Retkeilyä, rentoutumista ja ruokakulttuuria

Forssan seudun sijainti lähellä pääkaupunkiseutua kultaisen kolmion keskipisteessä takaa helpon lähestymisen kotimaanmatkailun kannalta. Pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta on vain reilun tunnin välimatka Forssan seudun kohteisiin, joiden helminä on kaksi Suomen neljästäkymmenestä kansallispuistosta. Muutakin näkemistä ja tekemistä Forssan seudulla riittää useammalle päivälle. Pariskuntateemalla matkaillessa tai citybreakia suunnitellessa Forssan seutu tarjoaa helposti lähestyttävissä olevat monipuoliset kohteet, jotka kruunaa rennot lähiruokaan panostavat ravintolat.

* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VisitForssaRegion kanssa.

Forssan seutu saattaa kuulostaa yhtä uinuvalta kuin vuonna 1958 rakennettu funktionalistinen linja-autoasema - totuus on kuitenkin aivan toinen.

Forssan seutu saattaa kuulostaa yhtä uinuvalta kuin vuonna 1958 rakennettu funktionalistinen linja-autoasema – totuus on kuitenkin aivan toinen.

Top10 tekemistä Forssan seudulla

Olen jaotellut tässä postauksessa aiheet kymmeneen eri luokkaan, joissa jokaisessa on useita vinkkejä Forssan seudulle. Kaikkien kohteiden käymiseen menisi aikaa kesäloma, joten valitse parhaat omien ja matkakumppanin mieltymyksien mukaan.

#1Luonto

Forssan seutu on tuttu retkeilijöille ja luonnossa liikkujille, mutta perinteiset matkailijat eivät välttämättä tiedosta sen luonnon ainutlaatuisuutta Etelä-Suomessa. Forssan seutu on tunnettu niin järvi-, harju- kuin suomaisemistaan upeiden metsien lisäksi. Vain reilun 6000 asukkaan Tammelan kunnan alueella sijaitsee sekä Liesjärven että Torronsuon kansallispuistot, jotka ovat varsin erilaisia retkikohteita. Siinä missä Liesjärven kansallispuisto on enemmän hämäläistä järvi- ja metsämaisemaa, niin Torronsuon kansallispuisto on puolestaan Etelä-Suomen laajin keidassuoalue.

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Alueelta löytyy yli 30 kilometriä merkittyjä luontopolkuja, jotka kulkevat niin järvi-, metsä kuin harjumaisemissa. Liesjärven kansallispuistossa voi liikkua myös fatbikella ja kanootilla, joita voi vuokrata esimerkiksi Hämeen luontokeskuksesta.

Korteniemen perinnetilalla esitellään miten sata vuotta sitten metsänvartijan tilalla elettiin. Perinnetilalla on vanhojen rakennusten lisäksi kotieläimiä kanoista hevosiin. Korteniemen perinnetilaan on helppo yhdistää myös patikoinnit Liesjärven kansallispuistossa, sillä sieltä käsin pystyy tekemään eri pituisia reittejä. Kesäisin Korteniemen perinnetilalla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joissa esitellään “elämää ennen vanhaan”.

Liesjärven kansallispuistossa on useita eri reittimahdollisuuksia.

Liesjärven kansallispuistossa on useita eri reittimahdollisuuksia.

Torronsuon kansallispuisto

Tammelan alueen mielenkiintoisin luontokohde on Torronsuon kansallispuisto, joka onkin omasta mielestäni Forssan seudun luontohelmi.  Parhaimmillaan Torronsuo on pitkospuita kävellessä syksyllä maaruskan aikaan, jolloin laaja suoalue on kauneimmillaan.

Torronsuon parkkipaikalta on lyhyen matkan päässä korkea puinen näkötorni, jolta on hyvät näkymät suoalueelle. Eli mikäli haluaa tehdä lyhyemmän stopin Torronsuolle, niin jo tunnissa ehtii käymään näkötornissa sekä kiertämään pienen luontopolkulenkin suoalueen reunalla.

Torronsuon kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen upeimpia päiväretkikohteita.

Torronsuon kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen upeimpia päiväretkikohteita.

Saaren kansanpuisto

Tammelan kunnan alueella sijaitsee myös kolmas merkittävä luontokohde eli Saaren kansanpuisto. Maisemallisesti sinne jo ajaminen antaa osviittaa alueen kauneudesta, jota pääsee ihailemaan myös Kaukolanharjun näkötornista. Kaukalonharju kuuluu Suomen kansallismaisemiin ja sen kauneutta aikoinaan maalauksissaan esille ovat tuoneet mm. Magnus von Wright ja Albert Edelfelt.

Adolf Edelfelt maalasi kuuluisimman maisematyönsä Kaukolanharjulla ihaillessaan auringonlaskua vuonna 1890 – lopputulosta voi käydä ihailemassa Helsingin Ateneumissa. Kyseinen Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -maalaus nosti Tammelan lopullisesti maailmankartalle.

Saaren kansanpuistosta on suosittu ravintola & kahvila Lounais-Hämeen Pirtti, jossa kesäsunnuntaisin on tarjolla perinteinen hämäläinen pitopöytä.

Kaukolanharjun kansallismaisemaa.

Kaukolanharjun kansallismaisemaa.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto

Forssan kaupungin keskustasta ei välttämättä tarvitse poistua ollenkaan, sillä Kehräämöalueen takapihalta alkaa yksi Suomen kahdeksasta kansallisista kaupunkipuistoista. Forssan kansallinen kaupunkipuisto on erinomainen retkeilykohde, johon voi tutustua normaalissa kaupunkivaatetuksessakin.

Kansallinen kaupunkipuisto on kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen on kaupunki sitoutunut.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto (napsauta kuvaa avataksesi esitteen).

Forssan kansallinen kaupunkipuisto (napsauta kuvaa avataksesi esitteen).

Loimijoen rantamaisemaa Forssan kansallisessa kaupunkipuistossa.

Loimijoen rantamaisemaa Forssan kansallisessa kaupunkipuistossa.

#2

Forssan kehräämöalue ja kutomo

Forssan keskustan maamerkkinä toimivat punatiiliset kehräämön ja kutomon alueet. Tehdaspatruuna Axel Wilhelm Wahren perusti vuonna 1847 Loimijoen varrelle tehdasteollisuuden, joka on ollut Forssan synnyn ja vaurauden merkittävin perusta. Nykyään tehdasteollisuutta ei ole alueella jäljellä, mutta punatiiliset upeat rakennukset muistuttavat Wahrenin perinnöstä.

Kehräämöalueella on muutama mielenkiintoinen museo sekä kesäisin viihtyisä Piipputerassin ravintola niin turistien kuin paikallisten riemuksi. Kehräämöalueen tehdasmiljöössä ja sen viereisessä isossa kansallisessa kaupunkipuistossa kannattaa tehdä pieni kävelyretki, jonka jälkeen voi nauttia hyvästä ruuasta ja virkistävästä juomasta piipun terassilla.

Heinäkuussa torstaisin Forssan Kehräämöalueella oleva Ehtootori kerää kaupunkilaiset yhteen ja osana päivistä on mahdollista tutustua vanhoihin tehdaskoneisiin. Mikäli osut niinä päivinä paikalle, niin tekstiilin valmistuksen historiallisia laitteita ei kannata jättää väliin.

Loimijoen rantaviivaa pitkin voi siirtyä kävellen jokimaisemista nauttien kohti Kutomoa, jossa maisemaa hallitsee vanha Finlaysonin tehdasrakennuskompleksi. Upean arkkitehtuuriin tutustumisen lomassa voi käydä ostoksilla Finlaysonin tehtaanmyymälässä.

Forssan kehräämöalueella riittää tutkittavaa.

Forssan kehräämöalueella riittää tutkittavaa.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto alkaa Kehräämön takapihalta.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto alkaa Kehräämön takapihalta.

Ehtootorilla pääsi tutustumaan myös vanhoihin koneisiin.

Ehtootorilla pääsi tutustumaan myös vanhoihin koneisiin.

Forssan tehtaiden tuotantolinjat kaupungin kulta-aikoina.

Forssan tehtaiden tuotantolinjat kaupungin kulta-aikoina.

Finlayson saapui kutomolle 1934, josta muistona jäljellä komea kyltti.

Finlayson saapui kutomolle 1934, josta muistona jäljellä komea kyltti.

Kutomon alue sijaitsee sekin aivan Loimijoen rannassa.

Kutomon alue sijaitsee sekin aivan Loimijoen rannassa.

#3

Jokioisten kartanomiljöö

Jokioisten kartanomiljöö on kiva kävelykohde vehreässä maalaismaisemassa. Jokioisten kartano on perustettu jo vuonna 1562, jonka jälkeen sillä on ollut useampia omistajia. Merkittävin omistaja Jokioisten kartanon historiassa on maaherra von Willebrand, joka aloitti Jokioisten teollistamisen ja teki nopeasti Jokioisista yhden Hämeen merkittävimmistä teollisuuspaikkakunnista.

Jokioisten kartanon nykyisen päärakennuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1794 ja se oli valmistuessaan Suomen toiseksi suurin rakennus. Omasta mielestäni Jokioisen kartanomiljöön upein rakennus ei silti ole tämä uusklassisen kartanotyylin edustaja vaan punainen kolmikerroksinen viljamakasiini (Tapulimakasiini), jossa kesällä on ilmaisia taidenäyttelyitä. Itse viljamakasiinin tarinan voisi sanoa olevan jopa vielä itse rakennustakin mielenkiintoisempi:

Kolmikerroksinen viljamakasiini siirrettiin tarinan mukaan Suomen sodan aikana Humppilasta yöllä, kun tiedettiin venäläisten sotajoukkojen olevan tulossa. Tapaus naamioitiin Humppilassa tulipaloksi. Alueen talonpojat veivät hevoskuormalla olkia mennessään ja toivat hirsiä tullessaan. Oljet jätettiin viljamakasiinin paikalle palamaan ja kun venäläiset tulivat, oli paikalla vain savuava kasa. Näin saatiin oveluudella vilja pelastetuksi venäläisiltä ja myöhemmin makasiini pystytettiin Jokioisiin ja siihen tehtiin kellotorni.
-Jokioisten kunta

Jokioisten kartanon alueella on toiminut tiilitehdas, panimo ja viinanpolttimo eli mitä sitä muuta olisi toimiva teollisuuskylä tarvinnutkaan? No tietysti vielä maataloutta ja karjanhoitoa, joka nykyään onkin Jokioisten tunnetuin osa-alue. Kun Jokioiseen tulee tutustumaan kartanomiljööseen, ei kannata jättää väliin myöskään maataloutta esittelevää Elonkiertoa eikä teollisuudelle aikoinaan oleellista Museorautatietä.

Kartanonpuisto, Wendlan puutarha ja Ferrarian rinne

Puutarhoista kiinnostuneille Jokioisen kartannonpuisto tarjoaa upeat puitteet tutustua viheralueisiin. Lisäksi kartanon alueelta löytyy vanhoja kartanon puutarhan kasveja esittelevä Wendlan puutarha sekä lähistöllä suomalaisia marja- ja hedelmäkasveja esittelevä Ferrarian rinne. Näistä tarkemmin tietoa alla olevasta esitteestä.

Jokioisten leipä ja Café Kamreeri

Päiväretkellä Jokioisissa lounaalla voi käydä esimerkiksi joko Café Kamreerissa, Kahvioravintola Wendlassa tai Jokioisten leivän kahvilassa. Jokioisten leivän tiloissa toimii myös tehtaanmyymälä, josta suositukseni on ostaa tuore munkkipussi kotiin tuliaiseksi. Siellä on myynnissä myös Jokioisten Kartanon Meijerin herkuttelujuustot ja omat jäätelöt.

Jokioisten kartanon päärakennus.

Jokioisten kartanon päärakennus.

Viljamakasiini - Forssan seudun kaunein rakennus.

Viljamakasiini – Forssan seudun kaunein rakennus.

#4

Jokioisten museorautatie ja Elonkierto

Jokioisten kartanon lähistöltä löytyy kaksi muutakin mielenkiintoista käyntikohdetta. Jokioisten museorautatiellä pääset matkustamaan vanhalla höyryjunalla, kun taas Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto keskittyy maataloudesta kertomiseen esittelypolun avulla.

Jokioisten museorautatie

Jokioisten museorautatiellä liikkuu kesäviikonloppuisin kapearaidehöyryjuna, jolla pääsee liikkumaan Jokioisista Humppilaan. Itsestä paras lähtöpaikka höyryjunaretkelle on Minkiön asema, jossa on myös ilmainen kapearaidemuseo kahvilan lisäksi. Minkiöstä voi lähteä joko Jokioisten tai Humppilan suuntaan – tai ajella jopa koko radan päästä päähän. Kesän uutuutena museojunaan lisättiin myös vanha venäläinen vaunu, josta rakennettiin ravintolavaunu. Siellä on rekvisiittana myös 80-luvulla julkaistua Neuvostoliittolehteä, joita voi lueskella matkan aikana mikäli kauniit peltomaisemat eivät kiehdo riittävästi ravintolavaunun antimien äärellä.

Höyryjuna on komea näky ja sen puunlastauspuuhia voi seurata myös lähietäisyydeltä asemilla. Haitari soi ja pilli viheltää varoitukseksi tasoristeyksissä luoden korkean savupatsaan.

Minkiössä voi ajella myös resiinalla, joten se on myös omiaan nostamaan parisuhdeloman tunnelmaa. Mikäs onkaan mukavampaa kuin pieni liikunta maalaismaisemassa.

Haitari soi Minkiön asemalla.

Haitari soi Minkiön asemalla.

Minkiön Kapearaidemuseo on kiva yhdistää höyryjunalla ajeluun.

Minkiön Kapearaidemuseo on kiva yhdistää höyryjunalla ajeluun.

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto, Jokioinen

Jokioisten kartanon läheisyydessä sijaitsevalla Elonkierrossa voi tutustua maatalouteen erittäin mielenkiintoisella tavalla 2,5 kilometrin pituisella ilmaisella esittelypolulla. Tällä polulla voi tutustua ja kerrata maatalouden perusteita, joka rehellisesti sanottuna monelle kaupungissa kasvaneelle vanhemmalle on enemmän kuin paikallaan. Parempaa paikkaa Suomessa maatalouden perusteisiin tuskin löytyy.

Elonkierrosta erilaisten kasvien ja viljojen lisäksi löytyy vanhoja maatalousvälineitä sekä muutamia eläimiä. Elonkierto on toteutettu mielenkiintoisella tavalla ja itsestä se on kaiken kaikkiaan varsin opettavainen paikka. Missään muualla ei pääse näkemään omin silmin vierekkäin esimerkiksi eri viljojen eroja tai sitä, miten eri PH-arvot maaperässä vaikuttavat kasvuun.

Paikan päällä on myös paikallisen 4H-kerhon pyörittämä kahvila.

Elonkierrossa on niin vanhoja maatalouskoneita kuin eläimiä.

Elonkierrossa on niin vanhoja maatalouskoneita kuin eläimiä.

Elonkierrossa on esiteltynä niin auringonkukat kuin mallasohrat.

Elonkierrossa on esiteltynä niin auringonkukat kuin mallasohrat.

#5

Museot ja kirkot

Forssan seudun kulttuuri- ja arkkitehtuuritarjonnasta vastaa parhaiten alueen upeat kirkot sekä mielenkiintoiset museot.

Forssan kirkko

Forssan kokolailla satavuotiaan uusgoottilaisen kirkon kohokohtana on upeat ruusuikkunat, jotka näkyvät parhaiten kirkon sisältä päin. Myös alttaritaulun upeat lasimaalaukset ovat poikkeuksellisen kauniit kuvaten Jeesuksen syntymää, kuolemaa ja ylösnousemusta.

Forssan kirkon upeat ruusuikkunat näkyvät parhaiten kirkon sisältä.

Forssan kirkon upeat ruusuikkunat näkyvät parhaiten kirkon sisältä.

Forssan kirkon alttarin lasimaalaukset ovat poikkeuksellisen upeat.

Forssan kirkon alttarin lasimaalaukset ovat poikkeuksellisen upeat.

Forssan seudun muut kirkot

Tammelan kirkon vanhimmat osat on rakennettu 1500-luvun alkupuolella. Kirkon laajennus tehtiin 1781–85, jonka myötä siitä tuli käytävältään Suomen toiseksi pisin kirkko.

Humppilan kirkko on tehty samoilla Josef Stenbäckin piirustuksilla kuin Terijoen kirkko. Koijärven kirkon kellot on valettu Jaroslavissa ja ne on ollut aikoinaan Tammisaaren entisessä venäläisten sotilaskirkossa, josta ne on ostettu Koijärven kirkkoon.

Jokioisten kirkko on Suomen vanhimpia ympärivuotisessa käytössä olevia puukirkkoja, kun taas Ypäjän kirkko on puolestaan kansallisromanttinen Jugend-rakennus.

Tammelan kirkko hallitsee Tammelan kunnan keskustaa.

Tammelan kirkko hallitsee Tammelan kunnan keskustaa.

Forssa luontomuseo

Forssan luontomuseo on ilmainen kohde Forssan kauniilla Kehräämöalueella. Lukuisat täytetyt kotimaiset eläimet ja kattava hyönteiskokoelma on kiinnostavaa katseltavaa. Lisäksi tiloissa sijaitsee Suojassa –teemanäyttely, joka kertoo luonnonsuojelusta Suomessa ja Lounais-Hämeessä.

Muksuista oli kiva tutkia ötököitä suurennuslasin avulla.

Muksuista oli kiva tutkia ötököitä suurennuslasin avulla.

Forssan museo

Kehräämöalueella sijaitsee Forssan luontomuseon lisäksi myös Forssan museo, joka valittiin vuonna 2014 vuoden museoksi Suomessa. Forssan museon päänäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo vanhan tekstiiliyhdyskunnan ja ympäröivän maaseudun elämästä 1840-luvulta 1970-luvulle.

Suomen Hevosurheilumuseo

Ypäjä on Suomen hevoskunta nro1, joten ei ihme, että sieltä löytyy myös Suomen Hevosurheilumuseo. Hevosurheilumuseossa on esiteltynä niin Suomen esteratsastus kuin raviurheilun historiaa.

#6

Pienet putiikit ja tehtaanmyymälät

Forssan seudulla on useita pieniä liikeitä ja tehtaanmyymälöitä, joissa on kiva käydä reissun lomassa ostoksilla.

Forssa

Forssan suosituin tehtaanmyymälä on Finlaysonin tehtaanmyymälä Kutomon alueella. Samalla kun käy katsastamassa Finlaysonin tuotannon, niin kannattaa tutustua myös alueen arkkitehtuuriin. Forssan Kehräämöalueen kupeessa sijaitsee puolestaan idyllinen pieni sisustuskauppa Hushållska.

Oluen ystävän unelmakohde on Olutmylly Forssassa, josta voi ostaa paikalliset oluet niin mökille kuin kotiin. Olutmyllyn tiloissa on myös maistelutila eli Taproom, jossa pääsee nauttimaan Olutmyllyn tuotteita myös paikan päällä.

Finlaysonin tehtaanmyymälä sijaitsee Kutomon viehettävässä miljöössä.

Finlaysonin tehtaanmyymälä sijaitsee Kutomon viehättävässä miljöössä.

Hushållska - Forssan idyllinen sisustusliike.

Hushållska – Forssan idyllinen sisustusliike.

Humppila

Humppilan lasikeskuksen tiloissa Valtatie kahden varrella toimii nykyään kauppakeskus, josta löytyy laadukkaita erikoisliikkeitä. Iittalan Outletin ja Finlaysonin Popup-myymälän lisäksi siellä on mm. Marimekon ja Fiskarsin myymälät. Tilkkutöihin, askartelu- ja käsityötarvikkeisiin erikoistunut aarreaitta TilkkuTex sijaitsee Urpolan kartanon pihapiirissä. Kolmas mielenkiintoinen kohde Humppilassa on Heljä Liukko-Sundströmin Atelje Heljä.

Kauppakeskus Humppilan Lasi kokoaa monet merkkibrändit saman katon alle.

Kauppakeskus Humppilan Lasi kokoaa monet merkkibrändit saman katon alle.

Jokioinen

Jokioisten keskustassa on viehättävä keramiikkapaja Birgitan Paja. Jokioisten Leivän tehtaanmyymälä ja varsinkin sen suussa sulavat hillomunkit voi ostaa matkaan niin ikään “Jokioisten keskustasta”.

Tammela

Tammelassa on herkkusuiden paratiisi Makuliha, joka on maatilan oma lihakauppa. Sieltä löytyy kaikki tarpeellinen, mitä voi grillata joko vuokramökillä tai kotonaan. Myös leikkeleet ovat taatusti tuoreita, joten liharuuan ystäville Makuliha on oiva vierailukohde.

Patinaputiikki Portaan kylässä on keskittynyt vanhan ajan tavaraan, jossa on käyttöesineiden lisäksi niin uusia sisustus- ja lahjaesineitä. Patinaputiikki toimii myös näyteikkunaostospaikkana, sillä putiikki itsessään on jo omanlainen nähtävyys.

Letkun Puoti on täyden palvelun kyläkauppa, joita nykyään tosi harvassa. Päivittäistavaroiden lisäksi täältä voit ostaa grillimakkarasta polttoaineeseen kaikki tarvittavat kulutustuotteet. Kesälauantaisin lisäksi on vielä kylätoimikunnan järjestämä kesätori.

Makuliha on perinteinen lihakauppa.

Makuliha on perinteinen lihakauppa.

#7

Kievarin Kirnu ja maaseutuajelu

Vuosien varrella on tullut kierreltyä niin kotimaassa kuin maailmalla lukuisia ruokapaikkoja, joista Tammelan Portaassa sijaitseva Kievarin Kirnu on yksi erikoisimmista paikoista. Upeassa maalaismaisemassa “keskellä ei mitään” vastaan tulee kyltti Kievarin Kirnu, jonka parkkipaikalla käy kesäisin melkoinen kuhina. Ei ikinä uskoisi Kievarin Kirnun pihapiiriin kävellessä, kuinka maukasta ruokaa on tarjolla.

Paikka on erikoinen rakennelma, jossa ravintoloitsijapariskunta tekee rakkaudella upeaa lähiruokaa. Kokki Jorma loihtii herkulliset annokset ja vaimo Sari vastaa tarjoilupuolesta. Päivän listan näkee paikan päällä liitutaulusta ja toisinaan etukäteen Facebook-sivuilta. Erikoisen ravintolan erikoisuutena on vielä laaja olut- ja siiderilista – alkoholittomia kaikki tyyni. Kievarin Kirnu itsessään on jo näkemisen arvoinen paikka, mutta siellä kannattaa ilman muuta nauttia laadukas lounas tai päivällinen. Hinta/laatu -suhde on Kievarin Kirnussa erinomainen!

Kievarin Kirnun rakennus on taatusti yksilöllinen.

Kievarin Kirnun rakennus on taatusti yksilöllinen.

Kokki Jorma loihtii maukkaat lähiruoka-annokset.

Kokki Jorma loihtii maukkaat lähiruoka-annokset.

Benin erikoinen - annoksen koko on varsin kookas.

Benin erikoinen – annoksen koko on varsin kookas.

Päivän kala kutsuu herkuttelemaan.

Päivän kala kutsuu herkuttelemaan.

#8

Ravintolat

Forssan seudulla on muutama mielenkiintoinen ravintola, jotka ovat itsessään jo käymisen arvoisia kohteita. Edellä mainitun Kievarin Kirnun lisäksi Keppana Kellari on omanlaisena kultti- vai pitäisikö sanoa kylttinähtävyys. Näiden lisäksi alueella on useita laadukkaita ravintoloita, jotka takaavat onnistuneen loman myös ruokailujen osalta

Keppana Kellari

Oluenystävän kohde on Liesjärven kylässä Tammelassa sijaitseva Keppana Kellari. Keskellä metsää sijaitseva Keppana Kellari on täynnä erilaisia kylttejä, joka tekee siitä jo omanlaisensa nähtävyyden. Ruokapuoli on mutkattoman hyvää ja varsin laadukas oluttarjonta tekee Keppana Kellarista yhden erikoisimmista kokonaisuuksista, missä olen Suomessa käynyt syömässä.

Piipputerassi

Piipputerassi Forssan Kehräämön alueella piipun juurella on kesäinen keidas niin jäätelön syöntiin kuin oluen juontiin. Parhaimmillaan Piipputerassi on kuitenkin silloin, kuin syö siellä joko maukkaan burgerin tai pinsan eli italiaistyyppisen pitsaleivän. Terassilla voi istua pidempäänkin iltaa ja mahdollisesti kuunnella paikalla olevaa artistia.

Piipun terassi sopii hyvin virkistävälle välijuomalle...

Piipun terassi sopii hyvin virkistävälle välijuomalle…

... kuin ruokailujen suhteen.

… kuin ruokailujen suhteen.

Bistro54 | Mutsi & Muussi

Forssan keskustassa kesäajan kattoterassilla piti forssalaisille tutuksi tulleet Soossi ja Muussi Bistro54 -nimistä ravintolaa. Käytännössä ruokapuolta pyöritti Soossin sijaan Mutsi ja Muussi eli Ulla-äiti ja poika-Mikko. Heidän käsissään valmistui kuhasta kenties Suomen parhaat Fish & Chipsit muun bistrolistan lisäksi. Kattoterassi Bistro54 on varsin kiva paikka Forssan keskustassa, jonka ruoka on erityisen maukasta.

