Parhaat kansallispuistot ja luontokohteet

Kotimaanmatkailun parasta antia ovat Suomen upea ja puhdas luonto. Kotimaan luontokohteet ovatkin oiva tapa rentoutua arjen kiireestä ja lomien aikaan voi käydä katsastamassa pidemmälläkin olevia kohteita. Listasin tässä postauksessa omia suosikkiluontokohteitani ympäri Suomea.

Myllykoski Kuusamossa on Suomen tunnetuimpia luontokohteita.

Myllykoski Kuusamossa on Suomen tunnetuimpia luontokohteita.

Kauneimmat kotimaan luontokohteet

Suomessa on upeita luontokohteita todella paljon ja omilla reissuillani olen onneksi saanut tutustua niistä moneen. Toiset kohteista ovat parempia talvella kuin kesällä, toiset toisin päin. Useat kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet kuuluvat luonnollisesti monen suosittukohteisiin, mutta kyllä paljon upeaa maastoa löytyy monella ihan lähimaastostakin. Esimerkiksi vuoden 2020 retkikohteeksi valittu Kintulammen luonnonsuojelualue Tampereella sijaitsee vain puoli tuntia kaupungin keskustasta eli aina ei tarvitse lähteä kauaksi kaupungeista luontoelämyksiä etsimään. Toki Tampereella oleva Pyynikin luonnonsuojelualue on jo oikeastaan aivan kaupungin keskustassa kiinni, joten sinne ei tarvitse keskustasta edes lähteä varsinaisesti mihinkään. Useat parhaat kotimaan luontokohteet ovatkin yllättävänkin lähellä kaupunkeja ja monet lähikohteet ovatkin niitä helpoimpia kohteita luontoelämysten saavuttamiseen.

Kintulammen luonnonsuojelualue - vuoden 2020 retkikohde.

Kintulammen luonnonsuojelualue – vuoden 2020 retkikohde.

Pyynikin luonnonsuojelualue, Tampere

Vedetään hieman kotiinpäin ja aloitetaan Pyynikin upeista ulkoilumaastoista. Ympäri vuoden Pyynikillä on upea kävellä, ja lumisina talvina jopa hiihtää. Parhaimmillaan Pyynikin ulkoilumaastot ovat kuitenkin kesällä, jolloin näkymät Pyhäjärven suuntaan maailman korkeimmalta soraharjulta on upeat. Kierroksen kruunaa käynti Pyynikin näkötornissa ja kuuluisien munkkien synti näkötornin kahvilassa.

Kokeneemmat kaupunkilaiskonnat yhdistävät Pyynikin ulkoilumaastot pubikierrokselle ja Rajaportin saunalle, mikä on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva julkinen sauna.

Tampere paikallisten tapaan – Pyynikki ja Pispala

Pyynikinharju on keidas kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta.

Pyynikinharju on keidas kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta.

Tammelan luontokohteet

Forssan seudulla olevaa Tammelan kuntaa on siunattu Etelä-Suomen ehkäpä upeimpana kuntana luontomatkailua ajatellen. Sekä Torronsuon että Liesjärven kansallispuisto on todella upea päiväretkikohde, joidenka lisäksi Tammelasta löytyy myös Saaren kansanpuisto ja Eerikkilän Sport & Outdoor Resortin ulkoilumaastot. Näihin kohteisiin ajelee ruuhkasuomesta reilussa tunnissa, joten keskeisempää paikkaa Suomen luontokohteiden kartalla ei ole päiväretkikohteita miettiessä.

Top10 Forssan seudun luontokohteet

Suomen kansallispuistot – Torronsuo

Torronsuon kansallispuisto on parhaimmillaan syksyllä maaruskan aikaan.

Torronsuon kansallispuisto on parhaimmillaan syksyllä maaruskan aikaan.

Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Kyynäränharju on tunnetuimpia Forssan seudun luontokohteita. copyright Antti Kanto

Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Kyynäränharju on tunnetuimpia Forssan seudun luontokohteita. copyright Antti Kanto

Suomenlinna, Helsinki

Ollaan mitä mieltä tahansa pääkaupunkiseudun luontokohteista, niin ei ole Suomenlinnan voittanutta. Monilla Helsingin lähistöllä olevilla luontokohteilla on väkimäärät ovat niin suuret, että luonnossa samoilusta ei oikein voi puhua. Sen takia monet parhaat kohteet ovatkin niitä, jotka eivät ole niin tunnettuja ja siten ruuhkaisia. Toki Nuuksion kansallispuisto on kaunis, mutta kyllä itse lähtisin siellä samoilemaan todella paljon pidemmälle kuin Haltian luontokeskuksen lähimaastoon.

No onhan Suomenlinna tietysti ruuhkainen paikka kauniilla ilmalla, siitä ei pääse mihinkään. Se on kuitenkin aivan kaupungin ytimessä, niin täällä on hyväksyttävää suuremmat ihmismassat kuin “varsinaisissa luontokohteissa”. Joka tapauksessa Suomenlinnasta löytää kyllä itselleen sopivan rauhallisen paikan, missä nauttia retkieväät upeasta merimaisemasta nauttien.

Mikäli Helsingin edustalla haluaa nauttia luonnosta ja julkisesta saunasta, niin siihen Lonnan sauna toimii erinomaisesti. Upea sauna upeilla maisemilla varustettuna pienen lauttamatkan päässä kauppatorilta.

Lonnan sauna – pehmeät löylyt Helsingin edustalla

Suomenlinnaan matkatessa saa bonuksena upean merimatkan Helsingin edustalla.

Suomenlinnaan matkatessa saa bonuksena upean merimatkan Helsingin edustalla.

Saariston rengastie, Turun saaristo

Oli sitten kulkuneuvona oma auto tai polkupyörä, niin Saariston rengastie on upea kokemus. Merimaisemista ja luonnosta pääsee nauttimaan parhaiten kauniina kesäpäivinä, joskin miinuspuolena silloin on monella muullakin samanlaiset suunnitelmat. Kaikessa kauneudessaan Saariston rengastie kuuluu ilman muuta Suomen upeimpiin luontokohteisiin.

Mikäli haluaa nauttia saaristosta ja yhdestä Suomen upeimmasta majakasta, niin matka Bengtskäriin on varsin suositeltavaa. Parhaimmillaan Bengskär on kuitenkin silloin, kun varaa koko majakan yöksi omalle kaveriporukalle – ei ole hienompaa paikkaa Suomessa nauttia luonnon kauneudesta kuin Bengtskär saunomisen vilvoittelun aikana.

Bengtskär – vietä kesäviikonloppu kaveriporukalla majakalla

Saariston rengastiellä pääsee nauttimaan kauniista Turun saaristosta.

Saariston rengastiellä pääsee nauttimaan kauniista Turun saaristosta.

Bengtskär on parhaimmillaan yön yli -retkillä.

Bengtskär on parhaimmillaan yön yli -retkillä.

Patvinsuon kansallispuisto ja Koli, Lieksa

Siinä missä Etelä-Suomen luontokohteet ovat ruuhkaisia, niin Patvinsuon kansallispuistossa Lieksassa saa retkeilijä nauttia maisemista rauhassa. Mikäli nauttii suomaisemasta ja pitkospuista, ei Patvinsuota kauniimpaa paikkaa Suomesta löydy. Täällä on patikoijan hyvä olla, nauttia luonnon rauhasta yksinäisyydessään.

Lieksasta löytyy lisäksi monien suomalaisten tuntema kohde Koli, jonka kansallismaisema on innoittanut maamme kuuluisimpia taiteilijoita jo vuosikymmenten ajan. Kolin kansallispuisto onkin varsin tutustumisen arvoinen kohde, jonka parhaat palat ovat helposti saavutettavissa Kolin hotellin pihalta lähtevältä polulta.

Patvinsuon kansallispuisto – yksinäinen patikoija erämaassa

Koli – lumikenkäilyä kansallismaisemassa

Kolin kansallispuisto – Huippujen kierros

Vaikka kansallispuistoja ei kannata paremmuusjärjestykseen laittaa, niin Patvinsuon kansallispuisto kuuluu ilman muuta omiin Top3 kokemuksiin maisemien puolesta.

Vaikka kansallispuistoja ei kannata paremmuusjärjestykseen laittaa, niin Patvinsuon kansallispuisto kuuluu ilman muuta omiin Top3 kokemuksiin maisemien puolesta.

Auringonlaskun aikaan Ukko-Kolilla.

Auringonlaskun aikaan Ukko-Kolilla.

Ennen Ukko-Kolia olevalla kalliolla saa maisemia ihailla rauhassa.

Ennen Ukko-Kolia olevalla kalliolla saa maisemia ihailla rauhassa.

Siikanevan soidensuojelualue, Ruovesi

Mikäli Patvinsuon kansallispuisto on liian kaukana ja Torronsuon kansallispuisto on entuudestaan tuttu, niin Pirkanmaalta Ruovedeltä löytyy myöskin upea suoalue. Siikanevan soidensuojelualue on varsin suositeltava retkikohde ja siellä pääsee nauttimaan pitkospuilla patikoinnista usein omassa rauhassa. Saman päivän aikana on mahdollista käydä kävelemässä myös Helvetinjärven kansallispuiston Helvetistä Itään -kierros ja samalla näkee kuuluisan Helvetinkolun.

Siikaneva – Pirkanmaan upein suoalue

Helvetinjärven kansallispuisto – Helvetinkolun luontopolku

Siikaneva on erinomainen retkikohde Pirkanmaalla.

Siikaneva on erinomainen retkikohde Pirkanmaalla.

Helvetinkolu on jylhä luontokohde.

Helvetinkolu on jylhä luontokohde.

Ritajärven luonnonsuojelualue, Sastamala

Siinä missä Siikanevan soidensuojelualue on tunnin ajomatkan päässä Tampereelta, niin Sastamalassa sijaitseva Ritajärven luonnonsuojelualue on yhtä kaukana täysin päinvastaisessa suunnassa. Vaikka vuonna 2015 perustettu Ritajärven luonnonsuojelualue on varsin uusi, niin se valittiin jo Suomen parhaaksi retkikohteeksi vuonna 2018!

Ritajärveltä löytyy kolme järveä, jonka ympärille luonnonsuojelualue rajoittuu. Järvien ympärillä on kolme erilaista lenkkiä pituudeltaan 3-5 kilometrin väliltä. Yhdistämällä nämä lenkit yhdeksi kierrokseksi, kokonaismatkaksi tulee päiväpatikoinnille mukavat 8,5 kilometriä. Tulentekopaikkoja alueella on kaiken kaikkiaan kahdeksan ja järvimaisemat reiteillä on todella upeat. Ritajärven luonnonsuojelualue onkin varsin suositeltava päiväretkikohde.

Ritajärven luonnonsuojelualue tarjoaa upeita järvimaisemia

Ritajärven kulkureitit mukautuvat luontoon tosi hyvin.

Ritajärven kulkureitit mukautuvat luontoon tosi hyvin ja ovat pääasiassa aivan järvien rannassa.

Punkaharju ja Saimaa, Savo

Punkaharju on yksi Suomen kauneimmista harjumaisemista ja läheinen Saimaa tarjoaa siihen erinomaisen yhdistelmäloman. Saimaan järvimaisemissa ihmisen sielu lepää ja kotimaanmatkailu kesäaikaan onkin siellä varsin nautinnollista puuhaa. Punkaharjun maisemissa on mukava pyöräillä ja nauttia kesäisistä hetkistä kulttuurimaisemassa. Monet mökkeilijät ja veneilijät puolestaan suuntaavat Saimaalle kesäloman viettoon.

Makumatka Saimaalla – lähiruokaa ja järvimaisemia

Polkupyöräily ja taustalla näkyvä hotelli Punkaharju kuuluu Punkaharjun pakollisiin ohjelmanumeroihin.

Polkupyöräily ja taustalla näkyvä hotelli Punkaharju kuuluu Punkaharjun pakollisiin ohjelmanumeroihin.

Sininen hetki Saimaalla.

Sininen hetki Saimaalla.

Karhunkierros, Kuusamo

Karhunkierros on Suomen kuuluisin pitkä vaellusreitti ja se onkin monen patikoijan lempikohteita. Reilun 80 kilometrin taival neljässä päivässä tarjoilee kauniita vaihtelevia maisemia ja osin raskaita tuntureiden ylityksiä. Jokainen askel on kuitenkin vaivan arvoinen ja Karhunkierroksen päätteeksi on mukava nauttia virkistävä janojuoma Rukatunturin Piste-ravintolassa.

Ison Karhunkierroksen lisäksi päiväretkeksi sopiva Pikkukarhu on myös varsin hyvä retkikohde. Se on osa varsinaista Karhunkierrosta, mutta tarjoaa Jyrävän vesiputouksen lisäksi reitin parhaita paloja mm. Myllykosken muodossa. Mikäli vähääkään on kiinnostunut extreme-urheilusta, niin suosittelen laskemaan kumiveneellä isot kosket näissä maisemissa!

Rukalla ja Kuusamolla on tarjota upeita muitakin retkikohteita myös talviaikaan. Läheinen Posiolla oleva Riisitunturin kansallispuisto tykkylumisine puineen on yksi Suomen kuvatuimpia kohteita.

Kuusamon retkikohteet ja parhaat luontonähtävyydet

Riisitunturin kansallispuisto – iltakävely auringonlaskuun keväthangilla

Top10 tekemistä Rukalla talvikaudella

Hossan kansallispuisto: Julma-Ölkky ja Ölökyn ylitys

Kiutaköngäs on Suomen upeimpia vesiputouksia.

Kiutaköngäs on Suomen upeimpia vesiputouksia.

Myllykoski on Suomen kuvatuimpia retkikohteita...

Myllykoski on Suomen kuvatuimpia retkikohteita…

... niin kuin myös Riisitunturi. Käyt tsekkaan upeita kuvia lisää Revontulia -blogista copyright Liisa Peltonen

… niin kuin myös Riisitunturi. Käy tsekkaan upeita kuvia lisää Revontulia -blogista copyright Liisa Peltonen

Kuusamo kutsuu retkeilemään.

Kuusamo kutsuu retkeilemään.

Pallas-Ylläksen kansallispuisto, Pallastunturi

Pallas-Ylläksen kansallispuisto tarjoilee erinomaisia patikointimahdollisuuksia laajalla alueella. Pallastunturilla sijaitseva Taivaskeron reitti on yksi parhaimmista ja siinä samalla pääsee tutustumaan myös Suomen urheiluhistoriaan. Taivaskeron huipulla nimittäin sytytettiin olympiatuli Helsingin olympialaisissa.

Pallas-Ylläksen kansallispuisto – Taivaskeron reitti

Pallas-Ylläksen kansallispuistossa on monia eri patikointireittivaihtoehtoja.

Pallas-Ylläksen kansallispuistossa on monia eri patikointireittivaihtoehtoja.

Särkitunturi, Muonio

Särkitunturi Muoniossa on yksi kauneimpia luontokohteita maassamme. Itse Särkitunturin huiputus ei ole kovinkaan pitkäkestoinen, mutta maisemat sen päältä ovat kyllä pidemmän ihmettelyn arvoiset. Yötön yö on parhaimmillaan Särkitunturin huipulla, jolloin pääsee yön hiljaisina tunteina ihailemaan maisemaa kaikessa hiljaisuudessa. Muutenkin Muonio on erinomainen luontokohde, sillä sieltä löytyy näkemistä ja tekemistä moneen lähtöön.

Tekemistä Muoniossa

Särkitunturin huipulla klo 1.30

Särkitunturin huipulla klo 1.30

Pyhä-Nattanen, Sompio

Mikä on Suomen upein maisema? Eihän sellaiseen oikein ole yksiselitteistä vastausta. Joka tapauksessa Pyhä-Nattanen Sompion erämaassa on yksi kauneimmista paikoista, missä itse olen patikoinut. Yksin Pyhä-Nattasen huipulle kiivetessäni aamun varhaisina tunteina sai haukkomaan henkeään, ei rasituksesta vaan maiseman kauneudesta.

Pyhä-Nattanen – Suomen kaunein maisema?

Pyhä-Nattasen huipulla. Sukkulalampi ja taustalla näkyvä Urho Kekkosen kansallispuiston tunturialue.

Pyhä-Nattasen huipulla. Sukkulalampi ja taustalla näkyvä Urho Kekkosen kansallispuiston tunturialue.

Summa summarum: Suomi on täynnä upeita maisemia ja kotimaan luontokohteet ovat erittäin mukavia retkikohteita niin lyhyemmille retkille kuin pidemmille patikoinneille. Itse yritän vuosittain käydä tutustumassa uusiin luontokohteisiin ympäri Suomen, niin samalla tulee tutustuttua upeaan maahamme entistäkin paremmin.

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat kotimaan luontokohteet, jos pitäisi maksimissaan kolme valita? Mitä suosittelisit minulle ja muille kotimaan luontokohteista nauttiville?

Patikointia ympäri Suomen,
-Kohteena maailma / Rami

Lisää tarinoita kansallispuistoista: