Tutustumisretki portviinin valmistamiseen ja historiaan

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto tunnetaan ympäri maailmaa ennen kaikkea portviinistä. Siksi Portoon tutustuminen kannattaa aloittaa tutustumalla portviinien historiaan jossakin kaupungin tunnetuimmassa portviinikellarissa. Jokaisella portviinin tuottajalla on omat kellarinsa, ja ne sijaitsevat Dourojoen rannalla vastapäätä Portoa Vila Nova de Gaiassa. Itse asiassa Vila Nova de Gaia on oma kaupunkinsa, joten todellisuudessa se on portviinin valmistuksen mekka eikä varsinaisesti itse Porto.

Kävin tutustumassa portviinin historiaan yhden maailman tunnetuimman valmistajan Sandemanin viinikellarissa Dourojoen rannalla. Odotukset olivat korkealla, mutta ne jopa ylittyivät omalle mediaryhmälle järjestetyllä yksityiskierroksella.

* Kaupallinen yhteistyö Sogrape ja Pernod Ricard Finland.

Sandemanin viinikellarikierros yhdistettynä....

Sandemanin viinikellarikierros yhdistettynä….

... asiantuntevaan portviinitastingiin.

… asiantuntevaan portviinitastingiin.

Sandeman – edelläkävijä portviinin historiassa

Suuri siirtomaasota Iso-Britannian ja Ranskan välillä 1700-luvun puolivälissä pakotti englantilaisten etsimään uusia alueita viinin valmistukseen Ranskan sijaan. Skotlantilainen George Sandeman perusti yrityksensä Lontooseen vuonna 1790, ja hän alkoi matkustelemaan säännöllisesti Espanjassa ja Portugalissa etsimässä sopiva kohteita viinitiloilleen. Vuodesta 1797 lähtien Sandeman alkoi säilyttämään portviinejään Vila Nova de Gaiaan perustetuissa kellareissa, joista tänäkin päivänä portviiniä kuljetetaan ympäri maailmaa. Sandeman oli monessa asiassa edelläkävijänä, ja hänen perintönsä elää ikuisesti viinintuottajien maailmassa.

Vuonna 1805 George Sandeman merkitsi kuumalla raudalla omat nimikirjaimensa GSC (George Sandeman & Co) polttomerkiksi jokaiseen tammitynnyriin, jossa kuljetettiin Sandemanin portviiniä. Tämän jälkeen tämä tapa yleistyi muiden viinintekijöiden keskuudessa.

Vuonna 1835 Sandeman oli noussut maailman suurimmaksi portviinin tuottajaksi ja sen kokonaisosuus maailman portviinimarkkinoista oli 12 %.

Vuonna 1877 Sandeman rekisteröitiin viralliseksi tavaramerkiksi Englannissa, ja on siten yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista rekisteröidyistä tavaramerkeistä. Samoin Sandeman on yksi maailman ensimmäisistä viinintuottajista, jotka alkoivat laivaamaan viiniä etiketillä varustetuissa lasipulloissa. Samoin Sandeman oli ensimmäisiä viinintuottajia, jotka alkoivat tekemään painosjulisteita.

Sandeman on edelleen saman suvun omistuksessa seitsemännessä polvessa. Nykyään Sandeman kuuluu maailmankuuluun Sograpen alkoholi-imperiumiin.

Sandemanin rakennus on näyttävän näköinen vuodelta 1805.

Sandemanin rakennus on näyttävän näköinen vuodelta 1805.

Sandemanin näyttelytilassa oli mielenkiintoisesti esitetty historiaa myös lukuisten valokuvien avulla.

Sandemanin näyttelytilassa oli mielenkiintoisesti esitetty historiaa myös lukuisten valokuvien avulla.

George Sandeman oli ensimmäinen, joka alkoi polttomerkitä omia tammitynnyreitään.

George Sandeman oli ensimmäinen, joka alkoi polttomerkitä omia tammitynnyreitään.

Sandemanin viinikellarivierailu & tasting

Sandemanin viinikellarit ja vierailukeskus sijaitsee aivan Dourojoen rannalla Vila Nova de Gaiassa. Vastarannalla on upea Porton kaupunki, jonne pääsee helposti kävellen Gustav Eiffelin suunnitelemaa Ponte Dom Luis -terässiltaa pitkin. Sandemanin viinikellareihin tutustuu vuosittain 120000 henkilöä, ja varattavissa on erilaisia opastettuja kierroksia ja viinitastingejä.

Tutustuimme yksityiskierroksella Sandemanin viinikellareihin, ja sen jälkeen nautimme viiden portviinin tastingin. Kokonaisuus kesti kolmisen tuntia, kun normaalit varattavat turistikierrokset ovat hieman yli tunnin pituisia. Näin ollen saimme huomattavasti syvemmän katsauksen portviinin historiaan, mikä olikin varsin mielenkiintoinen kokemus.

Porton keskusta Vila Nova de Gain puolelta kuvattuna. Sandemanin viinikellarin sijainti on helposti nähtävissä.

Porton keskusta Vila Nova de Gain puolelta kuvattuna. Sandemanin viinikellarin sijainti on helposti nähtävissä.

Sandemanin vierailukeskuksen ja viinikellarien oven edessä on eri vuosina mitatut Dourojoen veden korkeudet.

Sandemanin vierailukeskuksen ja viinikellarien oven edessä on eri vuosina mitatut Dourojoen veden korkeudet.

Sandemanin Viinikellarit on yksi kaupungin upeimpia nähtävyyksiä.

Sandemanin Viinikellarit on yksi kaupungin upeimpia nähtävyyksiä.

Vierailulla Sandemanin viinikellareissa. The Dom on Sandemanin maailmankuulu ikoninen hahmo.

Vierailulla Sandemanin viinikellareissa. The Dom on Sandemanin maailmankuulu ikoninen hahmo.

Saisiko olla lasillinen portviiniä?

Portviini, on parhaimmillaan jälkiruokaviininä. Koska portviini on vahva noin 20 % viini, niin sen “normaaliannos” on 6 cl. Portviini onkin erinomainen seurustelujuoma silloin, kun sitä nautitaan lasillinen tai kaksi. Aurinkoisena kesäpäivänä portviini on parhaimmillaan osana drinkkejä, joita on kiva nauttia “pääkallopaikalla Dourojoen rannalla” Portossa tai Vila Nova de Gaissa.

Sandemanin viinikellarivierailun ja tastingin jälkeen jäimme nauttimaan lämpimästä syyspäivästä Sandemanin The George – Gastro & Coctail Bar -terassille.

Portviini sopii hyvin myös drinkkeihin. Nämä nautittiin heti viinikellarivierailun jälkeen Sandemanin terassilla.

Portviini sopii hyvin myös drinkkeihin. Nämä nautittiin heti viinikellarivierailun jälkeen Sandemanin terassilla.

Sandemanin edessä on viihtyisä terassi, josta saa virkistäviä juomia ja pientä purtavaa.

Sandemanin edessä on viihtyisä terassi, josta saa virkistäviä juomia ja pientä purtavaa.

Mikäs näissä maisemissa on istua alas ja nauttia elämästä.

Mikäs näissä maisemissa on istua alas ja nauttia elämästä.

Dourojoki ja vastapuolella oleva Porton kaupunki.

Dourojoki ja vastapuolella oleva Porton kaupunki.

White, Ruby & Tawny

Portviiniä on kolmea eri lajia: White, Ruby ja Tawny. Nimensä mukaisesti White on tehty valkoisista viinirypäleistä, rubyssä on käytetty molempia ja tummimmat portviinit ovat punaisista rypäleistä tehtyjä tawnyja. Makujen ero ja vahvuus on kuin juustoissa – edamjuusto sopii kaikille, sininen emmental tarvitsee jo hieman vahvempien makujen ystävää ja mustaleima emmental on vahvojen makujen ystäville. Omat suosikkini löytyvät luonnollisesti vanhemmista tawny:sta. Mitä vanhempi, sen parempi.

Portviineistä vahvimmat tawny-viinit ovat iältään vähintään seitsemän vuotta vanhojen viinilaatujen sekoituksia.

Mitäpä olisi viinikellarivierailu ilman kunnon maistelua?

Mitäpä olisi viinikellarivierailu ilman kunnon maistelua?

Mediaryhmä viihtyi erinomaisesti puolitoista tuntia kestäneessä tastingissä.

Mediaryhmä viihtyi erinomaisesti puolitoista tuntia kestäneessä tastingissä.

Värikin sen kertoo - laatuna White.

Värikin sen kertoo – laatuna White.

Sandeman portviinit valmistetaan vuosisatojen perinteitä kunnioittaen. Rypäleet kerätään syksyisin käsin Dourojoen laakson rinteiltä Quinta do Seixossa, jonka jälkeen niistä poistetaan karat ennen mehuksi puristamista. Rypäleisiin saadaan voimakas maku ja aromit, kun rypälemehun lisäksi viinin valmistuksessa käytetään myös kuoret. Halutun täyteläisyyden saavutettua viiniin lisätään vielä rypäleviinaa joukkoon, jolloin käyminen loppuu. Käymisen jälkeen viini pidetään Dourossa vielä seuraavan kevään ajan, jonka jälkeen se viedään Vila Nova de Gaiaan Sandemanin viinikellareihin erikokoisiin tammitynnyreihin säilytettäväksi.

Portviinien valmistus on vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä kestävä prosessi. Jokaisesta viinierästä on tarkat merkinnät tammitynnyreissä, mitä ne pitävät sisällään ja millaisten portviinien valmistukseen ne sopivat. Kaikkiaan tynnyreitä on yli 2000, ja vanhimmat viinilaadut on säilytetty siellä jo 75–80 vuotta. Joka vuosi viinit vaihdetaan toisiin tynnyreihin sekoittaen niitä sopivien laatujen kanssa. Viinintekemisen opit kulkevat sukupolvelta toiselle, kun yksi mestari kuolee, niin ryhmästä seuraava siirtyy tilalle.

Sandemanin viinikellarissa on noin 3,5 miljoonaa litraa viiniä, joten portviinin valmistus on pitkäkestoista puuhaa. Kellarista löytyy erillinen säilytysosia lasipulloissa oleville vintage-viineille, joita aina silloin tällöin vapautetaan myyntiin markkinoille. Vanhin vuosikerta on kellarissa vuodelta 1850.

Yksi mielenkiintoinen seikka on viinikellarin lattia, joka on kokonaan puusta.

Yksi mielenkiintoinen seikka on viinikellarin lattia, joka on kokonaan puusta.

Sandemanin isoimmat tammitynnyrit ovat valtavia.

Sandemanin isoimmat tammitynnyrit ovat valtavia.

Itse yllätyin siitä, kuinka erikokoisia tammitynnyreitä valmistuksessa ja säilytyksessä käytetään.

Itse yllätyin siitä, kuinka erikokoisia tammitynnyreitä valmistuksessa ja säilytyksessä käytetään.

Merkinnöistä selviää, millaisesta erästä on kysymys, paljonko sitä on ja millaista portviiniä siitä voi oletettavasti valmistaa.

Merkinnöistä selviää, millaisesta erästä on kysymys, paljonko sitä on ja millaista portviiniä siitä voi oletettavasti valmistaa.

Sandemanin vintage -vuosikerrat säilytetään niin ikään Sandemanin kellarissa.

Sandemanin vintage -vuosikerrat säilytetään niin ikään Sandemanin kellarissa.

Sandemanin vierailukeskuksen kaupasta löytyy jokaiselle sopivanhintaisia tuliaisia.

Sandemanin vierailukeskuksen kaupasta löytyy jokaiselle sopivanhintaisia tuliaisia.

Pari sanaa korkista

Yksi itselle mielenkiintoisista opeista Dourojoen laaksossa vierailuun liittyy korkkeihin. Kaikesta maailman korkista valmistetaan Portugalissa 50 % ja naapurimaa Espanjassa 30 %. Maailman suurin korkinvalmistaja Corticeira Amorim sijaitsee Porton alueella, ja sen valmistamia korkista valmistettuja tuotteita viedään yli 100 maahan maailmassa. Corticeira Amorimin erikoisuus on se, että se on hiilineutraalina yrityksenä miinuksella eli varsin kestävän kehityksen materiaalista on korkissa kysymys.

Jokaisen viinin nautiskelijan pitäisi tietää kaksi perusseikka korkeista: missä asennossa kyseinen pullo tulee säilyttää ja onko se tarkoitettu juotavaksi heti?

Luonnonkorkkeja valmistetaan monenlaisia erinäköisiin tarpeisiin. Jokaisen viininjuojan pitäisi tunnistaa se seikka, että korkin ulkomuodosta voi päätellä todella paljon sisällön säilytyksestä ja säilymisestä. Mikäli puhutaan ns. “korkkiruuveilla irrotettavissa korkeista”, niin ne ovat sellaisia, että niitä pitää säilyttää vaaka-asennossa – se takaa sen, että korkki ei kuivu, eikä arvokas juoma sen takia pilaannu. Toisaalta hyvä on myös ymmärtää, että tällaiset parempilaatuiset viinit saattavat jopa pitkässä juoksussa parantua.

Niin sanotut “vedä korkki irti ja laita se takaisin mallit” ovat sellaisia, että ne on tarkoitettu heti nautittavaksi. Tällaiset viinit eivät parane, vaikka niitä säilyttäisi pidempään, oli sitten kysymys portviinistä tai viskistä. Eli ne ovat tarkoitettu heti nautittavaksi ja niitä pitää aina säilyttää pystyssä! Avaamaton pullo säilyy sisällöstä riippuen kuukausia tai vuosia, mutta avatut juomat pilaantuvat helposti sisällöstä riippuen muutaman viikon tai kuukauden jälkeen. Siksi on parempi juoda tällaiset pieteetillä valmistetut juomat mahdollisimman pian pullotuksen ja avaamisen jälkeen. Esimerkiksi portviinit säilyvät keskimäärin avaamisen jälkeen kuukauden verran.

Vaikka olisi siis kysymys vuosikertaviinistä tai viskistä, niin “pystypullotuskorkki” kertoo sen, että juoma ei parane vaikka sitä säilytettäisiin pidempään – hyvin todennäköisesti huononee ja jopa jossain vaiheessa pilaantuu. Tämä on suurin syy siihen, että tavallisen tallaajan ei pitäisi ostaa Alkosta tai ulkomaanmatkoiltaan kuin pelkästään sellaisia juotavia, jotka ajattelee nauttivansa lähikuukausina. Suomeen on tuotu enemmän ulkomailta valitettavasti sellaisia valmiiksi kotona pitkään säilytettyjä pilaantuneita juomia “sitä oikeaa hetkeä odottamaan” kuin niitä, jotka ovat sillä hetkellä sen laatuisia kuin pitäisi.

Eli jos et ymmärrä korkkien päälle, niin juo kaikki juomat heti ostohetken jälkeen.

Kaksi hyvin eri käyttötarkoituksiin valmistettua korkkia.

Kaksi hyvin eri käyttötarkoituksiin valmistettua korkkia.

Korkkia käytetään paljon muuhunkin kuin viinipulloihin

Korkki on yllättävän monipuolinen materiaali ja sitä käytetään paljon muuhunkin asioihin kuin viinipullojen sulkijaksi kestävän kehityksen edelläkävijänä. Korkkia löytyy niin avaruussukkuloiden osista kuin sisustusesineistä. Urheilupuolella korkkia käytetään nyrkkeilyhanskoista lumilautoihin. Uusimpana korkin hyödyntäjänä on autoteollisuus, jossa Mazda edelläkävijänä on käyttänyt verraten kevyttä korkkia täyssähköisen Mazda MX-30 sisustuksessa.

Mazda on ensimmäinen autonvalmistaja, joka on hyödyntänyt kevyttä korkkia auton suunnittelussa.

Mazda on ensimmäinen autonvalmistaja, joka on hyödyntänyt kevyttä korkkia auton suunnittelussa.

Mazda MX-30:n valmistuksessa on hyödynnetty myös kierrätyskorkkia.

Mazda MX-30:n valmistuksessa on hyödynnetty myös kierrätyskorkkia.

Korkkia hyödynnetään monipuolisesti urheiluvälineistä sisustusmateriaaleihin.

Korkkia hyödynnetään monipuolisesti urheiluvälineistä sisustusmateriaaleihin.

Miten tutustua portviineihin Suomessa?

Paras tapa tutustua Portugaliin ja sen viineihin, on luonnollisesti matkustaa paikan päälle. Onneksi viinimatkailu onnistuu myös kotisohvalta, eli kannattaa tutustua Alkon valikoimaan maanosa kerrallaan. Kun tutustut portugalilaisiin viineihin, niin ei kannata unohtaa klassikko Matteus Roseeta! Se on oiva kevyt alkusysäys makumatkalle Portugaliin.

Punaviinejä Portugalista löytyy moneen lähtöön, mutta portviinit ovat jo harvemmassa. Itsellä omien “Porton kokemuksien” perusteella suosikkina on Sandeman Old Invalid Port, joka on klassinen punarypäläinen ruby-portviini. Toinen suosikkini on niin ikään klassisen Ferraira viinitilan LBV, jonka vuoden 2015 pikkupullossa hieman mausteisempana on myöskin helppo tutustumiskohde portviinien maailmaan. Ja kuten korkista huomaa, niin tämä portviini on tehty nautittavaksi heti!

Portviiniä Portossa ja vähän Vila Nova de Gaissakin – sekä kotonakin,
-Kohteena maailma / Rami

* Kaupallinen yhteistyö Sogrape ja Pernod Ricard Finland.

Lue lisää portviinistä, Portosta ja Dourojoen laaksosta:

Oon mä juonut portviiniä Portossa

Porto ja Dourojoen laakso autoillen

P.S: Tiedätkö mitä, että espanjanlainen sherry on portugalilaisen portviinin vastine! Kangasalan omat Kummelin pojat toivat kotikunnassani jo aikoinaan legendaarisesti Lakaisijat sketsissä Valdespinon Cream Sherryn näkyvästi esille – saisiko olla lasillinen sherryä?