Raippaluodosta ravintoloihin – arvokasta luonnonperintöä ja olutkulttuuria

Vaasa mainostaa itseään Suomen aurinkoisimpana kaupunkina, joka onkin parhaimmillaan kesällä niin kuin kaikki muutkin Suomen kaupungit. Vaasan seudulla on sopivasti tekemistä kesän minilomalle ja innokkaimmat voivat jatkaa nopealla laivayhteydellä Ruotsin puolelle Uumajaan. Tässä postauksessa on kymmenen kesäistä vinkkiä Vaasaan, joita ei kannata jättää väliin lomareissulla.

Merellinen Vaasa kutsuu kesälomailijoita.

Merellinen Vaasa kutsuu kesälomailijoita.

#1Unescon maailmanperintökohde: Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon (Höga kusten) kanssa se muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Matalavetinen ja kivikkoinen Merenkurkun saaristo on täydellinen vastakohta Ruotsin Korkearannikon korkeille rantaviivoille ja kumpuilevalle maisemalle. Yhdessä nämä kaksi aluetta ovat kolikon kaksi puolta ja muodostavat toisiaan täydentävän maailmanperintökohteen. -Tiina Hietikko-Hautala (Jääkauden jälkinäytös)

Vaasasta on lyhyt matka Merenkurkun saaristoon, jonne järjestetään erilaisia veneretkiä. Merenkurkun saaristoa näkee toki myös laivan kannelta, jos Vaasan reissun yhdistää laivamatkaan Ruotsiin. Helpoiten saaristoon veneettömät maakravut pääsevät tutustumaan autoilemalla  Raippaluotoon, joka onkin Vaasan seudun suosituimpia käyntikohteita – ellei jopa suosituin.

Merenkulkun saaristo - Suomen ainoa luonnon maailmanperintökohde.

Merenkulkun saaristo – Suomen ainoa luonnon maailmanperintökohde.

#2

Aurinkoinen kesäpäivä Raippaluodossa

Parasta Vaasassa on aurinkoinen kesäpäivä Raippaluodossa, jossa on tekemistä ja näkemistä koko perheelle. Raippaluoto sijaitsee kylläkin teknisesti Mustasaaren kunnassa, joka ympäröi Vaasan kaupunkia. Menemättä enempää nippelikohtiin, suuntaamme katseemme kohti Raippaluotoa.

Raippaluodon silta

Vaasasta Raippaluotoon ajellaan Suomen pisimmän sillan yli – 1045 metriä pitkä Raippaluodon silta yhdistää Raippaluodon saaren mantereeseen. Raippaluodon sillan vieressä on Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen vierailukeskus, jossa voi tutustua alueen historiaan ja geologiaan tarkemmin.

Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

Raippaluodon uimaranta ja ravintola Arken

Raippaluodon uimaranta sopii lapsiperheiden kohteeksi erinomaisesti, ja siellä viihtyy aikuisetkin. Restaurant Arken sijaitsee uimarannan vieressä ja se toimii erinomaisesti lounasravintolana aurinkoisena kesäpäivänä.

Raippaluodon uimaranta.

Raippaluodon uimaranta.

Restaurant Arkenin merellinen hampurilaisateria.

Restaurant Arkenin merellinen hampurilaisateria.

Sommarösundin uimaranta ja luontopolut

Toinen erinomainen uimaranta Raippaluodossa sijaitsee Sömmarösundissa. Sen lähistöllä on myös mielenkiintoinen luontopolku, jossa voi tutustua Sommarön linnakealueeseen, jossa toimi Suomen rannikkotykistö vuosina 1939–1987. Vartiolinnakkeen alueella oli useita tykkejä turvaamassa meriliikennettä Vaasaan ja useamman tykin jalustat ovat vielä paikallaan.

Sömmärösundin uimaranta.

Sömmärösundin uimaranta.

Sömmärösundissa on useita luontopolkuja.

Sömmärösundissa on useita luontopolkuja.

Sömmärösundin rannikkopuolustuksen muistomerkki.

Sömmärösundin rannikkopuolustuksen muistomerkki.

#3

Saaristolaiselämää ja luontopolkuja Svedjehamnissa

Raippaluotoon tutustuessa ehdoton kohokohta on naapurisaaren Björkybyn Svedjehamn, jossa on vanha pieni vanha kalasatama punaisine venevajoineen. Svedjehamnin alueelta löytyy suosittu Café & Restaurant Salteriet, joka toimii kalasataman vanhan suolaamon konttorissa.

Alueen ehdoton vetonaula on kuitenkin Saltkaretin näkötorni, josta näkee hienosti Merenkurkun saariston luonnonperintökohteeseen. Sinne johtaa lyhyt luontopolku, jossa kokonaisuudessaan on neljän kilometrin pituinen rengasreitti. Mikäli et halua koko luontopolkua kiertää, kannattaa käydä joka tapauksessa Saltkaretin näkötornin huipulla ihailemassa ainutlaatuisia maisemia.

Svedjehamnin vanha kalasatama.

Svedjehamnin vanha kalasatama.

Svedjehamnista lähtee useampi luontopolku.

Svedjehamnista lähtee useampi luontopolku.

Saltkaretin näkötorni

Saltkaretin näkötorni

Saltkaretin näkötorni ja Unescon maailmanperintöalue. Copyright Kimmo Makkonen & Visitvaasa.fi

Saltkaretin näkötorni ja Unescon maailmanperintöalue. Copyright Kimmo Makkonen & Visitvaasa.fi

#4

Vaasan keskusta ja kauppatori

Vaasan keskustaan tutustuminen kannattaa aloittaa samalla tavalla kuin kaikissa muissakin Suomen kesäkaupungeissa. Ensiksi suunnataan sinne, missä on tori eli Vaasan tapauksessa Vaasan kauppatorille. Toria vartioi mahtipontinen Suomen vapaudenpatsas.

Torialueen lähistöltä löytyy toinen perinteinen käyntikohde kaupungista riippumatta eli kauppahalli. Vaasan Kauppahallin ulkomuoto on varsin komea ja oman aikansa arkkitehtuurillinen helmi.

Vaasan Kauppahallin komea ulkosivu.

Vaasan Kauppahallin komea ulkosivu.

Pubivinkki: Littlepub

Torialueen paras juomapaikka on pikkuinen Littlepub, joskin vastaavanlainen kaunis “lasikoppi” löytyy myös kahviloissa paremmin viihtyville. Littlepub on Suomen mittapuussakin varsin korkealaatuinen olutravintola, jossa on erinomaisen laaja valikoima laadukkaita oluita. Kanta-asiakkaille ja harvinaisuuksia kysyville asiakkaille löytyy alakerran varastosta usein harvemmin vastaan tulevia oluita, joita on hankittu pieteetillä oluen ystävien nautittavaksi. Toisin sanoen parhaimmillaan päivät alkavat Vaasan torilta ja yöt päättyvät sinne.

Littlepubissa voit törmätä myös vaasalaiseen Patrik Willföriin, joka on Suomen eniten oluita arvioinut henkilö. Hän on maailmankin mittakaavassa kymmenen eniten oluita arvioineen joukossa, joten sen pohjalta ainakin hänen osaomistamassaan mustasaarelaisessa Kvarken Breweryssä on ainakin kokemusta eri olutlaaduista ja niiden ominaisuuksista. Arviointimäärät ovat olleet parhaimmillaan 500 olutta / kk eli ei ole ihan jokainen isoja kolmostuoppeja ollut.

Komeassa pienessä lasirakennuksessa toimii kaupungin olutkulttuurin helmi Littlepub.

Komeassa pienessä lasirakennuksessa toimii kaupungin olutkulttuurin helmi Littlepub.

Ilahduttavaa oli nähdä, että vaasalaisneidot olivat löytäneet paremmin olutkulttuurin kuin keskimäärin eteläisemmässä Suomessa.

Ilahduttavaa oli nähdä, että vaasalaisneidot olivat löytäneet paremmin olutkulttuurin kuin keskimäärin eteläisemmässä Suomessa.

Littlepubin laadukasta olutvalikoimaa kannattaa lähteä katsomaan kauempaankin.

Littlepubin laadukasta olutvalikoimaa kannattaa lähteä katsomaan kauempaankin.

Ravintolavinkki: Bank Food & Wine

Vaasan keskustassa kauppatorin läheisyydessä kaupungin pääkävelykatu Hovioikeudenpuistikko on verraten mukava paikka katsella kaupunkilaiselämää Vaasassa. Tältä kadulta löytyy lukuisia ravintolavaihtoehtoja, joista omaksi suosikiksi nousi vanhan pankin tiloissa sijaitseva Bank Food & Wine. Siellä palvelu oli erinomaista, puitteet kunnossa ja ruoka varsin laadukasta. Eli seuraavan kerran, kun Vaasa tulee ajankohtaiseksi työreissulla, syön illallisen varmana valintana Bank Food & Winessä.

Ålandsbankenin vanhassa konttorissa toimii yksi Vaasan mielenkiintoisimmista ravintoloista.

Vaasan Osakepankin vanhassa konttorissa toimii yksi Vaasan mielenkiintoisimmista ravintoloista.

