Tekemistä Muoniossa – Harriniva tukikohtana

Muonion sijainti on erinomainen etsiessä tukikohtaa Lapin aktiivilomalle. Muonion kunnan alueelta löytyy mm. Pallas-Ylläksen kansallispuisto, joka on Suomen suosituin ja pinta-alaltaan kolmanneksi laajin kansallispuisto. Muonion omien aktiviteettien lisäksi tunnin ajomatkan etäisyydellä löytyy erinomaisia muitakin aktiivikohteita. Lisäksi päiväretkiä voi tehdä helposti muihinkin laskettelukeskuksiin kuten Leville ja Ylläkselle. Eikä Kilpisjärvikään ole Muoniosta päiväreissua kauempana, joten tekemistä Muoniossa riittää pidemmällekin lomalle.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Harriniva Hotels & Safaris kanssa.

Harriniva Hotels & Safaris, Muonio.

Harriniva Hotels & Safaris, Muonio.

Top 10 tekemistä Muoniossa

Tekemistä Muoniossa riittää ympäri vuoden, mutta kyllä kesäisin Lapissa on aktiivilomailijan ihannepäivät. Tässä kootusti kymmenen vinkkiä siihen, mitä Muoniossa kannattaa tehdä.

#1

Pallas-Ylläksen kansallispuisto

Pallas-Ylläksen kansallispuisto on Suomen kolmanneksi laajin. Se on varsin helposti saavutettavissa joka ilmansuunnasta, joten ei ihme, että se on Suomen suosituin kansallispuisto. Pallas-Ylläksen kansallispuisto tarjoaa erilaisia elämyksiä luonnossa liikkujille niin lyhyiden luontopolkujen kuin pitkien vaellusreittien muodossa. Muoniossa lomaillessa Pallas-Ylläksen kansallispuisto on monen pääkohde ympäri vuoden.

Pallas-Ylläksen kansallispuistossa on monia eri patikointireittivaihtoehtoja.

Pallas-Ylläksen kansallispuistossa on monia eri patikointireittivaihtoehtoja.

#2

Hetta-Pallas vaellusreitti

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituin pitkä reitti on 55 km:n pituinen Hetta-Pallas -vaellusreitti. Kyseinen vaellusreitti linjattiin jo vuonna 1934 eli se on Suomen vanhin merkitty vaellusreitti. Vielä tänäkin päivänä se on yksi Suomen suosituimmista pitkistä vaellusreiteistä. Reitti kulkee yli tuntureiden ja tarjoaa kulkijalleen elämyksellisiä maisemia.

Hetta - Pallas -reitillä kiivetään ja laskeudutaan tuntureilta toiselle.

Hetta – Pallas -reitillä kiivetään ja laskeudutaan tuntureilta toiselle.

#3

Taivaskero

Taivaskeron huippu on yksi Pallastuntureista, jotka sijaitsevat Pallas-Ylläksen kansallispuiston alueella. Taivaskeron yhdeksän kilometriä pitkä reitti on yksi Suomen suosituimmista patikointipoluista eikä sitä kannata missään nimessä jättää väliin Muoniossa liikkuessa. Taivaskeron huipulla sytytettiin Helsingin olympiatuli vuonna 1952, joten Taivaskerolla on myös merkittävä rooli suomalaisessa urheiluhistoriassa. Näkymät Taivaskeron huipulta ovat upeat, eikä muutenkaan reitin maisemia voi kuin vain ihailla.

  • Taivaskeron reitti by Kohteena maailma
Näkymää Taivaskeron huipulta Pallakselta.

Näkymää Taivaskeron huipulta Pallakselta.

#4Särkitunturi

Särkitunturin maisemia pidetään Muonion kauniimpina. Särkitunturin huipulle johtaa kolme kilometriä pitkä polku, joka on varsin helppokulkuinen. Itse sain kuningasidea puolen yön jälkeen, että käynpä katsomassa yöttömän yön kohokohdat. Aurinko ei laskenut, mutta kävi hieman alempana, jolloin taivaanrannat värit muuttuivat upean oranssiseksi muuten niin sinisellä taivaalla.

Särkitunturin huipulla sijaitsee muutama pieni lampi, joka tekee maisemasta erittäin mieleenpainuvan. Kaiken kaikkiaan Särkitunturin maisema on sen verran upea, että huipulla vierähtää helposti tuntikin maisemia ihaillen. Yksinäisen patikoijan oli mahtava nauttia hiljaisuudesta, ainoa seurana muutamat kuukkelit lauluineen.

Särkitunturin huipulla klo 1.30

Särkitunturin huipulla klo 1.30

#5

Koskenlaskua Muoniojoella

Muonio on yksi niistä paikoista Lapissa, missä pääsee laskemaan koskea isoilla kumiveneillä. Harrinivan majoituspaikan edustalta lähtevät koskenlaskuretket laskevat neljä koskea, joista Äijäkosken tyrskyt saavat takuuvarmasti vedet lentämään kumiveneeseen melojien päälle. Hetkittäinen adrenaliini nostattaa melontaryhmälle hymyn korviin ja kuivat vaihtovaatteet ovat mukava vaihtaa ennen melontaretken päättävää nuotiokahveja.

Hymyilevä porukka ennen rantautumista.

Hymyilevä porukka ennen rantautumista.

#6Melontaa Torassiepillä

Melonta on erinomainen tapa tutustua Lapin luontoon. Kanootteja voi vuokrata tai osallistua valmisretkille. Itse osallistuin Torassiepillä kolmen tunnin melontaretkelle intiaanikanooteilla, mikä oli loistava valinta poikieni ollessa ensimmäistä kertaa melomassa. Torassiepin maisemat ja rauhallinen melontatahti oli varsin mukavaa aktiivilomailua Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kainalossa.

Melontaa Torassiepillä.

Melontaa Torassiepillä.

#7

Maastopyöräily

Maastopyöräily on entistä suositumpaa tällä hetkellä ja Lapissa sille on Suomessa parhaat olosuhteet. Tunturien rinteitä ja metsäreittejä on elämys ajella fatbikella eli läskipyörällä. Sillä ajellessa kivien ja juurien yli meno on yllätävänkin tasaista. Perinteisillä maastopyörillä on myös mukava ajella vaihtelevissa maastoissa ja molempia pyöriä voi vuokrata helposti useista vuokrauspisteistä.

Maastopyöräilyä Pallas-Ylläksen kansallispuistossa.

Maastopyöräilyä Pallas-Ylläksen kansallispuistossa.

#8Kalastus

Muonio on monelle kalastajalla tuttu upeista kalapaikoista, joten kalastusta kannattaa kokeilla vaikka ei sitä normaalisti tekisikään. Lapissa lohen kalastukselle on pitkät historialliset perinteet ja monet suomalaiset kalastusporukat suuntaavat vuosittain Lappiin kalastamaan kirkkaiden vesien ääreen.

Keimiötunturi ja sen kalapirtit Jerisjärvellä on hyvä retkikohde. Keimiönniemessä sijaitsevat kalapirtit ovat peräisin 1700-luvulta, alkuperäiset rakennukset olivat rakennettu jo 1500-luvulla. Jerisjärvellä kalastaessa voi miettiä, millaista on ollut kalastella täällä 500 vuotta aikaisemmin.

Muoniojoki tarjoaa kalastukselle oivat puitteet.

Muoniojoki tarjoaa kalastukselle oivat puitteet.

#9

Luksustelttailu eli glambing

Torassiepin Aurora Dome luksusteltat ovat sillä saralla ensimmäiset Suomessa. Parempaa elämystä saa hakea, kuin mahdollisten revontulien katselu Torassiepin luksusteltassa takkatulen loimuessa. Kesällä tosin ei revontulia nähdä, mutta yöttömän yön valosta voi nauttia. Erilaiset majoituskokemukset ovat usein loman suola ja varsinkin Torassiepin kesätarjouksilla rahakaan ei ole este luksustelttailuun.

Aurora Dome luksusteltta copyright La Vida Loca 2.0

Aurora Dome luksusteltta copyright La Vida Loca 2.0

#10

Päiväretkikohteita tunnin säteellä

Muonion keskustasta parin kilometrin päässä sijaitsee rajan ylityspaikka Ruotsiin. Näin ollen Muoniosta on helppo tehdä retki myös Ruotsin puolelle esimerkiksi patikointimaastojen pariin. Mikäli Muonioon on matkalla Etelä-Suomesta, niin toiseen suuntaan voi ajella Ruotsin puolella vaihteluksi. Joka tapauksessa saunaoluet kannattaa käydä ostamassa Haaparannan Systembolagetista.

