Vuosi takana – vuosisata edessä?

Uutisten mukaan Suomessa on eletty nyt vuoden verran “aikaa koronan”. Jokaista suomalaista matkailua rakastavaa henkilöä suorastaan tämä tilanne vahvasti sanottuna harmittaa, jotain jopa ********. Koska me matkabloggaajat olemme jopa julkisesti tunnustaneet rakastavamme matkailua, niin haastankin kollegoja avautumaan seuraavan 10 kysymyksen muodossa omista tuntemuksistaan mitä korona-aika on itse kullekin tuonut eteen – tai lähinnä vienyt pois.

Onneksi sentään Hämeensillalle on pirkkalaispatsaat palautettu omille paikoilleen.

Onneksi sentään Hämeensillalle on pirkkalaispatsaat palautettu omille paikoilleen.

#1Reissu minkä peruuntuminen eniten harmitti

Viime vuodelle oli varattu useampi todella upea reissu, joista on todella vaikea valita mikä harmitti eniten. Kun kuitenkin pakko on, itsehän sitä ehdotin, niin valinta kohdistuu Porton yhdistettyyn ranta- ja kaupunkilomaan. Samalla oli tarkoitus tutustua Douro-joen laakson viiniviljelmiin ja portviinikellareihin, joista olen haaveillut pitkään.

“Rahallisestikin” tämä kirpaisi eniten, koska se oli tarkoitus tehdä kaupallisena yhteistyöreissuna. Tätä olin odottanut niin pitkään, ja elättelin vielä koronan alkuvaiheissa, että reissu saattaa toteutua. Ei toteutunut ei, enkä olisi varma vielä ensi heinäkuustakaan, olisiko reissu mahdollista toteuttaa.

Siinä missä Lissabonissa kiehtoi ratikat, Portossa kiehtoisi Dourojoen laakson viljelmät.

Siinä missä Lissabonissa kiehtoi ratikat, Portossa kiehtoisi Dourojoen laakson viljelmät.

Algarven sijaan olisi haettu rantakohteita Atlantin rannasta Portugalin pohjoisosista.

Algarven sijaan olisi haettu rantakohteita Atlantin rannasta Portugalin pohjoisosista.

#2Kyllä minäkin kävin ulkomailla

Oman interwebajan Folke Westinä valloitin Latvian – toki laivalla, en uimalla. Laitan muistoksi tähän kotoa kaukaisemman kuvan, joka on tarkalleen 625 kilometriä kotiosoitteesta. Kuinka pitkälle sinä ennätin koronavuonna 2020?

Luonnollisesti kotimaassa olen käynyt kauempana kuin ulkomailla. Parhaillaankin tätä postausta kirjoitan reilun seitsemänsadan kilometrin päässä kotoa Ounasvaaralta.

Kemerun kansallispuistossa iltapäiväkävelyllä oli vuoden kaukaisin kohde 625 kilometrin päässä kotoa..

Kemerun kansallispuistossa iltapäiväkävelyllä oli vuoden kaukaisin kohde 625 kilometrin päässä kotoa.

#3

Kotimaan korvikkeena toimi

Itselle kotimaanmatkailu on itsestään selvyys vuosittain ja siten Suomi on tullut tutuksi keskimääristä huomattavasti paremmin. Kaikesta huolimatta siirtyneitä New Yorkia, Islantia, Portugalia ei korvaa mikään, mutta Kuusamon viikko oli kyllä huikea vastine kesälomareissun Portugalille. Kun Kuusamoon yhdisti vielä Pielisen kierroksen samalla reissulla, niin kyllähän siitä upea reissu tuli kaiken kaikkiaan! Pielisen reissu olisi toteutettu muutenkin, mutta Porto vaihtui Kuusamon upeaan luontoon!

Kuusamon retkikohteet ja parhaat luontonähtävyydet

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

Päähkänäkallio puolen yön aikaan heinäkuun lopussa.

#4

Kyllä minäkin kävin Kolilla

Jokainen vähänkään itseä kunnioittava matkabloggaaja kuvautti itsensä tänä vuonna Kolilla. Jos et itse käynyt Kolilla, niin laitappa vaikka jonkun kaverin kuva, joka Kolilla kävi kesällä 2020. Tai vaihtoehtoisesti kelpaa kuva itsestä jollakin nyppylällä, josta maisemia voi ihailla.

Pielisen parhaat palat: Bomba – Koli – Joensuu

Kolin kansallispuisto - Suomen kansallismaisemassa Ukko-Kolilla

Kolin kansallispuisto – Suomen kansallismaisemassa Ukko-Kolilla

#5

Löysin itsestäni Erä-Antsun

Vaikka paljon luonnossa liikun ja kiertelen katsomassa luontokohteita, niin olihan viime vuosi melkoista “luonnon ilotulistusta”. Varsinkin keväällä tuli kierrettyä joka viikonloppu Pirkanmaan ja Tampereen parhaita luontokohteita. Kun reittejä suunnitteli hieman etukäteen ja kävi mahdollisimman paljon viikolla retkeilemässä, sai nauttia luonnon rauhasta. Jos yksi kohde kannattaa nostaa ylitse vuoden, niin se oli vuoden 2018 retkikohteeksi Suomessa valittu Ritajärven luonnonsuojelualue Sastamalassa.

Viikolla saa rauhassa liikkua luontopoluilla.

Viikolla saa rauhassa liikkua luontopoluilla.

Ritajärven luonnonsuojelualueen reitit kiertävät kolmen järven ympäri.

Ritajärven luonnonsuojelualueen reitit kiertävät kolmen järven ympäri.

Ritajärven luonnonsuojelualue tarjoaa upeita järvimaisemia

Tampereen parhaat luontokohteet päiväretkeilyyn

#6

On sitä ennen ollut asiat huonomminkin

Korona-aika saattaa jäädä oman sukupolven “sota-ajaksi”, tai ainakin toivon niin. Tallinnassa ehdin sen verran kesällä käymään mm. Paterein vankilassa, mikä muistutti paljon huonommistakin ajoista maailmalla. Kun seuraavan kerran Tallinnaan saa matkustaa ja Paterein näyttely on avoinna, kannattaa se ehdottomasti käydä katsastamassa.

Paterein vierailu saa miettimään asioita ja mittasuhteita.

Paterein vierailu saa miettimään asioita ja mittasuhteita.

#7

Selfie tai belfie paikassa, missä en ilman koronaa olisi ollut

Edellisestä Saimaan vierailusta oli vierähtänyt muutama vuosi, mutta siitä lähtien Puumala on ollut bucket-listalla. Viimeksi siellä käydessä satoi kaatamalla, joten kaikki suunnitelmat vesitty kerralla. Nyt syyslomalla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin reissata kotimassa, niin Saimaan loma oli varsin tervetullut vaihtoehto. Syyslomalla vietettiinkin monta hetkeä patikoimassa Saimaan ympäristössä.

Retkeilyä luonnonkauniissa Puumalassa.

Retkeilyä luonnonkauniissa Puumalassa.

#8

Se peruuntuneista matkoista ketuttaa oikeastaan vieläkin enemmän…

No, ollaan rehellisiä – kaikki! Mutta, jos nyt pääkoppaa joku kiristää, niin useiden jalkapallon arvokisojen kävijänä olisihan se ollut hieno nähdä myös Huuhkajat kisoissa itse livenä niin Kööpenhaminassa kuin Pietarissa. Silti eniten harmittaa kyllä kuitenkin se, että äitini erityisesti odottama matka New Yorkiin ja Islantiin ei toteutunut – juuri koronan aluksi.

New York, Dourolaakson viinialueet ja jalkapallon EM-kisat jäivät vuonna 2020 näkemättä reissujen kohokohtina. Ja ennen kaikkea nämä reissut siirtyivät, eivät peruuntuneet!

Usean maan fanikatsomossa olen seurannut kisoja, mutta kiitos koronan Huuhkajat odottavat itseään.

Usean maan fanikatsomossa olen seurannut kisoja, mutta kiitos koronan Huuhkajat odottavat itseään.

New Yorkin reissu ei toteutunut, uusi on jo varattuna...

New Yorkin reissu ei toteutunut, uusi on jo varattuna…

#9

Kesän 2021 kolme kohdetta paikkaan ulkomaanmatkoja

Korona jatkuu enemmän tai vähemmän tänä vuonna vielä pidempään kuin toivommekaan. Itse aion suunnata tänä vuonna Lahteen oluenmakuiselle unelmareissulle, tutustua Ouluun kaupunkilomailun & Iso-Syötteeseen aktiivilomailun merkeissä ja kolmantena vuoden 2021 kiehtovista kohteista esiin nostan länsirannikon Raumasta Kalajoelle. Näistä maisemista minut löytää vuonna 2021, kaiken muun kotimaanmatkailun lisäksi. Minne sinä aiot reissata vuonna 2021 kotimaassa?

Sitä hetkeä odotellessa, kun Raumalla saa tanssia ja juoda olutta...

Sitä hetkeä odotellessa, kun Raumalla saa tanssia ja juoda olutta…

 

#10

Eniten koronaa kaikki

Reissuja tulee, ja reissuja menee. Silti itseä harmittaa eniten se, että tämä korona-aika vaikuttaa niin moneen matkailutoimijaan ympäri maailmaa. Itselle pelkästään se, että ruokaravintoloita suljetaan ja menee konkurssiin, on todella iso nyrkinisku päin omaa naamaa hikisellä hanskalla – olen tottunut kuitenkin syömään ravintoloissa päivittäin.

Jotenkin sydäntä raapaisee se, että korona ei todellakaan ole tarttunut merkittävästi ruokaravintoloissa. Eikä myöskään joukkueurheilussa, mutta sen sijaan on ollut sallittavaa mennä jälkipeleille istumaan baariin illaksi. Kyllä – rakastan oluita, mutta kyllä ensisijaisesti rakastan urheilua ja ruokaa – jotka omasta mielestäni ovat kärsineet kohtuuttomasti. Mutta, ennen kaikkea on tärkeää se, että jokainen omalta kohdaltaan tekee kaiken voitavansa sille, että maailma normalisoituu paremmaksi. Siksi eilen illalla jätin Oulussa perinteisen olutbaarikierroksen väliin ja menin vastuullisesti ajoissa nukkumaan ilman turhia riskejä.

Harmitusta lisää se, että korona-ajan poikkeusajan rajoitukset astuvat voimaan 8.3.2021. Se on itsestä märkä rätinisku pohjoissuomalaisten naamaan. Rajoitukset olisi voineet astua voimaan ennen eteläsuomalaisten lomaviikkoja tai vaihtoehtoisesti pohjoissuomalaisten lomaviikon jälkeen. Nythän tämä vaikuttaa siltä, että ihmisiä laitetaan eriarvoiseen asemaan – enkä itse voi hyväksyä sitä. Eniten koronaa sairastaneet autoletkoineen kävivät Lapissa, jonka jälkeen paikallisilta suljetaan paikat kiinni. Kummelin mies sanoisi tähän, että “pitäkää tunkkinne”!

Ravitsemusliikkeitä käy ennen kaikkea sääliksi.

Ravitsemusliikkeitä käy ennen kaikkea sääliksi.

Summa summarum: Mikäli sinä matkabloggaajakollega haluat jakaa kirjaimellisessa muodossa tuskaani, niin tempaise oma “samanlaisella ajatuksella sopivasti säveltäen” postaus aikaiseksi. Ei oteta tätä niin vakavasti, vaikka korona otetaankin! Eniten koronaa kaikki…

Rokotetta odotellessa,
-Kohteena maailma / Rami

Matkabloggaajille haaste on vapaa, mutta pakollinen. Eli miten itse olet ottanut vastaan “korona-ajan” ja mitä ajatuksia se sinussa herättää näiden kymmenen kohdan muodossa? Mielelläni kuulen myös lukijoiden kommentteja ja ajatuksia aiheesta!

Monelle ensimmäinen ulkomaankohde jälkeen koronan voi olla helpostikin Viro!

Monelle ensimmäinen ulkomaankohde jälkeen koronan voi olla helpostikin Viro!