Bank Food & Wine - fine diningia kukkarolle sopivaan hintaan.

Bank Food & Wine – fine diningia kukkarolle sopivaan hintaan.

Syksyn väriloistoa kesäisessä Vaasassa.

Syksyn väriloistoa kesäisessä Vaasassa.

#5

Bock’s Corner Brewery – perinteistä vaasalaista panimotoimintaa

Hieman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva Bock’s Corner Brewery on saavuttanut suosion niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. Mutkatonta ruokaa ja panimon omia oluita tarjoava Bock’s Brewery on varsin suositeltava kohde varsinkin oluen ystäville, joskin ruuan puolesta siellä viihtyvät myös ei-olutta juovat perheenjäsenet. Päiväaikaan pihassa olevat pukit ovat lasten suosiossa, joten täällä voi hyvin käydä lounaalla tai päivällisellä myös lasten kanssa liikkuessa.

Bock's Brewery - Vaasan oma olutpanimo.

Bock’s Brewery – Vaasan oma olutpanimo.

Täällä kannattaa maistella talon omia oluita...

Täällä kannattaa maistella talon omia oluita…

... ja siihen parhaiten toimii maistelulautanen.

… ja siihen parhaiten toimii maistelulautanen.

Pukki-olut eli Bock toimii aikuisille, mutta lapsille on pihan pukit mieleen.

Pukki-olut eli Bock toimii aikuisille, mutta lapsille on pihan pukit mieleen.

#6

Arkkitehtuurin pienet yksityiskohdat ja museot

Vaasassa on patsaita ja taideteoksia joka kulmalla. Lisäksi kaupungissa on isoja muraaleja eli seinämaalauksia, jotka värittävät katukuvaa. Mikäli olet enemmänkin taiteen ystävä, niin modernin taiteen museo Kuntsi kannattaa ottaa ohjelmaan mukaan.

Vaasan kaupungin yli 150 patsaasta on tehty valmis karttasovellus, jonka avulla voi käydä tutustumassa helposti eri patsaisiin. Lisäksi kannattaa arkkitehtuurin pieniä yksityiskohtia kaupungilla, kirkkaimpana kruununa Suomen vanhin käytössä oleva vesitorni.

Voitto Luomasen Rautatien konepajatoimintaa Vaasassa 100 v.

Voitto Luomasen Rautatien konepajatoimintaa Vaasassa 100 v.

Jarkko Niemelän Gridlock.

Jarkko Niemelän Gridlock.

#7Lenkille tai leikkikentälle Laivapuistoon

Vaasan kaupunkiin leppoisin puisto on Laivapuisto, jossa on upeat leikkialueet lapsiperheille. Toisaalta sitten se on hyvä kohde myös lenkkeilijöille tai kaupunkikävelijöille, jotka haluavat tutustua kaupungin vehreämpään puoleen. Viereisen Onkilahden kiertämällä ulkoilureittiä pitkin saakin aikaiseksi mukavan liikuntatuokion kauniissa maisemissa. Eikä sovi unohtaa Hietasaarta, jossa voi käydä myös viettämässä rantapäivää upealla hiekkarannalla.

Yksi tapa tutustua Vaasan keskustaan ja sitä ympäröivään merimaisemaan on vuokrata fillari. Ylipäätänsä polkupyörän selästä katsastaa kaupungin kuin kaupungin nopeammin kuin perinteisellä apostolin kyydillä.

Laivapuisto ja lasten upea kiipeilytelineenä toimiva laiva.

#8

Yövy lasi-iglussa – Kalle’s Inn

Revontulien katselu Lapissa iglumajoissa onnistuu monellakin paikkakunnalla, mutta eteläisemmässä Suomessa se on harvinaisempaa. Merenkurkussa Raippaluodon syrjäisellä rantakalliolla on Kalle’s Inn -majoituskohde, jossa on pieniä lasiseinäisiä rantahuviloita kohti merta. Pienenä miinuksena paikalle on todettava se, että majoitukset ovat kahdelle hengelle – lapsiperheet älköön vaivautuko paikalle. Eli jäi siis itsellä väliin perhereissulla Pohjanamaalle ja majoitumme Vaasan keskustassa.

Kalle's Inn Merenkurkun saaristossa.

Kalle’s Inn Merenkurkun saaristossa.

Kalle's Inn, joka valittiin Kotimaan matkailumessuilla vuoden 2018 kotimaan matkailukohteeksi.

Kalle’s Inn, joka valittiin Kotimaan matkailumessuilla vuoden 2018 kotimaan matkailukohteeksi.

#9

Tutustu TV-sarjan kulisseihin Strömsössa

Kymmenisen kilometriä Vaasan keskustan pohjoispuolella sijaitsee merenrannassa Strömsön kaunis huvilarakennus, jossa on kuvattu vuodesta 2002 lähtien Suomen suosituinta lifestyle ohjelmaa. Ruotsinkielisen ohjelman puutarha- ja ruokavinkit ovat monelle tuttuja ja mikä olisikaan mukavampi tapa tutustua ohjelman kulisseihin kuin vierailemalla sarjan kuvauspaikalla ja sen upeassa puutarhassa. Huvilan sisätiloihin voi tutustua opastetusti torstaisin ja lauantaisin, tosin vain heinäkuussa. avulla Huvilaan tutustumisen lisäksi vierestä löytyy suosittu Strömsön uimaranta, joten tämä on oiva kohde myös lapsiperheille.

Störmsö - kuvaruutukaappaus copyright Yle Areena

Störmsö – kuvaruutukaappaus copyright Yle Areena

#10

Vieraile Kyrö Distilleryssä

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Vaasasta kohti Seinäjokea sijaitsee Kyrö Distillery eli maailmalla palkitun Napue Ginin kotipaikka. Mikäli vähääkään olet kiinnostunut tislaamotoiminnasta tai suomalaisen viskinteon historiasta, niin kannattaa osallistua Kyrö Distilleryn tislaamokierrokselle. Halutessasi voit myös maistella Kyrö Distilleryn eri tuotteita joko ohjatusti tai sitten omatoimisesti paikan päällä.

Isokyrö ja siellä oleva Kyrö Distillery oli yksi kesän kohokohdista. Sattuipa niin, että yksi omistajista oli vetämässä tislaamokierrosta, joka oli varsin antoisa. Tuotantotiloihin oli kiva tutustua ja samalla saada uutta tietoa ruisginin ja -viskin valmistuksesta. Sekä ylipäätään Kyrö Distilleryn, Isokyrön Osuusmeijerin ja Napuen kylän historiasta. Saman meijerin tiloissa missä Napue Gin tehdään on myös syntynyt Oltermanni-juusto. –Kesälomareissut 2018

Isokyrössä vieraillessa kannattaa katsastaa myös verraten komea Isokyrön vanha kirkko, joka sijaitsee Reinilänkosken rannalla reilun kilometrin päässä tislaamorakennukselta. Samoin lähialueelta löytyy Suuren Pohjan sodan Napuen taistelun muistomerkki sekä Pitkä-Perttilän talo. Pitkä-Perttilän taloa sanotaan Pohjanmaan pisimmäksi ja siinä olet 13 ikkunaa peräjälkeen tielle päin on vaikuttava näky. Pitkä-Perttilän talon vieressä on Perttilän riippusilta, joka on Suomen vanhin liikenteelle avoin terässilta. Sen ylittämällä onkin jo Isokyrön Osuusmeijerin pihalla, joka on nykyään Kyrö Distilleryn koti.

Tislaamokierroksen vetänyt Miko Heinilä on yksi viidestä perustajajäsenestä. Tässä keskustellaan Jarkko Nikkasen Suomalainen viski ja viskikulttuuri -kirjaan ottamasta kuvasta.

Tislaamokierroksen vetänyt Miko Heinilä on yksi viidestä perustajajäsenestä. Tässä keskustellaan Jarkko Nikkasen Suomalainen viski ja viskikulttuuri -kirjaan ottamasta kuvasta.

Suomen ensimmäiset erät viskiä Kyrön varastossa.

Suomen ensimmäiset erät viskiä Kyrön varastossa.

Kyrö Single Malt Rye Whisky - saatavuus ensimmäisillä erillä on vielä varsin rajoittunutta.

Kyrö Single Malt Rye Whisky – saatavuus ensimmäisillä erillä on vielä varsin rajoittunutta.

Pitkä-Perttilän talo on komea näky Isokyrön rantaraitilla.

Pitkä-Perttilän talo on komea näky Isokyrön rantaraitilla.

Suomen vanhin liikenteen käytössä oleva riippusilta ylittää Reinilänkosken. Taustalla näkyy Perttiläntiellä oleva Pitkä-Perttilän talo.

Suomen vanhin liikenteen käytössä oleva riippusilta ylittää Reinilänkosken. Taustalla näkyy Perttiläntiellä oleva Pitkä-Perttilän talo.

Isokyrö maailmankartalle.

Isokyrö maailmankartalle.

Vaasankin veri vapisee,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Katso lisää Vaasan vinkkejä alla olevalta videolta Härmälän toiselta partasuulta eli Lanttimatkojen Antilta ja iki-ihanalta Lotalta.