Suuri Dublinin pub-opas

Irlanti on tunnettu loistavasta pubikulttuurista eikä maan pääkaupunki Dublin tee siinä poikkeusta. Ongelmana matkailijalle on se, miten löytää kaupungin 750 pubista ne parhaat ja tunnelmallisimmat irkkupubit, mitkä eivät ole pelkästään turistien kansoittamia? Ei hätää, sillä tässä postauksessa Dublinin parhaat pubit rajataan postauksen lopussa löytyvällä kartalla 50 vaihtoehtoon omien neljän tutkimisreissun tuloksena. Näistä esille on nostettu 20 sellaista pubia, mitä ei kannata missata Dublinissa ollessa.

The Temple Bar on maailman kuvatuin pub, mutta ei paras paikka nauttia Guinnessia Dublinissa.

The Temple Bar on maailman kuvatuin pub, mutta ei paras paikka nauttia Guinnessia Dublinissa.

Dublinin parhaat pubit

Ensiksi on teille rakkaat lukijat tuotettava pieni pettymys. On mahdotonta tehdä listaa siitä, mitkä ovat absoluuttisesti Dublinin parhaat pubit. Osa pubeista on keskittynyt täydelliseen Guinnessiin, toiset maukkaaseen pubiruokaan ja kolmannet perinteiseen irlantilaiseen musiikkiin. Lisäksi viime vuosina on noussut kartalle uusia pubeja, jotka ovat keskittyneet kasvavaan pienpanimo-olutkulttuuriin. Kun kaupungissa on monta erinomaista pubia, niin parhaita pubeja etsiessä on valittava paikat senkin mukaan, millaista kokemusta on hakemassa.

Siinä missä Galwayn parhaista pubeista oli helppo nostaa yksi ylitse muiden, niin Dublinin pubeista se ei onnistu. Eli tämä kymmenen lista ei ole “paremmuusjärjestyksessä”, mutta jotain suuntaa antavaa järjestyksessäkin on. Jokaiselle listan pubille on annettu vielä vaihtoehto, joten näillä vinkeillä saat varmasti irti irlantilaisesti pubikulttuurista seuraavalla Dubliniin suuntautuvalla reissulla.

Mikäli mahdollista, niin vältä Dublinia perjantai- ja lauantai-iltaisin. Muina päivinä saat huomattavasti paremman kuvan perinteisestä irlantilaisesta pubikulttuurista, joskin Temple Barin alueella se saattaa olla haastavaa myös viikollakin.

Viikonloppuisin niin Stag's Head kuin muutkin Temple Barin pubit ovat täynnä porukkaa.

Viikonloppuisin niin Stag’s Head kuin muutkin Temple Barin pubit ovat täynnä porukkaa.

#1

The Cobblestone

Mikäli haluat kuulla perinteistä irlantilaista musiikkia kaupungin parhaiden soittajien esittämänä, niin ota suunnaksi Cobblestone. Smithfieldin kaupunginosassa on muutenkin Dublinin pubikulttuuri parhaimmillaan, sillä se on suurimpien turistiryntäysten sivussa varsinkin ilta-aikaan. Päivällä alueella on kyllä väkeä huomattavasti, sillä siitä pitää huolen läheinen Jameson Distillery Bow Streetin vierailukeskus.

Cobblestone on varsin viehättävä perinteinen irlantilainen pub, jossa tunnelmasta vastaavat ihmiset ja irkkumusiikki. Guinness lasketaan asian vaatimalla hartaudella ja musiikista pääsee parhaimmillaan nauttimaan soittajien kanssa samassa pöydässä. Tämän varmempaa paikkaa ei laadukkaan irlantilaiseen pubikulttuurin kokemiseksi Dublinista löydä.

The Cobblestone - maalaispubin tunnelmaa keskellä Dublinia.

The Cobblestone – maalaispubin tunnelmaa keskellä Dublinia.

Cobblestonessa viihtyy valomerkkiin saakka irkkumusiikin äärellä.

Cobblestonessa viihtyy valomerkkiin saakka irkkumusiikin äärellä.

Vaihtoehto: Slattery’s

Slattery’s on perinteinen dublinilainen pub, jossa torstaista sunnuntaihin perinteinen musiikki on iltaisin isossa roolissa. Myös monet irlantilaiset bändit ovat aloitelleet uraansa Slattery’sin lavalla, mainittakoon näistä U2 ja Van Morrison. Tässä 1870 perustetussa pubissa näytetään screeneiltä myös isot urheilutapahtumat ja baaritiskin takana palveleva Pat Dempsey valittiin juuri maailman parhaaksi baarimikoksi!

Slattery’s toimii myös ruokapaikkana. Anthony Bourdain suositteli pubin aamupalaa kaupungin parhaana.

Slattery's on tunnettu hyvästä irkkumusiikista.

Slattery’s on tunnettu hyvästä irkkumusiikista.

#2

The Brazen Head

Dublinin vanhimman pubin titteliä pitää yllä The Brazen Head, joka on perustettu jo vuonna 1198. Toisin sanoen varsin harvassa paikassa maailmassa voit nauttia pubin 800 vuotta vanhasta historiasta Guinnessin äärellä, jota tosin on vasta pantu 1770-luvulta lähtien läheisellä St James Gate panimolla. Samoilta ajoilta on jäljellä Brazen Head pubin vanhimmat osat, sillä alkuperäisestä pubista on säilynyt vain hevospiha. Vanhin säilynyt osa itse pubista on vuodelta 1750.

Brazen Head kerää Dublinin vanhimman pub-tittelinsä vuoksi turisteja luonnollisesti paljon, mutta siitä huolimatta se on varsin tunnelmallinen. Siellä on pieniä soppeja, jossa pääsee suurimmalta hälinältä pakoon. Suosittelemisen arvoinen huone löytyy pubin oikealta reunustalta, jossa matalan oven alta pääsee pubin vanhinpaan osaan. Lämpimällä säällä myös vanha hevospiha on suosittu ja iltaisin sisällä pääsee kuuntelemaan perinteisestä irlantilaista musiikkia.

Brazen Headissä on todella paljon pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia, mitä löytyy myös monesta muusta Dublinin vanhimmista pubeista. Eli nauttiessa Guinnessia tai Orchard Thievesiä kannattaa katsella myös ympärilleen rakennusten arkkitehtuuria. Ja kävellessä kannattaa pitää huoli siitä, että ei kolauta mataliin oviaukkoihin otsalohkoaan.

Brazen Head edustaakin siinä mielessä varsin perinteistä pubia parhaimmillaan, että siinä on paljon pieniä matalakattoisia tiloja, joissa jokaisessa on ne kaksi tärkeintä eli baaritiski ja takka.

The Brazen Head - perustettu vuonna 1198.

The Brazen Head – perustettu vuonna 1198.

Suurista turistimääristä huolimatta The Brazen Head on onnistunut pitämään oman charminsa vuosisatojen ajan.

Suurista turistimääristä huolimatta The Brazen Head on onnistunut pitämään oman charminsa vuosisatojen ajan.

The Brazen Head on täydellinen paikka Guinnessille 800 vuotisella historiallaan.

The Brazen Head on täydellinen paikka Guinnessille 800 vuotisella historiallaan.

Vaihtoehto: John Kavanagh’s (“The Gravediggers”)

Mikäli Brazen Headille on edes vaihtoehtoa, niin ainoa mahdollisuus on John Kavanagh’s. Tämä hautausmaan vieressä sijaitseva pub on perustettu vuonna 1833 ja se on saman perheen omistuksessa seitsemännessä sukupolvessa. Kun haluat nauttia pari pintiä Guinnessia historian havinassa, niin John Kavanagh’s on loistava vaihtoehto. Tässä pubissa ei ole ikinä sallittu musiikkia eikä siellä ole koskaan ollut puhelinta tai televisiota. Ainoa miinus tässä on se, että tarvitset vierailulle aikaa – nimittäin haluat viettää loppupäivän Stoneybatterin ja Smithfieldin kaupunginosien pienissä perinteisissä pubeissa, jos ylipäätään haluat lähteä Gravediggerista mihinkään.

John Kavanagh's - Guinnessille haudankaivajien kanssa.

John Kavanagh’s – Guinnessille haudankaivajien kanssa.

#3

The Stag’s Head

Vaikka en ole Temple Barin alueen pubien suurin ystävä, niin sieltä löytyy kyllä muutamia todellisia helmiä. 1770 perustettu Stag’s Head on kaupunginosan ylivoimainen ykkönen ja siellä on aina mukava nauttia muutama upeasti valutettu Guinness. Toki viikonloppuisin meno on täällä kovaa, mutta silloinkin paikalla on pubin vakioasiakaskuntaa. Hirvenpää toimii aina ja sinne on janoisen kamelin upea suunnata mihin aikaan vuorokaudesta mihin vuodenaikaan tahansa. Mahonkinen baaritiski ja lasimaalaukset yhdistettynä seinällä olevaan hirvenpäähän ovat upea kokonaisuus, eikä pubia ole juuri muutettu vuoden 1895 jälkeen.

Lord Edvard Streetillä on mosaiikkityö siinä kohdalla, mistä pääsee oikopolkua Stag's Headiin sivukujalle.

Lord Edvard Streetillä on mosaiikkityö siinä kohdalla, mistä pääsee oikopolkua Stag’s Headiin sivukujalle.

Upean sisustuksen kruunaa hirvenpää baaritiskin päällä.

Upean sisustuksen kruunaa hirvenpää baaritiskin päällä.

Stag's Head on varma valinta Temple Barin alueella loistavaan pubiltaan.

Stag’s Head on varma valinta Temple Barin alueella loistavaan pubiltaan.

Vaihtoehto: Devitt’s

Devitt’s sijaitsee yhdellä kaupungin parhaimmalla ravintolakadulla eli Camden Streetillä. Siinä missä Stag’s Head omaa jo lähes 250 vuoden historian, niin Devitt’s on uudempaa dublinilaista pubikulttuuria. Hyvästä ruuasta ja musiikista tunnettu Devitt’s on perustettu vuonna 1977 eli historiansa puolesta kyseessä on hyvin nuori pub.

Kun pohditaan ovatko pubit nuoria vai vanhoja, niin vertailun vuoksi on hyvä todeta myös suomalainen pubihistoria. Tampereella sijaitseva Suomen vanhin brittityylinen pub eli Salhojankadun Pub on perustettu vuonna 1969. Eli ensi vuonna voidaan juhlia kotikaupungissani Salhojankadun pubin 50-vuotisjuhlia!

Devitt's on Camden Streetin eteläisin laatupub, minne kannattaa suunnata Dublinissa.

Devitt’s on Camden Streetin eteläisin laatupub, minne kannattaa suunnata Dublinissa.

Devitt'sin sisustus ja tunnelma ovat kaupungin parhaita.

Devitt’sin sisustus ja tunnelma ovat kaupungin parhaita.

#4

The Long Hall

The Long Hall on kaupungin kaunein pub upealla viktoriaanisella sisustuksellaan. Long Hall on perustettu 1766 ja sitä ei ole juurikaan muutettu vuoden 1881 remontin jälkeen. Kelloportit ja nahkasohvat ovat täydellinen paikka täydelliselle Guinnesille. Long Hall sijaitsee Temple Barin laitamilla, mutta siitä huolimatta se pystyy pitämään charminsa Stag’s Headin tavoin myös vilkkaina viikonloppuiltoina. Long Roomin ainutlaatuista olemusta kuvastaa parhaiten se, että Manhattanilla on kopio kyseisestä pubista. Käy Long Hallissa Guinnessilla ja et taatusti pety nauttiessa 250 vuotisesta historiasta!

The Long Hall on kaupungin kaunein pub.

The Long Hall on kaupungin kaunein pub.

Vaihtoehto: The Palace Bar

Olkaamme rehellisiä, Long Hallille ei ole vaihtoehtoja. Lähimmäksi voidaan nimetä Palace, joka niin ikään on kaunis viktoriaaninen pubi Temple Barin pahimmasta ryysiksestä sivusta. Palacessa on mukavasti paikallisia nauttimassa Guinnessia ympäri vuorokauden ja viskin ystäville on lisäksi tarjolla yläkerran erinomainen Whiskey Palace.

Palace - arkkitehtuurillinen helmi vuodelta 1823.

Palace – arkkitehtuurillinen helmi vuodelta 1823.

#5

Porterhouse Temple Bar

Porterhouse Brewery on Dublinin toiseksi vanhin panimo, vaikka on reilut 230 vuotta myöhemmin perustettu kuin kaupungin vanhin ja Irlannin tunnetuin brändi eli Guinness. Porterhousen oluet ovat varsin laadukkaita ja niitä on tarjolla useita. Porterhouse Temple Bar tarjoaa niin ruokaa kuin livemusiikkia päivittäin. Mikäli haluaa nauttia pelkästään Porterhousen oluita hiljaisuudessa, kannattaa valita Porterhouse Central. Joka tapauksessa Porterhouse Temple Bar on yksi parhaista pubeista Dublinissa ja on ollut uranuurtaja irlantilaisen pienpanimokulttuurin saralla.

Porterhouse Temple Bar on kaupungin suosituimpia pubeja.

Porterhouse Temple Bar on kaupungin suosituimpia pubeja.

Porterhousen omat oluet ovat erinomaisia.

Porterhousen omat oluet ovat erinomaisia.

Porterhousen lavalla on soittajat iltaisin.

Porterhousen lavalla on soittajat iltaisin.

Vaihtoehto: Against The Grain

Wexford Streetin baarikadulla sijaitseva Againts The Grain on länsi-irlantilaisen Galway Bay Breweryn oma baari Dublinissa. Tarjolla on lähes kolmisenkymmentä hanaa niin Galway Bayn omia kuin ympäri maailmaa olevia pienpanimo-oluita. Viihtyisä paikka, jossa on tarjolla myös hyvää ruokaa.

Kaikki viisi Galway Bay Breweryn omistamaa olutravintolaa Dublinissa on oluthipsterin must-paikkoja ja niissä saa myös tilata maistelulautasia.

Agains The Grain toimii oluthipsterille.

Agains The Grain toimii oluthipsterille.

#6

Mulligan’s

Väittävät monet, että Mulligan’sin Guinness on kaupungin paras. Vuonna 1782 perustettu Mulligan’s on saanut elää ilman suurempia muutoksia, joskin tuolit ovat tulleet mukaan reilussa parissa sadassa vuodessa. Nimittäin alkujaan pubeissa ei ole ollut tuoleja, sillä herrasmies pystyy seisomaan Guinnessia nauttiessaan koko illan. Ja jos ei pysty, niin on aika lähteä kotiin…

Mulligan’s on sen verran sivussa kaupungin melskeestä, että siellä on suhteessa paikallisia aina enemmän kuin turisteja. Pub ei ole missään nimessä sisustukseltaan mikään ihmeellinen, mutta tunnelma ja aina laadukas Guinness tekee paikasta ainutlaatuisen.

Mulligan's on perinteinen pub, jossa on kunnia-asiana laadukas Guinness.

Mulligan’s on perinteinen pub, jossa on kunnia-asiana laadukas Guinness.

Vaihtoehto: Doheny & Nesbitt

Doheny & Nesbitt edustaa yhtä rehellistä pubia kuin Mulligan’s. Parasta paikassa on pieteetillä valutettu Guinness ja lämmin tunnelma ilman turhia krumeluureja. Mikäli on varaa majoittautua The Shelbourne Hotelissa, niin lähin paikka sieltä irlantaiseen pubikulttuuriin tutustumiseen löytyy vuonna 1867 perustetusta Doheny & Nesbittistä.

Doheny & Nesbitt houkuttelee sisään jo ulkosivullaan.

Doheny & Nesbitt houkuttelee sisään jo ulkosivullaan.

#7

Kehoe’s

Jos puhutaan puhtaasti tuopin tai kahden nauttimisesta työpäivän päätteeksi, niin Kehoe’s on loistava esimerkki siitä. Monelle paikalliselle kantapubi on paikka, missä nautitaan pari Guinnessia matkalla töistä kotiin. Ei ihmeellisiä ohjelmanumeroita, usein jopa yksin ilman mitään turhia kännykänräpläilyjä. Omaa aikaa, laatuaikaa. Sitä irlantilainen pubikulttuuri usein kaupungeissa työpäivien jälkeen on. Viikonloppu ja myöhäiset illat ovat sitten jo oma tarinansa myös Kehoe’ssa.

Vuonna 1803 perustettu Kehoe's on monen paikallisen kantapub.

Vuonna 1803 perustettu Kehoe’s on monen paikallisen kantapubi.

Kehoe'sin tyylikäs baaritiski.

Kehoe’sin tyylikäs baaritiski.

Vaihtoehto: McDaids

Keskellä Temple Barin aluetta sijaitseva McDaids on pitänyt oman rauhallisuutensa 250 vuotta. Baarimikot neuvovat sinun parin kilometrin päähän perinteisesti opastamalla katujennimien mukaan jokaisen risteyksen yhtä rauhallisesti ja kellontarkasti kuin valuttavat Guinnessin. Aika on pysähtynyt ilman kiireitä, ja hyvä niin!

McDaids - oiva paikka Guinnessille mihin vuorokauden aikaan tahansa.

McDaids – oiva paikka Guinnessille mihin vuorokauden aikaan tahansa.

McDaidsin erikoisuutena on se, että siellä ei ole ollenkaan tarjolla musiikkia.

McDaidsin erikoisuutena on se, että siellä ei ole ollenkaan tarjolla musiikkia.

#8

Paddy Cullen’s

Paddy Cullen on yksi kaupungin urheiluhistorian legendoista ja hänen perustamansa baari on täydellinen paikka nauttia perinteistä irlantilaista pubiruokaa. Parhaimmillaan Paddy Cullen’s on kuitenkin silloin, kuin Leinster Rugby Club pelaa läheisellä stadionilla. Silloin meno on todella huikea ja ruokaa on turha tilailla – silloin nautitaan Guinnessia ystävien kanssa sinikeltaisiin vaatteisiin pukeutuen.

Rugbymatsin jälkitunnelmissa Paddy Cullen's on parhaimmillaan.

Rugbymatsin jälkitunnelmissa Paddy Cullen’s on parhaimmillaan.

Paddy Cullen's on paras paikka Leinster Rugbyn matsien jälkipeleille.

Paddy Cullen’s on paras paikka Leinster Rugbyn matsien jälkipeleille.

Vaihtoehto: O’Shea’s

Siinä missä kadun toisella puolella oleva Brazen Head vetää aamusta iltaan täyteen turisteja, niin O’Shea’s on paikallisten suosiossa. Kavereideni kantapubi O’Shea’s tarjoaa rehellistä perinteistä pubiruokaa ja on mukava vaihtoehto rauhoittua Dublinissa. Täällä saat jutella rauhassa ja vetää happea oli sitten matkalla Brazen Headiin, Jameson Distilleryyn tai Cobblestoneen.

Hieman Liffey-joen pohjoispuolelta löytyy myös toinen O’Shea’s, joka on huomattavasti vilkkaampi kuin eteläpuolen vastaava. Siellä on usein myös hyviä live-esiintyjiä soittamassa irlantilaista musiikkia ja samassa rakennuksessa toimii myös O’Shea’s Hotel.

O'Shea's Merchant on perinteinen irkkupub.

O’Shea’s Merchant on perinteinen irkkupub.

O'Shea's on paikallisten suosiossa lounasaikaan.

O’Shea’s on paikallisten suosiossa lounasaikaan.

O'Shea's tarjoilee perinteistä pubiruokaa.

O’Shea’s tarjoilee perinteistä pubiruokaa.

#9

Whelan’s

Mikäli haluaa kuunnella irlantilaisia bändejä ja nauttia viikonloppuisin vilkkaasta menosta, niin Whelan’s on siinä touhussa kaupungin tunnetuimpia paikkoja. Se on hyvä vaihtoehto myös sellaiselle, joka hakee metelistä huolimatta mieluummin enemmän pubimaisuutta kuin trendikästä baaria loppuillan viettoon.

Whelan's on kaupungin tunnetuimpia musiikkibaareja.

Whelan’s on kaupungin tunnetuimpia musiikkibaareja.

Vähän niin kuin Abban keikalla eturivissä...

Vähän niin kuin Abban keikalla eturivissä…

Vaihtoehto: Hogan’s

Hogan’s sijaitsee Fade Streetillä, joka on yksi kaupungin parhaita bilekatuja. Ensiksi syömään Fade Street Socialiin ja siitä sitten joko Hogan’siin tai No Name Bariin viettämään railakasta iltaa. Hogan’s on viikonloppuisin tupaten täynnä ja siellä on usein DJ soittamassa levyjä. Alakerrassa yleensä on hieman rauhallisempaa kuin katutasossa, jossa tuskin kuulee edes omia ajatuksiaan.

Hogan's on viikonloppuisin kaupungin suosituimpia juottoloita.

Hogan’s on viikonloppuisin kaupungin suosituimpia juottoloita.

#10

Oliver St. John Gogarty’s

Temple Barin alueelta löytyy kaikista eniten turisteja vetävät pubit, joista punainen The Temple Bar on varmasti kaikista maailman pubeista se kuvatuin. Se ei välttämättä kuitenkaan anna aivan parasta kuvaa Dublinin pubikulttuurista, sillä se on illasta toiseen täynnä turisteja. Sitä vastoin samalla kadulla turistipitoisesta asiakaskunnasta huolimatta Oliver St. John Gogarty’s on käymisen arvoinen paikka, sillä siellä soittaa varsin laadukkaita muusikoita päivittäin.

Oliver St. John Gogarty on Temple Barin alueen suosituin musiikkipub.

Oliver St. John Gogarty on Temple Barin alueen suosituin musiikkipub.

Vaihtoehto: Auld Dubliner

Oliver St. John Gogarty’sia vastapäätä oleva Auld Dubliner on myöskin turistipainotteinen paikka, mutta se toimii silti Temple Barin alueen pubeja kierrellessä. Perinteistä pubiruokaa ja irlantilaista musiikkia on tarjolla rennon ilmapiirin lisäksi päivittäin.

Auld Dubliner on Temple Barin alueen viihtyisämpiä pubeja niin musiikin kuunteluun kuin ruokailuun.

Auld Dubliner on Temple Barin alueen viihtyisämpiä pubeja niin musiikin kuunteluun kuin ruokailuun.

+ BONUS: The Bernard Shaw

The Bernard Shaw on itsessään pieni pub ilman ihmeellisyyksiä, mutta se on saavuttanut kulttimaineen kaupungin baarigenressä. Bernard Shaw koostuu kokonaisuudessaan ruokapihasta (Eatyard) ja sisäpihalla olevasta tapahtuma-alueesta, josta löytyy mm. kaksikerroksinen pitsabussi. Bernard Shaw järjestää ympäri vuoden mielenkiintoisia tapahtumia olutfestareista musiikki-iltoihin. Jos lomareissullasi on joku tapahtuma Bernard Shaw:ssa, tiedät mihin kannattaa mennä silloin…

The Bernard Shaw - sisäpihalla järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.

The Bernard Shaw – sisäpihalla järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.

Oluenmakuisia unelmareissuja Brewtonic olutfestareilla Bernard Shaw:ssa.

Oluenmakuisia unelmareissuja Brewtonic olutfestareilla Bernard Shaw:ssa.

Summa summarum: Dublinista löytää pubeja jokaiseen makuun. Mikäli vain mahdollista, kannattaa Dublinin pub-kierrokset ajoittaa sunnuntaista torstaille. Toki viikonloppuisinkin Dublinin pubeissa on mukavaa, mutta varsinkin Temple Barin alueella irlantilaisten sijasta paikalla on pääasiassa turisteja. Joka tapauksessa ympäri Dublinia on useita laadukkaita pubeja, joissa kannattaa viettää aikaa. Myös irlantilainen pienpanimokulttuuri on ottanut valtavia harppauksia viime vuosina, joten enää ei tarvitse tyytyä pelkkään Guinnesiin vihreällä saarella.

Alla olevalla kartalla on yhteensä yli 50 pubia missä tutustua irlantilaiseen pubikulttuuriin Dublinissa.

Guinnessia ja Jamesonia,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Mitkä ovat omat suosikkisi Dublinin pubeista? Mikäli listalta puuttuu joku hyväksi havaitsemasi pub, niin otan tiedon ilolla vastaan tuleville reissuille.

Lisää luettavaa:

Dublinin pubkulttuuriin tutustuessa kannattaa käydä opiskelemassa täydellisen Guinness tuopin kaato Guinness Storehouse Academyssä.

Dublinin pubikulttuuriin tutustuessa kannattaa käydä opiskelemassa täydellisen Guinness tuopin kaato Guinness Storehouse Academyssä.