Ahvenanmaan opas lapsiperheille

Ahvenanmaa on erinomainen kohde lapsiperheille. Välimatkat ovat lyhyitä ja mielenkiintoista tekemistä löytyy ympäri saarta. Laivamatkat Ahvenmaalle isoilla ruotsinlaivoilla on lapsista elämys ja aikuiset saavat nauttia samalla upeasta Suomen saaristosta. Jo muutaman päivän lomareissulla pystyy tutustumaan saareen varsin monipuolisesti ja ruotsinkielisyys takaa sen, että kuin ulkomailla olisi. Ahvenanmaa lasten kanssa tai ilman onkin monelle suomalaiselle ulkomaanmatkaan verrattava kokemus, sillä Ahvenanmaan saaristo muistuttaa enemmän Ruotsia kuin Suomea.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitÅlandin ja Viking Linen kanssa.

Silloin kun ei ollut vielä ihmisiä, niin tässä oli varmaan linna ja prinsessat asui siellä. Sitten kun prinsessat kuoli, niin merirosvot tulivat ja rikkoivat linnan. -Emma 4v

Bomarsundin linnoitus on ollut Ahvenanmaan isoin rakennus.

Bomarsundin linnoitus on ollut Ahvenanmaan isoin rakennus.

Ahvenanmaa lasten kanssa

Ahvenanmaan matkaa suunnitellessa lasten kanssa kannattaa miettiä se, millaisen loman Ahvenmaalla haluaa viettää ja mitä “pakollisia” kohteita haluaa lomallaan nähdä ja kokea. Suurin osa viettää loman Ahvenanmaan pääsaarilla tai niillä saarilla, minne pääsee ilman lossiyhteyksiä. Ahvenanmaan saaristo on kuitenkin paljon suurempi kokonaisuus ja monet saaret ovat saaristolauttojen päässä. Tässä postauksessa keskityn antamaan vinkkejä Ahvenanmaan pääsaaristoon suuntautuviin lapsiperheiden lomareissuihin niin majoituksen, matkojen kuin tekemisen suhteen. Maarianhaminan kaupungista ja Ahvenanmaan ruokakulttuurista ravintolavinkkeineen löytyy omat postaukset.

Top 10 Maarianhaminan nähtävyydet

Makumatka Ahvenanmaalle – Ahvenanmaan parhaat ravintolat

Miten ja missä majoittautua Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalle mentäessä kannattaa miettiä hyvin tarkkaan se, missä aikoo Ahvenmaalla lomaa eniten viettää ja sitä kautta missä haluaa majoittautua omien taloudellisten resurssien puitteissa.

Majoitukset Ahvenmaalla voidaan jakaa karkeasti neljään: leirintäalueet, mökit, hotellit ja luksushuvilat. Itsellä Ahvenmaalta on kokemuksia toistaiseksi kaikista muista kuin luksushuviloista, joskin olen niitäkin käynyt paikan päällä katsastamassa.

Hotellit

Lapsiperheiden kannalta kaksi parasta majoitusaluetta Ahvenanmaalla on Maarianhaminan kaupunki ja Eckerö. Maarianhaminassa itsessään on sopivasti nähtävää ja tekemistä, mutta sieltä on myös lyhyt matka joka puolelle saarta muihin käyntikohteisiin omalla autolla. Iltaisin Maarianhaminasta löytyy kävelymatkan päästä useita ravintoloita, joten pöytävarauksia ei tarvitse etukäteen tehdä ellei halua varmistaa ruokailua juuri tietyssä ravintolassa tiettyyn kellonaikaan.

Park Alandia Hotel – Maarianhamina

Lapsiperheille toimiva hotelli Maarianhaminassa on Park Alandia Hotel. Siellä on kaksi perhehuonetta (pitää varata erikseen soittamalla hotelliin) ja kolme sviittiä, jotka sopivat hyvin lasten kanssa matkustaville. Sijainti hotellilla on paras mahdollinen ja auton saa ilmaiseksi hotellin parkkipaikalle. Lapsiperheet ovat hienosti huomioitu jo vastaanotossa, kun lapsille on korotettu hotelliin kirjautumispiste. Ravintolan ja siistin baarin lisäksi hotellissa on sisäuima-allas, jossa voi käydä virkistäytymässä mikäli ei tarkene uimaan hiekkarannalle.

Park Alandia hotellia on uudistettu ja huoneet on modernisoitu. Uudet huoneet ovat todella siistejä ja viihtyisästi skandinaavisin värein sisustettuja. Tämä nykyään yksityisessä omistuksessa oleva hotelli on hyvä vaihtoehto Ahvenanmaan lomalle.

Park Alandian sijainti on erinomainen keskellä Maarianhaminaa vehreällä puistokadulla.

Park Alandian sijainti on erinomainen keskellä Maarianhaminaa vehreällä puistokadulla.

Skandinaaviseen tyyliin sisustetut uudistetut huoneet ovat tyylikkäitä ja kodikkaita.

Skandinaaviseen tyyliin sisustetut uudistetut huoneet ovat tyylikkäitä ja kodikkaita.

Hotelli Pommern – Maarianhamina

Toinen erinomainen vaihtoehto lapsiperheille majoituspaikaksi Maarianhaminassa on Hotelli Pommern. Myöskin Hotelli Pommern on kokenut modernisoinnin ja siellä on tarjolla lapsiperheille erilaisia vaihtoehtoisia huoneratkaisuja. Nelihenkiselle perheelle kaksi hotellihuonetta avattavalla väliovella oli erinomainen ratkaisu, toisaalta sitten kolmihenkinen perhe olisi majoittunut hyvin yhteen huoneeseen seinästä avattavalla sivupedillä. Näiden kahden huoneratkaisun yhdistelmä toimii loistavasti jopa kuusihenkiselle perheelle.

Pommernista löytyy luonnollisesti myös ilmainen paikoitusalue ja kruununa on hotellin Kvarter 5 -ravintola, joka on Ahvenanmaan parhaita. Jo aamupalalla pääsee nauttimaan erinomaisesta aamiaisesta, joka on painottunut lähialueen tuotteisiin.

Uudistetun Hotelli Pommernin superior huoneet ovat varsin viihtyisiä.

Uudistetun Hotelli Pommernin superior huoneet ovat varsin viihtyisiä.

Hotelli Pommern ja Kvarter5 on erinomainen yhdistelmä Maarianhaminan majoituspaikkoja miettiessä.

Hotelli Pommern ja Kvarter5 on erinomainen yhdistelmä Maarianhaminan majoituspaikkoja miettiessä.

Leirintäalueet

Maarianhaminan kaupungissa on myös leirintäalue (Gröna Udden Camping), mutta lisäksi Ahvenanmaalla on leirintäalueita ympäri saarta. Lapsiperheille erittäin hyvin sopivassa Eckerössä on kaksikin leirintäaluetta: Käringsunds Camping ja Degersand. Käringsundin etuna on se, että siellä on kävelymatkan päässä pari laadukasta ravintolaa ja pienen ajomatkan päässä on paljon tekemistä lasten kanssa. Maisemallisesti alue on yksi Ahvenanmaan kauneimmista, joten siitä iso plussa näin aikuisten vinkkelistä katsottuna.

Degersandin mielenkiintoisin juttu on todella upea hiekkaranta, joka tosin on usein myös tuulinen sijaintinsa vuoksi. Degersandin rantaa on kuitenkin kehuttu yhdeksi tuntemattomaksi helmeksi Euroopan hiekkarannoista.

Ahvenanmaan pääsaaren lisäksi yhden lossimatkan päästä löytyy Sandösunds Camping, jossa itsekin tuli vietetty kolme yötä. Vårdön saarella oleva leirintäalue sopii parhaiten sellaisille perheille, jotka haluavat viettää lomaansa rauhallisessa paikassa luonnon ääressä. Lapsille Sändösundsin leirintäalueella on erittäin turvallinen matalapohjainen ranta, kun taas aktiivilomailijoille on tarjolla hyvät mahdollisuudet melonta- ja patikkaretkille. Lossimatkassa on omanlaisensa viehätyksenä, mutta mikäli päivittäin haluaa kierrellä ympäri Ahvenanmaan pääsaarta, niin silloin voi varata puoli tuntia ylimääräistä matka-aikaa suuntaansa.

Sändösunds Camping Vårdön saarella.

Sändösunds Camping Vårdön saarella.

Sandösundin leirintäalueen erinomainen lapsiystävällinen hiekkaranta.

Sandösundin leirintäalueen erinomainen lapsiystävällinen hiekkaranta.

Mökit

Jokainen yllämainituista leirintäalueista tarjoaa myös mökki- ja/tai rivitalomajoituksia aamupalamahdollisuudella. Sandösundin leirintäalueelta voi myös varata omassa saaressa olevan erakkomökin, joka on ollut varsinkin ulkomaalaisten suosiossa. Pienten lasten kanssa se ei ole paras mahdollinen, sillä pesumahdollisuudet siellä ovat varsin vaatimattomat.

Ympäri saarta on myös erilaisia mökkikyliä ja yksittäisiä mökkejä vuokrattavana. Esimerkiksi golflomalla Kastelholman kentän lähistöltä vuokrattu mökki oli erittäin toimiva vaihtoehto lyhyen etäisyyden vuoksi, mutta haasteellinen siltä kannalta, että jonkun tarvitsi iltaisin olla kuskina lähtiessä illalliselle. Toisaalta, jos haluaa kokota itse, niin hieman syrjemmässä olevat mökit tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä meren rannalla.

Eli mökkejä varatessa kannattaa palvelutason lisäksi miettiä sijainti tarkkaan aivan samalla lailla kuin muita majoituskohteita miettiessä -> itse varaisin majoituksen sieltä, missä haluaa eniten aikaa viettää saarella kiertelyn lisäksi. Mikäli iltaisin ravintolatarjonta näyttelee tärkeää roolia, niin kallistuisin Maarianhaminan suuntaan.

Sandösund Campingin vuonna 2012 valmistuneet rivitalohuoneistot.

Sandösund Campingin vuonna 2012 valmistuneet rivitalohuoneistot.

Luksushuvilat

Ahvenanmaalla on muutamia luksushuvilakohteita, joista HavsVidden on ylivoimaisesti kuuluisin. HavsViddenin luksushuviloiden lisäksi alueelta löytyy yksi Suomen parhaista ravintoloista, joten puitteet elämykselliseen lomaan on olemassa. HavsVidden sijaitsee pohjoisessa Getan rantakallioilla omassa rauhassaan samoin kuin lähistöllä olevat Dånön huvilat. Kummankaan kohteen lähistöllä ei ole sitten yhtään mitään muita palveluita vaan kaikkialle on vähintään puolen tunnin matka. Syrjäisestä sijainnista huolimatta tai siitä johtuen olen kuullut HavsViddenistä pelkästään positiivista ja haluan itsekin kokea jossakin vaiheessa nämä luksushuvilat. Kun pienemmät nappulat kasvavat muutaman vuoden vanhemmaksi, niin Havsvidden on kyllä silloin potentiaalinen majoitusvaihtoehto Ahvenmaalla.

HavsViddenin luksusmökkejä Getan rantakallioilla.

HavsViddenin luksusmökkejä Getan rantakallioilla.

HavsViddenin majoituskompleksista löytyy myös upea hirvinäkötorni.

HavsViddenin majoituskompleksista löytyy myös upea hirvinäkötorni.

Miten mennä Ahvenanmaalle?

Vaihtoehtoja Ahvenanmaalle menemiseen on käytännössä kolme: lentäen, ruotsinlaivoilla tai saaristolautoilla. Ylivoimaisesti suosituin näistä lapsiperheiden keskuudessa on ruotsinlaivat, mitkä ovatkin helpoin vaihtoehto varsinkin silloin, jos haluaa ottaa oman auton Ahvenanmaalle mukaan. Lapsiperheiden liikkumisen kannalta oma auto onkin suositeltava, sillä polkupyörällä saaren kiertäminen lasten kanssa ei suurella todennäköisyydellä ole kovin mielekäs ratkaisu ainakaan suurimmalle osalle lapsiperheistä. Ilman autoakin Ahvenanmaalla toki pärjää, mutta itse en lähtisi ilman omaa autoa Maarianhaminaa pidemmälle majoittautumaan.

Ruotsinlaivat

Käytännössä suurin osa Ahvenmaalle menijöistä matkustaa perinteisillä ruotsinlaivoilla Ahvenanmaalle Turusta. Helsingistäkin Ahvenmaalle ruotsinlaivoilla pääsee, mutta pysähtyminen Ahvenmaalla on aina yöaikaan. Naantalista puolestaan operoi Finnlines, joka menee omassa kategoriassa ruotsinlaivojen ja saaristolauttojen välille.

Turusta suosituin lähtöaika on aamulähtö, jolloin sekä Viking Line että Tallink Silja saapuvat Maarianhaminaan peräjälkeen kahden maissa. Vastaavasti paluu Manner-Suomeen lähtee samaan aikaan kahden maissa, jolloin illaksi ehtii Turun satamaan. Nämä aikataulut ovatkin ylivoimaisesti suosituimpia, koska silloin pääsee päiväaikaan nauttimaan sekä saariston merinäkymistä että laivojen palveluista.

Lapsille ruotsinlaivoilla on leikkihuoneita eri ikäisille ja teini-ikään ehtineille pelihuoneet. Kesäaikaan lapsille on leikkipaikkoja myös laivojen kansilla, hieman riippuen siitä millä laivalla on kulloinkin menossa. Hieman pienemmille lapsille on erilaista ohjelmaa muutenkin tarjolla ja esimerkiksi Viking Linen Ville Viikinki ja kasvomaalaukset ovat lasten mieleen. Aikuisille kaikista parasta laivalla on merimaisemista nauttiminen sekä ruokailujen että pallomerivahtivuoron yhteydessä. Laivamatkan pituus Ahvenanmaalle on suuntaansa kuutisen tuntia, mikä on varsin sopiva aika kaikkien kannalta. Automiehelle saattaa päiväunet maistua myös hytissä, jos Manner-Suomen päässä on ollut aamulla pidempi ajomatka ennen laivaan tuloa.

Ajomiehen kohokohdat: 1) Ruokailut mennen tullen saaristoa ihaillen 2) Pallomerivahtina merimaisemista nauttiminen 3) Päiväunet hytissä nuorimman muksun kanssa menomatkalla

Laivamatkan aikana saa nauttia upeista saaristomaisemista.

Laivamatkan aikana saa nauttia upeista saaristomaisemista.

Pallomeri on laivojen kestosuosikki.

Pallomeri on laivojen kestosuosikki.

Saaristolautat

Saaristolautat ovat mielenkiintoinen vaihtoehto sellaisille perheille, joissa lapset ovat jo teini-ikään tulleita tai jaksavat istua pidempiä matkoja autossa. Saaristolautoilla Ahvenanmaalle meneminen ja tuleminen antavat mahdollisuuden myös yöpyä matkoilla saaristossa, mikä antaa omanlaisen lisäarvonsa lomareissuun.

Ahvenanmaalaiset saaristolautat yhdistävät toisiinsa Ahvenanmaan pääsaaren ja saaristokunnat. Saaristolautat liikennöivät Manner-Suomen saaristoon saakka, joten omalla autolla voi lauttojen avulla ajaa perille Ahvenmaalle saakka. Saaristolauttojen reittejä on kolme erilaista eli pohjoinen, eteläinen ja poikittainen saaristoreitti. Poikittainen saaristoreitti nimensä mukaisesti yhdistää pohjois- ja eteläsaariston kunnat toisiinsa, kun taas pohjoinen ja eteläinen reitti kulkevat Ahvenanmaan pääsaarelta Manner-Suomen saaristoon Kustaviin ja Korppooseen.

Sama kai se on missä jälkipolvet kännykkäänsä tai täppäriä räpläävät (olettaen, että on kenttää), joten tämä vaihtoehto viehättää itseä kyllä ainakin toiseen suuntaan mentäessä seuraavalla kerralla.

Saaristolautat tarjoavat omanlaisensa elämyksen matkustaa Ahvenanmaalle.

Saaristolautat tarjoavat omanlaisensa elämyksen matkustaa Ahvenanmaalle.

Top10 Ahvenanmaalla lapsiperheille

Maarianhaminan merenkulkumuseo ja Pommern

Suomen parhaaksi museoksi vuonna 2016 valittu Maarianhaminan merenkulkumuseo (Ålands Sjöfarts Museum) on erittäin onnistunut kokonaisuus. Lapset ovat siellä otettu erittäin hyvin huomioon ja he voivat esimerkiksi kiipeillä pienessä purjelaivan mastossa. Leikkipaikka Ruby ja Meri on omanlaisensa seikkailu, joka on toteutettu upeasti. Parasta antia museossa on kuitenkin hieman vanhemmille lapsille suunnatut tehtävät: oma suosikkini on valtamerilaivan lastauspalapeli, jossa on ihan riittävästi haastetta myös aikuisille. Maarianhaminan merenkulkumuseo kannattaakin ruksata paperille pakollisena kohteena kärkipaikalle.

Lisähuomiona todettakoon, että merimuseon ravintola Nautical on yksi Ahvenanmaan parhaista ellei paras.

Kesällä 2019 avattu uusi Pommernin 100 päivää merellä -näyttely on todella upeasti toteutettu kokonaisuus, jossa viihtyvät niin nuoret kuin vanhemmat lapset. Aikuisille on oma interaktiivinen seikkailu kuulokkeineen Pommernin kannella, lapsille omansa. Tarjolla on myös erilaisia interaktiivisia pelejä, kuten sellainen jossa laivan miehistö pitää muonittaa valtameren ylittävällä matkalle. Lue alta uusitusta Pommernista ja sen näyttelystä!

Pommern ja Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Rahtilaivan 47 kollia on lastattava oikeassa järjestyksessä tai muuten laiva kellahtaa nurin.

Rahtilaivan 47 kollia on lastattava oikeassa järjestyksessä tai muuten laiva kellahtaa nurin.

Muksut seurasivat laivarotta Rubyn tarinaa Pommernilla.

Muksut seurasivat laivarotta Rubyn tarinaa Pommernilla.

SmartPark

SmartPark Eckerössä on koko perheen toimintapuisto. Täällä voit heittäytyä takaisin lapsimoodiin osallistuen vesisotaan, kaivaa isolla hiekkakaivurilla tai ajella ladattavilla sähköautoilla. Perheen pienemmille löytyy lisäksi mukavia huvipuistolaitteita ja maatalouseläimiä paijattavaksi. Alueen ravintola saa pisteet kohtuuhintaisesta laadukkaasta ruuasta, joka ei todellakaan ole itsestäänselvyys Suomessa.

Smart Park - Ahvenanmaan oma huvipuisto.

Smart Park – Ahvenanmaan oma huvipuisto.

Vesisotaa...

Vesisotaa…

... laivan kapteenina.

… laivan kapteenina.

Kastelholman linna

Kastelholman linna on Ahvenmaan maamerkki ja lähes kaikkien Ahvenanmaalla käyvien vierailukohde, Kastelholman historiaan on mukava tutustua samalla, kun lapset suorittavat omaa aarrejahtiaan kartan perusteella. Pienemmille muksuille aikuiset joutuvat olemaan apureina tehtävien ratkaisemiseen, mutta kouluikäiset suoriutuvat aarteen etsinnästä jo itsekseen. Tämän tyyppistä toimintaa lapsille soisi näkevän enemmänkin Suomen nähtävyyksissä.

Kastelholman linnassa pääsee halutessaan koko perhe pukemaan myös aikakauteen sopivat puvut päälle sille varatussa tilassa. Pienet tytöt voivat valita prinsessa-asun, kun taas perheen isä saattaa olla parhaimmillaan ritarina.

Kastelholman linna ja yksi aarrekartan vihjelaatikoista.

Kastelholman linna ja yksi aarrekartan vihjelaatikoista.

Jan Karlsgården

Kastelholman linnan vieressä sijaitseva Jan Karlsgården on perinnekylä ja ulkoilmamuseo, jossa pääsee tutustumaan ahvenanmaalaisin rakennuksin ja elämäntapoihin 1800-luvun jälkipuoliskolta. Tämä kohde osoittautui yllättävän suosituksi perheen keskuudessa ja lapsille oli mielenkiintoista nähtävää tarjolla. Lisäksi muksuilla oli mahdollista leipoa perheenjäsenille pienet pullat, mikä olikin varsin mieluisa ohjelmanumero – niin kuin itsetehtyjen pullien syöminenkin.

Pullien leivontaa Jan Karlsgårdenissa.

Pullien leivontaa Jan Karlsgårdenissa.

Palokuntamuseo

Eckerön lähellä Hammarlandissa sijaitseva Ålands Brandkårsmuseum eli palokuntamuseo on mielenkiintoinen kokoelma Ahvenanmaan vanhoja paloautoja ja palokuntatarvikkeita. Museossa näkee hyvin paloautojen kehittymisen vuosien varrella ja tämä pieni museo on varsin mukava vierailukohde. Erityispisteet joustavasta asiakaspalvelusta, sillä meidät päästettiin tutustumaan museoon vielä juuri sen suljettua.

Upeita paloautoja oli nähtävänä eri vuosikymmeniltä.

Upeita paloautoja oli nähtävänä eri vuosikymmeniltä.

Bomarsundin rauniot & eläimet

Bomarsundin linnoituksen rauniot ovat todella laajat. Niitä ihmeteltyään voi käydä Bomarsundin linnoituksesta kertovassa museossa Prästön Luotsituvassa sillan toisella puolella. Siinä missä aikuisia kiinnostaa kenties linnoituksen historia, niin pienimmät nappulat ovat kiinnostuneempia alueella laiduntavista lukuisista lampaista. Ylipäätään Ahvenanmaalla laiduntaa yli 15000 lammasta, joten niihin ei voi olla törmäämättä ympäri saarta. Lisäksi lehmiä ja hevosia näkyy Ahvenanmaalla usein, eikä tielle hyppäävä peurakaan yllätys ole.

Bomarsundin rauniot ovat Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Bomarsundin rauniot ovat Ahvenanmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Ahvenanmaalla lampaisiin törmää jatkuvasti.

Ahvenanmaalla lampaisiin törmää jatkuvasti.

Uimarannat

Ahvenanmaalta löytyy useita upeita matalapohjaisia hiekkarantoja. Degersundin rantaa Eckerössä pidetään yhtenä Euroopan piilotetuista helmistä, mutta siellä on usein myös hieman voimakkaampia aaltoja. Maarianhaminan keskustassa oleva Lilla Holmenin ranta on puolestaan erittäin suojaisa, niin kuin myös Vårdön saarella oleva Sändösundin ranta. Manner-Suomesta vastaavanlaiset rannat ovat todella harvassa, joten aurinkoisella kesäsäällä Ahvenmaalla pääsee viettämään kunnon rantalomaa. Ahvenanmaa lasten kanssa tarkoittaakin usein sitä, että matalarantaiset lämpimien vesien uimarannat houkuttelevat perheet viettämään päiviä upeilla hiekkarannoilla.

Degersundin ranta on Euroopan vähemmän tunnettuja helmiä.

Degersundin ranta on Euroopan vähemmän tunnettuja helmiä.

Lilla Holmen

Lilla Holmen on pieni saari Maarianhaminan edustalla, jonne kävelee viidessätoista minuutissa kaupungin keskustasta. Lilla Holmenissa on riikinkukkoja ja pupuja, jonka lisäksi sieltä löytyy matala upea hiekkaranta leikkipuistoineen. Oiva kohde lapsiperheille piknikille.

Myös joutsenperhe viihtyi Lilla Holmenissa.

Myös joutsenperhe viihtyi Lilla Holmenissa.

Lilla Holmenin uimaranta.

Lilla Holmenin uimaranta.

Aktiivilomailu

Polkupyöräily, melonta ja patikointi sopivat päiväohjelmaan hieman vanhempien lasten kanssa. Polkupyöriä Ahvenmaalla vuokraa Ro-No ja kanootteja on vuokrattavana ympäri saarta esimerkiksi Käringsundin ja Sandösundin leirintäalueilta. Erimittaisia patikointireittejä ja luontopolkuja löytyy ympäri Ahvenanmaan saaristoa. Getabergin kallioilla on luontopolku perheen pienemmille peikkotarinoineen.

Maarianhaminassa oleva Ångbåtsbrygganin minigolfrata on todella upea ja hieman vaatimattomampia ratoja löytyy leirintäalueiden lähistöltä. Mikäli perheessä on “oikeata” golfia pelaavaa nuorisoa, niin sekä Kastelholman että Eckerön kentät ovat erinomaisessa kunnossa.

Polkupyöräilyyn on vuokrattavana jokaiselle sopivat varusteet Ro-No:lta.

Polkupyöräilyyn on vuokrattavana jokaiselle sopivat varusteet Ro-No:lta.

Kanootinvuokrausta Kåringsundissa.

Kanootinvuokrausta Kåringsundissa.

Ångbåtsbrygganin minigolfrata Maarianhaminassa on Suomen upeimpia.

Ångbåtsbrygganin minigolfrata Maarianhaminassa on Suomen upeimpia.

Laivamatka

Halusitte tai ette, niin monelle lapselle Ahvenanmaan reissun kohokohta on laivamatkat perinteisillä ruotsinlaivoilla. Pallomeri ja leikkihuoneet toimivat muksuille vuodesta toiseen ja onhan se isoon laivaan meneminen monelle lapselle omanlaisensa elämys.

Vanhemmille laivamatkat tarjoavat mahdollisuuden nauttia upeasta saaristosta, mikä tekee koko perheelle laivamatkoista mieluisan moneen autoreissuun verrattuna.

Lapset voivat leikkiä kannella...

Lapset voivat leikkiä kannella…

... aikuisten nauttiessa merimaisemista.

… aikuisten nauttiessa merimaisemista.

Summa summarum:

Ahvenanmaa on erinomainen kohde lapsiperheille. Tekemistä ja näkemistä Ahvenmaalla on sopivasti muutaman päivän lomalle ja olo on kuin ulkomailla olisi. Useassa aikuisia kiinnostavassa kohteessa lapset ovat huomioitu heitä kiinnostavilla ohjelmanumeroilla ja Ahvenmaan hiekkarannat sopivat hyvin myös perheen pienemmille lapsille.  Kun tähän vielä lisätään sopivan pituiset merimatkat päiväaikaan ruotsinlaivoilla, niin Ahvenanmaa on kaiken lisäksi helppo kohde lomailla omalla autolla.

Köttbullar med lingon,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitÅlandin ja Viking Linen kanssa.

Tekemistä Ahvenanmaalla – 48 h minilomalla

P.S. Lue myös mitä kaikkea ehdittiin Ahvenanmaalla touhuta lasten kanssa 48 tunnissa kesälomalla 2019. Mukana menossa myös Käringsundin riistasafari Eckerössä, joka on suosittu kohde lapsiperheille Ahvenanmaalla.

Lisää luettavaa Ahvenanmaasta: