Oluenystävän Tallinna – opas Tallinnan olutkulttuuriin

Tallinna on oluenystävän unelmakohde. Nyt en puhu Superalkosta tai TallinkSilja pika-lautoilta haettavista 24 oluen pahvipakkauksista vaan virolaisesta olutkulttuurista. Virossa on ollut todella kova buumi pienpanimo-oluiden suhteen jo muutaman vuoden ja Tallinnan parhaat olutravintolat ovat menossa mukana paikallisilla tuotteillaan. Oluen ystävän lähimatkakohteista Tallinna onkin ykkössijalla olutmatkakohdetta valitessa.

Alkuperäinen postaus julkaistiin 19.2.2017 ja se on päivitetty sen jälkeisten tutkimusretkien perusteella vastaamaan tämän päivän Tallinnan olutravintolatarjontaa.

Tallinnan parhaiden olutravintoloiden hanat kutsuvat lyhyen laivamatkan päässä suomalaisia olutharrastajia.

Tallinnan parhaiden olutravintoloiden hanat kutsuvat lyhyen laivamatkan päässä suomalaisia olutharrastajia.

Sananen virolaisesta olutkulttuurista

Tallinnalainen Saku ja tartolainen A. le Coq ovat markkinajohtajia Virossa. Saku on nykyään tanskalaisen Carlsbergin omistuksessa, kun taas A. le Coq suomalaisen Olvin. Näiden kahden suuremman panimon lisäksi virossa on reilut parikymmentä pienpanimoa, joista tunnetuimmat ovat tallinnalainen Põhjala, tartolainen Pühaste sekä Tallinnan lähellä majapaikkaansa Harjumaan maakunnassa pitävät Lehe, Tanker ja Õllenaut. Pidemmän linjan olutharrastajille ja viron olutkulttuuriin tutustuneille nykyajan käsityöläispanimoita pidemmät perinteet omaa Sillamäen Õlletehas, joka on keskittynyt pelkästään hanatuotteina myytäviin saksalaistyyppisiin oluihin.

Siinä missä suomalaisessa olutkulttuurissa laatu menee kuin Gaussin käyrä, niin Virossa se on käännetty sellainen. Toisin sanoen suomalaista oluista todella harva on aivan loistava, joskin yhtä harva on täysin kuraa. Virossa homma puolestaan menee täysin päinvastoin eli siellä syntyy paljon kuraa, mutta vastapainoksi erittäin paljon todella laadukkaita pienpanimo-oluita. Oluen ystävän riemuksi Tallinnan parhaat olutravintolat tarjoavat näitä Viron parhaita pienpanimo-oluita sekä “kaupan päälle” lukuisia muita erinomaisia oluita ympäri maailmaa.

Isoin virolainen pienpanimotapahtuma on vuosittain toukokuussa järjestettävä kaksipäiväinen Tallinn Craft Beer Weekend. Se myydään aina nopeasti loppuun, joten sinne halavien kannattaa olla hereillä marraskuussa lippujen tullessa myyntiin. Paikallinen pienpanimoliitto järjestää Viron pienpanijoiden festivaalin (Eesti Väikepruulijate Festival) juhannuksen aikoihin Balti Jaama Turgin alueella, jossa keskitytään nimen omaan virolaisiin pienpanimo-oluihin.

Pienpanimo kulttuuri on todella vahvaa Virossa ja Tallinnan olutravintolat tarjoavat siihen erinomaisen tutustumismahdollisuuden.

Pienpanimo kulttuuri on todella vahvaa Virossa ja Tallinnan olutravintolat tarjoavat siihen erinomaisen tutustumismahdollisuuden.

Tallinnan parhaat olutravintolat

Viron suurimpien oluttehtaiden Sakun ja A. le Coq oluita löytää käytännössä jokaisesta baarista tai ravintolasta. Sen lisäksi Viron vahvan pienpanimo-olutkulttuurin tuotoksia onneksi löytää laajasti ympäri Tallinnaa, jopa aivan vanhan kaupungin ytimestä. Täytyy vain tietää, minkä olutravintolan ovesta kannattaa astua sisään – varsinkin, kun osa Tallinnan parhaista olutravintoloista on piilossa turistien katseilta. Tässä postauksessa esitellyt reilut parikymmentä Tallinnan parasta olutravintolaa tarjoavat erinomaisen tutustumismahdollisuuden virolaiseen olutkulttuuriin.

Olen lajitellut Tallinnan parhaat olutravintolat kaupunginosittain listattuna ja ne löytyvät myös alla olevasta kartasta. Kartta kannattaakin ottaa mukaan seuraavalle Tallinnaan suuntautuvalle oluenmakuiselle unelmareissulle.

Tallinnan vanhakaupunki | Vanalinn

Koht – olutharrastajan unelmapaikka

Mikäli kyseessä on oluen hard-core harrastaja tai Untappd-sovellusta käyttävä oluthipsteri, niin Tallinnassa kohteeksi pitää ottaa Koht kahdesta syystä. Koht tarjoaa erittäin laajan valikoiman erilaisia oluita ensinnäkin baarissa juotavaksi ja toiseksi kotiin ostettavaksi. Koht:n yhteydessä toimii siis myös pieni olutkauppa, jonka valikoima on todella laaja. Sieltä saa oikeastaan parhaan valikoiman virolaisia oluita kotiin kuljetettavaksi.

Viimeksi käydessäni valikoimassa oli 691 erilaista olutta.

Koht sijaitsee sellaisessa paikassa kaupunkia, että sinne ei löydä ennen kuin joku kertoo missä tämä olutbaari sijaitsee. Se ei pelkästään riitä, sillä kyseisellä baarilla ei ole varsinaisia aukioloaikoja. Baari on auki silloin, kun se ei ole kiinni! Tosin kaupasta voi kysyä päiväaikaan, milloin baari avataan kyseisenä päivänä.

Baarin hanatarjonta on upeasti teipattu baaritiskiä vastapäiselle seinälle kuin keikkajulisteet konsanaan. Itse baari ei ehkä ole siitä visuaalisimmasta päästä Tallinnaa, vaan takkaa lukuun ottamatta baarin sisustus on aika kolkko. Lisäksi henkilökunnan palveluasenne on aika päivästä riippuvaista ja varsinkin vanha rouva on suorastaa tyly vaikkakin erittäin asiantunteva. Eli jos etsit takuuvarmaa tunnelmallista paikkaa, voit unohtaa Kohtin. Mutta jos metsästät olutnautintoja, Koht on Tallinnan parhaat olutravintolat listauksessa tarjonnan puolesta ilman muuta ykkösenä!

Osoite: Koht/Moonshine Bar – Lai 8, Tallinn

  • Koht (Facebookissa)
Koht sijaitsee porttikongin takana sisäpihalla. Kyseisen ravintolan olutkauppa on paremmin havaittavissa.

Koht sijaitsee porttikongin takana sisäpihalla. Kyseisen ravintolan olutkauppa on paremmin havaittavissa.

Paikka on suosittu tallinnalaisten olutystävien keskuudessa.

Paikka on suosittu tallinnalaisten olutystävien keskuudessa.

Hanaoluiden tarjonnan ja hinnaston löytää baaritiskin vastakkaiselta seinältä.

Hanaoluiden tarjonnan ja hinnaston löytää baaritiskin vastakkaiselta seinältä.

Koht:n olutkauppa on pieni, mutta valikoimaltaan todella laaja.

Koht:n olutkauppa on pieni, mutta valikoimaltaan todella laaja.

Põrgu – oluen ystävän taivas ja helvetti

Põrgu on yksi Tallinnan tunnetuimpia baareja pitkän linjan oluen ystävälle, mutta toisaalta sitten se omalla tavallaan piilossa massaturismilta. Sijainti Rüütli kaudun varrella ilmenee ainoastaan upeasta oluttynnyrilogosta kivisen porttikongin pielessä, joka johdattaa paksulle punaiselle puuovelle. Puuoven avattuaan laskeudutaan kellariin, joka on oluenystävän taivas ja helvetti (Põrgu = helvetti) samalla kertaa. Tarjolla on useita hanaoluita, joista kannattaa maistaa ainakin Tallinnan baareissa harvinaista Sillamäen oluttehtaan (Õlletehas) München Vasknea.

Põrgu on hinnoiltaan kaupungin halvimmasta päästä ja siellä voi syödä myös maukasta kohtuuhintaista ruokaa oluenjuonnin lomassa. Ehdottomasti Tallinnan olutravintoloiden aivan kärkipäätä, jossa on aitoa vanhan ajan olutravintolatunnelmaa.

Osoite: Põrgu – Rüütli 4, Tallinn

Rüütli kadulta löytyy porttikonki olutharrastajan taivaaseen ja helvettiin samalla ovenavauksella.

Rüütli kadulta löytyy porttikonki olutharrastajan taivaaseen ja helvettiin samalla ovenavauksella.

Põrgu on monen oluenystävän suosikkiravintola Tallinnassa.

Põrgu on monen oluenystävän suosikkiravintola Tallinnassa.

Drink Bar & Grill – olutta ja lounasta

Drink Bar & Grill on ollut pitkään vanhakaupungin suosituimpia olutbaareja. Tarjolla on useita hanoja olutta sekä tietysti vielä runsas tarjonta pulloissa.

Drink Bar & Grill tarjoilee arkipäivisin myös lounasta ja seljanka on viime aikoina maksanut vain 3 euroa. Kun päivän toinen vaihtuva lounasvaihtoehto maksaa sekin vain 4,5 euroa, niin kannattaa käydä kokeilemassa lounas oluen kera. Päivän lounasvaihtoehdot voi katsoa etukäteen myös Drink Bar & Grillin Facebook-sivulta.

Osoite: Väike-Karja 8, 10130 Tallinn, Viro

Drink Bar & Grill ja sen kutsuva oviaukko.

Drink Bar & Grill ja sen kutsuva oviaukko.

Tuba Baar – virolaisia pientuottajia

Tuba Baar sijaitse Drink Bar & Grillin naapurissa ja itseasiassa näiden kahden baarin välillä voi siirtyä baarista toiseen sisätilojen kautta. Tuba Baar on löytänyt itsensä nopeasti virolaisten oluthipsterien keskuudesta, sillä siellä on tarjolla pelkästään virolaisten pientuottajien juomia niin käsityöläisoluista siidereihin ja likööreistä vahvoihin juomiin.

Tuba tarkoittaa viron kielessä tupaa ja Tuba Baar onkin vain yksi pieni huone. Siinä on pari viehättävää ikkunapöytää, muutama jakkara ja pieni baaritiski asiakaspaikkoina – monet nauttivatkin juomia seisaltaan. Tunnelma on tiivis, mutta varsin leppoisa.

Osoite: Väike-Karja 8, Tallinn

Tuba baar kutsuu tutustumaan virolaisten pientuottajien juomiin.

Tuba Baar kutsuu tutustumaan virolaisten pientuottajien juomiin.

Tuba Baarin toinen kodikkaista ikkunapöydistä.

Tuba Baarin toinen kodikkaista ikkunapöydistä.

Tuba Baar on erinomainen paikka tutustua virolaiseen juomanvalmistukseen.

