Ranta- ja kylpylälomaa Viron kesäpääkaupungissa

Pärnu on varsin suosittu lomakohde suomalaisille ympäri vuoden. Parhaimmillaan Pärnu on luonnollisesti kesäaikaan, jolloin Viron kesäpääkaupunki on vilkkaimmillaan. Upea pitkä hiekkaranta aurinkoisena kesäpäivänä houkuttelee niin ulkomaalaiset kuin virolaiset lomanviettäjät nauttimaan rantaelämästä kaikkine palveluineen. Kesäsesongin ulkopuolella pitkä hiekkaranta puolestaan houkuttelee rauhallisiin kävelyretkiin maisemista nauttien, jonka jälkeen on mukava rentoutua kaupungin lukuisissa kylpylöissä. Oli sitten reissussa mihin vuodenaikaan tahansa, niin muutakin tekemistä Pärnussa löytyy muutaman päivän minilomalle.

Top 10 tekemistä Pärnussa

Itse kävin ensimmäisen kerran Pärnussa Neuvostoliiton aikaan vuonna 1988, ja nyt heti perään syksyllä 2022. Mielikuvat Pärnusta vastasivat ensimmäisen reissun perusteella todellisuutta ja monet tutut kohteet löytyivät Pärnusta tänäkin päivänä. Luonnollisesti kaupunki on silti muuttunut huomattavasti vuosien saatossa, mutta edelleen Pärnu elää kylpylöistä ja kuuluisasta hiekkarannastaan.

#1Kylpyläloma Pärnussa – Pärnun parhaat kylpylät

Pärnu on suomalaisten suosituin kylpylälomakaupunki, ja sinne tehdäänkin viikoittain bussilasteittain valmismatkoja lukuisten yksityisautoseurueiden lisäksi. Pärnun tunnetuimmat ja parhaat kylpylät ovat kuuluisan hiekkarannan ja rantakadun läheisyydessä, mutta viime vuosina kylpylöitä on avattu myös lähemmäksi keskustaa. Kylpylälomaa Pärnussa suunnitellessa kannattaa käyttää aikaa omalle matkaseurueelle sopivimmalle kylpylähotellille. Nimittäin kylpylähotelleiden taso ja niiden keskimääräinen asiakaskunta vaihtelee eri kylpylöiden välillä melkoisesti.

Pärnussa kannattaa valita itselle sellainen kylpylähotelli, minkä kylpyläalue sopii itselle parhaiten. Tietysti, mikäli haluaa ruokailla osittain hotellissa, niin silläkin puolella on melkoisesti eroja.

Hedon Spa Hotel

Pärnun kuuluisin ja vanhin kylpylähotelli on Hedon Spa Hotel. Se on ensimmäisen kerran avattu jo vuonna 1838, mutta sen puinen rakennus paloi maan tasalle ensimmäisessä maailmansodassa. Samalle paikalle avattiin vuonna 1927 uusi kivinen kylpylärakennus, joka tänäkin päivänä on Pärnun rannan keskeisin kylpylähotelli.

Hedon SPA on suunnattu aikuisille ja rauhallisesta menoa hakeville nautiskelijoille. Kylpylän erikoisuus on Kuolleenmeren suolapitoisuutta mukaileva kellunta-allas. Hedon Spa koostuu upean Mudaravila-päärakennuksen lisäksi muista uudemmista rakennuksista, joissa on hotellin majoitustilat.

Hedon Spa Hotel vuonna 1988 Neuvostoliiton aikaan.

Hedon Spa hotellilla vuonna 1988 Neuvostoliiton aikaan.

Hedon Span nykyinen suihkulähde.

Hedon Span suihkulähde on saanut uutta väriä pintaan.

Tervise Paradiis

Aivan Pärnun hiekkarannan eteläpäässä sijaitsee Tervise Paradiis, joka on varsin suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Kylpylän vetonaulana on viisi vesiliukumäkeä sekä hauska virtaava koski, jollaista ei ole vastaan tullut itselle missään muualla maailman vesipuistossa.

Tervise Paradiis on hyvää keskitasoa niin huoneiltaan kuin majoituspalveluiltaan. Siksi moni lapsiperhe tykkää viettää lomaansa Tervise Paradiisissa, sillä kaikki palvelut löytyvät samasta paikasta. Itse Pärnun keskustaan on kyseisestä kylpylähotellista parin kilometrin automatka.

Tervise Paradiis ja sen vesiliukumäet houkuttelevat lapsiperheitä.

Tervise Paradiis ja sen vesiliukumäet houkuttelevat lapsiperheitä.

Tervise Paradiis on koko perheen viihdekeskus.

Tervise Paradiis on koko perheen viihdekeskus.

Wasa Resort Hotel, Apartments & Spa

Vuonna 2019 avattu Wasa Resort Spa on Pärnun uusimpia kylpylähotelleja. Hyvällä sijainnilla oleva kylpylä sopii varsinkin sellaisille, jolle visuaaliset puitteet ja hyvät ravintolapalvelut ovat tärkeä osa lomaa. Hotellihuoneiden hintaan sisältyy Wasa Resort Hotellissa aamiainen, kun taas kooltaan isompien huoneistojen hintaan ei.

Viiking SPA Hotelli

Viiking SPA hotel on Pärnun halvimpia kylpylähotelleja, ja se näkyy kyllä asiakaskunnassa. Se on varsin suosittu edullista kylpylälomaa viettävien isojen eläkeläisseurueiden ja lapsiperheiden keskuudessa. Viiking SPA Hotellin kylpylä on varsin viihtyisä kokonaisuus, jossa on ns. erilaiset päivä- ja iltavalaistukset. Lukuisia saunoja jääsaunasta suolahuoneisiin sekä mukava allasalue on sellainen, että siellä viihtyy useampanakin päivänä. Parasta Viiking SPA Hotellissa on kuitenkin sen sijainti, sillä siitä on puolen kilometrin kävelymatka Pärnun keskustaan. Hotellin aamupala- ja ravintolatarjonta on sellainen, että omalle laatuvaatimukselle ne eivät kelpaa niin ruuan kuin tilojenkaan puolesta. Viiking SPA hotelli onkin sellainen kahden tähden hotelli, jonka parasta puolta on selvästi hotellin muuta tasoa korkeampitasoisempi kylpylä sekä erinomainen sijainti Pärnun keskustan läheisyydessä.

Vinkki: Kannattaa muistaa myös se, että eri kylpylöissä voi vierailla kertamaksulla, vaikka ei kyseisessä kylpylässä majoittuisikaan. Tämän vuoksi Pärnussa voi hyvin majoittautui myös sellaisessa hotellissa tai vuokrattavassa loma-asunnossa, jossa ei ole omia kylpyläpalveluita.

Viiking SPA Hotel on lähimpänä keskustaa Pärnun kylpylähotelleista.

Viiking SPA Hotel on lähimpänä keskustaa Pärnun kylpylähotelleista.

#2Vietä aikaa Pärnun hiekkarannalla

Luonnollisesti kesä on parasta aikaa Pärnun hiekkarannalla ja rantakadun läheisyydessä. Kaikki ravintolat, baarit ja kesäkioskit ovat auki, ja aurinkoisena kesäpäivänä hiekkaranta on täynnä auringonpalvojia. Mutta ei ranta-alue ole huono käyntikohde muinakaan vuodenaikoina, sillä se on loistava kohde pitkiin päiväkävelyihin. Rantaviivan lisäksi kannattaa kävellä pienten dyynien päällä, jolta näkee maisemat kokonaisvaltaisesti.

Pärnun kaksi kilometriä pitkä hiekkaranta on varsin matalaa, mikä takaakin todella lämpimän meriveden kesäpäivinä. Se sopiikin siten myös erinomaisesti pienten lasten kanssa lomanviettoon, sillä he jaksavat telmiä rantavedessä pitkiä aikoja ilman jäätymisvaaraa.

Pärnun rannan palveluita on mm. eteläpäässä oleva Pärnu Surf Center, josta voi vuokrata erilaisia vesiurheilukulkupelejä. Naisille Pärnun rannalla on oma osuus eli Naisten ranta, joka on varattu pelkästään heidän käyttöönsä.

Pärnun hiekkarantaan on helppo yhdistää historiallinen kivimuuri, ja Pärnu-joen rantamaisemia pitkin voi tehdä muutenkin pidemmän kaavan kävelykierroksen monilla erilaisilla reittivaihdoehdoilla.

Pärnun ranta kesähelteillä on täynnä porukkaa koko kahden kilometrin matkalta copyright Silver Gutmann & Visit Pärnu

Pärnun ranta kesähelteillä on täynnä porukkaa koko kahden kilometrin matkalta copyright Silver Gutmann & Visit Pärnu

Aamun sarastaessa syksyinen ranta on hiljainen.

Aamun sarastaessa syksyinen ranta on hiljainen.

#3Kävele historialliselle Pärnun aallonmurtajalle

Pärnun kaupunki on syntynyt vuonna 1251 Pärnu-joen ympärille. Tämän vilkkaan Hansakaupungin isoin ongelma oli aina se, että Pärnujoen suu täyttyi hienosta mereltä tulleesta hiekasta. Siksi Pärnujoen suulle rakennettiin aallonmurtajaa jo tammihirsistä 1800-luvun alussa, mutta se ei toiminut halutulla tavalla. Puisen rakennelman lahoamisen jälkeen aloitettiin yli kaksi kilometriä pitkän kivimuurin rakentaminen, joka valmistui vuonna 1869. Tämä pitkä kivinen aallonmurtaja eli Pärnu muul suojaa tänäkin päivänä Pärnu-jokea sen suulle ajautuvasta hiekasta.

Muinaisen tarinan mukaan nuorten rakastuneiden täytyy yhdessä kävellä aallonmurtajan loppuun asti, vahvistaakseen siellä rakkautensa suudelmalla. Tämä kuulemma takaa rakastuneille ikuisen rakkauden.

Vuonna 2019 valmistui Pärnujoen rantaan aallonmurtajan ja Pärnun kaupungin yhdistävä puinen kävelyreitti. Se onkin erinomainen ulkoilupaikka kauniine maisemineen, jota pitkin pääsee kävelemään myös Pärnun rannan pohjoispään hienolle hietikolle.

Pärnun kaksikilometriä pitkä aallonmurtaja estää hiekan pääsemisen Pärnujoen suistoon.

Pärnun kaksikilometriä pitkä aallonmurtaja estää hiekan pääsemisen Pärnujoen suistoon.

Muun seurueen keskittyessä Pärnu-hotellissa halpaan shamppanjaan ja vodkaan, niin kävin virolaisen bussikuskin opastuksella Pärnun kivimuurin päässä vuonna 1988.

Muun seurueen keskittyessä Pärnu-hotellissa halpaan samppanjaan ja vodkaan, niin kävin virolaisen bussikuskin opastuksella Pärnun kivimuurin päässä vuonna 1988.

#4Tallinnan portti, Pärnu Vällikäär ja Pärnu-kyltti

Mikäli mietitään Pärnun nähtävyyksiä, niin historiallisesti merkittävin on vuonna 1669 valmistunut Tallinnan portti  Pärnun vallimuurin ja Vällikaar -puiston yhteydessä. Tallinnan portti on ainut Baltiassa säilynyt 1600-luvun valliportti, jota vuoteen 1710 kutsuttiin Carl Gustavin (eli Kuninkaan) portiksi. Tallinnan portilta lähti aikoinaan postitie kohti Tallinnaa.

Pärnun keskustasta matkatessa Vällikaar -puistoon, kannattaa kulkea Tallinnan portin läpi. Kesäisin paikalla on kesäkahvila, jossa voi nauttia virvoitusjuomat kävelyretken yhteydessä. Yksi mielenkiintoinen reittivalinta on kiertää Pärnun vallihauta, jolloin saa mukavan kierroksen aikaiseksi. Matkalla itsensä voi kuvauttaa Pärnu-kyltillä, joka on isoista kirjaimista tehty Pärnu-mainos turistien iloksi.

Mikäli majoittautuu Viiking SPA hotellissa, niin keskustaan kävellessä tulee kuljettua molempiin suuntiin aina Tallinnan Portin läpi Vallikäär -puiston maisemista nauttien.

Perhepotretti Tallinnan portilla, joka on ainut Baltiassa säilynyt 1600-luvun valliportti.

Perhepotretti vuodelta 1988 Tallinnan portilta, joka on ainut Baltiassa säilynyt 1600-luvun valliportti.

Ja heti perään syksyllä 2022 samalla paikalla.

Ja heti perään syksyllä 2022 samalla paikalla.

#5Keskustan arkkitehtuuri ja nähtävyydet

Pärnun keskusta tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, eikä Pärnun vanhakaupunki koostu kuin muutamasta korttelista. Vanhimmat rakennukset ovat 200-400 vuotta vanhoja, joten vaikuttavasta Hansakaupungista ei ole paljoa jäänyt jäljelle. Teki sitten minkälaisen kävelykierroksen Pärnun vanhassakaupungissa, niin päätyy enemmin tai myöhemmin kävelykatu Rüütlille. Sen varrella on muutamia mukavia kahviloita ja ravintoloita taukopaikaksi.

Pärnussa on paljon värikkäitä kauniita puutaloja.

Pärnussa on paljon värikkäitä kauniita puutaloja.

Punainen torni

Mitä sitten tulee mielenkiintoisimpiin rakennuksiin, niin eittämättä Punainen torni on sellainen. Tämä 1400-luvulta peräisin oleva puolustus- ja vankitorni on ainoa rakennus, joka on Pärnun kaupungin muurista säilynyt. Se onkin luonnollisesti lisätty Viron kansallismonumenttien joukkoon.

Punainen torni on ainoa säilynyt torni Pärnun linnoituksesta.

Punainen torni on ainoa säilynyt torni Pärnun linnoituksesta.

MONA – nykytaiteen museo

Pärnun nykytaiteen museo MONA on pakollinen vierailukohde kulttuurin ystäville. Se sijaitsee Pärnun keskustassa rakennuksessa, jonka edessä pidettiin isoimmat mielenosoitukset Neuvostoliiton aikaan Viron itsenäisyyden saavuttamiseksi. Itsekin satuin vuonna 1988 näkemään livenä, kun ensimmäisiä kertoja kymmeniin vuosiin uskallettiin heiluttaa Viron lippua julkisesti kommunistivaltion alaisuudessa. Suomalaista taideosaamista edustaa mm. Miina Äkkijyrkkä.

Pärnun nykytaiteen museo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.

Pärnun nykytaiteen museo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa.

#6Pärnun rantaniityn vaellusreitti ja Soomaan kansallispuisto

Pärnun rannan alueella pystyy tekemään monia lyhyitä ja pidempiä kävelyretkiä luonnosta nauttien. Varsinaisesti ainoa merkitty luontopolku on Pärnun rantaniityn lyhyt luontopolku, joten pidempiä luontoretkiä haluavien kannattaa lähteä patikoimaan läheiseen Soomaan kansallispuistoon. Mikäli Pärnun reissuun on yhdistänyt puolentoista tunnin päässä sijaitsevan Haapsalun, niin sen naapurista löytyy linturikas Matsalun kansallispuisto.

Pärnun rantaniityn luontopolku

Pärnun hiekkarannan eteläpäästä alkaa pitkälle alueelle ulottuva Pärnun rantaniityn luonnonpuisto. Tervis Paradiis kylpylähotellin ja rannan Pärnun Surf Centerin välistä lähtevä puolen kilometrin puurakenteinen luontopolku tarjoilee upeita maisemia luonnonsuojelualueelle. Luontopolun puolessa välissä on matala lintutorni, missä maisemat alueelle ovat parhaimmillaan. Luontopolulta pääsee halutessaan poikkeamaan myös rannalla, mutta se ei varsinaista lisäarvoa lyhyelle patikointiretkelle tuo.

Pärnun rantaniityn luontopolku.

Pärnun rantaniityn luontopolku.

Soomaan kansallispuisto

Luonnosta ja retkeilystä kiinnostuneille löytyy puolen tunnin ajomatkan päästä Pärnu-joen alkulähteiltä Soomaan kansallispuisto, joka on tunnettu isoista suoalueistaan. Runsassoinen ja -rämeinen alue kevättulvien aikaan muodostaa ns. viidennen vuodenajan, jolloin vedentäyttämille metsäalueilla ei pysty liikkumaan kuin veneillä. Soomaa onkin Pohjois-Euroopan suurin tulva-alue.

Soomaan kansallispuistossa on monia merkittyjä luontopolkuja, joten sinne on helppo tehdä puolipäivä- ja päiväretkiä.

#7Nauti hyvissä hinta/laatu -suhteen ravintoloissa

Ensinnäkin, Pärnu on selvästi edullisempi kuin Tallinna. Toiseksi, vaikka Pärnun parhaat ravintolat ovat erinomaisia, niin keskimäärin pärnulaisravintoloiden laatu ei yllä Viron pääkaupungin tasolle. Siksi Pärnussa on erittäin tärkeää kartoittaa etukäteen, minkälaisissa ravintoloissa viettää iltaa.  Oluen ystävät suuntaavat viimeistään loppuillasta Veerev Õlu pubiin Pärnun keskustaan, mutta keskityn nyt tässä ravintolavinkkeihini Pärnussa.

Itse en luota missään päin maailmaa TripAdvisorin arviointipisteisiin ravintoloista, koska arviot ovat kaikkien ravintolassa käyneiden arvosteluja ja jokainen kävijä arvioi asioita omalla laatuasteikollaan. Pärnussa tein pitkästä aikaa sen virheen, että valitsin sen TripAdvisorin kärkipäässä keikkuneen Pizzeria Steffanien. Se olikin ainoa Pärnussa vierailemani ravintola, mitä en voi suositella – ruuan laatu oli varsin heikkotasoista ja kaiken lisäksi hintataso oli varsin ylihinnoiteltu.

Kastrul

Ylivoimaisesti paras ja positiivisin yllätys Pärnun ravintolatarjonnasta. Kastrul ravintola sijaitsee Pärnun keskustassa autokorjaamojen välissä teollisuushallialueella, joka kieltämättä illan pimeydessä on varsin epäuskoinen näky. Tämä yhdessä teollisuushallin tilassa oleva ravintola on varsin viihtyisä ja ruuan laatutaso korkealla. Kaikin puolin juuri sellainen rosoinen ravintolakokemus, josta saa yleensä parhaan nautinnon reissulla. Mikäli haluat nauttia tästä helmestä Pärnussa, niin pöytä on ehdottomasti varattava etukäteen.

Älä anna Kastrulin miljöön pelottaa itseäsi.

Älä anna Kastrulin miljöön pelottaa itseäsi.

Kastrul saa bonusta eksoottisten hedelmien limonadeista ja Tankerin oluesta.

Kastrul saa bonusta eksoottisten hedelmien limonadeista ja Tankerin panimon oluista.

Kastrulin naapurissa oleva Leivakas on erinomainen jälkiruokapaikka sekä pitseria.

Kastrulin naapurissa oleva Leivakas on erinomainen jälkiruokapaikka sekä pitseria.

VoVa Vorstid & Vahvlid KÖÖK & BAAR

Tämä viehättävä bistro on erinomainen tunnelmallinen illallispaikka. Nuoret tarjoilijat ovat varsin ystävällisiä ja ruoka maukasta. Sijainti Pärnun kaupungin ytimessä Rüütli-kävelykadulla on varsin suotuisa, joten pöydän varaaminen VoVaan on etukäteen paikallaan. Hinta/laatu -suhde on varsin erinomainen VoVassa.

VoVa on keskikaupungin rennoimpia ja laadukkaimpia bistroja.

VoVa on keskikaupungin rennoimpia ja laadukkaimpia bistroja.

Edelweiss

Saksalaistyyppinen Edelweiss tarjoilee mutkatonta baijerilaisruokaa viehättävässä puurakennuksessa. Tarjolla löytyy kyytipojaksi Paulanerin vehnäolutta, mikä takaa rennon saksalaisen tunnelman keskellä Viroa. Edelweiss on varsin suosittu varsinkin varttuneen väen kohdeyleisössä, sillä hinta/laatu -suhde on kohdallaan.

Mon Ami

Casual fine diningin ystäville Mon Ami edustaa Viron ravintoloiden parhaimmistoa. Frost boutique hotellin alakerrassa sijaitseva hotelli on keskittynyt Välimeren ruokaan. Mon Ami on yksi virolaisen ravintolaoppaan Baltic Guiden suosikeista.

Aleksandri Pub

Aleksandri pubi on toiminut historiallisessa kapakkarakennuksessa jo vuodesta 1930 lähtien. Pitkän historian omaava Aleksandri pub toimii niin pubina, ravintolana kuin majoituspaikkana. Tähän Pärnulaiseen kievariin on keskustasta 10 minuutin kävelymatka.

Vuodesta 1930 toiminut Aleksandri Pub on vanha kunnon majatalo copyright Aleksandri Pub

Vuodesta 1930 toiminut Aleksandri Pub on vanha kunnon majatalo copyright Aleksandri Pub

#8Shoppaile Pärnun ostoskeskuksissa

Vaikka itselle shoppailumahdollisuuksilla ei ole mitään merkitystä reissuilla, niin yleisesti ottaen tiedän monen tykkäävän Pärnun ostoskeskusten määrästä ja liikkeiden kattavuudesta. Pärnun keskustassa on muutama isompi ostoskeskus, joiden liikkeitä kierrellessä saa hyvin aikaansa kulumaan. Pärnu Keskus on toinen Pärnun keskustan isommista ostoskeskuksista, kun taas toinen Port Artur on jopa kahdessa eri rakennuksessa pienen välimatkan päässä toisistaan. Lisäksi Viron suurimpiin ostoskeskuksiin kuuluva Kaubamajakas on ilmaisen bussiyhteyden päässä neljä kilometriä keskustasta.

Tietysti sitten myös “halpaa alkoholia etsiville” löytyy Pärnusta liikkeet SuperAlkosta ja CityAlkosta lähtien, vaikkakin esimerkiksi Tallinnan alkoholimyymälöihin nähden Pärnu ei voi mainita sivulla. Osaltaan tätä selittää jopa se, että eläkeläisreissujen kylpyläpäivinä käydään bussilasteittain tutustumassa “romanttiseen rantatiehen” eli käydään Latvian puolella 100 metriä paikallisessa alkoholiliikkeessä ostoskierroksella.

#9Lasten kanssa Minizoohon ja leikkikentille

Pärnu on varsin mukava kaupunki lasten kanssa matkustaville. Toki rannan kylpylähotellien ja keskustan välinen matka on se verran pitkä, että kävellen niiden etäisyys sopii paremmin “kunnon puolesta” yläasteikäisistä eteenpäin. Rantahotelleissa majoittuville kesäisin kaikki tarvittava löytyy läheltä, mutta muun aikaa vuodesta rannan kaikki paikat kylpylähotellien ravintoloita lukuun ottamatta on suljettu.

Pärnun leikkipuistot

Pärnun rantakadun ja rannan alueella on useampi leikkipuisto, jotka ovat pienempien lasten mieleen. Tietysti myös Pärnun hiekkaranta ja sen dyynit ovat mukavia leikkipaikkoja, joissa nappulat viihtyvät ympäri vuoden. Muutamia muitakin leikkipuistoja löytyy Pärnusta, yksi sellainen on Pärnun Vallikäär -puistossa.

Minizoossa liskoja ja käärmeitä

Pärnun Minizoo on mielenkiintoinen pieni kohde liskoista ja käärmeistä kiinnostuneille. Pitkään Minizoota pitänyt herrasmies kertoilee mielellään eri eläimistä kiinnostavia asioita pilke silmäkulmassa. Suosittelenkin kyselemään eläimistä Minizoota pitävältä henkilöltä, sillä itse opin älyttömästi lisää erilaisten liskojen, krokotiilien ja käärmeiden elintavoista. Vaikka eläimiä ei ole aivan kauheaa määrää, niin pidin hinta/laatu -kokemuksena käyntiä varsin loistavana. Ilman ilmaista opastusta tämä kokemus olisi jäänyt selvästi huonommaksi.

Poitsu innostui, kun sai yhtäkkiä kuningasboan syliinsä.

Poitsu innostui, kun sai yhtäkkiä kuningasboan syliinsä.

Lottemaa

Pärnun kaupungista reilun kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Lottemaa on Baltian suurin teemapuisto. Lotte on Virossa suosittu piirroselokuvien sankari, ja monet ovatkin törmänneet nimeen Tallinkin laivojen leikkialueilla. Lottemaa on rakennettu näyttämään samanlaisessa kuin piirroselokuvissa, ja se on auki kesäaikaan sekä joulun tienoilla.

#10Päiväretket Pärnusta Latviaan, Haapsaluun ja Tartoon

Pärnun sijainti Viron eteläosassa on sellainen, että se on helposti yhdistettävissä moneen muuhun Viron kohteeseen. Vielä kun Latvian rajallekaan ole kuin tunnin matka ja Latvian pääkaupunki Riika sijaitsee vain 200 kilometrin päässä, niin monenmoisiin yhdistelmälomiin Pärnu on sopiva kohde.

Haapasalusta Pärnuun on puolentoistatunnin matka, joten se on helposti yhdistettävissä Pärnun lomaan joko meno- tai tulomatkalla. Toisaalta Haapsalu ei ole mahdoton päiväretkikohdekaan, vaikka kartalla se on Suomesta katsottuna väärään suuntaan päiväretkikohdetta miettiessä.

Viron opiskelupääkaupunki Tartto on kahden tunnin ajomatkan päässä. Se on myös oiva vaihtoehto yhdistelmälomalle, joskin kyllähän sielläkin voi käydä kokopäiväretkellä samalla Viron maaseutuun tutustuen.

Omalla autolla liikkuessa Pärnu tarjoilee paljon erinomaisia reittivaihtoja päiväretkille. Tietysti myös yksi vaihtoehto golfin harrastajille on keskittyä pelaamaan päivät golfia Pärnun kahdella golfkentällä, ja keskittyä illat kaupungin ravintola- ja kylpylätarjontaan.

Läheinen Riika on erinomainen kohde muutaman päivän lomalle. Tekemistä Riiassa löytyy arkkitehtuurista makumatkailijoille.

Läheinen Riika on erinomainen kohde muutaman päivän lomalle. Tekemistä Riiassa löytyy arkkitehtuurista makumatkailijoille.

Tartto on oiva kohde Virossa kaupunkilomailuun.

Tartto on oiva kohde Virossa kaupunkilomailuun.

Summa summarum: Vaikka Pärnu on Viron kesäpääkaupunki, niin se on mukava lomakohde myös muina vuodenaikoina. Syksyn rauhallisuus tekee siitä miellyttävän kohteen sellaisille, jotka etsivät rauhallista ja rentouttavaa kylpyläkohdetta. Myös ulkoiluun Pärnu tarjoilee monia mukavia kävelylenkkejä niin rannan kuin jokivarren maisemissa.

Mutakylpyjä ja happihyppelyä,
-Kohteena maailma / Rami

 

Lisää luettavaa Virosta: