Dublinin parhaat vinkit yksissä kansissa

Dublin on siitä harvinainen kohde Euroopassa, että suurin osa sinne matkailijoista haluaa nähdä samalla reissulla muutakin kuin itse pääkaupungin nähtävyyksiä. Se ei ole mikään ihme, sillä monelle Irlanti on jotain muuta kuin tämä rähjäinen satama- ja teollisuuskaupunki. Parasta Dublinissa on kuitenkin se, että jo parin päivän aikana kaupungista saa hyvin irti. Näin ollen Dublin on helppo yhdistää lomailuun Irlannissa, sillä lähes kaikki lennot kuitenkin laskeutuvat Dubliniin. Tekemistä Dublinissa on hyvin erilaisiin lomanviettotapoihin.

Olen Dublinissa vieraillut eri Irlannin reissulla neljä kertaa, enkä varsinaisesti voi sanoa pitäväni kaupungista. Silti viimeksi lähdin sinne pelkästään pubikulttuurin takia kavereiden kanssa nauttimaan pitkästä viikonlopusta, joten Dublin ei ole missään nimessä huono lomakohde. Kaupungin arkkitehtuuri ei vedä vertoja suurimpaan osaan Euroopan pääkaupungeista, mutta on Dublinilla silti paljon tarjottavaa. Parhaiten Dublinista saakin irti silloin, kun ei odota liikoja kaupunkikohteelta. Ainakin pubeissa vietetyt tunnit sulattavat monen sydämen Guinnessin ja irkkumusiikin ääressä.

Cobblestone on irkkumusiikin ystävän valinta iltaoluelle.

Cobblestone on irkkumusiikin ystävän valinta iltaoluelle.

Top10 tekemistä Dublinissa

#1

Dublinin pubikulttuuri

Parasta Dublinissa on ehdottomasti kaupungin lukuisat pubit. Dublinin pubikulttuuri on monelle matkailijalle sitä, mitä he odottavat Dublinin reissulta eniten. Jotta saisit pubeista ja Dublinin pubikulttuurista parhaan mahdollisen kuvan, kannattaa tietää minne pubeihin kannattaa mennä. Erityisen huomionarvoista on se, että Temple Barin alue viikonloppuisin ei ole paras mahdollisuus parhaan pubikulttuurin löytämiseen. Varsinkin vuonna 2004 tiukentuneen tupakkalain myötä pubien edustat, kadut ja terassit ovat täynnä sauhuttelevia asiakkaita – toki hieman Temple Baria syrjemmässä olevat pubit ovat viikonloppuisinkin viehättäviä.

Irlantilaisille craic on kaikki kaikessa. Siinä missä tanskalaisilla on hygge ja meillä kalsarikännit, niin irlantilainen craic on yhtä tunnettu maailmalla. Guinness, irkkumusiikki, hyväntuulinen jutustelu ja rento hauskanpito on irlantilaisuutta parhaimmillaan!

Koska oluenmakuisten unelmareissujen parhaat hetket koetaan paikallisten suosimissa baareissa, niin usealla Dublinin reissulla on tullut etsittyä eri vaihtoehtoja Guinnessin nauttimiseen. Osa parhaista pubeista on luonnollisesti myös varsin suosittuja turistien keskuudessa, mutta varsinkin viikolla se ei ole tunnelmasta pois. Mikäli suinkin mahdollista, niin lähde tutkimaan Dublinin pubikulttuuria viikolla, jolloin se on parhaimmillaan. Oman suosikkisi kaupungin sadoista pubeista löydät varmasti näiden 50 kaupungin parhaan pubin joukosta.

Porterhouse Temple Bar on kaupungin suosituimpia pubeja.

Porterhouse Temple Bar on kaupungin suosituimpia pubeja.

The Brazen Head on täydellinen paikka Guinnessille 800 vuotisella historiallaan.

The Brazen Head on täydellinen paikka Guinnessille 800 vuotisella historiallaan.

#2

Guinness Storehouse

Guinness on Irlannin tunnetuin brändi ja Guinness Storehouse Dublinin vierailluin kohde. Guinnessin tehtaat toimivat edelleen St. James Streetillä kävelymatkan päässä Dublinin ydinkeskustasta, jossa voi tutustua Guinnessin historiaan ja tuotantomenetelmiin.

Guinness Storehouse Experience on upeasti rakennettu kokonaisuus, jossa on hyödynnetty nykypäivän tekniikan mahdollisuuksia. Parasta antia ovat vanhat videot tynnyreiden valmistuksesta, mainosmateriaalista koostuva näyttely sekä ennen kaikkea Guinness Academy, jossa pääsee itse valuttamaan täydellisen Guinnessin.

Guinness lasketaan hanaan kuusivaiheisen tekniikan avulla ja täydellisen Guinness tuopin valuttaminen hanasta kestää tarkalleen 119,5 sekuntia.

Guinness Storehousen näyttely etenee kerros kerrokselta ylöspäin päätyen rakennuksen katolla olevaan Gravity Bar -näköalaravintolaan. Dublinin maisemia katsellessa voi nauttia pääsylippuun sisältyvän Guinness-panimon tuotteen tai oman täydellisesti valuttamansa Guinnessin Dublinin korkeuksissa.

Guinness Storehousea voi suositella myös sellaiselle, joka ei oluesta muuten välitä. Guinness on oleellinen osa Irlannin historiaa ja näyttely on toteutettu varsin kiinnostavasti. Mikäli haluaa tutustua Guinnessin historiaan ja makunautintoihin vieläkin tarkemmin, kannattaa varata liput puolitoista tuntia kestävälle Connoisseur Experience -kierrokselle hyvissä ajoin etukäteen.

Guinness Storehouse on Dublin vierailun nähtävyys.

Guinness Storehouse on Dublin vierailun nähtävyys.

Dublinin pub-kulttuuriin tutustuessa kannattaa käydä opiskelemassa täydellisen Guinness tuopin kaato Guinness Storehouse Academyssä.

Dublinin pubikulttuuriin tutustuessa kannattaa käydä opiskelemassa täydellisen Guinness tuopin kaato Guinness Storehouse Academyssä.

#3

Trinity College ja vanha kirjasto

Monet matkailijat tunnistavat Dublinista Trinity Collegen kirjaston kuvan, vaikka eivät olisikaan ikinä käyneet Dublinissa. Trinity College on kuitenkin paljon muutakin kuin vanha kirjastosali, joten Dublinissa vierailulla kannattaa käydä kävelemässä Trinity Collegen alueella. Campus-alue on todella kaunis arkkitehtuurillinen kokonaisuus vehreine puistoalueineen.

Paras tapa tutustua Trinity Collegeen on osallistua 35 minuuttia kestävälle opastetulle kierrokselle, jonka pitää Trinity Collegen opiskelijat. Kierroksella tutustutaan niin Trinity Collegen historiaan, nykypäivään kuin campus-alueen neljään suurimpaan aukioon. Kierroksen jälkeen 14 euron hintaisella lipulla pääsee omatoimisesti tutustumaan kuuluisaan Book of Kells -kirjaan sekä vanhaan kirjastosaliin. Huomioitavaa kuitenkin on se, että joudut jonottamaan näihin normaalisti sisään kierroksesta huolimatta eli Trinity Collegen käynnille kannattaa varata ainakin pari tuntia.

Mikäli campuksen kriketti- tai rugbykentällä on peli menossa, kannattaa käydä rentoutumassa sen parissa. Krikettiä seuratessa voi nauttia samalla tuopin Guinnessia kentän viereisen ravintolan terassilla.

Harry Potter yhdistetään usein Trinity Collegen vanhaan kirjastoon, mutta niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Eipä silti, vanhan kirjaston hyllyrivistöä katsellessa luulee kyllä olevansa Harry Potter -elokuvien kulisseissa.

Trinity College on upea arkkitehtuurillinen kokonaisuus kaunine rakennuksineen ja suurine viheralueineen.

Trinity College on upea arkkitehtuurillinen kokonaisuus kaunine rakennuksineen ja suurine viheralueineen.

Book of Kells.

Book of Kells.

Trinity Collegen vanha kirjasto.

Trinity Collegen vanha kirjasto.

#4

Urheilutapahtumat

Peri-irlantilaiset pelit hurling ja gaolic football ovat varsin suosittuja paikallisten keskuudessa. Gaelilaisten urheilutapahtumien pääpaikka Croke Park on Euroopan viidenneksi suurin stadion 80000 katsojan kapasiteetillään, eikä sinne ole asiaa brutaaleilla brittiläisillä peleillä kuten rugbylle ja jalkapallolla. Näin ollen Irlannin jalkapallo- ja rugbymaajoukkue pelaavat omat kotiottelunsa 30000 katsojaa vähemmän vetävällä Aviva -stadionilla. Totaalinen Croke Parkin käyttökielto juontaa käänteensä vuoden 1920 historiasta, kun brittijoukot tunkeutuivat panssaroiduin autoin Croke Park stadionille kesken pelin ja tappoivat 14 siviiliä.

Gaelilaisten pelien lisäksi erittäin suosittuja ovat myös brittiläiset pelit kuten kriketti ja bowling. Erittäin suosittua ajanvietettä Dublinissa on myös Grayhound ja hevoskilpailut. Penkkiurheilun lisäksi täytyy muistaa se, että golfaajille löytyy Dublinista ja sen läheisyydestä monta erinomaista links-kenttää. Portnarnock, County Louth ja piilotettu helmi Corballis ovat maailmanluokan kenttiä.

Leinster Rugbyn huikea maskotti!

Leinster Rugbyn huikea maskotti!

Kisajuomat saa nauttia katsomossa...

Kisajuomat saa nauttia katsomossa…

Rugby on suosittu peli yläluokan keskuudessa.

Rugby on suosittu peli yläluokan keskuudessa.

Leinster Bowling Club.

Leinster Bowling Club.

#5

Puistot ja viheralueet

Dublinissa on muutama todella viehättävä puisto, jossa kannattaa vierailla kaupungissa ollessaan. St. Stephen’s Green on keskeisin puistoista ja sen reunalla komeilee Irlannin paras hotelli The Shelbourne Hotel.

St. Stephen’s Greenin läheltä löytyy hieman pienempi ja vähemmän tunnetumpi Iveagh Gardens, joka myöskin on vierailemisen arvoinen kohde Liffey-joen eteläpuolella. Mainitsemisen arvoisia ovat myös Merrion Square, jonka ympärillä olevissa rakennuksissa on paljon värikkäitä ovia. Eikä tietenkään voi unohtaa Trinity Collegen viheralueita, joissa viettää aikaansa paljon yliopiston opiskelijoita.

Kaupungin luoteisosassa sijaitseva Phoenix Park on puolestaan Euroopan suurin kaupunkipuisto, joten jo pelkästään sillä meriitillä paikka on katsastamisen arvoinen. Alueella liikkuu lukuisia peuroja ja sieltä löytyy myös Dublinin eläintarha. Phoenix Park on niin valtava, että siellä pääsee halutessaan liikkumaan myös omalla autolla.

Trinity Collegen viheralueet ovat suosittuja opiskelijoiden keskuudessa.

Trinity Collegen viheralueet ovat suosittuja opiskelijoiden keskuudessa.

Yrjön aikaisen arkkitehtuurin värikkäitä ovia.

Yrjön aikaisen arkkitehtuurin värikkäitä ovia.

#6

Viskitislaamot

Irlantilainen viski on kovassa nosteessa maailmalla ja Dubliniinkin on syntynyt viim vuosina uusia tislaamoita. Perinteisen Jameson Distilleryn (perustettu 1780) lisäksi Dublinissa toimii myös Teeling Distillery (2015), Pearse Lyons Distillery (2017) ja Dublin Liberties Distillery (2018).

Jokaisessa viskitislaamossa on mahdollista vierailla ja maistella samalla eri viskejä. Varsin suosittuja ovat myös erilaiset teemakierrokset, joista esimerkiksi Jamesonin viskinvalmistajan kierros oli todella informatiivinen ja mielenkiitoinen. Viskitislaamojen lisäksi irlantilaiseen viskikulttuuriin voi tietysti tutustua kaupungin lukuisissa pubeissa, joissa yleensä on varsin kattavat valikoimat eri viskejä.

Jamesonin baari maisteluhuoneesta kuvattuna.

Jamesonin baari maisteluhuoneesta kuvattuna.

Viskin maku tarkistetaan perinteisin menetelmin.

Viskin maku tarkistetaan perinteisin menetelmin.

#7

Dublinin ruokakulttuuri

Dublinissa on varsin hyvä ruokakulttuuri, joka monelle matkailijalle tulee yllätyksenä. Kaupungista löytyy viisi Michelin-tähden omaavaa ravintolaa ja niiden lisäksi paljon lähiruokaan keskittyviä ravintoloita. Lisäksi perinteinen pubiruokakulttuuri on kokeilemisen arvoista, kuten myös eri irlantilaiset aamupalavaihtoehdot.

Dublinin Michelin-tähti ravintolat:

** Patrick Guilbaud
* Heron & Grey
* Chapter One
* l’Ecrivain
* The Greenhouse

Oma suosikki – Fade Street Social

Fade Street -kadulla sijaitseva Fade Street Social on erittäin suositeltava ruokailupaikka niin puolison kuin kavereiden kanssa reissatessa. Fade Street Socialin ideana on se, että asiakkaat ostavat useita pieniä annoksia listalta, joita sitten jakavat keskenään. Ravintolassa on ala- ja yläkerran ruokailutilat, baari sekä terassi. Paikka on todella suosittu, joten pöytävaraus on suositeltavaa.

Gastropubeista varteenotettava vaihtoehto on Exchequer, jossa on tarjolla pubiruokaa rennolla modernilla tavalla. Perinteinen lihapata  visuaalisesti näyttävällä kasvispedillä oli omiaan laadukkaan pienpanimo-oluen kanssa nautittuna. Ruokalista oli muutenkin houkutteleva ja tarjolla monta kiinnostavaa vaihtoehtoa. Viinien ystävälle Dublinista voi suositella Exchequer Wine Baria, joka sijaitsee suositulla ravintolakatu Ranalaghilla.

Pihvien ystävälle Rustic Stone on toimiva vaihtoehto. Pihvit ovat isoja ja ravintola on visuaalisesti myös miellyttävän oloinen. Lisäksi Dublinissa kannattaa kokeilla ruokarekkoja, mikäli sellaisia kohdalle osuu.

Pikaruokavinkkinä edullisemmalla budjetilla liikkuvalle suosittelen Five Guys -hampurilaisketjua, joka on aloittanut Euroopan valloituksen. Five Guys on suosikkini amerikkalaisista ketjuista, joten sitä kannattaa testata, mikäli ei ole aikaisemmin kyseisen ketjun hampurilaisia nauttinut.

Aamu alkaa kylmäsavulohi aamupalalla.

Aamu alkaa kylmäsavulohi aamupalalla.

Exchequerin lihapata.

Exchequerin lihapata.

Rustic Stone on pihvipaikka, josta saa myös gourmet hampurilaisia.

Rustic Stone on pihvipaikka, josta saa myös gourmet hampurilaisia.

#8

Dublinin yöelämä

Dublinin yöelämä on varsin vilkasta ja se on keskittynyt usealle eri alueelle.

Fade Street on erittäin suosittu viihdekatu Temple Barin alueella. Oma suosikkiravintolani Fade Street Social on erinomainen paikka rennolle illalliselle, jonka jälkeen menoa voi jatkaa kadun suosituissa baareissa. No Name Bar on sellainen, että rauhallisimpina iltoina sinne on hieman vaikeampi löytää, mutta viikonloppuisin väkimassa ohjaa sinut upeaan illanviettopaikkaan. Samaten Fade Streetillä sijaitseva Hogan’s on varsin suosittu baari, joka varsinkin viikonloppuisin on aina täynnä juhlivaa porukkaa.

Camden Street kuluu myös niihin katuihin, jolla voi viettää yhden iltapäivän ja yön helpostikin. Kadun varrella sijaitsee erinomaisia pubeja kuten Devitt’s ja Flannery’s. Samoin pienpanimo-oluihin keskittyvä Agains The Grain ja kaupungin suosituimpiin elävän musiikin paikkoihin lukeutuva Whelan’s.

Temple Barin alue viikonloppuisin on iltaelämän osalta aina vilkasta ja meno on vauhdikasta jokaisessa aniskeluravintolassa. Tällä alueella liikkuu suurimmat turistimassat, mutta siitäkin huolimatta viihde-elämää kaipaaville alue tarjoaa mukavia vaihtoehtoja viettää iltaa aamuyön tunneille.

Fade Street on yksi kaupungin vilkkaimmissa yöelämän keskipisteistä.

Fade Street on yksi kaupungin vilkkaimmissa yöelämän keskipisteistä.

Dublinissa on varsin vilkas yöelämä ja vaihtoehtoja löytyy jokaisen makuun.

Dublinissa on varsin vilkas yöelämä ja vaihtoehtoja löytyy jokaisen makuun.

#9

Arkkitehtuurilliset maamerkit

Olkaamme rehellisiä, Dublin on kaikesta mukavasta tekemisestä huolimatta useammankin Guinnessin jälkeen arkkitehtuurillisesti varsin ruma satamakaupunki. Kuitenkin kaupungista löytyy muutama maamerkki, joita ei kannata jättää väliin edellä mainitun Trinity Collegen lisäksi.

Dublinin lukuisista kirkoista upein on ehdottomasti Christ Church Cathedral. Kirkon erikoisuus on vilkkaan tien ylittävä kävelysilta, joko korostaa tämän goottilaisen kirkon piirteitä.

Liffey-joen ylittävä kävelysilta Ha’penny Bridge on Dublinin tunnetuin maamerkki, joka kieltämättä varsinkin iltavalaistuksessa on näyttävä näky. Sen lähistöltä löytyy myös The Temple Bar Pub, joka on maailman kuvatuin pubi.

Liffey-joen rannalta löytyy myös Custom House, joka on Dublinin jokirannan näyttävin rakennus. Custom House eli tullikamari oli Dublinin sataman kohokohta valmistuttuaan vuonna 1791, mutta jo kymmenessä vuodessa rakennus menetti merkityksensä Irlannin menetettyä tullitulonsa Englantiin yhdistettäessä.

Dublinin katukuvaan kuuluu lisäksi Yrjön aikaisen arkkitehtuurin värikkäät ovet. Niitä voi nähdä ympäri kaupunkia ja ne piristävätkin usein muuten niin synkän näköisten rakennusten ulkopintaa.

Parhaiten kaupungin arkkitehtuurista saa kuvan hyppäämällä kaksikerroksiseen bussiin, jolloin varsinkin yläkerran eturivin penkeistä pääsee maisemia ihailemaan hieman tavallista korkeammalta. Kaupungin joukkoliikenne on muutenkin erittäin toimiva ja taksit huomattavasti edullisempia kuin Suomessa.

Historiallisesti merkittävä on myös O’Connell’s Streetillä oleva teräspiikki the Spire, joka rakennetuttiin IRA:n räjäyttämän Nelsonin monumentin tilalle. IRA:n ja Irlannin lähivuosien historiasta kiinnostuneille on suositeltava kohde myös Kilhanhaim Gaol -vankila, joka on yksi Dublinin suosituimpia vierailukohteita.

Ha'penny Bridge.

Ha’penny Bridge.

Custom House on Liffey-joen maamerkkejä.

Custom House on Liffey-joen maamerkkejä.

The Olympic Theatre on mukavan värikäs poikkeus Dublinin katukuvassa.

The Olympic Theatre on mukavan värikäs poikkeus Dublinin katukuvassa.

#10

Dublinin rannikkokylät

Irlannin kauneus alkaa näkymään Dublinissa parhaiten sillä, kun suuntaa rannikolla olevaan Howthin rantakaupunkiin DART-junalla. Lyhyelläkin visiitillä näkee jo varsin viehättävää Irlantia kierreltyään Howthin niemimaalla. Ennen kuin palaa Dubliniin, kannattaa käydä syömässä The Brass Monkey:ssa ja nauttia Irlannin parhaista puolista.

Howthin lisäksi Dalkey, Dun Laoghaire ja Malahide ovat nopeasti saavutettavissa Dublinin keskustasta ja näissä kohteissa olet jo huomattavasti lähempänä sitä irlantilaisuutta, mitä monet Irlannilta mielikuvissaan odottavat. On sanomattakin selvää, että mitä kauempana Dublinista ollaan, niin sen kauniimpaa Irlannissa on. Miksi siis et yhdistäisi Dublinia Irlannin tarkempaan tutkimiseen?

“Kaikki tiet vievät Roomaan”, mutta Dublinissa on parasta, että kaikki tiet vie sieltä pois.

Dublinin rannikkokylissä pääsee lähemmäksi sitä Irlannin kauneutta, mikä monen mielikuva Irlannista on.

Dublinin rannikkokylissä pääsee lähemmäksi sitä Irlannin kauneutta, mikä monen mielikuva Irlannista on.

Summa summarum: Oletko käynyt Dublinissa? Oletko samaa mieltä listasta, vai puuttuuko sinusta jokin oleellinen asia, mitä ei Dublinissa kannatta jättää väliin?

Mustaa Guinnessia ja värikkäitä ovia,
-Kohteena maailma / Rami