Kesälomareissut Etelästä Pohjoiseen

On taas se aika vuodesta, kun on legendaaristen matka-aakkosten aika. Kesää on vielä jäljellä, mutta tässä jo välitilinpäätöksenä kesän reissut A:sta Ö:hön. Mikäli kiinnostaa tutustua aikaisempiin matka-aakkosiin kesälomien osalta, niin tässäpä kootusti nekin kesälomareissut:

Kesäloman matka-aakkoset 2018

A – Arktikum

Rovaniemellä sijaitseva Arktikum oli Lapin reissun ensimmäinen tutustumiskohde. Itse museo ei ollut auki ennen aamu kahdeksaa, mutta kävimme poikien kanssa ihmettelemässä Arktikumin lasipintaa Ounasjokea vasten. Erittäin valokuvauksellinen kohde kaiken kaikkiaan.

B – Björköby

Björköbyn saari sijaitsee Mustasaaren kunnassa Raippaluodon naapurissa. Björköbyn Svedjehamnista lähtee luontopolkuja, joista pääsee ihastelemaan Unescon maailmanperintöalueeseen kuuluvaa rannikkoa. Puolen kilometrin päässä olevasta näkötornista on upeat maisemat, joita ei kannata jättää väliin.

C- Culture Club Still Standing

Pohjanmaan reissun avauspäivän ilta huipentui Seinäjoella Culture Club Still Standing -nimiseen ravitsemusliikkeeseen. Espanjalaiset artisaanioluet olivat maistuvia ja meno muutenkin varsin hauskaa tangomarkkinoiden aattona. Yhdet vielä ja sitten nukkuun.

D – D4/3

Assembly Helsingissä on tietokonepelaajien isoin kesätapahtuma. Kävin viemässä poikani sinne kolmeksi päiväksi pelaamaan paikalle D4/3. Itse kun en ole Assemblyyn osallistunut, niin oli hieno nähdä miltä paikka näyttää. Keskimääräinen hien haju oli jo ensimmäisen päivän aamuna sellainen, että onneksi en joudu sunnuntai-iltana hakuhommiin. Olisi saanut useampi vanhempi pakata nuorison matkaan deodorantti purkit mukaan.

E – Emil Aaltosen Puisto

Eihän nyt Emil Aaltosen Puisto Tampereella vedä vertoja Eremitaasin sisäpihalle Pietarissa, mutta molemmissa on silti varsin mukava kävellä suihkulähteen ympäri. Emil Aaltosen Puisto ja sen viereinen leikkipaikka on tullut tutuksi tänäkin vuonna jo useita kertoja – ja aina ennen sitä on tietysti syöty aamupala Tammelan torilla. Kesätamperetta kaikki kolme parhaimmillaan.

F – Forssa

Ravintolalaiva Jannu myytiin Helsinkiin, joten jäi siellä oluet juomatta. Tulihan Jannusta haaveiltua jo useampi kesä, mutta niin se vain aika viereähti ja Jannu seilasi väljemmille vesille. Sitä vastoin Mimiä ja Kukua tuli katseltua Forssan Holjatissa – mieluummin olisi kyllä ollut katsomassa illalla miten Uriah Heep ja Easy Living toimii edelleen…

G – Gostiny Dvor | Гостиный двор

Pietarin metroverkosto on erittäin toimiva liikkumismuoto ja asemat ovat omanlaisia arkkitehtuurillisia taideteoksia. Gostiny Dvor on esimerkki asemasta, joka on kaupungin ruuhkaisempia. Ruuhkien turvallisuuden takia metron raiteiden edessä on liukuovet, jotka aukeavat vain silloin kuin juna on laiturilla. Vastaavia asemia Pietarissa on yhteensä 14 ja ne ovat koko maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia.

H – Haaparanta

Lapin loman paluumatkalla tuli ajeltua Haaparannan kautta hakemassa kesäoluet kotiin. Haaparannan Systembolagetin pihalta oli vaikea löytää vapaata parkkipaikkaa, kun suomalaiset kävivät siellä ostamassa oluet, siiderit ja viinit matkaan. Mieluummin sitä oluet ostaisi lähialkosta, mutta Suomen alkoholiveropolitiikka suorastaan kannustaa hakemaan kesäjuomat Ruotsista.

I – Isokyrö

Isokyrö ja siellä oleva Kyrö Distillery oli yksi kesän kohokohdista. Sattuipa niin, että yksi omistajista oli vetämässä tislaamokierrosta, joka oli varsin antoisa. Tuotantotiloihin oli kiva tutustua ja samalla saada uutta tietoa ruisginin ja -viskin valmistuksesta. Sekä ylipäätään Kyrö Distilleryn, Isokyrön Osuusmeijerin ja Napuen kylän historiasta. Saman meijerin tiloissa missä Napue Gin tehdään on myös syntynyt Oltermanni-juusto.

J – Jalkapallon MM-kisat

Venäjällä käydyt jalkapallon MM-kisat olivat neljännet, missä itse olen paikan päällä käynyt. Jalkapallon MM-kisat ovat parasta paikan päällä ja tälläkin kerralla reissu oli varsin onnistunut. Pietari oli erinomainen kisakaupunki ja siellä on nähtävää useammalle reissulle.

K – Kuopio

Kesän avauksena itselle toimi Satoa goes Wild ruokatapahtuma Kuopiossa, missä olin Vatasen Jussin kanssa tekemässä pari päivää livelähetystä Pohjois-Savon ruokakulttuurista. Huikea reissu kaiken kaikkiaan ja Kuopioon matka käy vielä lomailemaan loppuvuodesta.

L – Lakeuden risti

Lakeuden risti on Seinäjoen maamerkki. Sitä en ennen tätä kesää tiennyt, että ristin huipulle pääsee hissillä ihailemaan maisemia. Maisemat olivatkin avarat ja Alvar Aallon suunnittelema kirkkokokonaisuus varsin kaunis. Oli mukava rauhoittua, sillä suojelusenkelit olivat päivän matkassa mukana. Nimittäin hetkeä aikaisemmin poliisien takaa-ajama auto ei ihme kyllä onnistunut ajamaan kenenkään päälle kierrettyään risteysalueen jalkakäytävää pitkin. Oli hyvä muistutus siitä, että koskaan ei tiedä mitä maailmalla eteen tulee – oli sitten kotimaassa tai ulkomailla.

M – Muonio

Muonio oli Lapin loman toinen tukikohdista. Muoniojoen rannalla sijaitseva Harriniva oli sijainniltaan erinomaisella paikalla ja tekemistä riitti lähistöllä niin koskenlaskun, melonnan, patikoinnin kuin maastopyöräilyn osalta. Parhaat maisemat löytyivät Särkitunturin huipulta, jossa yökävelyllä yksinään oli mukava seurata myös kuukkelien touhuja.

N – Njurkulahti

Njurkulahti on keskellä ei mitään Lapissa. Syy miksi Njurkulahteen mennään on sen vieressä avautuva Lemmenjoen kansallispuisto. Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto ja siellä liikkuessa pääsee nauttimaan Lapin hiljaisuudesta. Njurkulahdesta voi ottaa myös venekyydin Kultasatamaan, josta voi patikoida rauhassa takaisin Njurkulahteen.

O – Oulu

Oulu oli viimeinen työreissu ennen lomaa. Ehdin tutustumaan hyvin Oulun yöelämään työreissun lomassa ja sen pohjalta syntyi Oulun opas paikallisten vinkkien avulla.

P – Pyhätunturi

Pyhätunturi oli Lapin loman ensimmäinen vaelluskohde. Samalla tuli kiivettyä Noitatunturin huipulle, mutta en nyt jälkeenpäin ole aivan varma reitin mielekkyydestä. Joka tapauksessa Pyhänkasteen putous ja kuru ovat sellaisia, että ne kannattaa käydä kyllä katsastamassa.

Q – Täydellinen kuunpimennys

Täydellinen kuunpimennys sai massat liikkeelle ihastelemaan luonnon ihmeitä. Tampereella kuun pimennys olikin sikäli täydellinen, että pilvet peittivät näkyvyyden kokonaan. Pispalassa oli silti porukkaa kuin pipoa eli melkoiset karnevaalit näkymätön kuu sai aikaiseksi.

R – Rapolan linnavuori

Rapolan linnavuori on ollut itsellä suunnitelmissa parisenkymmentä vuotta, mutta nyt vasta sain aikaiseksi sinne mökkireissun ohimatkalla pysähtyä. Rapolan linnavuoressa Sääksmäellä on ollut asutusta jo 600-luvulta lähtien. Suomen suurimman linnavuoren raunioilta on kauniit näkymät Vanajavedelle ja näitä maisemia ovat taidemaalarit vuosien saatossa ikuistaneet.

S – Sompio

Sompion luonnonpuistossa oleva Pyhä-Nattasen huipulta avautuu mielestäni Suomen kaunein maisema. Tai ainakin yksi kauneimmista. Elävässä erämaassa oli mahtava tehdä aamupatikointi Lapin hiljaisuudessa.

T – Tammela

Tammelassa tällaisen intiaanikesän kohokohtia oli Saaren kansanpuisto ja sen uimarannat. Lähistöltä löytyvä Kaukolanharjun näkötorni on ollut taiteilijoiden inspiraation lähteenä tarjoten kauniin maiseman tornin huipulta vuosikymmenten ajan. Tammelassa on paljon kesätapahtumia ja itse kävin siellä sekä Hakkapeliittatapahtumassa ihmettelemässä entisaikojen meininkiä että Ammujaiset -karjanäyttelyssä.

U – Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuistossa tuli patikoitua pari lyhyempää reittiä Lapin reissulla. Kesän kansallispuistoista se oli vähiten inspiroiva, täytyisi seuraavalla kerralla lähteä pidemmälle Luirojärven reitille.

V – Vatikuru

Pallas-Ylläksen kansallispuistossa Pallastunturien välissä sijaitseva Vatikuru tarjosi upeita maisemia. Vatikurun viereisen Taivaskeron huipulla sytytettiin Helsingin olympialaisten tuli, joten se kertoo jo maisemien kauneudesta merkittävästi.

W – Wanha Waskoolimies

Tankavaaran kultakylän Wanha Waskoolimies tarjosi erinomaista ruokaa ja virkistävää Vaskooli-olutta. Wanhassa Waskoolimiehessä oli mukava rentoutua kullanhuuhdonnan ja patikointien jälkeen – olotila oli kuin kullankaivajalla aikanaan maksaessaan hipuilla ravitsemusaineet.

X -red X

Tänä vuonna olen ehtinyt pelaamaan taas jonkun verran golfia ja Scotty Cameronin red X -putteri on ollut kuumana. Skinit on sujuneet hyvin ja golf on maistunut monen vuoden tauon jälkeen. Kauden avauksessa peliseurana oli myös Wilsonin suurlähettiläs ja muita konsernin kuuman ryhmän pelikavereita.

Y – Yyteri

Edellisestä Yyterissä käynnissä oli jo aikaa, mutta nyt oli oiva paikka käydä siellä Porin Asuntomessujen yhteydessä. Kuumana kesäpäivänä Yyteri oli täynnä porukkaa ja olotila oli kuin etelän rantalomalla olisi. Huikea mesta kaikille niille, jotka tykkäävät rantalomailusta.

Z – Zone

Zone Levillä on paikka, mistä ostetaan kesäisin kesäkelkkaradan liput ja vuokrataan maastopyörät. Kesäkelkkailu on kyllä mahtavaa touhua, varsinkin kun ei jarruta matkalla. Ennätysaikaa kokeillessa tuli lennettyä pari kertaa kelkasta ränniin, mutta kolmannella kisakierroksella meno oli jo täydellistä ja vauhti sen mukaista.

Å – Ålandsbanken

Vaasan vanhan Ålandsbankenin tiloissa sijaitseva Bank Food & Wine osoittautui oivaksi ravintolaksi. Palvelu oli suorastaan kesän parasta ja ruokapuolikin oli kaikilta osin kunnossa. Siitä olikin sitten mukava jatkaa iltaa Little Pubiin, joka on Vaasan ykkös olutpaikka.

Ä – Äkäslompolo

Äkäslompololla oli edellisen kerran käynyt vuonna 1988, joten ihan hirveästi muistikuvia Ylläkseltä ei ollut. Varsinkin kun huomioidaan se, että olin silloin siellä talviaikana. Jounin kaupassa pysähdyttiin silloin ja niin nytkin. Äkäslompolon pääidea oli kuitenkin maastopyöräily, johon Ylläksellä on tarjolla erinomaiset reitit.

Ö – Öljynvaihto

Kun paljon reissaa, niin pitää vaihtaa vanhaan sotaratsuun öljyt tasaisin väliajoin. Ennen Lapin reissua kävin öljynvaihdossa ja ajoin auton yöjunaan. Tuli silläkin reissulla pari tuhatta kilometriä mittariin, vaikka toiseen suuntaan junalla matkattiin. Kotimaassa on pitkät välimatkat, mutta onneksi on paljon nähtävääkin! Junalla reissatessa ei tarvitse miettiä öljynvaihtoja ja auton huoltoja.

Yhteenveto: Mitkä ovat sinun kolme Top3 kirjainta kesältä 2018?

Lappia ja lakeutta,
Kohteena maailma / Rami

P.S. Tykkäsitkö lukemastasi – tilaa uutiskirje!
Muista seurata myös Kohteena maailman Twitter-tililtä matkailuaiheiset ajankohtaiset uutiset ja reissuvinkit!

Instagram Travel ThursdayTämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat
Travellover ja Vagabonda.
Lue ohjeet täältä.

Minut löydät siis Instagramista:
https://www.instagram.com/kohteenamaailma
Blogini on myös Facebookissa:
https://www.facebook.com/kohteenamaailma
Matkailuaiheiset tviitit:
https://www.twitter.com/kohteenamaailma