Tampereen retkeily- ja luontokohteet
Tampereella yhdistyy kaupunki ja luonto sulavasti yhteen ympäri kaupunkia. Tampereen parhaat luontokohteet sijoittuvat ympäri kaupunkia, joten sopivia kohteita päiväretkeilyyn löytyy eri kaupunginosista. Kaupungin laaja pinta-ala takaa sen, että Tampereen luontokohteet tarjoavat niin suojeltua kaupunkiluontoa ydinkeskustassa kuin erämaa-alueita Teiskon perämetsissä. Tässä postauksessa olen tuonut esiin kotikaupunkini parhaita luontokohteita, joita on tullut kierreltyä ympäri vuoden jo vuosikymmenten ajan.
Postauksen tulevassa kakkososassa “lähdetään merta edemmäksi kalaan” ja käydään läpi Pirkanmaan parhaat retkeily- ja luontokohteet Tampereen ulkopuolelta.
Tampereen luontokohteet päiväretkeilyyn
Tämä postaus tarjoaa vinkkejä niin paikallisille kuin turisteille. Turisteja helpottamaan ole merkinnyt tähdellä (*) ne kohteet, jotka ovat ensisijaisesti sellaisia, että niitä kannattaa lähteä katsomaan vähän kauempaakin. Loput kohteet ovat sitten paikallisille, jotka etsivät itselleen uusia luontokohteita kotinsa lähistöltä tutkittavaksi.
Arboretum-Hatanpää *
Hatanpään kartano ja sen vieressä oleva puisto arboretum kuuluu ilman muuta koko Tampereen Top10 nähtävyyksiin. Aurinkoisella ilmalla Pyhäjärven rantaviivaa muotoileva kevyenliikenteen väylä on Suomen kauneimpia. Kun itse asustelen nykyään viitisen kilometriä ydinkeskustan eteläpuolella, niin keskustaan saan aina pyöräillä tätä upeaa reittiä pitkin. Suorempaakin toki pääsisi maatakin pitkin, mutta silloin jäisi kauniit järvimaisemat näkemättä.
Hatanpään arboretumin mielenkiintoisempia kohtia on Ruusutarha, jonka kauneus pääsee yllättämään monen paikalla käyneen heinä-elokuussa. Siihen yhdistettynä alueen isot vehreät puut, tekevät käymisestä ikimuistoisen. Ja mikä parasta, ydinkeskustan hotelleissa majoittautuvat voivat tehdä alueella mukavan muutaman tunnin kävelyretken, jolloin pääsee samalla nauttimaan Ratinan alueen upeasta arkkitehtuurista järvimaisemien lisäksi. Arboretumin kesäkahvilassa voi nauttia retkieväät, ellei sitten tee niin kuin paikalliset, että ovat liikkeellä omilla eväskoreillaan viltteineen Hatanpään puistossa.
- Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum (esite) by Tampereen kaupunki
- Ruusutarha by Reissuesan matkablogi
Halimasjärven luonnonsuojelualue
Atalassa sijaitsevan Halimasjärven ympärillä on luonnonsuojelualue, jossa risteilee useita polkuja. Halimasjärven ympäri rantaviivoja pitkin kiertää kiva reitti, jonka varrelta löytyy niin uima- kuin tulipaikkakin. Pidemmän reitin saa yhdistettyä halutessaan alueen useisiin ulkoilupolkuihin.
- Halimasjärvi (esite) by Tampereen kaupunki
Hervantajärven luontopolku
Hervantajärven luontopolku on 4 kilometriä pitkä reitti metsä- ja järvimaisemissa. Hervantajärven ja Makkarajärven rantapolut ja tiheä metsikkö on oiva kohde rentoutua parin tunnin verran luonnossa. Alueen upeat lehdot ja suot tuovat monipuolista maastoa reitille.
- Hervantajärven ja Suolijärven opas by Tampereen kaupunki
Hervanta polkupyörällä
Hervanta on kuin kaupunki kaupungissa. Parhaiten Hervantaan tutustuu polkupyörällä, jolloin pääsee nauttimaan niin suomalaisesta betonihelvetistä kuin upeasta arkkitehtuurista luontokohteista puhumattakaan. Retken päätöskohteeksi kannattaa valita Pub Kultainen Apina, joka on maamme parhaita pubeja loistavalla olutvalikoimallaan varustettuna.
Hikivuori
Kaukajärven Annalassa sijaitseva Hikivuori on pieni kaistale metsikkömaisemaa ja korkeita kallioita. Huipulla on hieman etsittävä parhaimpia näköalapaikkoja, joilta näkee pitkälle Kaukajärven yli. Omaat eväät voi nauttia kallioilla ja nauttia luonnon rauhasta keskellä kerrostaloaluetta.
Hikivuori kannattaa yhdistää läheiseen Isolammen kiertoon ja Haiharanpuiston rantamaisemiin. Hyvä lähtökohta esimerkiksi Riihiniemen uimarannan tai Kaukajärven Vapaa-aikatalon parkkipaikat. Parhaat eväspaikat Hikivuoren huipun lisäksi löytyy Pub Kivitaskusta tai Haiharan kesäkahvilasta.
Härmälän luontopolku
Härmälän pari kilometriä pitkä luontopolku mukailee 1900-luvun alun huvilarannikkoa, mikä oli paikallisen eliitin suosiossa Pyhäjärven rannalla. Luontopolun varrelta löytyy useita huviloiden puutarhoista karanneita lajeja metsä- ja kalliomaisemassa. Härmälän luontopolulle voi lähteä Härmälän uimarannan parkkipaikalta ja reittiä voi laajentaa joko Hatanpään arboretumille tai uuteen upeaan Härmälänrannan asuinalueeseen. Erinomaisen ympyräreitin saa aikaiseksi sillä, että Härmänlänrannasta kaartaa kohti Vähäjärveä ja jatkaa sieltä kohti Rantaperkiötä isojen puistoalueiden läpi.
- Härmälän luontopolku (esite) by Tampereen kaupunki

Härmälästä löytyy myös Vähäjärven lintulaiturin ympäristöstä käytöstä poistetut pitkospuut, joilla pääsee todelliselle viidakkoseikkailulle.
Iidesjärven luontopolku
Järvensivun ja Nekalan välissä oleva Iidesjärvi on tunnettu lintujärvi, joka on bongareiden suosiossa. Järven ympäri kiertää 7 kilometriä pitkä luontopolku, joka on myös varsin suosittu lenkkimaasto lähialueen asukkaille. Jopa neljän ikäluokan hallitsevia Suomen mestareita eli Pro Stars konsernin senioreita on nähty alueella lenkillä, mikä toivottavasti ei johda yliliikkeeseen kentällä.
Kauppi-Niihama *
Jokaisessa kaupungissa on ulkoilualue, joka on paikallisten kuntoilijoiden keuhkot. Tampereella ulkoilijoiden mekka on Kauppi-Niihaman ulkoilualue, jonka purunradat ja lukuisat polut kiehtovat niin rauhalliseen tahtiin liikkuvia kuin kuntourheilijoita. Talvisin kaupungin parhaat hiihtoladut ovat bonuksena, mutta turistien mieleen on varsinkin Näsijärven rannan polut. Ja sanomattakin on selvää, että monelle se kiehtovin kokemus löytyy reippaan kävelylenkin jälkeen Kaupinojan saunalta tai Rauhaniemen kansankylpylän saunan lauteilta ympäri vuoden.
Edellisen kerran Kaupissa kuntoillessani törmäsin neljään metsäkaurikseen. Tästä ei ollut matkaa kuin muutama kilometri keskustaan eli voimme todeta elävämme Tampereella kirjaimellisesti luonnon keskellä.
Niihaman luontopolku
Kaupin urheilupuiston läheisyydessä on Soukonvuoren luonnonsuojelualue, jossa menee muutamia polkuja. Niihamassa puolestaan oleva kolme kilometriä pitkä Niihaman luontopolku on helpompi kohde retkeilyyn. Mikäli haluaa tehdä pidemmän päiväpatikoinnin, niin Kaupista on lukuisia reittejä Niihaman luontopolulle, josta voi paluulenkin tehdä eri reittiä takaisin lähtöpisteeseen.
Kintulammi *
Kintulammi sijaitsee Teiskossa 20 kilometriä Tampereen keskustasta. Kintulammen alueella on kaksi eri parkkialuetta, jonne voi autonsa pysäköidä tutustuen eri reitteihin. Molemmat Kintulammen alueiden reitit voi yhdistää toisiinsa ja kaiken kaikkiaan alueella on merkittyjä reittejä 15 kilometriä. Alue on todella suosittu ja siellä on kaiken kaikkiaan jopa viisi tulipaikkaa, joten omassa rauhassa ei pääse liikkumaan kuin arkisin. Omasta mielestäni Kintulammen kahdesta alueesta läntinen (Kortelammen parkkipaikka) eli varsinainen Kintulammen luonnonsuojelualue on rauhallisempi retkeilyyn, kun suurin osa porukasta suuntaa Vattulan luonnonsuojelualueelle.
Kintulammi oli vuoden 2020 retkikohde Suomessa.
- Kintulammi (viralliset sivut)
Pyynikki-Pispala *
Pyynikki ja Pispala tarjoilee upeita maisemia ja useita reittejä retkeilijöille. Talvella Pyynikinharjun päällä on jopa ladut hiihtäjille, mutta ympäri vuoden jalkaisin on tarjolla mielenkiintoista nähtävää jopa kaupunkivarustuksella käveltäväksi. Pispalassa voi nauttia upeasta puutaloarkkitehtuurista ja pitkistä portaista kauniilla Pyhäjärvimaisemilla. Pyynikillä puolestaan on tarjolla harju- ja järvimaisemaa yhdessä Suomen upeimmassa luontokohteessa.
Itselle parasta kaupunkiretkeilyä on Pyynikki-Pispalan kierros lähtien liikenteeseen keskustasta. Matkalle voi ottaa reppuun pari janojuomaa, joita nauttia maisemakohteissa Pyhäjärven rantamaisemissa ja Pyynikinharjun huipun kallioilla. Kun matkaan yhdistää Suomen vanhimman yleisen saunan eli Rajaportin saunan sekä Pispalan Pulterin, niin loppumatkan jaksaa lasketella kohti keskustan kippoloita iloisin mielin.
Pyynikin luontopolku
Pyynikin luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1993. Pyynikin neljä kilometriä pitkä luontopolku lähtee Pyynikin näkötornilta. Maailman korkeimman soraharjun maisemat ovat Tamperetta parhaimmillaan ympäri vuoden.
- Pyynikin luonto-opas (esite) by Tampereen kaupunki
Pyhäjärven ympärireitti *
Pyhäjärven ympärireitti otetaan bonuksena listalle, vaikka se kulkee myös Pirkkalan ja Nokian alueella. Nimittäin reilun 30 kilometrin rantareitti Pyhäjärven ympäri polkupyörällä on parasta retkiliikuntaa polkupyörillä kesäaikaan. Upeita maisemia on tarjolla ympäri reittiä ja sopivia taukopaikkojakin löytyy. Itsellä jokavuotinen perinne, joka on tehtävä vähintään kerran vuodessa.
Mikäli turisteille on majapaikassa vuokrapyöriä tarjolla, niin tämä on ehdoton must Tampereella aktiiviliikkujalle. Sama lenkki onnistuu tietysti myös 5 euron vuokramaksulla kaupunkipyörillä.
Reitin voi kiertää kummin päin tahansa, mutta itsestä parempi se on myötäpäivään. Silloin pääsee hieman helpommalla Varalanmäen, joka kannattaa lasketella alas itselle sopivalla nopeudella. Bonuksena tällä reitillä on se, että näin päin maisemat avautuvat paremmin pyöräillessä.
- Pyhäjärven ympärysreitti by Reissuesan matkablogi
Pärrinkosken luonnonsuojelualue
Pärrinkoski on piilotettu helmi Peltolammilla. Vaikka Pärrinkosken luonnonsuojelualue ei ole kovin suuri, niin varsinkin keväisin vesien virratessa voimakkaimmillaan se on varsin mukava parin tunnin tutkimusretki luontoon. Pärrinkosken voi ylittää muutamasta kohtaa kiviä pitkin, mutta kannattaa varoa ettei käy niin kuin tuttavaperheelle, jonka poika kastoi talviturkkinsa mulaamalla kaulaa myöten veteen. Lapsille tämä on luonnon huvipuisto, aikuisille mukava paikka rentoutumiseen.
- Pärrinkosken luonnonsuojelualue by Tampereen kaupunki
Siilinkari *
Helmi-maaliskuussa aurinkoinen ilma ja pieni pakkanen on unelmakeli Siilinkarin kävelyretkeen. Kauempaa katsottuna näyttäisi siltä, että loputon muurahaisjono on matkalla kohti Suomen sisävesionnettomuksien suurinta tragediakohdetta Siilinkaria, jonka tunnusmerkkinä toimii varsin valokuvattu majakka. Siilinkarille voi lähteä joko Lapinniemestä tai Särkänniemestä, joista ensin mainittu on ylivoimaisesti suositumpi lähtöpaikka. Perillä palvelee telttakahvila, joten omia eväitä ei välttämättä tarvitse retkelle ottaa. Halutessaan onnistuu myös retkiluistimien vuokraus, jolloin pääsee luistelemaan Näsijärven jäälle auratulle reitille.
Mikään ei ole hienompaa, kuin pistää keväällä peilikirkkaalla jäällä talvihöntsyt pystyyn. Ylipäätään Siilinkarin reitti on varsin erilainen silloin maisemiltaan, kun ei ole jään päällä yhtään lunta. Nyt ei tänä talvena ole vielä siitä pelkoa. Lumen määrästä riippumatta Siilinkarilla käynti kerran vuodessa kuuluu tamperelaisten traditioihin. Itsellä se päivä vuodesta oli tänään.
Suolijärvi
Suolijärven rantapolku Hervannassa on suosittu retkeilyreitti Suolijärven ympäri. Maasto on vaihtelevaa pitkospuista polkuihin. Järvimaisemat ja korkeat kalliojyrkänteet metsineen on Hervannan keuhkot. Alkukeväästä ja sateisella ilmalla kannattaa olla kunnon jalkineet jalasta, sillä paikka paikoin reitillä on varsin kosteita kohtia.
- Hervantajärven ja Suolijärven opas by Tampereen kaupunki
Tammerkosken luontopolku *
Tammerkosken luontopolku liikkuu vaatimattomasti sanoen Suomen kauneimmassa kaupunkimaisemassa. Reitti on parhaimmillaan kesäaikaan, sillä reitin varrella kasvaa paljon mielenkiintoisia ja harvinaisia kasveja. Vaikka talvikunnossapitoa ei reitin jokaisella osuudella ole, niin tällaisina lumisina talvina se on kyllä varsin upea kokonaisuus ilman lumen alle hautautuneita kasvejakin.
Reitillä on mittaa 2,6 kilometriä ja sen voi aloittaa mistä tahansa reitin varrella. Luontopolun varrella on 13 opastaulua, joissa on mukavasti tarinaa alueesta ja sen luonnosta.
Retken voi yhdistää erinomaisesti Finlaysonin tehdasalueeseen, joka on kaupungin upeimpia nähtävyyksiä. Samoin pienellä poikkeamalla voi kävellä Vapriikin uudehkon kävelysillan Tammerkosken päällä sekä käydä jopa katsastamassa Finlaysonin katolta kaupunkimaisemat yläilmoista käsin. Turisteille aivan must kohde kokonaisuudessaan Tampereella!
- Tammerkosken luontopolku by Tampere
- Tammerkosken luontopolun esite by Tampere
Tohlopin luontopolku
Tohlopin luontopolku on 5 kilometriä pitkä reitti Tohloppijärven ympäri Epilänharjun kautta kierrettynä. Matkan varrella on niin vesi-, harju- kuin lehtokasvillisuutta.
Talvella Tohloppijärven jäällä voi harrastaa retkiluistelua auratulla reitillä.
Viikinsaaren luontopolku *
Kaunis aurinkoinen kesäpäivä, aamupala tai lounas Laukontorilla ja laivalla Viikinsaareen. Perillä odottaa keidas keskellä kaunista järvimaisemaa, ja pelkkä laivamatka tarjoilee kauniita maisemia Ratinan suvannosta aina Pyynikinharjun ja Pispalan maisemiin.
Perillä Viikinsaaressa odottaa lyhyt 1,3 kilometriä pitkä Viikinsaaren luontopolku, jonka varrella on 14 rastia. Tämä luontopolku sopii hyvin pituuden puolesta myös pienemmille lapsille ja reitin varrelta löytyy myös kiva pieni hiekkaranta uimiseen. Aikuisia kiehtoo enemmän Viikinsaaren sauna, jonka löylyistä voi nauttia muutaman kerran viikossa pientä maksua vastaan.
Viikinsaaren erikoisuus on mediaatiopolku, jolla on seitsemän rastia hiljentymisharjoituksineen.
Viikinsaari on erinomainen kohde sellaisille kaupunkiretkeilijöille, joille tärkeintä ei ole makkaranpaisto ja kuljettu matka. Itse asiassa tarjolla olisikin yksi Tampereen parhaista kesäravintoloista ja sen viereinen houkutteleva terassi. Eli tämän retken voi tehdä myös lakerikengät jalassa, jos kiinnostaa enemmän jälkipelit kuin itse luontoretki. Toki alueelta löytyy myös grillipaikka, jos haluaa nauttia omista eväistä.
- Viikinsaaren luontopolku by Hopealinjat
Summa summarum: Kun Tampereen luontokohteisiin yhdistetään Pirkanmaan muut retkeilyalueet, niin erilaisia reittejä riittää vuoden jokaiselle päivälle. Eri vuodenaikoina toiset reitit ovat parempia kuin toiset, mutta Pyynikin luonnonsuojelualueen reitit ovat loistavia aina säällä kuin säällä. Siihen kun yhdistää munkkikaakaot ja Pyynikin näkötornin huipun maisemat, niin ei kaupunkiretkeily voi paremmaksi muuttua.
Retkeilyä Tampereella,
-Kohteena maailma / Rami
P.S. Terveiset VisitTampereelle: Nyt olisi korkea aika päivittää nämä Tampereen luontopolkujen oppaat! Luontomatkailu, retkeily, kestävä matkailu ja kotimaanmatkailu ovat kuumimpia trendejä, niin olisi hieno tarjota Tampereelle tuleville turisteille ja paikallisille päivitetyt PDF-oppaat. Lähes parikymmentä vuotta vanhat oppaat ovat aikansa eläneet, onneksi luonto on pysynyt sentään yhtä komeana.