Ruissalon telakasta Food & Art Festivalin uusi koti

Food Camp Finlandin järjestämä Food & Art Festival on Suomen kansainvälisin kulinaristinen taidetapahtuma. Se on aikaisemmin järjestetty viisi edellistä vuotta Mäntässä, mutta Ruissalon tapahtumatelakan alueesta tuli tapahtuman uusi koti. Food & Art Turku jatkoi Mäntän mainekkaiden tapahtumien perillisenä kunnioittaen peruskaavaa lisättynä uusilla twisteillä. Taidemuseon ympäristöstä siirtyminen telakkaympäristöön ei ole sujunut varmastikaan kivuttomasti, mutta antaa mahdollisuuksia isommilla tiloilla kehittämään tapahtumaa uusille urille. Varsinkin taiteen osalta Food & Art Festival Turku joutuu joka vuosi etsimään uutta suuntaa ilman pysyviä taidenäyttelyitä.

* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VisitTurun kanssa.

Ismo Sipeläinen valmistaa korealaisen Tae Hwan Ryun suunnittelemaa jälkiruokaa Chef's Tablenin 150 vieraalle.

Ismo Sipeläinen valmistaa korealaisen Tae Hwan Ryun suunnittelemaa jälkiruokaa Chef’s Tablenin 150 vieraalle.

Food & Art Turku – hieman taustaa ennen illallista

Food & Art Festival on keittiömestari Pekka Terävän unelmien tapahtuma, jossa hän voi esitellä kansainvälisille kokkiystävilleen suomalaista luontoa ja sen hienoimpia raaka-aineita. Unelman ympärille on syntynyt huippukokkien ruokaleiri, josta on kehittynyt festivaali, joka on saanut raamikseen ruoan ja taiteen liiton.

Ruissalon telakka toimii Food Campin kotina vuodesta 2019 eteenpäin.

Ruissalon telakka toimii Food Campin kotina vuodesta 2019 eteenpäin.

Chef’s Menu – viidensadan euron illallinen

Se on selvää, että Food & Art Festivalin päätapahtuma Chef’s Table ei ole jokaisen kulinaristin saavutettavissa. 398 euroa + alv maksava illallinen Westin-salissa on festivaalin päätapahtuma, jossa joka ilta 150 osallistujaa saa nauttia taide-esitysten kera kansainvälisten kokkien maistelumenusta. Yhdeksän ruokalajin illallinen kestää 4,5 tuntia, jossa jokaisen ruokalajin on suunnitellut eri keittiömestari. Jokaiseen annokseen on valittu sopiva juoma, joten niin ruuan kuin juomien osalta pääsee nauttimaan varsin mielenkiintoisen kokonaisuuden. Kokonaisuudessaan karvan alle viidensadan euron hinta (494 euroa) Chef’s Menulle tietää sitä, että suurin osa osallistujista on yritysten kustantamina paikalla. Toki Suomestakin löytää niitä yksityisiä henkilöitä, jotka maksavat elämyksen omasta pussistaan.

Omalle pöytäseurueelle oli luonnollisesti Chef’s Menun odotukset korkealla, mutta tämän vuoden taso ruoka-annosten osalta oli hieman vaihtelevaa. Siinä missä etelä-afrikkalaisen Vusumuzi Ndlovun oluelle ja simpukalla maistettu kastike räjäytti tajunnan kaali- ja omenapainotteisessa annoksessa, niin etelä-korealaisen Tae Hwan Ryen jälkiruoka kompastui vähän yliyrittämiseen liiallisten komponenttien sekamelskalla. Kautta linjan eri keittiömestareiden annokset aaltoilivat makunautintojen suhteen, joten siltä osin Mänttä Food & Art tapahtuman Chef’s Menu vuonna 2017 oli annosten osalta korkeatasoisempi – täytyy toki huomioida, että tuolloin kaikki kansainväliset kokit olivat Michelin-ravintoloiden keittiömestareita.

Ensimmäinen ilta uudessa kotipaikassa Ruissalon telakalla toi omat kommelluksensa itse tapahtumaankin, mutta taide-esitykset onnistuivat varsin mallikkaasti. Puitteet Chef’s Menulle on tulevina vuosina kunnossa, sillä Westin-sali oli varsin toimiva ja upea tila tällaiselle huippuillalliselle. Vaikka ruoka-annokset eivät tänä vuonna täysin vakuuttaneet, niin silti kokonaisuus Chef’s Menun osalta oli erittäin nautinnollinen kokonaisuus. Vakaasti uskon ja toivon, että tämä ei jäänyt itselle viimeiseksi Chef’s Menuksi – sen verran innokas fani tälle laadukkaalle tapahtumalle olen.

Ruissalon Westin-sali toimii Chef's Menun tapahtumapaikkana.

Ruissalon Westin-sali toimii Chef’s Menun tapahtumapaikkana.

Ismo Sipeläisen alkupalojen kanssa tarjoiltiin tervetulodrinkkinä St. Remy XO Cointreau.

Ismo Sipeläisen alkupalojen kanssa tarjoiltiin tervetulodrinkkinä St. Remy XO Cointreau.

Alkupalojen aikaan "sulava jää" -taideinstallaatio ja taustalla upeaa sellomusiikkia.

Alkupalojen aikaan “sulava jää” -taideinstallaatio ja taustalla upeaa sellomusiikkia.

Etelä-afrikkalaisen Vusumuzi Ndlovun tajunnanräjäyttävä taidonnäyte.

Etelä-afrikkalaisen Vusumuzi Ndlovun tajunnanräjäyttävä taidonnäyte.

Jokaisen annoksen suunnitelleelle keittiömestarille sai lähettää terveiset.

Jokaisen annoksen suunnitelleelle keittiömestarille sai lähettää terveiset.

Chanpange Laurent-Perrier Rose Brut oli sommelierin valinta Leslie Hottiauxin siika-annokselle.

Chanpange Laurent-Perrier Rose Brut oli sommelierin valinta Leslie Hottiauxin siika-annokselle.

Food & Art Chef's Table illallisella ohjelma- ja muistiinpanovihko on isossa osassa.

Food & Art Chef’s Table illallisella ohjelma- ja muistiinpanovihko on isossa osassa.

Aina välillä nautitaan taide-esityksistä ja jokainen taiteilija myös esitellään.

Aina välillä nautitaan taide-esityksistä ja jokainen taiteilija myös esitellään.

Mukana olleen suomalaisen keittiömestari Mikko Kaukosen annos oli Chef's Tablen parhaimmistoa.

Mukana olleen suomalaisen keittiömestari Mikko Kaukosen annos oli Chef’s Tablen parhaimmistoa.

Maistuvat jälkiruuat nautittiin eri pisteistä hakemalla avecin kanssa.

Maistuvat jälkiruuat nautittiin eri pisteistä hakemalla avecin kanssa.

Illan vaihtuessa yöksi oli mukava lähteä kotimatkalle Ruissalon telakalta.

Illan vaihtuessa yöksi oli mukava lähteä kotimatkalle Ruissalon telakalta.

Ruokafestivaali kaikelle kansalle

Pekka Terävän BBQ Pop-Up

Vaikka Chef’s Menu ei mahdu suurimman osan budjettiin, niin silti Food & Art Turku on kaiken kansan ruokafestivaali. Siitä pitää huolen Lindblom-saliin ja sen ulkopuolelle rakennettu festivaalialue, jonne on vapaa pääsy koko tapahtuman ajan. Siellä on tarjolla päivittäin Pekka Terävän suunnittelema BBQ Pop-Up menu, joka maksaa 20 euroa. Tarjolla oli kolmea eri vaihtoehtoa: siikaa, possua ja kanamakkaraa asiakkaan valittavine eri lisukevaihtoehtoineen. Ja tietysti vaihtoehtona on combo, jossa tarjolla on jokaista pääruokavaihtoehtoa yhdessä annoksessa.

Ofyr-grilli kuumana ja lupauksenaan täyttää lautaset tukevalla ruualla. Ruoka tarjoillaan pitkiin pöytiin suurista vadeista jaettavaksi – kuin keskiaikaisissa pidoissa konsanaan! -Kuvaus Food & Art -tapahtumasivuilla

BBQ Pop-Up olikin varsin onnistunut makunautintokokonaisuus. Maistoin sekä siikaa että kanamakkaraa, jotka molemmat olivat varsin maittavia kokonaisuuksia peruna- ja kukkakaalilisukkeineen. BBQ Pop-Upin osalta ainoastaan harmittamaan jäi se, että en maistanut  possua simpukalla ja aasialaista salaattia. Sehän tällaisissa tapahtumista parasta onkin, että vaihtoehtoja on tarjolla huippukokkien luomana niin paljon!

Lindblom-sali toimii kaiken kansan festivaalialueen päänäyttämönä.

Lindblom-sali toimii kaiken kansan festivaalialueen päänäyttämönä.

Food & Art Turku festivaalin isä Pekka Terävä.

Food & Art Turku festivaalin isä Pekka Terävä.

BBQ Pop-Upin suussa sulavat kanamakkarat lisukkeineen, taustalla herkullinen siika.

BBQ Pop-Upin suussa sulavat kanamakkarat lisukkeineen, taustalla herkullinen siika.

Tripla-combo toimii isommille seurueille erinomaisesti.

Tripla-combo toimii isommille seurueille erinomaisesti.

Turun huippuravintoloiden maisteluannokset

Lisäksi useat Turun parhaista ravintoloista valmistavat omalla pisteellään seitsemän euron hintaisia maisteluannoksia, joita voi nauttia Lindbolm-salin viihtyisissä pöydissä tai ulkoalueen huvilatelttakatoksissa. Mukana menossa omaa osaamistaan esille tuomassa olivat Mami, Tintå, Pinella, Smör, Tårget ja Silja Line.

Turun alueen huippuravintolat valmistavat ja tarjoilevat omat maisteluannoksensa Lindblom-salin päätyyn rakennetulla alueella.

Turun alueen huippuravintolat valmistavat ja tarjoilevat omat maisteluannoksensa Lindblom-salin päätyyn rakennetulla alueella.

Tårgetin malliannokset helpottavat asiakkaiden valintaa. Tai sitten ei, kaikki kelpaa.

Tårgetin malliannokset helpottavat asiakkaiden valintaa. Tai sitten ei, kaikki kelpaa.

Tintån pintxot sai veden kielelle.

Tintån pintxot sai veden kielelle.

Drinkkipisteistä nautintoaineet

Lindblom-salissa drinkkipisteissä nautitaan erilaisista juomista viikonlopun ajan. Juomien teemat vaihtuvat päivittäin cocktaleista uuden maailman viineihin ja kuohuviin. Baarimikot esittelevät eri juomien valmistustapoja ja heiltä voi kysellä lisää juomasekoituksista, trendikkäistä viineistä tai klassisista kuohuvista. Raaka-aineet ovat huippuluokkaa ja maisteltavina on myös uusia tuttavuuksia Suomen juomakartalla.

Perjantaina juomapisteissä drinkit olivat pääosassa.

Perjantaina juomapisteissä drinkit olivat pääosassa.

BBQ Pop-Upin maukas jälkiruoka toimi hienosti virkistävä viskidrinkin kanssa..

BBQ Pop-Upin maukas jälkiruoka toimi hienosti virkistävä viskidrinkin kanssa..

Taide osana tapahtumaa

Chef’s Menu -illallisella erilaiset taide-esitykset ovat isossa roolissa, mutta myös Lindblom-salin tapahtuma-alueella. Siellä on eri taiteilijoiden taideteoksia ihailtavana ympäri salia. Taide on myös merkittävässä osassa Cosmocafen luennoissa siinä missä kantaa otetaan myös tapetilla oleviin ympäristöongelmiin.

Vuoden 2019 Food & Art Festival Turku tapahtuman taiteilijana toimi belgialainen nykytaitelija Koen Vanmechelen. Hänen Under Pressure teos koostui Ruissalon telakan merivedellä täytetyillä pusseilla ottaen kantaa merien puhtauteen. Ruokaillessa osallistujia muistutetaan tästä, miten olemme saattaneet itsemme vaaraan luonnon paineen alla. Katkeavatko hennot muovisäikeet vapauttamaan saastuneen meriveden illallisvieraiden päälle?

Koen Vanmechelenin Under Pressure.

Koen Vanmechelenin Under Pressure.

Taiteilija Äni Jaatinen teoksensa edessä, missä tarjoiltiin pieniä juustopohjaisia maisteluannoksia.

Taiteilija Äni Jaatinen teoksensa edessä, missä tarjoiltiin pieniä juustopohjaisia maisteluannoksia.

Musiikkia, viihdettä ja ruoka-ohjelmaa

Viikonlopun aikana Turku Food & Art festivaali tarjoaa erilaista ohjelmaa ruokaluennoista ruokademoihin sekä tietysti musiikkia ja viihdettä tunnelmaa kohottamaan. Lisäksi mahdollista on osallistua maksullisiin eri juomien maistelutapahtumiin, jotka tuovat oman lisäarvonsa tapahtumalle. Paikan päällä oli tarjolla myös ilmaisia maistiaisia mm. Arlan juustoista, jonka pisteen luona oli myös taiteilijat esittelemässä kantaa ottavia teoksiaan.

Food & Art Turku ottaa kantaa myös yhteiskunnallisesti merkittäviin aiheisiin.

Food & Art Turku ottaa kantaa myös yhteiskunnallisesti merkittäviin aiheisiin.

Summa summarum: Turku Food & Art festivaali käynnistyi uudessa kodissaan hieman kangerrellen, mutta tapahtuman perinteet takaavat korkea-arvoisen ruuan ja taiteen yhteistapahtuman tulevinakin vuosina. Ruissalon tapahtumatelakan alue mahdollistaa Food & Art tapahtumalle laajennusmahdollisuuden, mutta kasvua ei saa tehdä laadun alenemisen kustannuksella. Food & Art tapahtuman juju onkin ollut vuosia siinä, että se on korkealaatuisin ruokatapahtuma Suomessa. Sitä perinnettä kannattaa vaalia ja hyödyntää Turun kaupungin mahdollisuuksia tapahtuman kehittämisessä.

Ruissalon telakka-alue mahdollistaa tapahtuman kehittämisen entisestään suuremmilla tiloillaan tulevina vuosina.

Ruissalon telakka-alue mahdollistaa tapahtuman kehittämisen entisestään suuremmilla tiloillaan tulevina vuosina.

Simpukkaa ja olutta – toki hieman viiniäkin,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VisitTurun kanssa.

Lisää luettavaa: