Vuokraa purjevene Teneriffalla valaiden bongailuun

Mitä tehdä Teneriffalla, kun saari on entuudestaan useammalta reissulta jo tuttu? Ensimmäisenä mieleen tuli retki naapurisaarelle La Gomeralle tai valaiden bongailu La Gomeran ja Teneriffan välisellä alueella. Molemmat ovat olleet jo pitkään bucket-listalla, mutta tällä kerralla kallistuin lapsille mieluisampaan vaihtoehtoon. Valasretki Teneriffalla kuulosti kaiken kaikkiaan kiehtovalta, enää oli päätettävä miten sen toteuttaisi? Valinta oli lopulta varsin helppo hetken googlettelun jälkeen, purjeveneen vuokraaminen omalle porukalle kuulosti parhaalta vaihtoehdolta.

* Kaupallinen yhteistyö Club Canaryn kanssa.

Valasretki Teneriffalla omalla purjeveneellä oli kaikin puolin elämys.

Valasretki Teneriffalla omalla purjeveneellä oli kaikin puolin elämys.

Valasretki Teneriffalla omalla purjeveneellä

Erilaisia valaiden bongailuretkiä Teneriffalla on tarjolla runsaasti niin matkatoimistojen kuin paikallisten toimijoiden järjestämänä. Costa Adejessa toimiva Club Canary palvelee asiakkaitaan jopa suomen kielellä, ja heidän sivunsa onkin käännetty useammalle eri kielelle. Käytännössä sen pohjalta aloitin keskustelun heidän asiakaspalvelijansa Marian kanssa sähköpostilla suomeksi, johon sainkin vastaukset Googlen kääntäjän avulla käännettynä suomeksi. Itse asiassa käännös oli toteutettu niin hyvin, että asiointi olisi onnistunut erittäin hyvin äidinkielelläni. Vaihdoin kuitenkin kieleksi jatkossa englannin, sillä ajattelin helpottaa vastapuolen työtä kirjeenvaihdossa.

Vaikka purjeveneen vuokraaminen suomenkielisiltä sivuilta oli varsin helppoa, halusin kysyä etukäteen Club Canaryn mielipidettä valasretken parhaasta ajankohdasta. Sainkin vastaukseksi heti sen, että aamupäivän lähtö on paras ajankohta, sillä silloin yleensä alueella elävät pallopäävalaat ovat liikenteessä ruokailupuuhissa. Näin ollen oli itsestä heti selvää, että haluamme lähteä heti aamusta valasretkelle Teneriffalle.

Käytännössä purjeveneitä voi vuokrata hyvin eri tavalla Teneriffalla, mutta suosituimpia on sellaiset vuokraukset, jossa venevuokraajan puolesta tulee kapteeni ja “risteilyisäntä/emäntä”. Näin ollen veneen vuokraajan ei tarvitse tietää purjehduksesta muuta kuin sen, että kuuntelee ohjeet ja nauttii lomailusta.

Puerto Colon on Etelä-Teneriffan huvivenesatama lukuisine purjeveneineen.

Puerto Colon on Etelä-Teneriffan huvivenesatama lukuisine purjeveneineen.

Puerto Colon on valasretkien huvivenesatama

Mikäli haluaa valasretken Teneriffalla omalla purjeveneellä, niin suurin osa retkistä lähtee Puerto Colonin huvivenesatamasta. Ylivoimaisesti suosituimpia retkiä on kolmen tunnin retket, joissa valaiden katselun lisäksi käydään rannikon tuntumassa lounaalla & uimatauolla ennen paluuta lähtösatamaan. Tällaisia retkiä voi toteuttaa isoilla katamaraaneilla tai yksityisillä purjeveneillä, joista itsestä luonnollisesti jälkimmäinen on paljon miellyttävämpi tapa nähdä maailmaa.

Club Canaryn kautta voi vuokrata valasretkeä varten purjeveneen kolmeksi tai kuudeksi tunniksi, tai jopa koko päiväksi. Itse vuokrasin purjeveneen kolmeksi tunniksi, joka on riittävä aika valaiden bongailuun. Pidempikestoisilla retkillä ja purjeveneen vuokraamalla voi keskittyä enemmän varsinaiseen purjehdukseen valaiden katselun lisäksi.

Näkymät Puerto Colonin sataman parkkipaikalta oli veneretkelle varsin houkuttelevat auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.

Näkymät Puerto Colonin sataman parkkipaikalta oli veneretkelle varsin houkuttelevat auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.

Puerto Colonin satamassa on pallopäävalaista kertova taulu muistuttamassa alueen vetonaulasta.

Puerto Colonin satamassa on pallopäävalaista kertova taulu muistuttamassa alueen vetonaulasta.

Puerto Colonin satamasta voi lähteä valaita bongailemaan täpötäydellä katamaraanilla...

Puerto Colonin satamasta voi lähteä valaita bongailemaan täpötäydellä katamaraanilla…

... tai leppoisammin omalla porukalla vuokraamalla purjeveneen.

… tai leppoisammin omalla porukalla vuokraamalla purjeveneen.

Täydellinen sää valasretkelle

Valasretkeä varten purjevene on hyvä vuokrata hyvissä ajoin, sillä sään ollessa kohdallaan yksikään valasretkiä tekevä vene ei vietä päivää satamassa. Siksi vuokrauspäivän valitseminen etukäteen on aina hieman arpapeliä, joskin pari viikkoa ennen pystyi sääennusteista jonkinlaista arvailua suorittaa hyvän päivän valitsemiseen. Käytännössä kuitenkin sää voi vaihtua Teneriffalla hyvinkin nopeasti, joten oli mahtava herätä pilvettömään aamuun majapaikassamme Alcalassa.

Alcalasta on parinkymmenen minuutin ajomatka suorinta tietä Puerto Coloniin, mutta olimme liikenteessä sen verran hyvissä ajoin, että ajattelin kierrellä rantatietä pitkin Puerto Coloniin. Vanhimman poitsun toimiessa kartturina teimme loppusuoralla pienen pummin, jonka jälkeen olimme turhan viime tingassa Puerto Colonin satamassa. Käytännössä meidän olisi pitänyt olla veneen lähettyvillä varttia vaille ennen lähtöaikaa (klo 09.30), mutta olimme siellä koko porukan osalta auton parkkeeraamisineen vasta 9.25.

Laivan “risteilyemäntä” otti meidät iloisesti vastaan veneen luona, keräten kaikkien kengät kylmälaukulta näyttäneeseen laatikkoon. Hän otti vastaan samalla meidän lukuisat laukut, koska oli varmuuden vuoksi kevyistä untuvatakeista lähtien kaikki mahdolliset vaatteet matkassa mukana. Onneksi taivas oli pilvetön ja aamupäivä varsin tuuleton, joten varustekassit pystyi heittämään heti purjeveneen kajuuttaan. Itse kiirehdinkin heti vaihtamaan farkut verkkarihousujen sijaan shortseihin, koska Pohjois-Karjalan sijaan olisimme lähdössä Etelä-Teneriffan kuuluisalle valasalueelle.

Satamassa oli “niin kuin etelässä kuuluukin” valokuvaaja, joka ikuisti perheemme ennen lähtöä kameransa focukseen. Kuvien jälkeen oli aika kapteenimme suunnata Lounais-Teneriffan vesille Puerto Colonin satamasta.

Oikea purjevene löytyi isosta huvivenesatamasta helposti selvien etukäteistohjeiden perusteella.

Oikea purjevene löytyi isosta huvivenesatamasta helposti selvien etukäteisohjeiden perusteella.

Vastaanotto valasretkelle Puerto Colonin satamassa oli varsin aurinkoinen kaikin puolin.

Vastaanotto valasretkelle Puerto Colonin satamassa oli varsin aurinkoinen kaikin puolin.

Miehistö veneeseen ja tavarat kajuuttaan - vain...

Miehistö veneeseen ja tavarat kajuuttaan ennen lähtöä vesille.

Alkuun käytiin muutama sääntö ja ohjeistus veneessä liikkumiseen.

Alkuun käytiin muutama sääntö ja ohjeistus veneessä liikkumiseen.

Sitten oli vuorossa purjehdus kohti valaiden asuinaluetta tuhannen metrin syvyyskohtaa.

Sitten oli vuorossa purjehdus kohti valaiden asuinaluetta eli lähemmäksi tuhannen metrin syvyyskohtaa.

Pallopäävalaat

Kanariansaarten alueella asuu tai vuosittain sen ohitse liikkuu 28 erilaista valaslajia. Takuuvarminten Teneriffalta lähtevillä valassafareilla näkee pallopäävalaita lokakuusta huhtikuuhun. Teneriffan lounaisrannikolla asuvat yli 800 pallopäävalasta kuuluu valaiden lahkoon ja delfiinien heimoon.

Täysikasvuinen pallopäävalasuros voi kasvaa kuusi metriä pitkäksi ja painaa kolme tonnia. Naaraspuoleiset täysikasvuiset valaat voivat kasvaa viiden metrin pituiseksi, mutta painoa heillä voi olla korkeintaan puolet vähemmän eli 1,5 tonnia. Pääasiassa pallopäävalaat saalistavat ravinnokseen kalmareita. Ne saavat paineen avulla ne nousemaan “räjähtäen pintaan”, jolloin pieniksi palasiksi revetessään kalmarit ovat helppoa ravintoa. Keskimäärin urokset elävät 45-vuotiaiksi ja naarat 60-vuotiaiksi.

Pallopäävalaita asuu useita satojan Teneriffan ja La Gomeran välisellä merialueella.

Pallopäävalaita asuu useita satoja Teneriffan ja La Gomeran välisellä merialueella.

Aamuisin pallopäävalaat ovat ruokailupuuhissa ja niitä bongailee helpoisti useita yksilöitä.

Aamuisin pallopäävalaat ovat ruokailupuuhissa ja niitä bongailee helposti useita yksilöitä.

Viisi minuuttia olueseen, 25 minuuttia valaaseen

Samalla, kun Atlantic Star lähti lipumaan Puerto Colonin satamasta kohti merta, muutaman minuutin ajan meille kerrottiin sekä päivän ohjelma että tärkeimmät veneilyohjeet valasretkelle. Kaikille halukkaille oli luonnollisesti tarjolla pelastusliivit, mutta tyynellä säällä ei niitä tarvittu edes hyvän uimataidon omaaville perheen pienemmille. Alkuinfossa kapteeni kertoi hienosti, että äitini paikka on “hänen vieressään”, kun muut voivat mennä halutessaan purjeveneen kannelle varovaisesti liikkuen. Suuntasimme sinne heti vanhimman poikani kanssa, jonne “risteilyemäntä” tuli tarjoilemaan saman tien juomia: “Olutta, limua, vettä… – no otamme oluet, onhan kello jo 9.35 😀

Club Canaryn sivuilla lukee “100 % takuu” valaiden bongaamiseen. Itsehän ajattelin tämän heti “perinteisenä mainoslauseena” eli ajatuksissani oli, että ehkä näemme jossain kaukaa horisontissa valaan. Siksi en pienemmille muksuille veneilyä etukäteen hehkuttanut, ettei tule eläimiä rakastaville lapsille pettymyksiä. Joka tapauksessa veneeseen noustessa meille ilmoitettiin 95 % valastakuusta päivän retkelle sään perusteella, mutta suomalainenhan ei usko ennen kuin näkee…

Nautimme maisemista purjeveneen kannella vartin verran, kunnes aloimme lähestymään syvempää merialuetta. Siinä vaiheessa, kun syvyys alkaa olemaan reilut 700 metriä, aloimme olemaan pallopäävalaiden valtakunnassa. Viileän raikas olutkaan ei ehtinyt tyhjentymään loppuun saakka, kun ensimmäiset valaiden eväät näkyivät horisontissa. Oli aika keskittyä oleelliseen eli pallopäävalaiden bongailuun Teneriffalla.

Kaikki kolme poitsuani tuli veneen etuosaan bongailemaan kanssani lähestyviä valaita, kun tytär jäi puolisoni ja äitini kanssa purjeveneen takaosaan. Se olikin sikäli erinomainen juttu, että porukan jakautuessa kahtia kaikille oli erinomaiset näkyväisyydet lähestyviin valaisiin.

Etelä-Teneriffan rannikkoalueen kylät näkyivät hienosti aurinkoisessa aamupäivässä.

Etelä-Teneriffan rannikkoalueen kylät näkyivät hienosti meriltä käsin aurinkoisessa aamupäivässä.

Aamuolut auringossa maisemista nauttien.

Aamuolut auringossa maisemista nauttien.

Jonkin matkan päässä rannikosta alkoi myös Teidekin näyttäytymään.

Jonkin matkan päässä rannikosta alkoi Teidekin näyttäytymään.

Kunnes myös ensimmäiset valaat - löydätkö kuvasta?

Kunnes myös ensimmäiset valaat – löydätkö kuvasta?

Ajantaju katoaa valaita katsellessa

Ensin alkuun valaat olivat muutaman kymmenen metrin päästä purjeveneestämme, mutta aika äkkiä pallopäävalasperheitä alkoi tulemaan aivan veneen viereen. Valasperheiden isät olivat selvästi kookkaampia kuin naaraat, jotka uiskentelivat poikasten vierellä. Muutaman kerran valaat uivat jopa purjeveneemme alta, joten näimme niiden touhuja todellakin lähietäisyydeltä. Samoin heidän äänensä ja pärskähtelyt kuuluivat hyvin tyynellä merellä. Kaiken kaikkiaan näimme arviolta kymmenen eri valasta veneen pysyessä suurimman osan ajasta suurin piirtein paikallaan.

Katselimme valaiden touhua puolisen tuntia purjeveneemme vieressä, ennen kuin kapteeni suuntasi veneemme kohti mantereella olevia spagettikallioita.

Pallopäävalas ja Teide - Teneriffan parhaita paloja molemmat.

Pallopäävalas on tuttu näky Etelä-Teneriffan vesillä.

Valasretki Teneriffalla omalla purjeveneellä on elämys, jossa parhaimmillaan valaat uivat oman veneen alta.

Valasretki Teneriffalla omalla purjeveneellä on elämys, jossa parhaimmillaan valaat uivat oman veneen alta.

Pullopäävalaita oli näkyvissä joka puolella venettä puolen tunnin ajan.

Pullopäävalaita oli näkyvissä joka puolella venettä puolen tunnin ajan.

Lounas- ja uimatauko rannikon tuntumassa

Spagettikalliot ovat saaneet nimensä alueella eläneiden hippien mukaan, joille eräs italialainen kaveri kävi kerran viikossa keittämässä spagettia. Korkeiden kallioiden sisään on tehty luolia, joissa hipit asustivat omassa paratiisissaan. Rantaan ei päässyt kuin kävellen tai pienellä veneellä, sen verran kaukana se rantatiestä on.

Rannalla oli jonkun verran porukkaa, ja samoin ulkoilijoita komeiden kallioiden päällä. Me laitoimme purjeveneemme ankkuriin jonkun matkan päähän rannasta, ja samalla söimme tarjolla olleet eväät. Aallot nousivat yllättäen suuremmaksi, joten vain vanhin poikani kävi virkistävällä uintireissulla ennen paluuta Puerto Colonin satamaan.

Tarjolla oli maittavia kana- ja tonnikalaleipiä virvoitusjuomien kanssa lounaaksi.

Tarjolla oli maittavia kana- ja tonnikalaleipiä virvoitusjuomien kanssa lounaaksi.

Vanhin poitsu kävi virkistävällä uinnilla värikkäiden kalojen valtakunnassa.

Vanhin poitsu kävi virkistävällä uinnilla värikkäiden kalojen valtakunnassa.

La Caleta de Adeje eli spagettilahti.

La Caleta de Adeje eli spagettilahti.

Paluumatka Puerto Coloniin rannikkomaisemista nauttien

Lounas- & uintitauko loppui hieman etuajassa, kun aallot alkoivat nousemaan korkeammaksi. Pienten muksujen kohdalta todettiin mielekkäämmäksi säästää iltauinnin Euroopan suurimpaan infinity uima-altaaseen, joten oli aika lähteä kohti Puerto Colonin satamaa. Matkalla näimme Etelä-Teneriffan tiheään rakennettua rannikkoa auringon paistaessa täydeltä terältä. Itse otin purjeveneen kannella 10 minuutin makuuelämyksen maailman menosta nauttien.

Arkkitehtuurillisesti mielenkiintoisin kohde oli vanha Elizabeth Taylorin huvila, joka on nykyään espanjalaisen hotellimogulin omistuksessa. Sen sijainti Adejen kaupungin lähistöllä oli kieltämättä upea aivan meren rannassa pienellä kielekkeellä.

Puerto Colonin satamaan päästyämme seuraava seurue odotti jo omaa valasretkeään. Me jatkoimme pienelle kävelylle Puerto Colonin rantakadulle, ennen kuin siirryimme takaisin loppupäiväksi majapaikkamme uima-altaalle. Kaiken kaikkiaan huippureissu oli takana pallopäävalaiden valtakunnassa!

Elizabeth Taylorin vanha huvila Etelä-Teneriffan rannikolla.

Elizabeth Taylorin vanha huvila Etelä-Teneriffan rannikolla.

Mitä oman purjeveneen vuokraaminen Teneriffalla maksaa?

Purjeveneen vuokraaminen Teneriffalla ei tietysti ole mitään ihan ilmaista puuhaa, mutta elämykseen nähden vielä varsin kohtuullisissa hinnoissa. Kolmen tunnin valassafariretkiä Teneriffalla omalla purjeveneellä saa alle neljälläsadalla eurolla, mikä on neljän porukalle tai sitä suuremmalle jo varsin kohtuuhintainen elämys. Ainakin, jos vertaa suuremmilla katamaraaneilla tehtäviin retkiin täpötäydessä veneessä.

Atlantic Star oli varsin sopivan kokoinen meidän seitsemän hengen porukalle. Tilaa oli varsin riittävästi, kun osa porukasta oli purjeveneen kannella paksujen patjojen päällä istuskelemassa. Halutessaan kaikki mahtuivat myös purjeveneen peräosaan aurinkokatoksen alle, mikä oli sekin varsin tilava. Puitteet olivatkin siis kaikin puolin kunnossa, joten jokainen sai A-luokan paikan valaiden katseluun koko retken ajan.

Atlantic Starin miehistö oli varsin palvelualtista, ja ruokaa & juomaa oli tarjolla varsin riittävästi. Koko purjeveneellä olon ajan oli itsellä varsin tervetullut olo – ja saimme todella paljon tietoa pallopäävalaiden elämästä. Tämä onkin varsin luontoystävällinen tapa käydä bongailemassa valaita Teneriffalla, sillä niille ei aiheuta mitään häiriötä – valaita katsellaankin juuri niin läheltä, kuinka lähelle valat itse haluavat tulla purjevenettä.

Itsellä on maailman huonoin nimimuisti. Eli risteilyemännän ja kapteenien nimet unohtuivat valaita bongaillessa lopulta koko “miehistöltä”. Mutta tärkeimmät, eli elämäntarina asuin- ja syntymäpaikkoineen on kyllä hyvin muistissa.

Oman purjeveneen vuokraaminen valasretkelle Puerto Colonin satamasta on varsin suositeltavaa.

Oman purjeveneen vuokraaminen valasretkelle Puerto Colonin satamasta on varsin suositeltavaa.

Summa summarum: Jos nyt hakemalla hakee jonkun pienen miinuksen valasretkestä, niin ei nähty yhtään alueella viihtyvää pullonokkadelfiiniä. Muuten kaikki puitteet tarjoilusta ja aurinkoisesta säästä lähtien oli täydellistä valaiden bongailuun Teneriffalla. Voisin hyvin vuokrata purjeveneen tulevaisuudessa uudestaan Teneriffalla, sillä omalla porukalla valassafari oli varsin hieno kokemus. Täyteen ahdetussa katamaraanissa ei varmasti olisi päässyt yhtä lähelle pallopäävalaita Lounais-Teneriffan rannikolla. Lähietäisyydeltä valaiden näkeminen ja purjeveneestä Etelä-Teneriffan katseleminen oli todella antoisa retkikokonaisuus.

Valasretki Teneriffalla lasten kanssa oli loman kohokohtia.

Valasretki Teneriffalla lasten kanssa omalla purjeveneellä oli loman kohokohtia.

Pallopäävalaiden valtakunnassa,
Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö Club Canaryn kanssa.

P.S. Kaikki postauksen kuvat on otettu kännykkäkameralla. Se kertoo hyvin, kuinka lähellä valaat olivat purjevenettä.

Lue lisää Teneriffasta:

Top 10 tekemistä Teneriffalla