Kymmenen takuuvarmaa kotimaan matkailuelämystä

Lonely Planet julkaisee The Ultimate Travel List -nimistä kirjaa, jossa on kerätty elämyksiä ympäri maailmaa matkailun saralta. Sen uusimman painoksen innoittamana listasi kymmenen kohdetta Suomesta, jotka olisi hyvä jokaisen matkailun ystävän kokea kotimaassa. Tässä siis Suomi reissuvinkit, joita itse suosittelen ensisijaisesti elämyksinä kotimaassa. Jokaiselle elämykselle kerroin myös vaihtoehdon, missä pääsee aistimaan samanlaista tunnelmaa. Nyt on nimittäin aika maailman valloittamisen sijaan valloittaa kotimaata.

Meriharakan Pirkko kirjoitteli omia ajatuksiaan ja reissukokemuksiaan viikolla ylös Lonely Planetin Ultimate Travel List -kohteiden innoittamana. Itse keskityin kotimaahan ja sen kiehtoviin kohteisiin.

Ultimate Travel List Suomi

Top10 Suomi reissuvinkit elämyksiin

Kymmenen matkailuelämystä kotimaasta saaristosta Lappiin. Aktiiviurheilusta luontomatkailuun, taiteesta omaan rauhaan. Mikä on oma suosikkisi?

#1Kiipeä Pyhä-Nattasen kivikasoille Sompiossa

Nähdä Pyhä-Nattanen ja kuolla. Istuessa itsekseen Sompion erämaassa Pyhä-Nattasen kivitooreilla tietää olevansa jossain korkeimpien voimien ympäröimänä. Kiehtova kohde, jolta avautuu yksi Suomen kauneimmista maisemista.

Parhaimmillaan Pyhä-Nattanen on silloin, kun ilma ei ole aivan parhaimmillaan. Pieni tihkusade tai kenties hernerokkasumu kruunaa kokemuksen. Vaikka silloin maisemat jäävät kenties näkemättä, niin tunteepahan itsensä pienuuden luonnon äärellä.

Pyhä-Nattanen – Suomen kaunein maisema?

Pyhä-Nattasen maisemissa silmä lepää.

Pyhä-Nattasen maisemissa silmä lepää.

Vaihtoehto Pyhä-Nattaselle: Oulangan kansallispuiston Päähkänänkallio kilpailee Pyhä-Nattasen kanssa Suomen kauneimmista maisemasta. Parhaimmillaan se on auringonnousun aikaan, mikä sopii siten yöpaikaksi Karhunkierroksella.

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

#2Sauno Rajaportin saunalla Pispalassa

Tampere on maailman saunapääkaupunki ja sen itseoikeutettu sydän on Rajaportin sauna. Suomen vanhin toiminnassa oleva julkinen sauna tarjoilee maailman parhaimmat löylyt niin naisille kuin miehille omilla puoliskoillaan. Välipesujen jälkeen tarinoidaan virkistävän saunaoluen kera pihan penkeillä ympäri vuorokauden ja kotiin lähdetään taatusti virkistyneenä kenties parin lähibaarin kautta.

Rajaportin sauna on itse asiassa niin elämyksellinen, että edes paikallinen omasta mielestään saunan omistava kantajengi onnistu pilaamaan tunnelmaa. Ne kun eivät tahdo muistaa sitä, että turistit rahoittavat heidän saunaharrastuksensa.

Tampere paikallisten tapaan – Pyynikki ja Pispala

Rajaportin sauna on Suomen paras sauna.

Rajaportin sauna on Suomen paras sauna.

Vaihtoehto Rajaportin saunalle: Mikäli ei halua nauttia talviaikaan virkistävää palautusolutta ulkosalla, niin lähes yhtä rentouttava vaihtoehto löytyy Break Sokos Hotel Bomban kylpylän karjalaissaunasta. Vetämällä katossa olevasta kahvasta kaatuu isolle saunakivikasalle melkoinen annos vettä, joka takaa samalla kireän nautinnolliset löylyt.

Bomba Spa - upeat näkymät Pieliselle.

Bomba Spa – upeat näkymät Pieliselle.

#3Laske Villi Reitti kumiveneellä Kuusamossa

Suomen elämyksellinen aktiiviurheilukokemus on K18 Villi Reitti Kuusamossa. Pienen koulutuksen jälkeen “varttitunnissa huippumelojaksi” ja olet valmis laskemaan kuohuvat kosket kumiveneellä. Maisemat ovat huippuluokkaa, mutta niitä et ehdi katselemaan. Kävi miten kävi, niin jatkat melomista.

Parhaimmillaan koskenlaskun voi yhdistää samana päivänä kiertämällä Pienen Karhunkierroksen Oulangan kansallispuistossa. Silloin näkee samalla paikat mistä tuli melottua, joten se on hyvä bonus upeaan luontopäivään.

Koskenlasku Kuusamossa on parasta aktiivilomailua

Koskenlasku Kuusamon villillä reitillä nostaa adrenaliinit kattoon.

Koskenlasku Kuusamon villillä reitillä nostaa adrenaliinit kattoon.

Vaihtoehto Kuusamon Vilille Reitille: Talviaikaan paras ja vauhdikkain aktiviteetti löytyy Saariselältä, jossa on Suomen pisin pulkkamäki. Sarvikset alle ja kavereiden kanssa kisaamaan vauhdikkaimmasta laskusta. Perse on taatusti kipeä muutaman laskun jälkeen ja parta jäässä – mutta on sen arvoista!

Saariselän pulkkamäki on parhaimmillaan nuorille miehille.

Saariselän pulkkamäki on parhaimmillaan nuorille miehille.

#4Kävele Vanha Rauman puutaloalueella

Suomi ei ole mikään arkkitehtuurillinen helmi ja vuosisatojen rakennusarkkitehtuurillinen kehto. Mutta puusta rakentaminen täällä on osattu ja paras esimerkki siitä on Vanha Rauma. Mielenkiintoinen kohde, jossa kannattaa kierrellä rauhassa pieniä yksityiskohtia ihaillen.

Vanha Rauma on yksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta ja se pitää sisällään 1600-1800 luvulta peräisin olevan kaupunkialueen kokonaisuudessaan.

Vanha Rauma on arkkitehtuurillinen helmi puurakentamisen maailmassa.

Vanha Rauma on arkkitehtuurillinen helmi puurakentamisen maailmassa.

Vaihtoehto Vanhalle Raumalle: Koe Pohjanmaa aidoimmillaan Isokyrössä. Ajele Pohjanmaan leveimmäksi taloksi tituleeratun Pitkä-Perttilän talon ohi Suomen vanhimmalle Perttilän riippusillalle, jonka ylitettyäsi olet Napue Ginin tislaamossa maistelemassa maailman parasta Giniä. Se syntyi muuten viskin tislaamisen sivutuotteena, kun kypsymisaikana oli jotain tulojakin tislaamolle Kyrö Distillerylle hankittava.

Pitkä-Perttilän talo on komea näky Isokyrön rantaraitilla.

Pitkä-Perttilän talo on komea näky Isokyrön rantaraitilla.

#5Vietä rokkarin vuorokausi Punavuoressa

Helsingin Punavuori on suomalaisen olutkulttuurin kehto. Rööperissä kannattaa tutustua sen lukuisiin laadukkaisiin olutbaareihin pitkän kaavan mukaan. Jotta ilta on arvoisensa, niin kannattaa majoittua Radisson Blu Aleksanteri hotellin Rock ‘n’ Rose -huoneessa, joka on Remu Aaltosen suunnittelema. Sieltä löytyy kunnon “pornonahkasohvat” sekä kohokohtana Suomen ainoa flipperi hotellihuoneessa.

Kenties kunnon keikka kruunaa rokkihenkisen illan Punavuoren kapakoissa. Tavastialle on vain horjahdus Punavuoresta.

Suomen rokkaavin hotellihuone – Rock ‘n’ Rose room

Flipperi hotellihuoneessa on todellinen helmi.

Flipperi hotellihuoneessa on todellinen helmi.

Vaihtoehto viihteelliselle Punavuorelle: Mikäli olutmatkailu Punavuoressa ei houkuttele, niin aina on vaihtoehtona tutustua Itä-Suomen viinitiloihin. Anttolassa sijaitseva Ollinmäen viinitila ja Puumalassa toimiva Temola on molemmat Suomen viinitilojen parhaimmistoa. Vaikka Suomessa ei ole oikein viinitilamajoitusta tarjoilla niin kuin Italiassa, niin Anttolanhovissa Saimaan rannalla on tarpeeksi fiinit puutteet viinin ystäville.

Vähän viinimpi aamiainen Ollinmäen viinitilalla.

Vähän viinimpi aamiainen Ollinmäen viinitilalla.

#6Yövy Bengtskärin majakassa

Monet ovat vierailleen Bengtskärin majakalla, mutta turhan harva on yöpynyt siellä. Parhaimmillaan Bengtskär onkin silloin, kun päiväturistit ovat häipyneet pois majakkasaarelta. Mikäli saat koottua reilun kymmenen hengen porukan, voit varata koko majakan itsellesi. Se on takuuvarmasti ikimuistoinen reissu luonnon keskelle, jossa on mukava viettää iltaa rantakallioilla istuen. Kaiken kruunaa aamusauna, jolloin tietää olevansa oman elämänsä merikarhu kuivalla maalla kuitenkin.

Bengtskärillä on hieno istua yöllä kallioilla ja ihailla merimaisemaa keskellä ei mitään. Yöunien jälkeen maistuu aamusauna ja pulahdus viileään meriveteen antaa virkistävän potkun uuteen päivään.

Bengtskär – vietä kesäviikonloppu kaveriporukalla majakalla

Bengtskär on parhaimmillaan yön yli -retkillä.

Bengtskär on parhaimmillaan yön yli -retkillä.

Vaihtoehto Bengtskärille: Yövy Kemin LumiHotellissa. Se on omalaisensa elämyksensä, vaikka eihän nukkumisesta mitään tule. Kylmä vihloo selkää ja odotat vain aamua pipo päässä. Samalla mietit, että olisi kannattanut sama raha sijoittaa lasikattoiseen igluun.

Itse nukuin Kemin Lumihotellissa VR:n lyhtymiesten kanssa.

Itse nukuin Kemin Lumihotellissa VR:n lyhtymiesten kanssa.

#7Rauhoitu Hiljaisen Kansan keskellä Suomussalmella

Kainuun korvessa lepää tuhannen turvepäätä, jolle vaihdetaan erikseen niin kesä kuin talvivaatteet. Vaikuttava kokonaisuus, joka pimeän aikaan on jopa pelottavan oloinen. Kesällä Hiljaisen kansan keskuudessa kannattaa nauttia lounas tai lettukahvit, jatkaa matkaa sinne mihin ikinä onkaan menossa.

Turvepäiden välissä kävellessä on kiva katsella pieniä yksityiskohtia vaatetuksesta. Halutessaan jonkin turvepään voi vaatettaa omalla lippalakilla tai pipolla vuodenajasta riippuen.

Yksi Suomen vaikuttavimmista nähtävyyksistä löytyy Suomussalmelta.

Yksi Suomen vaikuttavimmista nähtävyyksistä löytyy Suomussalmelta.

Vaihtoehto Hiljaiselle Kansalle: Serlachius museot Mäntässä on yksi Suomen parhaimmista museoista. Paperiperkele -näyttelyn toteutus vetää vertoja mille tahansa näyttelylle maailmassa, eikä museoiden taidekokoelmankaan tarvitse hävetä yhtään laatuaan. Upean kokonaisuuden kruunaa Ravintola Gösta, joka tekee ruokamatkailusta taidetta.

Paperiperkele -näyttely oli elämys.

Paperiperkele -näyttely oli elämys.

#8Koe teollistuminen Verlassa

Verlan ruukki on yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista, joten se jo kertoo oleellisen kohteen mielenkiintoisuudesta. Vaikka Verla ei välttämättä ole kaunein ruukkialue Suomessa, on se varsin viehättävä kokonaisuus. Parhaimmillaan Verla on kesän lomakaudella, jolloin eri putiikit ja viinitupa on auki.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on oiva esimerkki teollisuuden synnystä Suomesta. Virtaavan vesien kosket ovat valjastettu voimaksi, jolla puuteollisuus on lähtenyt voimakkaaseen nousuun.

Verlan ruukki on Unescon maailmanperintökohde.

Verlan ruukki on Unescon maailmanperintökohde.

Vaihtoehto Verlalle: Suomen vanhimmista kaupungeista Ulvila on kaikista tuntemattomin, mutta ei suinkaan vähäisin mielenkiintoisilta kohteilta. Leineperin ruukki on perustettu 1771 ja sen rakennukset ovat hyvin säilyneitä. Lähistöltä löytyy tutkittavaksi myös Ulvilan vanha kirkko ja Jalomäen umpipiha, jotka ovat molemmat myöskin historiallisesti arvokkaita nähtävyyksiä.

Leineperin ruukki on yksi Ulvilan mielenkiintoista nähtävyyksistä.

Leineperin ruukki on yksi Ulvilan mielenkiintoista nähtävyyksistä.

#9Kierrä Saariston rengasreitti Varsinais-Suomessa

Suomen kaunein autotie, minkä tosin voi pyöräilläkin, on Saariston rengasreitti. Se on tietysti parhaimmillaan auringon paistaessa ja retkeillessä sitä muutaman päivän yöpyen idyllisissä saaristomajoituksissa. Kesäisin lautoille saattaa olla jonoa, mutta kukaan ei kiellä kiertämässä sitä aikaisin keväällä tai sydäntalvella. Kaiken kaikkiaan upea kokemus ja maisemat ainutlaatuisia.

Lossimatkoilla on aikaa nauttia merimaisemista, kun taas tieosuuksilla on tarjolla leppoisia saariston maalaismaisemia. Eikä kannata hosua, vähintään yhden yön taktiikalla kannattaa olla liikenteessä.

Saariston rengasreitti tarjoilee upeita saaristolaismaisemia koko matkan ajan.

Saariston rengasreitti tarjoilee upeita saaristolaismaisemia koko matkan ajan.

Vaihtoehto Saariston rengasreitille: Pyöräile Puumalan rengasreitti tai autoile kantatie 62 Mikkelistä Puumalan kautta Imatralle. Upea Saimaa esittäytyy täällä parhaimmillaan.

Puumalan silta ja Saimaa on kauneimpia tieosuuksia Suomessa.

Puumalan silta ja Saimaa on kauneimpia tieosuuksia Suomessa.

#10Koe taide-elämys Parikkalan patsaspuistossa

Veijo Rönkösen sadat patsaat ja niille elämänsä pyhittäminen on yksi esimerkki maailman ihmeellisyydestä. Itseoppinut taiteilija teki kaikki patsaansa omaan pihaansa, joka on aivan 6-tien vieressä. Rönkösen elämästä kertova näyttelytila ja videot ovat erinomainen bonus ja tutustumisretki patsaiden ihmeelliseen maailmaan. Parikkalan patsaspuisto on valittu vuoden matkailukohteeksi kotimaassa vuonna 2008.

Parikkalan patsaspuisto on niin omanlaisensa nähtävyys, että sitä ei oikein voi verrata mihinkään toiseen kohteeseen Suomessa. Siinä missä Hiljainen kansa on tekemällä tehty installaatio, niin Parikkalan patsaspuisto on elämäntyö.

Voimistelua Parikkalan patsaspuistossa.

Voimistelua Parikkalan patsaspuistossa.

Vaihtoehto Parikkalan patsaspuistolle: Mahlun Maapallopatsas Saarijärvellä on toisen itseoppineen taiteilijan Matti Rutasen uskonnollinen teos. Siinä on lukuisille kuparilaatoille kirjoitettu mahlun murteella omat elämänkokemukset ja Raamatun kohdat. Mahlun Maapallopatsas on niin ikään ITE-taiteen (Itse Tehty Elämä) luomus siinä missä Parikkalan patsaspuisto, ja molempia yhdistää se, että ne veivät taiteilijoiden käytännössä kaiken ajan ja rahat. Mahlun Maapallopatsasta Rutanen rakensi 5-6 vuotta, Veijo Rönkönen Parikkalan patsaspuiston luomuksia huomattavasti pidempään eli viitisenkymmentä vuotta.

Mahlun Maapallopatsas on yksi ITE-taiteen mielenkiintoisimpia luomuksia Suomessa.

Mahlun Maapallopatsas on yksi ITE-taiteen mielenkiintoisimpia luomuksia Suomessa.

Summa summarum: Ympäri Suomen on mielenkiintoisia reissukohteita, joita kannattaa kiertää vuosien saatossa. Nämä yllä mainitut kymmenen kohdetta on sellaisia, jotka kuvaavat omalla tavallaan maamme ainutlaatuisuutta maapallolla. Kuinka monta olet näistä itse kokenut? Onko joku ehdottomasti oma suosikkisi?

Suomen parhaimmat matkakohteet – mitä tehdä kesälomalla Suomessa?

Blogihaaste: Mikä on sinun kotimaan kymmenen kohteen kohokohtalista matkailuelämyksistä? Mikäli olet matkabloggaaja, tee oma postauksesi ja linkitä se tähän juttuun. Mikäli rakastat matkailua ilman bloggailua, kerro oma listasi kommenteissa. Minne sinä suosittelet matkustamaan Suomessa kokemaan ainutlaatuisen elämyksen? Nyt on hyvä hetki nojatuolimatkalla ympäri Suomen!

Kotimaan kiehtovia kohteita etsiessä,
-Kohteena maailma / Rami