Banderesin lahden upeimmat linnut

Meksikossa Puerto Vallartan pelikaanit kiinnittävät matkailijan katseet liikkuessa kaupungin pääkadulla Malecónilla. Aamun ensimmäisten auringon säteistä illan viimeisiin säteisiin nuo upeat linnut saalistavat kaloja Banderesin lahden rantaviivan tuntumassa. Pitkien kiertelyjen ja kaartamisten jälkeen pelikaanit lähtevät syöksyyn kohti merenpintaa ja pärskähtävät sulavasti veteen nappaamaan nokkapussiinsa vaaraa aavistamattoman kalan. Tätä näkyä voisi seurata tunnista toiseen, sillä näitä upeita lintuja harvemmin pääsee seuraamaan näin lähietäisyydeltä. Jo muutamassa päivässä oppii tunnistamaan pelikaanien rituaalit ja pystyy tiedostomaan koska on vauhdikkaan syöksyn aika kohti Banderesin lahden pintaa…

Kirkkaansinisellä taivaalla lukuisat pelikaanit toimivat katseen vangitsijana.

Kirkkaansinisellä taivaalla lukuisat pelikaanit toimivat katseen vangitsijana.

Puerto Vallartan pelikaanit

Puerto Vallartan pelikaanit ovat ruskopelikaaneja, jotka ovat kaikista pelikaanilajeista pienimpiä. Sitä on vaikea uskoa, sillä lähietäisyydeltä ruskopelikaanit näyttävät varsin isoilta linnuilta. Täysikasvuisen ruskopelikaanin pituus on jopa puolitoista metriä ja siipien kärkivälin reilut pari metriä. Täysikasvuiset ruskopeliaanit painavat kahdesta viiteen kiloon, uroksien ollessa hieman kookkaampia kuin naaraat. Muuten ulkonäöllisesti naaraat ja urokset ovat saman näköisiä.

Puerto Vallartan rantakadun Malecónin lähistöllä elävät ruskopelikaanit ovat kesiintyneet varsin rohkeiksi kalastajaksi ja ne antavat innokkaiden valokuvaajien seurata heidän touhujaan hyvinkin lähellä rantahietikolla. Samoin lähistön kalastajien nostaessa saalistaan, suurempi paino veneessä on usein sen reunalla kököttävistä pelikaaneista johtuva kuin kalastajan saalista.

Ruskopelikaanit pesiytyy satojenkin parien muodostamissa yhdyskunnissa, joten Banderesin lahden rannoilla niitä on helppo bongata. Paras paikka siihen on rantakatu Malecón, jonka varrelta löytyy valoisaan aikaan takuuvarmasti useita pelikaaneja kalastuspuuhissa. Varsinkin syöksysukeltaessa kohti pinnan alla olevaa kalaa ovat nämä Banderasin lahden kalastajat mieleenpainuvia eläimiä.

Itse olisin voinut koko kaksiviikkoisen loman seurata pelikaanien touhuja. Jotenkin niiden kalastus ja hurjat syöksyt kadottavat ajan tajun maailmasta…

Pelikaanien siipien kärkiväli voi olla yli kaksi metriä.

Pelikaanien siipien kärkiväli voi olla yli kaksi metriä.

Paikalliset kalastajat saavat usein seurakseen pelikaaneja.

Paikalliset kalastajat saavat usein seurakseen pelikaaneja.

Rantahietikolla pelikaanit päästävät ihmiset yllättävän lähelle.

Rantahietikolla pelikaanit päästävät ihmiset yllättävän lähelle.

Auringonlasku Banderesin lahdella

Pelikaanit ovat oleellinen osa Puerto Vallartan iltaohjelmaa, jota usein vietetään kävellen Malecónilla Bandersin lahden rantaviivassa. Viihtyisimmät ravintolat löytävät Zona Romanticalta rannalta, jossa muovituoliravintoloissa laadukas illallinen yhdistettynä luonnon näytelmään toistuu joka ilta. Auringonlaskun aikaan pelikaanit syöksyvät nappaamaan illan viimeiset ateriansa.

Illan viimeiset säteet tarjoavat mahdollisuudet päivän viimeiseen ateriaan.

Illan viimeiset säteet tarjoavat mahdollisuudet päivän viimeiseen ateriaan.

Maleconin rantaravintolat tarjoavat parhaat paikat auringonlaskuun.

Malecónin rantaravintolat tarjoavat parhaat paikat auringonlaskuun.

Pelikaanin kalastuksen osavaiheet

Parin viikon ajan pelikaanien kalastusta seurattua voisin sanovani olevan jo melkoinen maalikkoasiantuntija aiheesta. Tässä kalastuksen osavaiheet pääpiirteissään.

1. Ensiksi kierrellään...

1. Ensiksi kierrellään…

2. ja kaarrellaan.

2. … ja kaarrellaan.

3. Kun havaitaan kala, laitetaan siivet eteen...

3. Kun havaitaan kala, laitetaan siivet eteen…

4. Nokka kohti vaaraa aavistamatonta kalaa...

4.  … ja nokka kohti vaaraa aavistamatonta kalaa.

5. Aerodynaaminen loppuhuipennus ennen pintaa...

5. Aerodynaaminen loppuhuipennus ennen pintaa…

6. ... sulavasti pinnan alle...

6. … sulavasti pinnan alle…

7. ... ja kala 10 litraa vetävään kauppakassina toimimaan pussileukaan.

7. … ja kala 10 litraa vetävään kauppakassina toimimaan pussileukaan.

Vaihtoehtoisesti isommalla porukalla voi lähteä veneellä kalaan.

Vaihtoehtoisesti isommalla porukalla voi lähteä veneellä kalaan.

Onko sinulle matkoilla joku eläinlaji jäänyt päällimmäisenä mieleen lomakohteista? Itselle Meksikon Puerto Vallartasta se on ehdottomasti sadat ruskopelikaanit.

Lintubongailua Meksikossa,
-Kohteena maailma / Rami

P.S. Urheiluseurat kautta maailman ovat usein hyödyntäneet kaupungin eläimistöä nimissään. New Orleans Pelicans ja Anthony Davis, yksi NBA:n parhaimmista pelaajista, ovat monelle koripallofaneille tuttuja. Mutta entäpä Lahden Pelicans? Eipä ole vielä tullut itse Vesijärven rannalla pelikaaneja bongattua…

P.S.2. Puerto Vallartan kasvitieteellisessä puutarhassa voi bongailla kokoluokassaan aivan toisenlaisia lintuja eli kolibreja.

Banderesin lahden asukki Puerto Vallartan rantahietikolla.

Banderesin lahden asukki Puerto Vallartan rantahietikolla.