Iso-Syöte tarjoilee ruuhkattomia laskuja huippurinteillä

Iso-Syötteen laskettelukeskus sijaitsee Pudasjärvellä, parin tunnin ajomatkan päässä Oulusta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Suomen eteläisimmän tunturin yhteydessä toimiva hiihtokeskus on Etelä-Suomessa asuville lyhyimmän mahdollisen ajomatkan päässä pohjoisen hiihtolomia suunnitellessa. Vertailun vuoksi seuraavaksi lähin Ruka on tunnin pidemmälle, kun taas Leville on ajomatkaa jo kolme tuntia enemmän. Saariselälle puolestaan jo sitten neljä tuntia enemmän, ja siihen automatkojen tauot päälle. Ei siis ihme, että siltäkin pohjalta Iso-Syöte on kiehtova kohde talven hiihtolomille. Kaiken lisäksi Iso-Syöte on kokoaan suurempi laskettelukeskus, sillä monipuolisten rinteiden lisäksi tarjolla on kaikki perinteiset talviloma-aktiviteetit harrastettavaksi.

* Kaupallinen yhteistyö Iso-Syötteen hiihtokeskuksen kanssa

Tykkylumien Iso-Syöte on perheystävällinen laskettelukeskus.

Tykkylumien Iso-Syöte on perheystävällinen laskettelukeskus.

Iso-Syötteen laskettelukeskus

Koonsa puolesta Iso-Syöte on varsin pieni hiihtokeskus, mikä on sitten rauhallista aktiivilomailua viettäville varsin positiivinen asia. Iso-Syötteen tunturin ympärille levittyvä Iso-Syötteen laskettelukeskus on alueen maamerkki, ja kaikki Iso-Syötteen palvelut löytyvät sen juurelta. Muutaman kilometrin päässä sijaitseva Pikku-Syöte on palveluiltaan erillinen kokonaisuus, ja esimerkiksi lasketteluliput eivät ole yhteistyössä keskenään. Halutessaan kuitenkin Iso-Syötteeltä on helppo käydä myös Pikku-Syötteellä laskettelemassa, joskin oman porukan käynnit sinne rajoittuivat murtomaahiihdon ja moottorikelkkailun pariin.

Iso-Syötteen laskettelukeskus on kokoaan suurempi keidas lumisessa erämaassa.

Iso-Syötteen laskettelukeskus on kokoaan suurempi keidas lumisessa erämaassa.

Iso-Syöte majoitus

Varsinaisia hotelleja Iso-Syötteeltä löytyy kaksi, Iso-Syötteen tunturihotelli sekä Kide Hotel by Iso-Syöte. Iso-Syötteen tunturin huipulla sijaitsevat tunturihotelli hallitsee Iso-Syötteen maisemia 405 metrin korkeudessa, itse tunturin huippu yltää 432 metriin. Kide hotelli puolestaan parisataa metriä korkeudessa alempana hiihtokeskuksen parkkipaikan yhteydessä. Mikäli lomalla enemmän perinteinen hiihtäminen on sinun juttusi, niin silloin Kide hotelli toimii tähän tarkoitukseen paremmin tasaisten latujen lähtiessä kotiovelta. Kide hotellista löytyy myös kuntosali, mikäli kaipaa ulkoilun lisäksi lihashuoltoa – itsellähän palautuminen ja lihashuolto tunnetusti hoidetaan palautusjuomin saunan lauteilla. Laskettelun kannalta molempien sijainti on erinomainen, toki tunturihotelli on aivan rinteissä kiinni hiihtohissien yläasemalla.

Lisäksi Iso-Syötteeltä löytyy erilaisia huviloita vuokrattavaksi, ja välimatkat ovat kaiken kaikkiaan niistä laskettelukeskukseen lyhyitä.

Iso-Syötteen laskettelukeskuksen ympärille keskittyy niin tekeminen kuin majoitukset.

Iso-Syötteen laskettelukeskuksen ympärille keskittyy niin tekeminen kuin majoitukset. Kuvassa Tunturihotelli huipulla ja Kide hotelli etualalla.

Ykkösrinteen vierellä on muutamia mukavan näköisiä huviloita,

Ykkösrinteen vierellä on muutamia mukavan näköisiä huviloita,

Iso-Syötteen rinteet

Kaiken kaikkiaan Iso-Syötteen laskettelukeskuksessa on 17 numeroitua rinnettä, jotka jakaantuvat etu- ja takarinteiden alueelle. Käytännössä eturinteet ovat leppoisampia, kun taas takarinteet ovat jyrkempiä sporttisempaan menoon sopivia. Pienemmille lapsille on juuri uudistettu Lumimaa, josta löytyy kaksi mattohissiäkin sompa- ja lyhyemmän ankkurihissin kaveriksi. Lisäksi suksilla ja lumilaudoilla temppuilijoiden iloksi on isompi SnowPark ja pienempi MiniStreet.

Iso-Syöteen rinnekartta

Iso-Syöteen rinnekartta

Iso-Syöte eturinteet

Iso-Syötteen eturinteet nro 1 ja 2 ovat sinisiä rinteitä, jotka molemmat ovat 1200 metriä pitkiä. Korkeuseroa molemmilla rinteillä on 192 metriä, joten ne sopivat myös vauhdikkaampaan lasketteluun. Nämä rinteet ovatkin Iso-Syöteen suosituimmat rinteet yhdessä nro 11 SnowParkin kanssa. Vasemmanpuoleinen nro 1 on sellainen rinne, että se jää monelta huomaamatta. Se on harmi, sillä varsinkin aloitteleville laskettelijoille se on varsin mukava seuraava askel sinisen nro 9 jälkeen. Lisäksi monet juniorit tykkäävät lasketella ykkösrinteet viereisillä metsäreiteillä.

Sininen nro 2 puolestaan on selvästi leveämpi kuin nro 1. Kaiken kaikkiaan mukava rinne, jota monet laskettelevat suurimman osan päivästä. Lisäksi eturinteillä on osin hoitamaton mustarinne nro 3, joka ei omien suosikkieni joukkoon hiihtolomareissulla noussut.

Sininen rinne nro 2 on Iso-Syötteen suosituin.

Sininen rinne nro 2 on Iso-Syötteen suosituin.

Isö-Syötteen eturinteet tunturihotellin maisemakävelyreitiltä katsottuna.

Iso-Syötteen eturinteiden nro 1 ja StreetPark nro 11 tunturihotellin maisemakävelyreitiltä katsottuna.

Iso-Syöte takarinteet

Takarinteille pääsee siirtymään eturinteiltä punaista nro 12 lasketellen. Se onkin yksi kivoimmista Iso-Syötteen rinteistä, sillä kapeassa ja jyrkässä rinteessä laskettelussa on “tekemisen meininkiä”. Varsinaisia takarinteitä löytyy Iso-Syötteeltä neljä kappaletta, jotka kaikki ovat erinomaisia. Punaiset nro 4, 6 ja 7 ovat kaikki sopivan erilaisia profiililtaan, ja pudotusta niissä on kaikissa 190 metriä. Näiden rinteiden pituudet vaihtelevat 700 metristä 850 metriin, joten siitä on helppo verrata rinteiden jyrkkyyksiä saman verran “putoaviin” 1200 metrin sinisiin eturinteisiin 1 ja 2.

Iso-Syötteen paras musta rinne on nro 5, joka onkin tunturin ainoa hoidettu musta rinne. Se on 800 metriä pitkä ja korkeuseroa on samaiset 190 metriä niin kuin viereisillä punaisilla rinteillä. Omasta mielestäni näiden takarinteiden värit voisivat olla kaikki yhtä lailla punaisia, koska esimerkiksi nro 7 on keskimäärin ehkäpä joka jyrkempi mutta ainakin selvästi kapeampi kuin musta rinne nro 5. Hoidettujen rinteiden jyrkin kohta löytyy kuitenkin mustasta rinteestä nro 5, mikä on vaikuttanut värin määrittelyyn eniten. Oli miten oli, niin nämä takarinteet ovat Suomen mittapuun mukaan kaikki erinomaisia laskettelurinteitä!

Lisäksi takarinteiltä löytyy vielä hoitamaton kumpareikko nro 8 ja freeride alue nro 15. Niissä ei enää puhuta laskettelusta, mutta junioreita ne näyttivät kiinnostavan yhdistettynä metsäreitteihin. Se onkin sitten oma koulukuntansa, jota itse edustin 80-luvulla 😀

Musta vitonen sopii vauhdikkaaseen menoon.

Musta vitonen on klassinen musta rinne, missä pitää olla kantit teroitettuna.

Punainen kutonen on monen suosikkirinne Iso-Syötteellä.

Punainen kutonen on monen suosikkirinne Iso-Syötteellä.

Takarinteillä nro 7 sopii vauhdikkaaseen menoon tykkylumien vierellä.

Takarinteillä nro 7 sopii vauhdikkaaseen menoon tykkylumien vierellä.

Takarinteiden monipuoliset metsäreitit ovat nuorison mieleen.

Takarinteiden monipuoliset metsäreitit ovat nuorison mieleen.

Takarinteiden reunoilta avautuu aurinkoisina päivinä upeat auringonlaskut.

Takarinteiden reunoilta avautuu aurinkoisina päivinä upeat auringonlaskut.

Lumimaa ja lastenrinteet

Lumimaa on pienemmille lapsille suunnattu kokonaisuus, jossa voi ottaa ensiaskelia niin laskettelun pariin kuin nauttia talven lumisista leikeistä. Iso-Syötteen erikoisuutena voidaankin pitää Lumimaassa olevaa isompaa mattohissiä, jonka avulla pääsee niin laskettelijat kuin pulkkailijat nousemaan omille rinteilleen ilman kävelyä. Mikäli tätä 100 metrin katettua mattohissiä haluaa käyttää pulkkailuun tai Stigalla laskemiseen, niin siihen tarvitsee ostaa silloin myös lippu.

Sompahissillä voi nousta jo varsin pitkälle aloittelijoille sopivalle rinteelle, josta löytyy hieman jyrkempää kuin loivempaa kohtaa harjoiteltavaksi. Sompahissiltä pääsee myös viereiseen MiniStreetiin, jossa on erilaisia temppuilua varten tehtyjä esteitä ja hyppyreitä. Harvassa laskettelukeskuksessa on näin erinomaiset temppuilupaikat myös pienemmille hurjapäille, joiden ei kannata vielä lähteä ison SnowParkin temppupaikoille.

Lumimaassa on myös kaksi ihka elävää poroa, eli Iso-Syötteen maskottiporot Musti ja Lysti. Heitä voi käydä helposti katsomassa oli sitten laskettelemassa, pulkkamäessä tai muuten Lumimaan leikkipaikalla vieraillessa.

Sininen rinne yhdeksän on paras rinne aloittelijoille.

Sininen rinne yhdeksän on paras rinne aloittelijoille.

Lumimaa sopii perheille monenlaiseen tekemiseen.

Lumimaa sopii perheille monenlaiseen tekemiseen.

Lumimaan katettu mattohissi sopii niin lasketteluun kuin pulkkamäkeen nousuun.

Lumimaan katettu mattohissi sopii niin lasketteluun kuin pulkkamäkeen nousuun.

Lumimaassa voi lasketella myös pulkalla ja rattikelkalla.

Lumimaassa voi lasketella myös pulkalla ja rattikelkalla.

Mattohissillä on helppo kuljettaa Stiga rinteeseen.

Mattohissillä on helppo kuljettaa Stiga rinteeseen.

Mustin ja Lystin löydät Lumimaasta.

Mustin ja Lystin löydät Lumimaasta.

SnowPark, MiniStreet & JibPark

Iso-Syötteen SnowPark on merkitty rinnenumerolla 11. Se sijaitsee eturinteiden ankkurihissien vasemmalla puolella pitäen sisällään lukuisia temppuiluun sopivia esteitä ja erikokoisia hyppyreitä. SnowPark onkin varsin suosittu junioreiden keskuudessa, eikä mikään ihme!

MiniStreet sopii aloitteleville parkkilaskijoille, ja heille jotka haluavat vain testata parkkilaskemista. Se onkin sopiva paikka ottaa ensiaskeleita erilaisten suksilla ja laudoilla harjoiteltavien temppujen pariin. Kun taidot ovat riittävät MiniStreetillä, niin voi sitten astua suurempien ja näyttävämpien temppuilujen pariin SnowParkiin. Silloin kuin itse aloitin 80-luvulla laskettelun, moisista temppuilupaikoista oli turha haaveilla. Nykyään taas on turha haaveilla siitä, että uskaltaisi lähteä testaamaan omia liikeratojaan edes MiniStreetin esteille 😀

SnowParkin ja MiniStreetin yhteyteen avataan maaliskuun puolessa välissä vielä JibPark, johon tulee pieni halfpipe. Näin ollen juniorilaskijoille tarjonta monipuolistuu entisestään Iso-Syötteellä.

MiniStreet on oiva paikka temppuilun ensiaskeleisiin.

MiniStreet on oiva paikka temppuilun ensiaskeleisiin.

StreetPark on junioreiden suosikkimesta Iso-Syötteellä.

StreetPark on junioreiden suosikkimesta Iso-Syötteellä.

Iso-Syöte rinneravintolat

Iso-Syötteeltä löytyy kaksi varsin mukavaa ja rentouttavaa rinneravintolaa. Eturinteiden alla oleva vuodesta 1980 saakka toiminut Rinneravintola Romekievari on sijaintinsa puolesta suosituin, mutta itsestä vielä astetta mukavampi on takarinteiden hissien vieressä sijaitseva Pärjä Ski Bistro. Molemmissa rinneravintoloissa on myös terassit, mutta hiihtolomaviikoilla rennosta ruuasta ja virkistävästä juomasta nautittiin visusti sisätiloissa laskettelun lomassa. Oma suosikkipaikkani rinneravintoloista löytyi Pärjä Ski Bistron korikeinutuoleista, joissa maistui päivästä riippuen maistui niin kuuma kaakao kuin kylmä olutkin.

Omasta mielestäni Iso-Syötteen Romekievari ja Pärjä Ski Bistro ovat keskimääräistä viihtyisämpiä, mitä tulee Suomen laskettelukeskusten rinneravintoloihin.

Varsinaisten rinneravintoloiden lisäksi Iso-Syötteen hiihtokeskuksen eturinteiden läheisyydestä löytyy myös Tunturipub ja Bistoria. Tunturipub on enemmän pubimainen paikka pizzoineen, kun taas Bistoriasta saa terveellisempää lounasajan kotiruokaa. Iltaisin ravintola Bistoriassa on tarjolla laadukas menu bistron ja a la carten yhdistelmää.

Eturinteiden yhteydessä oleva Romekievari on monipuolinen rinneravintola.

Eturinteiden yhteydessä oleva Romekievari on monipuolinen rinneravintola.

Poro-Aura Burger ja Brooklyn Stone IPA on toimiva energiapakkaus.

Poro-Aura Burger ja Brooklyn Stone IPA on toimiva energiapakkaus.

Pärjä Ski Bistro on takarinteiden keidas.

Pärjä Ski Bistro on takarinteiden keidas.

Iso-Syöteen hiihtokoulu

Iso-Syötteellä toimii luonnollisesti hiihtokoulu, joka onkin varsin fiksu tapa aloittaa laskettelu. Itse laskettelin hiihtolomalla tyttäreni kanssa suksilla, mutta hän halusi myös petrata lautailutaitojaan. Siksi aloitimme lomaviikon hiihtokoulusta, jossa tyttäreni sai lisäoppia laudalla lasketteluun. Tälläkin kerralla hiihtokoulussa opittiin uusia juttuja, ja tyttären lasketteluopettaja Topi oli vinkkeineen tyttären mieleen. Hiihtokoulusta saakin aina paremmat eväät lasketteluun, kun alkaisi oman vanhemman kanssa asioita keskenään opettelemaan.

Näin Iso-Syötteellä lomailemassa myös matkabloggaajakollegani Lähtöportin Mikan, joka kokeili ensimmäistä kertaa itse myös laskettelua tyttärensä kanssa. Hekin aloittivat fiksusti laskettelu-uransa Iso-Syötteen hiihtokoulusta.

Vinkki: mikäli aiot ottaa yksityistunnin lasketteluun, niin 50 minuutin sijasta kannattaa ottaa suosiolla 100 minuuttia kerralla. Vajaa tunti on aivan liian lyhyt aika ensimmäisiin kosketuksiin suksien tai lautailun pariin, kun taas reilussa puolessatoista tunnissa saadaan jo ihmeitä aikaan.

Oli väline lumilla mikä tahansa, hiihtokoulusta saa parhaat eväät jatkolle.

Oli väline lumilla mikä tahansa, hiihtokoulusta saa parhaat eväät jatkolle.

Hiihtokoulussa oppii oikeat tavat heti alusta lähtien lautailun maailmaan.

Hiihtokoulussa oppii oikeat tavat heti alusta lähtien lautailun maailmaan.

Hiihtokoulussa on laskemisen harjoittelemisen lisäksi yhtä tärkeää on oppia liikkumaan hissillä yksin.

Hiihtokoulussa on laskemisen harjoittelemisen lisäksi yhtä tärkeää on oppia liikkumaan hissillä yksin.

Iso-Syötteen vuokraamo

Mikäli sinulla ei ole itsellä lasketteluvehkeitä tai et halua niitä muuten vain pohjoiseen saakka raahata, niin Iso-Syötteen laskettelukeskuksen juurelta on helppo vuokrata itselle sopivat välineet. Itsellä ei ollut tällä kerralla tarvetta lasketteluvarusteiden vuokraamiseen, mutta sähköiset eFatbiket tuli vuokrattua samaisesta paikasta pariin otteeseen. Sähköisten läskipyörien lisäksi vuokrata voi luonnollisesti myös murtomaahiihtosuksia, monoja kuin lumikenkiäkin talven rientoihin.

Iso-Syötteen eturinteiden ala-asemalta voit helposti vuokrata aktiivilomailun välineet.

Iso-Syötteen eturinteiden ala-asemalta voit helposti vuokrata aktiivilomailun välineet.

Laadukkaat vuokravälineet on helposti vuokrattavissa aktiivilomalle.

Laadukkaat vuokravälineet on helposti vuokrattavissa aktiivilomalle.

Maastopyöräily Iso-Syötteen tunturin ja kansallispuiston alueella on mukavaa puuhaa.

Maastopyöräily Iso-Syötteen tunturin ja kansallispuiston alueella on mukavaa puuhaa.

Summa summarum: Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi, jossa sijaitsee varsin laadukas laskettelukeskus. Eturinteet ovat hieman leppoisammat, kun taas takarinteet ovat sitten vähän jyrkemmät ja sporttisemmat. Laadukkaat Snowpark ja MiniStreet ovat temppuilevien junioreiden mieleen, kun taas aikuiset arvostavat viihtyisiä rinneravintoloita.

Mikäli jotain miinuspuolta haluaa Iso-Syötteeltä hakea, niin pitkän laskettelupäivän aikana tulee aina välillä tuolihissiä ikivä. Ehkä kuitenkin eniten sen takia, että sillä olisi ollut huomattavasti helpompaa viedä lautailua aloitteleva tytär huipulle harjoittelemaan laskettelua. Toisaalta sitten positiivisia puolia on huomattavasti enemmän, eikä edes hiihtolomaviikoilla ei hisseille jonoja syntynyt – se jos mikä tekee laskettelupäivistä aina mukavampia!

Postauksen kirjoittamisen jälkeen seuraavana päivänä Iso-Syöte julkaisi, että laskettelukaudelle 2025/2026 eturinteillä avataan uusi 6 hengen tuolihissi, joka vie niin laskettelijat kuin kesäisin maastopyöräilijät kolmessa minuutissa Iso-Syötteen tunturin huipulle!

Ruuhkattomia rinnepäiviä,
-Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö Iso-Syötteen hiihtokeskuksen kanssa

Lue lisää:

Top 10 tekemistä Iso-Syötteellä talvella

Tämä kaksikko nähdään Iso-Syötteen rinteillä tulevaisuudessakin.

Tämä kaksikko nähdään Iso-Syötteen rinteillä tulevaisuudessakin.