Tallinnan kauneimmat rakennukset ja tunnelmallisimmat kujat

Tallinnassa vieraillessa kannattaa käydä katsastamassa kaupungin kauneimmat rakennukset ja tunnelmallisimmat kujat. Tunnettujen maamerkkien lisäksi niin vanhastakaupungista kuin sen ulkopuolelta löytyy monia piilotettuja helmiä, jotka tarjoavat pienine yksityiskohtineen runsaasti katseltavaa. Tallinnan vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon hyvin säilyneenä keskiaikaisena kaupunkina, joten se kertoo jo oleellisen Viron pääkaupungin merkityksestä maailman historiaan. Se on ainutlaatuinen keskiaikainen kaupunki Itämeren alueella.

Tallinna Viru-hotellin katolta kuvattuna.

Tallinna Viru-hotellin katolta kuvattuna.

Tallinnan nähtävyydet

Tallinnassa riittää tekemistä ja näkemistä useammalle reissulle. Itse olen kolmenkymmenen vuoden aikana tehnyt muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vähintään yhden reissun Tallinnaan vuosittain. Olen täten päässyt tutustumaan lähietäisyydeltä Tallinnan muuttumisen Neuvostoliiton vallan alta moderniksi Eurooppalaiseksi kaupungiksi, jossa keskiaikainen vanhakaupunki on ollut tapahtumien keskipisteenä koko olemassa olonsa ajan. Keskiajalta Tallinnassa on edelleen jäljellä merkittävä osa upeaa vanhaakaupunkia, joka on säilynyt uskomattoman hyvin aina tähän päivään saakka. Siksi Tallinnan kujat kutsuvat tutustumaan pieniin yksityiskohtiin ja arkkitehtuurillisiin mestariteoksiin aina vain uudestaan.

Tallinnan vanhakaupunki on yksi parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja Euroopassa.

Tallinnan vanhakaupunki on yksi parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja Euroopassa.

#1

Tunnelmallisimmat kujat

Katariinan kuja – paluu satojen vuosien taakse

Varsinkin Tallinnan vanhassakaupungissa on useita tunnelmallisia katuja ja kujia, jotka ovat kauniiden rakennusten ympäröimiä. Yksi kaupungin tunnetuimmista kaduista on Katariinan kuja eli Katariina Käik, joka sijaitsee Vene- ja Müürivahe-katujen välissä. Monien holvikaarien kattama kaunis kuja on useiden käsityöläisliikkeiden koti ja sen toisesta päästä löytyy myös suosittu Munga Kellar -ravintola. Alkujaan Katariinan kuja on rakennettu 700 vuotta sitten, joten varsin pitkän historian omaavasta kadusta on kysymys.

Katariinan kujan kauniita holvikaareja.

Katariinan kujan kauniita holvikaareja.

Pikk jalg ja Lühike jalg – Pitkä jalka ja Lyhyt jalka

Pikk jalg ja Lühike jalg -kadut yhdistävät alakaupungin yläkaupunkiin. Nämä varsin tunnelmalliset kadut ovat mukavia kävellä ja niitä pitkin pääsee nauttimaan Tallinnan upeasta arkkitehtuurista. Aikoinaan nämä kaksi katua olivatkin ainoat, joita pitkin pääsi aristokraattien asustamasta yläkaupungista käsityöläisten ja kauppiaiden asuttamaan alakaupunkiin. Siinä missä Pikk jalgia kävellessä ylöspäin jokainen Tallinnan reissu tuntuu retkeltä arkkitehtuurilliseen mestariteokseen, niin Lühike jalgin portaita noustessa tuntee olevansa keskiajalla.

Keskiajalla 1300-luvulla Viron herttuakunnan pääkaupunki oli Toompea (yläkaupunki) ja hansakaupunki Reval (alakaupunki) oli hallinnollisesti eri kaupunki.

Pikk jalgia pitkin kävellessä yläkaupungin muuri tuntuu valloittamattomalta.

Pikk jalgia pitkin kävellessä yläkaupungin muuri tuntuu valloittamattomalta.

Börsi käik

Börsi käik eli pörssikuja on kapea lyhyt kuja lähellä Raatihuoneen toria. Tällaisia sympaattisia kujia Tallinnan vanhastakaupungista löytyy useita, mutta tämä on niistä arkkitehtuurillisesti upeimmasta päästä.

Börsi käik illan tunteina.

Börsi käik illan tunteina.

#2

Kirkot

Tallinnan kaupunkikuvaa hallitsee vanhankaupungin muurien lisäksi useat kirkontornit. Varsinkin vanhassakaupungissa olevat kirkot ovat vierailun arvoisia kohteita.

Olavisten kirkko ja torni

Olavisten kirkko eli Pyhän Olavin kirkko on Tallinnan vanhankaupungin korkein rakennus. Olavisten kirkosta ensimmäiset maininnat ovat vuodelta 1267, mutta nykyisessä asussaan oleva kirkko on vuodelta 1330. Se oli keskiaikaisen maailman korkeimpia rakennuksia ja kirkon tornin huippu oli 159 metrin korkeudessa. Vuonna 1625 tapahtuneen tulipalon seurauksena kirkon tornia on lyhennetty kahdellakymmenelläviidellä metrillä. Olavisten kirkon torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia, joten se on yksi Tallinnan suositeltavista näköalapaikoista.

Olavisten kirkko oli Euroopan korkein rakennus vuosina 1549-1625.

Olavisten kirkko oli Euroopan korkein rakennus vuosina 1549-1625.

Aleksanteri Nevskin katedraali

Aleksanteri Nevskin katedraali hallitsee yläkaupungin katukuvaa. Tämä ortodoksikirkko on ensimmäisenä vastassa noustessa alakaupungista yläkaupunkiin Pikk jalg -katua pitkin. Kirkko on sisätiloiltaan ortodoksisen pramea ja upeat sipulikupolit kruunaavat punaisen värisen katedraalin ulkokuoren.

Aleksanteri Nevskin katedraali.

Aleksanteri Nevskin katedraali.

Pyhän Nikolaoksen kirkko

Nikolainkirkko eli Niguliste seisoo ylväänä Tallinnan turistitoimistoa vastapäätä. Se on alkujaan perustettu jo 1200-luvulla, mutta nykyisen muotonsa se sai 1400-luvulla. Pyhä Nikolaoksen kirkko vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa Neuvostoliiton suorittamissa ilmapommituksissa ja 1980-luvulla valmistuneen kirkon restauroinnin jälkeen se on toiminut konserttisalina ja museona. Museon merkittävin aarre on lyypekkiläisen Bernt Notken maalama 30-metrisen Kuolemantanssi -teoksen alkuosa 1400-luvun loppupuolelta.

Pyhän Nikolaoksen kirkko.

Pyhän Nikolaoksen kirkko.

Tallinnan tuomiokirkko

Toopean mäen huipulla sijaitseva Tallinnan tuomiokirkko on Tallinnan kirkoista vanhin. Se vanhimmat osat on rakennettu 1200-luvulla ja siitä on helposti huomattavissa eri rakennusvaiheissa tehdyt muutokset. Halutessaan voi myös kiivetä 69 metriä korkeaan barokkityyliseen kellotorniin ihastelemaan kaupunkinäkymiä pientä maksua vastaan.

Tallinnan tuomiokirkko on kaupungin vanhin kirkko.

Tallinnan tuomiokirkko on kaupungin vanhin kirkko.

#3

Raatihuoneentori

Raatihuoneentori eli Raekoja Plats on Tallinnan sydän. Sieltä löytyy niin Tallinnan keskiaikaisen keskustan jylhimmät rakennukset kuin ylihintaisimmat terassit. Parhaimmillaan Raatihuoneen tori on joulun aikaan, jolloin siellä on yksi Euroopan kauneimmista joulutoreista.

Raatihuoneen tori Raatihuoneen tornista katsottuna.

Raatihuoneen tori Raatihuoneen tornista katsottuna.

Raatihuone ja Raatihuoneen torni

Raatihuone on yksi Euroopan kauneimmista keskiaikaisista goottilaisista rakennuksista. Lohikäärmeveistokset kruunaavat tämän arkkitehtuurillisen mestariteoksen, joka jykevänä on seissut Raatihuoneentorin maamerkkinä vuosisatojen ajan. Mikäli olet liikenteessä kesäaikaan, suosittelen kiipeämään Raatihuoneen torniin, josta avautuu upeat maisemat Tallinnan vanhankaupungin yllä.

Raatihuone ja Raatihuoneen tori.

Raatihuone ja Raatihuoneen tori.

Matkalla Raatihuoneen torniin maisemia ihailemaan.

Matkalla Raatihuoneen torniin maisemia ihailemaan.

Raadinapteekki

Raadinapteeki eli Raeapteek on toiminut Raatihuoneentorin laidalla vuodesta 1442 lähtien ja on siten yksi Euroopan vanhimmista samalla paikalla toimineista apteekeista. Raadinapteekista voi ostaa kosteampaa illanviettoa helpottamaan ibumaxit ja muut rohdot, mutta pelkästään apteekin lukuisten esineiden ja rakennuksen pienien yksityiskohtien katselemisessa on ihmeteltävää ilman ostoksiakin. Ainoa mikä itseä mietityttää on kumikrokotiilin virka katossa, mutta ehkäpä se selviää sinulle Raadinapteekissa käydessä?

Raadinapteekki on Raatihuoneentorin kulmauksessa.

Raadinapteekki on Raatihuoneentorin kulmauksessa.

Raadinapteekki on Euroopan vanhin samalla paikalla toimiva apteekki.

Raadinapteekki on Euroopan vanhin samalla paikalla toimiva apteekki.

Raatihuoneentorin joulutori

Joidenkin arvioiden mukaan Tallinnan Raatihuoneentorilla on ollut maailman ensimmäinen joulukuusi 1400-luvulla ja vielä tänäkin päivänä vuosittain joulutoria komistaa jättimäinen kauniisti koristeltu joulukuusi. Tallinnan joulutorilla on varsin lämminhenkinen tunnelma, jossa vieri vieressä on tunnelmallisia käsitöitä kauppaavia kojuja. Täältä löydät niin pakkasen kestävät rukkaset kuin lämpimät karvahatut talven tuiskuihin. Mikä parasta, niin voit nauttia joulutorin tunnelmasta pientä purtavaa ja terästettyä glögiä maistellen ilman rajattuja aniskelualuita.

Raatihuoneentorin joulutori on yksi Euroopan parhaimmista.

Raatihuoneentorin joulutori on yksi Euroopan parhaimmista.

#4

Vanhankaupungin näyttävimmät rakennukset

Raatihuoneen lisäksi Tallinnan vanhassakaupungissa on lukuisia rakennuksia, joita kannattaa käydä katsastamassa lähietäisyydeltä ja ihailemassa niiden pienimpiäkin yksityiskohtia. Ilman suunnitelmallisempaakin kävelykierrosta upeita rakennuksia löytää lähes jokaiselta kadulta, mutta tässä muutama varsin suositeltava arkkitehtuurillinen helmi tutkittavaksi.

Olde Hansa

Ravintola Olde Hansa lienee Tallinnan ristiriitaisimmat arviot saanut ravintola. Olen itsekin siellä syönyt isommassa seurueessa, joista puolet pitivät ruokaa loistavana ja toinen puolisko aivan järkyttävänä. Mikäli itse ei halua ottaa selvää omasta mielipiteestään, niin kannattaa joka tapauksessa tutkia ulkoapäin Olde Hansan pienempiäkin yksityiskohtia. Todella kaunis rakennus ja tyypillinen keskiajan arkkitehtuurillinen helmi – suoria linjauksia ei rakennuksessa juurikaan tunneta.

Peppersack

Ravintolana Peppersack hurmaa ulkokuorellaan useammankin Tallinnan kävijän. Rakennuksen ulkopuolella riippuva pippurisäkki muistuttaa rakennuksen satojen vuosien historiasta, jolloin maustekauppias Hans Pepersack tuli talon omistajaksi vuonna 1520. Ensimmäiset merkinnät ja rakennuksen alkuperäiset osat ovat kuitenkin jo vuodelta 1370. Silloin rakennuksessa on säilytetty sen aikaisen Tallinnan tärkeintä kauppatavaraa eli ruista.

Peppersack iltavalaistuksessa.

Peppersack iltavalaistuksessa.

Mustapäiden talo

Mustapäiden veljeskunnan talo on Tallinnan vanhimpia taloja ja sen renessanssityylinen rakennus on 1500-luvulta. Tallinnassa mustapäiden veljeskunnan eli Baltian hansakaupungeissa toimineiden naimattomien ulkomaalaisten kauppiaiden järjestön talo ei ole niin kaunis kuin Riikassa, mutta silti tämä Pikk-kadulla oleva rakennus on ulkokuoreltaan varsin upea.

Mustapäiden talon ulkosivu.

Mustapäiden talon ulkosivu.

Kolme sisarta

Kolmen kauniin talon arkkitehtuurillinen kokonaisuus Pikk-kadulla 1400-luvulta. Nämä kauppiaiden rakennukset ovat varsin kuvauksellisia ja antavat oman panoksensa Tallinnan kauniiseen keskiaikaiseen keskustaan. Nykyään Kolm Õde rakennuskokonaisuudessa toimii myös B&B hotel.

#5

Tallinnan kaupunginmuuri ja tornit

Ensimmäinen mielikuva Tallinnasta on suurimmalle matkailijoista vanhaakaupunkia ympäröivä muuri ja sen kauniit tornit. Ei ihme, sillä näky on yhtä mahtava joka kerta Tallinnassa käydessä. Monille Tallinnan vanhakaupunki aukeaa kävellessä Viru-hotellilta kohti vanhaakaupunkia, jolloin vastassa on vasemmalla olevan kukkakaupparivistön jälkeen Viru portti. Sen kaksi tornia muurin ympärillä on osa mittavaa Tallinnan suojaksi 1300-luvulla rakennettua puolustusjärjestelmää. Nykypäivän muurista on säilynyt reilun kahden kilometrin osuus ja 26 tornia. Muuriin ja sen historiaan pääsee tutustumaan useammassakin kohteessa Tallinnan vanhassakaupungissa.

Virun portti ja kukkakaupat tulevat useimmiten ensimmäisenä vastaan matkalla vanhaankaupunkiin.

Virun portti ja kukkakaupat tulevat useimmiten ensimmäisenä vastaan matkalla vanhaankaupunkiin.

Hellemanin torni ja kaupunginmuuri

Viru-aukiolta vanhaankaupunkiin tullessa ensimmäinen mahdollinen vierailukohde kaupunginmuurille on Hellemanin torni. Heti muurin jälkeen jyrkästi oikealle kääntyessä voi matkalla Hellemanin tornille katsastaa virolaisten mummujen muurin suojassa olevat käsityökojut ennen kiipeämistä torniin. Itse tornissa voi ihailla keskiaikaista puolustustornia samalla kun käy kävelemässä muurin päällä olevilla käytävillä pientä pääsymaksua vastaan.

Hellemanin tornilta pääsee kävelemään muurin päälle.

Hellemanin tornilta pääsee kävelemään muurin päälle.

Neitsyttorni

Neitsyttorni eli Neitsitorn on kolmikerroksinen torni, jonka restauroinnissa on käytetty paljon lasipintaa. Aikoinaan Neitsyttorni toimi vankilana, mutta nykyään siellä toimii viihtyisä kahvila. Neitsyttornista pääsee tutustumaan myös kaupunginmuuriin, jolta on upeat näkymät kaupunkiin ja sitä ympäröivään muuriin.

Neitsyttornin muurilla.

Neitsyttornin muurilla.

Neitsyttornin kahvilasta on upeat maisemat.

Neitsyttornin kahvilasta on upeat maisemat.

Kiek in de Kök

Kiek in de Kök on rakennettu 1400-luvun jälkipuoliskolla ja 1500-luvulla se oli pohjoisen Euroopan jykevin tykkitorni. Viisikymmentä metriä korkean tornin seinien paksuus on neljä metriä ja sen halkaisija on 17 metriä. Kiek in de Kökin sisällä on nykyään pieni museo Tallinnan linnoituksen historiasta. Yksi näyttelyn mielenkiintoisimmista tutkittavista kohteista on pienoismalli Tallinnan kaupunginmuurista ja sen torneista.

Kiek in de Kök ja Neitsyttorni ovat Tallinnan puolustusmuurin mielenkiintoisimpia tutustumuskohteita.

Kiek in de Kök ja Neitsyttorni ovat Tallinnan puolustusmuurin mielenkiintoisimpia tutustumiskohteita.

Paksu Margareeta

Suuren rantaportin vieressä on satamaa suojaamaan rakennettu tykkitorni Paksu Margareeta. Tämä 1500-luvulla rakennettu torni on Tallinnan kaupunginmuurin torneista paksuin rakenteeltaan. Mikäli vanhastakaupungista on matkalla kävellen Telliskiveen tai Kalamajan alueelle, niin Paksu Margareeta ja Suuri rantaportti on kulkumatkan varrella.

Satamaa suojaamaan rakennettu tykkitorni Paksu Margareeta.

Satamaa suojaamaan rakennettu tykkitorni Paksu Margareeta.

Pitkä Hermanni

Pitkä Hermanni eli Pikk Hermann on Tallinnan kaupunginmuurin torneista korkein. Tämä Toompean linnan lounaiskulmassa sijaitseva torni poikkeaa ulkoasultaan merkittävistä muurin muista tornista. Pitkän Hermannin huipulla liuhuu Viron lippu päivittäin.

Pitkä Hermanni ja Toompean linnan muuria.

Pitkä Hermanni ja Toompean linnan muuria.

#6

Toompea

Toompea on Tallinnan vanhankaupungin mäen päällä sijaitseva alue eli keskiaikaisen Tallinnan vanha yläkaupunki. Sieltä löytyy myös Toompean linna, joka toimii Viron parlamenttitalona. Toompean kukkulan hallitsevin rakennus on Tallinnan tuomiokirkko, jonka ohi kävellään kaupungin parhaimmille näköalapaikoille. Toki tuomiokirkon torni itsessään on yksi niistä.

Toompea eli keskiaikaisen Tallinnan yläkaupunki.

Toompea eli keskiaikaisen Tallinnan yläkaupunki.

Kohtuotsan näköalatasanne

Kohtuotsan näköalatasanne lienee kaupungin kuuluisin. Moni Tallinnan kävijä kävelee Viru hotellilta halki vanhankaupungin Toopean mäen huipulle, jossa suuntana on ihailla Tallinnan maisemia Kohtuotsan näköalatasanteelta. Eikä ihme, sillä onhan sieltä upeat maisemat Tallinnan vanhaankaupunkiin ja modernimpaan rakennuskantaan.

Talviset näkymät Kohtuotsan näköalatasanteelta.

Talviset näkymät Kohtuotsan näköalatasanteelta.

Patkulin näköalatasanne

Patkulin näköalatasanne on niin ikään Toompean mäen huipulla ja on kävijämäärissä varmaan jopa suositumpi kuin Kohtuotsan näköalatasanne. Kun Toopean mäellä kävelee, niin Patkulin näköalatasanteelta löytää itsensä lähes huomaamatta. Patkulin näköalatasanteelta maisemat avautuvat Olavisten kirkon suuntaan, jolloin näkee samalla monet Tallinnan muurien torneista ja taustalla sataman. Samalla reissulla kannattaa käydä katsastamassa kummatkin näköalapaikat ennen kuin lähtee takaisin alakaupunkiin.

Patkulin näköalatasanteelta avautuu näkymät niin vanhaankaupunkiin kuin Tallinnan tornitaloihin.

Patkulin näköalatasanteelta avautuu näkymät niin vanhaankaupunkiin kuin Tallinnan tornitaloihin.

#7

Pienet yksityiskohdat rakennuksissa

Ympäri Tallinnaa löytää pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia rakennuksissa. Varsinkin vanhankaupungin alueella kannattaa kävellä silmät auki keskittyen rakennusten ulkopintoihin kännykän sijasta. Keskiaikaisten rakennusten ovet ja ikkunat itsessään ovat varsin valokuvauksellisia, ja mielenkiintoa lisää rakennusten mukautuminen maaston korkeuseroihin. Harvassa rakennuksessa on suoria seiniä ja värikkäät seinät kruunaavat arkkitehtuuria. Sama linja on pysynyt myös 2000-luvulla rakennetuissa uusissa lasisissa toimistorakennuksissa.

Raatihuoneen lohikäärmeet

Raatihuoneen pienet yksityiskohdat kruunaavat jylhän goottilaisen kaksikerroksisen kivirakennuksen. Ulkoseinässä korkealla olevat vihreät lohikäärmeet kruunuineen ovat rakennuksen upein yksityiskohta.

Raatihuoneen lohikäärme.

Raatihuoneen lohikäärme.

Tallinnan vanhin kello

Tallinnan vanhin kello on Pyhän Hengen kirkon takapuolella. Tämä 1600-luvulta peräisin oleva kello on upean näköinen kokonaisuus pienine yksityiskohtineen. Pyhän Hengen kirkko itsessään on myös tutustumisen arvoinen upeine yksityiskohtineen.

Tallinnan vanhin kello.

Tallinnan vanhin kello on 1600-luvulta.

Olutravintola Põrgu

Monilla Tallinnan vanhankaupungin liikeillä ja ravintoloilla on upeita tunnuksia rakennusten ulkoseinillä. Kyltit ja logot ovat usein visuaalisesti kauniita ja liiketoimintaa kuvaavia. Varsinkin parhaat olutravintolat ovat kunnostautuneet tällä saralla ja Olutravintola Põrgu on vierailun arvoinen myös sisätiloiltaan. Põrgun logo on kaupungin kauneimpia.

Olutravintola Põrgu on tunnettu tynnyrioluistaan ja se näkyy myös logossa.

Olutravintola Põrgu on tunnettu tynnyrioluistaan ja se näkyy myös logossa.

#8

Pirita

Pirita on mielenkiintoinen kohde Tallinnan keskustan ulkopuolella. Televisiotornin huipulta avautuu upeat maisemat Tallinnaan ja lisäksi Piritassa on muutama kohde kulttuurin ystävälle. Piritan luostarin rauniot, Viimsin ulkoilmamuseo ja Virolaisten kommunistien uhrien muistomerkki tarjoavat mielenkiintoisia hetkiä historiaan. Rantalomaa haluaville on puolestaan tarjolla kaksi kilometriä pitkä uimaranta.

Sanovatpa jotkut, että Piritassa on nähtävillä Stalinin aloittama siltahanke Helsinkiin, joka ei yltänyt aivan merelle saakka.

Piritalla on myös merkittävä rooli suomalaisessa urheiluhistoriassa. Moskovan olympialaisissa purjehdukset kilpailtiin Tallinnan edustalla ja Esko Rechardt voitti Finjolla-luokan olympiakultaa.

Piritan huvivenesatama - taustalla näkyy Tallinnan TV-torni ja Piritan luostarin rauniot.

Piritan huvivenesatama – taustalla näkyy Tallinnan TV-torni ja Piritan luostarin rauniot.

Viimsin ulkoilmamuseo Suomenlahden rannalla.

Viimsin ulkoilmamuseo Suomenlahden rannalla.

Stalinin siltahanke Helsinkiin?

Stalinin siltahanke Helsinkiin?

#9

Tallinnan katutaide

Tallinnassa tulee vastaan upeita isoja katumaalauksia yllättävissäkin paikoissa. Monet upeimmista grafiittiteoksista on peräisin vuodelta 2017, jolloin Tallinnassa järjestettiin Mextonia-katutaidefestivaali. Lisäksi Tallinnassa on lukuisia pienempiä grafiitteja katukuvassa, jotka osan mielestä kaunistaa katukuvaa ja toisten mielestä sitten taas ei. Hyviä alueita katutaiteen bongailuun ovat Tallinnan satama, Telliskivi ja Kalamaja.

Telliskiven rakennuksista löytyy upeita grafiiitteja.

Telliskiven rakennuksista löytyy upeita grafiitteja.

Asuintalo Kalamajan alueella.

Asuintalo Kalamajan alueella.

Grafiitti vanhankaupungin rakennuksen seinällä.

Grafiitti vanhankaupungin rakennuksen seinällä.

#10

Modernit rakennukset

Keskiaikaisen vanhankaupungin vastapainona 2000-luvulla on Tallinnaa modernisoitu varsin paljon myös keskustan osalta. Korkeat hotellit tarjoavat näyttävän kontrastin vanhankaupungin linnoitusmuuriin. Tallinnaan saapuessa ja sieltä lähtiessä tätä näkyä on mukava ihastella joka reissulla.

Viru hotelli

Suomalaisten rakentama Viru hotelli on nykyaikaisen Tallinnan maamerkki. Jo Neuvostoliiton aikana rakennettu hotelli on ollut suomalaisten luottohotelli sen valmistumisesta lähtien. Viru hotellin mielenkiintoisin yksityiskohta on yläkerroksen KGB-huone, joka on omalla tavallaan Tallinnan mielenkiintoisin nähtävyys.

Viru hotelli on Tallinnan maamerkki.

Viru hotelli on Tallinnan maamerkki.

Kuuma linja Moskovaan KGB-huoneesta.

Kuuma linja Moskovaan KGB-huoneesta.

Olümpia hotelli

Olümpia hotelli on Tallinnan toiseksi vanhin korkea nykyaikainen rakennus ja se valmistui Moskovan olympialaisia varten vuonna 1980. Se oli pitkään Viru hotellin kanssa ainoat korkeat modernit rakennukset Tallinnassa, mutta nykyään korkeita hotelleja ja toimistorakennuksia on rakennettu useita.

Hilton hotellin yläkerroksista näkee hyvin Tallinnan uudempaa arkkitehtuuria yksityiskohtineen.

Hilton hotellin yläkerroksista näkee hyvin Tallinnan uudempaa arkkitehtuuria yksityiskohtineen.

Kino Sõprus

Tallinnan vanhin edelleen toimiva elokuvateatteri on Kino Sõprus. Vuonna 1955 rakennettu iso betonirakennus jykevine pylväineen on malliesimerkki Stalinin ajan rakennustyylistä. Mikäli elokuvat eivät innosta, niin samassa rakennuksessa toimii myös suosittu Club Hollywood -yökerho. Kino Sõpruksen lisäksi Tallinnasta löytää muutamia muitakin näkemisen arvoisia Stalinin ajan rakennustyylin tyylinäytteitä kuten Stockmannin vieressä oleva asuintalo sirppine- ja vasaroineen.

Kino Sõprus on saanut nykyaikaisen valaistuksen tuomaan esiin rakennuksen upeita muotoja.

Kino Sõprus on saanut nykyaikaisen valaistuksen tuomaan esiin rakennuksen upeita muotoja.

Elämyksiä Tallinnassa,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää: