Vuoden 2019 matkojen yhteenveto

Matkabloggaajat tekevät usein erinäköisiä yhteenvetoja omista matkoistaan. Viime vuosina olen keskittynyt tekemään matka-aakkoset kesäloman ajan reissukohteista, mutta tänä vuonna sen tekeminen viivästyi ja lopulta päädyin tekemään vuoden 2019 matkojen yhteenvedon A:sta Ö:hön. Reissut 2019 on kooste matkoista, joita tein vuoden aikana yhteensä 11 eri maassa. Näistä ainoastaan Egypti oli itselle ennestään uusi maa, joten maakerroin pysyi perinteisesti hieman päälle yhdessä. Mikä on muuten sinun maakertoimesi?

Mikä on sinun maakertoimesi?

Matka-aakkoset 2019 – vuoden kohokohdat aakkosittain

Tässä kootusti reissuvuoden kohokohdat ja mieleenpainuvimmat hetket. Useampaan kirjaimeen olisi ollut useita eri vaihtoehtoja, niin näissä koosteissa on aina omat rakentamisen haasteensa. Eipä silti, aika hyvän käsityksen tämä kooste antaa matkailuvuodesta myös itselleni millainen se oli.

Mikäli omat matkani kiinnostaa enemmän, niin parhaiten niitä pääsee seuraan livenä Instagram-storeissa, joita yritän päivitellä päivittäin reissuillani.

A = Alcala

Alcala on pieni paikallisten asuttama kalastajakylä Koilis-Teneriffalla. Se on säästynyt turismilta viereisestä Gran Melia Palacio de Isora -hotellista huolimatta, mikä oli omankin loman tukikohtana. Alcalan erinomainen ravintolatarjonta ja rauhallisuus tarjosi hyvät puitteet tutustua sieltä käsin Teneriffan upeaan vehreään saareen.

Alcala – piilotettu helmi Teneriffalla

B = Bad Gastein

Yksi vuoden ehdottomista kohokohdista oli kesän patikointireissu Alpeille. Jos Alpit ovat upeat talvella, niin kesällä ne vasta ovat kuitenkin parhaimmillaan. Patikointilomista kiinnostuneille Itävallan Bad Gastein tarjoaa erinomaiset puitteet ja sieltä löytyy monen tasoisia reittejä sopiviksi päiväretkiksi. Mikä parasta, usein voi valita sellaisen reitin, että ainakin toiseen suuntaan pääsee hissillä, jolloin on enemmän aikaa patikoida korkealla vuorilla.

B-päivä: Berchtesgadenissa nautitun aamupalan jälkeen ajeltiin lounaalle ja bisselle Bad Vigaun läpi Bischofshofeniin. Sieltä mäkimontun kupeesta matkaa jatkettiin Bad Hofgasteinin kautta illaksi Bad Gasteiniin.

C = Cervinia

Helmikuun alussa laskettelureissu kaveriporukalla Alpeille oli säiden puolesta loistava. Aurinkoinen Cervinia Matterhornin juurella tarjosi laskettelua Euroopan korkeimmassa laskettelukylässä Italiassa. Kun Cervinian rinteet oli yhteydessä Sveitsin Zermattin kanssa, niin kokonaisuus on yksi parhaimmista lasketteluun.

Cervinia – laskettelua Euroopan katolla

D = DBTL

Down By The Laituri on yksi Turun monista kesän perinteisistä tapahtumista. Tänä vuonna DBTL:n oli siirretty aivan Turun Tuomiokirkon viereen, joten tämän keskemmäksi tapahtumapaikka ei voi Turussa enää muuttua. Suomen kärkiartisteja oli mukava kuunnella pari päivää ja nauttia tuttujen seurasta kuumassa Turun kesässä. Samana viikonloppuna toiminut Food & Wine -tapahtuma tarjosi puolestaan erinomaiset puitteet etkoille.

E = Etu-Töölö

Etu-Töölössä tulee vierailtua muutaman kerran vuodessa St. Urho’s Pubissa nauttimassa pari tuopillista real alea. Myöskään Vastarannan kiiski ei ole huono vaihtoehto kosteaan illalliseen, vaikkakin Sinisen tulevaisuuden ilta päättyi legendaariseen “vituiks meni vallankumous” -lausahdukseen. Etu-Töölön lisäksi olutmatkailua kannattaa suosia ympäri Helsinkiä, sillä esimerkiksi itse menen mielelläni aina yhdelle One Pint Pubiin Ruoholahteen ja Panemaan Kallioon.

Helsingin parhaat olutravintolat sijaitsevat ympäri kaupunkia

F = Fulham

Fulhamissa tapahtui tänä syksynä pari asiaa, mitä rakastan matkailussa yli kaiken – penkkiurheilu ja gastropubit. Fulhamin stadion Craven Cottage on yksi vanhimmista toimivista jalkapallostadioneista englannissa, joten siellä oli mukava nähdä paikallispeli Fulham vs. Charlton. Tämän jälkeen ohjelmassa oli The Harmwood Arms, joka on Lontoon ainoa Michelin-tähden saanut gastropub.

G = Großkirchheim

Großkirchheim on Itävallan kuuluisin vuoristotie, jota ajamalla ylittää Alpit korkeuksissa. Itselle sattui ylitykseen hieman huonompi päivä, sillä pohjoispuoli ajettiin sumussa ja vesisateessa. Enpä muuten ole aiemmin kohdannut sellaista heinäkuussa, että tie oli hetken aikaan suljettuna lumivyöryn takia. Kaikkea näkee kuin vanhaksi elää samoin kuin Großkirchheimin, joka on myös Itävallan korkein vuori.

H = Hurghada

Egypti valikoitui lomakohteeksi sattumalta, sillä sinne lähdimme äkkilähdöllä huhtikuussa. Hurghadan kupeessa oleva Makadi Bayn hotellialue ajoi asiansa ja lomaviikko oli varsin onnistunut – akkuja saatiin ladattua juuri sen verran, että selvisi kesälomaan. Mielenkiintoinen lomakohde, joka jakaa mielipiteitä rajummin kuin mikään muu pakettimatkojen maa.

Matkalle Egyptiin – Hurghada, uhka vai mahdollisuus?

I =  Indigo

Indigo on suosikkiravintolani Maarianhaminassa eikä vähiten kaupungin laajimman olutlistan takia. Sen terassi on yksi kaupungin viihtyisimmistä ja siellä on mukavan rento syödä laadukasta ruokaa. Makumatkoilla Ahvenanmaalle Indigo on ollut vakiokohde viimeisellä parilla reissulla ja tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Makumatka Ahvenanmaalle – Ahvenanmaan parhaat ravintolat

J = Jokioinen

Jokioinen kuuluu jokavuotisiin kesäkohteisiin. Sen vanha viljamakasiini on yksi Suomen komeimmista rakennuksista, eikä viereistä Jokioisten kartanokaan kannata jättää väliin kauneimpia rakennuksia katsastamassa. Lisäksi tänä vuonna kävin Jokioisten asemalla höyryjunalla Minkiöstä, joka oli mukava kokemus nuorimmaisen nappulan kanssa.

Forssan seutu lasten kanssa

K = Karlskrona

Karlskronan keskusta on varsin upea ja sen laivastolle rakennettu arkkitehtuuri kuuluu Unescon suojelukohteisiin. Autolla reissatessa parhaita puolia on se, että voi tehdä yllättäviä koukkauksia valtateiltä mielenkiintoisiin paikkoihin. Karlskrona osoittautuikin tällä tavalla hyväksi illalliskohteeksi matkalla kohti Kalmaria.

L = Lontoo

Lontoossa tuli vietettyä pitkä viikonloppu jalkapallon, Michelin-ravintoloiden ja pubikulttuurin parissa. Tällä kerralla Lontoon tukikohtana toimi Shoreditchin kaupunginosa, joka osoittautui erinomaiseksi tukikohdaksi. Kaiken kaikkiaan huippureissu tämäkin, jollaisia tekisi tehdä niin usein kuin mahdollista.

Top 10 vinkit Shoreditch Lontoo

M = Mariestad

Mariestad on mukava pikkukaupunki Vänernin rannalla. Se oli oiva lounaspaikka matkalla Tukholmasta Göteborgiin. Mikäli omalla autolla menee Tanskan Billundiin, niin kannattaa varata riittävästi aikaa matkalla oleviin kohteisiin. Mariestad on yksi tällainen paikka, jossa vierähtäisi helposti yksi vuorokausi.

Omalla autolla Legolandiin – onko järkeä vai ei?

N = Noblesser

Noblesserin alue Tallinnassa on tällä hetkellä kuuminta hottia. Itse en ole vielä aivan vakuuttunut alueesta, mutta löytyy sieltä kyllä erinomaisia täsmäkohteita. Huippuravintoloista nauttiville 180 Degrees by Matthias Diether on pakollinen kohde siinä missä oluen ystäville Põhjala Brewery & Tap Room. Omanlaista matkailuhistoriaa itselle oli myös se, että Põhjalan panimokierroksella matkaseurana oli vanhin poikani – ei uskoisi, kun itse olen mieleltäni korkeintaan 17 vuotias.

Tallinnan parhaat ravintolat

Tallinnan parhaat olutravintolat + vinkki drinkkien ystäville

Top 10 Tallinnan nähtävyydet ja arkkitehtuurin helmet

O = Obersee

Kehlsteinhaus eli Hitlerin kotkanpesä sijaitsee Saksan Alpeilla Berchtesgadenissa. Omalle vierailulle sattui upea ilma, joten aurinkoisella säällä maisemat kotkanpesältä oli huikeat. Berchtesgadenissa kannattaa käydä myöskin sähköveneajelulla Köningsee-järvellä, josta voi tehdä pienen patikoinnin läheiselle Obersee-järvellä. Näiden Alppijärvien maisemat ovat upeat ja ne ovat houkutelleet matkailijoita jo vuosisatojen ajan.

Berchtesgaden – Hitlerin kotkanpesä ja Köningssee-järvi

P = Pirkanmaa

Kotimaamaakunta Pirkanmaa oli useiden minireissujen kohde kesällä. Yksi parhaimmista päähänpistoista oli käydä katsastamassa Siikanevan soidensuojelualue, joka oli todella upea luontonähtävyys. Myöskin vanhassa kotikunnassani Kangasalla tuli käytyä katsastamassa tuttuja kohteita vuosien varrelta. Eikä tietenkään pidä unohtaa kotikaupunkiani Tamperetta, jossa olen ehtinyt vuoden aikana touhuamaan kaikenlaista mukavaa kesän kohokohdasta Tammerfestistä lähtien. Valkeakoskella puolestaan kävin katsastamassa Mokkapirtin, mutta en nähnyt Kontiota enkä Parmasta – enkä liioin Raguakaan.

Siikaneva – Pirkanmaan upein suoalue

Tekemistä Kangasalla – 10 vinkkiä kotikuntaani

Q = Quadruple

Oluenmakuisilla unelmareissuilla pysähdytään nauttimaan aina silloin tällöin lasillinen tai pari laadukkaita oluita. Straffe Hendrik Brugs Quadrupel oli Teneriffan reissun viimeinen olut. Erinomainen reissu ansaitsee päätökseen aina erinomaisen oluen.

Top 10 Teneriffan kaupungit ja kiehtovimmat kylät

R = Ruissalo

Ruissalossa tuli majoituttua vuoden aikana pariin otteeseen, mutta sen kohokohdat liittyivät luontoon ja ruokaan. Melontaretki Ruissalon edustalla oli huikea kokemus, jonka ikimuistoisin hetki oli joutsenen lähtökiihdytys muutaman metrin päästä kajakistani. Koko vuoden mielenkiintoisin ruokatapahtuma oli puolestaan Food & Art Turku, joka oli upea makumatka kulinarismin ja taiteen maailmaan.

Food & Art Turku – Suomen kansainvälisin ruokataidetapahtuma

S = Skagen

Tanskan pohjoisin kaupunki Skagen ja sen upeat hiekkadyynit olivat yksi kesän hauskimpia pikatutustumiskohteita. Myöskin Skagenin panimolla nautittu lounas olutmaistelulautasineen oli matkamiehen mieleen. Upea paikka, minne tekee mieli mennä hieman pidemmäksi aikaa uudestaan.

T = Torronsuo

Tammelan kunnassa sijaitseva Torronsuon kansallispuisto on yksi Etelä-Suomen upeimmista luontokohteista. Syksyllä sinne uusittiin pitkospuut siten, että koko Torronsuon kierros kulkee nyt kansallispuiston alueella. Todella toivottu uudistus ja olihan sitä heti käytävä testaamassa uudistettu reitti Torronsuolla.

Suomen kansallispuistot – Torronsuo

U = Uleåborg

Oulussa tuli käytyä työreissuilla pari kertaa, mutta onneksi vapaa-aikaa riittää, mikäli nipistää vähän yöunista. Sopivien kävelyretkien lisäksi kohokohtana tietysti Oulun perinteiset olutbaarit sekä kaupungin parhaat ravintolat. Sekä Uleåborg 1881 että Ostroferia olivat juuri niin hyviä ravintoloita kuin odotinkin – hinta/laatu -suhteessa aivan Suomen parhaimmistoa.

V = Vähä-Belt

Vähä-Belt erottaa Jyllannin ja Fynin saaret Tanskassa. Vähä-Beltin ylitse voi kävellä myös vanhan rautatiessillan päällä nauttien kauniista maisemista. Sillalla kävellessä voi nähdä pienten valaiden hyppivän alhaalla hyisessä vedessä.

Bridgewalking Tanskassa- siltakävelyä vanhalla rautatiesillalla

W – Wiklund

Turussa tuli vietettyä useampikin yö tänä vuonna ja muutamat niistä uudessa Sokos Hotel Wiklundissa. Se onkin oiva vaihtoehto aivan Turun keskustassa niin työ- kuin perhereissulle. Wiklundin katolla on Turun paras näköalabaari, jota ei kannata jättää väliin majoittautui Wiklundissa tai ei.

Turun parhaat hotellit työmatkoista perhereissuihin

X = X

Scotty Cameronin Red X  putteri kävi kuumana tänäkin kesänä. Oli golfkenttä mikä tahansa, niin tärkeintä on olla oma luottoratsu mukana. Uusia kenttiä ei tullut kuin yksi tänä kesänä – Sea Golf Rönnäs Porvoossa. Kesän 2020 skinejä siis odotellassa.

Y = Ystad

Ystad on pitkään kuulunut niihin ruotsalaisiin pikkukaupunkeihin, johon olen halunnut matkustaa. Tänä kesänä Ystad tuli ajankohtaiseksi, kun olin ajamassa Tanskasta Ruotsin läpi Tukholmaan. Itse Kurt Wallanderia eikä liioin jussia näkynyt Ystadissa, mutta upeat keskustan puutalot kylläkin.

Z = Zermatt

Zermatt on yksi Sveitsin parhaita laskettelukohteita ja sen ravintolatarjonta sopii erityisesti kulinaristeille. Suurimmasta osasta rinteistä ja viihtyisistä rinneravintoloista näkyy myös Zermattin maamerkki eli tobleronevuori Matterhorn. Itse kylä on autoilta kielletty, joten siellä liikutaan ainoastaan pienillä sähköbusseilla apostolinkyydin lisäksi.

Zermatt – laskettelua Matterhornin juurella

Å = Åland

Ahvenanmaa onyksi kotimaamme kohokohtia varsinkin kesäaikaan. Maarianhaminasta on helppo kiertää koko pääsaari ja tutustua sen upeisiin kohteisiin. Niin ruokamatkailun kuin leppoisan lomailun suhteen Ahvenanmaalle on aina mukava reissata lasten kanssa tai ilman. Jo parin yön reissulla ehtii hyvin katsastamaan Ahvenanmaan kohokohdat ja jokaiselle reissulle on aina löytynyt uutta ihmeteltävää.

Tekemistä Ahvenanmaalla – 48 h minilomalla

Ä = Äetsä

Äetsän ohi olen ajellut lukuisia kertoja tänä vuonna, mutta kertaakaan en ole pysähtynyt siellä. Suomessa on monia paikkakuntia, jotka ovat tyypillisiä matkamiehen ohiajokohteita – Äetsä kuuluu siihen osastoon samoin kuin Ämnäs, jonka ohitin myös muutamia kertoja. Tiedätkö missä muuten Äetsä ja Ämsäs ovat?

Ö = Öölanti

Öölantiin tein pikapysähdyksen juhannusaattona, kun haluasin käydä katsastamassa onko Michelinin kartan maisemareitti niin hyvä kuin maisemareitit kyseisessä karttasarjassa yleensä. Olihan se, ja pelkästään tämän visiitin perusteella Öölanti otetaan ohjelmaan tulevaisuudessa ajan kanssa.

Summa summarum; Reissuvuosi 2019 oli varsin onnistunut. Pyöristettynä laskettuna puolitoista kuukautta tuli reissattua ulkomailla ja kaiken kaikkiaan saman verran kotimaassa. Kun matkapäivistä oikeastaan kaikki olin terveenä, niin loppuhan on reissussa sitten viihtymisen suhteen itsestä kiinni. Vielä ei ole löytynyt paikkaa maailmasta, missä ei olisi mitään näkemistä ja tekemistä. Oletko sinä muuten löytänyt?

Mikäs oli muuten sinun suosikkikohteesi tämän vuoden reissuista, mitä voisit suositella lämpimästi myös minulle?

Kotini on maailma,
-Kohteena maailma / Rami