Mikkeli

Mikkeli on suosittu kesäkaupunki eikä ihme. Sijainti Saimaan rannalla järvisuomen sydämessä tarjoaa mahdollisuuden viettää aurinkoisia lomapäiviä upean vesistön läheisyydessä. Tekemistä Mikkelissä riittää hyvin useaksi päiväksi, varsinkin kun käy tutustumassa myös lähiseudun kohteisiin. Mikkelin seudulla voit viettää rentouttavaa lomaa nauttien laadukkaasta lähiruuasta, upeista järvimaisemista ja vehreästä luonnosta.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitSaimaan kanssa.

Mikkeli on vehreä kesäkaupunki.

Mikkeli on vehreä kesäkaupunki.

Tekemistä Mikkelissä

Mikkelin tori

Mikäs on mahtavampaa aloittaa kaupunkiin tutustuminen kuin mennä Mikkelin torille. Torielämää seuratessa rentoutuu mukavasti ja samalla voi nauttia kunnon torikahvit. Yksi vaihtoehto on syödä tuhdimpi lounas Eepin grillillä, jossa varsinkin Eepin erikoinen selättää isommankin nälän. Eepin grilli tekee yhteistyötä vieressä olevan Keskus Baarin eli KB:n terassin kanssa ja sinne voi mennä syömään eväät oluttuopin ääreen. Tai tehdä niin kuin minä eli nauttia ensiksi Erikoisen maidon kanssa ja juoda jälkiruuaksi vehnäoluen.

Muksut tietysti nauttivat torilla jäätelöstä ja kaikille maistuu mansikat ja herneet. Mikään ei ole hienompaa kauniilla kesäpäivällä kaupungissa kuin nauttia tori-ilmapiiristä. Mikäli haluaa nauttia ruokailusta hieman fiinimmästä, mutta silti rennosti, niin voi suunnaksi ottaa torin laidalta Gastropub Einon. Viiden minuutin kävelymatkan päästä löytyy makuelämyksiä tarjoava Bistro Vilee, joka on monen mielestä Mikkelin paras ravintola.

Eepin grilli on paikallisten suosiossa.

Eepin grilli tarjoaa erinomaista grilliruokaa Mikkelin torilla.

K&B baari on paikallisten kokoontumispaikka. Siellä on myös turistin hyvä olla.

K&B baari on paikallisten kokoontumispaikka. Siellä on myös turistin hyvä olla.

Mikke kaupunkijuna

Mikkelin torin vierestä sijaitsevan kaupunginkirjaston edessä on Mikke kaupunkijunan lähtöpysäkki. Mikäli nuorimmaiselta nappulalta kysytään Mikkelin kohokohtaa, nousee Mikke kaupunkijuna ylivoimaiseksi ykköseksi. Eipä silti, oli Miken kyydissä aikuisenkin mukava kuunnella tarinoita kaupungin historiasta ja katsella kaupunkia leppoisasti kyydissä istuen.

Kaupunkijuna Mikestä voi jäädä pois neljällä pysäkillä ja tunnin välein kulkevaan junaan voi hypätä päivän aikana kyytiin niin monta kertaa kuin haluaa. Miken pysäkit onkin parasta Mikkeliä, joten kohteisiin kannattaa pysähtyä tutustumaan ajan kanssa. Mikkelinpuisto, Kenkävero, Satama ja Naisvuori on kukin omalla tavallaan mukavia vierailukohteita. Lisäksi Miken kyydistä näkee myös vanhan kasarmialueen ja kaupungin muuta arkkitehtuuria.

Mikke kaupunkijuna sopii hyvin kaikenikäisille.

Mikke kaupunkijuna sopii hyvin kaikenikäisille.

Mikkelin vanhaa kasarmialuetta.

Mikkelin vanhaa kasarmialuetta.

Naisvuoren näkötorni.

Naisvuoren näkötorni.

Satama, Saimaa ja risteilyt

Mikkelin satamassa on mukava käydä nauttimassa kahvit ja samalla ihailla veneilijöiden touhuja maalta käsin. Lapsille löytyy vierestä viihtyisä leikkipuisto ja perinteisin menetelmin valmistetut jäätelöt voi nauttia satamapaviljongin kesäkahvilassa.

Mikkelistä tavalla tai toisella kannattaa suunnata Saimaan rannalle. Mikkeli on erinomainen mökkeily- ja veneilykunta. Ilman Saimaan rannalla vietettyä aikaa Mikkelin loma tuntuu hieman vaillinaiselta, sillä niin merkittävä osa Saimaa ja Puula-Kyyveden alue Mikkeliä on.

Tunnelmallisten sisävesialusten kyydissä näet kappaleen kauneinta Suomea nauttimalla samalla virvoitusjuoman tai kaksi laivan kannella. M/S Kaunis Veera on uudempaa laivastoa, jonka yleisöristeilyillä pääsee nauttimaan Saimaan parhaista puolista. Historiallista elämystä hakevien kannattaa suunnata Puumalaan, jolloin on mahdollisuus mennä S/S Wennon kyytiin Puumalan satamasta. Yli 100 vuotias S/S Wenno on Suomen ainoa rautarunkoinen höyrylastialus, joka on säilynyt Saimaan tervahöyrylaivastosta.

Mikkelin satama sopii niin lapsille kuin aikuisille.

Mikkelin satama sopii niin lapsille kuin aikuisille.

Mikäli sinulla on mahdollisuus joko mökkilomaan tai risteilyyn Saimaalla, niin älä epäröi!

Mikäli sinulla on mahdollisuus joko mökkilomaan tai risteilyyn Saimaalla, niin älä epäröi!

Sininen hetki Saimaalla.

Sininen hetki Saimaalla.

Vanha päämajakaupunki

Mikkelillä on merkittävä osa Suomen historiassa. Suomen puolustusvoimien päämaja siirtyi 3.12.1939 Mikkelin keskuskansakoululle. Päämajan käyttöön oli varattu keskuskansakoulun lisäksi kaupungin useimmat julkiset rakennukset. Talvisodassa ja jatkosodassa Mikkeli toimi päämajakaupunkina viiden vuoden ajan, ja varsinkin talvisodan aikana Mikkeli kärsi tuhoisista pommituksista. Armeijan ylipäällikkö Marsalkka Mannerheim elää kaupungin historiassa ja esimerkiksi Mikkelin ainoa olutpanimo Saimaan juomatehdas kunnioittaa ylipäällikön muistoa erinomaisilla Marsalkka -oluilla.

Päämajakaupungin historiaan pystyy tutustumaan parhaiten Päämajamuseossa, Viestintäkeskus Lokissa ja Jalkaväen museossa. Mikkelin rautatieasemalta löytyy myös Mannerheimin salonkivaunu, jonka sisään pääsee kurkistamaan entisaikojen designia.

Tällä hetkellä Mikkelin kaupunki suunnittelee Sodan ja rauhan keskus Muistia, josta tulisi todella mielenkiintoinen vierailukohde Päämajamuseon yhteyteen.

Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu Mikkelin asemalla.

Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu Mikkelin asemalla.

Viestintäkeskus Lokissa vieraillaan kallion sisällä.

Viestikeskus Lokissa vieraillaan kallion sisällä.

Puutarhamatkailu: Mikkelinpuisto, Kenkävero ja Anjan puisto

Mikkeli on erinomainen kohde puutarhojen ystäville. Tunnetuissa puutarhakohteissa on muutakin nähtävää ja tekemistä, joten ne sopivat myös perheen pienemmille jäsenille.

Mikkelinpuistossa on yritysten ja yhteisöjen suunnittelemia mallipuutarhoja, joista voi käydä hakemassa vinkkejä omaan puutarhaansa. Mikkelinpuistoon on vapaa pääsy ja alueella voi syödä omat eväät jopa grillailun muodossa. Aktiviteettejä löytyy suppailusta beach-volley -kenttään, joten varsin monipuolisesta puistosta on kysymys.

Kenkävero on vanha pappila, jossa on myöskin ihastuttava puutarha. Kenkäverosta löytyy upeiden vanhojen rakennusten uumenista laadukas ravintola sekä pieniä myymälöitä, joista voi ostaa kotiin kivoja tuliasia. Löytyypä Kenkäverosta myös joulupukin kesämökki. Kenkävero on Mikkelin “pakollisia” kohteita, missä kannattaa käydä rauhoittumassa viherkasvien äärellä.

Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Anjan puisto on yksi erikoisemmista kohteista, mitä itselle on vastaan tullut maailmalla. Mielikuvat Anjan puistosta olivat etukäteen aivan toisenlaiset, mitä paikan päällä käydessä tuli eteen. Seitsemän hehtaarin puisto on perustettu jo vuonna 1968 ja sieltä löytyy huomattava määrä sekä erilaisia puulajeja että harvinaisia kasveja. Yli 12-vuotialta peritään viiden euron maksu tähän yksityiseen puutarhaan, jossa juoksentelee vapaana pupuja, kanoja, kukkoja ja riikinkukkoja. Perheen pienimmät tykkäävät katsella eläimiä, siinä missä vanhemmat voivat ihmetellä myös puiston erikoisia patsaita.

Lisäksi suosittelen puutarhaihmisiä käymään Tertin kartanossa.

Sup-lautalijoita Mikkelinpuistossa.

Sup-lautailijoita Mikkelinpuistossa.

Kenkäverossa on kengille löytynyt hyötykäyttöä.

Kenkäverossa on kengille löytynyt hyötykäyttöä.

Anjan puiston eläimet käyskentelevät vapaana pihalla.

Anjan puiston eläimet käyskentelevät vapaana pihalla.

Anjan puiston patsaita.

Anjan puiston patsaita.

Tertin kartano

Tertin kartanon historia kumpuaa 1800-luvulle ja se on tänä päivänä yksi Mikkelin upeimmista vierailukohteista. Aidossa kartanomiljöössä on mahdollista herkutella kartanon kuuluisassa 50 makuelämyksen kesäpöydässä, joka on ollut katettuna jo vuodesta 1978 lähtien. Tertin kartanon alueella on myös lähiruokaan ja -designiin suunnatut puodit, joista voi ostaa mukavia tuliaisia ja herkkuja kotiin vietäväksi kuten kartanon omaa Karu arki -olutta. Kartanon puutarhaan voi tutustua omatoimisesti tai ohjatulla kierroksella, jonka jälkeen voi nauttia iltapäiväkahvit yrttitarhan keskellä. Upea kokonaisuus kaiken kaikkiaan, jota ei kannata jättää väliin.

Kartanoista tykkäävien kannattaa ottaa suunnaksi myös Kyyhkylän kartano, jossa myöskin voi käydä nauttimassa laadukkaasta lähiruuasta. Kyyhkylän kartanolle vie vanha museotie, joka kulkee Mikkelin asuntomessualueen vierestä. Kyyhkylän kartano sopii hyvin myös asuntomessualueeseen tutustuville läheisen sijaintinsa vuoksi.

Tertin kartanon yrttitarhan lounaspöytä omassa rauhassa.

Tertin kartanon yrttitarhan lounaspöytä omassa rauhassa.

Tertin kartanon puodin tarjontaa.

Tertin kartanon puodin tarjontaa.

Visulahti

Visulahti on Mikkelin huvipuistokokonaisuus lapsiperheille. Edellisestä Visulahden vierailuista itsellä oli vierähtänyt jo 12 vuotta, mutta samat vesipuiston liukumäet olivat edelleen lasten suosikkeja. Kauniilla kesäsäällä juuri vesiliukumäet ovatkin Visulahden ykkösjuttu, joskin alakouluikäiset tykkäävät myöskin alueella olevista muutamista huvipuistolaitteista. Pienten lasten suosikkeja ovat tietysti pomppulinnat ja niiden mäet, missä meno onkin aika riehakasta. Vanhempaa ikäpolvea saattaa kiinnostaa Vahakabinetti, jossa saa katsauksen samalla Suomen itsenäisyyden ajan historiasta.

Vladimir Iljits x 2!

Vladimir Iljits x 2!

Vesipuiston on Visulahden suosituin alue.

Vesipuisto on vuodesta toiseen Visulahden suosituin alue.

Pomppulinnat on pienten lasten suosikkeja.

Pomppulinnat ovat pienten lasten suosikkeja.

Ollinmäen viinitila

Ollinmäen viinitila tuottaa lukuisia palkittuja tilaviinejä, mehuja ja siidereitä. Itse kiinnostuin kotimaisista viinitiloista, kun tapasin taannoin työreissulla amerikkalaisen pariskunnan, jotka olivat tulleet Itä-Suomeen varta vasten viinitiloihin tutustumaan. Ollinmäen viinitila onkin oiva kohde tutustua suomalaiseen viinitilaan ja sen tuotantoon.

Ollinmäen viinitilalla voi nauttia viininmaistelusta joko pelkästään taikka sapasten eli savolaisten tapasten kera. Mikäli olet innostunut tällaisesta vaihtoehdosta, niin kannattaa ottaa yhteyttä tilaan etukäteen ja sopia maisteluajasta. Tilalle voi mennä vierailemaan kyllä aukioloaikojen puitteissa ja ostaa tilan tuotteita kotiin vietäväksi, mutta maistelu on helpointa sopia etukäteen. Toisaalta oma viinimaistelu sovittiin vasta paikan päällä, joten jos ei ole kiireellä liikenteessä, niin sekin onnistuu.

Omaksi yllätyksekseni tykkäsin useammasta marjaviinistä, joista omaksi suosikikseni nousi puolikuiva marjaviini Myllärin Matti. Ollinmäen viinitilan myymälästä on mahdollisuus lasi-ikkunoiden läpi kurkistaa tuotantotiloihin, joten pääsin myös seuraamaan lähietäisyydeltä kotimaassa palkitun makean metsämarjaviini Puntun Paavon pullottamista. Halutessaan Ollinmäen viinitilalla voi myös majoittautua eritasoisissa majoitusvaihtoehdoissa Saimaan rannalla.

Ollinmäen viinitila.

Ollinmäen viinitila.

Puntun Paavon pullotus menossa.

Puntun Paavon pullotus menossa.

Vähän viinimpi aamianen...

Vähän viinimpi aamiainen…

Fine diningia ja luksusmajoitusta Anttolanhovissa

Anttolanhovi sijaitsee Mikkelistä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Saimaan rannalla. Anttolanhovi onkin oiva majoituskohde Mikkeliin tutustumiseen ja sieltä löytyy majoitusvaihtoehtoja perinteisistä hotellihuoneista Art & Design luksushuviloihin. Osa luksushuviloista sijaitsee sadan metrin päässä Saimaasta rinnetontilla ja osa omassa rauhassa 25 metrin päässä Saimaan rannalla. Rantahuviloihin sisältyy oma laituri sekä soutuvene, joten parempaa mökkilomaa ilman omaa mökkiä saa etsiä. Kaiken kaikkiaan Art & Design rantahuvilat ovat hulppeita kokonaisuuksia, joissa sisustus on viimeistä piirtoa myöten kunnossa. 133 neliötä, 3 makuuhuonetta ja oma puu/sähkölämmitteinen sauna tarjoaa mahdollisuuden unelmaloman viettoon Saimaan rannalla. Itse olen yöpynyt Suomessa reilusti yli sadassa majapaikassa ja tämä on ollut niistä paras – ylivoimaisesti!

Anttolanhovin ravintola on erinomainen ruokakohde, sillä lähiruokaan panostava fine dining ravintola on ilman muuta kokeilemisen arvoinen. Kesäisin ravintolassa voi nauttia yksittäisten annosvaihtoehtojen lisäksi päivittäin vaihtuvan kolmen ruokalajin valmiin grillimenu-aterian. Kauniilla ilmalla kannattaa ehdottomasti syödä ravintolan kauniilla terassilla, josta avautuu näkymät mäntyrivistön takaa Saimaalle.

Anttolanhovin fine dining ravintola on erinomainen.

Anttolanhovin fine dining ravintola on erinomainen.

Anttolanhovin Art & Design rantahuvilta ovat ihanan valoisia

Anttolanhovin Art & Design rantahuvilta ovat ihanan valoisia

Art & Design rantahuviloiden varustuksiin kuuluu oma laituri ja soutuvene.

Art & Design rantahuviloiden varustuksiin kuuluu oma laituri ja soutuvene.

Päiväretki Repoveden kansallispuistoon

Mikkelistä on helppo tehdä päiväretkiä Suomen kauniimpiin maisemiin. Mäntyharjulla sijaitseva Repoveden kansallispuisto on oiva kohde myös sellaiselle, joka ei välttämättä muuten luonnossa liiku. Repovedellä löytyy erinomaiset lyhyet reitit, joilla pääsee tutustumaan Suomen upeaan luontoon lähietäisyydeltä. Korpin kierros (4,5 km) ja Ketunlenkki riippusiltoineen (5 km) sopii myös lasten kanssa toteutettaviksi retkiksi. Omat eväät mukaan ja samalla pääsee nauttimaan kappaleesta kauneinta Suomea.

Repoveden kansallispuisto. Kuva: Yulia B / Shutterstock

Repoveden kansallispuisto. Kuva: Yulia B / Shutterstock

Toki Mikkelistä kannattaa jatkaa matkaa myös tutustumaan muualle Saimaalle, sillä sen verran upeasta järvialueesta on kysymys. Siitä saa sopivasti esimakua, kun lähtee autoilemaan kohti Puumalaa. Jos ei nauti Lietveden maisematien maisemista, niin kannattaa pysyä kotona – kauniimpaa tiemaisemaa saa hakemalla hakea.

Summa summarum: Mikkeli on oiva kesäkaupunki ja portti Saimaaseen tutustumiseen. Raviurheilun ystäville St. Michel -viikonloppu on vuotuisia kohokohtia ja tänä kesänä Asuntomessut on yksi vuoden suosituimmista tapahtumista Suomessa. Riippumatta siitä, meneekö Mikkeliin jonkun tapahtuman perässä vai ei, kannattaa tutustua kaupungin kohokohtiin samalla kertaa.

Onko Mikkeliin mänijöitä, juna män justiisa…

Savonmuan Hilimaa ja tummaa Marsalkkaa,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Onko sinulla Mikkeli tuttu ja olisiko sinulla heittää vinkkejä Mikkeliin menijöille?

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitSaimaan kanssa.

Lisää luettavaa: