Kaupunkikävely Pyynikillä ja Pispalassa

Pyynikki ja Pispala on Tampereen tunnetuimpia kohteita ainakin paikallisille. Vähintään kerran vuodessa tehdään kavereiden kanssa yhdistetty kävely & pub kierros kaupungin kauneimpiin maisemiin. Retken kruunaa puolimatkassa tapahtuva saunominen, jolloin Rajaportin saunan pehmeissä löylyissä vaihdetaan puhtaat vaatteet ylle loppumatkaa varten. Kyseisen retken voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa ja omien intressien mukaan on matkalla eri vaihtoehtoja pysähdyspaikoiksi. Itselläkin pysähdyspaikat vaihtelevat sen mukaan, mihinkä vuodenaikaan ollaan liikenteessä ja millainen ulkoilusää kyseisenä päivänä sattuu olemaan. Niin huonoa keliä ei olekaan, etteikö retkeä kannattaisi tehdä. Esimerkiksi viime keskiviikkona vettä tuli kuin saavista kaatamalla, mutta reissu tehtiin sovitun mukaisesti.

Reittikartta (klikkaa kuvaa avataksesi reitin Google Mapsiin)

Reittikartta (klikkaa kuvaa avataksesi reitin Google Mapsiin)

Retki-info:

  • Retken kesto taukoineen n. 4-8 h
  • Kokonaiskävelymatka n. 9 kilometriä, josta yleensä taksilla n. 2 kilometriä
  • Varustus: reppu, kamera, vaihtovaatteet, pesuvälineet ja reipas retkeilymieli
  • Mikäli retkialue ei ole ennestään tuttu, niin vähintään alla oleva kartta mukaan

Lähtöpiste: Laukontori

Kyseisen retken alkupisteenä toimii Laukontori, jossa kokoontuminen sovitun aikataulun mukaisesti. Koska Laukontorilla tai sen läheisyydessä asuvat ovat aina hieman myöhässä, niin muut voivat nauttia vaikka palan mustaa maidon keran Tapolan kioskista. Tämä sopii hyvin myös turisteille, jotka pääsevät näin heti paremmin tamperelaisuuden ytimeen. Mikäli retkiseurue aikoo nauttia muutaman virkistysjuoman matkalla, niin kannattaa käydä Satamakadun K-kaupassa ennen lähtöä (retkisuositus kaksi janojuomaa).

Pala mustaa maidon keran Laukontorilla nautittuna

Pala mustaa maidon keran Laukontorilla nautittuna

Laukontorilta lähdetään kohti Ratinan siltaa ja jatketaan matkaa Pyhäjärven rantaviivaa seuraten. Alkumatka on kävelytietä, mutta Eteläpuiston vanhan Speedway-stadionin (hiekkakenttäalue) jälkeen kannattaa suunnata heti rannan pikkupoluille kun ensimmäinen sellainen tulee vastaan.

Seuraa vedenrantaa koko matka Pyynikin uimarannalle saakka

Seuraa vedenrantaa koko matka Pyynikin uimarannalle saakka

Muista ihailla myös maisemia tasaisin väliajoin

Muista ihailla myös maisemia tasaisin väliajoin

Rantaviivaa seuraamalla pääsee nauttimaan Pyynikin harjun ainutlaatuisesta tunnelmasta ja matkan varrella vastaan tulevat rantakalliot tarjoavatkin erinomaisen mahdollisuuden virkistäytymistaukoon (toinen retkisuosituksen janojuomista nautitaan tässä). Rantakallioilla istuessa voi nauttia erinomaisista näkymistä Pyhäjärvelle omassa rauhassa.

Taukopiste 1: rantakalliolla virkistää juoma maisemien lisäksi

Taukopiste 1: rantakalliolla virkistää juoma maisemien lisäksi

Matka jatkuu tauon jälkeen kohti Pyynikin kesäteatteria, jossa voikin poiketa katsastamassa aluetta mikäli näytös ei ole käynnissä. Kesäteatterin jälkeen voi halutessaan koukata Pyynikin uimarannan kautta ja siellä voi käydä tutustumassa jopa pieneen Jalkasaareen.

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo

Hotelli Rosendahlin kohdalta alkaa sitten kipuaminen kohti Pyynikin näkötornia, jossa viimeisenä osuutena on kuuluisat Tahdon portaat (Rauno Korven lanseeraamat urheilijoiden käyttämät harjoitteluportaat).

Tahdon portaat - sellaiset 15 kertaa voi kokeilla alkuun parin minuutin palautuksella

Tahdon portaat – sellaiset 15 kertaa voi kokeilla alkuun parin minuutin palautuksella

Pyynikin näkötornilla voi nauttia maankuulut munkkikahvit ja pienellä pääsymaksulla voi käydä ihailemassa näkötornista maisemia.

Maisemat on tornista kohdallaan kesällä...

Maisemat ovat tornista kohdallaan kesällä…

... ja talvella.

… ja talvella.

Näkötornin voi valloittaa portaita pitkin tai hissillä

Näkötornin voi valloittaa portaita pitkin tai hissillä

Paikallisten pub-kierroksella jätetään kuitenkin näkötorni väliin ja jatketaan suoraa matkaa harjun päällä. Matkalla polkuja pitkin ohitetaan mm. vanha kesäteatteri ja käydään jälkimmäisellä näköalapaikalla nauttimassa retken toinen virvoitusjuoma. Maisemat ovat kyllä sen verran upeat, että varttitunti vierähtää varsin nopeasti tässäkin taukopaikassa.

Vanha teatterikatsomo on antanut sijaa nykytaiteelle

Vanha teatterikatsomo on antanut sijaa nykytaiteelle

Taukopaikka 2: näköalatasanne on pysähtymisen arvoinen myös kaatosateessa

Taukopaikka 2: näköalatasanne on pysähtymisen arvoinen myös kaatosateessa

Näköalapaikan jälkeen otetaan suunnaksi Varalankatu, jota pitkin matka jatkuu kauniista maisemista ja hienoista taloista nauttien kohti Pub Kujakollia. Tässä Tahmelan paikallispubissa onkin oma viehätyksensä ja siellä nautitaan ainakin yksi janojuoma. Siinä vaiheessa kun Kujakolli on koettu, niin käydään viereisessä kaupassa ostamassa saunajuomat valmiiksi Rajaportin Saunalle (paikallisten vinkki).

Varalankadulta Pispala avautuu koko komeudessaan

Varalankadulta Pispala avautuu koko komeudessaan

Hyvällä kesäkelillä nautitaan huurteiset terassilla...

Hyvällä kesäkelillä nautitaan huurteiset terassilla…

... muulloin nautitaan sisätilojen tunnelmasta.

… muulloin nautitaan sisätilojen tunnelmasta.

Vaikka reittikartta näyttää tässä vaiheessa sokkeloiselta, niin sen voi unohtaa. Matka jatkuu suorinta mahdollista tietä eli Hirvikadun legendaarisia puuportaita pitkin Pispalanharjun huipulle. Hirvikadun portaissa voi levähtää penkilläkin istuen ja seurata paikalla olevien kuntoilijoiden menoa. Portaiden yläpäässä ylitetään tie ja jatketaan matkaa suoraan alaspäin portaita pitkin. Tässä vaiheessa näkyykin jo Rajaportin sauna, mikä on reitin seuraava pysähdyspaikka.

Hirvikadun portaita

Hirvikadun portaita

Rajaportin sauna Hirvikadun portaiden yläpäästä katsottuna

Rajaportin sauna Hirvikadun portaiden yläpäästä katsottuna

Mikäli on aikaa nauttia maisemista, niin ennen Rajaportin saunaa kannattaa kyllä kierrellä Pispalan katuja. Vesisäiliön mäeltä löytyy myös näköalapaikka, joka on 82 metriä Pyhäjärven ja 64 metriä Näsijärven pinnan yläpuolella.

Pispalanharjun huipulta avautuu Pyhäjärven maisemat

Pispalanharjun huipulta avautuu Pyhäjärven maisemat

Rajaportin sauna

Rajaportin sauna on vuonna 1906 perustettu Suomen vanhin edelleen käytössä oleva yleinen sauna, mikä on kyllä yksi Tampereen parhaista nähtävyyksistä. Viiden euron maksulla pääsee nauttimaan ainutlaatuisista löylyistä ja suomalaisesta saunahistoriasta. Miehille ja naisille on omat puoliskot, jotka ovat samanlaisia. Pukuhuoneen päästä löytyy kaksikerroksinen sauna, jossa alapuolella on pesutilat ja pesutilan yläpuolella neliönmuotoisessa muodostelmassa lauteet. Lauteille mahtuu kymmenkunta miestä samalla kertaa nauttimaan löylyistä, jotka tulevat isosta kivikiukaasta. (Paikallisten vinkki: ensikertalaisten ei kannata heittää löylyä, se on oma taiteenlajinsa.)

Suomen vanhin yleinen sauna

Suomen vanhin yleinen sauna

Kauniilla ilmalla voi nauttia saunajuomasta miellyttävässä ilmapiirissä saunan pihalla tai vaihtoehtoisesti pienen kahvilan aniskelualueella. Kahvilassa onkin tarjolla Rajaportin saunan omaa erikoisolutta tai ainakin tällä viikolla vaihtoehtoisesti virolaisia pienpanimo-oluita.

Pieni sade virkistää kummasti saunaoluen lisäksi löylyjen välissä.

Pieni sade virkistää kummasti saunaoluen lisäksi löylyjen välissä.

Rajaportin saunan erikoisolut

Rajaportin saunan erikoisolut

Rajaportin saunan miljöössä vierähtää helposti parikin tuntia, joten mielen ravitsemisen jälkeen olisi vatsan vuoro. Mikäli et halua tyytyä pelkästään maittavaan Lihajalosteen lenkkiin Rajaportin saunalla, kannattaa suunnata seuraavaksi kohti Pispalan Pulteria.

Rajaportin saunan kahvila

Rajaportin saunan kahvila

Ravintolavaihtoehtoja moneen makuun

Pispalan Pulterissa vuorokauden ajasta riippumatta erinomainen vaihtoehto on Mummon lihapullat ja iso keskikalja. Tämä erittäin runsas ja maittava perunamuusin keran tarjottu annos on sellainen, että jaksaa hyvin jatkaa matkaa vielä pub-kiertueelle. Toki Pulteri tarjoaa muitakin vaihtoehtoja ja varsinkin talon pihvi on jo pelkästään tilaamisprosessin takia kokeilemisen arvoinen. Paikan olutvalikoima on kokeneemmankin olutharrastajan mieleen, joten usein matka jatkuukin Pulterista apostolinkyydin sijaan kumijalalla eli taksilla.

Pispalan Pulteri

Pispalan Pulteri

Pulterin vieressä on Pispalan maamerkki Haulitorni

Pulterin vieressä on Pispalan maamerkki Haulitorni

Jos mielesi tekee enemmän grilliruokaa, niin Vaakon nakki on aina varma valinta. Paikan erikoisuus on Kuuma koira eli sokerimunkki makkaralla (tai vaihtoehtoisesti kahdella nakilla).

Kuuma koira

Kuuma koira

Jos kuitenkin intoa on kävellä Pispalan Pulterista kohti Pyynikkiä, niin valokuvaajien suosikkikohde löytyy lähistöltä. Tulitikkutehtaan ränsistynyt olemus tarjoaa omalla vastuulla liikkuvalle mielettömän hienot valokuvausmahdollisuudet urbaanista grafiittitaiteesta.

Tampereen tulitikkutehdas

Tampereen tulitikkutehdas

Mikäli matka kuitenkin jatkuu taksilla (toki linja-autollakin pääsee), niin kuskille kerrotaan osoitteeksi Pyyninkintorilta joko Pyynikin Tuoppi tai Maja/Talo. Tuoppi on perinteinen olutravintola, kun taas Maja/Talo enemmänkin tyyliltään Gastro Pub. Mikäli retkelle on lähtenyt hyvissä ajoin, kannattaa käydä katsastamassa molemmat vaihtoehdot. Gourmetruuan ystävälle olisi tarjolla ravintola Heinätori, mutta sinne kannattaa kyllä suunnata eri reissulla kun Pispalan Pulteriin tai Vaakon nakkiin.

Habanero Hod Dog Maja/Talo:ssa

Habanero Hod Dog Maja/Talo:ssa

Koska kyseessä oli kuitenkin kaupunginosakävely, niin loppumatka jatkuu taas jalkaisin kohti Laukontoria tai sitten tästä on helppo jatkaa matkaa mihin päin keskustaa tahansa. Aleksanterin kirkon puiston läpi on hyvä oikaista kohti ravintola Teatterikulmaa, joka on yksi hyvä vaihtoehto matkalla kohti Laukontoria. Mikäli matkan on farkkujen sijaa tehnyt ulkoiluvaatteilla, niin Maja/Taloa lukuun ottamatta se on ollut jokaiseen ravitsemusliikkeeseen vielä sopiva asu alkuiltaan saakka. Teatterikahvilassa saattaa ulkoilupuvussa tuntea itsensä ulkopuoliseksi, mutta toisaalta taiteilijoilla on aina ollut vapaus pukeutua omaperäisestikin. Näillä ohjeilla siis voi jatkaa iltaa hyvien ystävien seurassa Tampereesta nauttien.

-Kohteena maailma / Rami

 Lisätietoja: