Reissuvuoden yhteenveto matka-aakkosten muodossa

Matkailuvuosi 2020 oli kaikkea muuta kuin sellainen, mitä alun perin piti. Covid-19 sotki maailman ja sitä kautta monet suunnittelut matkat kuivuivat kokoon. Itse ajattelen kuitenkin niin, että ne peruuntuneet matkat ennemminkin siirtyivät tulevaisuuteen eli ne toteutetaan kyllä ajan ollessa sopivampi. Islanti, New York, Porto viinialueineen ja Jalkapallon EM-kisat ovat siis tapetilla varmasti tulevina vuosina.

Loppujen lopuksi matkailuvuosi 2020 oli kuitenkin itsellä varsin mielenkiintoinen. Tulevaisuuteen siirtyneiden matkojen sijaan tuli mukavia reissuja tilalle Baltiasta ja kotimaasta. Toki kotimaassa olisi tullut reissattua muutenkin, mutta nyt sitä tuli kierreltyä vielä suunniteltuakin enemmän. Tässä yhteenveto reissuvuodesta matka-aakkosten muodossa, joka on kovin erilaista luettavaa kuin esimerkiksi vuoden 2019 matkayhteenveto.

Matka-aakkoset 2020 – vuoden kohokohdat aakkosittain

A = Aulanko

Aulanko on eittämättä yksi Suomen upeimpia luonto- ja virkistymiskohteita. Kesälomaa edeltäneen viimeisen työpäivän vietin pitkälti Aulangolla. Ensiksi yhdeksän reikää yhdellä Suomen perinteikkäimmällä Aulangon Hugo golfkentällä ja sen perään kiertelyä Aulangon luonnonpuiston maisemissa.

B = Bombasta Botaniaan

Pohjois-Karjalaan tutustuminen ja Pielisen kierros alkoi omalta kohdaltani Nurmeksen Bomban karjalaiskylästä. Parasta Bombassa on upea kylpylä mahtavilla näkymillä Pieliselle. Matka jatkui upeissa karjalaismaisemissa ja reissu päättyi ennen kotimatkaa Joensuun Botaniaan. Maailman pohjoisin trooppinen kasvihuone olikin varsin virkistävä kokemus kauniine perhosineen.

Pielisen parhaat palat: Bomba – Koli – Joensuu

Bomban talosta oli hyvä aloittaa tutustuminen karjalaiseen kulttuuriin ja Pohjois-Karjalaan.

Bomban talosta oli hyvä aloittaa tutustuminen karjalaiseen kulttuuriin ja Pohjois-Karjalaan.

C = Cask room

Tampereen olutravintolakartalle on tullut muutamia uusia mielenkiintoisia kohteita. Cask room on niistä omalla tavallaan mielenkiintoisin, sillä siellä on mahdollista nauttia Suomessa harvinaisia pintahiivaoluita. Cask Roomin real alet ovat baaria pitävän irlantilaisomistajan käsialaa, joita mistään muualta maailmassa saa.

D = Depoo

Depoon alue Telliskivessä on yksi iltaelämän keskuksia Tallinnassa. Viime aikoina olen itse viettänyt siellä iltaa joka reissulla, sillä sen verran monipuolinen on lähialueen baari- ja ravintolatarjonta.

Depoo & Telliskivi on Tallinnan iltaelämän keskuksia.

Depoo & Telliskivi on Tallinnan iltaelämän keskuksia.

E = Espoo

Espoossa tulee käytyä useita kertoja vuodessa, milloin mistäkin syystä. Yksi mukavammista paikoista on Susijengin eli Suomen koripallojoukkueen kotiluola Espoo Metro Areena. Tämän vuoden ainoa katsomani peli paikan päällä oli kaksijakoinen – olin ensimmäistä kertaa koripallo-ottelun eturivissä parketilla, mutta kentällä Serbia oli ylivoimainen.

Parketti valmiina Serbian kaatoon.

Parketti valmiina Serbian kaatoon.

F = Fatbike

Kuusamon reissulla tuli ensimmäistä kertaa testattua sähköistä Fatbikea ja se oli kyllä mahtava kokemus. En olisi uskonut, kuinka mukavaa on ajella jyrkkiä ylämäkiä sähköavusteisella maastopyörällä. Ja mitkä maisemat olivat palkintona pienen hikoilun päätteeksi!

Maastopyöräily Kuusamossa nuorentaa parikymmentä vuotta

Maastopyöräily Kuusamossa eFatbikella ajellessa nuortui parikymmentä vuotta heittämällä :-D

Maastopyöräily Kuusamossa eFatbikella ajellessa nuortui parikymmentä vuotta heittämällä 😀

G = Gurkhali

Forssan keskustassa sijaitseva nepalilainen ravintola Gurkhali on kaupungin paras itämainen ruokapaikka. Muutaman kerran Gurhkalissa käyneenä voin kyseistä ravintolaa suositella Forssassa liikkuville esimerkiksi Torronsuolla reippailun päätteeksi.

H = Hiljainen kansa

Suomussalmella sijaitseva tilataideteos Hiljainen kansa on itsellä pakollinen pysähtymiskohde aina matkalla Kuusamoon. Tuhannen turvepäätä Kainuun korvessa on pysäyttävä näky, joka kannattaa kokea oli mikä vuoden- tai vuorokauden aika tahansa.

Hiljainen kansa – tuhankunta turvepäätä Kainuun korvessa

Yksi Suomen vaikuttavimmista nähtävyyksistä löytyy Suomussalmelta.

Yksi Suomen vaikuttavimmista nähtävyyksistä löytyy Suomussalmelta.

I = Imatrankoski

Imatrankoski on ollut aikoinaan Suomen eniten vierailtu nähtävyys. Pietarista tuli useita junavuoroja päivässä ihmettelemään tätä Vuoksen vapaana virtaavaa vesivoimaa. Nykyään Imatrankoski on valjastettu, mutta sen vesijuoksutus on komea näky. Näin tänä vuonna Imatrankosken sekä kesällä virtaavana että syksyllä kuivana – molemmat olivat näkemisen arvoisia!

Imatran valtionhotelli on komea näky kosken rannalla.

Imatran valtionhotelli on komea näky kosken rannalla.

J = Jurmala

Jurmalan pitsihuvilat ja pitkä hiekkaranta Latviassa oli todella positiivinen yllätys. Toki paikasta paljon hyvää olen ennakkoon kuullut, mutta harva kohde yllättää yhtä positiivisesti. Aivan varmasti tulee tulevaisuudessa lähdettyä Latviaan rantalomalle ja kiertelemään maata enemmänkin omalla autolla. Läheltä löytyy Kemerin kansallispuisto, missä kannattaa ehdottomasti käydä retkeilemässä. Sekä tietysti itse Riian kaupunki, josta voi matkustaa halutessaan tunnin junamatkalla Jurmalaan.

Top10 tekemistä Riiassa – nähtävyydet ja vinkit Riikaan

Jurmalan pääkatu Jomas iela on kaupungin sydän.

Jurmalan pääkatu Jomas iela on kaupungin sydän.

K = Koli

Tänä vuonna moni suomalainen kävi Kolilla ja niin kävin minäkin. Huippujen kierros on yksi Suomen mahtavimmista luontokokemuksista ja parhaimmillaan se on käytynä vieressä sijaitsevalta Break Sokos Hotel Kolilta käsin. Sieltä on helppo nousta Ukko-Kolille useita kertoja päivän aikana nauttimassa eri valo-olosuhteissa avautuvasta kansallismaisemasta.

Kolin kansallispuisto – Huippujen kierros

Kolin kansallispuisto - Suomen kansallismaisemassa Ukko-Kolilla

Kolin kansallispuisto – Suomen kansallismaisemassa Ukko-Kolilla.

L = Lahemaan kansallispuisto

Tallinnan lähellä sijaitseva Lahemaan kansallispuisto on laajalla alueella. Siellä on tarjolla niin upeita merenrantamaisemia kuin leppoisia patikointipolkuja. Lahemaan kansallispuistoon tutustuessa kannattaa suunnitella päiväohjelma hyvin etukäteen, sillä paikalliset viitoitusmerkinnät ja webin opastustarjonta eivät ole missään nimessä kotimaisella tasolla.

Lahemaan kansallispuisto Tallinnan itäpuolella.

Lahemaan kansallispuisto Tallinnan itäpuolella.

M = Myllysaari

Valkeakosken keskustassa sijaitsevassa Myllysaaressa on Suomen jalkapallomuseo. Vaikka näyttely ei ole kooltaan kovin mittava, niin suomalaisen jalkapallon historia on mielenkiintoisesti kerrottu. Jalkapallomuseoon kannattaa yhdistää Hakan kotiottelu Suomen kauneimmalla jalkapallokentällä eli Tehtaan kentällä.

Suomen Jalkapallomuseo sijaitsee Valkeakosken Myllysaaressa.

Suomen Jalkapallomuseo sijaitsee Valkeakosken Myllysaaressa.

N = Neitsitor

Tallinnan Toopeanmäellä sijaitseva Neitsitor on yksi kaupungin upeimpia näköalapaikkoja. Itse museoon peritään pieni pääsymaksu, mutta maisemista pääsee Neitsitornin aukiolla nauttimaan ilmaiseksi. Upeat kaapupatsaat ovat pimeällä osin jopa pelottava näky, mutta varsin valokuvaukselliset sellaiset.

Kiek in de Kök ja Neitsyttorni ovat Tallinnan puolustusmuurin mielenkiintoisimpia tutustumiskohteita.

Kiek in de Kök ja Neitsyttorni ovat Tallinnan puolustusmuurin mielenkiintoisimpia tutustumiskohteita.

O = Oulangan kansallispuisto

Yksi Suomen upeimmista luontonähtävyyksistä on eittämättä Oulangan kansallispuisto Kuusamossa. No toki osa puistosta on myös Sallan alueella, mutta Oulangan mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat Kuusamon puolella. Kauniin luonnon lisäksi tarjolla on koskenlaskua, mikä on varsin upeaa puuhaa. Tänä kesänä tuli Pienen karhunkierroksen lisäksi nautittua kosken kuohuista kahdella eri reitillä ja ne ovat kesän kohokohtia perhematkailun parissa.

Kuusamon retkikohteet ja parhaat luontonähtävyydet

Kuusamo kutsuu retkeilemään.

Kuusamo kutsuu retkeilemään.

P = Paterei

Pitkään haaveilemani kierros Paterein vankilassa Tallinnassa onnistui viimein tänä kesänä. Kaiken kaikkiaan karmaiseva paikka, mutta historiallisesti varsin vaikuttava ja kiinnostava kokemus.

Paterein näyttely oli varsin mielenkiintoinen.

Paterein näyttely oli varsin mielenkiintoinen.

Q = Quattro

Monet parhaista reissuista koen tiistaisin kaverin Quattrossa matkalla treeneihin ja jälkipeleihin. Matkan ei tarvitse olla pitkä, kunhan seura on kohdallaan.

R = Rummu

Viron vankilakierros ei jäänyt pelkästään Patereihin, vaan samalla reissulla tuli tutustuttua myös Rummun osin veden alle jääneeseen vankilaan. Rummu onkin Viron mielenkiintoisin uimaranta, mikä kuumalla kelillä oli virkistävä keidas.

Rummun vankila ja sen viereinen uimaranta.

Rummun vankila ja sen viereinen uimaranta.

S = Saimaa Geo Park

Saimaa on yksi Suomen kauneimmista alueista kesäaikaan ja itse pääsin nauttimaan siitä syyslomalla. Eihän ilmojen puolesta Saimaa ollut luonnollisesti parhaimmillaan, mutta varsikin Puumalassa oli täydellinen retkeilyilma upeissa maisemissa. Saimaa Geo Park kokoaa alueen mielenkiintoiset nähtävyydet yhteen ja niitä kannattaa käydä katsastamassa useampia.

Saimaan ikivanhassa maaperässä ja kauniissa luonnossa riittää tutkittavaa.

Saimaan ikivanhassa maaperässä ja kauniissa luonnossa riittää tutkittavaa.

T = Tiilikkajärven kansallispuisto

Yhdistin Iisalmen työreissun patikointiin Tiilikkajärven kansallispuistossa. Keväällä vedet olivat korkealla ja alkuperäisen suunnitelman mukainen reitti oli mahdoton ajatus kiertää ilman kahlaamista jääkylmässä vedessä. Retkipäivä oli silti kaikin puolin onnistunut, vaikkakin märät sukat eivät retkeilyssä mikään unelma olekaan.

Mikäs on retkeilijän lähteä patikoimaan auringon paistaessa.

Mikäs on retkeilijän lähteä patikoimaan auringon paistaessa.

U = Ulvila

Ulvila on Suomen vanhimpia kaupunkeja ja sen mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ovat Ulvilan keskiaikainen kirkko ja Leineperin ruukki. Molemmat niistä tuli nähtyä tänä vuonna pariin otteeseen, mitkä olivat harvojen työmatkojen piristyksiä pelkän ajelemisen sijaan.

Leineperin ruukki

Leineperin ruukki

V = Verla

En ollutkaan aikaisemmin käynyt Verlan ruukissa, niin tänä vuonna tein sinne pienen koukkaisun matkalla Lappeenrantaan. Vaikka sisätiloihin ei syyslomalla enää päässyt tutustumaan, niin kalliomaalaukset ja ruukin rakennukset ulkoapäin oli kiehtova kokemus. Toisaalta ei mikään ihme, sillä onhan Verla Unescon maailmanperintökohteita.

Verlan ruukki on Unescon maailmanperintökohde.

Verlan ruukki on Unescon maailmanperintökohde.

W = Walo Roof Bar

Turun ravintolatarjontaan keskittynyt viikonloppu oli varsin onnistunut ja yksi mukavista vierailukohteista oli Walo Roof Bar Wiklundin katolla. Gin tonic maistui upeasti sisustetussa baarissa, jonka kohokohtana kesällä on iso kattoterassi. Syksyllä nautittiin tunnelmallisesti juomista sisätiloissa.

Napuen uusi pinkki gin maistui Walossa.

Napuen uusi pinkki gin maistui Walossa.

X = Xo rommia Barbadokselta

Turun sateisessa illassa Walo Roof Barista matka jatkui Pikku Havannaan, jossa tilasin talon rommia. Pikku Havannassa kannattaakin tilata joko rommia tai portviiniä, ja halutessaan nauttia aitoa kuubalaista sikaria talon tupakkahuoneessa.

Pikku Havanna on jo tilojen puolesta omanlaisena nähtävyys Turun baarimaailmassa.

Pikku Havanna on jo tilojen puolesta omanlaisena nähtävyys Turun baarimaailmassa.

Y = Ylöjärvi

Eipä olisi vuoden alussa uskonut, että teen eniten työreissuja Ylöjärvelle. Aika lailla on omakin työ muuttunut koronavuoden etätöiden takia, mutta jonkin verran silti on tullut asiakkailla käytyä. Ylöjärvellä on toki tullut muutenkin liikuttua vuoden aikana ja siellä on mukavia luontokohteita.

Z= Zalä Käpa

Tänä vuonna tuli havahduttua, että Baltiassa on varsin mukavia luontokohteita, joita pitää tulevaisuudessa tutkia enemmänkin. Tein pienen päiväkävely Zalä Käpässä Kemerin kansallispuistossa ennen kuin siirryin Riikaan pariksi päiväksi hotellilomalle.

Kemerin kansallispuisto Latviassa.

Kemerin kansallispuisto Latviassa.

Å = Åbo

Turussa on aina mukava käydä ja tänäkin vuonna siellä vierailin useasti. Aurajoen rannassa on Suomen paras ravintolakeskittymä ja niiden lisäksi mukavia olutravintoloita on tarjolla useita. Turku onkin Suomen parhaita kohteita makumatkailijoille, ellei jopa paras.

Turun Teatterisillan Cabaree-musikaalin valaistus toi valoa syksyyn.

Turun Teatterisillan Cabaree-musikaalin valaistus toi valoa syksyyn.

Ä = Äetsä

Äetsästä muistona on vain pienen sillan korjaustyöt, mutta se osui kohdalle matkalla Puurijärven ja Isosuon kansallispuistoon. Tätä retkeä olin suunnitellut viimeiset kymmenen vuotta usein kyltin ohi ajaessani, mutta tänä vuonna sain käynnin siellä aikaiseksi. Kyseinen kansallispuisto on muuten lintubongareiden suosikkikohteita, sillä linnusto on suolla varsin runsaslukuinen varsinkin muuttoaikoihin. Itsekin näin kymmenittäin mm joutsenia kansallispuiston alueilla.

Ö = Ölökyn ylitys

Ölökyn ylitys Hossan kansallispuistossa oli todella mielenkiintoinen ja vaihteleva reitti. Täytyy jopa sanoa, että puolivälin paikkeilla tuli vastaan ylivoimaisesti vaarallisin kävelyosuus kallioilla kiipeillessä mitä Suomessa olen merkityillä reiteillä kokenut. Ölökyn ylityksen lisäksi kävimme katsastamassa kalliomaalauksia veneellä, mikä oli varsin mukava kokemus sekin.

Ölökyn ylitys tarjoilee upeita maisemia korkeuksista.

Ölökyn ylitys tarjoilee upeita maisemia korkeuksista.

Summa summarum: Oma matkailuvuoteni oli varsin kiva, vaikkakin aika erilainen kuin kuvittelin sen olevan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisi näistä kirjaimista kovin moni ollut todennäköisesti toisin, mutta nautin kyllä näistä elämyksistä kovin paljon myös. Yhtään uutta matkailumaata ei listalle tullut enkä Suomen rajojen ulkopuolella käynyt kuin Latviassa ja Virossa. Toivottavasti tähänkin tulee muutos ja ensi vuodesta tulee turvallisempi matkailla maailmalla.

Kotimaanmatkailua pääasiassa,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Mitkä oli sinun matkailukohokohtasi tänä vuonna? Ja oletko laskenut maakertoimesi?

Mikä on sinun maakertoimesi?