Kokemuksia koronakäytännöistä Virosta, Espanjasta ja Portugalista

Matkustaminen koronan jälkeen on muuttunut merkittävästi moneltakin osin, ja maakohtaiset matkustuskäytännöt muuttuvat useasti. Onkin erittäin oleellista ottaa ennen matkaa varaamistaan selvää kohdemaan koronarajoitteista, tarvittavista matkustusasiakirjoista ja noudatettavista säännöistä. Tilannetta pitää tarkkailla lähtöpäivään saakka, sillä käytännöt elävät ja tulevat elämään koko ajan vielä pitkän aikaa. Turvallinen matkustaminen koronan jälkeen on mahdollista, kunhan noudattaa annettuja ohjeita ja käyttää tervettä järkeä. Matkakohteiden valinnalla on myös merkitystä, kuinka turvallista matkustaminen on – näinhän se oli jo ennen koronaakin.

Viimeisen puolentoista kuukauden aikana olen reissannut niin Virossa, Espanjassa kuin Portugalissa. Yhtäläisyyksiä näissä maissa oli paljon koronaan liittyvien käytäntöjen suhteen, mutta myös eroavaisuuksiakin löytyi. Kokosin tässä yhteen asioita, mitä on hyvä huomioida kohteista riippumatta matkailussa tällä hetkellä.

Maskin käyttö sisätiloissa on pakollista useammassa maassa tällä hetkellä.

Maskin käyttö sisätiloissa on pakollista useammassa maassa tällä hetkellä.

Sähköinen rokotustodistus kahdesta rokotuksesta

Tällä hetkellä on enemmän sääntö kuin poikkeus se, että sähköinen rokotustodistus kahdesta saadusta koronarokotteesta vaaditaan matkustusluvan saamiseen lähes jokaiseen maahan. Maakohtaisesti on eroja mitä rokotteita hyväksytään, mutta Suomessa käytetyt rokotteet näyttävät kelpaavaan erinomaisesti kohdemaihin. Vaihtoehtoisesti negatiivinen todistus 72 h tuntia vanhana voi riittää, mutta sen avulla matkailu on huomattavasti monimutkaisempaa kuin koronatodistuksen omaavilla.

Koronarokotuskäytännöt Viro

Viroon matkustaessa laivalla sähköistä rokotustodistusta ei kysytty missään, mutta Tallinnassa hotelliin kirjautuessa sitä tarvittiin. Kun todistuksen esitti, laitettiin avainkorttiin erillinen tarra, jotta hotellissa vierailun aikana pystyi jo sillä näyttämään ravintoloihin ja kylpylään koronarokotuksen voimassa olosta.

Suosittelen tulostamaan koronatodistuksia muutaman reissulle paperisena mukaan, niin sitä voi näyttää tarvittaessa. Tällöin kenenkään ei tarvitse antaa vieraiden ihmisten lääppiä omaa puhelinta eikä mahdollinen netin häiriöt siinä kohtaa muodostu ongelmaksi. Samoin sähköisen rokotustodistuksen QR-koodi on kannattanut samaisesta syystä tallentaa näyttökuvaksi puhelimeen, niin ei tarvitse alkaa etsimään sitä kysyttäessä, mikäli ei halua näyttää paperista todistusta.

Tallinnassa jokaiseen ravintolaan mennessä ja esimerkiksi keksijäkeskus Protoon kysyttiin koronatodistukset sisäänpääsyn varmistamiseksi. Poikkeuksen sääntöön luonnollisesti teki Raatihuoneen turistirysäterassiravintola, joissa kiinnostaa enemmän asiakkaiden rahat kuin toimenpiteet koronan taltuttamiseksi.

Tallink Spa hotelli merkkasi tarralla, että koronarokotustodistus on kunnossa.

Tallink Spa hotelli merkkasi tarralla, että koronarokotustodistus on kunnossa.

Protoon mennessä tarkastettiin koronarokotustodistus.

Protoon mennessä tarkastettiin koronarokotustodistus.

Koronarokotuskäytännöt Kanariansaaret Espanja

Espanjaan matkustaessa täytyy täyttää virallinen lomake siitä, että on saanut kaksi rokotetta eli omaa koronarokotustodistuksen. Tämä todistus tulee täyttää kolme vuorokautta ennen matkustamista, mutta siten, että ilmoittaa lähtöselvityksen jälkeen oman istumapaikkansa. Toki siihen voi kirjoittaa paikaksi mitä tahansa, mutta näiden lomakkeiden idea on juuri siinä, että mahdolliset tartuntaketjut saadaan jäljitettyä istumapaikkojen mukaan!

Hotelliin kirjautuessa rokotustodistus vaadittiin, mutta ravintoloissa sitä ei kysytty ainakaan Kanariansaariin kuuluvalla Gran Canarialla.

Koronarokotuskäytännöt Portugali

Portugaliin vaaditaan Espanjan tapaan täytetty lomake, jossa todistaa saaneensa koronarokotukset. Lomake tarkastettiin ennen koneeseen nousua Helsingissä, aivan samoin kun Espanjaan mentäessä se kysyttiin lähtöportilla.

Portugalissa koronarokotustodistus tarkistettiin hotelliin kirjautuessa, mutta ravintoloissa sitä ei erikseen kysytty.

Maskin käyttäminen matkustaessa

Laivalla maskin käyttö vaaditaan sisätiloissa, mutta käytännössä sitä ei näytetty käyttävän istuessa oli sitten syömässä taikka juomassa. Lentoliikenteessä maski pitää olla kertakäyttömaski eli kangasmaskeja ei hyväksytä. Samoin lentokentillä vaaditaan maskin käyttäminen, eikä siitä ole lipsuttu missään kohdemaassa. Koneessa ilman maskia voi olla vain ruokailun ja juomatarjoilujen ajan.

Uskomattoman paljon lentoemännät joutuivat huomauttamaan maskien käytöstä reittilennolla Las Palmasiin, jossa suurin osa matkustajista oli lomamatkailijoita. Ei luulisi olevan niin vaikeaa noudattaa sääntöjä, että maski pidetään kunnolla päässä lentokoneessa!

Megastarilla maskin käyttö sisätiloissa lisää matkustamisen turvallisuutta.

Megastarilla maskin käyttö sisätiloissa lisää matkustamisen turvallisuutta.

Lapset ja maskin käyttäminen

Erityisesti on huomioitavaa se, että seitsemän vuotta vanhemmat lapset joutuvat käyttämään maskia lentokoneessa ja lentokentillä. Samoin Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla käyttämässämme hotellissa sisätiloissa ja hotellin alueella liikkuessa ulkonakin oli yli seitsemänvuotiaille lapsille maskin käyttö myös pakollista. Manner-Portugalissa maskin käyttö sisätiloissa on pakollista kaikilla kymmennen vuotiaista ylöspäin, Madeiralla kuusivuotiaista ylöspäin.

Maskien käyttö lentokoneissa on myös yli seitsemän vuotiailla lapsilla pakollista.

Maskien käyttö lentokoneissa on myös yli seitsemän vuotiailla lapsilla pakollista.

Maskin käyttäminen sisätiloissa

Virossa huomasin sen, että sisätiloissa maskeja käytettiin yhtä vaihtelevasti kuin nykyään Suomessa. Osa käyttää ja osa ei. Ero Portugaliin ja Espanjaan on silmiinpistävä, sillä molemmissa kaikilla ovat maskit sisätiloissa! Sama koskee julkista liikennettä eli ainoastaan ulkona voi olla ilman maskia, jos on yli puolentoista metrin turvavälimahdollisuus käytössä.

Sandemanin portviinikellarissa oli maskipakko, niin kuin kaikissa sisätiloissa Portugalissa.

Sandemanin portviinikellarissa oli maskipakko, niin kuin kaikissa sisätiloissa Portugalissa.

Maailman kauneimpaan kirjakauppaan Livrario Lelloon Portossa tutustutaan maskit päässä.

Maailman kauneimpaan kirjakauppaan Livrario Lelloon Portossa tutustutaan maskit päässä.

Muita huomioita matkailusta koronan jälkeen

Ympäri maailmaa monet ravintolat ovat lopettaneet toimintansa tai samoihin tiloihin on avattu uusia ravintolakonsepteja uusilla nimillä. Kapasiteettiä on selvästi vähemmän kuin ennen, joten pöytävaraukset ovat entistäkin tärkeämpi itselle miellyttäviä ravintolaelämyksiä etsiessä.

Monessa ravintolassa on yleistynyt tapa, että ruoka- ja juomalistat luetaan QR-koodilla paperisten menujen sijaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kännykään kannattaa ladata QR-koodilukija ja nettiyhteys täytyy pelata myös ulkomailla. EU:n alueella datapaketti kuuluu käytännössä suomalaisten matkapuhelinoperaattorien normaalitaksoihin, joten se ei ole ongelma. Muualla päin maailmaa tästä voi syntyä turhankin paljon kustannuksia.

Hotelleissa huoneiden siivousväliä on saatettu selvästi harventaa, toisaalta kestävän matkailun nimessä esimerkiksi pyyhkeitä on muutenkin turha päivittäin vaihdella.

Hotelleissa on siivousta tehostettu monella tapaa. Esimerkiksi Espanjassa aurinkotuolit puhdistettiin desifiointiaineella päivittäin, minkä toivisi esiintyvät lopun elämää yleisen viihtyvyydenkin kannalta. Vastaavasti Portugalissa aamupalalle jaettiin jokaiselle omat ottimet, millä sai ainoastaan ottaa ruokaa aamupalan noutopöydästä.

Eri nähtävyyksien ja tapahtumapaikkojen aukiolot kannattaa tarkistaa huolella etukäteen, sillä monia kohteita on koronan takia sulkenut toistaiseksi toimintansa. Osa paikoista on auki, mutta pienemmällä kapasiteetillä ja kevennetyillä palveluilla. Suosituimpiin nähtävyyksiin on hommattava hyvissä ajoin liput etukäteen. Erilaiset konsertit ja urheilutapahtumat saattavat vaatia koronarokotustodistusta tapahtumaan osallistumiseen.

Ulkotiloissakin saattaa olla ohjeistusta, miten pitää liikkua alueilla. Esimerkiksi Kanariansaarilla on yleistynyt käytäntö, että nuolilla on ohjeistettu haluttuja kulkusuuntia hotellien alueilla. Samaa oli nähtävissä myös esimerkiksi Las Palmasin kuuluisalla rantabulevardilla, missä oli maalattu katukivetykseen halutut kulkusuunnat bulevardin eri puolille.

Ravintoloihin pöytävaraukset ovat entistäkin tärkeämpiä ympäri maailmaa.

Ravintoloihin pöytävaraukset ovat entistäkin tärkeämpiä ympäri maailmaa.

Maroa Beach ravintolan baaripöydän keskipaikat olivat poissa käytöstä.

Maroa Beach ravintolan baaripöydän keskipaikat olivat poissa käytöstä.

QR-koodien käyttö on yleistynyt ruokalistojen näyttämiseen.

QR-koodien käyttö on yleistynyt ruokalistojen näyttämiseen.

Tallinnan vanhakaupunki näyttää oudolta, kun villatuotteita myyneet mummut ovat kadonneet muurin reunuksilta.

Tallinnan vanhakaupunki näyttää oudolta, kun villatuotteita myyneet mummut ovat kadonneet muurin reunuksilta.

Gran Canarialla toimiva lännenkylä Sioux City Park oli toistaiseksi koronan takia suljettuna.

Gran Canarialla toimiva lännenkylä Sioux City Park oli toistaiseksi koronan takia suljettuna.

Summa summarum: Turvallinen matkustaminen koronan aikaan niin Suomessa kuin ulkomailla on mahdollista. Kannattaa tutustua huolella kohdemaan koronarajoituksiin, jotta ei tule mitään ikäviä yllätyksiä matkalle lähtiessä. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin on tällä hetkellä mahdollista taas matkustaa, mutta sinne tarvitsee sähköisen rokotustodistuksen lisäksi myös 72 h tuntia ennen maahan saapumista otetun negatiivisen koronatestauksen. Näin olen tulevalle työreissulle Las Vegasiin on tiedossa yksi lisäohjelmanumero reissuvalmisteluihin, mikä on huomioitava matkajärjestelyjä tehtäessä. Lomareissua miettiessä matkustan mieluummin tällä hetkellä kohteisiin, jonne pääsee hieman helpommin pelkän koronarokotustodistuksen avulla.

Turvallisia reissuja toivottaen,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Millaisia kokemuksia ja kysymyksiä sinulle on tullut mieleen matkustamisesta koronan jälkeen?

Vuonna 1422 perustettu Raadinapteekki Viron Raatihuoneen torin laidalla on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut apteekki. Se on selvinnyt useasta kulkutaudista ja tulee selviämään koronastakin.

Vuonna 1422 perustettu Raadinapteekki Viron Raatihuoneen torin laidalla on Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut apteekki. Se on selvinnyt useasta kulkutaudista ja tulee selviämään koronastakin.