Kuusamon parhaat maisemat ja luontokohteet

Ruka-Kuusamo on luontomatkailijoiden paratiisi monipuolisuudellaan ja Kuusamon retkikohteet eivät takuuvarmasti lopu kesken pidemmälläkään lomalla. Suomen kuuluisin vaellusreitti, 82 kilometriä pitkä Karhunkierros on klassikko, joka jokaisen retkeilijän on koettava kerran elämässä. Sen varrelta löytyy suurin osa Kuusamon parhaista maisemista ja aikaa on hyvä varata 3-4 vuorokautta. Lasten kanssa liikkuessa Pieni Karhunkierros tarjoilee 12 kilometrin aikana Kuusamon parhaat palat ja Rukan ympäristöstä löytyy lukuisia päiväpatikointireittejä.

Vinkki: Vaikka Kuusamon retkikohteet ovat laajalla alueella, niin suurin osa niistä on saavutettavissa kohtalaisen helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla. Silloin kyllä kannattaa majoittautua Ruka kävelykylässä, jolloin on suoraan palvelujen äärellä. Rukan kylästä lähtee bussikuljetukset ja kimppataksit niin Karhunkierroksen kuin Pienen Karhunkierroksen lähtöpaikoille kuten myöskin HossaBussi Hossan kansallispuistoon.

Kuusamo kutsuu retkeilemään.

Kuusamo kutsuu retkeilemään.

Kuusamon parhaat retkikohteet kansallispuistoissa

Karhunkierros – 82 kilometrin seikkailu Oulangan kansallispuistossa

Mikäli haluaa nähdä Kuusamon kauneimmat maisemat kerralla, niin lähde elämäsi seikkailulle rinkka selässä kiertämään Karhunkierros. Vaihtoehtoisesti monet Karhunkierroksen parhaista maisemista on nähtävissä myös pistoretkinä muutaman kilometrin patikoinneilla, jos käytössä on oma auto. Se onkin hyvä vaihtoehto sellaisille, jotka eivät halua kiertää koko Karhunkierrosta, mutta haluavat kuitenkin nauttia Kuusamon parhaista luontonähtävyyksistä.

Itse asiassa Karhunkierrokselle on kaksi lähtöpaikkaa- Virallisen Karhunkierroksen 82 kilometriä pitkä reitti lähtee Hautajärven luontokeskukselta ja 70 kilometriä pitkä reitti puolestaan lähtee Sallan tien varresta kohti Ristikalliota. Valitsipa kumman vaihtoehdon tahansa, pääsee nauttimaan Suomen kauneimmista maisemista.

Karhunkierroksen maisemat ovat Kuusamoa parhaimmillaan.

Karhunkierroksen maisemat ovat Kuusamoa parhaimmillaan.

Pieni Karhunkierros – 12 kilometrin ympärysreitti sopii myös lapsille

Pieni Karhunkierros tarjoilee Karhunkierroksen parhaat palat pienoiskoossa. Se on suurimmilta osin rengasreitti, joten se lisää myös päiväretken mielekkyyttä. Pienen Karhunkierroksen kohokohtia ovat useat kosket, jotka nähdään lähietäisyydeltä niin riippusiltoja ylittäen kuin vesimaisemien vieressä patikoiden. Niskakoski, Myllykoski, Aallokkokoski ja Jyrävä ovat näistä kuuluisimmat.

Vinkki lapsiperheille ja huonokuntoisille: Vaikka useimmiten toista blogeissa väitetään, niin Pieni Karhunkierros kannattaa lasten kanssa kiertää vastapäivään. Ne, jotka toisin väittävät, niin eivät nimittäin ole kiertäneet Pientä Karhunkierrosta molemmin päin.

Vastapäivään kiertäessä Pienellä Karhunkierroksella ei ole kuin yksi paha nousu, jotka noustaan rappusia pitkin Kallioportille. Rappusia on hieman vajaa kolmesataa, mutta se menee pienemmiltäkin nappuloilta varsin kevyesti. Varsinkin, jos vertaa siihen, että myötäpäivään kiertäessä Harrisuvannolta alkaa tasaisen tappava kilometrejä pitkä nousu kohti Myllykoskea.

Pieni Karhunkierros talvella – retkeilyä luonnon rauhassa

Jyrävä on lasten kanssa mukava taukopaikka.

Jyrävä on lasten kanssa mukava taukopaikka.

Ölökyn ylitys –  5 km rengasreitti Hossan kansallispuistossa

Vaikka Hossan kansallispuisto on suurimmiltaan osin Suomussalmen alueella, niin Hossan kansallispuiston kuuluisimmat nähtävyydet sijaitsevat Kuusamon alueella. Julma Ölkyn ja Värikallion vuosituhansien vanhat kalliomaalaukset ja jylhät maisemat kuuluvat ehdottomasti Kuusamon upeimpiin retkikohteisiin.

Mikäli Hossan kansallispuistossa ei aio vierailla pidempää aikaa, niin Ruka-Kuusamolle mennessä sen voi yhdistää helposti meno- tai paluumatkaan Etelä-Suomesta. Julma Ölkyllä kannattaa tehdä 30 minuutin veneretki rotkojärvelle, jonka jälkeen voi kiertää myötäpäivään 5 kilometriä pitkän Ölökyn ylityksen.

Hossan kansallispuisto: Julma-Ölkky ja Ölökyn ylitys

Ölökyn ylitys tarjoilee upeita maisemia korkeuksista.

Ölökyn ylitys tarjoilee upeita maisemia korkeuksista.

Ölökyn ähkäisy – 10 kilometrin rengasreitti

Julma Ölkyllä voi halutessaan pidemmän kaavan kautta ottaa ohjelmaan mukaan tuplaten pidemmän Ölökyn ähkäisyn, joka kiertoo koko rotkojärven. Puolet reitistä on täysin samaa Ölökyn ylityksen kanssa, jossa käännytään puolessa välissä takaisin lähtöpaikkaan riippusillan ylittäen.

Värikallion Kaarros – 8 kilometrin rengasreitti Hossan kansallispuistossa

Julma Ölkyn parkkipaikalta voi lähteä kiertämään myös 8 kilometriä pitkä Värikallion kaarroksen, joka vie Hossan kuuluisimpien historiallisten tuhansien vuosien takaisten kalliomaalausten äärelle. Niitä pääsee ihailemaan muutaman metrin etäisyydeltä veden päälle rakennetulta terässillalta.

Värikallion maalaukset copyright Suomen muinaisseura

Värikallion maalaukset copyright Suomen muinaisseura

Top10 Kuusaman parhaat maisemat

Itse olen Kuusamossa retkeillyt useilla reissuilla vuosien varrella niin kesäisin kuin talvisin. Tässä postauksessa on kootusti omien kokemusteni mukaan sekä Kuusamon parhaat luontokohteet että samalla kauneimmat Kuusamon maisemat ja nähtävyydet. Kuusamo onkin ennen kaikkea luontokohde, joka on myös aktiivilomailijan ykköskohde pohjoisessa Suomessa.

#1

Päähkänäkallio tai Pähkänäkallio

Päähkänäkalliolta avautuva maisema on monen mielestä jopa Suomen kaunein. Se on parhaimmillaan auringonnousun aikaan, joten se sopii siten hyvin Karhunkierroksen taukopaikaksi. Teltan voi pystyttää pienen ylämäkeen tehtävän koukkauksen jälkeen lähelle Päähkänäkalliota, jotta on paraatipaikalla aamun ensimmäisiin säteisiin.

Mikäli Päähkänäkalliolla haluaa käydä päiväseltään, niin sen lähelle pääsee ajelemalla 20 kilometriä todella huonokuntoista hiekkatietä. Maisemat perillä ovat kuitenkin sen arvoiset, että hitaasti taitettu hiekkatiematka ei tunnu jälkeenpäin niin pahalta.

Edes paikalliset itse eivät tiedä, onko oikea nimi Päähkänäkallio vai Pähkänäkallio. Kartoissa ja viitoissa löytyy tasaisesti molempia vaihtoehtoja, vanhemmat merkinnät puoltavat viitoissa jälkimmäistä vaihtoehtoa. Yhtä kaikki, maisemat ovat todella upeat!

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

#2

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs on Suomen upein vesiputous punertavine korkeine kallioineen. Kiutaköngäs kuuluu Karhunkierrokseen, mutta sinne on todella helppo tehdä myös retki päiväseltään autolla. Tien vieressä sijaitsevalta Oulangan luontokeskukselta on vain muutaman sadan metrin kävelymatka Kiutaköngään kuohuille, joita voi katsella useasta eri kohdasta lähietäisyydeltä.

Mikäli haluaa Kiutaköngään ympäristössä tehdä patikointiretken, niin sieltä löytyy kaksi hyvää 5 kilometrin patikointireittiä. Sekä Hiiden hurmos että Rytikönkään reissu ovat rengasreittejä ja halutessaan voi kiertää molemmatkin hieman pidempää päiväretkeä pohtiessa.

Vinkki: Kiutaköngäs ja Pähkänäkallio on helposti yhdistettävissä samalle päiväretkelle. Niiden välinen siirtymä on kohtalaisen lyhyt ja molemmat kohteet sijaitsevat samalla suunnalla. Kiutaköngäälle kannattaa ajattaa Käylän kylän kautta, koska sitä kautta koko matkan pääsee ajamaan Kuusamon keskustan suunnasta asvaltoitua tietä pitkin.

Kiutaköngäs ja sen upea punainen kallioreunus.

Kiutaköngäs ja sen upea punainen kallioreunus.

Kiutaköngäs kesällä 2012.

Kiutaköngäs kesällä 2012.

#3

Myllykoski

Myllykoski lienee Kuusamon kuvatuin maisema ja kieltämättä onhan se upea. Pieni Karhunkierros on suurimmiltaan osin rengasreitti ja se haarautuukin juuri Myllykosken kohdalta tehtäväksi kierrokseksi. Myllykoski on saanut nimensä upeasta vanhasta myllyrakennuksesta, jonka edessä olevasta kolmannen luokan koskesta lasketaan myös K18 villi reitti kumiveneillä. Myllykosken kohdalla näkeekin siten usein myös koskenlaskua, joka tuo oman lisäelementin maisemaan ja sen kuvaamiseen.

Talvinen Myllykoski ja Pieni Karhunkierros ovat tyystin erilaisia kuin kesällä. Reitti on myöskin huomattavasti haastavampi, sillä lumi tuo varsinkin porrasosuuksille omat ongelmansa.

Pieni Karhunkierros talvella – retkeilyä luonnon rauhassa

Myllykoski on Oulangan kansallispuiston kauniimpia kohteita.

Myllykoski on Oulangan kansallispuiston kauniimpia kohteita.

Myllykoski on Suomen kuvatuimpia retkikohteita ympäri vuoden.

Myllykoski on Suomen kuvatuimpia retkikohteita ympäri vuoden.

#4

Jyrävä

Jyrävä on upea ja parhaimmillaan se on yöpyessä Siilastuvalla kiertäessä Karhunkierrosta. Jyrävä onkin ainoa Kitkajoen koskista, jota ei lasketa kumiveneellä. Jatkaessa matkaa kohti Venäjän rajaa, kumiveneet pudotettaan ilman miehistöä Jyrävän läpi. Korkeutta Jyrävällä on 9 metriä ja sinne kävelee Pienen Karhunkierroksen lähtöpaikalta puolisen tuntia.

Jyrävä on kuudennen luokan koski, jonka on laskenut alas vain muutama ihminen.

Jyrävä on kuudennen luokan koski, jonka on laskenut alas vain muutama ihminen.

#5

Konttainen

Konttainen kuuluu niin ikään Karhunkierrokselle. Sinne pääsee helposti myös päiväretkelle, jolloin muutaman kilometrin rengasreitillä pääsee ihailemaan Konttaisen upeita maisemia. Reitti uusittiin vuonna 2020 ja pitkät portaat ovat historiaa – nykyään loivasti kierrellen kävellään hiekkamurskeella päällystettyä polkua. Konttaisen huipulta avautuu upeat järvi- ja vaaramaisemat, jotka monien mielestä on parhaimmillaan auringonlaskun aikaan.

Konttaisen parkkipaikalta lähtee kaksi reittiä: Konttaisen kuhaus (2 km rengasreitti) kiertää Konttaisen huipulle tarjoten matkan aikana useita näköalapaikkoja ympäröivään maastoon. Sinipyrstön pyrähys (1,5 km rengasreitti) puolestaan kulkee halki vanhojen metsien ja päätyy Konttaisjärven rantaan.

Konttainen on 433 metriä merenpinnan yläpuolella.

Konttainen on 433 metriä merenpinnan yläpuolella.

Konttaiselta avautuu upeat maisemat.

Konttaiselta avautuu upeat maisemat.

#6

Ristikallio

Ristikallio on toinen Karhunkierroksen lähtöpaikoista. Mikäli haluaa kiertää 82 kilometriä pitkän Karhunkierroksen Hautajärven lähtöpaikalta, niin Ristikallio ei osu sille reitille. Siksi monet Karhunkierroksen kiertäjät kiertävätkin eri kerroilla Karhunkierroksen eri lähtöpaikoista.

Ristikallio on korkea kallio, josta avautuu upeat maisemat Kitkajoelle. Siellä painava rinkka selässä retkeilijä tietää olevansa maanpäällisessä paratiisissa kauniin luonnon ympäröimänä.

Ristikalliolle on helppo tehdä myös päiväretki. Sallan tien varresta reitille tulee matkaa vajaat kymmenen kilometriä. Tämä on myös hyvä vaihtoehto niille, jotka kiertävät Karhunkierroksen Hautajärven lähtöpaikalta ja haluavat nähdä myös Ristikallion maisemat toisella kerralla.

Karhunkierroksella Ristikalliolla vuonna 2006.

Karhunkierroksella Ristikalliolla vuonna 2006.

Ristikallio copyright Katri Kortelainen & Metsähallitus

Ristikallio copyright Katri Kortelainen & Metsähallitus

#7

Rukatunturi ja Juhannuskallio

Ruka-Kuusamon upeista maisemista kaikista helpoiten saavutettavissa on Rukatunturin huippu ja sen viereinen luonnonsuojelualue Juhannuskallio. Nimittäin Rukatunturin huipulle pääsee suoraan Rukan kävelykylästä tuolihissillä, joten sen vaivattomampaa ei patikointi voi olla. Suosittelen kuitenkin tekemään pienen kävelyretken läheiselle Juhannuskalliolle, josta avautuva maisema on varsin kaunis. Ilta-aikaan tai käytännössä keskellä yötä auringon laskiessa Juhannuskallio on parhaimmillaan ja sieltä on helppo kävellä takaisin Rukan kävelykylään. Päiväsaikaan parhaiten alas pääsee kesäkelkkarataa pitkin nauttien vauhdin hurmasta.

Juhannuskallion luonnonsuojelualueelta avautuu upeat näkymät Rukatunturin huipulle.

Juhannuskallion luonnonsuojelualueelta avautuu upeat näkymät Rukatunturin huipulle.

#8

Julma Ölkky

Hossan kansallispuistossa sijaitseva Julma Ölkky on Kuusamon puolella, vaikka suurin osa kansallispuistoa kuuluu Suomussalmelle. Julma Ölkyllä on kolme eri reittiä patikoitavaksi, jonka lisäksi kannattaa tutustua Julma Ölkyn rotkojärveen veneeltä käsin. Puolen tunnin venematkan aikana pääsee nauttimaan kauniiden maisemien lisäksi vanhoista kalliomaalauksista lähietäisyydeltä.

Julma Ölkyllä oleva Ölökyn ähkäisy on upea viiden kilometrin rengasreitti, jonka ensimmäinen puolisko myötäpäivään on todella vaativassa maastossa. Rotkon itäpuolella kulkiessa pääsee sitä vastoin kulkemaan todella helppokulkuisessa maastossa, josta itse asiassa on paljon paremmat näkymät rotkojärvelle.

Hossan kansallispuisto: Julma-Ölkky ja Ölökyn ylitys

Julma Ölkyn veneretki on ainoa mahdollisuus nähdä rotkojärven värimaalaukset.

Julma Ölkyn veneretki on ainoa mahdollisuus nähdä rotkojärven värimaalaukset.

Julma Ölkyn rotkojärveä voi ihailla niin veneestä...

Julma Ölkyn rotkojärveä voi ihailla niin veneestä…

... kuin patikoimalla.

… kuin patikoimalla.

#9

Valtavaara ja Pyhävaara

Rukalta tehtävistä päiväpatikoinneista Valtavaaran huiputus on kaikista suosituin. Valtavaara kuuluu myös Karhunkierrokseen, joten sen huipulla tietää olevansa jo todella lähellä määränpäätä. Valtavaaran patikointi on sopivan leppoisa korkeuseroistaan huolimatta ja siksi se sopiikin hyvin myös lapsiperheille.

Valtavaaran huiputus on 6 km Saaruan parkkipaikalta, matkaa Rukan kävelykylästä pari kilometriä enemmän. Mikäli Valtavaaralle lähtee Rukan kävelykylästä, voi menomatkalla hyödyntää uutta maisemagondolia Rukatunturin ylitykseen ja palata takaisin Karhunkierroksen “maaliintulo”-reittiä Rukalle.

Valtavaaran lisäksi Rukan kävelykylästä suositeltava 6 km patikointireitti on Pyhä Jyssäys.

Valtavaaran huipulta avautuu maisemat myös Rukatunturille.

Valtavaaran huipulta avautuu maisemat myös Rukatunturille.

Pyhävaaran huipulle johtava Pyhä Jyssäys on myös suositeltava patikointireitti.

Pyhävaaran huipulle johtava Pyhä Jyssäys on myös suositeltava patikointireitti.

#10

Valkaisenvaara

Valkaisenvaara on tuntemattomampi kohde Rukan läheisyydessä. Se on kapea vaara, joka on saavutettavissa patikka- tai pyöräretkellä kesäisin ja Outdoor Passion Finlandin karvapohjasuksiretkellä talvisin. Valkaisenvaaran jylhät maisemat ja satumaisen kaunis polkumaisema huipulla kuuluu ehdottomasti Kuusamon kauneimpiin maisemiin.

Valkaisenvaara nousee jylhänä viereiseltä vaaralta kuvattuna.

Valkaisenvaara nousee jylhänä viereiseltä vaaralta kuvattuna.

Valkeisenvaaran huipulle johdattaa kiva metsäpolku.

Valkeaisenvaaran huipulle johdattaa kiva metsäpolku.

+ bonusmaisemat naapurikunnista

Kuusamossa retkeillessä kannattaa toki tutustua myös naapurikuntien upeimpiin maisemiin.

Kanjonin kurkkaus – 6 km rengasreitti Sallassa

Osa Oulangan kansallispuistosta on Sallan alueella, jossa mm. on upea 6 kilometriä pitkä Kanjonin kurkkaus -reitti. Se on helposti saavutettavissa omalla autolla Sallan tien varresta.

Riisin rääpäisy – 4 km reitti Riisitunturin kansallispuistossa

Riisitunturin kansallispuiston reiteistä suosituin on lyhyt Riisin rääpäisy, jolta on kuvattu Suomen upeimmat talviset kuvat tykkylumisesta maisemasta. Itsekin olen käynyt katsastamassa tätä upeaa luonnon maisemaa talviaikaan, mutta kyllähän Riisitunturi on vierailun arvoinen myös kesäkaudella.

Riisin rääpäisyn lisäksi tarjolla on päiväretkeksi 10 kilometriä pitkä Riisin rietas ja parin päivän retkeksi sopiva lähes 30 kilometriä pitkä Riisitunturin reitti.

Hossan kansallispuiston reitit Suomussalmella

Suurin osa Hossan kansallispuiston reiteistä kulkee Suomussalmen puolella. Ne on myös helposti yhdistettävissä lomailuun Kuusamossa.

Rukan kylästä on helposti saavutettavissa Kuusamon kauneimmat paikat ja rumimmat paikannimet.

Rukan kylästä on helposti saavutettavissa Kuusamon kauneimmat paikat ja rumimmat paikannimet.

Summa summarum: Kuusamo on Suomen parhaita retkikohteita monipuolisine reitteineen. Suurin osa upeimmista maisemista löytyy Karhunkierroksen varrelta, mutta yhtä hyvin niitä voi käydä ihailemassa pistoretkinä päiväpatikoinnin muodossa. Parhaimmillaan Kuusamossa saa nauttia yksin erämaan rauhasta, mutta kesälomakaudella tulee hyväksyä se, että kaikki muutkin haluavat kokea nämä upeat maisemat omin silmin.

Kuusamon lumoissa,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää Kuusamosta:

Vinkkejä luontokohteisiin ympäri Suomen:

Kotimaan luontokohteet – omat suosikkini ympäri Suomen