Mitä tehdä, kun Ruka-Kuusamo on jo tuttu?

Kävin kesälomareissulla Holiday Clubin brändilähettilään ominaisuudessa aktiivilomailemassa Kuusamossa ja Sallassa. Itselle Kuusamo on ollut se pohjoisen Suomen ykköskohde, missä olen viettänyt useamman viikon niin talvella kuin kesällä vuosien varrella. Aikaisemmilla reissuilla olen majoittunut aina Rukalle, mutta tällä kerralla majoituin Holiday Club Kuusamon Tropiikin uutuutta hohtavaan loma-asuntoon. Se olikin sijainniltaan erinomainen, varsinkin kun Kuusamon aktiivilomalla oli tarkoitus pelata muutama kierros golfia majapaikan viereisellä golfkentällä kaiken muun aktiivilomailun lisäksi. Golfloma Kuusamossa olikin varsin monipuolinen aktiiviloma mukavine päiväretkine lähialueen nähtävyyksiin.

* Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa

Kuusamo on aktiivilomailijan paratiisi.

Kuusamo on aktiivilomailijan paratiisi.

Kuusamon loman kohokohdat

Kuusamossa tekeminen ei tosiaan lopu kesken, ja joka lomalla tulee tehtyä samojakin juttuja. Olen kiertänyt Karhunkierroksen kokonaisuudessaan, ja sen lisäksi olen patikoinut eri pätkiä siitä lyhyempinä päiväretkinä erikseenkin. Pienen Karhunkierroksen olen kiertänyt muutamaan kertaan, ja laskenut Kuusamon villejä koskia useammankin kerran. Silti jokaisella lomalla Ruka-Kuusamossa haluaa kokea myös jotain uutta.

Top10 tekemistä Kuusamossa kesällä

#1Golf Kuusamossa

Holiday Club Kuusamon Tropiikin vieressä sijaitseva golfkenttä on Suomen korkeimmalla paikalla sijaitseva golfkenttä. Ykköstiillä korkeutta on peräti 280 metriä merenpinnasta mitattuna. Teoriassa siis kuumana kesäpäivänä Kuusamon golfkentällä pystyy lyömään ohuemman ilman puolesta palloa pidemmälle kuin esimerkiksi Yyterin merenrantakentällä, mutta käytännössä näissä korkeuksissa ei metrien eroista puhuta.

Kuusamon golfkenttä on varsin kaunis. Pelaajia ei ollut juuri nimeksikään eli käytännössä sai pelata silloin kuin halusi – vaikka keskellä yötä! Nimittäin yöttömän yön aikaa golfia näkee pelata vuorokauden ympäri.

Kuusamon golfkentän erikoisuutena voidaan pitää sitä, että poroihin törmääminen ei ole mitenkään harvinaista. Itse pelasin golfia kolme kierrosta, ja kahdella niistä näkyi kentällä poroja. Viimeisen kierroksen kymppireiän avausta jouduin odottamaan vähän pidempään, kun annoin poron rauhassa tehdä omia askareitaan.

Mitä sitten itse tulee pelattavuuteen, niin Kuusamon golfkenttä on sopivan haastava. Singel-pelaajien haastavuuteen vaikuttaa paljon lippujen paikat, sillä osalla väylistä niiden sijainnilla on varsin paljon merkitystä reiän pelattavuuteen. Bogey-pelaajille kenttä on mukavan leveä, mutta useat vesiesteet tuovat haastetta peliin. Kaiken kaikkiaan varsin kiva lomagolfkenttä on kyseessä, jossa varsinkin loppukesästä greenit ovat varsin hyvässä kunnossa.

Kentän kohokohta: väylä 10 | Par 4 | Klubiteeltä 339 metriä
Väylä nro 10 on varsinkin valkoiselta ja keltaiselta teeltä todella upea. Avauksessa lyödään korkealta mäeltä 270 metriä meren pinnan yläpuolella draivi veden yli huomattavasti alempana vasemmalle kaartavalle väylälle. Oma haasteensa on siinä, kun ei oikein osaa vieraspelaajana päättää mitä linjaa pitäisi avata. Liikaa vasemmalle lyöty draivi jää lyhyenä veteen, vastaavasti liikaa oikealle lyöty avaus pomppii väylän yli takametsään. Kun draivin on saanut onnellisesti väylälle, niin kakkoslyönti on jo huomattavasti leppoisampi. HCP 3 kertoo kuitenkin sen, että pariin pelaaminen tällä väylällä on kova suoritus.
Kentän erikoisuus: väylä 3 | Par 5 | Klubiteeltä 471 metriä
Haastava väylä, joka kieltämättä on varsin hankala vieraspelaajille. Kirjaimellisesti dogleg, jossa avaus on lyötävä vähintään n. 220 metriä mahdollisimman lähellä väylän vasempaan reunaa. Mikäli avauksen lyö liikaa oikealle, tulee toisesta lyönnistä todella haastava sokkolyönti saksalaisten vuonna 1944 räjäyttämän ammusvaraston paikalla olevan bunkkerikummun yli kapealle väylälle. Kakkoslyönnin jälkeen jää vielä haastava ja pitkä kolmas lyönti greenille, minkä edessä on ikävästi vielä bunkkeri. Par on tällä väylällä kova tulos kenelle tahansa birdiestä puhumattakaan.

Kuusamon golfklubi sijaitsee kentän korkeimmalla kohdalla yhdeksännen viheriön yläpuolella.

Kuusamon golfklubi sijaitsee kentän korkeimmalla kohdalla yhdeksännen viheriön yläpuolella.

Väylä 10 - Ristikallio - on Kuusamon golfkentän kauneimpia väyliä.

Väylä 10 – Ristikallio – on Kuusamon golfkentän kauneimpia väyliä.

Kuusamossa voi pelata ympäri vuorokauden golfia.

Kuusamossa voi pelata ympäri vuorokauden golfia.

#2Rukatunturin ympäristö

En oikein osaa sanoa, mikä Rukatunturin ympäristöstä tekee sellaisen, että tulen aina hyvälle mielelle siellä ollessa. Jo Kuusamosta ajellessa kohti Rukaa pelkästään Rukatunturin näkeminen nostaa hymyn huulille. Kun kesäaikaan vielä Kujalan porotilan veijarit norkoilevat pitkin tietä, niin kiire on taakse jäänyttä elämää – sitä tietää olevansa lomalla. Mikäli muuten porot kiinnostavat, niin Kujalan porotila on suositeltava vierailukohde.

Kun Rukan kylästä nousee tuolihissillä Rukatunturin huipulle, tekee mieli nauttia maisemista pienen kävelylenkin voimin. Ainoastaan alas tullessa kesäkelkkarataa pitkin tietää vuosien saatossa vanhenneensa, sillä nykyään tulee käytettyä jarruakin alas laskiessa. Alaspäin pääsee myös nykyään Rukatunturin Bikeparkin alamäkiajoreittejä maastopyörällä, nuorena poikana moisista radoista koppihissinousuineen ei osannut edes haaveilla. Ennen sitä oli vaan nuori ja notkea – nykyään pelkkä ja.

Itselle Rukatunturi on ollut puolet elämästä “se Lapin hiihtokeskus”, mikä on tuntunut kaikista kotoisimmalta ympäri vuoden. Vaikka Ruka-Kuusamo ei Lapissa olekaan, niin sehän johtuu vain läänirajoja vedelleen työryhmän epäonnistumisesta.

Rukan kylän palveluista oli tälläkin lomalla mukava nauttia. Ruka ja Levi ovatkin omaa luokkaansa kesäaikaan pohjoisen Suomen hiihtokeskuksista, jos mietitään palveluiden ja ravintoloiden määrää. Rukalla on kuitenkin Leviä monipuolisemmat aktiviteetit ja luontoreitit kesäiseen aktiivilomaan. Varsinkin luontoreittien osalta ei ole Kuusamon voittanutta koko Suomessa!

Kuusamon retkikohteet ja parhaat luontonähtävyydet

Rukan lähestyessä Kujalan porotilan asukit ovat yleensä lomailijoiden iloksi helposti löydettävissä.

Rukan lähestyessä Kujalan porotilan asukit ovat yleensä lomailijoiden iloksi helposti löydettävissä.

Kujalan porotila on suositeltava vierailukohde.

Kujalan porotila on suositeltava vierailukohde.

Rukatunturi on oma suosikkihiihtokeskus Suomessa.

Rukatunturi on oma suosikkihiihtokeskus Suomessa.

Kuusamosta löytyy rumimmat paikannimet ja kauneimmat maisemat.

Kuusamosta löytyy rumimmat paikannimet ja kauneimmat maisemat.

#3

Vierailu Pentikinmäellä Posiolla

Aika paljon tänäkin vuonna on tullut kotimaata kierrettyä, mutta en muista reissuilta mitään niin positiivista yllätystä kuin Anu Pentikin elämäntyöstä kertova kulttuurikeskus Pentik-mäki Posiolla. Olen vuosia harkinnut Pentikinmäellä käyntiä, mutta vasta tänä vuonna sain sen aikaiseksi. Pentikin tehtaanmyymälän lisäksi nähtävillä on Anu ja Topi Pentikäisen entinen kotitalona ja ateljeena toiminut kelohuvila, Anu Pentik Galleria, Pentikin 50-vuotisnäyttely sekä eri museoita. Kun alueella on vielä Pentikin vintage-kauppa, kahvila ja kesäaikaan erillinen kesätori, niin voidaankin todeta, että kaiken tämän lisäksi on Pentikin tehtaanmyymälä eikä toisin päin.

Aion kirjoittaa Pentikinmäestä oman postauksen, sillä sen verran vaikuttava kokonaisuus on kyseessä. Sitä odotellessa sanonkin teille vinkkinä, että ajelkaa ihmeessä tunnin ajomatkan päässä olevalle Posiolle Pentikinmäen kulttuurikeskukseen – et taatusti pety! Ja kaiken lisäksi tämä kaikki ei maksa mitään eli alueelle on ilmainen sisäänpääsy.

Anu Pentik ja sen Vintage-myymälän astiastoa.

Anu Pentik ja sen Vintage-myymälän astiastoa.

Moni mieltää Pentikin astiastoihin, mutta se on ollut todella kuuluisa myös vaatesuunnittelusta.

Moni mieltää Pentikin astiastoihin, mutta se on ollut todella kuuluisa myös vaatesuunnittelusta.

Anu Pentik on yksi suomalaisen taiteen suurimmista nimistä.

Anu Pentik on yksi suomalaisen taiteen suurimmista nimistä.

#4

Patikointi Riisitunturin kansallispuistossa

Samalla kun vierailee Pentikinmäellä Posiolla, niin siihen on helppo yhdistää Riisitunturin kansallispuisto. Vaihtoehtoisesti Riisitunturin sijaan voisi suunnata Korouomalle, mutta meidän retkikuntamme päätti valloittaa Riisitunturin huipun. Edellisen kerran olin siellä yksikseni talviaikaan, mutta tällä kerralla retkeiltiin muksujen kanssa reilun neljän kilometrin rengasreitti Riisin rääpäsy.

Riisitunturi on Suomen kuvatuimpia kansallispuistoja talviaikaan, kun upeat tykkylumen peitossa olevat puut vangitsevat maisemaa. Kesällä ei Riisitunturin huipulle nousevalla reitillä ole samanlaisia elämyksiä tarjolla, mutta varsin mukava reitti silti on kyseessä. Mikäli haluaa tehdä hieman pidemmän patikointiretken, niin Riisin rietas on 11 kilometrin pituinen rengasreitti – se jäi meidän seurueellamme odottamaan seuraavaan kertaan.

Riisitunturin kansallispuisto – iltakävely auringonlaskuun keväthangilla

Riisin Rääpäsy on varsin sopiva päiväretkikohde lasten kanssa.

Riisin Rääpäsy on varsin sopiva päiväretkikohde lasten kanssa.

Riisitunturin kansallispuisto Posiolla on mukava päiväretkikohde Kuusamosta.

Riisitunturin kansallispuisto Posiolla on mukava päiväretkikohde Kuusamosta.

Riisitunturin kansallispuistossa kannattaa tutkia pieniä yksityiskohtia - ja odottaa hillojen kypsymistä.

Riisitunturin kansallispuistossa kannattaa tutkia pieniä yksityiskohtia – ja odottaa hillojen kypsymistä.

#5Kuusamon loman yhdistäminen Sallaan

Kuusamo on varsin vilkas lomakohde kesäaikaan. Mikäli haluat kokea selvästi rauhallisemman lomakohteen Lapissa hyvillä luontoreiteillä varustettuna, kannattaa käydä lomailemassa tunnin päässä pohjoisessa Sallatunturilla. Toki Sallaan voi tehdä helposti päiväretkenkin Kuusamosta, mutta parhaillaan Sallatunturi on yhdistelmälomalla Kuusamon kanssa.

Monia luontomatkailijoita kiehtoo tällä hetkellä Salla, koska sinne avattiin Suomen uusin kansallispuisto. Itse koin kuitenkin Sallan parhaat maisemat Sallan kansallispuiston ulkopuolella, joten varsin monipuolisesta luontokohteesta on myös Sallan kohdalla kysymys. Se tekeekin siitä erinomaisen lomakohteen luonnon rauhaa etsiville retkeilijöille.

Sallassa kannattaa vierailla Sallan sotahistorian ja jälleenrakennuksen museossa. Siinä saa hyvän kuvan Sallan historiasta ja sotien vaikutuksesta Sallan alueella. Retkikohteista esiin täytyy nostaa Salla Wilderness Park eli entinen Sallan poropuisto, jossa pääsee takuuvarmasti näkemään poroja lähietäisyydeltä patikoinnin lomassa.

Sallan kansallispuisto ja parhaat retkikohteet

Salla in the middle of nowhere.

Salla in the middle of nowhere.

Ei ollut epäselvyyttä, kumpi väisti :-D

Ei ollut epäselvyyttä, kumpi väisti 😀

Sallassa saa olla keskellä luontoa omassa rauhassa.

Sallassa saa olla keskellä luontoa omassa rauhassa.

Majoitus Holiday Club Kuusamon Tropiikki

Holiday Clubin golfkohteista Kuusamo on pohjoisin lomakohde, missä on golfin pelaamisen mahdollisuudet. Kenttä sijaitseekin aivan Kuusamon Tropiikin vieressä, jossa on varsin monipuolinen valikoima erilaisia loma-asuntoja. Meidän majapaikkanamme oli uudehko kahden makuuhuoneen 50 neliön Petäjälampi Villas-asunto. Se olikin kaikin puolin tyylikäs kokonaisuus, jonka visuaalinen ilme oli ilo silmälle. Sisätilat kruunasi lasinen terassi, jossa lämpiminä kesäpäivinä oli varsin mukava viettää aikaa. Parasta huvia oli ohi liikkuvien porojen seuraaminen, joidenka näkemiseen ei koskaan kyllästy.

Kuusamon golfkentälle käveli majapaikasta viisi minuuttia. Kun kentällä oli todella vähän pelaajia, niin ilmoittauduttuaan kierrokselle pystyi lähtemään pelaaman koska tahansa. Itse pelasinkin niin aikaisin aamulla, päivällä kuin myöhään illalla – miten perheen aktiviteetteihin parhaiten sopi. Kun yöttömän yön aikaan pystyi halutessaan pelaamaan koska vaan, niin se on mieletön etu aikatauluja suunnitellessa.

Vaikka kävimme aamiaisella Kuusamon Tropiikin hotellissa ja söimme pääasiassa kaikki ruokailut ravintoloissa, niin silti mieluummin majoitun loma-asunnossa hotellihuoneen sijaan. Ensinnäkin isommat tilat ovat tietysti iso bonus, siinä missä oma keittiö jääkaappeineen on lasten kanssa liikkuessa varsin hyödyllinen juttu. Saunasta ei saanut nyt sellaista hyötyä kuin yleensä, sillä kuumina kesäpäivinä riitti hyvin kylpylässä käynnit ja perheen sisäiset kilpailut vesiliukumäen nopeusennätyksistä – ilman niitä sauna olisi silti ollut varsinkin golfkierrosten jälkeen takuuvarmasti päällä.

Kuivauskaappi on yksi parhaimmista jutuista aktiivilomalla. Se oli aktiivisessa käytössä päivittäin. Myös pesukoneesta on iloa hieman pidemmällä reissulla, jotta ei tarvitse raahata ihan niin paljoa varusteita matkaan kuin ilman vaatteiden pesumahdollisuutta majoittautuessa.

Mitä sitten tulee sijaintiin, niin Kuusamon Tropiikki on erinomaisten yhteyksien päässä Kuusamon mielenkiintoisiin retkikohteisiin nähden. Lisäksi Kuusamon kaupungin palvelut ovat muutaman minuutin automatkan päässä, eikä Rukallekaan aja kuin vartin vallitsevasta porojen määrästä tiellä hieman riippuen.

ALENNUSKOODI: RAMI15
Alennuskoodi RAMI15 käy sellaisenaan Holiday Clubin verkkokauppaan ja sillä saa 15 % alennuksen kaikista Holiday Clubin kohteista Suomessa. Lisää alennuskoodi kohtaan “Onko sinulla kampanjakoodi” ja varaa itsellesi sopiva loma! Voimassaoloaika koodille 31.12.2023 saakka.

Kuusamon Tropiikin Petäjälampi Villas-asunnot ovat varsin hyvä tukikohta lomalle Kuusamoon.

Kuusamon Tropiikin Petäjälampi Villas-asunnot ovat varsin hyvä tukikohta lomalle Kuusamoon.

50 neliön loma-asunto on varsin passeli nelihenkisen perheen lomailuun.

50 neliön loma-asunto on varsin passeli nelihenkisen perheen lomailuun.

Sisustus on moderni ja tyylikäs eli kaikin puolin viihtyisä.

Sisustus on moderni ja tyylikäs eli kaikin puolin viihtyisä.

Holiday Club Kuusamon Tropiikin Kylpylässä on mukava rentoutua.

Holiday Club Kuusamon Tropiikin Kylpylässä on mukava rentoutua.

O'Learys ja Fish & Chips.

O’Learys ja Fish & Chips.

Keilailu on koko perheelle sopiva aktiviteetti.

Keilailu on koko perheelle sopiva aktiviteetti.

Summa summarum: kesäinen Kuusamo oli kuin kotiin olisi mennyt. Golflomalla kentän vieressä oleva viihtyisä loma-asunto oli huippu, sillä pystyin pelaamaan golfia mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Päiväsaikaan golffia pelatessani puoliso vei lapset leikkimään Angry Birds Parkiin, niin heillekään ei aika tullut pitkäksi. Kun Kuusamossa riittää erilaisia aktiviteettejä moneen lähtöön, niin mielellään sinne palaa kerta toisensa jälkeen. Lasten kanssa lomaillessa kylpylässä käynti päivittäin oli odotettu ohjelmanumero, millä ne sai tekemään päivisin sellaisiakin aktiviteettejä, jotka olivat enemmän aikuiseen makuun. Kaiken kaikkiaan huippuloma Kuusamossa taas kaikkien mieleen oli takanapäin.

Aktiivilomalla 24/7,
-Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa

P.S. Kyllä Kuusamossa riittää tekemistä talvellakin!

Top10 tekemistä Rukalla talvikaudella

Lue lisää muista Holiday Clubin kohteista Suomessa: