Viime vuosina matkapäiviä on ollut reilusti yli sata vuodessa eikä reissuvuosi 2014 tehnyt siinä poikkeusta. Erikoista oli kuitenkin se, että ulkomaan matkapäiviä oli enemmän kuin reissupäiviä kotimaassa. Keskitytään siis niihin.

Tammikuu: Curacao, St. Maarten ja St. Barts

Isyysloma mahdollisti hieman pidemmän reissun Karibialle. Kohteeksi valitsimme Curacaon ja St. Maartenin. Curacao oli lievä pettymys, vaikka itse Willemstadin kaupungissa kyllä viihdyimme hyvin. Saari ei sinänsä Willemstadin lisäksi tarjonnut paljoakaan muuta nähtävää, toki hyviä snorklauspaikkoja oli tarjolla valkohiekkaisten rantojen lisäksi. Mikäli joskus olet menossa Curacaolle ja haluat kokea edes hieman karibialaista elämää, niin suosittelen ottamaan hotellin Willemstadin kaupungista (esim. Renaissance Curacao Resort & Casino).

Willemstad - Värikästä ja ajan saatossa kulunutta

Willemstad – Värikästä ja ajan saatossa kulunutta

Curacaolta siirryimme tunnin lentomatkan päähän pohjoisemmaksi St. Maartenille, joka olikin sitten todella positiivinen yllätys. Hotellimme Philipsburghin keskustassa epäilytti hieman etukäteen, mutta osoittautui sijainniltaan todelliseksi helmeksi. St. Maarten on jaettu Hollannin ja Ranskan kesken, joten saari tarjoaa hyvinkin erilaisia kohteita lomanviettopaikaksi. Saaren hollantilainen pääkaupunki Philipsburg on päivällä melkoinen muurahaispesä, kun kaupunkiin tulee lukuisia Karibian risteilijöitä päivävisiitille. Illalla laivojen lähtiessä pois kaupunki autioituu ja joidenkin mielestä saattaa muuttua jopa hieman pelottavaksikin. Tällöin kuitenkin on aito Karibia lähempänä kuin majoittuessa saaren hotellialueilla.

Marigot - saaren ranskanpuoleisen osan pääkaupunki

Marigot – saaren ranskanpuoleisen osan pääkaupunki

St. Maartenin etuna on luonnonkaunis maisema korkeuseroineen ja lyhyet välimatkat. Saaren ajaa helposti vuokra-autolla parissa tunnissa ympäri, mutta pysähtelemällä mielenkiintoisiin paikkoihin saa helposti koko päivän kulumaan. Lisäksi tarjolla on päiväretkiä katamaraanialuksilla Anguillan ja St. Bartsin luksussaarille. Toki jos pörssi saattuu kestämään, niin unohda St. Maarten ja siirry suoraan vaikka viikoksi molemmille saarille.

Saint-Barthélemy - ranskalainen paratiisi Karibialla

Saint-Barthélemy – ranskalainen paratiisi Karibialla

Maaliskuu: Las Vegas ja Playa de las Americas

Las Vegasin reissu oli vuoden rankin, koska kyseessä oli työmatka. 24 h lentokoneessa ja siitä suoraan katsomaan, oliko kaupunki muuttunut kahdenkymmenen vuoden aikana mihinkään. No olihan se, paljon uusia hienoja hotelleja oli rakennettu. Lennon rasituksesta ja aikaerosta toipumiseen oli varattu päivä eli aamusta ylös ja helikopterilla Grand Canyonille – kerrassaan loistoreissu!

Grand Canyon lähestyy Indian Jones -tunnusmusiikin tahdissa

Grand Canyon lähestyy Indian Jones -tunnusmusiikin tahdissa

Työpäivät kuluivat Venetian-hotellissa 10 000 datamarakatin konferenssissa ja illat oli lyöty täyteen ohjelmaa erilaisine illanviettotapahtumineen. Työstähän se kävikin, kun piti vielä yöt koluta maailman huippuyökerhoja katsastamassa ja Vegasin ainutlaatuiseen yöelämään tutustumassa. Penkkiurheilijan kohokohtana oli Las Vegasin yliopistojoukkueen (UNLV Rebels) koripallo-ottelu täpötäydessä lähes parinkymmentätuhatta katsojaa vetävällä areenalla. Yliopistopelien tunnelma voittaa ammattilaisottelujen tunnelman sata nolla, jos penkkiurheilutapahtumat mantereen toisella puolella kiinnostavat.

The Strip - elämää 24 h vuorokaudessa

The Strip – elämää 24 h vuorokaudessa

Viimeisenä iltana oli ohjelmassa vielä NASCAR-kuljetusrekkojen ohiajo the Stripillä, kun viikonloppuna oli vuorossa Las Vegas Speedwayllä Kobalt 400 NASCAR Sprint Cup -kilpailu. Valitettavasti ne kisat jäi näkemättä ja oli tyytyminen pelkästään mersulla ovaaliradan kiertämiseen, sillä oli kiire kotisuomeen ja uuteen reissuun.

Teneriffa

Appiukko täytti 70 vuotta ja kustansi koko pesueensa minä mukaan lukien Playa de las Americasiin. Parin päivän kotonaolon jälkeen siirtyminen Las Vegasista Americasiin ei ollut järin suuri, sillä molemmat ovat turismille rakennettuja kohteita. Viikko vierähti kuitenkin erittäin mukavasti ja parina päivänä kiersimme saarta vuokra-autoilla. Teiden huipulla on aina hieno käydä (edellisestä kerrasta olikin jo vierähtänyt 26 vuotta) ja luonnonpuiston maisemissa muutenkin silmä lepää.

Teiden kansallispuistossa

Teiden kansallispuistossa

Kävimme tutustumassa myös muutamaan saaren sisämaakaupunkiin, jonne kannattaisikin suunnata mikäli Teneriffalle on matkalla. La Laguna ja La Orotava ovat kerrassaan viehättäviä paikkoja ja hinnat ovat kohdallaan. Jonain päivänä aion vielä tutustua Teneriffaan siten, että jätän rannan lomakohteet väliin ja lomailen viikon pelkästään näissä sisämaan turismilta suojassa olevissa erittäin mielenkiintoisissa kaupungeissa tapaksista ja viinistä nauttien.

Peso vanhan rouvan ajatuksista katunäkymää katsellessa - La Laguna

Peso vanhan rouvan ajatuksista katutaidetta katsellessa – La Laguna

Huhtikuu: Krakova

Parin yön miniloma yhdessä Euroopan suurista kulttuurihistoriallisista kohteista ns. aikuisten kesken. Todettakoon heti ensin alkuun, että emme käyneet Auswitchissä, vaikka se vieressä olikin. Tämä siksi, että loma oli aivan liian lyhyt siihen mitä se henkisesti olisi vaatinut. Näin ollen keskityimme kevyemmin hyvään puolalaiseen ruokaan ja olueeseen sekä kaupungilla hengailluun.

Kevätpäivä Krakovassa

Kevätpäivä Krakovassa

Koska kuitenkin olimme kommunismin voimakkaalla maaperällä, halusimme tutustua Nowa Hutaan. Mikäli nimi ei ole sinulle tuttu, niin se johtuu vain siitä, että sinulla on aukko sivistyksessä. Nowa Huta on yksi Krakovan kaupunginosista, jota alunperin aloitettiin rakentamaan omaksi kommunistisen valtion mallikaupungiksi Leninin terästehtaan työväelle. Vierailun arvoinen paikka, kuten myös Oskar Schindlerin emalitehdas. Kaiken kaikkiaan Krakovasta jäi niin positiivinen maku, että sinne on palattava uudelleen.

Nowa Huta - Kommunismin mallikaupungissa.

Nowa Huta – Kommunismin mallikaupungissa. Kulkuneuvo sen mukainen.

Heinäkuu: Tallinna ja Gardajärvi & Venetsia

Kiitos Suomen alkoholilainsäädännön, kannattaa kesäjuomat käydä hakemassa Virosta. Koska Tallinna on Itämeren kauneimpia ja omaleimaisempia kaupunkeja, niin sinne kannattaa mennä vähintään kahdeksi päiväksi samalla kertaa. Tallinna ei pettänyt tälläkään kertaa – syötiin, juotiin ja nautittiin vanhasta kaupungista kesäisessä säässä.

Tallinna

Tallinna

Gardajärvi & Venetsia

Tänä vuonna perheemme kesälomakohteeksi valikoitui Italia: puoliso oli ensin viikon Roomassa ja itse lähdin seuraavaksi viikoksi Gardajärvelle – näin parisuhde pysyy kunnossa! Itselläni matkaseurana oli tällä reissulla nuorimmainen poikani Valtteri, joten matkaohjelma suunniteltiin molempien intressien mukaiseksi. Teimme niin sanotun tiedustelureissun järven ympäri, jolloin katsastimme Gardajärven eri kaupungit tulevaisuuden perhelomaa varten. Samalla hurvittelimme päivän Gardalandissa (Italian suurin huvipuisto) sekä kävimme tekemässä päivän patikointireissun Monte Baldon maisemissa.

Patikointia Monte Baldon maisemissa Gardajärvellä

Patikointia Monte Baldon maisemissa Gardajärvellä

Gardan kaupungeista ylivoimainen ykkönen on Malcesine, mikäli haluat viettää romanttisen loman hyvän ruuan ja juoman keran tai haluat hienot patikointimaastot lomallesi. Mikäli olet perheen kanssa reissussa, niin paras kohde on pohjoisen Riva del Garda. Mihinkään lomatyyppiin ei sovi täysin yliarvostettu Sirmione, joka löytyy järven eteläpäästä. Toki kaupungissa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta vähään aikaan ei ole tullut vastaan niin täydellistä turistipaljoutta kuin siellä eli todellinen turistirysä. Myös Gardajärven länsirannan jättäisin vähemmälle, varsinkin jos haluat liikkua autolla – ruuhkat ainakin turistisesongin aikaan on mielettömät.

Halusimme käydä katsastamassa samalla reissulla Venetsian siten, että olisimme siellä yötä. Se olikin yksi viisaimmista päätöksistä pitkään aikaan, sillä päivisin turismi pilaa kaupungin. Eihän se kaupungin vika ole, että niin moni ihminen sen haluaa nähdä. Mutta kun päiväturistit ovat kadonneet iltapäivällä viiden jälkeen, niin sen jälkeen kaupungista tulee tarunhohtoinen. Mikään ei ole hienompaa kuin illalla ottaa tavoitteeksi kävellä johonkin paikkaan ilman karttaa ja huomata kännykän GPS-kartasta tarkistaessa, että ollaan taas suunnistettu aika rajusti pieleen. Kaupungin kujilla on todella mielenkiintoista vaeltaa ilman päämäärää pimeän tullen ja nauttia pienistä yksityiskohdista. Todettakoon tässä vielä se, että pahimpien helteiden aikaan kanavat eivät haisseet yhtään eli tuli taas yksi myytti todistettua vääräksi. Edellisellä kerralla parisenkymmentä vuotta sitten tosin taisi vähän haista.

Grand Canal - Venetsia

Grand Canal – Venetsia

Marraskuu: New York ja Meksiko

Joskus on tullut tehtyä reissu puolison kanssa Meksikoon siten, että ollaan pysähdytty muutamaksi päiväksi New Yorkiin matkan varrella. Tällä kerralla idea oli muuten sama, mutta ensiksi lähdin isojen poikien kanssa New Yorkiin penkkiurheilureissulle ja sen jälkeen kotimaan kautta perhereissulle Meksikoon.

New York on urheilun ystävälle yksi parhaimmista kohteista sen takia, että sinne pääsee helposti suorilla lennoilla ja peräkkäisille illoille on helppo järjestää otteluita. Negatiiviset puolet on majoituskustannukset ja pelien heikohko tunnelma moneen muuhun paikkakuntaan nähden, mikä johtuu korkeista lipunhinnoista. Jätimme jälkimmäisen omaan arvoonsa ja suuntasimme parin kaverin kanssa isoon omenaan.

Reissun aikataulu oli määritelty otteluiden mukaan eli ensimmäisenä päivänä vuorossa amerikkalaista jalkapalloa, toisena koripalloa ja kolmantena jääkiekkoa. Se aika, mikä otteluilta jäi, keskityimme nähtävyyksiin ja gastro pubeihin. Koska kaverit eivät olleet New Yorkissa aikaisemmin käyneet, niin yritin heille tuoda esiin kaupungin parhaat puolet. Saimme aikamme kulumaan erinomaisesti mm. Brooklynissä ja Greenwich Villagessa sekä tietysti nautimme raikkaasta ilmasta High Linella ja Central Parkissa.

Kesytettiin New York niin päivällä kuin yöllä

Kesytettiin New York niin päivällä kuin yöllä

Meksiko – Jukatanin niemimaa

Kun kerrankin oli mahdollista töiden puolesta matkustaa halvimpaan lomamatka-aikaan, niin käytimme sen hyväksemme varaamalla Finnmatkoilta pelkät lennot Cancuniin. Lennot oli niin halvat Blue Comfort –luokassa, että ei kehtaa mainita, joten itse varaamalla majoitukset parin viikon lomasta tuli hinta/laatu –suhteessa erinomainen. Olimme pari viikkoa tyystin erilaisissa lomakohteissa lähellä Playa del Carmenia. Ensimmäisen lomaviikon hotelli oli sellainen luksus-kohde, jollaista ennen en ollut nähnyt. Se olikin täydellinen lukuun ottamatta sitä, että resortissa ollessa ei tiennyt missä maassa oli. Teimme kuitenkin retkiä mm. Coban ja Tulumin Maya-raunioille, niin pääsi tutustumaan todelliseen Meksikoonkin.

El Castillo -linnoitus - Tulum

El Castillo -linnoitus – Tulum

Toisen viikon halusimme olla Playacarin kaupunginosassa Playa del Carmenissa, missä on ollut paras ranta, minkä olemme puolisoni kanssa nähneet. Tälläkään kertaa ranta ei tuottanut pettymystä vaan tarjosi erinomaiset puitteet rentoutumiseen. Teimme pari pyöräilyretkeä Carmeniin ja itse kävin ihmettelemässä itseäni vanhempaan kilpikonnaa snorkkeliretkellä. Pari viikkoa vierähti nopeasti eikä Meksiko pettänyt tälläkään kertaa.

Kilpikonnaa tasatahtiin

Kilpikonnaa tasatahtiin

Yhteenveto lomareissut 2014

Kävin näiden kahdentoista kuukauden aikana yhteensä kahdeksassa eri valtiossa, mutta pieneksi hämmennykseksi yhtään uutta maata ei tullut maalistaukseen. Vaikka reissuilla tuli käytyä useassa sellaisessa paikassa missä olin ollut ennenkin, niin olen monta uutta hienoa nähtävyyttä ja kokemusta taas rikkaampi. Usein monet kohteet aukeavat vasta toisella kerralla paremmin, sillä ensimmäinen kerta on eräänlainen tutkimusmatka kohteeseen. Vasta toisella kerralla hidastaa askeltaan ja uskaltaa nauttia kohteesta olemalla paikallaan.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin
-Rami

Kippis hyvälle reissuvuodelle - St. Maarten

Kippis hyvälle reissuvuodelle hotellin parvekkeella – St. Maarten