Pienpanimo-oluet Virosta – hakureissu Tallinnaan ja Tartoon

Viron pienpanimo-kulttuuri voi hyvin ja uusia panimoita on syntynyt kuin sieniä sateella. Tallinnan parhaat olutkaupat pienpanimo-oluiden ystäville sijaitsevat lyhyen automatkan päässä satamasta. Silti kotimatkalle ei kannata lähteä kuin hauki rannasta, vaan ota reissusta ilo irti. Samalla kun haet pienpanimo-oluet Virosta, vietä yö etelänaapurissa ja tutustu Tallinnan parhaisiin olutravintoloihin. Itselleen tuliaisiksi voi sitten samalla ostaa niin virolaisia kuin muidenkin maiden käsityöoluita selkeästi kotimaata edullisemmin.

Itse käyn Tallinnassa muutaman kerran vuodessa ja jokaiselta reissulta olen tuonut kotiin pienpanimo-oluita nautittavaksi. Omalla autolla liikkuessa tämä onnistuu hyvin ja pullot kannattaa pakata pahvilaatikkoon helposti kuljetettavaksi. Mikäli haluaa ostaa mukaan myös isojen panimoiden massatuotantojen bulk-oluita, niin näistä kaupoista niitä ei löydy. Perinteiset lager-tyyppiset saunabisset kannattaa ostaa matkaan laivayhtiöiden pre-ordereista, niin ne saa kyytiin ennen auton ajamista paluumatkaa varten laivaan.

Oluen ystävälle Tallinna tarjoaa erinomaiset kaupat pienpanimo-oluiden ostamiseen.

Oluen ystävälle Tallinna tarjoaa erinomaiset kaupat pienpanimo-oluiden ostamiseen.

Tallinnan parhaat olutkaupat – näistä pienpanimo-oluet kotiin

Tallinnan parhaat pienpanimo-olutkaupat ovat selkeästi erikoismyymälöitä keskittyen omaan asiaansa. Uba ja Humal keskittyy pienpanimo-oluiden lisäksi kahviin, kun taas SIP viiniin. Molemmissa kaupoissa on myös erinomaisesti esillä siiderit eli näihin kauppoihin kannattaa hakeutua myös siiderin ystävien.

Koht ja Tap Tap ovat sitten puhtaasti pienpanimo-oluiden ystäville. Kummatkin näistä toimii myös olutbaareina, jossa voi keskittyä oluiden maisteluun. Mukaan voi ostaa myös oluita, mutta autolla näihin on huomattavasti hankalampi mennä ostamaan isompia määriä verrattuna yllä oleviin olutkauppoihin. Myös SIP tarjoaa mahdollisuuden nauttia oluita paikan päällä, mutta se ei luonnollisesti autolla oluita hakeville onnistu. Viihtyvyyden puolesta nämä paikat ovat kaikki tehty erikoisolueiden ystäville, ei mihinkään rentoon oluen nauttimiseen isolla porukalla. Siihen puoleen löytyy Tallinnasta ihan eri laadukkaat olutravintolat.

#1

SIP – Veini ja Öllepood

Telliskiven kaupunginosassa sijaitseva SIP Veini ja Öllepood keskittyy nimensä mukaisesti viiniin ja olueisiin. Lisäksi vahvasti esillä on myös virolaiset siiderit. Kaupan vasen puoli on pyhitetty viinille ja oikea puolisko oluelle. Tarjolla on runsas valikoima virolaisia pienpanimo-oluita sekä tuontioluita Euroopasta ja Yhdysvalloista. Virolaiseen pienpanimokulttuuriin tutustuvalle valikoima on varsin riittävä eikä jo hieman pidemmälle harrastukseen ehtineiltä uudet vaihtoehdot lopu heti kesken.

Auton saa kaupan viereen ja parkkeeraus maksaa euron 30 minuuttia mobiilisovelluksen avulla. Vaihtoehtoisesti myös voi 30 euron parkkisakolla sijoittaa auton samaan paikkaan, kokemusta on molemmista vaihtoehdoista. Oluiden hinnat ovat varsin kohtuullisia ja luonnollisesti pantti lisätään pullojen & tölkkien hintaan. Henkilökunnalta kannattaa pyytää pahvilaatikko oluita varten, niin saa kuljettua pullot ehjänä kotiin. Ainoa miinus oli viime kertaisella reissulla se, että ainoastaan käteinen hyväksyttiin maksuvälineenä.

Osoite Tallinnassa:
SIP – Veini ja Öllepood
10412, Telliskivi 62, 10412 Tallinn, Viro

Osoite Tartossa:
SIP – Veini ja Öllepood
Kastani 40, 50410 Tartu, Viro

SIP - Veini ja Öllepood sijaitsee Kalamajan alueella. Kesäisin siellä on myös pieni terassi paikan päällä maisteluja varten.

SIP – Veini ja Öllepood sijaitsee Kalamajan alueella. Kesäisin siellä on myös pieni terassi paikan päällä maisteluja varten.

Viinivalikoima on viinin ystävien mieleen.

Viinivalikoima on viinin ystävien mieleen.

Pienpanimo-oluiden lisäksi tarjolla on virolaisia käsityöläissiidereitä.

Pienpanimo-oluiden lisäksi tarjolla on virolaisia käsityöläissiidereitä.

#2

Uba ja Humal

Uba ja Humal keskittyy nimensä mukaisesti oluiden lisäksi myös kahviin. Uba ja Humal on varsin pieni tiloiltaan, mutta olutvalikoima on kyllä täälläkin virolaisten oluiden osalta laaja. Uba ja Humal myy myös ulkomaalaisia käsityöläisoluita, mutta valikoima niiden osalta on pienempi kuin SIP:ssä. Erityismaininnan saa tanskalainen Amager Bryghus -panimo, jonka tuotteet ovat hyvin edustettuna Uba ja Humalissa. Bonuksena on myös Ratebeer.com -sivuston arviopisteet oluista, joten oluet voi ostaa myös halutessaan oluiden yleisarvioiden perusteella.

Uba ja Humalin miinus on parkkipaikkaongelmat. Edessä on pieni parkkipaikka, joka on aina aivan täynnä. Läheisyydestä löytyy kyllä mobiilisovelluksella maksettavia parkkipaikkoja, joten haku autolla onnistuu sillä tavalla.

Osoite:
Uba ja Hubal
Võrgu 3 10415 Tallinn

Uba ja Humal

Uba ja Humal

Uba ja Humal nostaa näyttävästi esille Ratebeer.com -sivustolla parhaiten menestyneet oluet ja uutuudet.

Uba ja Humal nostaa näyttävästi esille Ratebeer.com -sivustolla parhaiten menestyneet oluet ja uutuudet.

#3

Koht/Moonshine Bar

Mikäli autolla ei ole liikenteessä, niin paras paikka pienpanimo-oluiden ostoon on vanhassa kaupungissa sijaitseva Koht. Sen yhteydessä toimiva Moonshine Bar on samalla erinomainen paikka oluiden maisteluun ja omalla tavallaan Tallinnan paras olutravintola. Täältä voi ostaa mukaan sellaiset oluet, mitä ei yllämainituista liikkeistä löydy. Valikoima erilaisten oluiden osalta vaihtelee 800 oluen molemmin puolin, joten valinnanvaraa todellakin riittää!

Vanhassa kaupungissa sijaitseva Koht on hieman hankala autolla käytäväksi. Itse asiassa en ole edes varma siitä, saako sen eteen laillisesti autolla ajaa. Toistaiseksi ei ole tarvetta ollut sille, sillä muutamat oluet kantaa sieltä helposti matkaansa. Mikäli Koht:n valikoimasta ei löydy jotain pullossa säilytettävää virolaista pienpanimo-olutta, niin sitten sen saamiseen jo tarvitaan vaivaa.

Osoite:
Koht/Moonshine Bar
Lai 8, Tallinn, Viro

Koht - tämän portin yhteydestä löytyy Tallinnan laajimman valikoiman omaava olutbaari, minkä yhteydessä toimivasta kaupasta voi ostaa käsityöläisoluet kotiin mukaan.

