Koskenlasku Muoniojoella

Lapissa parasta on sellaiset aktiviteetit, mihin ei ole Etelä-Suomessa mahdollisuutta. Yksi sellainen laji on koskenlasku isolla kumiveneellä, mitä voi kokeilla Muoniojoella. Itse odotin innolla koskenlaskua Muoniossa, sillä aikaisemmat kokemukset siitä Kuusamossa ovat olleet erinomaisia. Koskenlasku Muoniojoella oli erittäin mieleenpainuva kokemus, enkä koskaan ole ollut koskenlaskun jäljiltä niin kastunut kuin tällä kertaa.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Harriniva Hotels & Safaris kanssa.

Harriniva Hotels & Safaris, Muonio.

Harriniva Hotels & Safaris, Muonio.

Koskenlaskua Muoniossa – Harriniva Safaris

Harriniva Hotels & Safaris tarjoaa unohtumattomia elämyksiä keskellä Tunturi-Lappia. Muonion keskustasta kaksi kilometriä etelään päin sijaitseva Harriniva sijaitsee Muoniojoen rannalla. Vastapäätä jokea on Ruotsi, joten Harrinivan majoituskeskuksen pihasta lähtevä koskiseikkailu kumiveneellä etenee niin Suomen kuin Ruotsin puolella rajana toimivaa Muoniojokea. Ennen kuin koskiseikkailu voi alkaa, käydään veneen kipparin opastuksella koskiseikkailun ja melomisen perusteet – sekä hätätilanteita varten toimintaohjeet oikeanlaiseen etenemiseen veneestä pudottua. Todella harvoin, jos koskaan, sellaista tapahtuu, mutta turvallisuus edellä mennään koskenlaskussa aina.

Kun jokaisella koskenlaskuun osallistujalla on päällä paikan päältä saadut saappaat, sadeasu ja kypärä, niin toimintaohjeiden jälkeen on aika kantaa kumivene Muoniojoelle. Itse asetuin veneen oikeanpuoleiseksi keulamieheksi, jolloin toimin oman puoliskon tahdin näyttäjänä. Veneen kippari on keskellä venettä takaosassa ja ohjaa huudoillaan toimintaohjeet. Ryhmän koostumuksesta ja kulloisesta vesitilanteesta johtuen kippari päättää reitin, miten koskea edetään alaspäin. Omalla reissulla porukka oli sen verran sopiva ja vesitilanne hyvä, että päästiin laskemaan kosket “pahimpia ajolinjoja” mukaillen eli toisin sanoen vettä lensi takuuvarmasti reilusti koko porukan päälle.

Alkuun käyntiin toimintaohjeet koskimelontareissulle.

Alkuun käyntiin toimintaohjeet koskimelontareissulle.

Kaikki valmista - vene vesille.

Kaikki valmista – vene vesille.

Kuusi kilometriä melontaa

Alkupätkä Harrinivan hotellilta on tosi pienessä virrassa, joten siinä saa hyvän alkulämmön meloessa. Samalla porukka pääsee harjoittelemaan melomista tasatahtiin, jotta virtaavammat kosket sujuvat melonnan osalta riittävän riuskasti oikeaan tahtiin. Välillä annettiin pienen virran viedä kumivenettä eteenpäin ja nautittiin Muoniojoen maisemista.

Isoin koski Muoniojoen koskenlaskussa on luokkaa kolme, joka tuntuu jo vauhdikkaalta menolta. Kippari ohjasi meidät tarkoituksella poikittain oman puoleni kylki edellä isoon toiseen aaltoon, jolloin vesi ryöppysi melkoisella paineella kumiveneeseen. Itse lennähdin veden voimasta vasemman puoleisen melojan kylkeen ja olin jo aivan varma, että joku lentää veneestä yli laidan. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hymyssä suin porukka jatkoi melomista eteenpäin. Itsellä sadepuvusta huolimatta oli jo alushousuista lähtien kaikki vaatteet aivan märkiä – mutta sehän vain tiesi sitä, että koskenlasku oli varsin onnistunut.

Kuuden kilometrin matka taittui välillä rauhallisesti meloen ja lopun isompien koskien voimalla vauhdikkaasti edeten kolmessa vartissa. Matkalla on neljä koskea ja kokonaispudotus on lähtöpisteestä maaliin 24 metriä. Melontaosuuden jälkeen oli mukava nauttia kahvit & teet tulen äärellä, kun oli vaihtanut itselleen päälle kuivat vaatteet. Kokonaisaika tälle melontareissulle on puolitoista tuntia, sisältäen paluumatkan autokuljetuksella lähtöpaikkaan.

Huippuhauskaa oli koko venekunnalla ja melonnan tapahtumia oli porukalla mukava kerrata. Varsinkin Äijäkosken isojen kivien vierestä meloessa ja kunnon tyrskyjen lentäessä päin naamaa oli kaikkien adrenaliinitaso huipussaan. Elämyksellinen reissu, ja vastaavan tekisin koska vaan uudestaan.

Kipparille täydet pisteet, otti koskista “sen irti”, mitä otettavissa oli.

Kumiveneellä melominen näyttää koko lailla tältä copyright Harriniva

Kumiveneellä melominen näyttää koko lailla tältä copyright Harriniva

Myös Live Now - Dream Later blogin Saana on käynyt melomassa Harrinivalla.

Myös Live Now – Dream Later blogin Saana on käynyt melomassa Harrinivalla.

Välillä koskien välissä oli aikaa rentoutua.

Välillä koskien välissä oli aikaa rentoutua.

Muonio vs. Kuusamo

Kuusamon koskiin verrattuna Muonion ovat leppoisempia. Silti kastuin Muoniossa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmilla Kuusamon villien koskien vauhdikkaammilla koskilla. Huomioitavaa on se, että Kuusamon villeille koskille tarvitsee olla vähintään 18-vuotias. Näin ollen alaikäisille Muoniossa on tarjolla vauhdikkaampia kuohuja kuin Kuusamossa, jossa perhereitit ovat rauhallisempia. Molemmissa kohteissa kannattaa ilman muuta osallistua koskenlaskuretkille!

Poitsu totesti Länsi-Virginian koskien olleen viime vuonna huimia verrattuna tähän reissuun. Toisaalta nyt oli kuulemma parempia melojia ja kaikki pysyi veneessä koko reissun.

Koskia laskiessa ylipäätään on hyvä muistaa se, että samat kosket eri ajanjaksoilla ovat erilaisia laskea. Vesitilanne ja sen korkeus vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä ajolinjoja kipparin kannattaa hakea kulloisenkin ryhmän taitotason mukaan. Se on kuitenkin varmaa, että jo leppoisimmissakin koskissa kumiveneellä melominen on hauskaa puuhaa.

Muoniojoen kosket tarjoaa vauhdikasta menoa kumiveneellä.

Muoniojoen kosket tarjoaa vauhdikasta menoa kumiveneellä.

Märkä, mutta onnellinen porukka ennen rantautumista.

Märkä, mutta onnellinen porukka ennen rantautumista.

Seuraavana olisi vuorossa läpimärkien vaatteiden vaihtaminen.

Seuraavana olisi vuorossa läpimärkien vaatteiden vaihtaminen.

Mikäs näissä maisemissa on koskia lasketella alaspäin.

Mikäs näissä maisemissa on koskia lasketella alaspäin.

Koskenlaskua kalsarit märkänä,
Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Harriniva Hotels & Safaris kanssa.