu toisin kuin muissa pohjoisen hiihtokeskuksissa.
Sallatunturin ravintolat
Sallatunturi on itsessään varsin pieni kohde, jossa iltaelämä keskittyy paikan kahteen avoinna olevaan ravintolaan eli Kielaan ja Keloravintolaan. Sallatunturin laskettelurinteiden juurella oleva Keloravintola on viihtyisä kansanravintola, kun taas ravintola Kiela on astetta korkeatasoisempi makumatkailijoille tarjoten perinteisiä pohjoisen makuja modernin vivahtein. Keloravintola toimii samalla baarina, kun taas Kielan yhteydessä on erillinen Papana Pubi.
- Ravintola Kiela (viralliset sivut)
- Papana Pubi (viralliset sivut)
- Keloravintola (viralliset sivut)

Sallatunturin laskettelurinteiden yhteydessä olevassa Keloravintolassa on miellyttävä yksinkertainen sisustus.
Majoitus Holiday Club Sallan loma-asunnoissa
Kuten edellä on tullut jo mainittua, niin Sallatunturi ja Sallan luontokohteet sopivat parhaiten omaa rauhaa haluaville. Siksi majoitukseksi kannattaa valita sellainen kohde, missä on riittävästi tilaa rentoutumiseen, oma sauna sekä kunnon keittiö oleskelutiloineen. Itse en yleensä lomalla juurikaan kokkaile, mutta Sallatunturin kaltaisessa rauhallisessa kohteessa ei halua joka päivä samoissa ravintoloissa ruokailla. Tietysti patikointiretkillä eväät on mukava nauttia luonnon helmassa, ja esimerkiksi Pienen Pyhätunturin huipulta löytyy kiva kota yöttömän yön makkaranpaistoon.

Sallatunturi on Suomen rauhallisimpia hiihtokeskuksia ympäri vuoden. Taustalla Karhulammen takana Holiday Club Salla.
Holiday Club Salla Eraustähti
Itse majoituin Holiday Club Sallan Eraustähden 54 neliön paritalossa. Naapurina vastaavanlaisessa majoituskohteessa oli kaveriperhe, mikä olikin Sallan loman kannalta erinomainen vaihtoehto. Yhdessä oli helppo viettää aikaa ympäri vuorokauden, ja molemmat perheet saivat kumminkin nukkua omassa rauhassa. Paritalohuoneistot olivat oleskelutilojen osalta sen verran suuria, että niissä pystyi tarvittaessa viettämään iltaa koko porukan voimin.
Itse tykkäsin Eraustähden paritalojen sisustuksesta, jotka olivat rappusia lukuun ottamatta kokonaan uusittu. Varsinkin valaistukset olivat sen verran kaunista designia, että ne olivat oikein ilo silmille. Alakerran makuuhuoneen lisäksi toinen makuuhuone löytyi yläkerran parvelta, jossa oli kaksi erillissänkyä. Tämäntyyppinen majoitus on varsin toimiva lapsiperheille, jossa lapset ovat sen verran isoja, että ei tarvitse pelätä rapuissa putoamisia. Saunan lisäksi olisi ollut tarjolla takka, mutta kesähelteillä ei sille ollut käyttötarvetta. Talven hiihto- ja laskettelulomalla siitä olisi sitä vastoin runsaasti iloa.
Eraustähden sijainti on erinomainen, sillä Holiday Clubin kylpylä, Keloravintola sekä Sallan välinevuokraamo eFatbikeineen on aivan naapurissa. Samoin 18 väyläinen frisbeekenttä, joten muksujen oli helppo lähteä heittelemään mihin aikaan tahansa ilman erillisiä kuskaamisia. Myös ravintola Kiela on vielä kävelymatkan päässä, joten sekin on iso plussa majapaikan sijainnille.
ALENNUSKOODI: RAMI15
Alennuskoodi RAMI15 käy sellaisenaan Holiday Clubin verkkokauppaan ja sillä saa 15 % alennuksen kaikista Holiday Clubin kohteista Suomessa. Lisää alennuskoodi kohtaan “Onko sinulla kampanjakoodi” ja varaa itsellesi sopiva loma! Voimassaoloaika koodille 31.12.2023 saakka.

Lasten kanssa matkustaville on mukavaa, kun leikkikenttä ja frisbeerata oli aivan majapaikan vieressä.
Sallan luontokohteet Top10
Esittelen tässä omasta mielestäni parhaat Sallan luontokohteet, mitä ei kannata jättää väliin Sallassa lomaillessa. Mukana on myös yksi pidempi useamman päivän vaellusreitti, mikä jäi odottamaan seuraavaan kertaan.
- Sallan patikkareitit kartalla by VisitSalla
Sallan kansallispuisto – Iso Pyhätunturin huiputus
Sallan kansallispuisto on tietysti tällä hetkellä Sallan tunnetuin luontokohde, mutta ei lähellekään Sallan paras retkikohde lyhyille päiväretkille. Sallatunturin läheisyydessä olevat reitit kansallispuiston alueella eivät rehellisesti sanoen ole kummoisia, mitä keskimääräisiin reitteihin Suomen upeissa kansallispuistoissa tulee. Kuitenkin muutama pakollinen retkikohde Sallan kansallispuistosta löytyy retkeilijöille.
- Sallan kansallispuisto esite by Metsähallitus
Iso Pyhätunturi
Nykyisen Sallan korkein kohta Iso Pyhätunturi kohoaa 477 metrin korkeuteen. Kesällä 2022 parin kilometrin pituinen reitti Iso Pyhätunturin huipulle rakennettiin uusiksi, ja sen lisäksi tehtiin parin kilometrin pituinen vaihtoehtoinen reitti rakennusajalle. Syksystä 2022 lähtien käytössä on siis neljän kilometrin pituinen rengasreitti, jossa pääsee ihailemaan Sallatunturien korkeimmalla kohdalla olevasta näkötornista upeita maisemia. Reitin virallinen nimi on Taivaan tavoittelijan taival.
Kieltämättä upein maisema Sallatuntureiden huipulta avautuu nykyisen Venäjän puolella sijaitseville vanhan Sallantunturin maisemaan. Upea tunturijono tekee surulliseksi luovutettuine maineen.

Iso Pyhätunturin huipulta avautuu upeat näkymät Sallan keskustaan sekä Venäjän puolelle jääneen Vanhan Sallan tunturimaisemiin.
Pieni Pyhätunturi keskiyön auringossa
Pieni Pyhätunturi sijaitsee Sallan hiihtokeskuksen juurella. Pienen Pyhätunturin huipulta löytyy hiihtohissikopin päältä kiva maisematasanne sekä todella upea kotarakennus. Majoittautuessa Sallan rinteiden lähistöllä, kota onkin upea retkikohde yötöntä yötä ihailemiseen.
Reitti itsessään on enemmän urheilua kuin patikoimista, sillä huipulle pääsee vain kahdella tavalla: kierrellen laskettelurinteiden huoltoteitä tai kiipeämällä suoraan ylöspäin. Valitsi kumman tavan tahansa, niin rankka reitti on kyseessä. Maisemat ylhäällä ja pitkä tauko kodassa tekee retkestä kyllä käymisen arvoisen.

Pienen Sallatunturin päältä avautuu upeat näkymät niin Isolle Sallatunturille kuin Venäjän puolelle jääneeseen tunturijonoon, missä Vanha Salla sijaitsi.
Pahakurun kierros
Pahakurun reitti on parinkymmenen kilometrin pituinen kierros, joka johdattaa patikoijan Sallan kansallispuiston parhaimpiin maisemiin. Matkalla on muutama taukopaikka tulisijoineen, joten tämä on Sallatunturilta lähdettäessä paras päiväretkikohde kansallispuiston alueella. Kirkasvetinen Tunturilampi ja lukuisat pitkospuuosuudet Sallan korpimaisemassa tarjoilee retkeilijälle puhdasta luontoa.
Pahakurun kierrokseen voi yhdistää vielä Pitkälammen taukopaikan. Pitkälammelta Sallatuntureille oleva pätkä on osa 230 kilometrin pituista UKK-vaellusreittiä.
- Pahakurun kierros syksyllä by Matkalla missä milloinkin
Kaunisharjun reitti maastopyörällä
Kaunisharjun reitti sopii maastopyöräilyyn, mutta patikoimaan sinne ei kannata lähteä. Pääosin reitti kulkee levää hiihtolatupohjaa pitkin, joten mistään maisemista ei ole tietoakaan. Sitä vastoin vuokraamalla sähköisen maastopyörän eli eFatbiken, reitistä saakin jo irti ihan eri tavalla!
Tunturilammen laavu tulipaikkoineen on hyvä taukopaikka Kaunisharjun kierroksella. Reittinumeroltaan Kaunisharjun 12 km pitkä reitti on Sallan kolmesta maastopyöräreitistä nro 1.
Sallan poropuisto eli Salla Wilderness Park
Sallatunturin mielenkiintoisin retkikohde on maksullinen poropuisto (aikuiset 10 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi), jossa on yhteensä viisi kilometriä patikointipolkuja aidatulla poronhoitoalueella. Pääsymaksulla voi viikon aikana vierailla viralliselta nimeltään Salla Wilderness Parkissa niin monta kertaa kuin haluaa, ja tarjolla on mukavia taukopaikkoja tulisijoineen.
Salla Wilderness Parkissa heti vasemmalle lähtee Ansapolku, jossa on näytillä erilaisia eläinten pyydyksiä. Niitä katsellessa voi vain todeta, että ihminen on ollut julma eläin elämästään selvitessä. Karussa korpimaisemassa liha on ollut vähissä, ja petoeläinten metsästämiseen on tarvittu omanlaisia ansoja.
Sallan poropuiston kohokohta on kerrassaan upea tulipaikka Tuohenlusikkalammella. Sen laiturilla olevassa kahden istuttavassa keinutuolissa on mukava nauttia kauniista maisemasta. Kaiken lisäksi Tuohenlusikkalampi on useana päivänä takuuvarma porojen bongauskohde ruokinta-aikoina.
- Salla Wilderness Park (viralliset sivut)
Sallan luontokeskus
Salla Wilderness Parkin eli entisen Sallan poropuiston yhteydessä on Sallan luontokeskus, joka tutustuttaa kävijän Sallan kansallispuiston luontoon ja sen monimuotoiseen eläimistöön. Tämä helmikuussa 2022 avattu näyttely on toteutettu todella upeasti ja on kyllä ehdottomasti suositeltava käyntikohde Sallassa.
- Sallan luontokeskus (viralliset sivut)
Ruuhitunturin valloitus
Ruuhitunturin voi valloittaa patikoiden tai pyöräillen. Huomioitavaa on kuitenkin se, että Sallan kolmesta merkitystä maastopyöräilyreitistä 18 km pitkä Ruuhitunturin lenkki on ylivoimaisesti haastavin – eikä sovi aloitteleville maastopyöräilijöille. Sekä patikoijille että maastopyöräilijöille on suurilta osin eri reitti Ruuhitunturin huipulle, mutta molemmille on tarjolla runsaasti pitkospuita ja upeita maisemia.
Ruuhitunturin huipulta olevasta näkötornista avautuu avarat maisemat ympäri Sallaa. Kaiken lisäksi maisemien puolesta koko Ruuhitunturin reitti antaa paljon enemmän kuin Sallan kansallispuistossa olevat patikointireitit.
Maastopyörällä liikutaan Ruuhitunturin läheisyydessä olevaa UKK-reittiä pitkin, mikä kieltämättä on parasta Sallaa. Mikäli patikoiden haluaa tehdä pidemmän kaavan mukaan Ruuhitunturin kierroksen, niin se on yhdistettävissä myös samaiseen UKK-reittiin. Tällöin se on parhaimmillaan pituuden puolesta yhden yön taktiikalla maastossa.
Oulangan kanjonin kurkkaus Oulangan kansallispuistossa
Vaikka suurin osa Oulangan kansallispuiston kuuluisasta 82 kilometriä pitkästä Karhunkierroksesta taivalletaan Kuusamossa, niin Karhunkierros lähtee Sallan kunnan alueelta Hautajärveltä. Näin ollen Sallassa lomaillessa voi patikoida myös Karhunkierrosta tekemällä itselle sopivan pituisen retken reitin alkupäässä.
Vinkki: Karhunkierroksen lähtöpisteessä on myös Oulangan kansallispuiston luontokeskus, joka kannattaa käydä katsastamassa vaikka ei olisi itse Karhunkierrokselle lähdössäkään.
- Oulangan luontokeskus by Luontoon.fi
- Karhunkierros esite välimatkoineen by Kuusamo.fi
Kanjonin kurkkaus, 6 km
Käytännössä kuitenkin ylivoimaisesti suosituin päiväretki Oulangan kansallispuistossa Sallan puolella on Oulangan kanjonin kurkkaus. Tämä kuusi kilometriä pitkä rengasreitti Oulangan kanjonin maisemiin ei sisälly kuin kilometrin matkalta Karhunkierrokseen, joten suurin osa Karhunkierrosta patikoivista jättää sen kiertämättä. Sinällään sääli, sillä varsinkin Savilammen taukopaikalta kannattaisi käydä kanjonia kurkkaamassa.
