Satojen lintujen ympäröimänä kansallispuistossa
Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto sijaitsee Satakunnassa Huittisten ja Kokemäen välimaastossa. Sen sydän on rehevä ja lähes umpeen kasvanut Puurijärvi, joka on kansainvälisesti merkittävä lintujärvi. Itsekin sain seurata päiväretkellä kymmenien joutsenien ja hanhien muuttopuuhia kohti etelän lämpimämpiä ilmoja. Vuonna 1993 perustetussa Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa onkin tasainen meteli, mikä lähtee ympäri suoalueita majailevista linnuista. Itse en ole moista ennen retkilläni kokenut, joten varsin ainutlaatuisesta luontokohteesta on kysymys.
Kiersimme päiväretkenä kaikki Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston merkityt reitit, jolloin kokonaispituudeksi tuli 10 kilometriä.
Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston reitit
Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto on jaettu kahteen osaan, jotka sijaitsevat muutaman kilometrin automatkan päässä toisistaan. Laajan kansallispuiston sydän on rehevöitynyt Puurijärvi, jonka laidalle on rakennettu yksi Pohjoismaiden korkeimmista lintutorneista. Kansallispuiston toisen osan muodostaa puolestaan Isosuo, jossa on kansallispuiston varsinaiset patikointiosuudet. Kaiken kaikkiaan Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto on paljon laajempi, mutta merkittyjä reittejä on vain hyvin pienellä osalla itse kansallispuistoa. Liikkuessa merkittyjen polkujen ulkopuolella kannattaa varmistaa kansallispuiston eri osien rajoitukset eri vuodenaikoina.
Kärjenkallion lintutorni – 1,6 km reitti edestakaisin
Puurijärven parkkipaikalta lähtee 800 metrin reitti Kärjenkallion lintutornille, joista ensimmäiset 400 metriä sopii myös liikuntaesteisille. Leveää hiekkatietä vierustaa metsäpolku, mitä voi halutessaan myös käyttää erähenkisyyttä etsiessä. Hiekkatien päässä on puurakenteinen katselupaikka, jolta avautuu näkymät Puurijärvelle. Samassa yhteydessä on taukopaikka, jossa voi nauttia eväät, mikäli ei matkaa Kärjenkallion lintutornille saakka.
Lintutornille matka jatkuu tutustumalla ensiksi infopisteeseen, jossa on kerrottu Puurijärven kansallispuiston eläimistöstä ja luonnon moninaisuudesta. Matka jatkuu alamäkeen kohti Puurijärveä, jossa vastaan tulee sähköaidat. Nimittäin Puurijärvi on lehmien laidunmaata, mikä on myös luonnon etu.
Pienen kävelymatkan jälkeen eteen tulee Kärjenkallion lintutorni, joka on 18 metriä korkea. Vankkarakenteinen lintutorni on bongailijoiden suosiossa ja sieltä on myös retkeilijöille upeat maisemat.
Mikäli haluat tarkkailla lintuja, ota mukaan kiikarit! Luontokuvauksesta kiinnostuneille Kärjenkallion lintutornista avautuu erinomaiset mahdollisuudet lintujen kuvaukseen, varsinkin jos omistaa pitkäputkisen järjestelmäkameran. Tai ei sen omistaminen mitään auta, jos sen jättää kotiin niin kuin minä tein – arvaapa harmittiko…
Useiden joutsenten näkeminen ja pienet reviiritaistelut saivat ajan kulumaan nopeasti, ennen kuin paluumatka autolle suoritettiin samaa reittiä. Jatkoimme matkaa kohti Isosuota, jonne autolla siirtyy viiden kilometrin matkan maanteitä pitkin kymmenessä minuutissa.

Mikäli haluaa Puurijärvellä nauttia evästauon, niin lintujen tarkkailulavan yhteydessä on siihen sopiva retkipöytä.
Isosuon luontopolku 2 km
Isosuon parkkipaikalle johtaa kaksi kilometriä pitkä hiekkatie päätieltä, joka kulkee leppoisassa maalaismaisemassa. Parkkipaikalla on infotaulu ja wc:t, mutta varsinainen luontopolku lähtee erikoisesti sadan metrin päästä autotietä jatkaen. Luontopolulla on infotauluja kertomassa suoalueen asukkaiden elämästä ja sen varrelta löytyy myös neljä metriä korkea lintutorni.
Isosuon luontopolku kulkee koko matkan hyväkuntoisilla, joskin kapeilla pitkospuilla, joista puolet on uusittu hiljattain. Koska pitkospuiden vieressä on korkeaa kanervikkoa, niin suurimmalle osalle retkeilijöistä pitkät housut tuntuvat mukavimmilta ympäri vuoden.
Luontopolulta lähtee myös kaksi pistoreittiä, joista toinen johtaa Mutilahden kuusi metriä korkealle lintutornille. Halutessaan sinne pääsee myös suoraan parkkipaikalta, josta voi aloittaa luontopolun kiertämisen. Mikäli samalla retkellä on käynyt jo Kärjenkallion lintutornissa, niin Mutilahden lintutorni on näkymineen siihen nähden varsin vaatimaton.
Toinen pistoreitti johtaa turvesuulille, jossa on esitelty vanhassa puuvajassa turpeennoston historiaan. Tämä pistoreitti on 100 metriä suuntaansa, joten se kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa luontopolulla liikkuessa.
Isosuon luontopolulta löytyy myös pari taukopaikkaa, joissa voi nauttia retkieväät. Tulentekopaikkoja Isosuolta eikä Puurijärveltä löydy merkityiltä reiteiltä, mikä on hyvä huomioida retkisuunnitelmia tehdessä!

Myötäpäivään kiertäessä luontopolun lopuksi kannattaa tehdä pistoreitti vielä Mutilahden lintutornille.
Patikkaretki Ala-Kauvatsan laiturille ja tulentekopaikalle
Mikäli Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa haluaa tehdä hieman pidemmän patikointiretkipäivän, niin Kärjenkallion lintutornin ja Isosuon luontopolun lisäksi kannattaa patikoida Ala-Kauvatsajoen laiturille. Merkitty reitti lähtee hiekkatietä pitkin Mutilahden lintutornilta Ala-Kauvatsanjokea myötäillen, mutta tämän reitin voi unohtaa alkuunsa. Sitä vastoin Isosuon luontopolun yhteydessä olevasta turvesuulilta lähtee vanhat pitkospuut suoalueen poikki kohti Ala-Kauvatsan laituria ja tulentekopaikkaa. Pitkospuut ovat paikka paikoin huonossa kunnossa, mutta kuivalla kelillä niitä pitkin pystyy kyllä patikoimaan ihan hyvin. Pienten lasten ja huonojalkaisten kanssa en tälle reitille kuitenkaan lähtisi, sillä silloin todennäköisesti löytää itsensä harha-askelten tai heiluvien pitkospuiden heittämänä naama turpeesta.
Mikäli haluaa tehdä rengasreitin, niin silloin mennessä kannattaa kulkea pitkospuita pitkin ja palata takaisin hiekkatietä pitkin Ala-Kauvatsanjokea myötäilen Mutilahteen.
Ala-Kauvatsan laiturin yhteydessä on puuliiteri ja tulentekopaikka, joka on ainoa kansallispuiston alueella. Paistoimme pojan kanssa siinä makkarat retkipäivän lounashetkenä ja pidimme pienen tauon. Kaiken kaikkiaan Ala-Kauvatsan reitti tuo Isosuon luontopolun yhteyteen neljä kilometriä lisää patikoitavaa, joten päivän kokonaissaldoksi tuli kaikkine liikkeineen kymmenen kilometriä. Varsin sopivasta ja kevyestä päiväpatikoinnista oli siis kyse linturikkaassa kansallispuistossa.

Turvesuulin vanhassa taulussa näkyy Alakauvatsanjoen laiturille näkyvä reitti kansallispuiston alueella.

Alakauvatsanjoen tulentekopaikka on hieman kansallispuiston ulkopuolella, josta kertova merkki on kieltämättä nähnyt parhaat päivänsä. Se alkaa enemmän muistuttamaan Bacardin lepakkologoa kuin kansallispuiston arvoista merkintää.
Summa summarum: Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto on erinomainen päiväretkikohde, joka rauhallisimmillaan on arkipäivisin. Kansallispuiston kohokohta on Kärjenkallion lintutorni, jossa kannattaa pidemmän aikaa tarkkailla runsasta linnustoa. Paluumatkalle kotiin oli mukava lähteä, kun parkkipaikan vieressä sai vielä ihailla parinkymmenen joutsenen lepotaukoa viereisellä pellolla.
Kansallispuistot tutuksi,
-Kohteena maailma / Rami
P.S. Lue lisää Suomen kansallispuistoista:
- Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto by Luontoon.fi
- Puurijärvi ja Isosuon kansallispuisto (esite) by Metsähallitus
- Helvetinjärven kansallispuisto – Helvetinkolun luontopolku by Kohteena maailma
- Isojärven kansallispuisto – Heretyn luontopolku by Kohteena maailma
- Kolin kansallispuisto – lumikenkäilyä keväthangilla by Kohteena maailma
- Leivonmäen kansallispuisto – retkeilijän keidas Keski-Suomessa by Kohteena maailma
- Pallas-Ylläksen kansallispuisto – Taivaskeron reitti by Kohteena maailma
- Patvinsuon kansallispuisto – yksinäinen patikoija erämaassa by Kohteena maailma
- Pyhä-Häkin kansallispuisto Saarijärvellä by Kohteena maailma
- Riisitunturin kansallispuisto – iltakävelyllä keväthangilla by Kohteena maailma
- Tiilikkajärven kansallispuisto by Kohteena maailma
- Torronsuo kansallispuisto by Kohteena maailma
- Urho Kekkosen kansallispuisto – Tankavaaran reitit by Kohteena maailma
- Kansallispuistot tutuksi by Kohteena maailma