Tuba Baar on erinomainen paikka tutustua virolaiseen juomanvalmistukseen.

Clayhills – gastropub muurien sisäpuolella

Clayhills on malliesimerkki olutravintolasta, jossa tarjoilu ja sisustus muodostavat täydellisen kokonaisuuden. Valoisa, avara tila antaa erinomaiset puitteet mukavan illan viettoon niin ruuan kuin oluen ystäville.

Olutharrastajille tai sellaisiksi haluaville Clayhills tarjoaa mahdollisuuden maistelulankkuun, jossa seitsemän erilaista hanatuotetta + yksi siideri tarjoillaan sokkona asiakkaalle. Asiakas voi nauttia omaan tahtiinsa maistelulautasen tuotteet, jonka jälkeen hän voi itse tarkistaa mitä tuli juotua. Aivan loistava idea, minkä toivoisi yleistyvän niin Suomessa kuin muuallakin maailmaa. Tätä maisteluhommaa ei tämän monimutkaiseksi tarvitsisi tehdä, mutta niin se vaan yleensä on tehty – jos nyt ylipäätään maistelumahdollisuutta olutravintoloissa on tarjolla.

Palvelu on Clayhills:ssä poikkeuksellisen korkeatasoista ja lämminhenkistä Tallinnan keskustan olutpaikaksi. Kesällä Clayhills tarjoaa myös terassin janoisten sankareiden virkistämiseen.

Osoite: Clayhills – Pikk 13, Tallinn

Clayhillsin julkisivu suorastaan houkuttelee sisään ympäri vuorokauden.

Clayhillsin julkisivu suorastaan houkuttelee sisään ympäri vuorokauden.

Clayhills Dark on panimon omaa tuotantoa.

Clayhills Dark on ravintolan nimikko-oluttuotantoa.

Oluen ystävälle maistelulankku on erinomainen valinta iltaa istuessa Clayhillsissä.

Oluen ystävälle maistelulankku on erinomainen valinta iltaa istuessa Clayhillsissä.

#6

Hell Hunt – olutta ja viihde-elämää

Hell Hunt vanhakaupungissa tarjoaa puitteet yhdistää olut ja viihde-elämä samalla kertaa. Siinä missä Clayhills:ssä nautitaan oluesta hillitysti, niin Hell Huntista laitetaan pehmikset hakkaamaan jalalla lattiaa musiikin tahtiin.

Vuonna 1993 perustettu Hell Hunt on Tallinnan vanhin olutravintola. Olutlista Hell Huntissa niin hana- kuin pullo-oluiden suhteen on varsin riittävä ja tarjolla on myöskin harvinaisempia tuotteita. Toki kannattaa maistaa myös panimon omia hanatuotteitta, joskin parhaat oluet löytyvät pullovalikoimasta.

Perjantai- ja lauantai-iltana ei taatusti tarvitse nauttia oluitaan yksin, vaan tupa on täynnä ja tunnelma katossa. Hell Huntissa on yhdistetty mukavasti laadukkaat oluet ja tekemisen meininki myös sisustuksessa.

Hell Huntilla on kesällä vehreä terassi, jossa pääsee nauttimaan oluita halutessaan varjossa.

Osoite: Hell Hunt – Pikk 39, Tallinn

Hell Hunt mainostaa itseään Viron vanhimpana baarina. Eriäviäkin mielipiteitä löytyy, mutta paikan erinomaisuudesta kaikki on samaa mieltä.

Hell Hunt mainostaa itseään Viron vanhimpana baarina. Eriäviäkin mielipiteitä löytyy, mutta paikan erinomaisuudesta kaikki on samaa mieltä.

Tarjolla on panimon omia oluita sekä kattava valikoima niin virolaisia pienpanimo-oluita kuin laatutuotteita ympäri maailmaa.

Tarjolla on panimon omia oluita sekä kattava valikoima niin virolaisia pienpanimo-oluita kuin laatutuotteita ympäri maailmaa.

#7

Brewery Õlleklubi – penkkiurheilijan valinta

Brewery Õlleklubi valikoituu listalle lähinnä siksi, että siellä voi yhdistää laadukkaat oluet jalkapallon katsomiseen. Eli penkkiurheilun ystäville varsin toimiva ratkaisu ja kaiken kaikkiaan muutenkin miellyttävä sisustus. Hinta/laatu -suhteessa ei kuulemma kannata paikan ruokapuoleen kajota, mutta oluet toimivat erinomaisesti.

Brewery Õlleklubi aloittaa Pikk kadun erinomaisten olutravintoloiden sarjan, joten kaikin puolin erinomainen aloitus matkalla katua eteenpäin kohti Clayhillsiä ja Hell Huntia. Omiakin hanaoluita on tarjolla, joten kannattaa kokeilla myös niitä paikan päällä.

Osoite: Brewery Õlleklubi – Pikk 1, Tallinn

Brewery õlleklubi aloittaa Pikk kadun olutravintoloiden rivistön.

Brewery õlleklubi aloittaa Pikk kadun olutravintoloiden rivistön.

Baaritiski suorastaan houkutteleen sisään maistelemaan oluita.

Baaritiski suorastaan houkuttelee sisään maistelemaan oluita.

#8

Beer House – saksalaista olutkulttuuria

Beer House oli Tallinnassa pitkästä aikaa uusi panimo, kun se aloitti toimintansa vuonna 2002. Saksalaista olutravintolaa muistuttava Beer House on varsin rento paikka nauttia muutama ravintolan oma saksalaistyyppinen olut hyvässä porukassa. Beer Housen isot tuotantotynnyrit tuovat oman lisänsä arkkitehtuuriin, joka muuten muistuttaakin hyvin saksanmaan esikuviaan.

Osoite: Beer House – Dunkri 5, Tallinn

Beer House ja sen pieni terassi Tallinnan vanhankaupungin sydämessä.

Beer House ja sen pieni terassi Tallinnan vanhakaupungin sydämessä.

Beer House muistuttaa sisältä perinteistä saksalaista oluttupaa.

Beer House muistuttaa sisältä perinteistä saksalaista oluttupaa.

#9

100 Õlle Koht – Tavern of 100 beers

Vanhan kaupungin muurin kellarissa sijaitseva taverna 100 Õlle Koht tarjoilee 14 hanaoluen lisäksi useampaa sataa pullo-olutta niin vironmaalta kuin ulkomailta. Varsin tunnelmallisen kellaritilan lisäksi kesäaikaan on muurin kaariholvin edessä muutama asiakaspaikka, missä onnekkaimmat voivat nauttia oluitaan ihmisvilinää seuratessa.

Osoite: 100 Õlle Koht – Harju 6, Tallinn

100 Õlle Koht ja se laadukkaat pienpanimo-oluet nautitaan perinteisessä kivisessä kellaritilassa.

100 Õlle Koht ja se laadukkaat pienpanimo-oluet nautitaan perinteisessä kivisessä kellaritilassa.

#10

Rebane Baar – oluthipsterikulttuuria

Rebane Baar sijaitsee pikkuisen Koht -baarin naapurissa ja on tyyliltään pelkistetty pienpanimo-oluihin keskittyvä olutbaari. Maltillisen hanarivistön lisäksi tarjolla on muutamia kymmeniä pulloja käsityöläisoluita, jotka vaihtuvat kohtalaisen tiiviiseen tahtiin. Rebane on tyypillinen uusi tallinnalainen olutbaari, joka panostaa oluiden laatuun ilman ihmeellisyksiä. Oluthipsterien riemuksi se on myös Untappdissa “virallisena yhteistyökumppanina”, joka päivittää päivittäisten oluiden saatavuuden hintoineen etukäteen tarkasteltavaksi.

Osoite: Rebane Baar – Lai 10, Tallinn

Rebane Baar ja tiiviisti vaihtuva hanarivistö.

Rebane Baar ja tiiviisti vaihtuva hanarivistö.

+ Bonus: Valli Baar – virolaisten paikallisbaari

Vanhakaupungin parhaiden olutravintoloiden rajaamineen kymmeneen oli sillä tavalla haastava, että listalla olisi voinut olla myös esimerkiksi skottipubi Highlander tai Tallinnan parhaisiin ravintoloihin kuuluva erinomaisen olutlistan ja upean vehreällä sisäpihalla olevan terassin omaava Leib Resto ja Aed. Joka tapauksessa esittelemisen arvoinen on vielä kuitenkin Valli Baar, jota monet sanovat Viron isänmaallisemmaksi baariksi.

Valli Baar ei ole missään nimessä oluthipsterien paikka eikä tänne tulla hifistelemään pienpanimo-oluilla. Pienen baarin baaritiskin ympärillä istutaan jakkaralla ja tilataan perusolut tai lasillinen viiniä. Olut on Sakua tai Pilsner Uruquelia ja valkoviini on valkoviiniä, piripintaan juomalasi täytettynä. Hinnat ovat varsin kohtuulliset ja palvelua ei ole. Tunnelma on harras, puheensorinan noustessa välillä korkealle tasolle. Ikkunan viereisessä kulmauksessa oleva herrasmies soittaa välillä haitaria ja parilla eurolla saadaan musiikkia lisää Vallibaarin asiakkaiden iloksi. Vallibaar tarjoaa erilaisen olutravintolaillan vanhakaupungin muurien sisäpuolella.

Osoite: Valli Baar – Müürivahe 14, Tallinn

Valli Baar on paikka, minne ei mennä hifistelemään oluella vaan juomaan sitä.

Valli Baar on paikka, minne ei mennä hifistelemään oluella vaan juomaan sitä.

Rotermanni ja Sadama

Rotermannin kortteli on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut dramaattisesti parempaan suuntaan. Epämääräinen ostoskeskus, Rotermanni-hotelli ja Lasso-baari ovat vain kaukaisia muistoja Tallinnan rosoisuudesta, sillä Rotermannin korttelista löytyy niin Tallinnan parhaita ravintoloita kuin parhaimpia olutravintoloita. Rotermanni onkin ollut viime vuodet niin ruoka- kuin oluthipsterien suosiossa.

Taptap, BrewDog ja Saku Gastro ovat toistensa naapurissa Rotermannin korttelissa.

Taptap, BrewDog ja Saku Gastro ovat toistensa naapurissa Rotermannin korttelissa.

b11Taptap – oluthipsterin unelmapaikka

Taptap on ollut vuoden verran monen oluen ystävän ykköspaikka Tallinnassa helposti saavutettavan sijaintinsa johdosta. Taptap on kooltaan varsin pieni asiakaspaikkojen suhteen, mutta vastapainoksi on sitäkin enemmän maisteltavaa. Muutaman usein vaihtuvan hanan lisäksi pullovalikoima on varsin suurin ja Taptap toimiikin samalla olutkauppana. Hinnat eivät ole kaupungin halvimmasta päästä, mutta laatupuoli tuotteilla on kyllä kunnossa. Oluenmaistelun lomassa voi nauttia myös pientä purtavaa hotdogien muodossa. Mikäli haluaa ostaa Taptapista oluita kotiin, niin autoa ei saa ihan viereen – siinä mielessä se toimii paremmin niille, jotka jaksavat kantaa tuliaisostoksensa kävellen.

Osoite: Taptap – Rotermanni 2, Tallinn

Taptap on modernin ajan tyypillinen pieni olutbaari laajalla valikoimalla laadukkaita oluita varustettuna.

Taptap on modernin ajan tyypillinen pieni olutbaari laajalla valikoimalla laadukkaita oluita varustettuna.

Taptap on myös tunnelmallinen paikka nauttia laadukkaita oluita.

Taptap on myös tunnelmallinen paikka nauttia laadukkaita oluita.

Tap Tap on ollut heti myös suomalaisten oluthipsterien tietoisuudessa.

Tap Tap on ollut heti myös suomalaisten oluthipsterien tietoisuudessa.

b12BrewDog – takuuvarma monikansallinen

BrewDog sijaitsee Taptapin naapurissa ja on konseptiltaan selvästi erilainen. Vaikka BrewDog on lähtöisin skotlannin hiljaisilta nummilta, niin se on nykyään monikansallinen franchise-yritys keskittyen eri maiden isompiin kaupunkeihin perustettaviin olutbaareihin. BrewDogin olutravintolat noudattavat maasta toiseen samaa ideologiaa, jossa oman panimon hanatuotteiden lisäksi on aina runsas valikoima laadukkaita oluita ympäri maailmaa. Tuotteiden vaihtuvuus vierailevien tuotteiden osalta on nopeaa, joten BrewDog on yksi Tallinnan eniten Untapdd-merkintöjä saaneista paikoista – todennäköisesti jopa suosituin.

BrewDog toimii niille, jotka haluavat nauttia laadukkaita oluita – eikä viikonloppuiltojen tungos ole haitaksi. Niille jotka etsivät Tallinnan autenttisia olutravintoloita, niin BrewDog ei ole siihen sopiva.

Osoite: BrewDog – Rotermanni 2, Tallinn

Brew Dog on taattua skottipanimon laatua Rotermannin korttelissa.

BrewDog on taattua skottipanimon laatua Rotermannin korttelissa.

b13Saku Gastro – helposti lähestyttävä

Kolmas merkittävä olutravintola Rotermannin alueella on Saku Gastro, joka on Tallinnan suurimman panimon vastaus alati nousevalle olutravintolakulttuurille. Mikäli haluaa maistella Sakun eri oluet ja sen yhteistyökumppaneiden kuten Brouwerij Alken-Maesin Grimbergenit, niin siihen Saku Gastro on toimiva kokonaisuus yhdistettynä maittavaan gastropub ruokaan. Tasoltaan Saku Gastron ruoka ei Tallinnan parhaiden ravintoloiden tasolle yllä, mutta toisaalta sitten suurimmalle turistimassalle taso on varmasti riittävää. Itse tykästyin eniten Saku Gastron visuaaliseen ilmeeseen, toisaalta petyin palvelun hitauteen. Ehkäpä talvisina iltoina Saku Gastropubin palvelunopeus on riittävällä tasolla, kun ei ole terassin asiakkaat lisäämässä keittiön työkuormaa.

Vaikka Sakun ravintolasta on kysymys, niin tarjolla on esimerkiksi isossa pullossa erittäin laadukas St. Bernardus Abt 12.

Osoite: Saku Gastro – Rotermanni 14, Tallinn

Saku Gastro on visuaalisesti kaunis olutravintola.

Saku Gastro on visuaalisesti kaunis olutravintola.

Sakun omia ja sen yhteistyökumppaneiden tuotteet löytyy hanarivistöstä.

Sakun omia ja sen yhteistyökumppaneiden tuotteet löytyy hanarivistöstä.

Saku Gastro tarjoilee mutkatonta pubiruokaa.

Saku Gastro tarjoilee mutkatonta pubiruokaa.

b14Kochi Aidad – matkalla satamaan

Kochi Aidad on toiminut useamman vuoden satamassa ja se onkin tullut tutuksi monelle Tallinnaan TallinkSiljalla matkanneelle. Kochi Aidad on Kochi panimon oma ravintola, joten olutpuoli koostuu pääasiassa oman panimon hanoista. Tarjolla on lisäksi mutkatonta gastropubruokaa, jonka voi helposti yhdistää kävelymatkalla satamaan. Mikäli on kiinnostunut ostamaan Kochi panimon oluita myös kotiin, niin SuperAlkossa on ollut perinteisesti laaja valikoima kyseisen panimon tuotteita.

Osoite: Kochi Aidad – Lootsi 10, Tallinn

Kochi Aidad on ollut jo pidempään Tallinnan satama-alueen vetonaula olutravintolaa etsiessä.

Kochi Aidad on ollut jo pidempään Tallinnan satama-alueen vetonaula olutravintolaa etsiessä.

b15Scotland Yard – rentoon illanviettoon

Scotland Yard Pub on varsin tyylikäs kokonaisuus Rotermannin laadukkaassa ravintolarivistössä. Rentotunnelmainen olutravintola tarjoaa pientä purtavaa ja laadukkaan olutvalikoiman, mutta ei tästä oikein millään skotlantilaista pubia saa aikaiseksi. Silti kaiken kaikkiaan varsin viihtyisä olutravintola, jossa voi käydä yksillä mukavassa porukassa tai kuuntelemassa paikallisia bändejä viikonloppuisin. Viereiset huippuravintolat Ö ja Kaks Kokka ovat varsin suositeltavia, joten niihin mennessä Scotland Yard Pub on mukavasti matkan varrella.

Osoite: Scotland Yard Pub – Mere Puistee 6, Tallinn

Scotland Yard Pub on Rotermannin laadukkaiden ruokaravintoloiden jatkeena.

Scotland Yard Pub on Rotermannin laadukkaiden ruokaravintoloiden jatkeena.

Scotland Yard Pub tarjoilee laadukkaita oluita ja visuaalisesti miellyttävän miljöön.

Scotland Yard Pub tarjoilee laadukkaita oluita ja visuaalisesti miellyttävän miljöön.

Telliskivi

Telliskivi ja sen luova keskus (Loomelinnak) on ollut jo muutamia vuosia yksi Tallinnan mielenkiintoisimmista viihde-elämän, ravintoloiden ja pikkupuotien keskittymistä. Nykyään Telliskivestä löytää mielenkiintoisia kohteita muualta kuin Telliskiven luovan keskuksen alueelta, joten se on nykyään entistäkin kiinnostuneempi tutustumiskohde Tallinnassa.

Telliskiven luova keskus on kuulunut jo vuosia monen Tallinnaan reissaajan vakipaikkoihin.

Telliskiven luova keskus on kuulunut jo vuosia monen Tallinnaan reissaajan vakipaikkoihin.

b16Pudel Baar – takuuvarma kesät ja talvet

Pudel Baar on Telliskiven ensimmäisiä olutravintoloita ja on syntyessään ollut ensimmäinen “uudemman polven” pienpanimokulttuuriin keskittyvä olutravintola vanhakaupungin ulkopuolella. Pudel Baaria pidetäänkin Tallinnan ensimmäisenä pienpanimo-olut baarina, joka se onkin saavuttanut niin virolaisten kuin suomalaisten oluthipsterien suosion vuosien saatossa. Voimme olla varmoja, että suosio tulee vain nousemaan, sillä siitä pitää huolen entisestään kasvava Telliskiven alue ja vieressä uutuuttaan hohtava Fotografiska museo.

Pudel Baar ei ole sisätiloiltaan suuren suuri, joten tunnelma on taattu viikonloppuiltoina. Myöskin arkena paikka täyttyy mukavasti oluen ystävistä, jolloin sinne mahtuu paremmin sisään kellonajasta riippumatta. Olutvalikoima Pudel Baarissa on laadukas ja sieltä on aina löytynyt harvinaisempiakin tuotteita. Kesäisin pieni terassi on aina täynnä ja sieltä käsin on mukava seurata ihmisvilinän liikehdintää.

Osoite: Pudel Baar – Telliskivi 60a-5, Tallinn

Pudel Baar on ollut jo vuosia Telliskiven ykkösolutravintola.

Pudel Baar on ollut jo vuosia Telliskiven ykkösolutravintola.

Pudel Baarin terassilta avautuvat näkymät Fotografiska museolle.

Pudel Baarin terassilta avautuvat näkymät Fotografiska museolle.

b17St. Vitus – visuaalinen olutpyhättö

Yksi modernin Tallinnan olutkulttuurin helmistä on St. Vitus. Se ja Taptap ovat vuoden verran ollut monen oluthipsterin suosikkipaikkoja eikä mikään ihme. Itse asiassa St. Vitus on samojen omistajien perustama kuin Pööbel, joka niin ikään on omia suosikkejani Tallinnan olutravintoloista. Visuaalisesti St. Vitus on varsin upea ja olutvalikoima pitkän hanarivistön kautta varsin laadukas. Tarjolla on runsaasti myös mielenkiintoisia pullo-oluita eli periaatteessa ruokapuolen kanssa St. Vitukseen voisi parkkeerata vaikka koko päiväksi.

Osoite: St. Vitus – Telliskivi 61b, Tallinn

St. Vitus on yksi Tallinnan parhaista olutravintoloista.

St. Vitus on yksi Tallinnan parhaista olutravintoloista.

Vaikuttavan hanarivistön lisäksi tarjolla on erinomainen valikoima pullo-oluita ympäri maailmaa.

Vaikuttavan hanarivistön lisäksi tarjolla on erinomainen valikoima pullo-oluita ympäri maailmaa.

b18Humalakoda – pienpanimon oma keidas

Humalakoda sijaitsee Balti Jaama Turgilla, joka on torin, kauppahallin ja food streetin viehättävä sekoitus. Se onkin oiva läpikulkuväylä matkalla vanhastakaupungista Telliskiveen. Balti Jaama Turgin paras olutpaikka on ehdottomasti Humalakoda, jonka hanoista löytyy luonnollisesti myös Humalakoda panimon omia oluita. Lisäksi tarjolla on maittavaa gastropub ruokaa sekä kesäisin aurinkoinen viihtyisä terassi.

Osoite: Humalakoda – Kopli 1, Tallinn

Humalakodan panimoravintola on Balti Jaag Turgin helmi.

Humalakodan panimoravintola on Balti Jaag Turgin helmi.

b19KOMA Pühaste õlleresto – tartolaista olutkulttuuria

Tartolaisen Pühaste panimon oluiden näyteikkuna Tallinnassa on KOMA Pühaste õlleresto. Siellä on tarjolla Pühaste panimon omien oluiden lisäksi myös muita virolaisia käsityöoluita sekä varsin suosittu ja laadukas ruokatarjonta. KOMA Pühaste õlleresto on tällä hetkellä Tallinnan kiinnostavimpia uutuusravintoloita Põhjala Tap Roomin kanssa.

Osoite: KOMA Pühaste õlleresto – Telliskivi 1, Tallinn

KOMA Pühaste õlleresto on tartolaisen Pühaste panimon lippulaiva Tallinnassa.

KOMA Pühaste õlleresto on tartolaisen Pühaste panimon lippulaiva Tallinnassa.

b20SIP veini- ja õllepood – ennen kaikkea olutkauppa

SIP veini- ja õllepood on ollut jo vuosia toinen olutkauppa Uba ja Humalin lisäksi, mistä olen käynyt hakemassa virolaiset pienpanimo-oluet kotiin maisteltavaksi. Tänäkin päivänä SIP on edelleen sen suhteen kantapaikkani, jossa on myös erinomainen pienpanimo siiderivalikoima sekä laadukas viiniosasto. Mikäli on kuitenkin liikenteessä vain oluita maistelemassa, niin siihen tarkoitukseen myös pieni SIP Taproom on toimiva. Olutvalikoima hanoissa vaihtuu nopealla tempolla, joten senkin pohjalta SIP Taproom on ollut varsin suosittu. Rehellisyyden nimissä itse etsin Tallinnasta olutravintoloilta enemmän baarimaisuutta, joten siksi SIP veini- ja õllepoodin Taproom ei ole oluen nauttimiseen suosikkilistallani.

Osoite: SIP veini- ja õllepood – Telliskivi 62, Tallinn

SIP - Veini ja Öllepood sijaitsee Kalamajan alueella. Kesäisin siellä on myös pieni terassi paikan päällä maisteluja varten.

SIP – Veini ja Öllepood sijaitsee Kalamajan alueella. Kesäisin siellä on myös pieni terassi paikan päällä maisteluja varten.

Oluen ystävälle Tallinna tarjoaa erinomaiset kaupat pienpanimo-oluiden ostamiseen.

Oluen ystävälle Tallinna tarjoaa erinomaiset kaupat pienpanimo-oluiden ostamiseen.

Kalamaja ja Noblessner

Kalamaja ja varsinkin Noblessner tulee olemaan nouseva trendipaikka niin ravintoloiden kuin pienten sisustusliikkeiden suhteen lähivuosina.

b21Uba ja Humal Taproom – pienpanimo-oluet kotiin

Uba ja Humal on ollut vuosia toinen niistä liikkeistä, josta olen käynyt ostamassa virolaiset pienpanimo-oluet kotiin nauttivaksi. Uba ja Humalin valikoima on ollut varsin laadukas ja tarpeeksi iso, joten joka kerta on löytynyt matkaan laatikollinen mielenkiintoisia oluita myös Viron ulkopuolelta.

Nykyään Uba ja Humal on myös varteenotettava “olutravintola”, sillä siellä on myös pieni taproom usealla hanalla varustettuna. Eli mikäli haet autolla pienpanimo-oluet kotimatkaan, niin kartturi voi samalla nauttia muutaman oluen maisteluhuoneen puolella. Vastaavasti Uba ja Humalin voi yhdistää kävelymatkaan Telliskiveen, jolloin se osuu kohtalaisen hyvin matkan varrelle. Mikäli kaipaa samalla reissulla erinomaista ruokapaikkaa, niin viereinen Kohvik Moon on loistava vaihtoehto.

Osoite: Uba ja Humal – Võrgu 3, Tallinn

Uba ja Humal

Uba ja Humal

Uba ja Humal nostaa näyttävästi esille Ratebeer.com -sivustolla parhaiten menestyneet oluet ja uutuudet.

Uba ja Humal nostaa näyttävästi esille Ratebeer.com -sivustolla parhaiten menestyneet oluet ja uutuudet.

b22Põhjala Tap Room – panimovierailu samalla kertaa

Põhjala Brewery muutti tuotantotehtaansa Noblessnerin alueelle ja siellä on tällä hetkellä virolaisen pienpanimokulttuuriin lippulaivana Põhjala Tap Room. Se onkin ottanut muutaman kuukauden aikansa paikkansa Tallinnan olutkulttuurin yhtenä kulmakivenä, jonka oluen ystävät ovat ottaneet hyvin vastaan. Põhjala Tap Room tarjoaa panimon omien oluiden lisäksi maukasta pubiruokaa, joten sen puolesta pidemmällekin vierailulle on perusteensa. Põhjala Tap Roomin sijainti takaa kuitenkin sen, että ihan yhdelle sinne ei kannata Tallinnan keskustasta lähteä. Ja silloin kun lähtee, niin kannattaa harkita vakavasti myös 10 euroa maksavaa panimokierrosta, joka sisältää lisäksi muutaman maistelunäytteen.

Osoite: Põhjala Tap Room – Peetri 5, Tallinn

Põhjala Tap Room on erinomainen tutkimusmatka Noblesserin alueelle.

Põhjala Tap Room on erinomainen tutkimusmatka Noblesserin alueelle.

Põhjala Tap Room on sisustukseltaan skandinaavisen pelkistetty ja valoisa kokonaisuus.

Põhjala Tap Room on sisustukseltaan skandinaavisen pelkistetty ja valoisa kokonaisuus.

Kassisaba ja Kelmiküla

Teknisesti Pööbel kuuluu vielä vanhakaupunkiin, mutta käytännössä se voidaan todeta olevan tien toisella puolella alkavassa Kassisaban kaupunginosassa. Joka tapauksessa vanhastakaupungista täytyy poistua reilusti muurien ulkopuolelle, lähtiessä Kassisaban ja Kelmikülan kulmauksessa olevaan Pööbeliin.

b23Pööbel – rentoa menoa muurien ulkopuolella

Tämä vanhaaupungin “takana” Kassisaban kaupunginosassa sijaitseva olutravintola ei päälle päin näytä edes ravintolalta, mutta on yksi Tallinnan viihtyisimmistä olutravintoloista. Heti vanhaan puutaloon astuessa huomaa tulevansa todelliseen design-paikkaan, jossa tarjolla on erinomainen olutvalikoima niin virolaisia sekä ulkomaisia pienpanimo-oluita.

Hanaoluet eivät vedä vertoja sille, mitä pullotavarana on Pööbelissä tarjolla. Oluthipsterit suuntaavatkin ulko-oven vieressä sijaitseville jääkaapeille ja asiantunteva henkilökunta auttaa tarvittaessa valinnassa. Koska Pööbel sijaitsee 15 minuutin kävelymatkan päässä raatihuoneen torilta, kannattaa samalla kertaa nauttia paikan erinomaisesta ruokalistasta. Pööbel onkin erinomainen paikka rentoon illanviettoon, jossa melutaso nousee takuuvarmasti kattoon viikonlopun iltoina. Bonuksena ravintolan suhtautumineen someen vakavasti eli wc:stä löytyykin Selfie Wall…

Mikäli haluaa tehdä kävelyretken Tallinnan parhaisiin olutravintoloihin, niin Pööbelistä on helppo jatkaa matkaa Telliskiveen tai vaihtoehtoisesti tulla sieltä takaisin Pööbelin kautta vanhakaupunkiin.

Osoite: Pööbel – Toompuistee 16, Tallinn

Pööbelin ulkonäkö saattaa pettää.

Pööbelin ulkonäkö saattaa pettää.

Pööbelin sisustus on todella viehättävä ja henkilökunta ammattitaitoista.

Pööbelin sisustus on todella viehättävä ja henkilökunta ammattitaitoista.

Pühaste panimon Mosaiik Vienna IPA on täydellinen nautinto aina etikettiä myöten.

Pühaste panimon Mosaiik Vienna IPA on täydellinen nautinto aina etikettiä myöten.

+ Drinkkien ystävän unelmakohde Tallinnassa – Manna La Roosa

Vaikka olenkin vannoutunut oluen ystävän, niin Manna La Roosa on poikkeus Viron baareista. Tämä erittäin omaperäinen ravintola tarjoaa Tallinnan parhaat drinkit ja siellä ei itselle tule mieleen edes tilata olutta. Manna La Roosan drinkit ovat erittäin maistuvia ja kaiken lisäksi myös visuaalisesti todella kauniita.

Manna La Roosa sijaitsee Viru-hotellin ja vanhakaupungin välissä rähjäiseltä näyttävässä puutalossa, jonka ohitse monet tallustavat tietämättä minkälainen helmi rakennuksessa sijaitsee. Kun rakennukseen astuu, niin sisustuksesta joko pitää tai ei pidä, välimuotoja ei ole. Vanhojen tavaroiden kirpputoria muistuttava sisustus pitää sisällään virolaisten taiteilijoiden upeita yksityiskohtia, joita on mukava ihailla drinkkejä nauttiessa.

Manna La Roosan ruokiakin on kehuttu, mutta omakohtaista kokemusta vielä sieltä ei itsellä ole. Mikäli kaipaa rentoa paikkaa syödä illallista, niin varmasti toimiva vaihtoehto – olettaen, että saa pöydän. Nimittäin perjantai- ja lauantai-iltaisin paikka on tupaten täynnä nautiskelijoita, ja usein drinkitkin joutuu nauttimaan baaritiskiin nojaten. Se ei tosin haittaa, sillä ammattitaitoisten baarimikkojen työskentelyä on ilo seurata!

Osoite: Manna La Roosa – Vana-Viru 15, Tallinn

Manna La Roosa on drinkkien ystäville pakollinen kohde Tallinnassa!

Manna La Roosa on drinkkien ystäville pakollinen kohde Tallinnassa!

Manna La Roosa on erinomainen illanviettopaikka.

Manna La Roosa on erinomainen illanviettopaikka.

Summa summarum: Tallinnan parhaat olutravintolat sijaitsevat ympäri kaupunkia. Muutaman hyväksi tiedetyn ja paikallista kannatusta saaneen paikan testaaminen on vielä kesken, koska uusia erinomaisia olutravintoloita tasaisin väliajoin Tallinnaan. Kohtalaisen mukavasti niitä on tullut vuosien varrella kierrettyä, joten aivan hatusta listaa ei ole vedetty. Mielelläni otan myös vinkkejä kommentointiosuuteen siitä, minne uusiin paikkoihin kannattaa seuraavaksi Tallinnassa mennä olutnautintoja metsästämään. Tai jos tiedossa on sinulla joku vanhempi laadukas paikka, jota postauksessa ei ole mainittu? Edellisen julkaisun jälkeen sain paljon myös kommentteihin vinkkejä, mitä olutravintoloita kannattaa Tallinnassa käydä katsastamassa ja niitä on hyödynnetty tätä päivitystä tehdessä.

Mikäli olet kiinnostunut enemmän Tallinnan olutbaarien historiasta, kannattaa etsiä käsiin vuonna 2014 julkaistu Baarimies Tallinnassa -kirja. Viidessä vuodessa olutravintolakulttuuri on kehittynyt melkoisesti ja uusia olutravintoloita on syntynyt valtavasti, mutta kyseinen kirja antaa hyvän kuvan Tallinnan olutravintoloiden ja Viron olutkulttuurin historiasta.

Miten on, onko nämä Tallinnan parhaat olutravintolat ja Manna La Roosa tuttuja sinulle? Entä mitkä ovat omat suosikkisi Tallinnan baareista?

Terviseks,
Kohteena maailma / Rami

P.S. Alkuperäinen postaus julkaistiin 19.2.2017 ja se on päivitetty sen jälkeisten tutkimusretkien perusteella vastaamaan tämän päivän Tallinnan olutravintolatarjontaa. Ota kartta matkaan ja lähde tutustumaan Tallinnan parhaisiin olutravintoloihin!

Lisää luettavaa:

Se pakollinen selfie wall -kuva Pööbelin yhdessä wc-kopissa.

Se pakollinen selfie wall -kuva Pööbelin yhdessä wc-kopissa.