Vinkkejä golfmatkailuun ja aktiivilomailuun

Ilokseni voin kertoa, että Suomen luetuin matkablogi on ottamassa aktiivisesti ohjelmaan myös golflomista tarinoinnin. Näissä lomissa ei eletä pelkästään golfin ehdoilla, vaan mukana seuraa niin vinkkejä aktiivilomailuun kuin nähtävyyksiin parhaita makumatkaelämyksiä unohtamatta. Itse laitan Holiday Clubin kanssa sovitussa brändilähettilään roolissa peliin kaiken sen osaamisen ja kokemuksen, mitä olen kolmekymmentä vuotta kestäneellä aktiivisella golfurallani ja niihin liittyvillä matkoilla oppinut.

* Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa

Black Mountain - lomagolfia Thaimaassa.

Black Mountain – lomagolfia Thaimaassa.

Holiday Clubin golfbrändilähettiläs 2021-2022

Holiday Clubilla on ollut viimeisen parin vuoden aikana brändilähettiläitä, jotka ovat tuoneet Holiday Clubin parhaita puolia esiin yhteistyöpostauksissaan. Kun minua kysyttiin Holiday Clubin ensimmäiseksi golfbrändilähettilääksi, niin en kauaa asiaa epäröinyt. Neuvottelut Holiday Clubin golfbrändilähettilään roolista sujuivat helposti ja saimmekin sopimuksen nopeasti aikaiseksi. Omalta osaltaan on hieno todeta, että monen golfarin haave “saada palkkaa pelaamisesta” toteutuu Holiday Clubin golfbrändilähettiläänä.

Tulevan vuoden aikana tuon esille golfmatkailun vinkkejä omassa blogissani niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Itsellä on kokemusta pelaamisesta 130 golfkentältä yli kymmenestä maasta, joten perspektiiviä lajiin on vuosien varrella kertynyt. Olen pelannut golfia niin maailman parhailla links-kentillä kuin viihtyisissä golf-resortissakin kotimaan kenttiä unohtamatta. Entisen “kilpagolffarin” sijaan minun voisi todeta olevan nykyään “kokonaisvaltainen golfnautiskelija”, joka mieluiten pelaa golfia tuttujen kavereiden kanssa nauttien hyvien kenttien lisäksi ennen kaikkea hyvästä peliseurasta. Parhaat nautinnot golfista tuleekin kavereiden kanssa tehdyistä pelireissuista.

Golfreissulla maailmalla - tällä kerralla golfin kodissa St. Andrewsissa.

Golfreissulla maailmalla – tällä kerralla golfin kodissa St. Andrewsissa.

Tuloskortti St. Andrews Old Course.

Tuloskortti St. Andrews Old Course.

Ensimmäinen yhteistyöreissu Holiday Clubin golfbrändilähettiläänä suuntautui edellisenä viikonloppuna Saimaalle. Kolmen päivän golflomalla tutustuin Saimaan parhaisiin golfkenttiin Lappeenrannassa ja Imatralla. Majapaikkana luonnollisesti oli Holiday Club Saimaa, jossa oli mukava viettää jälkipelit omalle peliporukalle sopivassa Villas-huoneistossa.

Tästä se lähtee - ensimmäinen draivi Holiday Clubin golflähettiläänä.

Tästä se lähtee – ensimmäinen draivi Holiday Clubin golflähettiläänä.

Muutama fakta minusta golfaajana

Olen tosiaan pelannut golfia reilut 30 vuotta, tasoituksen ollessa paria ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta selvästi singelin puolella. Aikoinani monet reissut tein golfin ehdoilla, mutta myöhemmällä iällä on alkanut kiinnostamaan enemmän golfkenttien ulkopuolinen maailma. Siksi Holiday Clubin brändilähettiläänä haluan tuoda esiin golfmahdollisuuksien lisäksi alueen aktiivilomailumahdollisuuksia ja nähtävyyksiä – sekä tietysti alueen parhaita makumatkakohteita. Olenkin nykyään enemmän kokonaisvaltainen golfin nautiskelija, mutta aina pelatessa haetaan parasta mahdollista tulosta kierrokselta.

Itseä on kiinnostanut aina golfin parhaat kentät, niiden suunnittelu ja pelattavuus huipputasolla. Omien pelireissujen lisäksi on tullut vuosien saatossa seurattua golfia televisiosta lukuisia tunteja sekä luettua alan kirjallisuutta. Varsinkin nuorempana golfkenttien suunnittelu kiinnosti kovasti ja olin useana vuonna mukana kotiseurani Tammer Golfin kenttätoimikunnassa parantamassa kentän pelattavuutta.

Golfin kilpailullisesti suurin saavutus on Nokia River Golfin reikäpelimestaruus, mutta merkittävin kädenjälkeni löytyy Tammer Golfin reiltä numero 10. Kentän uudistamisprojektissa 90-luvun loppupuolella toteutettiin kyseisen väylän kohdalta oman layoutin mukainen suunnitelma, jossa tehtiin uusi postimerkin kokoinen takatii, vasemmanpuoleinen väyläbunkkeri sekä greenin siirron yhteydessä muotoillut uudet syvemmät bunkkerit. Tammerin kymppiväylä lieneekin oma merkittävin aikaansaannokseni golfin hyväksi, riippumatta siitä mitä loppuelämän aikana golfkentällä aikaiseksi pelatessa saa.

Carnoustie Championship Course - maailman parhaimpia ja vaikeimpia golfkenttiä.

Carnoustie Championship Course – maailman parhaimpia ja vaikeimpia golfkenttiä.

Golfin tarinat ovat pelin suola

Parhaat golfin tarinat ja muistot ovat syntyneet vuosien saatossa kavereiden kanssa golfia pelatessa. Niistä tarinoista kirjottaisi helposti kirjan jos toisenkin. Osa tarinoista olisi kuitenkin sellaisia, että lukija ei niitä uskoisi. Siksi golf onkin peleistä mahtavin, sillä oikeastaan vain kalastajat pystyvät lähellekään samanlaisiin tarinoihin kertoessaan retkistään ja hetkistään rakkaan harrastuksen parissa.

Sattuipa kerran monen tuntemalla Mijaksen Lagos kentällä niin, että skineissä oli jaossa yhdeksän väylää peliporukan kesken. Reiät oli avauksen jälkeen menossa yhdelle pelikaverilla muiden möhlittyä omat avauksensa, kun minäkin viimeisenä lyöjänä löin pallon jo reilusti parikymmentä metriä kentän ulkopuolelle. Pallon pomppiessa tiellä, vastaan ajoi San Miquelin olutrekka, jonka lavan ja tien välissä pallo pomppi kuin filpperissä singoten sen takaisin golfkentän puolelle. Loppu oli pelkkä muodollisuus, ja vein järkyttyneiden pelikavereiden edestä reiät Seve Ballesterosmaisella parilla. Illalla sitten maistuikin kylmä San Miquel majapaikan uima-altaalla jälkipeleissä jopa tavallistakin paremmalta.

Arabian vanhimmalla kentällä Awali Golf Clubilla Bahrainissa oli täydellisesti öljytyt brownit puttaamiseen.

Arabian vanhimmalla kentällä (hiekkakenttä) Awali Golf Clubilla Bahrainissa oli täydellisesti öljytyt brownit puttaamiseen.

Saimaankin golfreissulta irtoaa tarinoita myöhemmin muisteltavaksi.

Saimaankin golfreissulta irtoaa tarinoita myöhemmin muisteltavaksi.

Minne pelaamaan golfia

Moni golfin pelaaja tykkää kierrellä eri kenttiä ja tutustua sitä kautta golfin maailmaan. Omasta mielestäni on ollut aina yhtä antoisaa tutustua niin kotimaan kuin ulkomaan kenttiin. Suomen kesä on upeaa aikaa golfata ja maassamme on lukuisia erinomaisia golfmatkakohteita tarjolla. Tulenkin Holiday Clubin golfbrändilähettiläänä tuomaan esiin ennen kaikkea niitä kohteita, joissa on kokonaisvaltaiset mahdollisuudet golfin lisäksi myös muuhunkin aktiivilomailuun.

Kotimaassa tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja, joista Holiday Clubin golfkohteet ovat yksi erinomainen mahdollisuus golfin ympärille rakennettuihin lomiin. Saimaalla, Katinkullassa ja Kuusamossa Holiday Clubin majoittautujat saavat greenfeen edulliseen 35 euron hintaan, eikä kovasti uusiutuvassa Vierumäelläkään green fee majoituksen yhteydessä maksa kuin 45 euroa. Näiden kohteiden lisäksi lähes jokaisen Holiday Clubin majoituskohteen lähistöltä löytyy golfkenttiä, joista esimerkiksi kotikaupunkini Tampereen suunnalla kymmenkunta kenttää vajaan tunnin ajomatkan päässä Lapinniemen kylpylästä.

Omasta mielestäni golfloma onkin parhaimmillaan silloin, kun lomakohteen lähistöltä löytyy useampikin kenttä pelattavaksi.

Suomessa golfin harrastaminen on talvella mahdotonta, joten monet golffarit suuntaavatkin golflomille ympäri maailmaa. Talviajan helpoin kohde golflomailuun on Espanjan aurinkorannikko eli Costa del Sol. Siellä odottaa lähes sata golfkenttää, joista valita golflomalle pelattavaksi erilaisia kenttiä aina Andalucian vanhimmasta lähes satavuotiaasta Padarorista manner-Euroopan parhaaseen golfkenttään Valderramaan. Sanoisinkin, että Costa del Sol on yksi parhaista lomakohteista niille, jotka haluavat tutustua golfin ohella lähialueiden nähtävyyksiin.

Monen golffarin ongelma jälkeenpäin ajateltuna on pelireissuilla se, että päivät suunnitellaan liikaakin golfin ehdoille. Eipä silti, olen siihen itsekin sortunut useasti, mutta onneksi monilla reissuilla on tutustuttu myös golfkenttien ulkopuoliseen elämään kohteessa. Parasta itsestä golf on silloin, kun päivässä ehtii pelaamaan kierroksen golfia hyvällä kentällä ja sen lisäksi on muutakin mielenkiintoista ohjelmaa tai tutustumista nähtävyyksiin hyvistä ruokailuista lähtien.

Portugali ja Espanja on monen golffarin unelmakohteita Euroopassa.

Portugali ja Espanja on monen golffarin unelmakohteita Euroopassa.

Eniten kierroksia on elämän aikana tullut pelattua kuitenkin Hakun kanssa Tampereen alueella.

Eniten kierroksia on elämän aikana tullut pelattua kuitenkin Hakun kanssa Tampereen alueella.

Holiday Clubin osakkeet ja RCI

Holiday Clubin osakkeita ostetaan hyvin eri tarkoituksiin. Osa tykkää käyttää omaa viikkoaan esimerkiksi golflomaan suosikkikohteessaan, kun taas toiset ovat vaihtaneet Holiday Clubin osakkeen viikkonsa RCI-pistelomiin. Itsellä on esimerkiksi viikko-osake Katinkullasta, mutta en ole koskaan omaa majoitusviikkoani Katinkullassa viettänyt. Toisin sanoen olen vaihtanut sen vuosittaiseen RCI-pistejäsenyyteen, jonka pisteillä olen reissannut mm. pari kertaa isyyslomalla Karibialla, aurinkolomilla Meksikossa ja ollut aktiivilomalla Alpeilla. Seuraavaksi tarkoitus olisi hyödyntää pisteitä kaupunkilomalla New Yorkissa, jonka edellisen yrityksen korona valitettavasti viime vuonna peruutti.

Mikäli omistat Holiday Clubin osakkeen, voit liittyä Holiday Clubin Osakkeenomistajat -ryhmään Facebookissa. Vaihtoehtoisesti RCI:n pistejäsenille on oma ryhmänsä, jonka toisena ylläpitäjänä olen. Molemmissa ryhmissä jäsenet jakavat vinkkejä lomakohteisiin, ja keskustelevat jäsenyyteen liittyvistä asioista välillä hyvin kriittiseenkin sävyyn. Molempien ryhmien tavoitteena on toimia osakkeenomistajien parhaaksi, jotta he saisivat parhaan hyödyn omistamastaan osakkeesta.

Mikäli Holiday Clubin osakkuus ei sinua kiinnosta, niin Holiday Clubin kohteissa voi kuitenkin vierailla “normaalien hotellivarausten muodossa”. Tällöinkin pääset kokemaan sen, mitä itse tulen kertomaan aktiivilomailusta Holiday Clubin kohteissa tulevan vuoden aikana.

ALENNUSKOODI: RAMI15
Alennuskoodi RAMI15 käy sellaisenaan Holiday Clubin verkkokauppaan ja sillä saa 15 % alennuksen kaikista Holiday Clubin kohteista Suomessa. Lisää alennuskoodi kohtaan “Onko sinulla kampanjakoodi” ja varaa itsellesi sopiva loma! Voimassaoloaika koodille 31.12.2022 saakka.

RCI pistevaihtolomalla hotellin golfkentällä Meksikossa viihtyivät myös alligaattorit.

RCI pistevaihtolomalla hotellin golfkentällä Meksikossa viihtyivät myös alligaattorit.

Summa summarum: Odotan innolla, mitä tuleva vuosi Holiday Clubin brändilähettiläänä tuo tullessaan. Golfin lisäksi tuon esiin aktiivilomailumahdollisuuksia niin kesä kuin talviaikaan ympäri Suomea. Tavoitteena on kertoa reissuiltani sellaisia vinkkejä aktiivilomailuun, joista on iloa lukijoille tulevia lomia suunnitellessa.

Tarinoita ja golftarinoita,
-Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa

Holiday Clubin brändilähettiläitä:

ALENNUSKOODI: RAMI15
Alennuskoodi RAMI15 käy sellaisenaan Holiday Clubin verkkokauppaan ja sillä saa 15 % alennuksen.
Lisää alennuskoodi kohtaan “Onko sinulla kampanjakoodi” ja varaa itsellesi sopiva loma!
Voimassaoloaika koodille 31.12.2023 saakka.

Talviharjoitteluksi riitti muutama draivi mökillä loppukeväästä.

Talviharjoitteluksi riitti muutama draivi mökillä loppukeväästä.