Oulangan kanjonin kurkkaus -reittiin voi yhdistää vielä käynnin kanjonin toisella puolella, joka tuo reitille lisää mittaa puolitoista kilometriä. Kanjonin kurkkaus -kierroksella on pari hyvää taukopaikkaa tulisijoineen, joten tämä upea kanjonimaisemareitti kuuluu ehdottomasti Sallan parhaisiin retkikohteisiin.
Kaunisharjun näköalapaikka
Kaunisharjun näköalapaikka on hieman ennen Sallatuntureita. Se on kaikista Sallan parhaista maisemista helpoiten saavutettavissa, sillä autolla pääsee näköalapaikan viereen. Kaunisharjun maisemia voi ihailla ympäri vuoden upeasta rakennuksesta, jonka vieressä on yksi Sallan in the middle of nowhere -kylteistä.
Ämmin polku
Aina ei tarvitse mennä pitkää reittiä, jotta näkee kaunista maisemaa. Ämmin polku on tehty nimensä mukaisesti isoäideille, joten tämä retkikohde sopii hyvin niin pienten lasten kuin isovanhempien kanssa rauhallisesti kuljettavaksi. Ämmin polku on kuiva helppokulkuinen reitti kangasmetsässä, jossa on pieni metsälampi laavuineen taukopaikkana. Reitin varrella on myös Sotkan lähde, josta voi ottaa mukaan juomakelpoista puhdasta tunturivettä.
Tuntsan reitti / A. E. Järvisen reitti
Tuntsan reitti vie Sallan korpimaiseen useamman päivän vaellukselle. Mikäli itse suunnittelisin Sallaan pidempää vaellusta, olisi Tuntsa ehdottomasti kohteena. Samalla tulisi kiivettyä Sallan korkeimpaan kohtaan Sorsatunturin huipulle. Vaelluksen aikana tulisi tutuksi niin Suomen lähihistorian suurimman paloalueen jäljet Tuntsassa kuin Nuoluskurun maisemat.
Uskomuksen mukaan Tuntsan lumoama muuttuu kuollessaan metsän peuraksi.
- Tuntsan vaelluksen reittikuvaus by Sydän rinnassa reppu selässä
Summa summarum: Ensimmäinen ajatus Sallasta oli se, että voiko kansallispuistoon olla pettynyt? Olen edelleen sitä mieltä, että voi olla. Kansallispuisto avattiin vuotta liian aikaisin – suurin osa taukotuvista oli poistettu ja uudet olivat vasta rakennusvaiheessa. Kaiken lisäksi puiston tunnetuin Iso Pyhätunturin perusreitti oli kokonaan suljettu.

Sallan kansallispuisto avattiin vuotta liian aikaisin, kesä 2022 ei ollut paras aika retkeillä siellä.
Sitä vastoin Sallan muut luontoreitit kansallispuiston ulkopuolella olivat varsin mukavia ja kauniita – sellaisia mitä Sallasta lähdin hakemaan. Bonuksena oli ihana rauha, mitä ei yleensä Suomen suosituimmissa luontokohteissa ja kansallispuistossa koe. Seuraavan kerran aion mennä Sallaan talvella aktiivilomailemaan, josta olen kuullut kavereilta pelkästään positiivista juuri paikan rauhallisuuden vuoksi.
Keskellä ei mitään,
-Kohteena maailma / Rami
P.S. Tykkäätkö kierrellä kansallispuistoja? Itse olen vieraillut Suomessa lähes kolmessakymmenessä kansallispuistossa.
- Suomen kansallispuistot by Kohteena maailma
* Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa
P,S.2 Salla on helppo yhdistää myös aktiivilomailuun Kuusamossa,
Lue lisää muista Holiday Clubin kohteista Suomessa:
- Turku lasten kanssa talvella by Kohteena maailma
- Golfloma Kuusamossa – golfia ja aktiivilomailua by Kohteena maailma
- Tampereen seudun golfkentät Lapinniemen kylpylän ympärillä by Kohteena maailma
- Golfia ja aktiivilomailua Katinkullassa by Kohteena maailma
- Lappeenrannan ja Imatran golfloma Holiday Club Saimaalla by Kohteena maailma
- Holiday Clubin golfbrändilähettiläs – golfia ja aktiivilomailua by Kohteena maailma