Fukuokan vinkit

Lotta Watia

Lotta Watia

Parhaat Fukuokan vinkit Finnairin kesän uutuuskohteeseen listasi todellinen Japanin asiantuntija Lotta Watia, joka aloittaa Kohteena maailma -blogin “Vieraskynä” -sarjan.

Matkanjohtajana ja -oppaana työskentelevä Lotta on tunnettu matkabloggaaja, joka on pitänyt vuosia yhtä Suomen parhaista ellei parasta matkablogia nimeltä Unagidon. Lotan uusi blogi – Watia.fi – jatkaa siitä mihin Unagidon jäi, joten parhaat Aasian vinkit ja monet muut inspiroivat seikkailut löydät sieltä.

Itselle Japani teki erittäin syvän vaikutuksen ainoalla sinne suuntautuneella reissulla muutama vuosi takaperin. Koska itse en ole vielä blogiin mitään Japanista kirjoittanut, niin haluan tarjota lukijoilleni tietoa tästä upeasta maasta. Kukapa muukaan olisikaan paras siitä kertomaan, kuin huippusuosittu ja ihana Lotta Watia.

Vieraskynä: Vieraskynä -sarjassa matkailuun tavalla tai toisella liittyviä vinkkejä ja tarinoita kirjoittavat vierailevat tähdet. Postaus on kokonaan vieraskynäilijän käsialaa ja juttujen tarkoituksena on tarjota Kohteena maailma -blogin lukijoille elämyksiä mielenkiintoista asioista aiheen todellisen asiantuntijan voimin.

10 syytä matkustaa Fukuokaan – Lotta Watia

Fukuoka, joka tunnetaan myös nimellä Hakata, on Kyūshūn saaren suurin kaupunki eteläisessä Japanissa. 1,5 miljoonan asukkaan Fukuoka on ollut aikaisemmin vähän tuntemattomampi matkakohde, mutta se on ollut viime aikoina kaikkien huulilla, kun Finnair aloitti kesän alussa sinne suorat lennot Helsingistä. Sijaintinsa vuoksi Fukuokasta matkustaa helposti lautalla vaikkapa Busaniin Etelä-Korean puolelle, mutta kaupungissa itsessäänkin riittää paljon nähtävää ja tekemistä. Tiesitkö, että kamikaze-termi on saanut alkunsa Fukuokasta? Entäpä mitä yhteistä on japanilaisella sotasankarilla ja Tampereella? Se selviää näistä kymmenestä vinkistä Fukuokaan.

Fukuoka copyright Lotta Watia.

Fukuoka copyright Lotta Watia.

b1Tenjin – Fukuokan kaupallista keskustaa kutsutaan nimellä Tenjin. Täältä löytää useita ostoskeskuksia brändiliikkeineen ja laajan ravintolavalikoiman. Tenjinistä löytää parhaat izakaya-pubit ja myös muutaman länsimaalaistyyppisen klubin. Tarjolla on myös muun muassa vuorokauden ympäri auki oleva keilahalli ja useita pelihalleja. Tenjin ei koskaan nuku.

b2Tonkotsu raamen – Kun fukuokalaista, luuytimistä pitkään keitettyä herkkua on päässyt maistamaan, ei mikään nuudelisoppa enää vedä vertoja tonkotsu raamenille. Fukuokassa tonkotsu raamen -ravintolan haistaa jo kaukaa. Haju on todella voimakas, aluksi jopa paha. Tämä mielikuva kuitenkin häviää, kun tuoksun oppii yhdistämään herkulliseen raameniin. Japanin tunnetuin tonkotsu raamen -ketju on Ichiran, jonka päätoimipiste löytyy Fukuokan Tenjinistä. Varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin kannattaa varautua jopa tunnin mittaisiin jonoihin. Jonossa jokaiselle jaetaan lomakkeet (saatavilla myös englanniksi), jonka avulla voi tuunata oman nuudelisoppansa. Hyvää kannattaa odottaa.

Tonkotsu Raamen copyright Lotta Watia.

Tonkotsu Raamen copyright Lotta Watia.

b3Dazaifu – Lyhyen junamatkan päässä Fukuokasta sijaitsee historiallinen Dazaifu. Dazaifu oli pitkään yksi Japanin sotilaallisista ja hallinnollisista keskuksista, ja tänä päivänä sieltä löytyy suuri ja kaunis pyhäkköalue. Alue on erityisen kaunis keväällä kirsikankukinta-aikaan. Muista maistaa paikallista riisileivosta, jota myydään pääkadun varrella.

Dazaifu copyright Lotta Watia.

Dazaifu copyright Lotta Watia.

b4Noko-saari – Fukuoka sijaitsee meren rannalla. Lyhyen lauttamatkan päästä löytyy Noko-saari, joka on tunnettu erityisesti kesäisestä kukkaloistostaan ja herkullisista appelsiineistaan. Myös muina vuodenaikoina Noko-saarelle on mukava tehdä puolen päivän retki tutustuen sen luontoon ja mielenkiintoisiin kalliomuodostelmiin.

Noko-saari copyright Lotta Watia.

Noko-saari copyright Lotta Watia.

b5Ōhori-puisto – Ōhori on puisto keskellä Fukuokan kaupunkia. Puiston keskellä on suuri lampi, jonka ympäri kulkee lenkkeilyyn ja pyöräilyyn tarkoitettu rata. Kesäisin lampea pääsee ihailemaan myös polkuveneillä. Puiston vieressä sijaitsee Fukuokan taidemuseo ja perinteinen japanilainen kivipuutarha teehuoneineen.

Ohori-puisto copyright Lotta Watia.

Ohori-puisto copyright Lotta Watia.

b6Amiraali Togo – Automatkan päässä sijaitsee amiraali Togolle pyhitetty pyhäkkö. Suomalaiset tuntevat Togon Tampereella tuotetun Amiraali-oluen etiketistä. Historiallisena henkilönä amiraali Togo tunnetaan 1900-luvun alussa käydyn Venäjän-Japanin sodan voitokkaana sotasankarina. Amiraali-olutta ei enää myydä Suomessa, mutta japanilaisen version samoilla etiketeillä voi ostaa Togo-pyhäköltä. Pyhäkön vierestä löytyy myös pieni Togo-museo ja läheisen kukkulan päältä voi nähdä alueen, jossa voitokas meritaistelu käytiin.

Amiraali Togoi copyright Lotta Watia.

Amiraali Togo copyright Lotta Watia.

b7Canal City – Kanaalin muotoon rakennettu Canal City on valtava ostoskompleksi, josta löytyvät trendikkäimmät vaatteet ja asusteet sekä yksi Japanin kahdesta Muumikahvilasta. Viikonloppuisin Canal Cityssä järjestetään myös idoliryhmien esiintymisiä tai lastenkonsertteja. Vaikka shoppailusta ei niin välittäisikään, on Canal City itsessään jo nähtävyys.

Canal City copyright Lotta Watia.

Canal City copyright Lotta Watia.

b8Fukuoka-torni – Fukuokan maisemia pääsee ihailemaan merenrannalla sijaitsevan Fukuoka Towerin päältä. Torni nousee 234 metrin korkeuteen näköalatasanteen sijaitessa 123 metrissä. Tornin näköalatasanteelta löytyy rakkausnurkkaus, jonne nuorilla rakastavaisilla on tapana jättää sydämenmuotoisia lukkoja ikuisen rakkauden symbolina. Kaikista kauneimmillaan maisema on auringonlaskun aikaan. Tornin juurella on mukava Momochihama-uimaranta, joka on kesäisin täynnä paikallisia. Ulkomaalaiset saavat Fukuoka-tornin sisäänpääsystä alennusta näyttämällä passiaan.

Fukuoka tornin näköala copyright Lotta Watia.

Fukuoka tornin näköala copyright Lotta Watia.

b9Fukuokan linnan rauniot – Fukuoka oli Edo-kaudella (1603-1867) kukoistava linnakaupunki. Fukuokan linna oli Kyūshūn saaren suurin, mutta se tuhottiin lähes kokonaan Meiji-restauraation jälkeen, sillä sitä pidettiin epämukavana feodaalisen Japanin symbolina. Maizuru-puistossa on jäljellä linnasta enää sen kivijalat, mutta alue on vierailemisen arvoinen. Raunioiden päältä avautuu kaunis näkymä Fukuokan yli. Kauneimmillaan paikka on kirsikankukinnan aikaan, jolloin koko kaupunki kerääntyy Maizuru-puistoon nauttimaan Fukuokan vaaleanpunaisesta keväästä.

Fukuokan linnan rauniot copyright Lotta Watia.

Fukuokan linnan rauniot copyright Lotta Watia.

b10Fukuokan muuri – Hakatan lahteen Fukuokan edustalle rakennettiin 1200-luvun lopulla 20 kilometriä pitkä ja noin kolme metriä korkea muuri suojelemaan mongolien valloitusyrityksiltä. Muuri päätettiin rakentaa vuonna 1274 tapahtuneen ensimmäisen valloitusyrityksen jälkeen. Toinen valloitusyritys tapahtui muurin rakentamisen jälkeen vuonna 1281, jolloin Fukuokaan oli mereltä saapumassa 140 000 sotilaan joukko aikeinaan valloittaa Japani. Fukuokassa vastassa oli vain 40 000 samuraita. Luonto päätti auttaa japanilaisia ja voimakas myrskytuuli puhalsi mereltä saapuvat mongolijoukot kumoon. Tästä kyseisestä myrskytuulesta on jäänyt japanin kieleen termi kamikaze, jumalallinen tuuli. Kaksi hyvin säilynyttä muurinpätkää on nähtävillä Seinan Gakuin -yliopiston kampusalueella lähellä Hakatan lahtea.

– Kirjoittaja: Lotta Watia (Watia.fi)