Ravintolavinkit Turkuun

Turku on tällä hetkellä Suomen ruokaravintolapääkaupunki ja Aurajoen rannasta löytyy Suomen paras ravintolakeskittymä. Lähes kaikki Turun huippuravintolat ovat kilometrin sisällä toisistaan, joten varsin tiiviistä keskittymästä on kysymys. Monet Turun parhaat ravintolat ovat mukana Turku Food Walk -kortissa, joka onkin Suomen paras ravintolapassi.

Tässä postauksessa keskityn omakohtaisiin kokemuksiin Turun huippuravintoloista ja luonnollisesti kerron lopuksi vinkit vielä illan viimeisiin huikopaloihin eli kaupungin grillitarjonnan helmiin.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitTurun kanssa. Kaikki ravintolakokemukset ovat maksettu omasta pussista, paitsi VisitTurku tarjosi minulle Turku Food Walk -kortin kesäisen yhteistyön muodossa.

Pinella on yksi Aurajoen rannan huippuravintoloista.

Pinella on yksi Aurajoen rannan huippuravintoloista.

Turku Food Walk

Turku Food Walk -kortti tarjoaa kävelykierroksen Aurajoen rannassa yhdistettynä Turun ravintolakulttuuriin. Turku Food Walk -kortti maksaa 44€ / henkilö ja se on voimassa kolme vuorokautta. Tarjolla on kymmenen eri ravintolaa &  kahvilaa, joista viidessä voi kortilla käydä syömässä ravintolan nimikkoannoksen. Alkuperäinen idea on käyttää kortti samana päivänä, mutta parhaimmillaan se on omasta mielestäni jaettuna kahdelle päivälle. Näin mukana olevissa ravintoloissa voi viettää enemmän aikaa ja syödä samalla listalta muutakin. Kaiken kaikkiaan aivan loistava konsepti, minkä toivoisi yleistyvän muissakin Suomen kaupungeissa!

Di Trevi sai kunnian olla aloituskohteena meidän Turku Food Walkilla - erinomainen tapaslajitelma tuli nautittua hymyssä suin.

Di Trevi sai kunnian olla aloituskohteena tapaslajitelmallaan kesäisellä Turku Food Walkilla.

 

Turku Food Walk 2019

Vuoden 2019 Turku Food Walk -kortit ovat taas myynnissä ja pieni muutos on tulossa vuoden 2018 ohjelmaan. Maaliskuun alusta Di Trevin tilalle tulee niin ikään tunnettu ravintola Tårget, joten poistuvan erinomaisen tapas-lankun tilalle odotetaan Tårgetilta vastaavantasoista panostusta. Aika näyttää mikä Tårgetin annos, mutta alkuvuodesta suosittelen käymää vielä Di Trevissä Turku Food Walkin kierroksella. Kaikki muut Turku Food Walk ravintolat ovat totusti koko vuoden mukana, joten taattua laatua on tarjolla tänäkin vuonna.

Seuraavan kerran, kun Turku tulee itselle ajankohtaiseksi viikonloppulomaan, niin omat kohteet on jo melko selvillä. Ainakin Tårget, Smör, Panimoravintola ja Koulu. Tilateen mukaan sitten ohjelmaan joku muista…

 • Brahen kellari: Taste of Turku appetizer
 • Café Art: Turun kahvipaahtimon suodatin- tai erikoiskahvi ja kakkupala oman valinnan mukaan
  -> Miellyttävä miljöö, kahvin vaihdon maittavaan kaakaoon kermavaahdolla
 • Cafe Brahe: Jätti croissant, tuoremehu, jugurtti & suodatinkahvi tai tee.
 • Di Trevi: Tapaslankku
  -> aloitusateria nosti riman korkealle, oli kortin paras annos!
  -> 1.3.2019 alkaen Tårget (annos ei vielä tiedossa)
 • Grilli it! Marina: Pulled pork -burger
  -> reilu annos, toimi rentona iltaruokana terassilla
 • Gustavo:  Kaksi viikon Pintxoa
 • Panimoravintola KouluPanimon makkaralautanen lisukkeineen
 • Pinella: päivän jälkiruoka
  -> Turun parhaita ravintoloita ja se näkyi myös jälkiruuassa
 • Smör: Päivän alkuruoka lähellä tuotetuista kauden raaka-aineista
 • Svarte Rudolf: lämmin kanaleipä aurajuustokastikkeella
  -> pyysin vähällä aurajuustolla, oli erittäin hyvä lounas

  Turku Food Walk  – (lisätiedot ja ostaminen) by VisitTurku
  Turku Food Walk 2019 -esite by Visit Turku

Turku Food Walk - Cafe Art

Turku Food Walk – Café Art

Turku Food Walk - Di Trevi

Turku Food Walk – Di Trevi

Turku Food Walk - Pinella

Turku Food Walk – Pinella

 

Turun parhaat ravintolat

Ravintoloiden listaaminen on aina haastavaa, varsinkin, kun kyseessä on tavallinen kuluttaja. Itse kun syön vähintään sata kertaa ravintolassa vuodessa, niin uskallan heittää joitain arvioita peliin omalla kokemuksellani. Muutama Turun huippuravintoloista on itseltä katsastamatta ja uusia erinomaisia ravintoloita syntyy tasaisesti lisää. Tässä kuitenkin viisi erittäin suositeltavaa ravintolaa, joita monet muutkin pitävät kaupungin parhaimpina.

Kaskis on kaupungin ykkönen eikä suotta! Päivästä toiseen ravintola on täynnä ja pöytävarausta saattaa joutua odottamaan jopa kuukausia etukäteen. Kannattaa kuitenkin soittaa haluttua ajankohtaa muutamia päiviä ennen ja kysellä olisiko tilaa. Varsinkin kesällä, jolloin säästä riippuen reilut kymmenen henkilö vetävä terassi on auki. Itse asiassa se on jopa vieläkin miellyttävämpi paikka ruokailla kuin ravintolan sisätilat. Suosittelen kuuden ruokalajin menua, sillä hinta/laatu -on kohdallaan!

Kaskis on Turun ykkösravintola!

Kaskis on Turun ykkösravintola!

Smör kilpailee Turun parhaan ravintolan tittelistä. Viimeksi usean annoksen menussa annokset olivat jopa hivenen liian isoja, mutta mitä harvoin tulee esiin a la carte ravintolassa. Tämän tasoista ruokaa kun ei malta jättää lautaselle, niin tuli hieman ähky olo yöelämää silmällä pitäen. Kaiken kaikkiaan erittäin laadukas ravintola on kyseessä!

Pinella on kuulunut jo vuosia Turun parhaisiin ravintoloihin ja ilmapiiri onkin varsin tyylikäs. Varma valinta laadukkaaseen kulinaristiseen elämykseen ja kesällä tarjolla lisäksi miellyttävä terassi ruokailla.

Mami on yksi parhaista ravintoloista niin ikään ja bonuksena yksi Turun parhaista terasseista jokirannassa. Katuvilinää on mukava seurata erinomaisesta ruuasta nauttien ja talvella voi sitten keskittyä enemmän ruokaseuraansa sisätiloissa. Malliesimerkki Turun huippuravintoloista, joka kannattaa ilman muuta käydä kokemassa.

Sergio’s tarjoaa kaupungin parhaan italialaisen ruuan elämyksen. Laadukkaan ruuan lisäksi tarjolla on erittäin miellyttävä ilmapiiri yhdistettynä visuaalisesti kauniiseen tilaan. Eli kun haluat italialaista ruokaa, ota suunnaksi Sergio’s.

Lounasvinkki:
Kaupungin perinteisin ja kuuluisin pizzeria on Dennis, joka on toiminut vuodesta 1975 samalla paikalla Turussa. Dennis on laajentunut jo Turun ulkopuolellekin ketjuravintolaksi, mutta alkuperäisen paikan taika pitää edelleen. Itse olen käynyt parikymmentä vuotta siellä pizzalla aina silloin tällöin ja menen edelleenkin. Parhaimmillaan Dennis on kesällä pitkäksi venyneen illan jälkeisen päivän lounaspaikkana maukkaan rasvaisen pepperonipizzan ääressä yläkerran pienellä terassilla. Denniksen tunnetuin asiakas on ollut ortopedi Sakari Oran akillesjänne leikkauksesta toipunut David Beckham, joka tilasi sairaalaan toipumisaikana Denniksestä pizzaa…

– En kiellä, mutta sanotaan näin, että Beckham on tervetullut myös paikan päälle syömään. En halua kalastella julkisuutta toisen epäonnella, Pizzeria Dennis Oy:n toimitusjohtaja Kim Rafkin sanoi vuonna 2010 Ilta-Sanomissa.

Illan viimeiset hitaat eli grilliruoka

Monelle Turun erinomaisissa ravintoloissa vietetty iltaa saa jatkoa kaupungin parhaissa olutravintoloissa ja baareissa. Jos nyt kumminkin on käynyt niin, että Uudessa Apteekissa on otettu varmuuden vuoksi muutama ylimääräinen rohto tai jäit Koululle kertaamaan hanamerkkien nimien loppuillaksi, niin hotelliin mentäessä tekee mieli kenties vielä pientä huikopalaa. Monet turkulaiset vannovat Mantun grillin nimeen Olavinpuistossa, mikä onkin oiva kohde lasketellessa Uudesta Apteekista kohti itäistä Turkua. Mikäli kaipaat painiseuraa illalla, niin se onnistuu etuilemalla paikan päällä takuuvarmasti kiemurtelevassa jonossa. Kehuttujen makkaraperunoiden sijaan kokeile jotain hampurilaista pienen maidon keran.

Martinsillan vieressä on näppärästi nimetty Martinsillan grilli, jonne voi kurvata myös autolla. Eli jos kaipaat sopivaa grilliä autolla, niin Martinsilta toimii siihen nähden erinomaisesti. Vastaavasti myös siinä tapauksessa, että olet kävellyt keskustan hotelleihin mennessä vahingossa väärään suuntaan. Jopa Mynämäellä asti tullaan viikonloppuisin hakemaan eväitä Martinsillan grilliltä, joten jotain taikaa siinä täytyy olla. Käyppä kokeilemassa siellä ainakin valkosipulihodareita.

Siinä missä Tampere on Suomen kebab-pääkaupunki, niin kyllä Turustakin varteenotettavia vaihtoehtoja löytyy. Mikäli haluat syödä niin kuin paikalliset, tilaat yöpalaksi rullakebabin. Sen jälkeen ei tarvitse ensimmäisten joukossa suunnata hotellin aamupalalle vaan voi nukkua vähän pitempääkin. Toinen paikallisten suosima iltapala on käynti Hesburgerilla, mutta niin turkulaiseksi ei kannata kuitenkaan matkailijan heittäytyä.

Turun kauppatorilta löytyy purtavaa 24 h vuorokaudessa.

Turun kauppatorilta löytyy purtavaa 24 h vuorokaudessa.

Majoitusvinkki:
Itse olen suosinut lomareissujen majapaikaksi Börssiä, sillä sen sijainti on erinomainen ja hinta/laatu varsin toimiva. Parhaita gourmet elämyksiä etsiville kaikki mahdollinen löytyy kilometrin säteeltä ja erinomaisia pubeja illanviettopaikaksi on tarjolla lähellä useampiakin. Jos yksi pitäisi mainita, niin olkoon se tällä kerralla Hunter’s Inn, jossa nautitaan kaupungin parhaat Guinnessit. Tosin Börssin perusteluksi yöpaikaksi olisi riittänyt pelkästään se, että Vesa-Matti Loiri asui siellä Turussa vakituisesti näytellessään.

Kesällä hotelliaamiaisen sijasta aamiaisen voi nauttia jokirannassa Café Artin terassilla tai jokilaivoilla Aurajoen maisemaa ihaillen.

Kesällä hotelliaamiaisen sijasta aamiaisen voi nauttia jokirannassa Café Artin terassilla tai jokilaivoilla Aurajoen maisemaa ihaillen.

Summa summarum:

Ruokatapahtumat Turussa 2019

Postauksen innoittamana täytyy itse varata viikonloppureissu Turun ravintolatarjontaan heti keväälle. Kesälle kannattaa laittaa kalenteriin Food & Winefestivaali, joka pidetään 25.-27.7.2019. Syksyllä puolestaan on ohjelmassa Suomen kovin ruoka-tapahtuma eli Turku Food & Art 5.-8.9.2019. Tapahtuma on edellisvuosina pidetty Mäntässä ja nyt se siirtyy kovin odotuksin Turkuun. Siellä aion olla itsekin ehdottomasti mukana ja tässä esimakua tulevasta.

Tekemistä Turussa

Suosittelen lukemaan myös muut Turku-aiheiset postaukseni. Top 10 tekemistä Turussa on kaikkien aikojen luetuin postaukseni ja siitä kannattaa ottaa vinkit talteen tähän Varsinais-Suomen helmeen. Lasten kanssa reissaaville on tarjolla omat vinkit vielä erillisessä postauksessa:

Ravintolaelämyksiä metsästäessä,
-Kohteena maailma / Rami

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VisitTurun kanssa. Kaikki ravintolakokemukset ovat maksettu omasta pussista, paitsi VisitTurku tarjosi minulle Turku Food Walk -kortin kesäisen yhteistyön muodossa.

P.S. Lue lisää Turun ravintolatarjonnasta EatMyTurku -sivustolta.

— Huom: Postaus on alun perin julkaistu 22.1.2017 ja päivitetty 24.1.2019 Turku Food Walk ravintoloiden osalta vastaamaan vuoden 2019 tarjontaa.