Pietarin metro

Pietarin metro on kaupungin nopein ja varmin liikennemuoto. Vetisen maan takia metroverkosta on rakennettu syvälle maan alle ja sen ensimmäinen linja valmistui 15.11.1955 eli kaksikymmentä vuotta Moskovan metroa myöhemmin. Pietarin eli silloisen Leningradin metron ensimmäiset pääteasemat olivat Avtovo ja Ploštšad Vosstanija, jotka ovat vielä tänäkin päivänä Pietarin kauneimmat metroasemat. Esittelen tässä postauksessa myös kahdeksan muutakin metroasemaa, joita kannattaa käydä katsomassa Pietarissa. Monet näistä ovat tunnetuimpien turistinähtävyyksien lähellä, joten ne ovat siten myös helposti otettavissa päiväohjelmaan mukaan.

Pietarin metroverkostolla on tällä hetkellä viisi linjaa, joilla jokaisella on oma numero ja väri. Näin ollen Pietarin metroverkosto on erittäin helppokäyttöinen ja metrokartassa asemien nimet ovat sekä länsimaalaisin että kyrillisin kirjaimin. Metroon voi ostaa yksittäisiä matkoja varten metropoletteja ja yhdellä maksulla (45 ruplaa) voi ajalle niin pitkään kuin haluaa. Vaihtoja eri linjoille pystyy tekemään usealta eri asemalta ja ne ovat erittäin selkeästi merkitty metrokarttaan. Uusi maksu metroon tulee ajankohtaiseksi vasta silloin, kun olet noussut ulos asemarakennuksesta usein erittäin pitkiä liukuportaita myöten.

Pietarin metrokartta

Pietarin kauneimmat metroasemat

Itse odotin Pietarin matkalta eniten juuri metroasemien näkemistä, sillä Moskovassa ne ovat maailman kauneimpia. Aika nopeasti selvisi Pietarissa se, että eivät Pietarin kauneimmat metroasemat yllä Moskovan metroasemien kauneuteen. Kuitenkin Pietaristakin löytyy upeita metroasemia, joita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa maanalaisina nähtävyyksiä. Varsinkin ensimmäisenä avattu linja (nro 1) eli punainen linja pitää sisällään toinen toistaan upeampia asemia.

Useilla asemilla on myös upeita ulkorakennuksia, joista metroon mennään sisään. Toisaalta sitten osa metroasemista osa isoja rakennuksia, mutta jokainen löytyy helposti metron logon avulla katukuvasta. Joidenkin asemien välillä on pitkiä yhdyskäytäviä, jolloin voi maan alla vaihtaa linjasta toiseen.

Mayakovskayan sisäänkäynti on varsin vaatimaton...

Mayakovskayan sisäänkäynti on varsin vaatimaton…

... kun taas Ploschad Vosstanialla on varsin pramea asemarakennus maan päälläkin.

… kun taas Ploschad Vosstanialla on varsin pramea asemarakennus maan päälläkin.

#1

Avtovo | Автово (rakennettu 1955)

Avtovon metroasema oli Pietarin ensimmäisen linjan pääteasema ja edustaa kaikkea sitä, mitä upeilta venäläisiltä metroasemilta voi odottaa. Isot kattokruunut, mahtipontiset tukipylväät ja neuvostoaiheiset teräskuviot ovat aseman pääosassa. Kuitenkin aseman päähuomion varastaa todella erikoiset lasipinnoitteella upeasti koristellut pylväät. Lisäksi laiturialueen katto on kauniisti kuvioitu.

Avtovo - täältä lähti Pietarin ensimmäinen metrojuna vuonna 1955.

Avtovo – täältä lähti Pietarin ensimmäinen metrojuna vuonna 1955.

Avtovon aseman taidetta.

Avtovon aseman mosaiikkitaidetta.

Avtovo - Pietarin kuvatuin metroasema.

Avtovo – Pietarin kuvatuin metroasema.

Avtovo on täynnä pieniä yksityiskohtia.

Avtovo on täynnä pieniä yksityiskohtia.

#2Kirovski Zavod | Кировский завод (1955)

Avtovon asemasta seuraavana pohjoiseen päin punaisella linjalla on Kirovski Zavod, joka on nimetty lähistöllä sijainneen Kirovin terästehtaan mukaan. Aseman tunnuksena onkin Neuvostoliiton teollisuuden kunnioitus, kun asemalaiturin tukipylväiden päällä on upeita teollisuusreliefejä. Lisäksi asemalaiturin päästä löytyy pieni Leninin patsas kunnioittamassa Neuvostoliiton isähahmoa.

Kirovski Zavod - upeat pylväät ja neuvostoteollisuuden ylistystä.

Kirovski Zavod – upeat pylväät ja neuvostoteollisuuden ylistystä.

#3Narvskaya | Нарвская (1955)

Neuvostoliiton työläisten sankaruutta kuvataan asemalaiturin pylväiden veistoksissa, joissa esiintyy tavallisia työläisiä maanviljelijöistä rakennusmiehiin. Rehellisesti sanottuna tältä asemalta odotin kaikista eniten, mutta se osoittautui pettymykseksi vertailukohdan ollessa Moskovan metron suosikkiasemani Ploshchad Revolyutsii. Siitäkin huolimatta käymisen arvoinen asema, ei niinkään työläisfiguurien vaan kokonaisilmeen johdosta.

Narvskaya

Narvskaya

Narvskayan aseman työläisfigureeja ja taustalla harvinainen punaisen värinen metrojuna.

Narvskayan aseman työläisfigureeja ja taustalla harvinainen punaisen värinen metrojuna.

#4Pushkinskaja | Пушкинская (1955)

Venäjän tunnetuimman runoilijan Alexander Pushkinin mukaan nimetty metroasema pitää sisällään Pushkinin patsaan, jolle pietarilaiset tuovat tuoreita kukkia. Asema on selvästi pelkistetympi kuin useat muut punaisen linjan asemat ja siltä on vaihtoyhteys violetille linjalle.

Pushkinskajan asemalta löytyy Alexander Puskhinin patsas.

Pushkinskajan asemalta löytyy Alexander Puskhinin patsas.

Tyylikäs ja pelkistetty asemalaituri - suurin osan Pietarin metroista on sinisiä.

Tyylikäs ja pelkistetty asemalaituri – suurin osan Pietarin metroista on sinisiä.

#5Ploschad Vosstania | Площадь Восстания (1955)

Pietarin metron ensimmäisen linjan toinen pääteasema Avtovon kanssa. Upea asemarakennus niin ulkoa kuin sisältäkin. Lisäksi maanpäällisen asemarakennuksen tuloaulan katto on huomioitavan kaunis.

Ploschad Vosstania sijaitsee Moskovaan lähtevän rautatieaseman läheisyydessä ja on nimetty vallankumousaukion mukaan.

Ploschad Vosstania sijaitsee Moskovaan lähtevän rautatieaseman läheisyydessä ja on nimetty vallankumousaukion mukaan.

Ploschad Vosstaniasta etelään on punaisen linjan kauneimmat asemat - monen mielestä koko Pietarin metroverkon kauneimmat.

Ploschad Vosstaniasta etelään on punaisen linjan kauneimmat asemat – monen mielestä koko Pietarin metroverkon kauneimmat.

#6Mayakovskaya | Маяковская (1967)

Mayakovskaya on saanut nimensä venäläisen runoilijan mukaan ja hänen runoteoksia voi tarkkasilmäiset huomata aseman punaisesta mosaiikkiseinästä. Mayakovskaya on omanlaisensa arkkitehtuurin mestariteos ja sieltä on yhdyskäytävä toiselle upealle asemalle eli Ploschad Vosstanialle.

Mayakovskayan asemalla on upea punainen mosaiikkiseinä.

Mayakovskayan asemalla on upea punainen mosaiikkiseinä.

Mayakovskayan sisääntulo - miehet kuin veistokset.

Mayakovskayan sisääntulo – miehet kuin veistokset.

#7Gostiny Dvor | Гостиный двор (1967)

Gostiny Dvor on esimerkki asemasta, joka on kaupungin ruuhkaisempia. Ruuhkien turvallisuuden takia metron raiteiden edessä on liukuovet, jotka aukeavat vain silloin kuin juna on laiturilla. Vastaavia asemia Pietarissa on yhteensä 14 ja ne ovat koko maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia.

Gostiny Dvorin liukuoville ennen metroraiteita oli käyttöä Brasilia vs. Costa Rica -ottelun alla.

Gostiny Dvorin liukuoville ennen metroraiteita oli käyttöä Brasilia vs. Costa Rica -ottelun alla.

#8

Obvodny Kanal | Обводный канал (2010)

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pietariin on rakennuttu uusia upeita asemia, joista Obvodkny Kanal on monen suosikki Pietarin kauneimmaksi metroasemaksi. Sen tyylilaji on ainutlaatuinen ja poikkeaa merkittävästi muista Pietarin metroasemista.

Obvodny Kanal - modernin arkkitehtuurin helmiä.

Obvodny Kanal – modernin arkkitehtuurin helmiä.

#9Admiralteyskaya | Адмиралтейская (2011)

Admiralteyskayaa rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa ja se valmistui lopulta useita vuosia myöhässä. Pietarin metro on keskimäärin maailman syvillä liikkuva metroverkosto, ja Admiralteyskaya on sen syvin asema 86 metrin syvyydessä.  Admiralteyskayan asemalla on upeita taideteoksia, joita voi ihailla metroon mennessä tai tullessa. Lähistöltä löytyy Iisakin kirkko, joten nämä kaksi on helppo yhdistää samalle käynnille.

Admiralteyskaya - Pietarin syvimmällä oleva metroasema.

Admiralteyskaya – Pietarin syvimmällä oleva metroasema.

Admiralteyskaya on täynnä upeita maalauksia.

Admiralteyskaya on täynnä upeita maalauksia.

Admiralteyskayan sisääntulo on yksi näyttävämmistä.

Admiralteyskayan sisääntulo on yksi näyttävämmistä.

#10

Novokrestovskaya | Новокрестовская (2018)

Jalkapallon MM-kisoihin Pietariin valmistui uusi jalkapallostadion ja sen viereen rakennettiin Novokrestovskayan asema. Asemarakennus on upea sinisine kaakeleineen ja sitä kannattaa käydä katsomassa vaikka ei itse stadionille olisi menossakaan.

Novokrestovskaya

Novokrestovskaya

Mikä näistä asemista on oma suosikkisi? Oletko käynyt jollain sellaisella metroasemalla Pietarissa, mikä pitäisi ehdottomasti olla listalla mukana?

Pietarin maanalaisessa maailmassa,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää:

Pietarin kauneimmat metroasemat löytyvät pitkälti punaisen linjan varrelta.

Pietarin kauneimmat metroasemat löytyvät pitkälti punaisen linjan varrelta.