Rentouttava viikonloppu Snappertunassa

Etsiessä Etelä-Suomesta idyllistä kohdetta rentouttavan viikonlopun tai kesäloman viettoon, ei kannata ohittaa Raaseporia. Se sopii yhtä hyvin niin aktiivilomailuun, historiallisten kulttuurikohteiden etsintään kuin makumatkailuun. Tekemistä Raaseporissa riittää usealle päivälle aina kiehtovasta Tammisaaren kansallispuistosta tunnin ajomatkan päässä olevaan Hankoon. Snappertunassa sijaitseva Calliola on erinomainen tukikohta lomailuun Raaseporissa ja Tammisaaressa.

* Kaupallinen yhteistyö Calliola.

Raasepori sopii lomakohteeksi aktiivilomailuun ja nautiskeluun.

Raasepori sopii lomakohteeksi aktiivilomailuun ja nautiskeluun.

Tekemistä Raaseporissa

Tekemistä Tammisaaressa ja Raaseporissa on todella paljon. Alueella on pitkät perinteet niin Ruotsin vallan aikaisena kauppareittinä, teollistumisessa, viinan salakuljetuksessa kuin kalastuksessa. Keskeinen sijainti sekä Tukholman ja Viipurin että Tallinnan ja Turun puolivälissä on ollut omiaan Raaseporin linnan perustamiselle ja lähistön ruukkikylille. Tästäkään huolimatta Raaseporin linnan ympärille ei koskaan mitään kaupunkia syntynyt, vaan myöhemmin parempien kulkuyhteyksien päähän lähemmäksi Tallinnaa rakennettiin Helsinki.

Arkkitehtuurin ja kulttuurin lisäksi upea luonto saaristoineen antaa aktiivilomailulle loistavat puitteet. Niille, jotka haluavat nauttia lähiruuan antimista, löytyy Snappertunasta makumatkan arvoinen ravintola Calliola.

Elämyksellinen ja korkeatasoinen majoituskohde Calliola on erinomainen tukikohta Raaseporin tutkimiseen.

Elämyksellinen ja korkeatasoinen majoituskohde Calliola on erinomainen tukikohta Raaseporin tutkimiseen.

Raaseporin linna

Raaseporin tunnetuin nähtävyys on Raaseporin linnanrauniot, joka onkin ehdottomasti vierailun arvoinen. Parhaan käsityksen Raaseporin linnan historiasta saa opastetulla käynnillä, joka on varsin mukaansa tempaava – ainakin silloin, kun oppaana on parikymmentä vuotta linnan tutustumiskierroksia vetänyt Dan Idman.

Itse olen ollut elämäni aikana monenlaisilla opastetuilla kierroksilla museoissa, mutta koskaan aikaisemmin ei ole saanut nauraa yhtä paljon. Vaikka opastettu kierros oli toteutettu varsin hauskasti ja osallistujat saivat “oman osansa tarinoinnista”, niin mitään ei tehty historian ja faktatiedon kustannuksella. Suosittelen varsin lämpimästi opastettua kierrosta, jotta saat Raaseporin linnan historiasta enemmän irti. Saattaapa olla, että joudut kierroksen aikana esittämään kuningasta tai sotalaivaa!

Raaseporin linnan synty ajoittuu vuoden 1370 paikkeille, kun Ruotsin kuningas Albrekt Mecklenburgilainen päätti rakennuttaa hallinto- ja puolustuskeskuksen keskeiselle sijainnille Tukholman, Viipurin, Turun ja Tallinnan keskipisteeseen. Linnan hallintaansa otti Bo Jooninpoika Grip, joka oli aikanaan Ruotsin mahtavin mies ja samalla siis Suomenkin. Suurin osa nykypäivän suomalaista ei ole kuullut koko kaverista mitään, mutta varsinkin oluen ystävien pitäisi hänen nimeään kunnioittaa. Raaseporin linnassa oli nimittäin aikoinaan varsin merkittävä panimo, joka tosin oli vain linnan asukkaiden päivittäiseen tarpeeseen. Sotilaille päivittäinen olutannos oli 8 litraa eli nopeasti laskettuna keissi entisestä hansakaupunki Tallinnasta raahattuna.

Vaikutusvaltaisimmillaan Raaseporin linna oli vuosina 1465–1467, jolloin Ruotsin kuningas Karl Knuttson Bonde asui linnassa hoveineen. Yleensähän Ruotsin hovi on pysynyt “omalla maallaan”, mutta kyllä Kaarina Maununtytär viihtyi myös kotipitäjässäni Kangasalla pidemmän aikaa.

Raaseporin linnanraunioihin voi yhdistää hienosti myös melontaretken linnalle vievässä kanavassa. Raaseporin linnanraunioiden edustalta voit vuokrata kanootteja, joilla pääsee nauttimaan hieman erilaisesta retkipäivästä kulttuurihistoriallisessa miljöössä. Mikäli puolestaan majoitut Calliolassa, kysy puolen päivän kanoottiretkeä Calliolasta Raaseporin linnalle!

Raaseporin loppu oli kuinkas muuten olutvaraston hajoaminen:
“5000 litraa ihanaa hunajaista olutta valui mereen sinä kauheana perjantaina 13. päivä. Kaikki jättivät linnan, ja se jäi autioksi yli 300 vuodeksi.” -Veli Tuomas linnakierroksella

Raaseporin linna on jylhä näky kallion päällä.

Raaseporin linna on jylhä näky kallion päällä.

Raaseporin linnan rauniot jättävät arvailujen varaan, millaista elämää linnassa on vietetty.

Raaseporin linnan rauniot jättävät arvailujen varaan, millaista elämää linnassa on vietetty.

Opastetuilla kierroksilla saa parhaan kuvan linnan historiasta.

Opastetuilla kierroksilla saa parhaan kuvan linnan historiasta.

Calliolan omistajapariskunnan Maiju Kasanen vie joukkoja eteenpäin kolmimastona Dan Ilmanin pitkän käsikirjoituksen näytelmästä "sinä myrskyisänä yönä"...

Calliolan omistajapariskunnan Maiju Kasanen vie joukkoja eteenpäin kolmimastona Dan Ilmanin pitkän käsikirjoituksen näytelmästä “Sinä myrskyisänä yönä”…

Raaseporin linnalta pääsee kanootilla kanavaa pitkin halutessaan tutustumaan lähialueeseen.

Raaseporin linnalta pääsee kanootilla kanavaa pitkin halutessaan tutustumaan lähialueeseen.

Historialliset ruukkikylät

Suomen vanhimmat ruukkikylät sijaitsevat pitkälti Raaseporin alueella. Se ei ole pelkästään sattumaa, vaan se oli sopivan matkan päässä emämaa Ruotsista. Pohjois-Suomen kosket olivat silloin periferiaa, joten helpointa oli rakentaa rautaruukit Etelä-Suomen suojaisten vesireittien lähistön koskiin.

Mustio, perustettu 1560

Mustio eli Svartå on Suomen toiseksi vanhin ruukkikylä. Sen perusti Karjaalle Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa eli samainen kaveri, joka perusti mm. Helsingin. Hänen muistoaan kantaa vahvinten nykyisessä Suomen pääkaupungissa Vaasankatu, jonka olutkulttuurin helmistä nauttiessa on hyvä muistaa tämä historiallinen seikka Suomen teollistumisessa.

Mustion rautaruukin yhteyteen rakennettiin 1700-luvulla Mustion linna, joka on yksi Suomen upeimmista kartanoista.

Mustion linna copyright Mustionlinna.fi

Mustion linna copyright Mustionlinna.fi

Billnäs, perustettu 1641

Billnäsin rautaruukki on Suomen vanhimpia. Billnäsin historia ajoittuu vuoteen 1641, kun Carl Billsten sai luvan ruukin perustamiselle Mustiojoen varrelle Pohjan pitäjään. Billnäsin sijainti oli ruukkitoiminnallinen otollinen syrjäisessä Suomessa, sillä 6 metriä korkean putouksen takia suuria patorakennelmia ei tarvittu. Billnäs sijaitsi kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien varrella, joten teollisuudessa tarvittavan kalliin raaka-aineen raudan tuotannolle oli hyvät puitteet. Billnäs on tänä päivänä ehdottomasti Suomen mielenkiintoisimpia ruukkikyliä tutkittavaksi.

Billnäsin upeat kirjahyllyt koristavat nykyään monen suomalaisen kodin kirjastoja tai pienemmässä mittakaavassa olohuoneita. Niin meilläkin, ellei puolisoni olisi halunnut vaihtaa huonekalujani skandinaaviseen minimalismiin ja teräksiseen harmauteen.

Billnäsin ruukki by Suunnaton

Billnäsin ruukki by Suunnaton

Fagervik, perustettu 1646

Siinä missä Raaseporin tunnetuimmat ruukit Mustio, Billnäs ja Fiskars ovat varsin tunnettuja, niin sitä vastoin Fagervikin rautaruukki ei ole samanlaisten turistimassojen suosiossa. Siitäkin huolimatta Fagervik on erittäin mielenkiintoinen kohde tutustua Suomen teollistumisen historiaan ja missä tahansa muussa kaupungissa se olisikin nostettu matkailijoiden tietoisuuteen. Tunnetumpien kohteiden varjossa uinuva Fagervik sijaitsee Suomen vanhimman tien varrella, tarjoten ruukkirakennusten lisäksi näkymän 1773 valmistuneeseen Fagervikin kartanoon, sen kappeliin ja työväen puisiin asuinrakennuksiin, jotka kaikki ovat nykyään yksityiskäytössä. Itse rakennuksiin ei siis pääse sisälle, mutta alueella pääsee kiertämään pienen kävelypolun ja lisäksi kesäaikaan on avoinna kahvila. Fagervik on kotimaan piilotettuja helmiä, mikä kannattaa ottaa ohjelmaan tutustuessa maamme historiaan!

Fagervikin ruukin läpi virtaa kapea koski.

Fagervikin ruukin läpi virtaa kapea koski.

Fagervikin ruukin perusti Mustion tapaan Carl Billsten.

Fagervikin ruukin perusti Mustion tapaan Carl Billsten.

Fagervikin kartanoa asustaa Otto von Frenckell, jonka suku on hallinnut Fagervikin ruukkia jo kolmensadan vuoden ajan.

Fagervikin kartanoa asustaa Otto von Frenckell, jonka suku on hallinnut Fagervikin ruukkia jo kolmensadan vuoden ajan.

Fagervikin ruukin työlaisten viehättäviä asuinrakennuksia.

Fagervikin ruukin työlaisten viehättäviä asuinrakennuksia.

Fiskars, perustettu 1649

Siinä missä Raaseporin linnanrauniot ovat olleet Suomen ensimmäinen matkailukohde 1890-luvulta lähtien, niin nykyisessä hipsterikulttuurissa kaikkien huulilla on Fiskarsin ruukkikylä. Fiskars lienee Suomen tunnetuin ruukki suomalaisten keskuudessa, vaikkakin Verlan ruukki on Unescon maailmanperintökohteita. Fiskars Village on paljon muutakin kuin ruukkirakennukset, sillä siitä on kehittynyt Raaseporin valovoimainen kokonaisvaltainen matkailukeskus majoituspaikkoineen ja pienpanimoineen. Eikä sovi unohtaa aktiivilomailijoiden suosiossa olevia maastopyöräily- ja alamäkimestoja!

Jokaisen suomalaisen omakotitalon tai mökin omistaja tuntee Fiskarsin. Ei välttämättä itse ruukkikylää, mutta ainakin keittiö- ja puutarhavälineistä. Suomessa Fiskars on takuun merkki, oli sitten kyse saksista, haravasta tai lumilapiosta.

Fiskarsin ruukki on varsin suosittu nähtävyys Raaseporissa.

Fiskarsin ruukki on varsin suosittu nähtävyys Raaseporissa.

Fiskarsin ruukki on vehreä kokonaisuus.

Fiskarsin ruukki on vehreä kokonaisuus.

Golfia kaveriporukalla

Raasepori ei sano välttämättä tavalliselle tallaajalle mitään, mutta sitä vastoin Nordcenter on vähääkään golfia enemmän pelaajien huulilla. Nordcenter on yksi Suomen parhaista golfklubeista kahden upean kenttänsä johdosta (Benz ja Fream), jotka molemmat ovat Suomen kymmenen parhaan kentän joukossa. Sen lisäksi Raaseporista löytyy hyvät peruskentät Ruukkigolf ja Ekenes golf. Raaseporin omien kenttien lisäksi 50 kilometrin säteeltä löytyy useita golfkenttiä, joista mainittakoon St. Laurence Lohjalta, Suomen eteläisin kenttä HanGolf Hangossa ja Pickala huippukenttineen.

Calliola on oiva kohde golfryhmälle laadukkaan viikonlopun viettoon rakkaan harrastuksen parissa laadukkaissa puitteissa ravintolaelämyksineen ja merenrantasaunoineen. Ja skinit voi vaihtaa omistajaa iltamyöhään kirjaston biljardipöydän äärellä.

Nordcenter on Suomen paras kahden kentän kokonaisuus - molemmat kentät kymmenen parhaan kentän joukossa. copyright Fiskars Village

Nordcenter on Suomen paras kahden kentän kokonaisuus. Copyright Fiskars Village

Tammisaaren vanhakaupunki

Tekemistä Tammisaaressa miettiessä ei voi sivuttaa Tammisaaren vanhaakaupunkia puutaloidyleineen. Parhaimmillaan Tammisaaren vanhakaupunki on aikaisena aurinkoisena kesäaamuna, kun uinuva pikkukaupunki herää eloon vehreine toreineen. Tammisaaren vanhassa kaupungissa kannattaa kierrellä rauhassa tutkien pieniä yksityiskohtia vanhoissa puurakennuksissa.

Tammisaaren viehättävä satama-alue by Walleni.us

Tammisaaren viehättävä satama-alue by Walleni.us

Makumatkalla Raaseporissa

Matkoja on monenlaisia, mutta tärkeintä on tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin tutkiessa uusia ympäristöjä. Raasepori on ollut vuosikymmeniä, toisten arvioiden mukaan jopa vuosisatoja edelläkävijänä lähiruokakulttuuriin Suomessa. Siinä missä riistaruokaa ei arvosteta samalla lailla esimerkiksi kotiseudullani Pirkanmaalla, niin se on paikallisen keittiön perusta niin Uudellamaan rannikolla kuin pohjoisessa Lapissa. Riistaruuan vastapainoksi lähialueen kasvit, yrtit ja vihannekset tuovat tarvittavat mausteet ruokapöytään. Eikä sovi unohtaa metsän sienten, marjojen ja nupullaan olevien puiden kukintoja ruuanlaiton perusteissa.

Calliolan ravintolan keittiömestari Joachim Silfer on Suomen parhaimpia kokkeja omien kokemusteni mukaan – itsehän en ymmärrä ruuanlaitosta mitään, mutta huippuravintoloiden nautiskelijana voin sanoa olevani vähintään hyvää amatööritasoa. Jocken käsittelyssä niin itse ampuma riista kuin lähialueen luonto tarjoavat puitteet elämykseen, minkä saa kokea parhaimmillaan maistelumenun yhteydessä. Calliolan ruuan kruunaa loistava viinivalikoima, josta löytyy sopivat yhdistelmät annokseen kuin annokseen.

Raaseporin alueella on useita muitakin mielenkiintoisia kohteita makumatkan ystäville. Lähiruoan merkityksestä Raaseporissa kertoo myös se, että siellä toimii yksi Suomen ensimmäisistä Slow Food -yhdistyksistä, Slow Food Västnyland rf.

Makumatkalla Raaseporissa ravintola Calliolan maistelumenua nauttimassa.

Makumatkalla Raaseporissa ravintola Calliolan maistelumenua nauttimassa.

Tammisaaren saariston kansallispuisto

Parhaan käsityksen Suomen kauneudesta saa kiertämällä kaikki Suomen kansallispuistot läpi – ja sen lisäksi tuhannen muutakin Suomen kauneinta paikkaa. Kansallispuistojen bongareille haastavimpia on kuitenkin erinäköiset saaristokohteet kuten Tammisaaren saariston kansallispuisto, jonka saavuttamiseen tarvitaan rautainen uimataito tai vene – Kohteena maailma / Rami suosittelee jälkimmäistä…

Jussarön saareen tehdään erinäköisiä veneretkiä, ja osalla pysähdytään myös muihin pienempiinkin saariin pientä patikointia kaipaaville. Tammisaaren kansallispuistoon tutustuessa tarvitaan siis vene, mikä onkin kaiken kaikkiaan kauniilla ilmalla kappale kauneinta Suomea. Kovakuntoiset voivat lähteä sinne jopa melomaan, mutta tasamaan tallaajille sopii parhaiten ohjattu veneretki pahoinvointitabletteineen.

Tammisaaren saariston kansallispuisto copyright discoveringfinland.com

Tammisaaren saariston kansallispuisto. Copyright discoveringfinland.com

Raasepori polkupyöräillen

Bicycle friendly Raasepori on keskittynyt pyörämatkailuun ja suunnittelemaan erilaisia reittiä Raaseporin alueelle. Polkupyöräilijöille on tarjolla lukuisia pyöräily-ystävällisiä majapaikkoja ja ravintoloita, joiden mukaan voi reittejä suunnitella niin rannikolla kuin sisämaassa.

Fiskars Villagessa on puolestaan yksi Etelä-Suomen parhaista, ellei jopa paras, maastopyöräilykeskuksista niin maasto- kuin alamäkiajoratoineen.

Raaseporin linnaan tutustutiin pyöräillen.

Raaseporin linnaan tutustutiin pyöräillen.

Paluumatkalla Raaseporin linnalta Calliolaan ohitettiin Snappertunan komea pärekattoinen kirkko.

Paluumatkalla Raaseporin linnalta Calliolaan ohitettiin Snappertunan komea pärekattoinen kirkko.

+ Bonus: päiväretki Hankoon

Hanko, tuo Suomen South Beach tai Ibiza. Kesäisin aurinko paistaa, rantaterassit pullistelevat liitoksista ja hotellikapasiteetti huutaa täytenä hoosiannaa vuodesta toiseen. Hanko onkin loistava kesäkohde, jos onnistuu varaamaan sieltä majoituspaikan ajoissa! Toisaalta, miksipä sitä ei voisi majoittautua Raaseporin alueella ja tehdä vajaan tunnin ajomatkan päässä olevaan Hankoon päiväretken? Upeita puutaloja, kansainvälistä meininkiä kotimaisin lomailijoiden toimesta sekä Suomen eteläisin luontopolku odottelee matkailijoita. Hangon hulinasta on kiva palata illalla Raaseporin rauhaan.

“Hankoon
Helsinkiä pakoon soudan Hankoon
Who oooo”

Hanko on Suomen suosituimpia kesäkaupunkeja.

Hanko on Suomen suosituimpia kesäkaupunkeja.

Kesäisen Hangon keskus on sataman ravintolakatu.

Kesäisen Hangon keskus on sataman ravintolakatu.

Majoitus Raaseporissa – Calliola

Snappertunassa sijaitseva Calliola on ihanteellinen tukikohta tutustua Raaseporiin. Siellä on erilaisia majoitustiloja erikokoisille seurueille upeassa miljöössä. Majoituspaketteihin voi valita halutessaan aamupalan tai valmistaa sen itse majoituskohteen pienessä keittiössä.

Jos koronasta jotain hyvää seurasi, niin aikaisemmin pelkästään tilauskäytössä ollut Calliola avautui myös yksityishenkilöiden majoituskohteeksi. Maiju ja Kari Kasasen omistama kokous-, juhla- ja majoitustila on ollut vuosia Suomen yrityselämän isojen päätösten kohdepaikkana, mutta nykyään myös yksityishenkilöt pääsevät tästä elämyksellisestä kohteesta nauttimaan rentouttavan lomailun merkeissä.

Kummeli-huvila

Majoituimme yrittäjäpariskunta Maiju ja Kari Kasasen vieraana yhdessä Calliolan huviloista nimeltä Kummeli. Siihen mahtuisi makuupaikkojen puolesta seitsemän henkilöä ja kahdeksas jopa patjalle, mutta parhaimmillaan se on neljälle aikuiselle tai vaihtoehtoisesti perheelle esimerkiksi isovanhempien kanssa. Kahden makuuhuoneen lisäksi isolta parvelta löytyi parisänky, mihin itse tykästyin avaran maiseman avautuessa heti herätessä isoista ikkunoista.

Laatuaikaa viettäessä kaveripariskunnan kanssa oli mukava nauttia Calliolan loihtima kolmen ruokalajin illallinen omassa huvilassa, jonka jälkeen oli aikaa istuskella viihtyisässä sohvaryhmässä. Päärakennuksen biljardipöytä kutsui vielä jossain vaiheessa iltaa iltapeleille, joten pelkästään omassa huvilassa ei tarvinnut edes illalla aikaa viettää. Toki luonnollisesti kävimme myös parina iltana saunomassa hulppealla kahden kerroksen rantasaunalla ja talviturkkikin tuli kastettua alle kymmenen asteisessa vedessä.

Calliola - huvila Kummeli

Calliola – huvila Kummeli

Korkeat ikkunat tekevät huvilasta todella valoisen.

Korkeat ikkunat tekevät huvilasta todella valoisen.

Oleskelutilan lisäksi huvilassa on kunnon pöytä ruokailuja varten.

Oleskelutilan lisäksi huvilassa on kunnon pöytä ruokailuja varten.

Peurapataa, kasviksia ja selleripyrettä.

Peurapataa, kasviksia ja selleripyrettä.

Calliolan majoituspaikat ja rakennukset levittäytyvät laajalle alueelle.

Calliolan majoituspaikat ja rakennukset levittäytyvät laajalle alueelle.

Ravintola Calliola

Calliolan kruunaa Raaseporin paras ravintola, jossa pääsee nauttimaan keittiömestari Joachim Silfverin loihtimista lähiruoka-annoksista. Aikaisemmin Calliolan ravintola on toiminut ainoastaan tilausravintolana isommille ryhmille, mutta nyt se on makumatkailijoiden onneksi avattu myös yksityishenkilöille etukäteen tehtävällä varauksella. Tarjolla oleva menu vaihtelee aina vuoden ajan mukaan saatavilla olevien ainesten perusteella. Annoksissa on vahvasti esillä niin kalasta, riistasta kuin lähistön luonnosta loihditut kokonaisuudet.

Ruokamatkailun suurena ystävänä voin täydestä sydämestäni sanoa, että Calliolan ravintola on Suomen parhaimmistoa. Kahden illallisen perusteella sekä ruuan että viinien taso oli yhtä korkeatasoista, ja saman kokemuksen jakoivat muut makumatkailua rakastavat seurueen jäsenet.

Kesällä loma-aikaan a la carte -tasoisen ravintolan lisäksi on vierasvenesataman yhteydessä pop-up ravintola, jossa tarjolla on päivittäin mm. suuren suosion saavuttanutta haukiburgeria.

Calliolan ravintola keskittyy aamupalasta lähtien maukkaaseen lähiruokaan.

Calliolan ravintola keskittyy aamupalasta lähtien maukkaaseen lähiruokaan.

Lounaalla tarjottu kuhakeitto oli sopivan kevyt ja raikas, jotta energiaa riitti myös aktiviteetteihin.

Lounaalla tarjottu kuhakeitto oli sopivan kevyt ja raikas, jotta energiaa riitti myös aktiviteetteihin.

Illallispöytä katettuna omalle seurueelle kirjastoon.

Illallispöytä katettuna omalle seurueelle tunnelmalliseen kirjastoon.

Makumatka Raaseporiin lähti heti tajunnanräjäyttävästi liikenteeseen. Kurkkua, haukea, näkkileipää ja kermaviiliä.

Makumatka Raaseporiin lähti heti tajunnanräjäyttävästi liikenteeseen. Kurkkua, haukea, näkkileipää ja kermaviiliä.

Sorsaa kahdella tavalla - koipi ja siipi. Sain muuten haulin, vähän niin kuin manteli joulupuurossa.

Sorsaa kahdella tavalla – koipi ja siipi. Sain muuten haulin, vähän niin kuin manteli joulupuurossa.

Mäntysorbette ja pihlajanmarjasorbette - kuin amarettoa ilman amarettoa.

Mäntysorbette ja pihlajanmarjasorbette – kuin amarettoa ilman amarettoa.

Calliolan saunat

Kun kerta meren rannalla ollaan, niin luonnollisesti tarjolla on useampi rantasauna majoittautujien käyttöön. Majoituksiin kuuluu tunnin päivittäinen saunavuoro, ja onpahan “morsiusviittissä” oma sauna pidempää saunavuoroa haluaville. Saunoista luonnollisesti voi pulahtaa uimaan, ja ainakin huhtikuun lopulla alta kymmenen asteinen merivesi oli varsin virkistävä kokemus. Talviturkki tuli siis kastettua varsin jäisissä merkeissä.

Calliolan rannassa on kolme erillistä saunarakennusta.

Calliolan rannassa on kolme erillistä saunarakennusta.

Calliolan edustussaunassa on purjehdushenkinen sisustus.

Calliolan edustussaunassa on purjehdushenkinen sisustus.

Saunomisen yhteydessä maistui paikallisen Fiskarsin panimon palauttava olut.

Saunomisen yhteydessä maistui paikallisen Fiskarsin panimon palauttava olut.

Calliolan aktiviteetit

Calliolassa on tarjolla erilaisia aktiviteettejä aina luontopoluista pihan pelimahdollisuuksiin frisbeegolfista jousiammuntaan. Polkupyörällä voi tehdä parin tunnin retken leppoisassa maalaismaisemassa Raaseporin linnanraunioille, ja viereinen meri tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet sekä melontaan että kalastukseen.

Kulttuurin ystävälle Calliolan kirjastossa on hyvä kokoelma erilaisia kirjoja luettavaksi aina historiallisista tietoteoksista kaunokirjallisuuden kautta dekkareihin.

Oma suosikkini oli luonnollisesti biljardipöytä, joka oli meillä ahkerassa käytössä viikonlopun aikana. Pingispöytäkin olisi ollut tarjolla, mutta ei ole biljardin voittanutta…

Calliola on ympärivuotinen kohde, jossa on talvella hyvin erilaisia ulkoilumahdollisuuksia kulloisenkin talven lumitilanteeseen soveltuen. Tänä talvena varsinkin hiihto- ja potkukelkkailu meren jäällä oli suosiossa lomailijoiden keskuudessa.

Luonto on Calliolassa lähellä koko ajan, teki sitten mitä tahansa. Valkohäntäpeurat viihtyvät alueella ja kesäisin ovat lampaat laiduntamassa pihapiirissä. Aamuisin on mukava herätä lintujen lauluun ennen päivän askareita.

Kalliolan omistaja Kari Kasanen kierrätti meitä kanooteilla reilun tunnin lenkin Rågön saaren ympäri.

Kalliolan omistaja Kari Kasanen kierrätti meitä kanooteilla reilun tunnin lenkin Rågön saaren ympäri.

Mikäli epäilet parisuhteesi olevan kunnossa, niin kokeile melontaa - saat varmistuksen asiasta.

Mikäli epäilet parisuhteesi olevan kunnossa, niin kokeile melontaa – saat varmistuksen asiasta.

Biljardipöydän äärellä Calliolan kirjastossa saa kulumaan helposti tunteja.

Biljardipöydän äärellä Calliolan kirjastossa saa kulumaan helposti tunteja.

Summa summarum: Tekemistä Raaseporissa riittää moneen lähtöön. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä kaunis luonto on läsnä kaikkialla. Raaseporin sijainti Ruotsin vallan aikaan oli varsin keskeinen, mutta se on jotenkin jäänyt piiloon kotimaisten automatkailijoiden osalta. Siksi Raaseporiin kannattaa matkustaa nyt, kun suuri massa ajaa vauhdilla ohi kesäisen ruuhkaiseen Hankoon.

Calliola on erinomainen lomakohde niin pariskunnille, perheille kuin kaveriporukoille, jotka haluavat viettää laatuaikaa omassa seurueessa luonnon läheisyydessä. Calliolan kruunaa Suomen parhaimmistoon kuuluva keittiö, mitä kokemusta ei kannata jättää väliin Calliolassa majoittautuessa. Ravintola Calliolan maistelumenu pitkän kaavan mukaan kruunasi kaveripariskunnan kanssa vietetyn viikonlopun Raaseporissa. Mikäli majoitustarvetta ei ole, niin Calliola itsessään on jo makumatkan arvoinen.

Toki en takaa sitä, että sympaattinen isäntäpari on paikan päällä ja pääsette nauttimaan heidän vieraanvaraisuudestaan niin kuin minä heidän viikonloppuseuranansa. Mutta sen takaan, että keittiömestari Joachim Silfverin suunnittelemat lähiruoka-annokset eivät jätä ketään majoittautujaa ja makumatkailijaa kylmäksi makumatkalla Raaseporissa!

Keittiömestari Joachim Silfver joukkoineen vie makumatkalle Raaseporiin Calliolan huippuravintolassa.

Keittiömestari Joachim Silfver joukkoineen vie makumatkalle Raaseporiin Calliolan huippuravintolassa.

Olkoon matkasi Raaseporiin yhtä värikäs ja maukas kuin Calliolan maisteluillallisen päättänyt annos.

Olkoon matkasi Raaseporiin yhtä luonnonläheinen, värikäs ja maukas kuin Calliolan maisteluillallisen päättänyt annos.

Lähiruokaa ja aktiivilomailua,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Itse odotan kesää ja purjehdusta Tammisaaren saariston kansallispuistoon. Enpä yllättyisi, jos löydän itseni majoittumassa Calliolaan uudestaan ja nauttimassa pop-up ravintolassa aurinkoisesta kesäpäivää. Mistä sinä haaveilet kesällä kotimaassa?

* Kaupallinen yhteistyö Calliola.

Lue lisää Calliolasta:

Lue lisää Raaseporista:

Raaseporin aarrekartta copyright Visit Raasepori

Raaseporin aarrekartta copyright Visit Raasepori