Metrokartat maailmalla

Ainakin itselle reissatessa kaupunkien metrokartat ja opasteet ovat kuin eräänlaisia taideteoksia. Usein ne kuvaavat hyvin myös kaupungin luonnetta ja sitä kulttuuria, missä kulloinkin ollaan. Toki niitä on hyvä tutkia myös silloin, kun on liikkumassa paikasta A paikkaan B. Metromatkat ovatkin yleensä yksi avain kaupungin sielunelämään.

Moskovan metro - suurin ja kaunein

Moskovan metro – suurin ja kaunein

Moskovan metro on jo itsestään blogi -kirjoituksen paikka, joten ei siitä tässä enempää. Toki merkittävää on ns. kehärata, mikä myöskin on Tokiossa metroverkoston sielu. Tokion metrolla liikkuessa on se poikkeavaa muihin kaupunkeihin missä itse metrolla olen matkustanut, että siellä on useampi liikennöitsijä metroilla. Näin ollen liput kelpaavat vain tietyn yhtiön linjoille eli aina tarvitsee tarkistaa myös yritys minkä metroa käyttää. Lippujen hinnat on sitä vastoin esimerkillisesti kerrottu asemakohtaisesti metrokartoissa.

Tokion metro - maailman täsmällisin

Tokion metro – maailman täsmällisin

Suomesta itäänpäin reissatessa usein metroilla liikkumisen isoin ongelma on kirjaimet, jotka poikkeaa yleensä kotimaista aakkosista merkittävästi. Usein matkaoppaassa on asemien nimet englanniksi, mikä ei välttämättä auta paljoakaan oikeaa asemaa etsiessä. Ainakin kyrillisillä kirjaimilla usein asemien nimet eivät ole edes aina arvattavissa, sillä merkkimäärä saattaa poikeata melkoisesti. Tällöin matkaoppaassa mahdollisesti löytyvä kuva mihin on menossa, saattaa auttaa kysyjää löytämään oikean aseman kartasta. Tähän olen itse joutunut tyytymään muutaman kerran, joten suosittelen kantamaan jotain matkaopasta mukana jos ei paikalliset kirjaimet ole hallussa.

Kiovan metroaseman reittikartta

Kiovan metroaseman reittikartta

Itselle on metroista ja niiden kartoista jäänyt erityisesti mieleen kolme: Moskova, Tokio ja New York. New Yorkin metrokartta on näistä haastavin valokuvauksellisesti, mutta esim. pelkästään Manhattanilla liikkuessa se on helposti haltuunotettavissa.

New Yorkin metrossa - todellisuudessa Asicsin vaatekaupassa

New Yorkin metrossa – todellisuudessa Asicsin vaatekaupassa

Euroopassa metrokarttoja on monenlaisia, sillä metrojen koko vaihtelee suuresti. Helsinki on hyvä esimerkki siitä, että kovin montaa kertaa ei voi väärälle linjalle eksyä. Helsingissä ei välttämättä ole ongelma myöskään istumapaikan saaminen.

Helsingin metro

Helsingin metro

Saa nähdä innostuuko omat lapset metrokartoista tulevaisuudessa yhtä paljon kuin itse, mutta ainakin viime reissulla Brysselissä pojat innokkaasti metrokarttaa tutkivat missä asemalla milloinkin ollaan menossa. Ja perheen nuorimmainen kuuntelee lastenlaulua “Metrolla mummolaan”, joten ehkä meidän perheen metromatkat jatkuvat myös tulevina vuosina. Kartan kanssa tai ilman.

Kuvia metrokartoista ja opasteista maailmalta

Poikien kanssa jokunen vuosi sitten Tukholmassa

Poikien kanssa jokunen vuosi sitten Tukholmassa

Zurichin julkinen liikenne

Zurichin julkinen liikenne

Wienin metro

Wienin metro

Pariisin opastauluja

Pariisin opastauluja

Barcelona

Barcelona

Bukarestin metron opastaulu

Bukarestin metron opastaulu

Bangkok

Bangkok

Brysselin metro

Brysselin metro

– Kohteena maailma / Rami

P.S. Moskovan kauneimmat metroasemat (Kohteena maailma)