Levi ja Ylläs palveluineen on tunnin ajomatkan päässä Muonion keskustasta. Levillä kannattaa käydä kokeilemassa kesäkelkkarata, jossa vain jänishousut jarruttavat. Eli mikäli haluaa kokea vauhdin hurmaa peltikourussa, niin 50 km/h tuntuu jo aika vauhdikkaalta menolta. Varsinkin silloin, kuin liukuu selällään kelkan perässä ennätysaikaa hakiessa…

Ylläksen maastopyöräilymaastot kannattaa käydä testaamassa, mikäli maastopyöräily kiinnostaa. Varsinkin fatbike on metsässä sellainen menopeli, että siihen ei voi kuin tykästyä.

Levin kesäkelkkarata on Muoniosta kolmen vartin automatkan päässä.

Levin kesäkelkkarata on Muoniosta kolmen vartin automatkan päässä.

Majoitus Harrinivassa

Muonion keskustasta pari kilometriä etelämpänä sijaitseva Harriniva on varsin toimiva majoituskohde Muoniossa. Harrinivalla on sekä mökki- että hotellimajoitusta tarjolla maittavan aamupalan kera. Itse olin aktiivilomalla poikieni kanssa Muoniossa ja meille kolmelle perhehuone oli varsin toimiva kokonaisuus. Huoneessa oli parisängyn lisäksi kaksi yksittäistä vuodetta, jotka sai halutessaan myös toiseksi parisängyksi. Huone oli tarpeeksi iso ja keskellä huonetta oli neljän hengen pirttipöytä. Huoneen varustus oli varsin perinteinen, mutta kylpyhuoneessa ollut pieni sauna oli todella mieluisa extra huoneessa. Jokaisena iltana päivän aktiiviosuuden jälkeen oli varsin miellyttävä puhdistautua saunassa ennen illallista.

Harrinivan yhteydessä toimii pieni baari ja ravintola. Ravintolassa oleva lista oli varsin monipuolinen ja hintataso kohtuullinen. Majoitukseen kuului aamupala, jota voisi verrata perinteisten ketjuhotellien aamupaloihin. Oma suosikkini oli erilaiset mehut, joilla sai mukavasti päivän käyntiin. Puoliso olisi tykästynyt varmasti ravintolan Aurajoki-verhoihin, jos olisi ollut matkassa mukana.

Sijainti Harrinivalla on loistava, mikäli valitsee Muonion Lapin loman kohteeksi. Sieltä on helppo tehdä ympäristöön päiväretkiä ja omassa saunallisessa huoneessa on mukava pestä päivän pölyt pois ennen uusia seikkailuja.

Harrinivan palveluihin kuuluu myös monet aktiviteetit, joista itse kokeilimme koskenlaskua ja kanoottiretkeä. Ohjatut retket olivat varsin toimivia ja asiantuntevat oppaat ottivat jokaisen osallistujan hyvin huomioon. Omien kokemusten pohjalta Harrinivaa voi lämpimästi suositella, ainoaksi miinukseksi jäi oman jääkaapin puuttuminen huoneesta.

Mikäs näissä maisemissa on koskia lasketella alaspäin.

Mikäs näissä maisemissa on koskia lasketella alaspäin.

Harrinivan hotellihuone - parisänky ja pirttipöytä.

Harrinivan hotellihuone – parisänky ja pirttipöytä.

Kaksi yksittäistä vuodetta, jotka voi yhdistää parisängyksi.

Kaksi yksittäistä vuodetta, jotka voi yhdistää parisängyksi.

Oma sauna kruunasi majoituksen.

Oma sauna kruunasi majoituksen.

Harrinivan burgeri ja oma revontuliolut.

Harrinivan burgeri ja oma revontuliolut.

Yhteenveto: Tekemistä Muoniossa on kesäisin pidemmällekin lomalle. Mikä olisi oma suosikkisi Muoniossa?

Patikointia ja aktiivilomailua,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä Harriniva Hotels & Safaris kanssa.

Lue lisää: