Katsaus Ahvenanmaan kiehtovaan merenkulkuhistoriaan
Museolaiva Pommern tervehtii ylväänä Maarianhaminan satamassa kaupunkiin saapuvia ja sieltä lähteviä risteilyvieraita. Mustavalkoinen nelimastoinen Pommern onkin melkoinen katseenvangitsija, sillä se on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossaan oleva nelimastoinen teräsparkki. Nyt Pommernin satamapaikka on uudistettu ja Ahvenanmaan merenkulkumuseon alapuolella sijaitsevalla museolaivalla on kokonaan uudistettu näyttely hyödyntäen tämän päivän tekniikkaa. Ahvenanmaan merenkulkumuseo valittiin Suomessa vuoden museoksi 2016 ja kaiken sen päälle on nyt lisäksi avattu vielä uudistettu Pommernin 100 päivää merellä -näyttely.
* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitÅlandin kanssa.
Ahvenanmaan merenkulkumuseo | Ålands Sjöfartsmuseum
Ahvenanmaan merenkulkumuseo kertoo Ahvenanmaan merenkulun historiasta mielenkiintoisesti rakennetun näyttelyn avulla. Kaksikerroksista ylempää näyttelytilaa hallitsee avara pääsali, joka on rakennettu vanhan purjelaivan näköiseksi. Ylemmät kaksi kerrosta kertookin Ahvenanmaan merenkulun kulta-ajasta eli siitä, milloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Tosin täytyy heti hieman tätä vetäistä takaisinpäin siltä osin, että nykyään museolaivana toimiva Pommern on valmistettu teräksestä.
Toki Ahvenanmaan merenkulkumuseossa on paljon yleisestäkin merenkulun historiasta, vaikka pääpainopiste onkin Ahvenanmaan omissa laivoissa ja niiden retkissä. Mielenkiintoisin fakta itselle oli kuitenkin se, että Pommernin omistanut ahvenanmaalainen laivanvarustaja Gustaf Eriksson oli aikoinaan maailman suurin laivanvarustaja – hänellä on ollut omistuksessaan kaikkiaan 46 purjelaivaa.
Kun höyrylaivat alkoivat korvata purjelaivoja 1920-luvulla, Gustaf Eriksson hankki useita käytettyjä purjelaivoja omaan varustamoonsa. 1920 ja 1930-luvuilla hänen purjelaivavarustamonsa oli maailman suurin ja hänellä oli pienempien alusten lisäksi parhaimmillaan 15 valtameripurjehtijaa. Koska Eriksson oli hankkinut purjelaivat edullisesti, hän pystyi pitämään purjelaivarahtiliikenteen kannattavampana pidempään kuin muut varustajat.
Matkamuistoja maailman meriltä
Ahvenanmaan merenkulkumuseossa on paljon merimiesten henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi myös matkamuistoja. Harvinaisin näistä on varmasti maailman toinen alkuperäinen pääkallomerirosvolippu, joka on peräisin 1700-luvulta Pohjois-Afrikasta. Tämä merirosvolippu on ollut aikoinaan musta, mutta sen värit ovat vuosisatojen aikana haalistuneet kokonaan pois. Itse pääkallokuvio on edelleen silti varsin pelottavan näköinen, joten sellaista ei varmasti kukaan mielellään merillä nähnytkään.
Aika on tietysti romantisoinut myös merirosvojen tarinat, nykyajan merirosvot Somaliassa ja Iranissa eivät romantisointia kaipaa.

Kapteenisalonki on pelastettu Englannin ulkopuolella vuonna 1936 haaksirikkoutuneesta purjelaivasta.
Kellarikerroksen eri teemat
Ylempien näyttelytilojen lisäksi Ahvenanmaan merenkulkumuseossa on kolmas näyttelytila kellarikerroksessa. Siellä on keskitytty enemmän nykyajan moottorisoituun merenkulkuun, joista yhtenä mielenkiintoisena osuutena on ruotsinlaivojen kehityksestä kertovat isot pienoismallit. Ylipäätään merkityksellisessä osassa on tämän päivän laivanrakennus ja meripelastus. Lisäksi kellarikerroksessa on vaihtuvia näyttelyitä – kesällä 2019 keskityttiin merimiesten tatuointeihin.
Lapset otettu loistavasti huomioon
Sekä itse merenkulkumuseossa että Pommernin näyttelytiloissa lapset on otettu suorastaan loistavasti huomioon. Harvassa paikassa omat muksut ovat viihtyneet parilla vierailukerralla niin hyvin kuin Ahvenanmaan merenkulkumuseossa, joten näyttelyihin on pystynyt itsekin keskittymään tosissaan. Lapsille on järjestetty museon tiloihin oma aarteenetsintä tehtävineen, joten museon maskotin laivarotta Rubyn etsinnöissä on puuhaa jo alle kouluikäisillekin.
Esimerkiksi purjelaivan masto ja siihen liittyvää informaatiota on toteutettu siten, että muksut voivat kiipeillä mastossa. Ainoa miinus oli tässä se, että ei itse kehdannut kiivetä mukaan.
Hieman vanhempia lapsia kiehtovat jo huomattavasti enemmän erilaiset museosta löytyvät pelit, joista varsinkin ison valtamerialuksen rahtaaminen tuottaa harmaita hiuksia myös monelle aikuisellekin. Lisäksi museon tiloista löytyy myös leikkihuone, jos museon tehtävärasteissa ei ole nappuloille riittävästi mielenkiintoa.
Museolaiva Pommern
Ahvenanmaan merenkulkumuseon kohokohta seisoo kuitenkin ylväänä itse museon ulkopuolella. Nelimastoinen upea mustavalkoinen Pommern kelluu omassa kuivatelakassaan ja siihen pääsee tutustumaan museon sisäänpääsylipulla.
Maailman ainoa alkuperäisessä kunnossaan oleva nelimastoinen teräsparkki Pommern rakennettiin Glasgow’ssa Skotlannissa saksalaisen varustamon toimeksiannosta ja laskettiin vesille 1903. Ahvenanmaalainen laivanvarustaja Gustaf Erikson osti Pommernin vuonna 1923 ja se oli käytössä vuoteen 1939 eli toisen maailmansodan alkuun saakka. Pommern purjehti pääasiassa Australian ja Englannin välillä niin kutsutulla vehnäreitillä. Vuodesta 1957 lähtien Pommern on kesäisin toiminut museona Maarianhaminan satamassa ja se uudistettiin kokonaisuudessaan kuivatelakka-altaineen vuonna 2019 yhdeksän miljoonaa euroa maksaneen remontin päätteeksi.
Pommern – 100 päivää merillä
Pommerniin tutustuminen on toteutettu nykyajan tekniikkaa hyödyntäen ja heti laivaan astuttuaan jokaiselle kävijälle annetaan audiotoistolaitteet vierailun ajaksi. 100 päivää merillä -näyttely kertoo Pommernin vuosittaisesta matkasta maailman ympäri. Eri kohdissa Pommernia on numeroitua kohteita, jonne saapuessa alkaa automaattisesti 1,5-2 minuutin kertomus merellisistä tapahtumista. Lapsille on oma laivarotta Rubyyn pohjautuva kertomus maailmanympärimatkasta.
Kertomukset ovat varsin eläväisiä ja mielenkiintoisia tarinoita matkan varrelta. Ikäviltäkään sattumilta ei vältytty ja kapinakin reissun aikana koettiin.
Kun audiovisuaalisessa 100 päivää merellä -näyttelyssä on onnellisesti palattu satamaan, on aika tutustua välikannen ja lastikannen näyttelyihin. Välikannen kahdeksassa eri aktiviteettipisteessä voit osallistua sekä laivan töihin että vapaa-aikaan ja auttamaa korjaamaan myrskyn repimää purjetta. Osa välikannen aktiivipisteiden tehtävistä on suunniteltu enemmän lapsille, joten hekin viihtyvät näyttelyssä erinomaisesti.
Lastikannella puolestaan saat audiovisuaalisen esityksen avulla kokea merellä vellovan myrskyn. Tämä on toteutettu hienosti ääni- ja valotehosteiden avulla. Kaiken kaikkiaan Pommernin vierailuun kannattaa varata 1,5 h tuntia ja itse merimuseossa vierähtää helposti toinen mokoma.
Pommernin 100 päivää merellä on loistavasti toteutettu. Suomessa vastaavanlaisen elämyksen museossa olen saanut ainoastaan Mäntässä, missä Paperi Perkele -näyttely on tehnyt vastaavanlaisen vaikutuksen.

100 päivää merellä tarina käynnistyi automaattisesti merkattujen taulujen kohdilla – aikuisille omansa ja lapsille omansa.
Ravintola Nautical
Ahvenanmaan merenkulkumuseon vierailun yhteyteen kannattaa yhdistää museorakennuksessa toimiva ravintola Nautical. Kyseistä ravintolaa on vuosia pidetty Ahvenanmaan parhaana ja uusimmassakin White Guidessa se sai parhaat arvosanat ahvenanmaalaisravintoloista. Vaikka Nauticalin ravintolan sisätilat toimivat vain iltaisin, niin kesällä päivälläkin ruokailu onnistuu viihtyisällä terassilla.
Nauticalin terassin ollessa avoinna hinnatkaan eivät ole este ruokailulle, sillä terassin kesämenu on varsin kohtuuhintainen laatuun nähden.
- Nautical (viralliset sivut)
Summa summarum: Ahvenanmaan monesta mielenkiintoisesta nähtävyydestä Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja museolaiva Pommern nousee omassa listauksessa ykköskohteeksi. Olen vieraillut nyt merenkulkumuseossa kolmesti ja aion vierailla siellä myös tulevaisuudessa Ahvenanmaan reissuilla. Erinomainen kohde tutustua merenkulun ja Ahvenanmaan historiaan niin lasten kanssa kuin ilman.
Maailman ympäri Pommernilla,
-Kohteena maailma / Rami
* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitÅlandin kanssa.
P.S. Lue lisää koko 48 tunnin minilomasta Ahvenanmaalla, mitä kaikkea ehtii nähdä ja kokea omalla autolla liikkuessa.
Lue lisää Ahvenanmaasta:
- Ahvenanmaan merenkulkumuseo (viralliset sivut)
- Pommern by Visit Åland
- Top10 Maarianhaminan nähtävyydet by Kohteena maailma
- Tekemistä Ahvenanmaalla – 48 h minilomalla by Kohteena maailma
- Makumatka Ahvenanmaalle – Ahvenanmaan parhaat ravintolat by Kohteena maailma
- Ahvenanmaa lasten kanssa by Kohteena maailma