Nautiskelijan vinkit Mikkelistä Punkaharjulle

Saimaa on monen matkailijan huulilla, kun puhutaan Suomen kauneimmasta alueesta. Saimaa tarjoaa upeiden maisemien lisäksi kulinaristisia elämyksiä, joten Saimaan kierros sopii hyvin myös ruokamatkailuun. Parhaissa ravintoloissa onkin keskitytty pitkälti lähiruokaan, mikä antaa oivan lähestymiskohdan makumatkalle Saimaalle. Tässä postauksessa liikutaan Mikkelin torin grillikioskista Punkaharjun valtionhotelliin savolaisen ruoka- ja juomakulttuurin muodossa. Ota vinkit talteen Saimaan lomaasi varten!

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitSaimaan kanssa.

Makumatka Saimaalla (napsauta kuvaa avataksesi Google Mapsin).

Makumatka Saimaalla (napsauta kuvaa avataksesi Google Mapsin).

Mikkeli

Mikkeliin tutustuminen kannattaa aloittaa Mikkelin torilta. Kesäisin torikahviloissa voi nauttia toritunnelmasta ja matkaan voi ostaa lähitilojen marjat ja kasvikset. Grilliruuan ystäville Eepin grilli on toimiva valinta ja sieltä Eepin erikoinen saa varsin korkeat pisteet Koskenlaskija-juuston kruunatessa tämän hampurilaisen. Eepin grilli tekee yhteistyötä KB-pubin kanssa, joten halutessasi voit siirtyä syömään annoksesi Keskus Baarin terassille.

Mikäli haluaa hieman fiinimpää ruokailuvaihtoehtoa, niin torin vieressä sijaitseva Gastropub Eino on hyvä valinta. Einon lähiruokaa voi nauttia kattavalta listalta sopivan oluen kera. Puskaradio tietää myös Bistro Vileen erinomaiseksi vaihtoehdoksi, mutta se jäi harmittavasti itseltä kokematta.

Mikäli majoittuu omassa mökissä Saimaan rannalla, niin grillattavat ja muut eväät matkaan saa Mikkelin Kauppahallista. Kauppahallin sijainti on aika erikoinen, sillä se sijaitsee ostoskeskuksen sisällä.

Vinkki: Mikkeliin on helppo tutustua Mikke kaupunkijunalla. Mikkelin torin vieressä olevalta kaupunginkirjaston pysäkiltä lähtevä kaupunkijuna kiertää Mikkelin tärkeimmät nähtävyydet ja niiden pysäkeillä junasta voi nousta pois tutustumaan kohteeseen. Tunnin välein kulkevaan Mikkeen voi hypätä samalla lipulla uudestaan pysäkiltä ja jatkaa seuraavaan kohteeseen. Mikke on toimiva ratkaisu kaikenikäisille ja kierroksen voi aloittaa miltä pysäkiltä tahansa. Yksi pysäkeistä on Kenkävero, jossa voi nauttia laadukkaan kahvihetken vanhassa pappilassa,

Eepin grilli on paikallisten suosiossa.

Eepin grilli on paikallisten suosiossa.

Tertin kartano

Hieman Mikkelin keskustan ulkopuolella sijaitsee Tertin Kartano, jonne ruokamatkailun ystävät suuntaavat kartanon kuuluisaan kesäpöytään. Tertin kartanon historia ulottuu 1800-luvulle ja se on tänä päivänä yksi Mikkelin upeimmista vierailukohteista. Aidossa kartanomiljöössä on mahdollista herkutella 50 makuelämyksen kesäpöydässä, joka on ollut katettuna jo vuodesta 1978 lähtien. Tertin kartanon alueella on myös lähiruokaan ja -designiin keskittyvät puodit, joista voi ostaa mukavia tuliaisia ja herkkuja kotiin vietäväksi. Kartanon puutarhaan voi tutustua omatoimisesti tai ohjatulla kierroksella, jonka jälkeen voi nauttia iltapäiväkahvit yrttitarhan keskellä. Upea kokonaisuus kaiken kaikkiaan, jota ei kannata jättää väliin.

Tertin kartanon yrttitarhan lounaspöytä omassa rauhassa.

Tertin kartanon yrttitarhan lounaspöytä omassa rauhassa.

Tertin kartanon myymälässä on tarjolla lähialueen design- ja ruokatuotteita. Oma suosikkini oli luonnollisesti paikan oma olut Karu Arki.

Tertin kartanon myymälässä on tarjolla lähialueen design- ja ruokatuotteita. Oma suosikkini oli luonnollisesti paikan oma olut Karu Arki.

Ollinmäen viinitila

Yöpyessäni taannoin Kemin LumiHotellissa, tulin keskustelleeni mississippiläisen pariskunnan kanssa illallisella. He olivat kokeneita Suomen kävijöitä ja kertoivat edellisen reissunsa suuntautuneen Itä-Suomen viinitiloille. Siinä vaiheessa itsellä loksahti suu auki, ja tästä oli pakko ottaa selvää keskustelun jälkeen. Totta vieköön, Itä-Suomessa on useita viinitiloja, joten oli aika käydä tutustumassa niihin Saimaalla ollessa.

Ollinmäen viintila sijaitsee Mikkelistä noin parinkymmenen ajominuutin päässä ja on siten helppo vierailukohde Mikkelin lomalle. Ollinmäen viinitila on Suomen vanhimpia, joten myös pientä historiallista painoarvoa tilalla on. Viinin tekeminen on aloitettu Ollinmäellä vuonna 1995, joten varsin nuorta suomalainen viinin tuottaminen vielä on. Mutta sinä aikana homma on mennyt harppauksia eteenpäin.

Ollinmäen viinitilalla voi nauttia viininmaistelusta joko pelkästään taikka sapasten eli savolaisten tapasten kera. Mikäli olet innostunut tällaisesta vaihtoehdosta, niin kannattaa ottaa yhteyttä tilaan etukäteen ja sopia maisteluajasta. Tilalle voi mennä vierailemaan kyllä aukioloaikojen puitteissa ja ostaa tilan tuotteita kotiin vietäväksi, mutta maistelu on helpointa sopia etukäteen. Toisaalta oma viinimaistelu sovittiin vasta paikan päällä, joten jos ei ole kiireellä liikenteessä, niin sekin onnistuu.

Omaksi yllätyksekseni tykkäsin useammasta marjaviinistä, joista omaksi suosikikseni nousi puolikuiva marjaviini Myllärin Matti. Ollinmäen viinitilan myymälästä on mahdollisuus lasi-ikkunoiden läpi kurkistaa tuotantotiloihin, joten pääsin myös seuraamaan lähietäisyydeltä kotimaassa palkitun makean metsämarjaviini Puntun Paavon pullottamista. Halutessaan Ollinmäen viinitilalla voi myös majoittautua eritasoisissa majoitusvaihtoehdoissa Saimaan rannalla.

Ollinmäen viinitilan viinien nimet on kantelettaren lorusta.

Puntun Paavon pullotus menossa.

Puntun Paavon pullotus menossa.

Ollinmäen viinitilan emäntä Sirpa Villanen.

Ollinmäen viinitilan emäntä Sirpa Villanen.

Vähän viinimpi aamianen...

Vähän viinimpi aamianen…

Ravintola Anttolahovi

Anttolanhovi sijaitsee Mikkelistä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Saimaan rannalla. Anttolanhovi on erinomainen ruokakohde, sillä lähiruokaan panostava fine dining ravintola on Saimaan alueen parhaimpia. Kesäisin ravintolassa voi nauttia yksittäisten annosvaihtoehtojen lisäksi päivittäin vaihtuvan kolmen ruokalajin valmiin grillimenu-aterian. Kauniilla ilmalla kannattaa ehdottomasti syödä ravintolan kauniilla terassilla, josta avautuu näkymät mäntyrivistön takaa Saimaalle. Sekä ravintolan a la carte -lista että grillimenu olivat toimivia kokonaisuuksia kumpainenkin.

Anttolanhovi tarjoaa myös todellista luksusmajoitusta Saimaan rannalla olevissa Art & Design rantahuviloissa. Omien kokemusten mukaan ne ovatkin upeimmat majoituspaikat, missä olen itse yöpynyt Suomessa. Näin ollen Anttolanhovi kyllä mahdollistaa elämyksellisen kokonaisuuden majoittautua ja nauttia Saimaan parhaista paloista ruokamatkailun saralla.

Annokset olivat sekä maukkaita että kauniisti sommiteltuja.

Annokset olivat sekä maukkaita että kauniisti sommiteltuja.

Anttolanhovin annokset saa veden kielelle.

Anttolanhovin annokset saa veden kielelle.

Elämyksellistä majoitusta Saimaan rannalla omassa rantahuvilassa.

Elämyksellistä majoitusta Saimaan rannalla omassa rantahuvilassa.

Puumala

Puumala on Saimaan kauneimpia kuntia ja autoilijallekin riittää kauniita maisemia ratin takaa kilometri toisensa jälkeen. Vihreän kullan kulttuuritie on suosittu maisemareitti autoilijoille kuten myös Puumalan saaristotie. Vihreän kullan kulttuuritie on jopa 400 kilometriä pitkä kokonaisuus, jota ajaessa näkee läpileikkauksen kaskikansan raivaamasta eteläsavolaisesta järvi- ja metsämaisemasta.

Puumalan saaristotie puolestaan kulkee kaikkiaan 11 saaren läpi ja on pituudeltaan 20 kilometriää. Matkalla on yksi lossiosuus ja tie päättyy Lintusalon saareen, jossa sijaitsee “Nestori Miikkulaisen” mökki keskellä Saimaata. Puumalan saaristotien varresta löytyy myös pieni Temolan viinitila, jonka viinejä on palkittu usein suomalaisissa viinikilpailuissa. Paikan päältä voi ostaa mukaansa tilan viinejä, siidereitä ja mehuja kotiin maisteltavaksi, ellei innostu maisteluun jo paikan päällä.

Polku- ja moottoripyöräilijöille avattiin täksi vuodeksi uusi 60 kilometriä pitkä Puumalan rengasreitti, joka kiertää Puumalan saariston ympäri. Matkalla on yksi osuus lossilla, jonne autoja ei oteta. Näin ollen parhaan kokemuksen Puumalan saaristoon saakin kaksipyöräisten päältä.

Itse Puumalan keskustassa mielenkiintoisin nähtävyys on Puumalansalmen silta, jossa on siltahissin yhteydessä näköalakahvila.

Vinkki: Ajellessa Mikkelistä kohti Puumalaa matkan varrelle osuu Lietveden maisematie, joka on yksi kauneimpia tiepätkiä Suomessa. Lietveden maisematien päätteeksi on näköalapaikka ja pieni kioski, jossa voi pitää pienen hengähdystauon. Heti Lietveden maisematien perään tulee Pistohiekka, joka on upean näköinen hiekkasärkkä.

Temolan viinitilalta ostin muutaman siiderin puolison maisteltavaksi.

Temolan viinitilalta ostin muutaman siiderin puolison maisteltavaksi.

Sahanlahti Resort

Sahanlahti Resortin Ravintola Koskivahdin terassin näkymät ovat valittu jopa Suomen kauneimmaksi eikä kesäisin toimivan Rantamakasiinin järvimaisemat juuri sen huonommaksi jää. Vaikka omalla vierailulla Ravintola Koskivahdin terassille ei ollut rankkasateen vuoksi mitään asiaa, niin silti ravintolan ikkunasta jaksoi minuuttitolkulla katsoa upeaa järvimaisemaa. Siinä sitä mietiskelin, että aurinkoisella ilmalla kauniimpia maisemia saisi hakemalla etsiä.

Sahanlahti Resortin ravintoloista Rantamakasiinilla on tarjolla hieman rennompaa ruokaa kuten burgereita, kun taas Koskivahti on enemmän fine dining -ravintola. Kummatkin ravintolat perustuvat lähiruokaan ja kesällä raaka-aineista 90 % on lähitiloilta. Ravintoloiden kalat tulevat puumalalaisilta kalastajilta ja liha Juvalta. Salaatit tulevat puolestaan Sahanlahti Resortin omistajan veljen Aittomäen tilalta, joka on myös omistajan vanha kotitila.

Lounas Sahanlahden Koskivahdissa koostuu kolmesta ruokalajista, jossa alku-, pää- ja jälkiruualle on kaksi vaihtoehtoa. Oluenystävälle mielenkiintoisinta oli syödä Kaartilan tilan luomupossua, jonka ravintona on ollut Saimaan juomatehtaan oluentuotannon yhteydessä haaskuuksi yleensä menevä ohrasta syntyvä mäski. Toki possun kanssa nautin Saimaan juomatehtaan Marsalkkaa, jotta tulevaisuudessakin luomupossuille riittää ravintoa.

Koskivahdin maisemat olivat upeat sisälläkin syödessä, sillä terassille ei ollut kaatosateessa asiaa.

Koskivahdin maisemat olivat upeat sisälläkin syödessä, sillä terassille ei ollut kaatosateessa asiaa.

Rantamakasiini olisi houkutteleva paikka aurinkoisella säällä.

Rantamakasiini olisi houkutteleva paikka aurinkoisella säällä.

Sahanlahti Resort on vanhassa sahamiljöössä.

Sahanlahti Resort on vanhassa sahamiljöössä.

Kaartilan tilan luomupossua ja Saimaan juomatehtaan Marsalkkaa.

Kaartilan tilan luomupossua ja Saimaan juomatehtaan Marsalkkaa.

Juva

Juvalla mielenkiintoisimmat pysähdyspaikat liittyvät molemmat enemmänkin kahvila- kuin ravintolakulttuuriin. Itse kun en ole kahvin ystävä ollenkaan, niin en yleensä kahviloissa käy. Mutta Juva on siihen poikkeus, koska sieltä löytyy sekä Suomen ainoa englantilainen teeravintola että historiallinen Rapion mylly.

Rapion mylly rankkasateessa.

Rapion mylly rankkasateessa.

TeaHouse of Wehmais

Keskellä maaseutua muutaman kilometrin päästä Juvan keskustasta sijaitsee yksi Suomen erikoisimmista ravitsemusliikkeistä. Nimittäin Suomen ainoa englantilainen teehuone Wehmaan kartanomaisemissa. Koska itsellä jäi Dublinissa kello viiden tee nauttimatta, niin oli aika korjata tilanne Juvalla. Vanha työkaverini oli paikkaa minulle hehkuttanut jokavuotisena käyntikohteenaan, joten kerrankos sitä Suomessakin voi teet englantilaisittain nauttia.

Ensimmäinen ongelma tuli siitä minkä teen valitsen itselleni sadan teen joukosta. Ajattelin tehtävän olevan melko mahdoton, joten päädyin aika pian mielenkiintoiselta vaikuttavaan appelsiini & kaktus rooibos -teehen. Valinta olikin aika onnistunut, joskin hetken aikaan kadehdin puolisoni valitsemaa jääteetä. Se oli nimittäin parasta mitä koskaan olen maistanut ja lopulta hörpin hänen teestään aikamoisen siivun oman teeni kaveriksi.

Molempien teet olivat osa Afternoon Tea menuuta, jonka valitsimme itsellemme. Suolaiset ja makeat menuun kuuluneet leivonnaiset löysi nopeasti omistajansa, joten varsin mukava kokemus oli kyseessä rankkasateesta huolimatta. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä lasitetulla verannalla sadepisaroiden kattoon ropsiskellessa tunsi olevansa englantilaisella nummella teetä nauttimassa.

Paikan päällä on myös lähialueen käsitöihin ja lähiruokaan erikoistunut myymälä. Pienten lasten suosikki oli kuitenkin pihapiirissä olevan navetan lypsyrobotti, jonka toimintaa pääsi seuraamaan lähietäisyydeltä. Ainoa ongelma TeaHouse of Wehmaisissa olikin saada nappulat autoon jatkamaan matkaa lypsyrobotin äärestä kohti Savonlinnaa.

Kello viiden tee - TeaHouse of Wehmais.

Kello viiden tee – TeaHouse of Wehmais.

Kesäkuussa aukesi Wehmais Deli&Deco -kauppa, jonka valikoimissa on paikallisia ruoka-, luomu- sekä sisustustuotteita.

Kesäkuussa aukesi Wehmais Deli&Deco -kauppa, jonka valikoimissa on paikallisia ruoka-, luomu- sekä sisustustuotteita.

Lypsyrobotti oli pienten matkakavereiden mieleen.

Lypsyrobotti oli pienten matkakavereiden mieleen.

Savonlinna

Savonlinna on oma suosikkikaupunkini Saimaalla ja yksi merkittävä tekijä on kaupungin vahva olutkulttuuri. Kaupungista löytyy kaksi pienpanimoa (Waahto Brewery ja Mustan Virran Panimo), joiden tuotteita löytyy mukavasti kaupungin ravintoloista maisteltavaksi. Waahto Breweryn tiloissa toimii myös Panimoravintola Huvila, joka onkin yksi kaupungin parhaimmista ravintoloista. Mustan Virran Panimolla on puolestaan Riihisaaressa hauska pikkuterassi, jossa on mukava istua iltaa olutlasin ääressä. Kaupungin paras paikka oluen ystävälle on kuitenkin Olutravintola Sillansuu, joka on yksi Suomen parhaista pubeista. Todella laadukkaasta olutvalikoimasta jokainen löytää kyllä sopivan vaihtoehdon tilanteeseen kuin tilanteeseen ja varsinkin torstaisin meno yltyy varsin meneväksi. Silloin on nimittäin Happy hour -ilta, jolloin tiettyjä oluita saa koko illan kaksi yhden hinnalla.

Savonlinnan ruokatarjonnan helmiä on luonnollisesti Savonlinnan kauppatori, jossa Kalastajan Kojulla käydään syömässä muikkuja. Torilta voi ostaa mukaansa tai paikan päällä syötäväksi lörtsyjä, joista ainakin yksi suuhun laitettava pitää olla omenalörtsy. Kauniina kesäpäivänä lounasristeily on varsin mukava vaihtoehto tutustua lähiruokaan upeita maisemia katsellessa. Iltaisin puolestaan Ravintola Valo on suositeltava paikka nauttia hyvän ruuan äärellä kesäillasta.

Ravintola Valon maukas burger paikallisen oluen kera.

Ravintola Valon maukas burger paikallisen oluen kera.

Panimoravintola Huvila on Waahto Breweryn koti.

Panimoravintola Huvila on Waahto Breweryn koti.

Saimaalla on erilaisia risteilyjä tarjolla jokaiselle!

Saimaalla on erilaisia risteilyjä tarjolla jokaiselle!

Wanha Kasino

Ravintola Wanha Kasino on historiallinen rakennus Savonlinnan keskustan “kasinosaarella”. Oopperajuhlien aikaan kesällä on tarjolla Suomi 100 juhlabuffet, joka oli erittäin toimiva vaihtoehto tuhdimmalle lounaalle. Muksujen suosikki oli jälkiruokapöytä, josta löytyikin Saimaan makumatkan parhaimmat jälkkärit.

Iltaisin Wanhalla Kasinolla nautitaan Oopperajuhlien jälkilöylyjä ja oluenystävälle löytyy täältäkin hyvä valikoima erilaisia oluita.

Wanha kasino on upea vanha puurakennus.

Wanha Kasino on upea vanha puurakennus.

Muksujen mielestä Saimaan paras jälkiruokapöytä oli Wanhalla Casinolla.

Muksujen mielestä Saimaan paras jälkiruokapöytä oli Wanhalla Kasinolla.

Punkaharju

Punkaharju on ollut uutisissa viime aikoina useaan otteeseen, eikä ihme. Alkuvuodesta Punkaharju valittiin vuoden retkikohteeksi Suomessa ja heinäkuussa Vladimir Putinin vierailu teki myös Punkaharjua tunnetuksi. Täytyy kyllä rehellisesti sanoa, että pyöräily Punkaharjulla olikin itselle yksi kesän kohokohdista, sillä sen verran kauniista harjumaisemasta on kysymys.

Punkaharjun harjutie.

Punkaharjun harjutie.

Hotelli Punkaharju

Punkaharjulla liikkuessa ei voi tietenkään olla ohittamatta Hotelli Punkaharjua, Suomen vanhinta valtionhotellia, jota nykyään emännöi Saimi Hoeyr. Puitteet tällä keisarin perustamalla hotellilla on viimeisen päälle kunnossa niin laadukkaaseen majoittautumiseen kuin ruokailemiseen. Itse osallistuin Punkaharjun valtionhotellissa muotibrunssille, joka oli itselle uusi kokemus. Ensiksi nautittiin maittavasta ja laadukkaasta lähiruokaan keskittyneestä seisovasta pöydästä maittava ateria, jonka jälkeen mallit esittelivät Jukka Rintalan pukuja. Mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa parasta antia oli maittavan aterian lisäksi nähdä Saimi Hoyer itsekin estradilla.

Lähiruokaa ja -olutta muotibrunssilla.

Lähiruokaa ja -olutta muotibrunssilla.

Hotelli Punkaharjun omistaja Saimi Hoyer Hotelli Punkaharjun muotibrunssilla.

Hotelli Punkaharjun omistaja Saimi Hoyer Hotelli Punkaharjun muotibrunssilla.

Hotelli Punkaharju sijaitsee upealla paikalla harjun päällä.

Hotelli Punkakaharju sijaitsee upealla paikalla harjun päällä.

Lappeenranta

Tarkkasilmäiset lukijat huomasivatkin, että makumatka Saimaalla ei päättynyt kartan mukaan Punkaharjulle vaan Lappeenrantaan. Kun kerran Saimaalla ollaan, niin miksei kiertäisi koko Saimaan kerralla? Oma kesälomareissuni tosin jatkui Punkaharjulta Oravin ja Varkauden kautta kotiin, mutta sillä osuudella en keskittynyt enää mitenkään kulinaristisiin elämyksiin. Varkauden Hotelli Oscarin ravintola on hyväksi testattu aikaisemmin, mutta halusin tuoda postauksessa esiin suosikkiravintolani Lappeenrannasta. Omien kokemuksien mukaan parempaa illanviettopaikkaa ei Lappeenrannasta löydy oluen ystävälle.

Birra

Birra sijaitsee Lappeenrannan keskustassa ja on rento urheilubaarin ja gastropubin välimuoto. Toki meno muuttuu oleellisesti Saipan ja Veiterän pelien ja jälkipelien aikaan, mutta “normaali-iltoina” voi nauttia rauhassa laadukkaasta ruuasta erinomaisen olutvalikoiman kera. Paikan hampurilaiset ovat maukkaita ja itse olen löytänyt aina sopivat janojuomat kattavasta olutvalikoimasta. Birra onkin omaan makuun viihtyisäksi sisustettu ja kieltämättä jopa Saipan isot pelaajakuvat sopivat paikan henkeen kuin kiekko Tapparan maaliin.

Birra on sekä oluen että penkkiurheilun ystävän paikka Lappeenrannassa.

Birra on sekä oluen että penkkiurheilun ystävän paikka Lappeenrannassa. Mielenkiintoinen yksityisseikka on katsomo jättiscreenille.

Yhteenveto: Makumatka Saimaalla oli kaikin puolin elämys ja paikallisen ruokakulttuurin lisäksi tuli katsastettua alueiden kauneimmat maisemat ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet. Tämän reissun jälkeen olin entistä varmempi siitä, että Saimaan saamat kansainvälisetkin hehkutukset eivät ole tuulesta temmattuja. Ruokamatkailun kannalta parasta Saimaalla on tietysti se, että lähes kaikki näistä kohteista toimivat talvellakin.

Lähiruokaa rakkaudella,
Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitSaimaan kanssa.

Lisää luettavaa: