Bengtskär – vuokraa koko majakka kesäyöksi

Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka

Miltä tuntuisi vuokrata koko majakkasaari yksityiskäyttöön kesäyöksi ja viettää unohtumaton viikonloppu keskellä merta? Kokemuksesta voin sanoa, että todella hienolta! Yksi mielenkiintoisimpia majoituskohteita Suomessa on Bengtskärin majakka, jossa on kuusi neljän hengen huonetta. Mikäli keräät vähintään 12 hengen porukan, voit vuokrata koko majakan itsellesi. Mutta sinun pitää olla nopea, sillä parhaat kesäviikonloput varataan jo alkukevään aikana. Bengtskär omalla porukalla on elämys!

Toki jos haluat mennä Bengtskärille pienemmällä porukalla, niin sieltä voi varata myös vaikka vain yhden huoneen. Silloinkin saarelta löytyy aina joku suojaisa poukama, missä voit olla muilta majoittujilta rauhassa.

Majakka on majoituskäytössä toukokuusta syyskuuhun. Itse olimme kaveriporukalla Bengtskärissä heinäkuun lopulla, jolloin sää oli varsin suotuisa vaikkakin yö oli melko kolea.

Millä perille?

Jos paalua riittää, niin helikopterikuljetusta ei voita mikään. Yleisemmin kulkuvälineenä käytetään kuitenkin venettä, jonka voi varata majoituksen yhteydessä. Kaikista helpoiten pääset varaamalla paketin, mikä pitää sisällään majoituksen lisäksi kuljetuksen, ruokailut ja saunomisen. Varaamalla koko majoituskapasiteetin ryhmällesi on silloin myös käytössä oma yksityinen venekuljetus Bengtskärin majakalle.

Bengtskärin majakkasaari

Bengtskärin majakkasaari

Rosalan viikinkikeskus

Oman ryhmämme venekuljetus lähti Kasnäsistä ja matkalla pysähdyttiin Rosalan viikinkikeskukseen. Rosalassa oli pieni opastettu osuus sekä ruokailu, jonka jälkeen tutustuttiin omatoimisesti hetki alueeseen. Rosalan jälkeen matka jatkui Bengtskärin majakalle, jolloin venematkojen kokonaiskesto oli n. tunnin verran. Säästä riippuen merimatka voi olla hyvinkin erilainen, ja vaatetuksen pitää olla riittävän lämmin myös keskikesällä.

Saapuminen Rosalan viikinkikeskukseen

Saapuminen Rosalan viikinkikeskukseen

Rosalan kirkko

Rosalan viikinkiaikainen kirkko

Viikinkivene

Viikinkivene

Saapuminen sumuiselle Begtskärille

Maata näkyvissä

Maata näkyvissä

Omalla ryhmällämme venematka sujui varsin leppoisesti aurinkoisesta säästä nauttiessa, mutta majakkaa lähestyessä sumuverho peitti näkyvyyden. Olikin varsin hienoa huomata sumun keskeltä yhtäkkiä esiin tullut majakka näkyvyyden ollessa vain kymmeniä metrejä.

Saapuessamme paikalle edelliset yön majoittujat lähtivät paluukuljetuksella takaisin kohti Kasnäsiä, mutta majakkasaarella oli vielä päiväretkiläisiä sekä omilla veneillä paikalle tulleita. Saimme kuitenkin lähes heti omat huoneet ja yleisinfon käytännön asioista. Alkuillasta majakkasaari rauhoittui vain yöpyjille, joten saimme nauttia illan ja yön omalla porukalla saarella. Ainoastaan muutama henkilökunnan jäsen oli varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin mm. ruokailujen suhteen.

Bengtskärin rakennukset

Bengtskärin rakennukset

Saunaa ja saaristolaisillallinen

Nautiskelua kallioilla

Nautiskelua kallioilla © Sami A. Korhonen

Ennen illallista kävimme saunassa ja uimassa. Se olikin varsin virkistävää, veden ollessa sanoisinko hieman viileää. Saunaan mahtuu kerralla 4-5 henkilöä, joten isolla ryhmällä joutuu hieman järjestelemään saunomista. Jaoimme saunan naisten ja miesten vuoroihin, jolloin miehet virkistyivät oluen merkeissä rantakallioilla makoillen sen aikaa, kun naiset nautti löylyistä. Koska majakkasaari on aniskelualuetta, niin omia juomia ei saarelle tuoda. Ravintola on kuitenkin B-oikeuksilla varustettu, niin janon kyllä saa sammutettua koko oleskelun ajan.

Saunan jälkeen oli ohjelmassa saaristolaisillallinen seisovasta pöydästä, mikä olikin erittäin maittava. Pitkän kaavan mukaan syötynä ja oman porukan seurasta nauttiessa ilta vierähti nopeasti. Illallisen jälkeen laitettiin lämpimät ulkovaatteet päälle ja vietettiin loppuiltaa ulkosalla. Porukalla maattiin kallioilla ja istuttiin iltaa auringonlaskua odotellessa. Muutamat keskittyivät siinä samassa valokuvaukseen, mihin Bengtskär tarjoaakin loistavat puitteet.

Ihanat naiset rannalla

Ihanat naiset rannalla

Auringonlasku

Auringonlasku

Ilta Bengtskärissä

Ilta Bengtskärissä

Majakan valon loisteessa

Yö sujuikin majakalla erinomaisesti ja osa viihtyikin koleassa säässä ulkosalla pitkälle yöhön. Sisällä on myös ruokailu- ja oleskelutila, missä iltaa voi jatkaa lämpimissä sisätiloissa. Majakan huoneet ovat alkeellisesti mutta riittävästi varustettu niin kuin asiaan kuuluukin ja oikeastaan siellä ei juuri muuta tullut oltua kuin muutaman tunnin yöunet. Itse keskityinkin yöllä myös valokuvaukseen, jossa oli omat haasteensa yön pimeydessä loikkiessa rantakallioilla.

Yön hiljaisuus

Yön hiljaisuus

Aamusaunaa ja rentoa oleskelua

Aamulla oli hauska nousta aikaisin katsastamaan, onko sumu saarelta hälventynyt. Maukkaan aamiaisen jälkeen jatkettiin porukalla siitä mihin jäätiin ja nautittiin majakalla oleskelusta. Illalla majakan tornista ei nähnyt mitään sumun takia eikä aamulla näkyvyys ollut yhtään parempi. Merinäköala olisi ollut varmasti huikea majakkatornin huipulta, mutta merellä ollessa sää voi olla mitä vaan. Näin ollen majakanlamppu oli ainoa mikä näkyi, mutta majakan huipulla käynti kävi silti hyvästä porrastreenistä.

Porrastreeniä

Porrastreeniä

Pyysimme pientä lisämaksua vastaan saunan uudelleen lämmittämisen, mikä olikin erinomainen idea aamupäivän tunneille. Aamusaunan jälkeen välillä sumu laantui sen verran, että osa porukastamme otti aurinkoa rantakivien suojatessa tuulelta.

Kyllä suomalainen mies on sitten kaunis

Kyllä suomalainen mies on sitten kaunis

Bengtskärin kalliot

Bengtskärin kalliot

Sumu

Sumu

Maukkaan lounaan jälkeen vene tuli hakemaan seurueemme takaisinpäin Kasnäsiin, minne mentiin suoraan majakalta. Myös paluumatka sujui mukavasti, joskin huomattavasti viileämmässä säässä kuin mennessä. Tällä kerralla oli laitettava GoreTex–takkia päälle, kun menomatkalla pystyi olemaan hyvinkin lyhythihaisella paidalla.

Bengtskär omalla porukalla

Bengtskär omalla porukalla © Sami A. Korhonen

Kaiken kaikkiaan Bengtskärillä käynti oli kerrassaan loistoreissu ja erittäin suositeltava ryhmämatkakohde hyvälle porukalle. Toki siellä kannattaa käydä yöpymässä vaikka puolison kanssa, jos ei ole sopivaa ryhmää tarjolla. Majoituskohteena joka tapauksessa Bengtskärin majakka on ainutlaatuinen matkakohde, joten ei muuta kuin keräämään oma porukka kasaan…

-Kohteena maailma / Rami

P.S. Tarkista hinnat ja varaustilanne Bengtskärin omilta web-sivuilta.

Lisätietoja Bengtskäristä

Bengtskär

Bengtskär