Toscanan nähtävyydet ja loma-ideat

Toscana tuo monelle mieleen toinen toistaan upeammat kaupungit ja Chiantin viinialueet. Toscana onkin erinomainen ja monipuolinen lomakohde, jossa näkeminen ja tekeminen eivät lopu kesken. Tässä postauksessa kootusti kuuluisimmat Toscanan nähtävyydet ja kymmenen vinkkiä siellä lomailijalle.

Mitä tehdä Toscanassa?

Toscana tarjoaa vaikka mitä! Tässä omia suosikkijuttujani Toscanassa, mitkä kannattaa laittaa harkintaan Toscanaan mennessä. Samalla esittelen teille muutaman mielenkiintoisen kaupungin Toscanasta näkemisen ja tekemisen varjolla. Monet näistä kaupungeista ja mainituista rakennuksista kuuluu Unescon maailmanperintökohteeksi, joten myös historiallinen arvo on mittaamattoman arvokasta.

Toscanan parhaat palat (napsauta kuvaa avataksesi Google Mapsin).

Toscanan parhaat palat (napsauta kuvaa avataksesi Google Mapsin).

Kiipeä Torre Guinigiin Luccassa

Lucca on mielestäni Toscanan paras ja kiehtovin kaupunki. Lucca on sopivan kompakti tarjoten samalla riittävästi nähtävää. Ja kun kerta Italiassa ja Toscanassa ollaan, niin ruokapaikkoja riittää jokaisen makuun.

Koko Toscanan ykköselämys on minusta Torre Guinigi. Se voittaa esimerkiksi Pisan tornin ja Firenzen tuomiokirkon kupolin 100-0. Torre Guinigin kohokohtana on sinne kiipeämisen ja maisemien lisäksi huipulla olevat suuret tammet, joiden alla on mukava katsella maisemia. Aika paljon kehuttu Torre Guinigia, mutta luota minuun – ota kohteeksi Lucca ja Torre Guinigi. Tämän 1300-luvulla rakennetun tornin huipulle 130 porrasta kiivetessä tarjoaa Toscanan parhaan elämyksen. Sen jälkeen voi poiketa viinilasille soikion muotoiselle torille Piazza dell’ Anfiteatrolle.

Luccan kakkosnähtävyys on kaupungin muurit, joita pitkin voi kiertää kaupungin joko rauhallisesti kävellen tai leppoisasti pyöräillen. Kolmossijalle nostan kaupungin San Michele in Foro -kirkon, jonka ulkoasu on kerrassaan koristeellinen. Itse kirkko ei ole sisältä enää niin kaunis, sillä rahat oli käytetty jo ulkokuoreen. Liekö tässä syy, että kaupungin oma poika oopperasäveltäjä Giacomo Puccinista tuli maailman kuuluisimpia säveltäjiä – moni kakku päältä kaunis, mutta tärkeintä on musiikki.

Torre Guinini - Lucca.

Torre Guinini – Lucca.

Torre Guininin huipulla.

Torre Guininin huipulla.

Luccan muurit kiertää ympäri kaupungin.

Luccan muurit kiertää ympäri kaupungin.

San Michele in Foro

San Michele in Foro

Viinilasillinen tai kaksi Sienan Piazza del Campolla

Jos Lucca on mielestäni Toscanan paras kaupunki, niin kakkostila menee Sienalle. Tämä kaunis etruskien perustama kaupunki suorastaan hehkuu ideoita sille, missä viettää nautinnollisen illan hyvän ruuan ja juoman parissa. Sienan historiallinen keskusta on sisällytetty Unescon maailmanperintöluetteloon ja paikan päällä käydessä se tuntuu itsestäänselvyydeltä. Kannattaa käydä katsastamassa myös Sienan katedraali.

Sienan tunnetuin tapahtuma on Palio, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa (2.7. ja 16.8.). Siihen osallistuu Sienan 17 kaupunginosaa, joista yhteen kilpailuun on arvottu kymmenen ratsastajaa edustamaan omaa kaupunginosaansa. Palio di Siena järjestetään yhdellä Euroopan suurimmalla keskiaikaisella aukiolla Piazza del Campolla. Mikäli et ole Palion aikaan Sienassa, nauti silloin rauhallisemmasta illasta viinilasillisen ääressä Piazza del Campolla.

Piazza del Campo - Siena

Piazza del Campo – Siena

Sienan Palio on perinteinen tapahtuma.

Sienan Palio on perinteinen tapahtuma.

Sienan katedraali.

Sienan katedraali.

Viinitila vierailu Chiantissa

Chiantin punaviini maistuu ympäri maailmaa, mutta parhaimmillaan se on luonnollisesti paikan päällä. Toscanan alueen vanhin viinitila on Barone Ricasoli, joka on Italian vanhin viinintuottaja. Ricasoli on myös yksi maailman vanhimmista viinitiloista, jotka toimivat edelleen samalla paikalla. Pääpaikkana toimii Castello di Brolio, josta järjestetään Ricasolin viinitilavierailuja.

Chiantin alueella on lukuisia viinitiloja, jotka ottavat asiakkaita tuotanto- ja maistelukierroksille. Kun Toscanassa liikutaan, ei kannata jättää viinitilavierailua välistä.

Barone Ricasoli

Barone Ricasoli

Toscana ilman viinirypäleitä on kuin Suomi ilman saunoja.

Toscana ilman viinirypäleitä on kuin Suomi ilman saunoja.

Viinitilavierailut ovat samalla tutustumista Toscanan historiaan.

Viinitilavierailut ovat samalla tutustumista Toscanan historiaan.

San Gimigano – keskiajan Manhattan

San Gimiganossa on toinen toistaan korkeampia torneja, kun eri perheet vaurastumisensa kunniaksi rakensivat kilpaa ylöspäin keskiajalla. Näin San Gimiganosta tuli keksiajan Manhattan ja useimmat torneista on vielä tänä päivänäkin pystyssä. San Gimigano ansaitsee vähintään päiväretken, sillä kaupunki on upea näky. Kaupungilla kävellessä kannattaa myös kiivetä johonkin torniin ihailemaan maisemia sekä rauhoittua viinilasille kapeilla kujilla oleviin pikkubaareihin.

San Gimigano - keskiajan Manhattan

San Gimigano – keskiajan Manhattan

 Arkkitehtuuri ähkyä Firenzessä

Firenzeä ei voi olla sivuuttamatta, kun puhutaan Toscanasta. Taiteen ja kulttuurin ystäville Firenze onkin usein “se juttu” Toscanassa, jolloin suurin osa ajasta saattaa mennä kaupungin vilinässä. Onhan kaupunki totta vieköön upea ja sen arkkitehtuuri kumpuaa toinen toistaan upeampia rakennuksia. Kun huomioidaan kaikki suihkulähteet, patsaat ja rakennusten pienen pienet koristeet, niin Firenzessä kävelee keskellä museota. Parasta loppupelissä onkin Firenzessä se, että sieltä pääsee nopeasti maaseudun rauhaan rentoutumaan. Vaikka kaupunki-ihminen muuten olenkin.

Firenze - kaupunki kuin ulkoilmamuseo.

Firenze – kaupunki kuin ulkoilmamuseo.

Ponte Veccio - Arnojoen kuuluisa silta.

Ponte Veccio – Arnojoen kuuluisa silta.

Firenzessä kannattaa kiivetä myös Santa Maria del Fioren eli Firenzen katedraalin kupoliin.

Firenzessä kannattaa kiivetä myös Santa Maria del Fioren eli Firenzen katedraalin kupoliin.

Firenzeä kupolista katseltuna.

Firenzeä kupolista katseltuna.

 Ruokatauot Toscanan pienissä kylissä

Parasta Toscanassa on pienet kylät ja rauhallinen elämänmeno. Matkan varrella tulee nautittua yksi jos toinenkin maukas ateria pienissä perheomisteisissa trattorioissa. Castellina in Chianti, Radda in Chianti ja Castelnuovo Berardenga ovat esimerkkejä pienistä kylistä, missä saa helposti kulumaan muutaman tunnin kierrellessä katuja ja kujia. Toiset kaksi tai neljä puolestaan kuluu heittämällä mukavissa ravitsemusliikkeissä. Huomioitavaa on myös se, että Toscanassa löytyy Michelin-tähtiä omaavia ravintoloita todella pienten teiden varresta, niihin toki kannattaa varmistaa paikka etukäteen pöytävarauksilla.

Radda in Chianti

Radda in Chianti

Tämäkin pienen hiekkatien varrelta löytyi elämyksellinen ravintola.

Tämäkin pienen hiekkatien varrelta löytyi elämyksellinen ravintola.

Yöllä Pisan ihmeiden aukiolle

Pisan kalteva torni on kaikille tuttu, vaikka sitä ei olisi nähnytkään. Sitä vastoin Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Piazza del Miracolilla (ihmeiden aukio & ihmeiden kenttä) olevat muut rakennukset ovat vähemmän tuttuja. Pisan kaltevan kellotornin lisäksi ihmeiden aukion muut merkittävät rakennukset ovat tuomiokirkko (Duomo Santa Maria Assunta), kastekappeli ja kaupungin muurin reunalla sijaitseva leveä hautausmaarakennus (Camposanto).

Mikäli haluat kiivetä Pisan kuuluisaan kellotorniin, niin muista varata liput t o d e l l a ajoissa. Päiväaikaan ihmeiden aukio on muutenkin täynnä turisteja, mutta illan pimennyttyä saa valaistuja rakennuksia katsella omassa rauhassa. Silloin pystyy keskittymään paremmin pieniinkin yksityiskohtiin ja omanlaisensa kauneus on myös yön pimeydessä.

Ihmeiden aukiota lukuun ottamatta Pisa oli itselle pettymys. Arnojen rannalla sijaitsevan Pisan sijasta naapurikaupunki Lucca oli kokonaisuudessaan paljon viehättävämpi ja sieltä onkin helppo tehdä päiväretki Pisaan junalla.

Taitava valokuvaaja saa suoristettua Pisan kaltevan kellotornin kuvaan.

Taitava valokuvaaja saa suoristettua Pisan kaltevan kellotornin kuvaan.

Ihmeiden aukio ja Pisan katedraali.

Ihmeiden aukio ja Pisan katedraali.

Toscanan toiseksi suurimman kaupunkiin?

Prato on Toscanan toiseksi suurin kaupunki, mutta harva edes on kuullut tästä 200000 ihmisen kaupungista. Prato on vain 25 kilometriä Firenzen keskustasta, niin se on jäänyt pahasti isoveljensä varjoon. Pratossa itsessään on muutamia upeita rakennuksia, joten ei sekään ole hullumpi kohde arkkitehtuurin kannalta – ainakin, jos kysytään London and Beyond -blogin Leena-Marin anopilta.

Praton katedraalin kellotorni.

Praton katedraalin kellotorni.

Vuokra-autolla tai Vespalla näkee enemmän

Toscanassa voi liikkua monen kaupungin välillä myös junilla, mutta vuokra-auto on ylivoimaisesti paras vaihtoehto alueen kokonaisvaltaiseen tutkimiseen. Omalla autolla on mukava ajella kapeita pieniä teitä viiniviljelmien välissä ja pysähdellä tutkimaan eteen tulevia pieniä kaupunkeja. Vuokra-autolla liikkuessa etuna on myös se, että voi ottaa majapaikan jostakin Toscanan maaseudulta, mitä pitää tukikohtana päiväretkille. Pienellä alueella tai kaupungeissa liikkuessa Vespalla pääsee tutustumaan italialaiseen menoon parhaiten.

Jos ei ole varaa punaiseen Ferrariin, niin ei punainen Vespakaan huono vaihtoehto ole.

Jos ei ole varaa punaiseen Ferrariin, niin ei punainen Vespakaan huono vaihtoehto ole.

Luccasta hieman pohjoiseen löytyy paholaisen silta (Ponte della Maddalena - Ponte del Diavolo).

Luccasta hieman pohjoiseen löytyy paholaisen silta (Ponte della Maddalena – Ponte del Diavolo).

Vuokraa huvila tai varaa maaseutumajoitus

Toscanaan on paras tutustua vuokra-autolla. Parhaimman reissun saa kuitenkin sillä, että valitsee tukikohdaksi jonkun sopivan huvilan tai varaa hotellin maaseudulta. Sieltä käsin on helppo tutustua omalla autolla Toscanaan ja tehdä päiväretkiä ympäri maakuntaa. Viikon reissulla voi hyvinkin valita pari eri kohdetta, joissa majoittautuu. Toinen majapaikka maaseudun sijasta voisi olla hyvinkin jostakin näistä postauksessa mainitsemistani kaupungeista, joskin omat suosikkini ovat siis Lucca ja Siena. Niille liputan isosti, Firenzeä toki voi suositella kulttuurin ystäville. Vaikka Toscana sopii erinomaisesti roadtrip -kohteeksi, niin suosittelen ainakin 2-3 päivää olemaan samassa majoituskohteessa maaseudulla. Ellei sitten ole vuokrannut huvilaa viikoksi Toscanasta.

Kun heräilee näihin maisemiin, tietää päivästä tulevan hyvä.

Kun heräilee näihin maisemiin, tietää päivästä tulevan hyvä.

Tässä omat vinkkini Toscanaan. Onko Toscana sinulle tuttu? Ja jos on, niin mitä sinusta listalta puuttuu sellaista, mitä ehdottomasti kannattaisi kokea siellä?

Punaviiniä ja pastaa,
Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa Toscanasta: