Tajunnan räjäyttävä 2h40min risteily

Laivamatkojen kohokohtana on itsellä ollut usein illallinen pitkän kaavan mukaan ja nyt siihenkin on tullut vielä pari pykälää parempi vaihtoehto. Nimittäin ravintola Juuri lähti merelle omalla erikoismenullaan. Siksi oma suosikkiristeilyvaihtoehtoni perinteinen “päivä Tukholmassa” -risteily on entistäkin houkuttelevampi.

* Postaus on tehty yhteistyössä Tallink Silja Linen kanssa. Osallistuin press-lounaalle Helsingin satamassa, missä nautimme ravintola Juuren laivoille suunnitellun erikoismenun.

Ravintola Juuri & Tallink Silja Line

Helsinkiläinen ravintola Juuri on Suomen parhaita ravintoloita. Tallink Silja Line puolestaan on entistä enemmän parantanut laivojen ravintolapalveluja viime vuosina. Tallink Siljan ravintolatoimenjohtajan Matti Jämsén ja ravintola Juuren ravintoloitsija Ilja Björs keksivät Levillä (kuulemma työreissu) idean, minkä lopputuloksesta pääsemme nauttimaan syksyn ajan merimatkojen aikoina. Ravintola Juuri lähti nimittäin syksyksi merelle seilaamaan Tallink Siljan laivoille.

Menu Nordic by Juuri

Tallink Siljan neljällä laivalla (Silja Serenade, Silja Symphony, Baltic Queen ja Victoria I) on a la carte ravintoloissa tarjolla risteilyvieraille makumatka pohjoismaalaiseen keittiöön. Perinteisen menun lisäksi on herkuttelijoille tarjolla viiden ruokalajin Menu Nordic, joka vaihtuu kolme kertaa vuodessa. Ruokalistat muuttuvat vuodenaikojen mukaan ja raaka-aineet on pyritty hankkimaan mahdollisimman läheltä.

Bon Vivant ravintolat sijaitsevat Silja Seranaden ja Silja Symphonyn kävelykadulla.

Bon Vivant ravintolat sijaitsevat Silja Seranaden ja Silja Symphonyn kävelykadulla.

Tämänkertaisen menun loihti Juuren keittiömestari Jukka Nykänen, joka suunnitteli viiden ruokalajin menun laivoille. Makunautinnon täydentävät viinit syksyisille annoksille valitsi Juuren sommelier Pilvi Auvinen. Tämä ravintola Juuren elämyksellinen Nordic menu on nautittavissa 6.9.2017–10.1.2018 Tallink Siljan Bon Vivant ja Gourmet-ravintoloissa. Annokset ovat tehty samalla pieteetillä, kuin ravintola Juuri tarjoaa makunautintoja omassa ravintolassaan. Juuren makukonsepti on yksinkertaisuudessaan selkeä.

Maku. Alkuperä. Intohimo.

Laivamatkojen ruokailut uudelle tasolle. copyright Pekka Kastari

Laivamatkojen ruokailut uudelle tasolle. copyright Pekka Kastari

Toinen toistaan parempia annoksia

Itse pääsin testaamaan tämän Tallink Siljan laivojen odotetun uutuuden lehdistölle tarjotulla lounaalla Silja Symphonyn Bon Vivant ravintolassa. Laiva oli parkissa Helsingin Olympiaterminaalissa, joten “risteilymme” keskittyi ainoastaan ruokakulttuuriin. Odotin innolla, mitä tuleman pitää, sillä olihan paikalla itse keittiömestari Jukka Nykänen ja sommelier Pilvi Auvinen kertomassa annoksista ja viinivalinnoista.

Syksy antaa meille kaikkein laajimman kirjon erilaisia raaka-aineita, joiden ominaisuudet ovat parhaimmillaan juuri tuona aikana. Syksy näkyy menun yhteydessä raaka-aineina, makuina, väreinä ja mielikuvina. Siinä on kesän loppumisen ja vähenevien lämpimien aikojen tunnelmaa, kuulasta kirpeyttä, hämärtyvää maisemaa ja sen keskeltä löytyvää kutsuvaa lämpöä. -Jukka Nykänen

Nordic menu by Juuri on Jukka Nykäsen käsialaa. copyright Pekka Kastari

Nordic menu by Juuri on Jukka Nykäsen käsialaa. copyright Pekka Kastari

Homma starttasikin heti liikkeelle kovaa ja korkealta, sillä eteeni tuotiin olutliemessä suolattua nautaa, maa-artisokkaa ja pihlajanmarjaa. Kaveriksi oli tarjolla ranskalaista Juran alueen valkoviiniä (Savagnin Ouillé Arbois, Domaine de la Pinte), joka sopi yhteen annoksen kanssa kuin ruotsinlaivat Kustaanmiekkaan. Maku ja värit olivat heti ensimmäisessä annoksessa sellaisia, että tällaisia annoksia valmistettaessa on ollut intohimo hommassa mukana. Värimaailmasta tulikin mieleen syksyinen Torronsuon kansallispuisto.

*** Olutliemessä suolattu naudan filee aloittaa menun. Se saa seurakseen maa-artisokkaa friteerattuina lastuina, kreeminä ja marinoituna. Kylmänä tarjoiltavan fileen lihaisa maku saa syksyistä kirpeyttä pihlajanmarjoista, mikä tekee annoksesta pirteän ja raikkaan.

Suolattua nautaa, maa-artisokkaa ja pihlajanmarjaa copyright Pekka Kahtari

Suolattua nautaa, maa-artisokkaa ja pihlajanmarjaa copyright Pekka Kastari

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto

Toisena annoksena oli paistettua kuhaa, perunaa, herakastiketta ja tilliä. Kalakeitto, jos mikä, kuuluu Suomi100 hengessä menuun, kun haetaan perinteistä suomalaista ruokaa. Värimaailma jatkui upean syksyisenä ja kuha oli juuri niin hyvää kuin vain voi olla. Saksalainen Pfaltzin alueen Riesling (Laumersheimer Riesling vom Kalksteinfels, Philipp Kuhn) muistutti puolestaan siitä, että maailman kymmeneksi suurimman viinimaan tuotteita kannattaisi nauttia hieman useamminkin. Hapokas ja sopivan jämpti valkoviini kruunasi kokonaisuuden.

*** Kuhafilee on toisen annoksen pääraaka-aine. Vakuumissa kypsytettynä kalassa ovat tallella kaikki puhtaat maut. Kuhan pinnalla on pähkinävoita antamassa väriä ja rapeutta. Annoksen perunat on paahdettu uunissa, murskattu ja kosteutettu savukuhakalaliemellä.

Paistettua kuhaa, perunaa, herakastiketta ja tilliä. Lienee paras kalakeitto, mitä olen itse maistanut.

Paistettua kuhaa, perunaa, herakastiketta ja tilliä. Lienee paras kalakeitto, mitä olen itse maistanut.

Kolmannen ruokalajin alla alkoi jo epäilemään sitä, voiko tämä makunautintoja miellyttävä tykitys jatkua yhtä laadukkaana loppuun saakka. Pelko oli turhaa, sillä komponentit olivat kohdillaan myös, kun eteen tuli täytettyä sipulia, karviaista ja vuohen gruyere –juustoa. Saksalainen Rheinhessenin alueen punaviini (Gau-Odernheim Spätburgunder, Becker Landgraf) auttoi löytämään kaikki makuvivahteet loistavasta annoksesta. Olisi mieli tehnyt nuolla lautanen, mutta en kehdannut – niin hyvää oli!

*** Kypsennetyn sipulinpuolikkaan silputtu sisus yhdistetään vuohengruyère-juuston, leivän ja yrttien kanssa seokseksi, jolla sipuli täytetään. Gruyère-juustoa on myös kastikkeessa. Lisukkeissa sipulia on mukana karviaisetikassa marinoituna ja hunaja-valkosipulivoissa paahdettuna.

Täytettyä sipulia, karviaista ja vuohen gruyere –juustoa. Lautasvalinnoista lähtien pienetkin yksityiskohdat oli otettu huomioon.

Täytettyä sipulia, karviaista ja vuohen gruyere –juustoa. Lautasvalinnoista lähtien pienetkin yksityiskohdat oli otettu huomioon.

Hymy tuli huulille jo siinä vaiheessa, kuin luin menua etukäteen. Seuraavaksi oli luvassa ateria, joka oli hirveä kahdella tapaa. Pertti Jarlan Fingerporissa ollut ateria erosi melkoisesti todella tästä annoksesta, joka oli hirveä kahdella tavalla, punajuurta ja hapankermaa.

Sen verran eroa kuitenkin hirvissä oli, että toinen oli toista selvästi parempaa. Ehkä koko viiden ruokalajin ateria heikoin osuus oli lihamurekkeinen hirvi, kun taas hirvifilee oli täydellistä. Oikeastaan eniten jäi kuitenkin harmittamaan se, että en huomannut kysyä keittiömestari Jukka Nykäseltä, oliko hirveä kahdella tavalla kunnianosoitus Pertti Jarlalle? Keskityin nimittäin pöytäkeskustelujen lomassa liian tiiviisti ranskalaiseen Rhônen alueen punaviiniin (Cornas Brise Cailloux, Domaine du Coulet). Oli samalla mukava jutustella ruokailun lomassa vastapäätä istuneen ravintola Juuren sommelier Pilvi Auvisen kanssa sopivien viinien valitsemisesta aterioihin ja siihen liittyvästä prosessista.

*** Hirveä nautitaan fileenä ja murekepihvinä. Filee on kypsytetty pannulla voissa ja sen jälkeen uunissa. Murekepihvi on maustettu punajuurella jota on annoksessa mukana myös haudutettuna, pyreenä, kuivattuna ja hillona. Makumaailma tuo mieleen itäisen ruokakulttuurin borssin sävyt.

copyright Pertti Jarla.

Hirveä kahdella tavalla. copyright Pertti Jarla.

Hirveä kahdella tavalla.

Hirveä kahdella tavalla by keittiömestari Jukka Nykänen.

Cornas Brise Cailloux, Domaine du Coulet, Rhône, France

Cornas Brise Cailloux, Domaine du Coulet, Rhône, France

Juuren menu päättyi jälkiruokaan, jossa oli mustikka-kermaviilisorbettia, mustikkaa ja talkkunaa. En ole koskaan ollut jälkiruokien suuri ystävä suolaiseen ruokaan verrattuna, mutta tällaisissa useamman aterian menuissa ne ovat kivoja loppuhuipennuksia onnistuessaan. Talkkuna epäilytti lapsuuden muistojen jäljiltä, mutta niin vain tämä länsisuomalainen perinneruoka onnistui kumoamaan yhden myytin – sehän on hyvää. Ranskalaisen Languedoc-Roussillonin alueen jälkiruokaviinissä oli sen verran potkua, että se oli jälkiruuan yhteydessä täydellinen lopetus viiden ruokalajin menulle.

*** Mustikkaa tarjotaan jälkiruokana pyreenä, kermaviilisorbettina, hillottuna ja jauheena. Länsi-Suomen säväyksen annokseen tuo talkkuna eli varsinaissuomalaisittain piapo. Sitä on keksinä ja vaahtona. Annos on raikas yhdistelmä hapanta ja makeaa.

Mustikka-kermaviilisorbettia, mustikkaa ja talkkunaa copyright Pekka Kastari

Mustikka-kermaviilisorbettia, mustikkaa ja talkkunaa copyright Pekka Kastari

Hinta vs. elämys

Mitä sitten tällainen kulinaristinen elämys maksaa? Juuren erikoismenun hinta on 118 euroa (Club One jäsenet 109 euroa), mikä pitää sisällään ateriaan kuuluvat viinit. Omien kokemusten ja ravintoloihin käytettyjen rahojeni perusteella hinta on varsin kohtuullinen. Vertailun vuoksi buffet-ravintolan illalliskattaus maksaa 38,50 e (laivalta ostettuna 42,50 e), missä ruokajuomana toimii hanasta laivan perus puna/valkoviini + olut + siideri. A la Cartessa listalta tilattuna kolmen ruokalajin illallinen juomineen tulee lähelle Juuren erikoismenun hintaa.

Muistivihkoon tuli pelkästään positiivisia merkintöjä.

Muistivihkoon tuli pelkästään positiivisia merkintöjä.

Itselle sopisi myös tällainen 2h40min risteily pelkästään maissa, jos se vain olisi muulloinkin mahdollista. Tajunnan räjäyttävän “risteilyn jälkeen” lähdinkin nauttimaan muutamasta jälkiruokaoluesta syksyisen Helsingin olutravintoihin. Merellä olisin siirtynyt suoraan Old Port Pubiin.

Merellisiä elämyksiä maissa,
-Kohteena maailma / Rami

Lisää luettavaa Juuren erikoismenusta:

* Postaus on tehty yhteistyössä Tallink Silja Linen kanssa. Osallistuin press-lounaalle Helsingin satamassa, missä nautimme ravintola Juuren laivoille suunnitelun erikoismenun.

*** Kohdat ovat Tallink Siljan mediatiedotteesta.

Sommelier Pilvi Auvinen toivottaa tervetulleeksi nauttimaan Juuren erikoismenusta.

Sommelier Pilvi Auvinen toivottaa tervetulleeksi nauttimaan Juuren erikoismenusta.

Sommelier Pilvi Auvisen valinnat ravintola Juuren erikoismenuun Tallink Siljan laivoille.

Sommelier Pilvi Auvisen valinnat ravintola Juuren erikoismenuun Tallink Siljan laivoille.