Jameson Distillery Bow St. – 230 vuotta historiaa
Yksi Dublinin suosituimmista vierailukohteista sijaitsee Smithfieldin kaupunginosassa Bow Streetillä, missä Jamesonin suku on valmistanut ja säilönyt viskiä vuodesta 1780 lähtien. Nykyään Jamesonin viskit valmistetaan Midletonissa Corkin maakunnassa, sillä 70-luvulla irlantilaisen viskin kysyntä maailmalla kasvoi räjähdysmäisesti ja Jameson tarvitsi isommat tuotantotilat. Vuodesta 1997 Jamesonin viskitislaamo Dublinissa on toiminut vierailukeskuksena, joka ison remontin jälkeen uudistettiin vuonna 2017. Nykyään Bow Streetillä voi tutustua erilaisilla kierroksilla viskinvalmistuksen historiaan, joka kuuluu oleellisena osana myös Irlannin historiaan. Itse viskin valmistus Bow Streetillä on lopetettu, mutta viskiä kypsytetään siellä edelleen tynnyreissä erillisessä varastohuoneessa.
Jameson Distillery Bow St.
Bow St. Smithfield Village
Dublin 7
Web: jamesonwhiskey.com
Jamesonin erilaiset tutustumiskierrokset
Toki Jamesonin viskitislaamolla voi käydä vain katsastamassa tehdasrakennuksia ulkoapäin ja nauttimalla viskin isossa baarissa, mutta parhaimmillaan tislaamo on erilaisilla viskikierroksilla. Tällä hetkellä ohjelmassa on neljä erilaista kierrosta, joilla tutustua Jameson Distilleryn historiaan ja nykypäivään:
- Bow St. Experience – 40 minuuttia kestävä kierros tehtaalla + maistelu (20 €)
- The Whiskey Makers – 90 minuutin viskinmaistelu, oman viskisekoituksen valmistus ja käynti varastorakennuksessa maistamassa viskiä suoraan tynnyristä (60 €)
- The Whiskey Shakers – 90 minuuttia kestävä viskipohjaisten drinkkien teko- ja maistelutilaisuus + käynti varastorakennuksessa (60 €)
- The Wiskey Tasters – 40 minuuttia kestävä viskien maistelu + käynti James Jamesonin toimistohuoneessa (30 €)
Lue lisää kierroksista ja tehtaasta:
- Jameson Distillery Bow St. (viralliset sivut)
The Whiskey Makers eli puolitoista tuntia viskinvalmistajana
Osallistuin parin kaverini kanssa The Whiskey Makers kierrokselle, joka pääosin oltiin 16 paikkaisessa maisteluhuoneessa. Sisään tullessa odotti jokaista oma paikka pitkältä maistelutiskiltä, jonne oli jokaiselle laitettu valmiiksi maistelussa tarvittavat ainesosat.
Muutaman Jamesonin tislaamon pienen historiatiedon jälkeen alkoi itse maistelu, jonka alkajaiseksi laitettiin silmälaput kasvoille. Tarkoituksena oli tunnistaa eri viskeissä käytettyjä aromeja pienistä pulloista.
Itse maistelussa aloitettiin perinteisellä Jamesonilla, mutta pääpaino oli kolmella hieman spesiaalimmalla Jameson-viskillä: Distiller’s Safe, Cooper’s Croze ja Blender’s Dog. Nämä kolmen viskin valmistusmenetelmää ja niiden luojaa esiteltiin, ennen kuin oli itse makunautinnon vuoro kunkin viskin kohdalla. Samalla tutustuimme kuinka tietystä viskistä kirsikkajäätelö, kun taas toisesta suklaa tuo nautinnot parhaiten esiin. Näistä kolmesta samanhintaisesta viskistä niin omaksi kuin kavereidenkin suosikiksi osoittautui Blender’s Dog.
Maistelusession jälkeen aloitettiinkin oman pikkupullon sekoitus eli käytettävinä oli kolmea erilaista viskiä – näistä viskeistä piti kehittää itsestä paras makuyhdistelmä, minkä sai sitten pikkupullossa mukaan kotiinsa. Näin ollen Taikuri #77 nautitaan viikonloppuna takkatulen ääressä…
Ehkäpä koko viskinvalmistuksen kohokohta oli kuitenkin viimeisenä ohjelmanumerona, kun pääsimme viskien säilytysvarastoon ihailemaan tynnyririvistöä. Tuoksu tilassa oli melko ikimuistoinen, sillä haihtuuhan tynnyreistä 2% ilmaan vuosittain. Maistelusession isäntä avasi meille yhden 15 vuotta kypsyneen viskitynnyrin, josta perinteisellä työkalulla nostettiin kaikille 16 osallistujalle oma maistiainen. Oli sanomattakin selvää, että kyllähän se maistui…

Osallistujat kuuntelivat tarkkaavaisina kaikki pienetkin asiat Jamesonin historiasta ja eri viskien valmistuksesta.

Maisteluosuuden ja oppitunnin jälkeen olimme valmiita sekoittamaan oman viskimme kolmesta eri viskistä.
Muita huomioita Jamesonilta
Itse baari ainakin lauantai-iltapäivänä oli aivan täynnä ja meteli sen mukainen. Sisäpihalla on kuitenkin vastapäisten ravintoloiden terassit, jossa voi halutessaan nauttia myös perinteistä Irish Coffeeta kuin itselle sopivampaa Bailey’sia. Lähistöltä löytyy myös muutamia käymisen arvoisia pubeja, jotka kannattaa yhdistää Jamesonilla vierailuun. Ainakin nimet Cobblestone ja The Brazen Head kannattaa laittaa mieleen, ennen kuin Dublinin parhaat pubit postaus ilmestyy lähiaikoina sivuille.

Perinteiset Bailey’s ja Irish Coffee maistuivat myös Jamesonin tislaamon sisäpihalla viskinvalmistajan kierrosta odotellessa.
Muita viskitislaamoja Dublinissa ja Irlannissa
Jameson Distillery on luonnollisesti Irlannin tunnetuin viskibrändi. Sanoisinkin, että Jamesonin viskitislaamo Dublinissa kiehtoo eniten niitä, jotka haluavat tutustua perinteiseen viskin historiaan. Mikäli haluaa olla viskihipsteri, niin tislaamoksi Dublinissa osuu todennäköisemmin kohdalle Teeling Distillery tai Pearse Lyons Distillery. Nämä uudemmat viskinvalmistajat ovat myös varsin suosittuja käyntikohteita ja tietysti kaikki kolme myös helposti yhdellä reissulla saavutettavissa.
Teeling Whiskey Distillery
13-17 Newmarket
Dublin 8
Web: teelingdistillery.com
Pearse Lyons Distillery
121-122 James’s Street
Dublin 8, D08 ET27, Ireland
Web: pearselyonsdistillery.com
Keskellä Irlantia sijaitseva Kilbegganin tislaamo on perustettu vuonna 1757 ja on siten Irlannin vanhin lisensioitu tislaamo. Maailman vanhin luvanvarainen tislaamo löytyy myös Irlannin saarella Pohjois-Irlannin puolella, kun Bushmillsin tislaamo on perustettu vuonna 1784. Tosin samalla paikalla ollut tislaamo oli jo saanut luvan viskin valmistukseen jo 1608 ja tätä aikaisemminkin siellä oli jo viskiä valmistettu. Maailman vanhimmat viskin merkinnät löytyvät vuodelta 1405 kirkon kirjoista, ja tislaamo on sijainnut Kilbegganin lähistöllä Clonmacnoisessa. Näin todellisen viskin ystävän kannattaa yhdistää Kilbeggan lähistöllä olevaan Clonmacnoisen luostarin raunioihin.
Ehkäpä saaren mielenkiintoisin kohde on kuitenkin Pohjois-Irlannin puolella oleva maailman vanhin viskitislaamo Bushmills Distillery, joka on perustettu vuonna 1784. Tosin ensimmäisen lupansa tislaamo on saanut jo vuonna 1608 ja tiettävästi viskiä on valmistettu munkkien toimesta samalla paikalla jo huomattavasti aikaisemminkin. Mikäli menee käymään Bushmillsin tislaamolla, niin todennäköisesti löytää itsensä myös viereiseltä Giant Causewaylta. Itsekin yhdistin ne samalla päiväretkelle viitisentoista vuotta takaperin.
- Kilbeggan Distillery ja Clonmacnoise by Kohteena maailma

Teeling Distillery näkyy Dublinin katukuvassa usean pubin edessä olevassa mainostynnyrissä alennuskoodeineen.
Osataan sitä Suomessakin – Kyrö Distillery
Mikäli haluaa tutustua viskinvalmistamisen historiaan, niin kotimaassa siihen on mahdollisuus Kyrö Distilleryssä Isokyrössä. Toki heidän historiansa ei ole vuosisatojen eikä edes vuosikymmenten takaa, mutta Kyrön tislaamon tarina on vierailun arvoinen. Viiden miehen unelma omasta viskitislaamosta on kuin tuhkimotarina, jonka “sivutuotteena” syntyi maailman paras Gin eli Napue Gin. Koska ruisviskin valmistamisessa menee Suomen lainsäädännöllä vähintään kolme vuotta, oli talouden tasapainottamiseksi synnytettävä nopeammin valmistuva tuote. Nykyään vanhassa Isokyrön meijerissä voi tislaamokierroksella maistella myös tislaamon ruisviskejä ja samalla nähdä tuotantotiloja. Saapa siinä samalla myös mielenkiintoisen tiedon Oltermannin synnystä ja Napuen kylän taistelusta.
- Kyrö Distilleryn ruisviskin tarina by City-lehti

Tislaamokierroksen vetänyt Miko Heinilä on yksi viidestä perustajajäsenestä. Tässä keskustellaan Jarkko Nikkasen ottamasta perustajajäsenten kuvasta Suomalainen viski ja viskikulttuuri -kirjaa varten.
Jamesonia ja Guinnessia,
-Kohteena maailma / Rami (The Whiskey Maker)
Lue lisää:
- Jameson Distillery Bow St. (viralliset sivut)