Tutkimusmatka Pohjois-Savon ruokakulttuuriin
Satoa goes WILD -ruokafestarit Kuopiossa tarjosi erinomaisen kosketuksen Pohjois-Savon ruokakulttuuriin kesäkuun puolivälissä. Itselle tilaisuus oli varsin mieluisa, sillä Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Sonkajärven Sukevan oma poika Jussi Vatanen toimi minulle oppaana kaksi päivää Kuopiossa. Tutustuimme Jussin kanssa kymmenen eri ravintolan annoksiin ja samalla katsastelimme Kuopion nähtävyyksiä. Tuotimme samalla Satoa goes WILD -tapahtuman Facebook -sivuille monta tuntia suoraa livelähetystä, joita voi halutessaan käydä vielä katsomassa jälkikäteenkin. Huippureissu kaiken kaikkiaan, jonka pohjalta tämä postaus on samalla Pohjois-Savon lähiruokakulttuuriin.
* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Satoa goes Wild -tapahtuman kanssa.
Makumatkalla Kuopiossa – järvikalaa, yrttejä ja kuusenkerkkää
Satoa goes Wild -tapahtuman ravintoloita kierrellessä, annoksia maistellessa ja keittiömestareita haastatellessa nousi Kuopion seudulta esiin kolme asiaa ylitse muiden. Järvikalat ovat tällä hetkellä In, samoin kuin erilaiset yritit. Ja kun yli puolessa annoksista oli mukana jollakin tavalla kuusenkerkkää, niin sanoisin sen olevan kohta yhtä tunnettu asia kuin Irene Partasen kalakukot tai Suonenjoen mansikat Pohjois-Savon ruokakulttuurista puhuttaessa.
Ahven- vai muikkukukko – siinäpä kysymys? Paikallisten kanssa jutellessa itselle selvisi hieman yllättäen, että useampi liputtaa ahvenkukon puolesta.
Muikut ovat tunnetusti ollut Kuopiossa yhtä tunnettuja kuin mustamakkara Tampereella. Nyt on kuitenkin Pohjois-Savossa herätty siihen, että kaikki lähiruoka on arvokasta. Järvikalat kuten hauki löytyy entistä useammin lautaselta, jopa fine dining ravintoloissa. Se tekeekin heti ruokakulttuurista paljon kiehtovamman ja siksi makumatkalla Kuopiossa oli mukava nähdä panostuksen lähiruokaan. Toki löytyy Pohjois-Savosta myös jotain sellaista, mitä Suomessa ei olla totuttu näkemään eli sirkkoja. Ne ovat tekemässä tuloaan myös Suomessa pöydän antimiksi, aika näyttää, kuinka suosituksi ne ruokapöydissä nousevat.
Pohjois-Savosta Suomen ensimmäinen eurooppalainen ruokamaakunta
Pohjois-Savon ja Kuopion alueen gastronomia on saanut järjettömän kovan tunnustuksen, mikä nostaa alueen ruokamatkailijoiden määrää merkittävästi. European Region of Gastronomyn myöntämä tunnustus vuodelle 2020 kertoo alueen edistyksellisestä ruokakulttuurin, matkailun, taiteen ja kulttuurin yhteistyöstä. Pohjois-Euroopasta saman tittelin on saanut aikaisemmin ainoastaan Århusin kaupunki Tanskasta, joten voidaan puhua varsin merkittävästä ja harvinaisesta tunnustuksesta. Käytännössä tunnustus on samantyyppinen kuin Euroopan kulttuuripääkaupunki, mutta siinä on lisänä ruokakulttuuri mukana. Näin ollen makumatkalla Kuopiossa nähdään tulevina vuosina monia ruokamatkailusta kiinnostuneita, joille Kuopio ja pohjoissavolainen ruokakulttuuri ei ole aikaisemmin sanonut mitään. Tunnustuksen perusteluissa painotettiinkin sitä, kuinka piilossa alueen ruokakulttuuri on “pystytty pitämään”.
- European Region of Gastronomyn toimisto Kuopioon by Taste of Savo
Kuopion parhaat ravintolat
Kuopion olutravintolat
Itsellä oli ennen ja jälkeen “virallisia osuuksia” hyvin aikaa rakkaalle harrastukselleni eli tutkimusretkelle paikalliseen olutravintolakulttuuriin. Tuttuun tapaan parhaat ravintolat löytyvät huolellisen taustatyön ja paikallisten baarimikkojen suosituksia hyödyntäen. Tässä on esiteltynä neljä Kuopiolaista olutravintolaa, joita kannattaa vakavasti harkita illanviettopaikaksi laadukkaitten oluiden äärellä.
Kauppakatu – paikallisen olutkulttuurin Highway to Savo.
Intro Social
Nykyajan oluthipstereiden ja penkkiurheilijoiden ykköspaikka. Parikymmentä laadukasta hanaolutta ja tupa täynnä huippuotteluita näyttäviä televisioita. Kun vielä sisustus miellyttää silmää ja ruoka-annokset saavat vakiasiakkaiden vuolaat kehut, niin takuuvarma paikka itselle tuleville Kuopion reissuille. Täällä viihtyvät myös oluthipstereiden paremmat puoliskot, vaikka eivät olutta nauttisikaan.
Erityiskiitos menee As Rantatuuli Oy:n asukkaille + naapuriston “ökyomakotialueen” Minnalle!
Malja
Olutravintola Malja on klassikko Kuopiolaisella olutkulttuurissa. Päiväaikaan hiljaiselta näyttävä oluthuone pitää sisällään upeita lasifreskoja sekä kattavan valikoiman laatuoluita ympäri maailmaa. Esillä on näyttävästi myös kuopiolainen RBS Brewing eli tuttavallisemmin kivisaksetpaperi, jolla on tekemisen meininkiä oluissaan. Ilta-aikaan Malja herää henkiin ja terassi on täynnä janoisia oluen ystäviä.
Pannuhuone Gust. Ranin – Olohuone & Terassi
Pannuhuone Gust. Raninin olohuone on viihtyisästi sisustettu ja olutharrastajallekin tarjolla on erinomainen valikoima niin paikallisia kuin ulkomaalaisia oluita. Kesällä terassi on myös varsin suosittu, joskin ei sieltäkään löydy punaisen sohvaryhmän voittanut paikkaa.
King’s Crown
King’s Crown ei kyllä mikään varsinainen olutravintola ole, mutta se on sopivan trendikäs yhdistelmä viini- ja musiikkibaaria. Mikäli koko seurue ei ole oluen ystäviä, niin tässä baarissa viihtyy jokainen juomatottumuksistaan riippumatta. Samassa tilassa toimii päivisin myös musiikkikauppa, joten King’s Crown on sillä saralla ainakin Suomessa ainutlaatuisia musiikin ystävän paikkoja. Suosittun lounas- ja illallisravintolan lisänä kesäisin on vielä terassi, missä voi nauttia virkistävän huurteisen esimerkiksi Iso-Kallan Panimon valikoimasta.
+ lukijavinkkinä Bierstube
Kuopion live-raportoinnin yhteydessä tuli blogin lukijalta suositus lähteä testaamaan Bierstube, jonka miljöötä ja tarjontaa kehuttiin. Kuulosti sen verran mielenkiintoiselta paikalta, että laitetaanpa tässä se vinkkinä kaikille, vaikka itse en ehtinyt paikkaan vielä tutustumaan.
Fine Dining
Kuopion Musta Lammas
Valitettavasti itsellä ei ole vielä tarpeeksi Kuopion fine dining -ravintoloista kokemuksia, mutta silti uskallan nostaa esiin Musta Lammas -ravintolan Satamakadulta. Jo vuosia Musta Lammas on tullut esiin kysyessä yksinkertaista asiaa, mikä on Kuopion paras ravintola? Haluaisin itse ottaa Musta Lampaan suosiosta selvää ja kävin tutustumassa ravintolaan ennen sen aukioloa. Mielenkiintoisin yksityiskohta löytyy ravintolan terassilta, jossa on ravintolan oma yrttitarha. Ravintolan pelloksi kutsuttua alue on ensi kertaa käytössä ja näiden viljelmien keskelle pääsee nauttimaan Mustan Lampaan herkuista yksityistilaisuuksista. Itse otin tavoitteeksi palata Kuopioon viimeistään syksyllä ja arvioida sillä reissulla omakohtaisesti Mustan Lampaan erinomaisuus.
Rentoa laaturuokaa terasseilla
Kesäisin mikään ei ole parempaa kuin aurinkoisessa illassa hyvä ruoka terassilla mukavassa seurassa nautittuna. Kuopiossa näyttää olevan mukavasti erilaisia terasseja myös laadukkaaseen syömiseen. Päivällä King’s Crownin lounaan voi syödä terassilla, vastaavasti kahvila Houkutus tarjoaa myös perinteisiä konditoriatuotteita.
Alkuiltaa kohti mennessä erinomaisia paikkoja rentoon ruokailuun ja viilentävien juomien nauttimiseen ovat Ravintola Kummisedän ja Isä Camillon terassit. Molemmista on helppo heittäytyä jatkamaan myös iltaan pidempään, sillä terassit ovat varsin viihtyisiä kokonaisuuksia runsain asiakaspaikoin varustettuna.
Kuopion nähtävyydet
Makumatkalla Kuopiossa kannattaa ravintolakulttuurin lisäksi käydä katsomassa kaupungin nähtävyyksiä. Satoa goes WILD -tapahtuman livevideoita tuottaessa oppaani toiminut Jussi Vatanen näytti samalla minulle kaupungin parhaita paloja. Tässä omien kokemuksien mukaan viisi sellaista kohdetta, mitä ei kannata jättää väliin Kuopiossa.
Kuopion tori ja kauppahalli
Kuopion tori on Suomen tunnetuimpia toreja, eikä ihme. Kesälauantaina torilla on meno kuin vanhan ajan markkinoilla ja porukkaa riittää joka neliölle. Reunaravintoloissa aurinkoisella ilmalla terassit pullistelevat janon sammuttajia ja torikahviloissa riittää asiakkaita. Muikkuja ja kalakukot tekevät kauppaansa niin turistien kuin kaupunkilaisten toimesta.
Kauppahalli itsessään on jo rakennuksena nähtävyys, sillä värikkäät eläinkuviot rakennuksen ulkoseinissä on upeaa arkkitehtuuria. Lasten suosikki on kauppahallin edessä oleva poljettava karuselli, jossa illan pimeinä tunteina nähdään usein myös vanhempaa väkeä. Kauppahallista voi nauttia pientä purtavaa tai ostaa mukaansa lähituottajien tuoretta kalaa, lihaa ja vihanneksia.
Torin laidalta löytyy myös Kuopion kaupungintalo, joka on Suomen kauneimpia rakennuksia.
Kuopion satama, sisävesiristeilyt ja Väinölänniemi
Kuopion satama on hieman syrjässä kaupungin muulta touhulta, mutta sen voi yhdistää mukavasti kävelyretkeen Väinölänniemelle. Näin saa samalla kivan ruuansulatuskävelyretken, jonka jälkeen on mukava nauttia taas Kuopion ruokakulttuurista.
Kuopion satamassa on upeita höyrylaivoja, jotka risteilevät Kallavedellä. Lisäksi löytyy uudempia aluksia, joiden mukana turistit pääsevät nauttimaan Kuopion kauniista maisemista vesiltä käsin. Halutessaan satamassa voi nukkuakin hotellilaiva Wuoksissa.
Väinölänniemi eli Vänäri on puolestaan kaupungin tunnetuin puisto- ja virkistysalue.
Pikku Pietarin torikuja
Pikku Pietarin torikuja oli itselle uusi tuttavuus Kuopiossa. Varsin idyllinen vanhojen puurakennusten värittämä kapea kuja, jossa on paljon erilaisia käsityöläisliikkeitä. Lisäksi kesäaikaan “pikkupietari” on laulamassa haikeita lauluja vierailijoiden iloksi. Epäilisin, että monen parisuhteen parempi puolisko viihtyisi näissä liikkeissä varsin pitkäänkin.
J. V. Snellmanin kotitalo
Tämä nähtävyys on kyllä lukijan kannalta sillä tavalla ikävä, että sen sisältä näkemiseen tarvitsee nähdä jo hieman vaivaa. Nimittäin normaalisti J. V. Snellmanin kotitalo Kuopiossa on vain yhtenä päivänä vuodessa auki eli J. V. Snellmanin päivänä 12.5.
Onneksi sentään innokkaimmat voivat kerätä ryhmän kasaan, jolloin vierailu onnistuu sopimuksen mukaan muinakin päivinä vuodesta. Tässä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä rakennuksessa on todella upeita huonekaluryhmiä ja tutustumisesta tekee elävän asiantuntevat oppaat. Oli oikein mukava kuunneella mm. Topeliuksen vierailuista Snellmanin kotitalossa.
Puijon näkötorni
Parhaan kuvan Kuopiosta ja sen ympäröivästä järvialueesta saa Puijon näkötornista. Näkötornissa voi syödä pyörivässä ravintolassa tai vaihtoehtoisesti nauttia pienempää purtavaa kahvilassa. Järviä ja metsää on silmänkantamattomiin, minkä tietysti parhaiten toteaa avonaiselta näköalatasanteelta.
Summa summarum:
Satoa goes WILD -ruokatapahtuma oli erinomainen tapa tutustua Pohjois-Savon ruokakulttuuriin. Vatasen Jussi oli erinomainen opas ja yhteistyömme sujui alkumetreistä lähtien loistavasti. Oli mahtava tehdä töitä yhden Suomen suosituimman näyttelijän kanssa ja keskustella elämän tärkeistä arvoista kuten jalkapallosta töiden lomassa.
Foodie, unohda New York ja Lontoo – Kuopio on nyt in!
Näin kirjoitti London and Beyond-blogin Leena-Mari ja omien kokemusteni mukaan raflaavasta otsikosta huolimatta oli tässä osa totuuttakin mukana. Eli nyt on korkea aika lähteä ruokamatkalle Kuopioon!
Haukea ja kuusenkerkkää,
-Kohteena maailma / Rami
* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Satoa goes Wild -tapahtuman kanssa.
P.S. Mikä oli Satoa goes WILD -tapahtuman paras annos? Itse olen tähän jäävi vastaamaan, mutta poikani liputti villisian, mustapapuburgerin ja possun puolesta. Itse puolestani yllätyin kokonaisvaltaisesti tapahtuman annosten tasosta, sanoisin 9,5/10 annosta olleen varsin maukkaita!
Mikäli kiinnostaa nähdä kuvia ja lukea annoksista lisää, niin lue Karoliina Kazi -blogista lisää.
- Satoa goes Wild 2018 ruokafestivaali by Karolina Kazi