Suomi kuvina tammikuusta joulukuuhun

Itsenäinen Suomi täyttää tänään kunnioitettavat 105 vuotta. Itsenäisyys ja sen puolustaminen on varsinkin tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa sellainen kunnia, minkä arvoa ei koskaan voi liiaksi korostaa. Tässä postauksessa kierrämme ympäri Suomen kuvien muodossa eri kuukausina.

Satavuotiaan Suomen kunniaksi tein hieman samanlaisen postauksen, missä kierrettiin kaikki maakunnat läpi kuvien muodossa. Ensiksi lähdetään aktiivilomailemaan, sitten nauttimaan Suomen kesästä ja lopuksi mennään makumatkailu & kaupunkilomat edellä loppuvuotta kohden.

Suomen maakunnat kuvina – Suomi 100 vuotta

12 kuvaa, yksi jokaiselle kuukaudelle

Kotimaanmatkailu on tämän vuosikymmenen trendi. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhannen sanaa, joten tässä kootusti vinkit kotimaahan jokaisella kuukaudelle. Eläköön Suomi ja kotimaanmatkailu!

Tammikuu – Rovaniemi on Suomen talvipääkaupunki

Rovaniemen ravintolatarjonta ja Ounasvaaran ulkoilumahdollisuudet on loistava yhdistelmä talviloman viettoon Lapissa. Varsinkin lapsiperheille ja makumatkailusta nauttiville Ounasvaaran on varteenotettava vaihtoehto talvilomakohdetta miettiessä. Laplands Hotel Sky Ounasvaara on täydellinen majoituskohde Ounasvaaran huipulla, jonka upeat sviitit ja yksi Suomen parhaista ravintoloista Sky Kitchen on huikea yhdistelmä.

Kerran elämässä on hyvä käydä katsomassa myös Joulupukkia ja pukin postikonttoria, jotka sijaitsevat luonnollisesti Napapiirillä. Arkkitehtuurin ystäville jo pelkästään Alvar Aallon suunnittelema kaupungin poronsarviasemakaava on mestarillinen tutkimuskohde.

Matkalukemista Rovaniemeltä:

Talviloma Rovaniemellä – Lappi alkaa Ounasvaaralta

Rovaniemi ja Ounasvaara kutsuu aktiivilomailemaan talvella.

Rovaniemi ja Ounasvaara kutsuu aktiivilomailemaan talvella.

Helmikuu – Leville laskettelemaan

Levi on Suomen kansainvälisin laskettelukeskus, ja samalla hissikapasiteetiltään ylivoimainen ykkönen. Levi onkin siten Suomen ykköskohde laskettelulomaa viettäville. Levin kylästä löytyy kaikki tarvittavat palvelut, ja kylän ympärillä on myös erinomaiset murtomaahiihto- ja kelkkailureitit. Levillä talvilomalla tekeminen ei taatusti lopu kesken, joten se onkin koko perheen ykköskohde Suomen Lapissa. Ainoa haastaja onkin sille Ruka, joka ei ole erikoisten maakuntarajojen mukaan Lappia. Siksi voidaan todeta, että Levi on Lapin paras hiihtokeskus ja Ruka muun Suomen, ja koko Suomen kohteina jaetulla ykkössijalla.

Top10 tekemistä Levillä talvella

Leppoisat rinnepäivät jälkikasvun kanssa oli vuoden 2022 teema Levillä.

Leppoisat rinnepäivät jälkikasvun kanssa oli vuoden 2022 teema Levillä.

Maaliskuu – miten olisi Kemi?

Suomessa on uskomattoman upeita paikkoja, minne suurin osa suomalaisista ei matkusta koskaan. Sanotaan nyt vaikka näin, että Kemi ei ole Suomen mediaseksikkäimpiä paikkakuntoja, mutta siellä käy todella paljon ulkomaalaisia. Kemissä nimittäin voi yöpyä LumiHotellissa ja risteillä oikealla jäänmurtajalla. Toki nämä elämykset ovat hieman hinnoittelultaan korkeita suurimmalle osalle suomalaisista, mutta elämyskerroin huomioon ottaen ainutlaatuisia. Mitä siis jos suuntaisitkin kevättalvella Kemiin, yöpyisit yhden yön Lumihotellissa ja toisen lumi-iglussa, risteilisit jäänmurtajalla ja bongaisit revontulia?

Matkalukemista Kemiin:

Tätä et tiennyt Kemistä

 

Huhtikuu – Kuusamoon aktiivilomailemaan

Siinä missä Levi on rinne- ja hissikapasiteetiltään Suomen ykköskohde, niin Ruka ei ole kaukana perässä. Se missä Ruka menee sitten reilusti ohitse talvilomakohteena, on upeat retkeilymahdollisuudet myös talvella. Kevättalvella Kuusamossa tekemistä riittää viikoksi siten, että lähelläkään kaikkea mielenkiintoista ei ehdi kokemaan. Ei siis ihme, että monet käyvät Ruka-Kuusamossa kevättalvella pääsiäisen ympärillä vuodesta toiseen. Niin olen itsekin useana vuotena tehnyt.

Matkalukemista Kuusamoon:

Top10 tekemistä Rukalla talvikaudella

Monomesta on Pääsiäisenä aina täynnä ja tunnelma on korkealla.

Monomesta on pääsiäisenä aina täynnä ja tunnelma on korkealla.

Toukokuu – patikoimaan Patvinsuon erämaahan

Kevät on ulkoilun aikaa, kun monista talven sohvaperunoista kuoriutuu taas retkeilijöitä. Vuodenaikojen vaihtelun huomaa parhaiten isoilla suoalueilla, joissa lumien sulettua vetinen maa näyttää parhaat puolensa. Maan herätessä eloon, on syrjäisen Patvinsuon kansallispuiston pitkospuilla upeaa patikoida omassa rauhassa luonnon kauneudesta nauttien.

Patvinsuon kansallispuisto – yksinäinen patikoija erämaassa

Patvinsuo on kotimaan kansallispuistoista kauneimpia.

Patvinsuo on kotimaan kansallispuistoista kauneimpia.

Kesäkuu – Makumatkailua Saimaalla

Saimaalle kannattaa suunnata jo kesäkuussa, että ehtii muiden kotimaisten turistien alta pois ennen suurinta sesonkia. Huikeita ravintoloita, lähiruokaa parhaimmillaan aina marjaviinitiloista lähtien. Toki Saimaalla ainutlaatuista on myös upeat järvimaisemat, oli sitten Puumalassa, Savonlinnassa tai Punkaharjulla. Itselle Saimaa edustaa kaikkea sitä, mitä täydellisessä kesäpäivässä voi Suomessa kokea.

Matkailuvinkkejä Saimaalle:

Makumatka Saimaalla – lähiruokaa ja järvimaisemia

S/S Punkaharju ja muut Saimaan höyrylaivat ovat upea näky!

S/S Punkaharju ja muut Saimaan höyrylaivat ovat upea näky!

Heinäkuu – Patikointia Kilpisjärvellä

Monelle Kilpisjärvi on läpiajokohde Norjaan, jossa käydään korkeintaan kiipeämässä Saanan huipulle. Retkeilystä ja luonnosta nauttiville Kilpisjärven ykköskohde ei ole kuitenkaan Saana, vaan viereinen Mallan luonnonpuisto. Sen läpi patikoidessa pääsee nauttimaan ehkäpä Suomen kauneimmasta päiväretkikohteesta! Mallan luonnonpuiston maisemat ovat ainutlaatuiset Suomessa, ja sitä voikin suositella retkikohteeksi hieman pidemmistä päivävaelluksista pitäville.

Matkakertomuksia Kilpisjärveltä:

Mallan luonnonpuisto ja kolmen valtakunnan rajapyykki

Saanatunturin huipulla – Kilpisjärven Saanan vaellus

Tässäpä yksi Suomen upeimmista evästauokopaikoista!

Tässäpä yksi Suomen upeimmista evästaukopaikoista!

Elokuu – Ahvenanmaa

Ahvenanmaalla ollessa tuntee olevansa enemmän Ruotsissa kuin Suomessa. Se ei johdu pelkästä kielestä, vaan ahvenanmaalaisista itsestään. Pihat on Ahvenanmaalla viimeisen päälle, ja saaren kauneus on kaikin puolin miellyttävä. Kun Ahvenanmaalla on erilaisia nähtävyyksiä ympäri saarta mukavasti, niin tekeminen ei lopu kesken. Myöskin makumatkailijoille Ahvenanmaa tarjoilee useita huippuravintoloita, joissa viettää aikaa. Yksi esille nostettava asia on myös paikallinen lähiruoka, joka on tuottanut useita huippumerkkejä myös Manner-Suomeen tuotavaksi.

Matkalukemista Ahvenanmaalle:

Tekemistä Ahvenanmaalla – 48 h minilomalla

Maarianhaminan Merikortteli on kappale Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaa.

Maarianhaminan Merikortteli on kappale Ahvenanmaan merenkulkuhistoriaa.

Syyskuu – Päiväretkelle Forssaan ja Tammelaan

Forssa sijaitsee kultaisen kolmion keskipisteessä eli Ruuhka-Suomen keskiössä. Niin Helsingistä, Tampereelta kuin Turustakin on reilun tunnin matka Forssan ja Tammelan seudun parhaisiin kohteisiin. Forssan tehdasmiljöö yhdistettynä Tammelan upeisiin luontokohteisiin tarjoilee nautinnollisia päiväretkiä puolelle suomalaista lyhyen automatkan päästä kotoaan.

Myös lapsille Forssan seudulla on paljon tekemistä. Ehkä syyskuussa on jo hieman viileää Saaren kansanpuiston uimarannalle, mutta Elonkierto Jokioisissa on takuuvarma käyntikohde myös syyskuussa. Elonkierto onkin sellainen tietopankki maataloudesta, että siellä pitäisi jokaisen suomalaisen käydä aikuisiälläkin ainakin kerran elämässä.

Matkalukemista Forssaan:

Top10 Forssan seudun luontokohteet

Forssan seudun luontokohteet tarjoavat elämyksiä retkeilijöille ja aktiiviliikkujille.

Forssan seudun luontokohteet tarjoavat elämyksiä retkeilijöille ja aktiiviliikkujille.

Lokakuu – ulkoilua Tampereen kaupunkimiljöössä

Syksyllä Tampere on erinomainen vaihtoehto yhdistää kaupunkikävely ja ravitsemusliikkeet toisiinsa. Parhaiten tämä onnistuu entisten työläisten kaupunginosissa Pispalassa ja Pyynikillä, joissa kehtaa mennä ulkoiluvarusteissa paikallisten suosimaan Pispalan Pulteriin mummon lihapullille ja isolle keskikaljalle. Tai sitten ostaa takuuvarman Pispalan Pamauksen Koskenlaskija-juustolla Vaakon Nakista, ellei intoudu kokeilemaan paikallista erikoisuutta eli Kuumaa koiraa (Hillomunkki makkaralla tai kahdella nakilla).

Tampereella kulttuuri on aina läsnä, Pispalassa varsin vahvana. Hikoiltuaan Hirvikadun päätteeksi Pispalan portaat ylös, voi hyvällä omalla tunnolla lasketella Rajaportin saunalle huuhtomaan hiet pois Suomen vanhimmalla yleisellä saunalla. Sen jälkeen Pispalan Pulteriin syömään pitkän kaavan mukaan. Pispalan Pulterissa pysähtyi muuten myös Martti Pellonpään hautajaissaattue Kaurismäen veljesten ja kumppaneiden toimesta kunnioittaville välisnapseille.

Matkalukemista Tampereelle:

Tampere paikallisten tapaan – Pyynikki ja Pispala

Pyynikin luonnonsuojelualue on Tamperetta kauneimmillaan.

Pyynikin luonnonsuojelualue on Tamperetta kauneimmillaan.

Marraskuu – viikonlopuksi oluenystävien Helsinkiin

Helsinki on Suomen makumatkailijoiden ykköskohde lukuisine huippuravintoloineen. Samaa voi sanoa olutravintoloista, joiden parhaat palat sijaitsevat ympäri Helsinkiä. Monet vanhat suosikkikohteet ovat pitäneet pintansa vuodesta toiseen, mutta uusia tulokkaita tulee koko ajan lisää. Osa erinomaisista olutravintoloista on lopettanut koronan aikana ymmärrettävistä syistä, mikä on avannut erinomaisia tiloja myös uusille yrittäjille. Se mikä on kuitenkin varmaa, että yhdellä eikä kahdella reissulla ehdi tutustumaan Helsingin parhaimpiin olutravintoloihin pitkän kaavan mukaan.

Suomen paras olutmatkailuun sopiva hotellihuone löytyy Punavuoresta. Remu Aaltosen suunnittelemassa Rock ‘n’ Rose huoneessa on muuten oma flipperi! Pari yötä siellä viettäneenä sitä voi suositella kaikille.

Helsingin parhaat olutravintolat sijaitsevat ympäri kaupunkia

Panema Kalliossa on yksi Suomen parhaista olutravintoloista.

Panema Kalliossa on yksi Suomen parhaista olutravintoloista.

Joulukuu – joulunodotusta Turussa

Monen perinteisiin kuluu seurata joko televisiosta tai paikan päältä jouluaattona klo 12 alkava joulurauhan julistus Vanhalta Suurtorilta. Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen lukee joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta niin Suomeksi kuin Ruotsiksi. Joulurauhan julistus on perinne, jota on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Niin tänäkin jouluaattona, “jos Jumala suo”, toivotetaan lopuksi kaikille kaupungin asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Mutta tapahtuu joulukuussa Turussa paljon muutakin ja tekemistä on moneen lähtöön myös Talvella. Holiday Club Caribian kylpylässä on mukava rentoutua raikkaan talvipäivän jälkeen, kun on ensiksi kierrellyt Turun museoissa ja Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla adventtiviikonloppuisin. Myös makumatkailijoille Turku tarjoilee joulukuussa upeita ravintolaelämyksiä, huippukohteena ensimmäisen Helsingin ulkopuolisen Michelin-tähden saanut ravintola Kaskis. Hyviä majoitusvaihtoehtoja talviseen viikonloppulomaan Turusta löytyy ympäri kaupunkia. Tulevaisuudessa entistäkin enemmän Kupittaalta, jonka Turku on valinnut lähivuosien ykköskehityskohteeksi. Aika näyttää, millaiseksi Kupittaan kaupunginosa tulee muodostumaan kaupungin “toisena keskustana”.

En ole kirjoitellut Turun talvijuttua vielä, eli täytyypä lähteä sellainen tekemään. Tyydy siihen saakka kesäjuttuun, jossa on paljon talvellekin sopivaa tekemistä Aurajoen rannalla.

Turun parhaat hotellit työmatkoista perhereissuihin

Turku on huikea makumatkakohde huippuravintoloiden ollessa lähellä toisiaan.

Turku on huikea makumatkakohde huippuravintoloiden ollessa lähellä toisiaan.

Summa summarum: Suomi on upea matkailumaa ja tekemistä riittää ympäri vuoden. Monet kohteet ovatkin sopivan erilaisia eri vuodenaikoina, kuten Lappi parhaiten osoittaa. Siellä varsinkin näkee hyvin neljä eri vuodenaikaa, mikä ei ole ihan joka vuosi itsestäänselvyys Etelä-Suomessa. Suomen vahvuus on kuitenkin vaihtuvat vuodenajat, jotka mahdollistavat varsin erilaista tekemistä ympäri vuoden samoissakin kohteissa.

Hyvää itsenäisyyspäivää 105-vuotias Suomi!
– Kohteena maailma / Rami

Lisää lukemista Suomesta:

Suomi 100 vuotta – 10 ideaa kotimaanmatkailuun

Suomen parhaimmat matkakohteet – mitä tehdä kesälomalla Suomessa?

Kotimaassa matkustetaan väärin – kotimaanmatkailu 2020

Ultimate Travel List – Suomi reissuvinkit