Koht – tämän portin yhteydestä löytyy Tallinnan laajimman valikoiman omaava olutbaari, minkä yhteydessä toimivasta kaupasta voi ostaa käsityöläisoluet kotiin mukaan.

#4

Tap Tap

Siinä missä Koht on hämärä olutluola, niin Tap Tap on taas oluthipsterien makuun suunniteltu valoisa kokonaisuus. Tämä pari kuukautta vanha olutravintola nousi heti Tallinnan parhaimmistoon hakiessa erinomaista paikkaa käsityöläisoluiden maisteluun. Virolaiset oluthipsterit ovat ottaneet paikan heti omakseen ja heidän suosituksesta kävin katsastamassa paikan heti alkuvuodesta. Ei todellakaan tarvinnut pettyä, sillä vanhassa suojellussa makasiinirakennuksessa toimiva Tap Tap on todella viihtyisä.

Isommalla porukalla ollessa liikenteessä, tilassa on yksi isompi pöytä. Muuten istumapaikkoja on melko rajallinen määrä eli maistiaisten lisäksi täältä kannattaa käydä ostamassa omat tuliaisoluet kotiin.

Osoite:
Tap Tap
Rotermanni 2, 10111, Tallinn, Viro

Tap Tap on ollut heti myös suomalaisten oluthipsterien tietoisuudessa.

Tap Tap on ollut heti myös suomalaisten oluthipsterien tietoisuudessa.

Tap Tap on erinomainen paikka hankkia kotiin käsityöläisoluita.

Tap Tap on erinomainen paikka hankkia kotiin käsityöläisoluita.

#5

Kaubamaja

Kaubamajan ruokaosastolla on varsin mukavasti myös pienpanimo-oluita. Toki pienpanimo-oluita löytyy myös perinteisistä alkoholia myyvistä kaupoista kuten Superalko, mutta jalkaisin liikkuville Kaubamaja on helppo ratkaisu. Mikäli ei halua hankkia oluita yllämainituista neljästä oluiden erikoisliikkeistä, niin kannattaa käydä katsastamassa Kaubamajan valikoima. Se on yllättävänkin laaja monelle oluen ystävälle.

Osoite:
Kaubamaja
Gonsiori 2, 10143 Tallinn, Viro

Kaubamajassa on hyvä perusvalikoima virolaisia pienpanimo-oluita.

Kaubamajassa on hyvä perusvalikoima virolaisia pienpanimo-oluita.

+ Tarton paras olutkauppa deTolly õllebaar

deTolly õllebaar on pieni baari Tarton keskustassa, jonka yhteydessä sijaitsee Tarton paras olutkauppa. deTolly õllebaar:sta löytyy suurin osa Viron pienpanimo-oluista, joten valikoima ei kovin nopeasti kesken lopu edes hard-core oluthipsterille. Tartolaiset oluen ystävät istuvat usein iltaa deTolly õllebaar:ssa, joten se kannattaa ottaa ohjelmannumeroksi myös Tartossa yöpyessä. Lisäksi myös Tallinasta löytyvällä SIP – Veini ja Öllepoodilla on liike myös Tartossa.

Tarto onkin olutkulttuuriin osalta ollut vuosisatoja Viron edelläkävijä pitkän historian omaavan yliopistokulttuurin kautta. A le Coqin panimovierailu on Tartossa myös oluen ystävän mieleen, vaikka mistään pienpanimosta ei olekaan kysymys.

Osoite:
deTolly õllebaar
Küüni 5, 51004 Tartu, Viro

Tässä ovat parhaat löytämäni pienpanimo-olutkaupat Virossa. Mikäli tiet jonkun muun mikä puuttuu listalta, niin ilmoita siitä ihmeessä! Otan mielelläni sen tutkimuskohteeksi seuraavalle Viron reissulle.

Virosta pienpanimo-oluiden hakureissun kohokohta on Viron ravintolatarjonnasta nauttiminen hotelliyöreissulla.

Oluenmakuisia unelmareissuja,
Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa: