Irlantiviikko 2017 – kaikki jutut yksissä kansissa

Matkabloggaajien Irlantiviikkoa vietettiin toista vuotta peräkkäin St. Patrick’s Dayn ympärillä. Neljä matkabloggaajaa kävi helmi-maaliskuussa eri puolilla Irlantia tarkoituksena tutustua vihreään saareen mahdollisimman monipuolisesti. Tuliaisena olikin tukuttain syitä, miksi mennä Irlantiin lomalle.

Tässä Irlantiviikon kokoelmapostauksessa on kerätty jutut yhteen. Lisäksi mukana on muutama vinkki viime vuoden Irlantiviikolta nostamassa matkakuumetta Irlannin suuntaan. Toivottavasti kampanja oli onnistunut ja saimme välitettyä mahdollisimman rehellisen kuvan tuosta upeasta saaresta. Omien kokemusten mukaan useamman reissun perusteella Irlantia ei voi kuin lämpimästi suositella, vaikka aina sää ei siellä paras mahdollinen olekaan. Mutta sadekuurotkin ovat osa irlantilaisuutta.

*Postaus on osa matkabloggaajien Irlantiviikkoa, missä Tourism Ireland oli mukana tarjoten majoitukset itselleni Connemaran alueella.

Irlannin neljä matkailualuetta

Irlannin matkailutoimisto on jakanut saaren neljään alueeseen: Dublin, Irland’s East, Wild Atlantic Way ja Northern Ireland. Huomioitavaa on siis se, että Irlannin matkailutoimisto markkinoi koko saarta, vaikka Pohjois-Irlanti kuuluu Iso-Britannialle. Matkabloggaajien Irlantiviikolla kukin neljästä bloggaajasta tutustui yhteen alueeseen, joten sitä kautta tavoitteena oli antaa kattava kuva vihreästä saaresta.

Irlannin matkailualueet.

Irlannin matkailualueet.

Dublin

Irlannin pääkaupunki Dublin on monelle helpoin tapa aloittaa tutustuminen Irlantiin. Monessa muussa maassa pääkaupunkiin tutustuminen ensimmäisenä onkin usein paras tapa, mutta Irlannin kohdalla olen henkilökohtaisesti toista mieltä. Irlanti on itsestä parhaimmillaan Dublinin ulkopuolella, vaikkakin monia upeita asioita Dublin pitää sisällään. London and Beyond -blogin Leena-Mari majoittautui Dublinin edustan merenrantakylä Dún Laoghairessa, josta pääsee helposti DART-junalla Dublinin keskustaan. Irlanti yrittääkin markkinoida Dublinin merenrantakyliä (Dalkey, Dún Laoghaire, Howth ja Malahide) majoituskohteeksi, sillä Dublinin hotellitarjonta on jatkuvalla syötöllä ylikuormitettu. Dublinin idyllisten merenrantakylien hyvä puoli on siinä, että pääsee tutustumaan myös Dublinin ulkopuoliseen Irlantiin. Majoittuminen Dublinin rantakylissä yhdistettynä Dubliniin onkin osoittautunut varsin toimivaksi vaihtoehdoksi.

Dalkey - idyllinen merenrantakylä Dublinin rannikolla. copyright Londan and Beyond

Dalkey – idyllinen merenrantakylä Dublinin rannikolla. copyright Londan and Beyond

Dublin itsessään tarjoaa nähtävää muutaman päivän kaupunkilomalle, mutta toisaalta kaupungin pub-kulttuurissa voisin viettää aikaa viikkoja. Temple Bar on tunnettu baarialue turistien keskuudessa, mutta parasta Guinnessia ja paikallista pub-tunnelmaa hakiessa kannattaa suunnata kuitenkin Temple Barin alueen ulkopuolelle. Leena-Mari otti myös selvää siitä, kuinka irlantilaiset suhtautuvat lasten kanssa pubeissa olemiseen.

Trinity College copyright Tourism Ireland

Trinity College copyright Tourism Ireland

Ireland’s Ancient East

Lähtöportti -blogin Mika on kokenut Irlannin kävijä ja hänen ohjelmassa oli tällä kerralla tutustua Irlannin yhteen mielenkiintoisimmista sisämaakaupungeista. Kilkenny tarjosikin tekemistä ja näkemistä yllättävänkin paljon huomioiden sen, että asukkaita kaupungissa on vain reilut parikymmentä tuhatta. Kilkennyn lähistöltä löytyy myös pari vierailun arvoista linnaa sekä ympäriltä niitä kuuluisia Irlannin vihreitä nummia.

Kannattaa myös laittaa harkintaa Irlantiin matkatessa, kävisikö katsomassa paikallisten suosikkipelejä eli rugbya, gaelic footballia tai hurlingia.

Kilkennyn tunnetuin nähtävyys on itseoikeutetusti Kilkenny Castle copyright Lähtöportti

Kilkennyn tunnetuin nähtävyys on itseoikeutetusti Kilkenny Castle copyright Lähtöportti

Maan menestyneimmät kreivikunnat Kilkenny ja Cork ottivat yhteen Hurlingissa Mikan reissulla copyright Lähtöportti

Maan menestyneimmät kreivikunnat Kilkenny ja Cork ottivat yhteen Hurlingissa Mikan reissulla copyright Lähtöportti

Itsekin tutustuin omalla reissullani pariin todella mielenkiintoiseen nähtävyyteen Ireland’s Ancient East -alueella. Matkan varrelle osui sopivasti sekä Kilbegganin viskitislaamo että Clonmacnoisen luostarin rauniot. Kilbeggan Distillery on Irlannin vanhimman lisenssin omaava tislaamo, kun taas Clonmacnoise oli aikoinaan jopa koko Euroopan uskonnollinen ja opetuksellinen keskus ennen kuin yliopistoja perustettiin Englantiin, Ranskaan ja Italiaan.

Clonmacnoisea huomattavasti kaukaisempaan aikaan voi Irlannissa tutustua 40 kilometriä Dublinin pohjoispuolella olevassa Newgrangessa, jolla on takana yli 5000 vuotta vanhaa historiaa.

Kilbeggan Distillery

Kilbeggan Distillery

Clonmacnoisessa on maailman laajin keskiaikaisten hautakivien kokoelma.

Clonmacnoisessa on maailman laajin keskiaikaisten hautakivien kokoelma.

Wild Atlantic Way

Maailman pisin merkattu maisemareitti Wild Atlantic Way toimii myös yhtenä matkailun markkinointialueena Irlannissa. Alueelle on tyypillistä Atlantin rannikon rantatiet sekä varsin erilaisia rantanäkymiä tarjoava vuorovesi. Aamulla nimittäin saattaa vene olla usean sadan metrin päässä hiekkarannalla, mutta iltapäivällä siellä se vaan kelluu keskellä merta. Wild Atlantic Way tarjoaakin Irlannin dramaattisimmat maisemat ja se on oma suosikkialueeni Irlannissa. Eikä vähiten siksi, että siellä on monet Irlannin parhaista golfkentistä.

Wild Atlantic Way pitää sisällään myös muutaman isomman kaupungin, joten myös kaupunkilomaa voi viettää täällä Dublinin lisäksi. Cork, Galway ja Limerick ovat kaikki omanlaisiaan kaupunkeja, joista voi helposti tehdä päiväretkiä lähiseuduille. Oma suosikkini on Galway, jonka pub-kulttuuri on vertaansa vailla. Ei se tosin huonoa ole ollut Limerickissäkään, jossa olen paikallisoppaiden seurassa nauttinut Guinnessin jos toisenkin eri reissuilla.

Yksi Wild Atlantic Wayn tunnetuimmista alueista on Connemara, jonka maisemat ovatkin ainutlaatuisia Irlannissa. Connemarassa on jotain samaa Lapin kanssa, vaikka täysin erilaisia ovatkin. Connemara tarjoaa upeita patikointimahdollisuuksia jylhissä maisemissa tai suoalueiden keskellä.

Wild Atlantic Way

Wild Atlantic Way

Baarimikko Andy ja Tigh Neachtainin kanta-asiakas Liam keskitilan baaritiskillä.

Baarimikko Andy ja Tigh Neachtainin kanta-asiakas Liam keskitilan baaritiskillä.

Northern Ireland

Pohjois-Irlanti ja sen rannikko tarjoaa upeita elämyksiä matkailijoille. Live now – dream later -blogin Saana kävi tekemässä kunnon roadtripin ja rakastui Pohjois-Irlantiin kerta heitolla. Giant Causeway ja sen piilotetut helmet olivat ohjelmassa sekä sokerina pohjana kummitusjahti Pohjois-Irlannin kummitelluimmassa linnassa.

Pohjois-Irlanti tarjoaa jylhissä rannikkomaisemissa upeita patikointipolkuja sekä tietysti links-kenttiä golfin pelaajille. Pääkaupunki Belfast on erinomainen kohde kulinarismin ja kulttuuriin ystäville. Murheellisimmista ajoista Belfastissa on muistuttamassa Shankill ja Falls Roadin seinämaalaukset, joihin parhaiten pääsee tutustumaan Black Cab Toursin -retkillä vanhalla kunnon englantilaisella taksilla.

Itse ihastuin aikoinaan Pohjois-Irlantiin ensi silmäyksellä ja se on varmasti tulevaisuudessa vielä uudelleen ohjelmassa. Derryn kaupunginmuurit ja Bushmillsin viskitislaamo ovat myös erinomaisia käyntikohteita.

Pohjois-Irlanti tarjoaa upeita maisemia! copyright Live now dream later

Pohjois-Irlanti tarjoaa upeita maisemia! copyright Live now – dream later

Carrick-a-Reden riippusilllan läheltä löytyy myös nähtävää Game of Thrones -sarjan faneille. copyright Live now dream later

Carrick-a-Reden riippusilllan läheltä löytyy myös nähtävää Game of Thrones -sarjan faneille. copyright Live now – dream later

Irlantiviikko 2017 – miksi mennä Irlantiin?

Irlantiviikko 2017 toivottavasti nostatti monen matkakuumetta tähän upeaan saareen. Ainakin muutaman kommentin perusteella ovat jotkut lukijoista varaamassa matkoja Irlantiin jo tälle vuodelle. Osa ovat matkalla ensimmäistä kertaa, toiset ovat ihastuneet saareen jo aikaisemmin. Kaiken kaikkiaan postausten kommenteista on hyvin havaittavissa se, että Irlannissa jo käyneet menevät sinne mielellään uudelleen. Toisaalta sitten jotka siellä vielä eivät ole käyneet, eivät ole välttämättä ymmärtäneet kuinka monipuolinen ja kaunis maa on kyseessä.

“Ihana Irlanti, ihastuin silloin aikanaan siihen kovasti, mutta vielä en ole ehtinyt suunnitella uutta reissua sinne suunnalle. Nämä Irlanti-viikon postaukset tosin nostattavat kuumetta reilusti!”

“Irlanti-viikko on kyllä mukavasti saanut innostumaan Irlannista, joka nyt ei ole koskaan niin kovasti tähän asti (lähinnä ilmastonsa takia) kiinnostanut.”

Tigh Neachtain toimii Galwayssa aina.

Tigh Neachtain toimii Galwayssa aina.

Oioioi! Muistan parhaiten 15-vuoden takaiselta Galwayn matkaltamme juurikin ne pubit 🙂 Oli niin mahtavaa nautiskella olutta ja kuunnella irkkupappojen tarinoita ja vitsejä. Ihan parasta 😀

Itse suosittelen Irlantia lämpimästi ja paras tapa tutustua saareen on vuokra-autolla. Saana julkaisi varsin kattavan postauksen Irlannissa autoilusta, missä mukana on myös minun ja Mikan vinkit useammalta autoreissulta Irlantiin. Eli ei muuta kuin auto alle ja tutustumaan upeaan vihreään saareen!

Jäikö sinulle joku juttu erityisesti mieleen Irlantiviikosta? Entä heräsikö sinulle kysymyksiä tai ajatuksia matkailusta Irlantiin? Vastailen niihin mielelläni kommenteissa!

Golfia ja Guinnessia,
-Kohteena maailma / Rami

Tämä kirjoitus on osa Irlanti-viikkoa, joka on suomalaisten matkabloggaajien toteuttama kampanja. Viikon aikana 12.19.3.2017 julkaistaan blogipostauksia, joissa esitellään monipuolisesti Irlantia matkakohteena. Seuraa Irlanti-viikkoa Facebookissa, jotta pysyt selvillä kampanjan sisällöstä ja kilpailuista.

Mukana ovat seuraavat blogit:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return