Ahvenanmaan parhaat palat

Olen tehnyt vuosien varrella useamman reissun Ahvenanmaalle, sillä rakastuin saareen ensisilmäyksellä aikoinani ylä-asteen luokkaretkellä. Punaiset tiet vehreän luonnon keskellä hyvin hoidettuine pihoineen on ollut kappale kauneinta Suomea ensi kosketuksesta lähtien. Yhdistettynä Ahvenanmaan saariston mielenkiintoiseen historiaan ja korkeatasoiseen ruokakulttuuriin Ahvenanmaa onkin erinomainen lomakohde. Tekemistä Ahvenanmaalla riittää hyvin pidemmällekin lomalle, mutta useamman kerran Ahvenanmaalla käyneenä itse olen tykästynyt helposti toteutettaviin 48 tunnin lomiin edesmenneen innoittajani Anthony Bourdainin hengessä.

* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VisitÅlandin kanssa.

Ahvenanmaa on parhaimmillaan kiertäessä saarta joko autolla tai pyörällä.

Ahvenanmaa on parhaimmillaan kiertäessä saarta joko autolla tai pyörällä.

 

Tekemistä Ahvenanmaalla: Ahvenanmaan miniloma 48 h

Tässä postauksessa käyn läpi Ahvenanmaan parhaat palat 48 tunnin miniloman muodossa, jonka toteutimme kesäloman päätteeksi elokuun alussa.

Laivamatka Ahvenanmaalle

Su klo 7:20
Ahvenanmaalle voi matkustaa monella tapaa, mutta ylivoimaisesti suosituimmat yhteydet ovat Turusta lähtevät Ruotsinlaivojen aamuvuorot. Tällä kerralla valitsimme menomatkalle Tallink Siljan M/S Galaxyn, joka lähtee klo 8:20 Turusta. Aamulla oli siis ohjelmassa aikainen herätys, kun satamassa pitää olla omalla autolla tuntia ennen. Varasimme myös ikkunallisen hytin ja aamiaisen ennakkoon, joka olikin laivalla ensimmäinen ohjelmannumero. Itse laivamatka meni Turun saaristoa ihaillessa ja lapsia leikkipaikalla vahtiessa. Kobba Klintarin kohdalla on hyvä alkaa henkisesti varautumaan autokannelle lähtöön, sillä Maarianhaminan satamassa on vain pikainen stoppi laivan jatkaessa välittömästi kohti Tukholmaa.

Mikäli mahdollista, niin yritä saada aamiaiselle pöytä keulanäkymillä - Ruissalo on yhtä huikea joka kerta maisemiltaan.

Mikäli mahdollista, niin yritä saada aamiaiselle pöytä keulanäkymillä – Ruissalo on yhtä huikea joka kerta maisemiltaan.

Uffe på berget – Godby

Su klo 13:35
Varsinainen 48 h tunnin miniloma Ahvenanmaalla alkaa ajaessa auton ulos laivasta. Oma suositukseni on kaartaa suoraan Korrvikin kalasatamaan, jossa näkee samanaikaisesti kaikki neljä upeaa ruotsinlaivaa lähietäisyydeltä. Upea näky, joka innostaa itseäni yhtä paljon joka kerta.

Aikaisesta aamuherätyksestä johtuen aloitimme Ahvenanmaan loman autoilukierroksella, sillä takapenkin terroristit oli hyvä saada nukkumaan pienet päikkärit ja siihen autoajelu on helpoin ratkaisu. Muksut olivatkin mukavan nopeasti unessa, samoin kuin kartturi.

Muun autokunnan nukkuessa päätin viettää itsekseni laatuaikaa ja ajella Uffe på bergetin -näköalakahvilaan. Ostin paikallisen mustikkalimonadin ja kahden euron pääsymaksulla kiipesin Ahvenanmaan tunnetuimpaan näkötorniin nimeltä Höga C. Maisemat olivat yhtä upeat kuin ennenkin ja samalla muistelin vuosien takaista golfreissua Ahvenanmaalle, jolloin Uffe på bergetissä tuli esitettyä useampikin näytelmä matkaseurueen riemuksi. Ainoa miinus lievää korkeanpaikan kammoa omaavalle oli kova tuuli, joka heilutti puista näköalatornia huomattavasti. Lohduttauduin sillä, että kymmeniä vuosia torni on jo tukevasti seisonut paikallaan Färjsundetin salmen ja sillan kupeessa.

Korrvikin kalasatama on paras paikka nähdä ruotsinlaivat lähietäisyydeltä. Kaikki neljä isoa laivaa lipuu ohitse samaan aikaan - huikea näky!

Korrvikin kalasatama on paras paikka nähdä ruotsinlaivat lähietäisyydeltä. Kaikki neljä isoa laivaa lipuu ohitse samaan aikaan – huikea näky!

Uffe på berget - Ahvenanmaan paras näkötorni kahviloineen.

Uffe på berget – Ahvenanmaan paras näkötorni kahviloineen.

Färjsundetin salmen maisemat Höga C:n huipulta Uffe på bergetillä.

Färjsundetin salmen maisemat Höga C:n huipulta Uffe på bergetillä.

Kastelholman linna ympäristöineen

Su klo 15:00
Uffe på Bergetiltä lähtiessä näytti siltä, että muu matkaseurue halusi jatkaa päikkäreitään. Viihdytin itseäni ajelemalla Kastelholman linnalle, joka on aina yhtä kaunis näky kapean vesistön äärellä. Vierailimme viimeksi pari vuotta sitten Kastelholman linnassa ja sitä voikin lämmöllä suositella kaikille Ahvenanmaan kävijöille! Tänä vuonna jätimme sen tietoisesti minilomalla väliin, sillä olimme suunnitelleet muuta ohjelmaa miniloman ajaksi.

Kastelholman linnan vieressä sijaitsee sekä Vankilamuseo että upea ulkoilmamuseoalue Jan Karlsgården. Ulkoilmamuseon parkkipaikkaa vastapäätä makumatkailijoille on tarjolla yksi Ahvenanmaan ja Suomen parhaimmista ravintoloista eli televisiosta tutun Micke Björklundin Smakbyn. Lisäksi lähistöltä löytyy Ålands Golfklubbenin golfkentät, joten golflomailijoille Maarianhaminassa majoittautumisen vaihtoehtona on tämä Kastelholman linnoitusalueen ympäristö.

Kastelholman linna on Ahvenanmaan must-kohteita, mitä ei kannata jättää väliin.

Kastelholman linna on Ahvenanmaan must-kohteita, mitä ei kannata jättää väliin.

Smakbyn on Ahvenanmaan kohokohtia ruokamatkailijalle.

Smakbyn on Ahvenanmaan kohokohtia ruokamatkailijalle.

Sundin keskiaikainen kivikirkko

Maisemia ihaillessani otin suunnaksi vielä lähistöllä olevan Sundin kirkon, jossa en ole ollut aikaisemmin käynyt. Kirkkoa oli kehuttu yhdeksi Ahvenanmaan merkittävimmistä rakennuksista keskiajalta ja se onkin valmistunut joko 1200-luvun lopussa tai 1300-luvun alussa. Osa kirkosta on rakennettu myöhempinä vuosina, joskin se on vaurioitunut pariin otteeseen pahasti tulipaloissa. Yhtä kaikki, Sundin keskiaikainen kivikirkko linnamaisine muotoineen sijaitsee yksinäisyydessään sisämaan merenlahden rannalla. Koska kirkot ovat yleensä rakennettu alueen korkeimmalle kohdalle, Sundin kirkko tekee siinä merkittävän poikkeuksen sijaitessaan alhaalla laaksossa. Toinen silmiinpistävä seikka oli se, että kirkon ympärille ei ole syntynyt vuosisatojen saatossa minkäänlaista asutusta.

Kangasalalaisena itseäni lämmitti luonnollisesti myös se, että Sundin kirkon urut ovat edesmenneen Kangasalan Urkutehtaan valmistamat.

Sundin keskiaikainen kivikirkko on muodoltaan lähempänä linnaa kuin kirkkoa.

Sundin keskiaikainen kivikirkko on muodoltaan lähempänä linnaa kuin kirkkoa.

Hotelli Pommern – Maarianhamina

Su klo 16:00
Iltapäiväajelu Kastelholman ympäristössä sai päätöksensä ja lähdimme takaisin kohti Maarianhaminaa poikkeamatta ohittaen Taffelin ja Pandan tehtaanmyymälän. Se lieneekin Ahvenanmaan vierailumpia käyttökohteita, jonka ohitse olen ajellut kymmeniä kertoja poikkeamatta sinne – mieletöntä luonteenlujuutta on siis harjoitettu vuosien varrella.

Maarianhaminassa suuntana oli kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Hotelli Pommern, joka on uudistunut kokonaisuudessaan muutama vuosi sitten. Hotelliin on rakennettu kokonaan uusi kolmikerroksinen lisäsiipi vanhan Hotelli Pommernin viereen. Hotelli Pommern on tuttu rakennus myös monelle makumatkailijalle, sillä sen hotelliravintola Kvarter 5 on arvostettu jo vuosia Ahvenanmaan parhaiden ravintoloiden joukkoon.

Hotelli Pommernin uudisrakennuksen kolmannessa kerroksessa sijaitsevat Superior huoneet olivat varsin viihtyisät. Skandinaaviseen tapaan sijoitetuissa huoneissa oli hillityt värit ja purjelaiva Pommernia esittäviä tauluja seinällä tuomassa mukaan ripauksen Ahvenanmaan merenkulun historiaa.

Lasten kanssa matkustaessa hotellissa oli varsin toimiva ratkaisu, sillä kaksi kahden hengen huonetta sai yhdistettyä yhdeksi tilaksi avaamalla välioven. Toisaalta kolmihenkinen perhe olisi pystynyt majoittautumaan yhteen huoneeseen, sillä Superior -huoneissa on seinästä avattava yhden hengen lisävuode käytettäväksi tarvittaessa.

Hotellin aamupala tarjoillaan Kvarter 5 -ravintolassa, joka on panostanut aamiaisellakin lähiseudun tuotteisiin. Perinteisiä hotelliaamiaisia selvästi kattavampi aamupala oli matkailijoiden mieleen molempina aamuina.

Hotelli Pommern ja Kvarter5 on erinomainen yhdistelmä Maarianhaminan majoituspaikkoja miettiessä.

Hotelli Pommern ja Kvarter5 on erinomainen yhdistelmä Maarianhaminan majoituspaikkoja miettiessä.

Uudistetun Hotelli Pommernin superior huoneet ovat varsin viihtyisiä.

Uudistetun Hotelli Pommernin superior huoneet ovat varsin viihtyisiä.

Ravintola Indigo – Maarianhamina

Su klo 17:15
Ensimmäisen päivän illallisravintolaksi olimme valinneet Indigon, joka kuuluu Ahvenanmaan parhaimpiin ravintoloihin. Mikäli valinta tehdään puhtaasti olutmenun perusteella, ei ole Indigon voittanutta Ahvenanmaalla. Kun juomapuolen lisäksi Indigon ruoka on varsin korkeatasoista, niin pienen Maarianhaminan maisemakävelyn päätteeksi suuntasimme sinne. Onneksi hieman tuulisessa Maarianhaminassa aurinko lämmitti mukavasti vielä Indigon terassille, niin saimme ruokailla viihtyisällä ulkoterassilla. Ulkoterassin menu on mukavan rento ja se toimiikin paremmin lasten kanssa kuin sisätilan a la carte -annokset.

Indigo ei pettänyt tälläkään kertaa, joten makumatka Ahvenanmaalle sai yhden erinomaisen kokemuksen lisää jo ennestään tutusta laadukasta ravintolasta.

Loistava ruoka ja loistava olutlista!

Loistava ruoka ja loistava olutlista!

Indigon terassi on todella viihtyisä, sanoisin jopa Ahvenanmaan viihtyisin terassi.

Indigon terassi on todella viihtyisä, sanoisin jopa Ahvenanmaan viihtyisin terassi.

Miramarparkens lekpark | Miramarpuiston leikkipaikka

Su klo 18:45
Maarianhaminan keskustassa on muutama leikkipuisto lapsille, joista Miramarparkensin leikkipuiston kiipeilytelineenä toimiva laiva lienee suosituin. Se on näppärästi kaupungin ja huvivenesataman välissä, joten siitä on helppo tehdä iltakävely vielä huvivenesataman rantaan. Leikkipuiston jälkeen iltaohjelmassa oli vielä jätskit Maarianhaminan kävelykadulla ennen suuntaamista iltapuuhiin hotellille.

Smart Park - Ahvenanmaan oma huvipuisto.

Smart Park – Ahvenanmaan oma huvipuisto.

Bomarsundin linnoitus

Ma klo 10:15
Maukkaan aamupalan jälkeen oli koko päivä aikaa tutustua Ahvenanmaahan. Ajattelimme ottaa ensimmäiseksi kohteeksi Bomarsundin linnoituksen, sillä se on erittäin mielenkiintoinen kohde niin aikuisille kuin lapsille. Pari vuotta sitten poikkesimme useasti katsomaan Bomarsundin linnoituksen keskellä laiduntavia lampaita, mutta valitettavasti tällä kerralla niitä ei näkynyt kuin ihan muutama.

Bomarsundin linnoitus on ollut aikoinaan Ahvenanmaan suurin rakennelma, mutta se ei valmistunut koskaan ajatellussa suuruudessaan. Parhaiten Bomarsundin historiaan tutustuu kiertämällä linnoitusalueen kiertävän reilun neljä kilometriä pitkän luontopolun, mutta omalle kokoonpanolle se olisi ollut liikaa päivän muuhun ohjelmaan nähden. Kävelimme jo itselle tuttuja reittejä linnoitusalueella ja nautimme maisemista.

Bomarsundin rauniot ovat Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Bomarsundin rauniot ovat Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Bomarsundin linnoitus on ollut Ahvenanmaan isoin rakennus.

Bomarsundin linnoitus on ollut Ahvenanmaan isoin rakennus.

Viltsafari Käringsund | Käringsundin riistasafari

Ma klo 12:00
Meillä oli tarkoitus syödä lounas Smakbyn:ssä, mutta päätimme vaihtaa lennosta ohjelmaa. Olimme syöneet pari tuntia aikaisemmin kattavan aamupalan, niin halusimme myöhäistää lounasaikaa. Bomarsundin jälkeen olikin sitten järkevämpää ajaa suoraan Eckeröön klo 12 lähtevälle riistasafarille, jonne ehdimmekin muutamaa minuuttia ennen kahtatoista.

Mikäli hieman vajaa kahdenkymmen asteen lämpötila olisi ollut viitisen astetta lämpimämpi tai olisi tuullut vähemmän, olisimme suunnanneet riistasafarin sijasta niin ikään Eckerössä sijaitsevaan kivaan Smart Parkiin. Mutta koska ilma oli sinne vesialueineen liian viileä, niin olimme edellisenä iltana päättäneet ottaa kohteeksi riistasafarin, jossa emme olleet aikaisemmin käyneet.

Rehellisesti sanoen itseä hieman mietitytti se, mikä järki on lähteä Suomessa 12 euroa maksavalle (lapset 6 euroa) riistasafarille eli käytännössä traktorin vetämän vaunun kyytiin aidatulle alueelle. Olen muutenkin aika skeptinen kaikkia eläintarhoja kohtaan, mutta Käringsundin riistasafarionnistui kuitenkin yllättämään positiivisesti. Varsinkin heti ensimmäisenä vastaan tulleet isot saksanhirvet olivat komea näky ja isoine sarvineen avonaisen vetolavan vieressä ne olivat jopa hieman pelottavia.

Kolme varttia kestäneen riistasafarin aikana tutustuttiin niin laamoihin, strutseihin, villisikoihin kuin peuroihin. Saksanhirviä lukuun ottamatta pysähdyttiin katsomaan myös jalkaisin eri eläimiä, tosin strutsit ja villisiat olivat kiltisti eri puolella aitaa. Osaa eläimistä pienemmät lapset saivat syöttää, joten keskimäärin heille elämys näytti olevan varsin mieluisa. Vaikka emme nähneet edes Hammarlandin iltapäivälehtien etusivun valloittanutta valkoista kengurua.

Itse olisin toteuttanut riistasafarin siten, että olisin ajanut lenkin toisin päin. Näin ollen reitin mielenkiinto olisi kasvanut loppua kohden ja upeat saksanhirvet olisi kohdattu viimeisenä.

Yllättävän suosittu ja lapsille mieluisa Käringsundin riistasafari.

Yllättävän suosittu ja lapsille mieluisa Käringsundin riistasafari.

Saksanhirvet ovat huikea näky lähietäisyydeltä.

Saksanhirvet ovat huikea näky lähietäisyydeltä.

Gastropub Bodegan – Käringsund

Ma Klo 12:45
Osasyynä Smakbyn “helppoon vaihtamiseen” lounaan suhteen oli Gastropub Bodegan Käringsundin vierasvenesatamassa. Nimittäin kaksi vuotta sitten yritimme sinne illalliselle, mutta paikka oli aivan täynnä ja olisimme joutuneet odottamaan vapaata pöytää puolitoista tuntia. Tällä kerralla onnistuimme ajoituksessa hyvin ja saimme valita mukavan sohvanurkkauksen Gastropub Bodeganin sisätiloista.

Gastropub Bodeganissa on sisätilojen lisäksi myös upeat terassialueet, joista osa aivan Käringsundin lahden rannassa. Ruokalista oli kattava rentoon ruokailuun ja annoskoot reilut. Fish & Chips oli varsin tukeva, saariston rapusalaatti sitä vastoin erittäin raikas. Myöskin lasten hampurilaisannos oli maittava. Ainoaksi miinukseksi jäi paikan varsin vaatimaton olutvalikoima, joka ei kyllä tee oikeuksia gastropubin nimelle. Uskoisin siitäkin huolimatta Bodeganin olevan parhaimmillaan kesäisessä lämpimässä illassa terassilla istuskellessa.

Gastropub Bodegan on upealla paikalla Eckerössä.

Gastropub Bodegan on upealla paikalla Eckerössä.

Gastropub Bodegan tarjoilee maukasta pubiruokaa.

Gastropub Bodegan tarjoilee maukasta pubiruokaa.

Käringsund & Eckerö

Ma klo 14:00
Lounaan jälkeen vietimme aikaa lähistöllä olevassa Käringsundissa, jossa on hienojen hiekkarantojen lisäksi erinomaiset mahdollisuudet mm. melontaan. Itse tyydyimme viettämään aikaa pääasiassa Käringsundin leikkipuistossa sekä nauttimalla pienellä kävelyretkellä maisemista. Ennen kuin jätimme Eckerön taaksemme, niin kävimme katsastamassa vielä Eckerön hulppean Posti & Tullitalon.

Käringsundin leirintäalueen leikkipuisto.

Käringsundin leirintäalueen leikkipuisto.

Eckerön posti ja tullitalo.

Eckerön posti ja tullitalo.

Finströmin kirkko

Ma klo 15:00
Yksi tämänkertaisen Ahvenanmaan reissun odotetuimpia kohteita itselle oli Finströmin kirkko. Sen sanotaan olevan Suomen parhaiten keskiajalta säilynyt rakennus ja itsellä tämä tieto oli aikaisemmin reissuilla mennyt täysin ohi. Olikin valtava yllätys, kuinka upea Finströmin kirkko oli sisätiloista. Siitä tuli mieleen Ruotsin, Tanskan ja Norjan upeat keskiaikaiset kirkot, joita olen nähnyt merenkulun ympärille syntyneissä kaupungeissa. Siksi onkin ihme, että “keskellä ei mitään” Ahvenanmaan saaristossa on näinkin upea kirkko! 1400-luvulla rakennettu ja myöhemmin eri osissa uudisrakennettu Finströmin kirkko kannattaa ottaa ohjelmaan tuleville Ahvenanmaan reissuille myös sellaisten, jotka eivät yleensä kirkkoja käy katsastamassa. Arkkitehtuurillinen mestariteos on kysymyksessä!

Vaikka Finströmin kirkko on upea ulkoa, niin sisältä se on arkkitehtuurillinen helmi.

Vaikka Finströmin kirkko on upea ulkoa, niin sisältä se on arkkitehtuurillinen helmi.

Finströmin kirkkoa pidetään Suomen parhaiten säilyneenä keskiaikaisena rakennuksena.

Finströmin kirkkoa pidetään Suomen parhaiten säilyneenä keskiaikaisena rakennuksena.

Finströmin kirkko on täynnä upeita yksityiskohtia.

Finströmin kirkko on täynnä upeita yksityiskohtia.

Stallhagenin panimo

Ma klo 15:20
Ahvenanmaalaiset ymmärsivät aikoinaan, että pienpanimo-oluet kuuluvat lähiruokaan siinä missä Grannassin omenamehut. Näin ollen Suomen neljänneksi suurimmasta panimosta on tullut yksi Ahvenanmaan vierailluimpia kohteita. Stallhagenin panimolla on erinomainen gastropub, jossa päivän ruokalista on aina esiteltynä liitutaudulla. Stallhagenin oluita voi maistella pienissä erissä maistelulautasen muodossa ja aurinkoisina kesäpäivinä on lisäksi viihtyisä terassi täynnä porukkaa.

Nyt kun alkoholilaki hieman parantui, niin Stallhagen on pystynyt laajentamaan oman myymälänsä huomattavasti mielenkiitoisemmaksi. Stallhagenin oluiden lisäksi tarjolla on lukuisia ahvenanmaalaisia maataloustuotteita, joita kannattaa ostaa kotiin tuliaiseksi oluen lisäksi.

Stallhagenin omassa myymälässä olevat oluet ovat n. 35% edullisempia kuin ruokakaupoista ostettuna.

Stallhagenin panimoravintola on oluen ystävän pyhiinvaelluskohde Ahvenanmaalla.

Stallhagenin panimoravintola on oluen ystävän pyhiinvaelluskohde Ahvenanmaalla.

Stallhagenin kauppa houkuttelee lähiruokaostoksille.

Stallhagenin kauppa houkuttelee lähiruokaostoksille.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården

Ma klo 15:45
Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården osoittautui edellisellä reissulla varsin mukavaksi kohteeksi lasten kanssa, niin päätimme vierailla siellä uudestaan. Vanhan ajan punapintaiset rakennukset ja mielenkiintoinen historia takaavat sen, että aika vierähtää nopeasti maisemallisesti kauniissa paikassa. Jan Karlsgårdernin alueen rantalaiturilta kannattaa käydä ihailemassa Kastelholman linnaa myös tästä suunnasta, kun on ensiksi tutustunut alueen rakennuksiin.

Itse en ole niinkään makean ruuan ystävä, mutta päätin kokeilla miltä aito Ahvenanmaan pannukakku maistuu. Siihen Jan Karlsgårdenin kahvilarakennus on sopiva vaihtoehto. Mikäli haluaa syödä “oikein ruokaa”, niin oma suositukseni on vastapäinen ravintola Smakbyn, joka on arvioitu Ahvenanmaan parhaiden ravintoloiden joukkoon.

Jan Kärlsgårdenin pihassa on Ahvenanmaan tapaan iso juhannussalko.

Jan Kärlsgårdenin pihassa on Ahvenanmaan tapaan iso juhannussalko.

Ahvenanmaan pannukakku paikallisen Stallhagenin lagerin kanssa.

Ahvenanmaan pannukakku paikallisen Stallhagenin lagerin kanssa.

Ångbåtsbryggan minigolf, Maarianhamina

Ma klo 17:30
Jan Karlsgårdenista lähdimme ajamaan takaisin Maarianhaminaan, jossa alkuperäissuunnitelmana oli tutustua myös Merikortteliin. Pienet puodit ja museo oli mennyt jo kiinni, joten lähdimmekin nopean katsauksen jälkeen kohti huvivenesatamassa sijaitsevaa Ångbåtsbryggan minigolfrataa.

Ångbåtsbrygganin minigolfrata on varsin suosittu ja kierrokset siellä kestävät hieman turhankin pitkään. Syynä tähän on se, että radat ovat tehty kylläkin varsin kauniin näköiseksi, mutta suunniteltu peliä ajatellen todella huonosti. Muutama reikä on aivan mahdoton ja pallo ei pysy käytännössä kuin tuurilla pelialueella, joten siksi peli ei etene. Koska omat muksut eivät minigolfia osaa vielä pelata, niin tämä ohjelmanumero oli silti varsin sopiva ajanviete ennen illallista. Mikäli siis haluatte kavereiden tai perheen kanssa pelata “verisesti parhaasta tuloksesta”, niin tämä paikka ei ole sitä varten. Maisemallisesti mukavampaa minigolfrataa ei silti Suomessa löydy.

Visuaalisesti kaunis Ångbåtsbrygganin minigolfrata.

Visuaalisesti kaunis Ångbåtsbrygganin minigolfrata.

Ravintola Kvarter5 – hotelli Pommern

Ma klo 19:00
Päivän odotetuin hetki oli itselleni ravintola Kvarter5, joka sijaitsee hotelli Pommernin alakerrassa. Edellisellä makumatkalla Ahvenanmaalle Kvarter5 ei mahtunut ohjelmaa mukaan, joten itselle ainoa vaatimus Ahvenanmaan käyntikohteista tälle reissulle olikin juuri Kvarter5. Koska majoituimme vielä hotelli Pommernissa, niin se sopi täydellisesti illallisravintolaksi mielenkiintoisen päivän viimeiseksi ohjelmanumeroksi.

Kvarter5 tarjoilee makuelämyksinä pohjoismaisen keittiön parhaita paloja paikallisia korkealaatuisia raaka-aineita hyödyntäen. Yksi Kvarter5 -ravintolan mielenkiintoisimmista asioista ovat päivän liitutaululistalla olevat pienemmät maisteluannokset, joista 2-3 tilaamalla saa hyvän käsityksen ravintolan osaamisesta. Nautimmekin näistä annoksista neljää erilaista sopivien viinisuositusten kera muksujen ottaessa perinteisemmät hampurilaisateriat. Täytyy kyllä sanoa Kvarter5:sen olevan maineensa veroinen ja koimmekin toistaiseksi parhaan makuelämyksen mitä olemme saaneet ahvenanmaalaisravintoloissa eri reissuillamme.

Kvarter5 ja sen avokeittiö tarjoaa mahdollisuuden seurata huippukokkien työskentelyä.

Kvarter5 ja sen avokeittiö tarjoaa mahdollisuuden seurata huippukokkien työskentelyä.

Kvarter5 on toistaiseksi tarjonnut itselle Ahvenanmaan makumatkojen parhaan elämyksen.

Kvarter5 on toistaiseksi tarjonnut itselle Ahvenanmaan makumatkojen parhaan elämyksen.

Kvarter5 värien ja makujen harmoniaa.

Kvarter5 värien ja makujen harmoniaa.

Maarianhaminan Merikortteli

Ti klo 9:40
Hotelli Pommernin maukkaan aamiaisen jälkeen oli aika kirjautua ulos hotellista ja suunnata kohti Maarianhaminan Merikorttelia. Halusin käydä tutustumassa vielä aamuauringossa kauniisiin venevajoihin, sillä jätimme ne edellisenä iltana väliin Merikorttelissa käydessämme. Nyt oli muutenkin luonnonvalo vierailulle parempi ja venevajojen kauneus sen mukainen. Merikorttelin venevajat ja satama-alue onkin hyvin erinäköinen eri vuodenaikoina ja jopa vuorokauden aikoina. Innokkaille valokuvaajille on siten tarjolla otollisia kuvakulmia useammallekin käyntikerralle.

Ahvenanmaan Merikortteli on Maarianhaminan parhaita nähtävyyksiä.

Ahvenanmaan Merikortteli on Maarianhaminan parhaita nähtävyyksiä.

Maarianhaminan Merikortteli on kappale Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaa.

Maarianhaminan Merikortteli on kappale Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaa.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern

Ti klo 10:00
Edelliselläkin Ahvenanmaan reissulla viimeisen aamun pääkohteeksi olimme valinneet Ahvenanmaan merenkulkumuseon. Pari vuotta sitten museolaiva Pommern oli kunnostustöissä, mutta nyt yhdeksän miljoonaa euroa maksanut kunnostustyö uusine kuivatelakoineen oli saatu päätökseen. Näin ollen halusimme ehdottomasti katsastaa Pommerin uuden audiovisuaalisen 100 päivää merellä -näyttelyn.

Suuntasimmekin merenkulkumuseossa ensimmäiseksi suoraan Pommerniin, jossa jokainen sai oman audiolaitteen, joka tietyissä karttapisteissä alkaa automaattisesti kertomaan 100 päivää merellä -näyttelyn tarinaa. Matkasimme näin ollen maailman ympäri – aikuisten kuunnellessa laivan tapahtumia ja lasten seuratessa Ruby-nimisen laivarotan seikkailua merillä. Kerrassaan upeasti toteutettu kokonaisuus, jota voi lämpimästi suositella kaikille Maarianhaminan kävijöille.

Pommernin jälkeen tutustuimme vielä hetken aikaa Merenkulkumuseon näyttelyihin, jossa on kiinnostavaa tutkittavaa useammallekin käyntikerralle. Tällä kerralla itseä kiinnosti eniten purjeveneistä kertova näyttelyosuus muksujen keskittyessä museon mielenkiintoiseen karttatehtävään.

Upeita purjelaivojen pienoismalleja tutkiessa saa kulumaan aikaa.

Upeita purjelaivojen pienoismalleja tutkiessa saa kulumaan aikaa.

Pommern on Maarianhaminan maamerkki.

Pommern on Maarianhaminan maamerkki.

Ravintola Nautical

Ti klo 12:00
Ahvenanmaan merenkulkumuseon naapurissa sijaitsee ravintola Nautical, joka on useassa eri julkaisussa ja äänestyksessä arvioitu Ahvenanmaan parhaaksi ravintolaksi. Kesäisin Nautical on helppo yhdistää merenkulkumuseoon, sillä Nauticalilla on erillinen kesämenu isolle terassille. Nautimmekin reissun viimeisen aterian Ahvenanmaalla Nauticalissa, joten tämäkin makumatka Ahvenanmaalle sai arvoisensa päätöksen. Nauticalin annokset olivat maistuvia, mutta varsin arkisia. Näin ollen Kvarter5 on itselle omien kokemusten mukaan Ahvenanmaan ykkösravintola, mutta annan Nauticalille uuden mahdollisuuden – seuraavan kerran menen pitkän kaavan mukaan illalliselle. Yhtä kaikki, kokonaisuudessaan Merenkulkumuseo, Pommern ja Nautical muodosti upean kokonaisuuden aamupäivälle.

Pihvileipä lounaaksi Nauticalin tapaan.

Pihvileipä lounaaksi Nauticalin tapaan.

Open Water Brewery, Lemland

Ti klo 13:15
Nauticalista lähtiessämme oli vielä juuri sen verran aikaa jäljellä, että ajattelin käydä pikaisesti tutustumassa Ahvenanmaan kahdesta panimosta uusimpaan eli Open Water Breweryyn. Ehdin siellä hieman juttelemaan panimon kuulumisista ja ostin kotiin vietäväksi panimon uusimpia oluita sekä tietenkin talvi-iltojen iloksi kymmenen prosenttista Winter Warmer Barleywinea. Open Water Breweryn oluita onkin vaikeampi manner-Suomesta saada, joten panimolla käynti kannattaa ottaa oluenystävien Ahvenanmaan ohjelmaan mukaan.

Open Watery Breweryllä on tekemisen meininkiä ja se on varsin suositeltava käyntikohde tuliaisostoksille.

Open Watery Breweryllä on tekemisen meininkiä ja se on varsin suositeltava käyntikohde tuliaisostoksille.

Laivalla takaisin Turkuun

Ti klo 14:15
Matka-aika satamaan meni hieman turhan tiukalle, koska jouduimme odottamaan Lemströmin kanavalla purjeveneiden ohimarssia. Aikaa oli silti riittävästi ihailla satamassa ensiksi Silja Linen lähtöjä ja sitten Viking Linen satamaantuloa. Halusimme tietoisesti tehdä reissun niin, että tullessa tulimme Siljalla, mutta takaisin halusimme mennä Viking Gracella. Käytännössä hinnassa ei ole merkitystä, yhdistääkö laivayhtiöitä vai meneekö molempiin suuntiin samalla yhtiöllä.

Laivamatka meni lasten leikkiessä leikkipaikassa, jossa aikuisten suurin suosikki oli Speden peleistä tuttu nopeuspeli. Useammat vanhemmat peliä hakkasivat innolla ja puolisolle täytyy nostaa hattua, sillä hän taisi olla laivan paras matkan aikana. Kävimme myös syömässä päivällisen italialaisen ravintolassa ennen laivan saapumista Turkuun. Turun saaristo ei pettänyt tälläkään kertaa ja upeita maisemia oli mukava ihastella pitkin laivamatkaa. Erinomainen Ahvenanmaan reissu oli tullut päätökseen ja jäljellä oli kotimatka Tampereelle.

Lemströmin kanava on sopiva kohde myös pyöräretkelle Maarianhaminasta.

Lemströmin kanava on sopiva kohde myös pyöräretkelle Maarianhaminasta.

Laivan kannelta oli mukava jättää lämpimät heipat onnistuneelle Ahvenanmaan lomalle.

Laivan kannelta oli mukava jättää lämpimät heipat onnistuneelle Ahvenanmaan lomalle.

Summa summarum: Tekemistä Ahvenanmaalla on riittänyt usealle lomalle ja tämänkin reissun jälkeen jäi uusia ideoita varastoon tuleville reissuille. Seuraavaksi haluan mennä Ahvenanmaalle siten, että ainakin toiseen suuntaan tulee mentyä saaristolautoilla ja tutustua samalla Ahvenanmaan syrjäisempiin saariin pääsaaren lisäksi. Tuleepahan siinä nauttia samalla Ahvenanmaan saariston lisäksi myös Turun saaristoa.

Melkein kuin Ruotsissa olisi ollut,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VisitÅlandin kanssa.

Lisää luettavaa ja vinkkejä Ahvenanmaalle:

Ahvenanmaalla maaseutu kätkee pieniä yksityiskohtia - Finströmin kirkko on Suomen parhaiten säilynyt keskiaikainen rakennus.

Ahvenanmaalla maaseutu kätkee pieniä yksityiskohtia – Finströmin kirkko on Suomen parhaiten säilynyt keskiaikainen rakennus.