Alkuvuosi kotimaassa ja loppuvuosi ulkomailla

Matkailuvuosi 2021 antoi jo positiivisia merkkejä siitä, että pikkuhiljaa olisi paluu normaaliin tulossa. Alkuvuoden aikana en ulkomaanmatkoista edes haaveillut, mutta syksyllä maailma alkoi näyttämään jo paljon paremmalta. Toki loppuvuodesta sitten “vedettiin matto alta”, ja tuli tällekin vuodelle koronan takia peruttua sitten yksi reissu. Kaikesta huolimatta vuosi oli matkojen suhteen varsin positiivinen ja useammassa maassakin tuli reissattua. Vahva uskomus on olemassa sille, että vuosi 2022 tulee olemaan jo huomattavasti normaalimpi kuin tämä vuosi. Mutta seuraavaksi tarinaa siitä, millainen se itsellä oli reissujen muodossa.

Perinteitä kunnioittaen matkailuvuosi 2021 avataan Matka-aakkosten muodossa A:sta Ö:hön.

Matka-aakkoset 2021 – vuoden kohokohdat aakkosittain

A = Agüimes

Eipä sitä olisi uskonut, että kaksi vuotta vierähti perheen kanssa vietetystä edellisestä “etelän reissusta”. Teneriffa vaihtui Gran Canariaan, missä en ollut aiemmin lomaillutkaan. Saari tuli tutuksi vuokra-autolla kierrellessä ja kuten Teneriffallakin, saaren parhaat kaupungit ja kylät löytyvät sisämaasta. Agüimes on varsin upea arkkitehtuuriltaan, valitettavan harva Kanarian kävijä siellä vaan on käynyt. Eli laitapa se ylös, mikäli suuntaan Gran Canarialle!

Agüimes on Gran Canarian kauneimpia kyliä.

Agüimes on Gran Canarian kauneimpia kyliä.

B = Banksy

Mänttä on Suomen taidekaupunki nro 1, ja pakkohan se on tässä mainita, että itsekin siellä olen voittanut taidekilpailun. Banksy sitä vastoin ei taidekilpailuihin osallistu, vaan maalailee urbaania katutaidetta yleisön riemuksi ja virkavallan vihaksi. Kaikkihan Banksyn ilmaisen näyttelyn kävivät katsomassa, ja olihan se sen arvoinen – Banksyn mielipidettä näyttelystä ei tosin tiedetä. Mänttä ei pettänyt tälläkään kertaa!

Banksyn näyttely oli taidevuoden kohokohta.

Banksyn näyttely oli taidevuoden kohokohta.

C = Calliola

Raaseporissa sijaitseva Calliola on avautunut nyt myös yksityismatkailijoille majoitustiloineen. Aktiivilomailua, hyvää ruokaa, viileitä saunajuomia sisältänyt viikonloppu oli varsin antoisa kokonaisuudessaan. Talviturkki tuli kastettua hyisessä merivedessä, jonka jälkeen pääsi nauttimaan Calliolan ravintolan loistavasta illallismenusta. Keväinen Raasepori tarjoili parastaan.

Aktiivilomailua, historiaa ja lähi-ruokaa Raaseporissa

Keittiömestari Joachim Silver joukkoineen vie makumatkalle Raaseporiin Calliolan huippuravintolassa.

Keittiömestari Joachim Silver joukkoineen vie makumatkalle Raaseporiin Calliolan huippuravintolassa.

D = Denny’s

Amerikka on pikaruuan luvattu maa ja varsinkin hampurilaisketjuja on moneen lähtöön. Denny’s, Five Guys, Johnny Rockets ja Shack Shake, ovat takuuvarmoja vaihtoehtoja ympäri Yhdysvaltoja mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

E = Estrada Nacional 222

Olen useamman vuoden haaveillut Dourojoen laakson viiniviljelmistä ja siellä autoilemisesta. Koronavuonna 2019 matka peruuntui sattuneesta syystä, mutta kun itselle tuli tilaisuus lähteä Mazdan lehdistö- ja vaikuttajamarkkinointimatkalle Portoon tänä syksynä, niin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä. Rakastan autoilua upeissa maisemissa, ja Dourojoen laakso taatusti tarjosi sitä kaikkine herkkuineen. Kuuluisin maisemareiteistä on Estrada Nacional 222, joka tarjoilee Dourojoen laakson parhaat palat.

Porto ja Dourojoen laakso autoillen

Dourojoen laakso on yksi Euroopan parhaista autolomakohteista.

Dourojoen laakso on yksi Euroopan parhaista autolomakohteista.

F = Fremont Street

Fremont Streetiltä kaikki alkoi Las Vegasissa, ja muutaman vuosikymmenen jälkeen se on palannut uuteen loistoonsa. Vaikka suurin osa turisteista lomailee kuuden kilometrin päässä olevalla The Stripillä, niin Fremont Street on tänä päivänä Las Vegasin ehdoton kohokohta. Maailman suurin videotaulu kattaa 150 metrin matkalta koko kadun, ja show on sen mukaista. Tätä ei kannata missata Las Vegasissa!

Freamont Streetin päällä on maailman isoin videotaulu.

Freamont Streetin päällä on maailman isoin videotaulu.

G = Gulf-baari

Yksi Suomen sympaattisimmista baareista sijaitsee Loviisan Ruotsinkylällä. Luontomatkailijoiden se on helppo yhdistää Valkmusan kansallispuistoon, kun taas kulttuurimatkailijat suuntaavat Strömforsin ruukkikylään. Toki Gulf-baari itsessään on nähtävyys, sillä se on ainutlaatuinen 70-luvun alun sisustuksineen. Taattua Aki Kaurismäki-kamaa keskellä ei mitään!

Valkmusan kansallispuisto – tutustumista pieniin yksityiskohtiin

Gulf-baarissa aika on pysähtynyt 50 vuoden päähän.

Gulf-baarissa aika on pysähtynyt 50 vuoden päähän.

H = Hakametsä

Tampereen Ilves ja Hakametsä ovat olleet edelläkävijöitä suomalaisessa jääkiekkoilussa vuosikymmenten ajan. Itse olen nähnyt Hakametsässä yli 1000 jääkiekko-ottelua niin Ilveksen, Tapparan kuin Kooveen toimiessa kotijoukkueena. Sen lisäksi monet muut tapahtumat niin urheilun kuin viihteen osalta on ollut osa Hakametsän ja omaa historiaani. Hakametsä sai arvoisensa päätöksensä, ja on aika siirtyä jatkamaan tamperelaista Koulukadun tekojääradalta alkanutta kiekkoiluperinnettä uudelle kansiareenalle aivan Tampereen keskustaan.

Kiitos Ilves ja Hakametsä 1965-2021!

Kiitos Ilves ja Hakametsä 1965-2021!

I = Ikaalisten kylpylä

Edellisestä Ikaalisten kylpylän vierailusta oli vierähtänyt jo aikaa, mutta puolison vanavedessä viikonloppu meni Lauri Tähkän keikan ympärille rakennettuna. Itse kylpylä jätettiin väliin, mutta Lauri Tähkä oli juuri niin hyvä kuin aina keikalla. On käsittämätöntä nähdä keikasta toiseen, kuinka kaikkien 18 – 68 vuotiaiden naisten pikkuhousut pyörivät jaloissa koko keikan ajan – ja varmasti myös muutaman miehen pitkät kalsaritkin. Suomen kovin keikka-artisti, mitä miesesiintyjiin tulee!

J = Jokioinen

Jokioisen mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat Museorautatie ja Elonkierto. Varsinkin jälkimmäinen on hyvä kohde jokaisen suomalaisen sivistää itseään maataloudesta. Kasvillisuuden lisäksi nähtävillä on myös kotieläimiä, joten se sopii erinomaisesti myös perheen pienimmille.

Elonkierrossa on esiteltynä niin auringonkukat kuin mallasohrat.

Elonkierrossa on esiteltynä niin auringonkukat kuin mallasohrat.

K = Kouvola

Kouvola eli Kouvostoliitto on Suomen vähiten mediaseksikäs kaupunki kotimaanmatkailua markkinoidessa. Tai niin sitä luulisi, sillä Kouvola on varsinkin monen lapsiperheen mieleen Tykkimäen huvipuistoineen, Aquaparkkeineen ja Kouvolan keskustan uudistetun liikennepuiston myötä. Itseä kiinnosti tietysti Kouvolan betoninen arkkitehtuuri ja olutkulttuuri, jotka onnistuivat yllättämään positiivisesti. Eikä lähialueen Repoveden kansallispuisto eikä Verlan ruukki Kouvolan kiehtovuutta vähennä. Mikäli varaa ei ole siis mennä katsomaan Moskovan lähiöiden betonihelvettiä, Kouvola on huomattavasti halvempi vaihtoehto!

Repoveden kansallispuisto on Kouvolan kohokohtia.

Repoveden kansallispuisto on Kouvolan kohokohtia.

L = Los Angeles

Pomppulennot ovat kiehtovampia kuin suorat, joskaan ei tietysti ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja. Hyvällä omalla tunnolla voi kuitenkin pomputella silloin, kuin kohdekaupunkien välillä ei ole suoria lentoja tarjolla. Itse nautin Enkelten kaupungista ja lähinnä sen yhteyteen kasvaneista lähikaupungeista tällä kerralla vain lentokoneen ikkunasta. Toki ehdin nauttimaan parit upeat paikalliset pienpanimo-oluet LAXin kentällä ennen jatkolentoa Las Vegasiin.

LA, Rock & Beer

LA, Rock & Beer

M = Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto ja käynti kolmen valtakunnan rajapyykillä oli ehdottomasti vuoden paras retkeilypäivä! Tiukka parinkymmenen kilometrin patikointi erämaamaisemissa oli sellainen elämys, että sen muistaa lopun elämäänsä. Eikä hullumpaa ollut seuraavana päivänä Kilpisjärvellä Saanan valloituskaan. Suomi on upea maa, ja varsinkin Suomineidon käsivarressa sen tuntee joka solullaan.

Mallan luonnonpuisto ja kolmen valtakunnan rajapyykki

Täydellinen retkipäivä takana Suomen vanhimmassa luonnonpuistossa.

Täydellinen retkipäivä takana Suomen vanhimmassa luonnonpuistossa.

N = Nevada Brew Works

Oluenmakuisten unelmareissujen vuoden kohokohta oli ehdottomasti Hendersonin ja Las Vegasin alueen pienpanimokulttuuri. Itse vierailin usean panimon taproomissa, joissa tuli nautittua todella korkeatasoisia IPA-oluita. Las Vegas onkin olutmatkailijoille todella huikea kohde, aivan maailman kärkipään olutkaupunkeja!

Nevada Brew Works - olutkulttuuria parhaimmillaan.

Nevada Brew Works – olutkulttuuria parhaimmillaan.

O = Ounasvaara

Ennen tätä vuotta Rovaniemi on ollut vain ohikulkukaupunki Lappiin, mutta kolme eri reissua Rolloon sai minut rakastumaan joulupukin kotikaupunkiin. Rovaniemen ehdoton kohokohta on Ounasvaara, jonka huipulta löytyy upeiden ulkoilumaastojen lisäksi yksi Suomen parhaista hotelleista Laplands Hotel Ounasvaara. Sen huippuravintolassa Sky Ounasvaarassa on mukava nauttia illallista nautinnollisen aktiivilomailupäivän jälkeen – oli sitten kyseessä talvi, kevät, kesä tai syksy. Rovaniemi ja Ounasvaara on huippuyhdistelmä aktiivilomailijalle sekä ruokamatkailijalle!

Talviloma Rovaniemellä – Lappi alkaa Ounasvaaralta

Rovaniemen keskustan vieressä sijaitseva Ounasvaara on monipuolinen hiihtokeskus.

Rovaniemen keskustan vieressä sijaitseva Ounasvaara on monipuolinen hiihtokeskus.

P = Porto

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto on varsin kompakti kokonaisuus Dourojoen rannalla. Nähtävyydet ovat nopeasti kierretty, joten on aika keskittyä oleelliseen eli syömiseen ja juomiseen. Kaupungin tunnus portviini on monelle liian väkevä jälkiruokaviini, mutta portviinipohjaiset drinkit sopivatkin sitten jo useimmalle nautiskelijalle.

Portviini sopii hyvin myös drinkkeihin. Nämä nautittiin heti viinikellarivierailun jälkeen Sandemanin terassilla.

Portviini sopii hyvin myös drinkkeihin. Nämä nautittiin heti viinikellarivierailun jälkeen Sandemanin terassilla.

Q = (Four) Queens

Four Queens on yksi klassisimmista Las Vegasin kasinoista. Pokeripöydässä “neljä kuningatarta” on aina All-In, ja Four Queensissä se olisi jo uskomattoman upea tilanne pelikassan kohottamisen kannalta.

Four Queens on yksi downtownin tunnetuimpia kasinoita.

Four Queens on yksi downtownin tunnetuimpia kasinoita.

R = Rodeo

Rodeo on keskilännessä erittäin suosittua ja kansallisen rodeoliiton mestaruuskilpailut ovat todella iso tapahtuma vuosittain Las Vegasissa. Suomessa laji ei menisi kyllä läpi härkien lassottamisineen ja ratsastuksineen, mutta pitkät perinteet omaavat lajit kyllä kieltämättä kiehtovaa katseltavaa paikan päällä.

Rodeon kansalliset mestaruuskisat keräävät lajin fanit Las Vegasiin pariksi viikoksi.

Rodeon kansalliset mestaruuskisat keräävät lajin fanit Las Vegasiin pariksi viikoksi.

S = Sandeman

Mikäli tarvitsee valita yksittäinen kohokohta matkailussa vuonna 2021, niin se oli ehdottomasti vierailu Sandemanin viinikellareissa viininmaisteluineen. Kellarien laajuus yllätti itseni totaalisesti, ja samaten niiden upeus erikokoisinen tammitynnyreineen. Ehdottomasti Porton reissun kohokohta ja makumatkailijoille “pakollinen käyntikohde”.

Sandemanin viinikellarit Portossa & portviini tasting

Värikin sen kertoo - laatuna White.

Värikin sen kertoo – laatuna White.

T = Telliskivi

Tallinnassa tulee käytyä vuosittain makumatkalla ja viime vuosina useammat kerrat on tullut vietettyä aikaa Telliskivessä. Se on sopivan rosoinen, mutta samalla laadukas niin juoma- kuin ruokakulttuurin puolesta. Tietysti myös Fotografiska täydentää kokonaisuuden, ja se on helppo yhdistää kävellen myös Noblesserin alueeseen.

Depoo & Telliskivi on Tallinnan iltaelämän keskuksia.

Depoo & Telliskivi on Tallinnan iltaelämän keskuksia.

U = Uusi Apteekki

Oma suosikkiolutravintolani Turussa on ollut jo vuosia Uusi Apteekki. Viihtyisä sisustus yhdistettynä laadukkaaseen olutvalikoimaan on sellainen yhdistelmä, mikä saa kerta toisensa jälkeen menemään uuteen apteekkiin. Tänä vuonna taisi tulla juotua siellä myös vuoden kallein yksittäinen olut, kun piti nauttia pitkästä aikaa Westvleterin XII:sta.

Oluen ystävät Uudessa Apteekissa.

Oluen ystävät Uudessa Apteekissa.

V = Vuokatti

Sotkamossa sijaitseva Vuokatti on ympärivuotinen aktiivilomailijan paratiisi. Kesäkaudella Katinkullan golfkentät harjoituskenttineen on golfarin unelmakohde, sillä aikaa ei kulu siirtymiin päivän aikana. Näin ollen golflomalla ehtii tekemään paljon muutakin kuin pelata golfia, mikä ei usein onnistu golfkohteita miettiessä.

Golfloma Katinkullassa – golfia ja aktiivilomailua

Hiidenportin kansallispuistossa on tarjolla upeita rotkomaisemia Vuokatissa.

Hiidenportin kansallispuistossa on tarjolla upeita rotkomaisemia Vuokatissa.

W = Wynn

Las Vegasissa eri kasinoiden kiertely kuuluu asiaan, sillä sen verran erilaisia ne ovat. Wynn on yksi uusimmista ja kauneimmista – todellinen viiden tähden hotelli epätodellisessa keitaassa.

Wynnin puutarha on upea.

Wynnin puutarha on upea.

X = Red X

Scotty Cameronin Red X putteri on Holiday Clubin golfbrändilähettilään luottovaruste kierrellessä Suomen golfkenttiä ja kertoessa vinkkejä golfmatkailuun.

Y = Yamaha

Kesäinen päivä Lappeenrannassa oli tutustumista siniseen Saimaaseen. Ensiksi tuli käytyä katsastamassa Viipurin kanavan ensimmäinen eli Mälkiän sulku laivaristeilyllä. Heti perään vuokrasimme Yamahan vesijetit ja tutustuimme vielä vesistöön vesiskoottereilla. Vauhdikasta menoa yhdistettynä maisemien katseluun – tykkäsin kovasti!

Kaunis kesäpäivä Saimaalla - taustalla Sorjosesta tuttu Luukkaansalmen silta.

Kaunis kesäpäivä Saimaalla – taustalla Sorjosesta tuttu Luukkaansalmen silta.

Z = Zero Point

Kesällä tuli lasketettua kesäkelkkarata Levin rinteillä, jonne liput ostetaan Zero Pointista. Kabiinihissillä ylös eturinteiden huipulle ja kesäkelkalla alas – mukavaa puuhaa! Tällä kerralla laskettelin rauhallisemmin, edellisellä kerralla pari vuotta takaperin tuli otettua kunnon lipat kokeilemalla laskea alas niin kovaa kuin mahdollista – no onnistuihin se lopulta.

Levin kesäkelkkaradalla ei ole ruuhkaa, toisin kuin talvella samoilla rinteillä.

Levin kesäkelkkaradalla ei ole ruuhkaa, toisin kuin talvella samoilla rinteillä.

Å = Åbo

Perinteitä pitää olla. Turussa tosin tuli vietettyä normaalia vähemmän aikaa vuonna 2021, mutta yksi erinomainen makumatkaviikonloppu oli silti ohjelmassa. Turku onkin itselle Suomen ruokapääkaupunki, sillä Aurajoen rantaan on keskittynyt upea ravintolakokonaisuus. Näin ollen siirtymiin ei kulu aikaa, kun kiertelee kaupungin parhaat ruoka- ja juomapaikat samalla jokivarren maisemista nauttien.

Ä = Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä

Savukoskella sijaitsevalla Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkän suolla ei tullut retkeiltyä, mutta usealla muulla suolla sitä vastoin tuli. Äänekosken ohi tuli ajeltua useampaan otteeseen matkalla pitkospuille, täytyisi käydä tutustumassa tähän tehdaspitäjään joku kerta tarkemmin. Mitä tulee itse suoalueisiin, niin parhaat löytyivät tänä vuonna Käsivarren Lapista.

Tupasvillat ovat suon kuningattaria.

Tupasvillat ovat suon kuningattaria.

Ö = Ravintola Ö

Korona on kurittanut erityisesti ravintoloita ja varsinkin Tallinnassa monet huippuravintolat kuten Ö oli sulkenut ovensa. Tämä on todella harmillista ja vain aika näyttää, avautuuko muutamat vanhat suosikkiravintolat enää ollenkaan. Monet Tallinnan ravintoloista on vaihtaneet nimeään ja uusia on avattu. Toivottavasti koronapandemia saadaan nujerrettua pikaisesti ja pahasti kärsinyt ravintola-ala saadaan uuteen nousuun. Ainakin itse odotan sitä innolla, että pääsisi ympäri maailmaa makumatkailua harrastamaan.

Tallinnan parhaat ravintolat

Oluenmakusia unelmareissuja,
-Kohteena maailma / Rami

Lue lisää vuosikatsauksia reissuista:

Turvallinen matkustaminen koronan jälkeen