Bistro 54 - Mutsi & Muussi

Bistro 54 – Mutsi & Muussi

Erittäin kevyt ja herkullinen kylmäsavuburgeri-

Erittäin kevyt ja herkullinen kylmäsavuburgeri.

Suomen paras Fish & Chips? Kuha toimii erinomaisesti.

Suomen paras Fish & Chips? Kuha toimii erinomaisesti.

Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini

Mustialan kylän alueella toimiva Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini tarjoaa pientä purtavaa upeassa vanhassa Viljamakasiinissa. Aurinkoisella ilmalla kesäterassi on myös varsin viihtyisä, joten puitteet ovat kunnossa varsin kohtuuhintaisella ravintolalla. Ruokajuomaksi on tarjolla Kuninkaankartanonpanimon oluita, joita valmistetaan Viljamakasiinin alakerrassa olevassa pienessä panimossa.

Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini on toimiva lounaspaikka, missä voi maistella myös panimon oluita.

Mustialan Kievari & Wanha Viljamakasiini on toimiva lounaspaikka, missä voi maistella myös panimon oluita.

Kävin vierailulla Kuninkaankartanon panimon tiloissa ennen maittavaa lounasta.

Kävin vierailulla Kuninkaankartanon panimon tiloissa ennen maittavaa lounasta.

#9

Forssan yöelämä

Forssan seudun yöelämä keskittyy Loimijoen rannan molemmin puolin Forssan keskustassa, tarkemmin todettuna sadan metrin alueelle kolmikkoon Irlannin Setteri, Pub Hukka ja yökerho Status.

Irlannin Setteri

Irlannin Setteri on kaupungin ykkösravintola alkuillasta, mikäli haetaan viihtyisää seurusteluravintolaa muutamalle juomalle. Irlannin Setteri on Forssa sisäpiiritietojen perusteella nostanut osakkeitaan melkoisesti, joten luotan tässä paikallistuntemukseen. Eipä silti, ei itselläkään ole Irlannin Setteristä kuin positiivista sanottavaa.

Irlannin Setterissä on tarjolla kylän paras Guinness.

Irlannin Setterissä on tarjolla kylän paras Guinness.

Pub Hukka

Pub Hukka on oluenystävän keidas Forssassa. Se on itselle ollut Forssan suurin yllätys, sillä harvoin näin laadukkaita ja laajan olutlistan omaavia olutravintoloita löytyy näin pienistä kaupungeista kuin Forssakin on. Lähimmät vastaavan tasoiset olutravintolat löytyvät sadan kilometrin päästä Turusta, joten Pub Hukkaan tullaan pidemmältäkin nauttimaan olutlistan spesiaaleja oluita.

Viime kerralla erikoisuutena oli pienen tanskalaisen Bornholmin saarella toimivan Penyllan Breweryn panimon oluita, joihin en ole aikaisemmin Suomessa törmännyt. Kyseisten oluiden hinnat isossa 0,75 litran pullossa on 50-60 euron luokkaa, joten mistään bulkkituotteesta ei ole kysymys vaan harvinaisista käsityöläisoluista.

Pub Hukalla on iso viihtyisä terassi, joka kerää kesäisin porukkaa mukavasti. Tällöin perushanaoluet kyllä tekevät suurimmalle osalle kauppansa, joten laadukkaasta olutlistasta huolimatta Pub Hukka on enemmän kansankuppila.

Pub Hukka on oluenystävän keidas Forssassa.

Pub Hukka on oluenystävän keidas Forssassa.

Pub Hukka ja sen viihtyisä terassi.

Pub Hukka ja sen viihtyisä terassi.

Ravintola Status

Forssan yöelämän illan pikkutuntien jatkopaikka on yökerho Status, joka toimii vanhassa kehräämönalueen punatiilirakennuksessa aivan Loimijoen rannassa. Ulkoiset puitteet eivät paremmat voisi olla, eikä sisätilojen sisustuksestaan löydy moitteen sijaan. Varsin viihtyisä kokonaisuus täyttyy viikonloppuisin juhlijoista ja meno on varsin näyttävää.

Ravintola Status toimii myös keikkapaikkana, jossa käy mielenkiintoisia esiintyjiä kotimaan kärkiartisteista lähtien.

Päiväaikaan ravintola Status toimii amerikkalaistyyppisenä ravintolana, joka tuo tuulahduksen miamilaista ruokakulttuuria puuhiiligrillineen Forssaan.

Ravintola Status sijaitsee upealla paikalla kehräämöalueella Loimijoen rannassa.

Ravintola Status sijaitsee upealla paikalla kehräämöalueella Loimijoen rannassa.

Yökerho Status on kaupungin pikkutuntien ykkösmesta.

Yökerho Status on kaupungin pikkutuntien ykkösmesta.

#10

Tapahtumat

Forssan seudulla on useita mielenkiintoisia tapahtumia, joista kannattaa valita itselleen sopivimmat. Esittelen tässä muutaman tapahtuman mitä voin omien kokemusten pohjalta suositella Forssan seudun matkailijoille. Monet tapahtumista järjestetään Mustialan Kievarin alueella, jonka kaunis miljöö on omiaan nostamaan tapahtumien tunnelman taivaaseen.

Mustialan kylän miljöö on varsin tunnelmallinen.

Mustialan kylän miljöö on varsin tunnelmallinen.

 

Hakkapeliitta-tapahtuma, Mustiala

Vuosittain järjestettävä Hakkapeliitta-tapahtuma vie vierailijat 1600-luvulle hakkapeliitta-ajalle. Hakkapeliitta -tapahtumassa ei ole säästelty pienissäkään yksityiskohdissa ja kaikki tapahtuman kojut myyvät vanhan ajan tavaraa. Täältä on turha metrilakua etsiä, mutta sen sijaan tikkunekkuja makean nälkään löytyy. Vuosittain on vartaassa possu kypsymässä ja takuumureaa lihaa voi nauttia siinä missä olutta tai sahtiakin.

Hakkapeliittatapahtuma tuo 1600-luvun Tammelaan.

Hakkapeliittatapahtuma tuo 1600-luvun Tammelaan.

Bella Italia, Mustiala

Bella Italia on vuodesta 1991 lähtien järjestetty Italialaisten ajoneuvomuotoilun taidenäyttely. Vuosittain heinäkuun viimeisenä lauantaina Mustiala täytyy italiaiskaunottarista, jolloin punaisien Ferrarien lisäksi paikalla on paljon muutakin ihmeteltävää Fiateista Alfa Romeoihin.

Finnderby, Ypäjä

Finnderby Ypäjän Hevosopistolla on Suomen isoimpia ja perinteisempiä ratsastuskilpailuja. Finnderby on järjestetty jo 46 kertaa ja kolmipäiväisessä tapahtumassa paikalla on kaikki Suomen parhaat esteratsastajat ja innokkaimmat keppihevosharrastajat.

Holjat, Forssa

Forssan oma musiikkifestari on nimeltään Holjat, joka tarkoittaa hauskaa, huoletonta, lupsakkaa ja outoa. Forssan torilla vuosittain pidettävässä kaupunkifestivaalissa esiintyy maamme eturivin artisteja. Vuoden 2019 kolmipäiväisen tapahtumana ykkösartistina oli Eppu Normaali.

Suurlähettiläät oli yksi Holjat -tapahtuman esiintyjistä vuonna 2019.

Suurlähettiläät oli yksi Holjat -tapahtuman esiintyjistä vuonna 2019.

Kesäteatterit

Forssan seudulla on lukuisia eri kesäteattereita, jotka tarjoavat kulttuurin ystäville elämyksiä niin harrastaja- kuin ammattiteatterilaisten voimin. Teattereita löytyy Forssan seudun jokaisesta kunnasta Humppilaa lukuun ottamatta eli tutustu niin Forssan, Jokioisten, Tammelan kuin Ypäjän kesäteatteritarjontaan. Lisäksi Forssan teatteri toimii ympäri vuoden.

Summa summarum: Forssan seutu yllättää monipuolisuudellaan matkailijan. Sijainti kultaisen kolmion keskipisteessä takaa sen, että suurimmalle osalle suomalaista Forssan seutu on lyhyen etäisyyden päässä jopa päiväreissuja ajatellen. Eipä silti, useamman päivän aikana ehtii näkemään ja kokemaan Forssan seudun kohokohtia leppoisia lomapäiviä viettäen.

Mikäli sinulla on lapsia matkassa mukana, niin lue myös vinkit lapsiperheille Forssan seudulle.

Hakkapeliitan kanssa toivotan sinut tervetulleeksi Forssan seudulle lomailemaan!

Hakkapeliitan kanssa toivotan sinut tervetulleeksi Forssan seudulle lomailemaan!

Luontoa ja lähiruokaa,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VisitForssaRegion kanssa.

Lisää luettavaa: