Lomakohteen valinnan ABC Bulgariassa

Bulgarian aurinkorannikko tarjoaa edulliseen hintaan kaikkea Unescon suojelukohteista Sunny Beachin tissibaareihin. Onnistuneen loman takaamiseksi onkin oleellista valita itselle sopivin kohde aurinkorannikon eri lomakohteista. Pieleen mennyt valinta saattaa pilata koko matkan, kun taas itselle sopivan kohteen valitsemalla saa varmasti hinta/laatu -suhteelta erinomaisen loman.

Bulgariaan matkatessa pitää muistaa se, että kaikki eivät ole aina ihan niin viimeisen päälle kunnossa. Siksi itse valitsisin mielelläni sellaisen hotellin, joka on selvästi tarjonnan paremmalta puoliskolta. Bulgaria onkin varsin edullinen matkakohde, joten hyvällä hotellillakin lomabudjetti pysyy kohtuullisena.

Sanoisinkin Bulgarian aurinkorannikon olevan köyhän miehen Kreikka, Toscana ja Skotlanti samassa paketissa. Bulgarian aurinkorannikolla voi kokea siis neljän maan parhaat puolet samalla lomalla!

Bulgariassa voi viettää edullisen loman niin halutessaan.

Bulgariassa voi viettää edullisen loman niin halutessaan.

Hotellin ensimmäiset asiakkaat lomakaudella

Vietimme helatorstain ympärillä miniloman Bulgarian aurinkorannikolla, sillä se osoittautui hinta/laatu -suhteessa järkevimmäksi kolmen vuorokauden lomakohteeksi Euroopassa. Suorat lennot Burgasiin, josta on vajaan tunnin matka pohjoisessa olevalle Sunny Beachille ja saman verran etelässä olevalla Sozopolille. Majapaikaksi valikoitui Nessebar, koska itsellä oli jo pitkään tehnyt mieli nähdä tämä Unescon suojelema vanha kaupunki. Neljän tähden Sol Marina Palace hotellissa all-inclusive kustansi kahdelta 55€ yö, joten otimme jopa yhden ylimääräisen yön paluulennon lähtiessä myöhemmin illasta. Suomesta valmismatkoja kyseiseen hotelliin tekee ainakin TUI, joten omien kokemusten mukaan hotellista ei ole kuin positiivista sanottavaa. Toki ruoka ei nyt kovin kummoista ollut, mutta ei me juuri hotellilla mitään syötykään. Parasta Sol Marina Palacessa on kattoterassi uima-allasalueineen, jolta on mahtavat näkymät joka suuntaan.

Sinänsä hauska yksityiskohta oli se, että olimme hotellin ensimmäiset asiakkaat tänä kesänä eli hotelli avattiin “meitä varten”.

Sol Marina Palacen kattoterassilta oli upeat näkymät Nessebarin vanhaankaupunkiin.

Sol Marina Palacen kattoterassilta oli upeat näkymät Nessebarin vanhaankaupunkiin.

Vuokra-autolla ympäri rannikkoa

Sääolosuhteet eivät lupailleet kovin hyvää minilomallemme, joten koneessa päätimme vuokrata auton reissun ajaksi. Perille päästyämme vuokrasimmekin kentältä kolmeksi päiväksi auton täydellä vakuutuksella 100e hintaan, jota voi pitää varsin edullisena. Näin ollen säästimme taksimatkojen hinnat hotellille + meillä oli käytössä menopeli koko loman ajaksi. Sillä tulikin tutustuttua Burgasin alueen kaikkiin merkittäviin lomakohteisiin, joten tämän postauksen tarkoituksena on antaa vinkkejä sopivan lomakohteen valintaan Bulgarian aurinkorannikolla.

Vuokra-auto osoittautuikin erinomaiseksi valinnaksi, sillä tällä tavalla pääsi nauttimaan aurinkorannikon parhaista paloista. Ruokakulttuurissa on paljon samaa kuin kreikkalaisessa pelkistetyssä ruuassa, jossa on komponentit kunnossa tuoreesta lähiruuasta. Rannikon halkovalla tiellä maisemat muistuttavat hetkittäin jopa Toscanan viiniviljelmiä ja taustalla kohoavat kukkulat tuovat mieleen Skotlannin nummet. Kun tähän yhdistetään Bulgaria ja sen itäblokista periytyvä palvelukulttuuri, ollaan sellaisessa sekasotkussa, mitä vain Bosporinsalmen läheisyys vuosituhansien takaisena kauppareittinä saa aikaiseksi.

Vahva suositus vuokra-autoilulle Bulgariassa.

Vahva suositus vuokra-autoilulle Bulgariassa.

Unikot, hevoset ja kumpuilevat kukkulat tekevät autoilusta varsin mukavaa.

Unikot, hevoset ja kumpuilevat kukkulat tekevät autoilusta varsin mukavaa.

Bulgaria viinit yllättävät laadullan monet matkailijat positiivisesti.

Bulgaria viinit yllättävät laadullaan monet matkailijat positiivisesti.

Mustalaisperheiden hevosvankkurit ovat tuttu näky maanteillä.

Mustalaisperheiden hevosvankkurit ovat tuttu näky maanteillä.

Sunny Beach kylpee auringossa rannikkotien taustalla.

Sunny Beach kylpee auringossa rannikkotien taustalla.

Bulgarian aurinkorannikko – viisi lomakohdetta

Mustanmeren rannalla on Bulgariassa useampikin lomakohde, josta kannattaa valita itselleen sopivin majoituskohde. Esittelen tässä viisi kohdetta Burgasin kaupungin lähistöltä, jonne Suomesta lentää mm. Norweigian suorilla lennoilla. Lisäksi pakettimatkoja myydään tänne alueella Suomesta varsin paljon, TUI:n lehdistötiedotteen mukaan jopa viidenneksi eniten Suomesta. Eli ei muuta kuin sopivaa lomakohdetta valitsemaan!

#1

Nessebar – Unescon suojelukohde

Nessebarin vanhakaupunki sijaitsee pienen niemen kärjessä Mustanmeren rannalla. Lomakaudella päiväsaikaan Nessabarin vanhakaupunki on tupaten täynnä porukaa, mutta iltaisin pääsee nauttimaan paremmin idyllisestä alueesta. Alueella on muutamia erinomaisia ravintoloita, joiden hintataso on tosin Bulgarian mittakaavassa korkeita. Toisaalta sitten Suomen hintoihin verrattuna pääsee nauttimaan laadukkaan illallisen vielä varsin kohtuulliseen hintaan, varsinkin alkoholijuomien ollessa selvästi edullisempia kuin kotimaassa.

Itseä hieman harmitti Bulgarian aurinkorannikon turistileimaisuus, mikä näkyi hyvin myös Nessabarin ravintoloissa. Lähes joka ravintolan edessä oli jo ennen varsinaisen lomasesongin alkuakin sisäänheittäjiä, jotka osasivat yllättävänkin hyvin suomea. Paras esimerkki oli siitä Plakamoto ravintolan kaveri, joka opiskeli päivät suomen ja muiden maiden kielien fraaseja kännykkäsovelluksen avulla. Hänellä oli jo sen verran hauskat “kaula poikki” -jutut, että siitä tuli hyvälle tuulelle. Toisin kuin suurimmasta osasta muista, joiden suomen kielen keskustelulla varmistui aina se, että kyseiseen ravitsemusliikkeeseen emme ainakaan ole menossa.

Ravintola meren rannalla. Kokkimme valmistaa todella hyvä ruoka – jos et usko, voit kysyä meidän suomalaisilta asiakkailtamme. Jos valitat, kaula poikki! Hyvä ruoka, parempi mieli. -Plakamoto ravintolan sisäänheittäjä

Joka tapauksessa sekä Unescon suojelukohteeksi valittu Nessebarin vanhakaupunki että Nessebarin uusi puoli ovat parasta Bulgarian aurinkorannikkoa. Vanhaan kaupungin niemeen vievän tien läheisyydessä oleva Sol Marina Palace tarjosi erinomaiset lomapuitteet ja sen kattoterassin näköaloja katsellessa vierähtäisi viikko Nessebarissa helposti.

Nessebarin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Nessebarin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Nessebarin linnoituksen rauniot.

Nessebarin linnoituksen rauniot.

Parhaimmillaan Nessebar on iltaisin.

Parhaimmillaan Nessebar on iltaisin.

Uuden Nessebarin rantahotellikeskittymä ja sen upea ranta.

Uuden Nessebarin rantahotellikeskittymä ja sen upea ranta.

#2

Sunny Beach – biletystä aamusta iltaan

Sunny Beach tuli monelle suomalaiselle tutuksi Matkaoppaat reality televisiosarjasta. Näin lomakauden alla Sunny Beach oli jopa sitäkin surullisempi näky. Flower-streetin bilekadulla availtiin ravintoloita vasta talven jäljiltä, mutta aistittavissa oli se, että kosteita iltoja tällä alueella vietetään. Sanoisinkin näin, että mikäli menisin Sunny Beachille lomalle, niin ainakaan lapset eivät sille reissulle lähtisi mukaan. Äijäporukalla siellä varmasti menisi muutama päivä sumussa tai sitten kaveripariskuntien kanssa juhliessa. Mieluummin kavereiden kanssa menisin kuitenkin pariksi päiväksi vaikka Burgasiin, jossa sentään on muutamia laadukkaita olutravintoloita. Eipä silti, monelle Sunny Beach on taivas ja nuorempana olisin saattanut paikasta itsekin olla innostuneempi. Tai klo 02 yöllä.

Sunny Beachin lähistöltä löytyy kyllä kaikkea tekemistä, mitä perinteistä aurinkolomaa viettävät kaipaavat. Alueella on useita vesipuistoja, missä viettää vauhdikkaan päivän vesiliukujen merkeissä. Ostoksia puolestaan voi tehdä niin merkkiliikkeissä kuin “merkkiliikkeissä”. En muista vähään aikaan nähneeni Bossia ja SuperDry:ta myytävänä niin edulliseen hintaan kuin Sunny Beachin katuvarsimyymälöissä.

Sunny Beachiltä ja sen läheisyydestä löytyy tekemistä kameliratsastuksesta mutakylpyihin. Rannalla on lukuisia vesiurheiluaktiviteettejä ja huvipuistolaitteita – itsensä voi lingota vaikkapa taivaalle ja naisilta sehän onnistuu ilmaiseksi yläosattomista.

Sunny Beachin ravintolakatu Flower Street oli vielä talven jäljiltä karu näky ravintoloiden vasta avatessa oviaan.

Sunny Beachin ravintolakatu Flower Street oli vielä talven jäljiltä karu näky ravintoloiden vasta avatessa oviaan.

Tervetuloa Sunny Beachille!

Tervetuloa Sunny Beachille!

"Bossit" ja "Converset" myytävänä halpaan hintaan.

“Bossit” ja “Converset” myytävänä halpaan hintaan – hinnat voi jakaa kahdella euroiksi.

#3

Burgas – viikonloppukohde kaupunkilomalle

Burgas on asukasluvultaan Tampereen kokoinen kaupunki, joka ei varsinainen lomakaupunki itsessään ole. Kuitenkin Burgas on hyvä paikka sellaiselle, joka haluaa auringonoton ja uimisen sijasta keskittyä kaupunkilomailuun. Omasta mielestäni parasta Burgasissa olivat iso puistoalue sekä pienpanimo-olutravintolat. Varsinkin oluthipstereille tarjolla on monenmoista herkkua hintatason ollessa noin puolet kotimaan hinnoista.

Burgasin arkkitehtuuri isoine betonikerrostaloalueineen on urbaanien seikkailijoiden mieleen. Burgasin arkkitehtuuria katsella Hervanta ja Suvela näyttävät lähinnä vitsiltä, kun puhutaan todellisista betonihelveteistä. Muutenkin Burgasissa on havaittavissa vanhaa itäblokin rappioromantiikkaa ympäri kaupunkia.

Burgarissa pääsee lähemmäksi varsinaista Bulgariaa kuin rannikon aurinkolomakohteissa. Burgasissa turismi ei ole näkyvä osa kaupunkikuvaa ja siksi monen mielestä on alueen paras lomakohde.

Burgas on alueen suurin keskus valtavine kerrostaloalueineen.

Burgas on alueen suurin keskus valtavine kerrostaloalueineen.

Panimoravintola Veritas on Burgasin oma pienpanimo.

Panimoravintola Veritas on Burgasin oma pienpanimo.

Papa beer - oluen ystävän taivas sekä valikoiman että hintojen puolesta.

Papa beer – oluen ystävän taivas sekä valikoiman että hintojen puolesta.

Burgasin isot kerrostalot ovat omanlaisensa nähtävyys.

Burgasin isot kerrostalot ovat omanlaisensa nähtävyys.

#4

Sveti Vlas

Sunny Beachin vieressä sijaitsee Sveti Vlas, joka on sitten jo aivan toista maata kuin kuuluisa naapurinsa. Sveti Vlasissa on paljon bulgarialaisten huviloita, jotka ovat levittäytyneet rantatien varresta kohti nousevia kukkuloita. Sveti Vlasissa löytyy myös hotelleja ja pienen rantakaupungin yleisilme on siisti. Omassa rauhassaan viihtyvälle Sveti Vlas tarjoaa kaikki tarpeelliset palvelut, mutta saa nauttia auringosta ilman ylimääräisiä hulinoita. Itselle Sveti Vlas tuntui jo liian rauhalliselta, mutta siksi se onkin monelle sopiva lomanviettokohde aurinkorannikolla.

Sveti Vlas - Saint Vlasiy -kirkko.

Sveti Vlas – Saint Vlasiy -kirkko.

Sveti Vlasin huvivenesataman vieressä on upea ranta, joka jatkuu pitkälle Sunny Beachille saakka.

Sveti Vlasin huvivenesataman vieressä on upea ranta, joka jatkuu pitkälle Sunny Beachille saakka.

#5

Sozopol

Sozopolissa on paljon samaa kuin Nessebarissa, mutta kooltaan se on tuplaten isompi. Toisaalta, kun hinnat ovat Nessebaria puolet halvemmat, niin tästä syystä sanoisin Sozopolin olevan itselle ykkösvaihto miettiessä viikon aurinkolomaa Bulgarian aurinkorannikolla. Sozopol yllätti todella positiivisesti ja sen vanhakaupunki oli viehättävä. Rantaravintoloista on upeat maisemat merille ja kokonaisuutena väittäisin Sozopolin olevan viihtyisämpi kuin Nessebar ihan siitä syystä, että siellä on päivisin vähemmän turisteja. Itselle Nessebar oli täydellinen lomakohde toukokuussa, mutta elokuussa veikkaisin hermojeni turistien määrään olevan koetuksella. Siksi Sozopol nousee ykköseksi miettiessä mahdollista aurinkolomaa Bulgariassa.

Yksi mielenkiintoinen nähtävyys Sozopolissa on ravintola Neptunin edustalla olevat kalliolohkareet rantajyrkänteellä. Ne kannattavat ilman muuta käydä katsomassa samoin kuin käydä syömässä Neptunissa, joka on hinta/laatu -suhteelta kaupungin parhaita ravintoloita. Erittäin viehättävä paikka kauniilla maisemilla varustettuna eli täydelliset puitteet on tarjolla itsensä ravitsemiselle.

Sozopolin rantabulevardi ravintoloineen.

Sozopolin kapea rantabulevardi ravintoloineen.

Sozopolin vanhankaupungin edustan upeat kivimöhkäleet.

Sozopolin vanhankaupungin edustan upeat kivimöhkäleet.

Niin Sozopolissa kuin muuallakin aurinkorannikolla ortodoksikirkot ovat upeita nähtävyyksiä niin sisältä kuin ulkoakin.

Niin Sozopolissa kuin muuallakin aurinkorannikolla ortodoksikirkot ovat upeita nähtävyyksiä niin sisältä kuin ulkoakin.

Varnan kultarannikko ja sisämaan kaupungit

Bulgariassa Mustanmeren rantakohteita on tietysti myös Varnan kultahietikko, josta itseltä ei ole muuta kokemusta kuin lapsuudesta vanhempien tuoma peltikuorma-auto tuliaiseksi. Varna olisi kyllä helposti yhdistettävissä Burgasin alueeseen, niin kuin sisämaan upeat Sliven ja Plovdiv, joka on muuten Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019!

Mikäli huomasit valinneesi tämän postauksen perusteella itsellesi väärän kohteen, niin ei hätää. Auton vuokraaminen on edullista ja Bulgariassa liikenne on varsin ennalta luettavaa. Niin kuin Italiassa, taustapeilit ovat turhia – vain edessä olevalla liikenteellä on merkitystä. Paitsi tietysti moottoritiellä, jolloin ohi voidaan ajaa sekä oikealta että vasemmalta.

Auto alle ja tutustumaan Bulgariaan.

Auto alle ja tutustumaan Bulgariaan.

Aurinkorannikkoa ja autoilua,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Onko sinulla kokemuksia Bulgarian aurinkorannikosta? Minkälaiset fiilikset sinulla sieltä on?